EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Locked
insomnia78

#51 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by insomnia78 »

Znaci Saudija nas zeli sjebati uz pomoc pogresnih tumacenja kur’ana? Ima smisla
Haman2

#52 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

Pa nece vljda pljackati ljudima gace, nego prirodna bogastva tih zemalja. Ta politika pljacke prirodnih bogastava prisutna je i danas. Zasto je unistena Libija, zasto je unisten Irak itd. Ko je sve vlado Afganistanom, Pakistanom, Indijom, Irakom, Sirijom, Egiptom, Tunisom, Alzirom, Marokom, Mauritanijom i drugim zemljhama Azije, Bliskog Istoka i Afrike i zasto.
славянин

#53 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by славянин »

Haman2 wrote:Pa nece vljda pljackati ljudima gace, nego prirodna bogastva tih zemalja. Ta politika pljacke prirodnih bogastava prisutna je i danas. Zasto je unistena Libija, zasto je unisten Irak itd. Ko je sve vlado Afganistanom, Pakistanom, Indijom, Irakom, Sirijom, Egiptom, Tunisom, Alzirom, Marokom, Mauritanijom i drugim zemljhama Azije, Bliskog Istoka i Afrike i zasto.
Koja prirodna bogatstva su odnesena iz pakistana bangladesa maroka i tako... :? ono dosli i odnijeli im rijeku jel ? Ili odnijeli rudnik necega :lol:
Haman2

#54 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

Postby insomnia78 » 14/06/2019 13:20

Znaci Saudija nas zeli sjebati uz pomoc pogresnih tumacenja kur’ana? Ima smisla
Da li si ti nekad ucio logiku i logicko zakljucivanje. Ocito da nisi jer pogresno zakljucujes.
Da ti to objasnim. Pogresnim tumacenjem Kur'ana stvaraju pogresna predodzba o drugim vjerama i pripadnicima tih vjera, pa i drugim pripadnicima islama koji se u necemu razlikuju od nih. Raspitaj se kakav polozaj u Afganistanu imaju siti. Da li znas zasto je S. Arabija zakleti neprijatelj Irana, zasto joj je blizi i drazi Izrael nego Iran itd.
MI smo muslimani ali razliciti od musulmana koji kao emigranti dolaze u BiH Bojim se da razlike u pogledima na Islam izmedju nas i njih ne budu iskoristene u cilju medjusobnog obracuna " brace muslimana".
Takve primjere gledali smo u Siriji i Iraku samo ti to nisi primijetio a ja znam i zasto?
Zapad vise ne intervenira direktno. Zasto da ginu njihovi ljudi kad je lako platiti naopako indoktrinirane muslimane da to rade umjesto njih. Primjera puno iz Iraka, Sirije i Libije.
Tako i ovdje u BiH Komsije su ginule za ostvaenjem svog cilja koji se poklopio sa ciljem medjunarodne zajednice. Cilj do kraja nije ostvaren. Pokusava se to nekom jalovom politikom ali ne ide po planu.
Zgurajmo migrante na mali prostor gdje su Bosnjaci vecina, uskratimo pristojnu hranu i smjestaj, ucinimo migrante nezadovoljnim, platimo bukacije da zametnu skob-(to su oni bez dokumenta) i sukobi eskaliraju iz dana u dan. Nase komsije dostavljaju oruzje do poslednjeg Bosnjaka i migranta. Ko je postigao cilj uz ciju pomoc i kako ? ? ?
insomnia78

#55 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by insomnia78 »

Gomila gluposti koju sa boldiranim recenicama pokusavas uciniti ozbiljnijom
Sanjarko

#56 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Sanjarko »

Citav svijet ima problem s ovim skoro. A ovo je tek kako sam shvatio dio onoga sto tek dolazi. Ocekuju jos vise migranata. Nesjecam se jbg sta sam citao u vezi toga.

Kad krene masa da se pokrece zbog klimatskih promjena. Jos vise ovoga nas ceka.
insomnia78

#57 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by insomnia78 »

Evo kralja. Tako je. Ne sjecam se zasto, mozda i nije ali je tako
Sanjarko

#58 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Sanjarko »

insomnia78 wrote:Evo kralja. Tako je. Ne sjecam se zasto, mozda i nije ali je tako
Pa ima na Guglu koga zanima. Nemogu se sjetit ja toga svega sta sa citao u vezi ovoga. Niti imam to spremljeno negdje. Koga zanima Gugl i nek kuca u vezi ovoga. Ima bruka clanaka, predvidzanja itd.

Sva kazu da ce biti samo gore radi klimatskih promjena.
славянин

#59 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by славянин »

Vizionar 1985 wrote:
insomnia78 wrote:Evo kralja. Tako je. Ne sjecam se zasto, mozda i nije ali je tako
Pa ima na Guglu koga zanima. Nemogu se sjetit ja toga svega sta sa citao u vezi ovoga. Niti imam to spremljeno negdje. Koga zanima Gugl i nek kuca u vezi ovoga. Ima bruka clanaka, predvidzanja itd.

