Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Upravu su neki clanovi, nemojte dakrene u smjeru Sta vas nervira kod vozaca
Ovdje smo da dijelimo neke sitne i krupne trikove koje covjek iskustvom nauci, npr. nikad mi nije palo na pamet da ponekad alkoholom obrisem metlice brisaca.
Ja benzinca od 105ks saltam na oko 3000 u normalnoj voznji.
Kad stojite u koloni na nizbrdici, da li samo pustate kocnicu i na leru se krecete ili ubacujete u brzinu?
Throttle wrote:Dva centa je puno pogotovo kad fale
To je skoro čitav inč.
U mom poslz je stoti a cesto i hiljaditi dio milimetra previse il premalo
5% je uvijek 5% i u svakom systemu
nego, nekad davno, u vrijeme prije katalizatora, proizvodjaci su iskljucivo lonac od auspuha postavljali na lijevu stranu auta; period prvih ogleda i pokusaja ocuvanja okolisa
condy wrote:@insomnia...
Fali mu to sto je prljavo a prljavo je neuredno ruzno...
Odes na samouzluznu jednom sedmicno i odvojis pola sata. I to je to.
Ja izgleda nesto ne radim kako treba...
Vidim raju za cca 2 KM naprska, sapere auto i gas. Ja tako kad uradim auto bude na oko cistiji ali ako povucem prstom ostace trag u prljavstini. Ako hocu da ga operem kako treba trebaju mi 2 KM za onaj sampon, da ga predjem spuzvom i jos 1-2 KM da saperem. Ako hocu da ga usisam jos 1-2 KM i nikad ispod sat vremena!
Ja namazem metlice brisaca sa glicerinom svaka tri mjeseca... ostavim preko nocu da upije i nema problema sa skripanjem....
Ljeti koristim zastitu od sunca jer uvijek mi šuhva da okrenem volan sve nesto mislim da je to lose za pumpu volana.... al nisam siguran nego ne volim šuhvu....
Nizbrdo nikad u leru uvijek u brzini....
Za najbolje rezultate u potrosnji koristim taktiku brzog dolaska na zeljenu brzinu i onda odrzavanje iste sto trosi manje goriva nego kad vjecnost pomalo ubrzavam...
U slucaju da u vecoj brzini naletim na udarnu rupu ili slicno pokusavam koristiti reli taktiku: naglo kocim,do prije rupe onda po gasu da se odigne prednji kraj, a kad prednji kraj predje onda opet po kocnici da se podigne zadnji kraj i ublazi udar... ako imam vremena odnosno ako vidim iole na vrijeme problem...
Tempomat koristim iskljucivo na autoputu nikad na ostalim putevima a speed limiter rijetko i uglavnom po nepoznatim gradovima....
Dva puta mjesecno ili vise po potrebi provjeravam pritisak u gumama a redovna mi je navika preci krpom po svjetlima, dnevnim svjetlima i stopkama kako bi uvijek jasno sijale....
Siber ne otvarajte do kraja tutnji preko 80 km/h dovoljno je na 2/3....
Redovno iščačkajte kamencice iz guma mogu ostetiti gumu...
...
Uglavnom gluposti pisem ali eto da malo podrzim temu mislim da je dobra... javim se ako se jos sjetim...
Pa napisao sam da se treba vidjeti udarna rupa na vrijeme... a iskustva su nam razna ja sam to davno uvježbavao i ništa skršio nisam.... no hajd da to zaboravimo da ne gnjavimo temu ... nemojte to raditi ljudi nego polako preko rupa i nema problema...
Sto se tice udarnih rupa, izbjeci cu ako mogu, ako ne kocnica, i prije rupe pustim nogu s kocnice, pa sta je tu je. Ako lezeci kasno vidim isto, kocnica, a prije lezeceg pustim kocnicu.
Da se dopunim, drzite dinamiku voznje, stedite gorivo i kocnice, a i manje umara. Jako cesto na otvorenoj cesti mi pobjegnu na pravcu, a onda mi se nakon par krivina ukazu isti sa upaljenim "crvenim svjetlima" nazad.
Zbog krivine cu jako rijetko pritisnuti kocnicu, u 90% slucajeva zato sto sustizem drugog, a ne zato sto sam ja "pretjerao".
