"Tips & Tricks" za vožnju

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
Industrialyzer

#51 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by Industrialyzer »

Upravu su neki clanovi, nemojte dakrene u smjeru Sta vas nervira kod vozaca :mrgreen:

Ovdje smo da dijelimo neke sitne i krupne trikove koje covjek iskustvom nauci, npr. nikad mi nije palo na pamet da ponekad alkoholom obrisem metlice brisaca.

Ja benzinca od 105ks saltam na oko 3000 u normalnoj voznji.

Kad stojite u koloni na nizbrdici, da li samo pustate kocnicu i na leru se krecete ili ubacujete u brzinu?

I odlican trik sa okretanjem volana ljeti :mrgreen:
vauvau

#52 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by vauvau »

insomnia78 wrote:
vauvau wrote:
Throttle wrote:Dva centa je puno pogotovo kad fale :lol:
To je skoro čitav inč.
U mom poslz je stoti a cesto i hiljaditi dio milimetra previse il premalo :-D
Ali koliko to dođe u inčima? Množi se nešto ali sam zaboravio, strug mi u milimetrima.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#53 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by corolla02 »

insomnia78 wrote:
vauvau wrote:
Throttle wrote:Dva centa je puno pogotovo kad fale :lol:
To je skoro čitav inč.
U mom poslz je stoti a cesto i hiljaditi dio milimetra previse il premalo :-D
5% je uvijek 5% i u svakom systemu :lol:

nego, nekad davno, u vrijeme prije katalizatora, proizvodjaci su iskljucivo lonac od auspuha postavljali na lijevu stranu auta; period prvih ogleda i pokusaja ocuvanja okolisa :-D
tempuser

#54 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by tempuser »

condy wrote:@insomnia...
Fali mu to sto je prljavo a prljavo je neuredno ruzno... :wink:

Odes na samouzluznu jednom sedmicno i odvojis pola sata. I to je to.
Ja izgleda nesto ne radim kako treba... :D
Vidim raju za cca 2 KM naprska, sapere auto i gas. Ja tako kad uradim auto bude na oko cistiji ali ako povucem prstom ostace trag u prljavstini. Ako hocu da ga operem kako treba trebaju mi 2 KM za onaj sampon, da ga predjem spuzvom i jos 1-2 KM da saperem. Ako hocu da ga usisam jos 1-2 KM i nikad ispod sat vremena! :-)
Travnički Noćni Šetač

#55 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by Travnički Noćni Šetač »

Ja namazem metlice brisaca sa glicerinom svaka tri mjeseca... ostavim preko nocu da upije i nema problema sa skripanjem....
Ljeti koristim zastitu od sunca jer uvijek mi šuhva da okrenem volan sve nesto mislim da je to lose za pumpu volana.... al nisam siguran nego ne volim šuhvu....
Nizbrdo nikad u leru uvijek u brzini....
Za najbolje rezultate u potrosnji koristim taktiku brzog dolaska na zeljenu brzinu i onda odrzavanje iste sto trosi manje goriva nego kad vjecnost pomalo ubrzavam...
U slucaju da u vecoj brzini naletim na udarnu rupu ili slicno pokusavam koristiti reli taktiku: naglo kocim,do prije rupe onda po gasu da se odigne prednji kraj, a kad prednji kraj predje onda opet po kocnici da se podigne zadnji kraj i ublazi udar... ako imam vremena odnosno ako vidim iole na vrijeme problem...
Tempomat koristim iskljucivo na autoputu nikad na ostalim putevima a speed limiter rijetko i uglavnom po nepoznatim gradovima....
Dva puta mjesecno ili vise po potrebi provjeravam pritisak u gumama a redovna mi je navika preci krpom po svjetlima, dnevnim svjetlima i stopkama kako bi uvijek jasno sijale....
Siber ne otvarajte do kraja tutnji preko 80 km/h dovoljno je na 2/3....
Redovno iščačkajte kamencice iz guma mogu ostetiti gumu...
...
Uglavnom gluposti pisem ali eto da malo podrzim temu mislim da je dobra... javim se ako se jos sjetim...
Travnički Noćni Šetač

#56 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

NediM17 wrote:Kad me preteknes na autoputu, nemoj mi se vracati u desnu traku na pola metra ispred mene. Hvala.