Sva kazu da ce biti samo gore radi klimatskih promjena.
Rusima ce biti bolje ako otopli :D
insomnia78

#60 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by insomnia78 »

Sve se to da sprijeciti. Sengen nije bogom dan niti zagarantovan. Zacas se granice daju vratiti a bgm i patrole mornarice po mediteranu
Sanjarko

#61 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Sanjarko »

славянин wrote: Rusima ce biti bolje ako otopli :D
Ma nemoze se vise upratiti u vezi ovoga sve. Neki dan gledam poplave u Kini. Do krova kola voda dosla. Ne znam gdje tacno u Kini.

Jos ako se oni pokrenu, njb-li smo ko zuti. :mrgreen:

Salu na stranu, sto vise o ovom citam sve sam zabrinutiji za generacije koje dolaze.
Haman2

#62 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

Bosnjaci slabo predvidjaju. Sjecate se spartanja JNA po BiH, sjecate se prebacivanja naoruzanja i utvrdjivanja polozaja oko Sarajeva a mi kao da se nista ne desava. Cak i nas predjsednik rece " mirno spavajte rata nece biti, JNA je tu da nas cuva". Takve greske placaju se zivotima. To je pokazao poslednji rat.
Zasto su samo migranti na prostorima sa bosnjackom vecinom i to uvijek nekako uz granicu sa nasim susjedima. Slucajnost ne postoji. Zasto nase komsije nisu dobrodusne pa ne prime migrante. Sve tri vjere nalazu pomaganje drugom u nevolji. Migrantska kriza nije nastala slucajno,ratovi se ne vode slucajno i to gotovo iskljucivo u islamskim zemljama.
Spavajte mirno, zemlja BiH je u dobrom stanju, niko na nju ne atakuje, ni nase komsije, ni medjunarodna zajednica, koja skroji ovako blesav Ustav kakav ne postoji ni u jednoj zemlji svijeta. ? ? ? Slucajno ili namjerno ? ? ?
sinuhe

#63 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by sinuhe »

Svako to sebi objasni na svoj nacin.
Haman2

#64 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

Ja sam objasnio na svoj nacin. Nemam nista protiv da i ti objesnis isti problem na svoj nacin. Dakle, bujrum-izvoli?
Haman2

#65 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

14.06.2019 / 19:11
Migranti o hrvatskoj policiji: Nemaju srca, to su ljudi bez ljudskih kvaliteta

Image
Foto:Screenshot - Vijesti.ba

Balkanska ruta je navodno zatvorena. Ali migranti i izbjeglice sa Bliskog istoka te iz Azije i Afrike i dalje prolaze kroz Balkan na svom putu do zapadne Evrope. Mnogi se žale na brutalnost policije.

Prema procjenama UNHCR-a, u aprilu ove godine u Srbiji je registrovano oko 3.600 imigranata i izbjeglica, uglavnom iz Avganistana i Irana.

U BiH je prošle godine registrovano njih 25.000, iako ih je svega 3.500 odlučilo da ostane u zemlji dok je ostatak prešao u Hrvatsku.

Udruženje "No Name Kitchen" (NNK) i nevladine organizacije koje pomažu migrantima i izbjeglicama tvrde da je policijsko nasilje u porastu.

U razdoblju između maja 2017. i maja 2018. NNK je zabilježio 215 slučajeva prisilnog vraćanja u Srbiju od strane hrvatske policije, od čega je u 45% slučajeva korišteno fizičko nasilje.

U periodu između maja 2017. i decembra 2018. došlo je do 141 slučaja prisilnog vraćanja iz Hrvatske u BiH, od čega je, kako tvrde, 84% bilo nasilno.

Hrvatske vlasti poriču policijsko nasilje nad migrantima i izbjeglicama te govore o lažnim optužbama usmjerenim protiv Hrvatske i njenih vlasti.

Novinari BIRN-a razgovarali su s nekoliko izbjeglica i migranata u Srbiji, BiH i Sloveniji, a oni su im opisali svoja iskustva s hrvatskom policijom.

Jedan od njih, Muhamed iz Tunisa, pokazao je povrede. Rekao je da je policijsko nasilje trajalo deset minuta.

Evo priča nekoliko migranata s kojima je razgovarao BIRN.

Ahmed: "Glasno puštaju muziku i jednog po jednog počinju da nas tuku. I to električnim palicama", izjavio je Marokanac Ahmed, smješten u izbjegličkom logoru u Šidu, kojeg je hrvatska policija već nekoliko puta prisilno vratila u Srbiju.

"Uhvate me, pretuku me i vrate me nazad. Izađu iz auta i rade tako dok ne počnete da jaučete i niko vas ne čuje", dodao je on.

Ali: "Policija nema srca"

Ali je u aprilu uspio da pređe u Hrvatsku iz BiH sa grupom prijatelja te je hodao šest dana u pravcu Slovenije.