Vezano gore za namotavanje tockova. Kako su komsiji "zagrebali vrata i blatobran", a ostao bez lafete, poluosovine, felge, gume..., od tada uvijek ispravljam tockove. Da nije ostavio namotan volan, zavrsilo bi se na kozmetici (popravka vrata, blatobrana, i novi retrovizor), ovako je imao strasnu stetu i na mehanici.
NediM17 wrote:Sto se tice udarnih rupa, izbjeci cu ako mogu, ako ne kocnica, i prije rupe pustim nogu s kocnice, pa sta je tu je. Ako lezeci kasno vidim isto, kocnica, a prije lezeceg pustim kocnicu.
To je to... samo što ja još kad pređem prednjom osovinom opet dodam kočnice da se zadnji kraj malo nadigne i rastereti... No hajd dosta o tome...
...
Sjetio sam se još da ako vam magli prednja šajba vrlo je lako da je mogući uzrok to što je prljava pa prvo treba očisiti istu prije traženja drugog uzroka...
Ako iz nekog razloga koji nije kvar na vozilu već parkiranje pored rijeke i slično imate pojačanu vlažnost u vozilu čarapa sa pijeskom za mačke otavljena preko noći će ublažiti ili riješiti problem...
Ako imate bočne airbagove u sjedištima a nemate originalne presvlake koje su oslabljene na tom dijelu već univerzalne , dovoljno je skalpelom napraviti nekoliko rupica sa strane da se "oslabi" materijal kako u slučaju aktivacije airbaga ne bi bilo problema u otvaranju i time da se stvori veći pritisak na kičmu od predviđenog...
Preko rupa nikad na kocnici, radije bez kocnica ikako nego da naletim na rupu sa nogom na kocnici.
Noga na kvacilu minimalno, bez nepotrebnih klackanja, vaganja i natezanja na kvacilu. Na semaforu auto u ler, noga s kvacila i nozna kocnica, na duzim intervalima rucna.
Sto se potrosnje i dimanike tice, dok ubrzavam saltam u optimalim podrucjima, kako brzina raste tako i o/min na kojima saltam opada. Ako bih uvijek saltao na isto o/min u 6. bih ubacio cca na 130 kmh. Kad odrzavam konstantnu brzinu gledam da sam u sto vecem stepenu prenosa koji to dozvoljava, medjutim cim treba da ubrzam saltam 1-2 stepena nize.
NediM17 wrote:Vezano gore za namotavanje tockova. Kako su komsiji "zagrebali vrata i blatobran", a ostao bez lafete, poluosovine, felge, gume..., od tada uvijek ispravljam tockove. Da nije ostavio namotan volan, zavrsilo bi se na kozmetici (popravka vrata, blatobrana, i novi retrovizor), ovako je imao strasnu stetu i na mehanici.
nikad ne motam volan takoder; meni je lakse okrenuti auto prema suncu ili od sunca, sve zavisno od potrebe; volan mi je uviiek ono ispravan i rucna povucena kad je auto na odsustvu
tempuser wrote:Preko rupa nikad na kocnici, radije bez kocnica ikako nego da naletim na rupu sa nogom na kocnici.
Noga na kvacilu minimalno, bez nepotrebnih klackanja, vaganja i natezanja na kvacilu. Na semaforu auto u ler, noga s kvacila i nozna kocnica, na duzim intervalima rucna.
Sto se potrosnje i dimanike tice, dok ubrzavam saltam u optimalim podrucjima, kako brzina raste tako i o/min na kojima saltam opada. Ako bih uvijek saltao na isto o/min u 6. bih ubacio cca na 130 kmh. Kad odrzavam konstantnu brzinu gledam da sam u sto vecem stepenu prenosa koji to dozvoljava, medjutim cim treba da ubrzam saltam 1-2 stepena nize.
Ja mislio ti u Kangoo-u imaš automatski mjenjač
Ne meRe se tako generalizovati, ja kada žurim u 6-stu ubacim na 180 km/h. Sve zavisi od potreba.
tempuser wrote:Preko rupa nikad na kocnici, radije bez kocnica ikako nego da naletim na rupu sa nogom na kocnici.
Ja mislio ti u Kangoo-u imaš automatski mjenjač
Ne meRe se tako generalizovati, ja kada žurim u 6-stu ubacim na 180 km/h. Sve zavisi od potreba.
DSG!
Naravno da se ne moze generalizovati, ali ovo je neki moj prosjecni ritam, a ubacicu i ja u 6. ako sa 130 treba da ubrzam pa ga vratim prvo u 5.