Kad ides na rikverc i fokus je na samo jednom retrovizoru, opet gledaj i ostale, jer se vrlo lako moze desiti da u nesto ili nekoga lupis.

Nemoj sjeci krivine, jednom ce te kamion iza iste sastaviti (odnosno na pola iste, je l').
:thumbup:
insomnia78

#57 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by insomnia78 »

Majko božija

Djeco ovu “reli taktiku” niposto ne pokusavajte “kod kuće”
amar1994

#58 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by amar1994 »

Travnički Noćni Šetač wrote: Ljeti koristim zastitu od sunca jer uvijek mi šuhva da okrenem volan sve nesto mislim da je to lose za pumpu volana....
mislim da sam negdje procitao da je na velikim minusima lose motat puni,kao sto je lose divljat sa haldnim motorm i mjenjacem.
Travnički Noćni Šetač

#59 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

insomnia78 wrote:Majko božija

Djeco ovu “reli taktiku” niposto ne pokusavajte “kod kuće”
To mi jos od juge ostalo kad sam bio mali... ali eto nije mi nikad otpalo nista... u principu bitno je ne uletiti u rupu sa stisnutom kocnicom...
insomnia78

#60 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by insomnia78 »

To sto ti pises je izvodljivo ako je rupa siroka jedno sest metara i ti je vidio deset metara prije.
Podrobice neko sebi dzaba sve
Travnički Noćni Šetač

#61 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Pa napisao sam da se treba vidjeti udarna rupa na vrijeme... a iskustva su nam razna ja sam to davno uvježbavao i ništa skršio nisam.... no hajd da to zaboravimo da ne gnjavimo temu ... nemojte to raditi ljudi nego polako preko rupa i nema problema...
NediM17

#62 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by NediM17 »

Sto se tice udarnih rupa, izbjeci cu ako mogu, ako ne kocnica, i prije rupe pustim nogu s kocnice, pa sta je tu je. Ako lezeci kasno vidim isto, kocnica, a prije lezeceg pustim kocnicu.

Da se dopunim, drzite dinamiku voznje, stedite gorivo i kocnice, a i manje umara. Jako cesto na otvorenoj cesti mi pobjegnu na pravcu, a onda mi se nakon par krivina ukazu isti sa upaljenim "crvenim svjetlima" nazad.

Zbog krivine cu jako rijetko pritisnuti kocnicu, u 90% slucajeva zato sto sustizem drugog, a ne zato sto sam ja "pretjerao".
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#63 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by konektovan »

Image

Ja svaki dan kad zavrsim voznju, pregledam tockove i iščačkam kamenčiće. :mrgreen:
NediM17

#64 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by NediM17 »

Vezano gore za namotavanje tockova. Kako su komsiji "zagrebali vrata i blatobran", a ostao bez lafete, poluosovine, felge, gume..., od tada uvijek ispravljam tockove. Da nije ostavio namotan volan, zavrsilo bi se na kozmetici (popravka vrata, blatobrana, i novi retrovizor), ovako je imao strasnu stetu i na mehanici.
Travnički Noćni Šetač

#65 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

NediM17 wrote:Sto se tice udarnih rupa, izbjeci cu ako mogu, ako ne kocnica, i prije rupe pustim nogu s kocnice, pa sta je tu je. Ako lezeci kasno vidim isto, kocnica, a prije lezeceg pustim kocnicu.
To je to... samo što ja još kad pređem prednjom osovinom opet dodam kočnice da se zadnji kraj malo nadigne i rastereti... No hajd dosta o tome...
...
Sjetio sam se još da ako vam magli prednja šajba vrlo je lako da je mogući uzrok to što je prljava pa prvo treba očisiti istu prije traženja drugog uzroka...
Ako iz nekog razloga koji nije kvar na vozilu već parkiranje pored rijeke i slično imate pojačanu vlažnost u vozilu čarapa sa pijeskom za mačke otavljena preko noći će ublažiti ili riješiti problem...
Ako imate bočne airbagove u sjedištima a nemate originalne presvlake koje su oslabljene na tom dijelu već univerzalne , dovoljno je skalpelom napraviti nekoliko rupica sa strane da se "oslabi" materijal kako u slučaju aktivacije airbaga ne bi bilo problema u otvaranju i time da se stvori veći pritisak na kičmu od predviđenog...
insomnia78

#66 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by insomnia78 »

Image
tempuser

#67 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by tempuser »

Preko rupa nikad na kocnici, radije bez kocnica ikako nego da naletim na rupu sa nogom na kocnici.
Noga na kvacilu minimalno, bez nepotrebnih klackanja, vaganja i natezanja na kvacilu. Na semaforu auto u ler, noga s kvacila i nozna kocnica, na duzim intervalima rucna.
Sto se potrosnje i dimanike tice, dok ubrzavam saltam u optimalim podrucjima, kako brzina raste tako i o/min na kojima saltam opada. Ako bih uvijek saltao na isto o/min u 6. bih ubacio cca na 130 kmh. Kad odrzavam konstantnu brzinu gledam da sam u sto vecem stepenu prenosa koji to dozvoljava, medjutim cim treba da ubrzam saltam 1-2 stepena nize.
corolla02
Location: Light travels faster than sound; that is why some people appear bright, until you hear them speak!
Horoskop: Gemini

#68 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by corolla02 »

NediM17 wrote:Vezano gore za namotavanje tockova. Kako su komsiji "zagrebali vrata i blatobran", a ostao bez lafete, poluosovine, felge, gume..., od tada uvijek ispravljam tockove. Da nije ostavio namotan volan, zavrsilo bi se na kozmetici (popravka vrata, blatobrana, i novi retrovizor), ovako je imao strasnu stetu i na mehanici.
nikad ne motam volan takoder; meni je lakse okrenuti auto prema suncu ili od sunca, sve zavisno od potrebe; volan mi je uviiek ono ispravan i rucna povucena kad je auto na odsustvu :-D
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#69 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by bitanga_sa_otesa »

insomnia78 wrote:Image
jebi se :lol: :lol: :lol:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#70 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by bitanga_sa_otesa »

nego,on topic, ja ne motam nikako da ne ostetim letvu,povucem rucnu i driftam kroz krivine :-D
Me_again

#71 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by Me_again »

tempuser wrote:Preko rupa nikad na kocnici, radije bez kocnica ikako nego da naletim na rupu sa nogom na kocnici.
Noga na kvacilu minimalno, bez nepotrebnih klackanja, vaganja i natezanja na kvacilu. Na semaforu auto u ler, noga s kvacila i nozna kocnica, na duzim intervalima rucna.
Sto se potrosnje i dimanike tice, dok ubrzavam saltam u optimalim podrucjima, kako brzina raste tako i o/min na kojima saltam opada. Ako bih uvijek saltao na isto o/min u 6. bih ubacio cca na 130 kmh. Kad odrzavam konstantnu brzinu gledam da sam u sto vecem stepenu prenosa koji to dozvoljava, medjutim cim treba da ubrzam saltam 1-2 stepena nize.
Ja mislio ti u Kangoo-u imaš automatski mjenjač :-D
Ne meRe se tako generalizovati, ja kada žurim u 6-stu ubacim na 180 km/h. Sve zavisi od potreba.
insomnia78

#72 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by insomnia78 »

bitanga_sa_otesa wrote:nego,on topic, ja ne motam nikako da ne ostetim letvu,povucem rucnu i driftam kroz krivine :-D
:lol:
Me_again

#73 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by Me_again »

bitanga_sa_otesa wrote:nego,on topic, ja ne motam nikako da ne ostetim letvu,povucem rucnu i driftam kroz krivine :-D
I ja, samo ga malo priije krivine stražnjicom u sjedištu zabacim :lol:
Travnički Noćni Šetač

#74 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Mora se skinuti dugme sa rucne da ne ostaje povucena onda.... :lol:
tempuser

#75 Re: "Tips & Tricks" za vožnju

Post by tempuser »

Me_again wrote:
tempuser wrote:Preko rupa nikad na kocnici, radije bez kocnica ikako nego da naletim na rupu sa nogom na kocnici.
Ja mislio ti u Kangoo-u imaš automatski mjenjač :-D
Ne meRe se tako generalizovati, ja kada žurim u 6-stu ubacim na 180 km/h. Sve zavisi od potreba.
DSG! :lol:
Naravno da se ne moze generalizovati, ali ovo je neki moj prosjecni ritam, a ubacicu i ja u 6. ako sa 130 treba da ubrzam pa ga vratim prvo u 5.
Post Reply