"Policajci su nas uhvatili, odveli u policijsku stanicu kao zatvorenike i tukli nas", rekao je novinarima BIRN-a u Bihaću, prenosi "Index.hr".

"Policija nema srca i užasno je što ne žele da vide da smo i mi ljudi", rekao je on.

Nue: "Nemam državu"

Neki od ispitanih bježe u Evropu zbog represije u svojim zemljama.

Nue, Palestinac takođe smješten u Šidu, izjavio je:

"Nemam državu jer sam iz Palestine. Njih nije bilo briga za to što je moja žena bila u devetom mjesecu trudnoće. Nikad nisam vidio takve ljude bez imalo ljudskih kvaliteta".

Muhamed: "Stare i nove povrede"

Tunižanin Muhamed u Srbiji je već šest nedjelja, a policijsko nasilje na granici s Hrvatskom pretrpio je, kako tvrdi, u više navrata.

"Sve su mi učinili, svaki put. Pogledajte, ovo su stare, a ovo nove povrede", ispričao je on pokazujući na povrede za koje tvrdi da su mu nanijeli hrvatski policajci.

Halid: "Bilo je neophodno"

Halid iz Eritreje rekao je da je čak osam puta bio deportovan u BiH iz Hrvatske te da je u Sloveniju došao pješke.

Iako lično nije doživio nasilje, zna mnoge koji jesu.

"Moramo se izvinjavati ljudima što prolazimo kroz njihovu zemlju...To je bilo neophodno", ispričao je Halid.
славянин

#66 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by славянин »

Zato kod nas je fina policija pa ih biju :lol:
Image
zposao

#67 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by zposao »

Čuj policija bez srca :pisnuo: a u Tunisu, Alžiru, Pakistanu i slicno ti policija ponudi kafu i rahatlokum kada prekrsis zakon :lol:

ljeb ti ne jebem šta sve neću pročitati od ovih inženjera i doktora nauka... :-)
insomnia78

#68 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by insomnia78 »

Hrvati su poznati po toj gostoljubivosti. S druge strane jebo policiju koja ne tuce
Jarani tamo nedje na pocetku milenijuma bili u Makarskoj i ovaj hapi telefon na plazi. Ubili ih drotovi. Znaci ubili. Osudili ih i protjerali ali kad su dosli boze :lol:
Haman2

#69 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

Ne pravis razliku. Jedni su ukrali telefon na plazi i dobili po guzici, a drugi su migranti koji koji idu trbuhom za kruhom i nailaze na bezbroj prepreka. Putuju dugo, gladni zeni, bosi bez mogucnosti da spavaju normalno, da se okupaju itd. Dakle, nije isto?
Osim toga oni na svom putu samo prolaze kroz Hrvatsku. Tu niko ne namjerava ostati, jer Hrvatska je kao i BiH siromasna zemlja koja ni svojim mladim ljudima ne moze obezbijediti posao.
insomnia78

#70 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by insomnia78 »

Jebo miliciju koja ne tuce.
Svrsavate na titinu a sad kmezite sto rvati malo biju
славянин

#71 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by славянин »

Haman2 wrote:Ne pravis razliku. Jedni su ukrali telefon na plazi i dobili po guzici, a drugi su migranti koji koji idu trbuhom za kruhom i nailaze na bezbroj prepreka. Putuju dugo, gladni zeni, bosi bez mogucnosti da spavaju normalno, da se okupaju itd. Dakle, nije isto?
Osim toga oni na svom putu samo prolaze kroz Hrvatsku. Tu niko ne namjerava ostati, jer Hrvatska je kao i BiH siromasna zemlja koja ni svojim mladim ljudima ne moze obezbijediti posao.
Pa kako isprebijase one borce po cesti ?? Ali zato migranta ne smijes dotaci jer on se umorio od hodanja :lol:
insomnia78

#72 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by insomnia78 »

Osim toga lutanje bez papira i ilegalni prelazak granice nisu bas zakoniti
Sanjarko

#73 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Sanjarko »

insomnia78 wrote:Osim toga lutanje bez papira i ilegalni prelazak granice nisu bas zakoniti
Nisu nikako zakoniti.
славянин

#74 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by славянин »

Vizionar 1985 wrote:
insomnia78 wrote:Osim toga lutanje bez papira i ilegalni prelazak granice nisu bas zakoniti
Nisu nikako zakoniti.
Ne kontam pojam granice,pasosa,licnih dokumenata... mogu reci da je ovo diskriminacija - ovaj radi sta oce a ja moram pokazati dokumente kada me policija zaustavi .... pffff :lol:
Haman2

#75 Re: EVROPSKA POLITIKA I MIGRACIJA

Post by Haman2 »

Stavi se u polozaj migrnta da bi koliko toliko spoznao njegov zivot i zivotne patanje. Migrant nije obicni putnik, on nema vize, on putuje trbuhom zakruhom. Nekadasnji "pljackasi" naredili su da niko ne moze dalje od BiH radi njihove sigurnosti. Sada policija nasih susjeda mlati sve one koji pokusaju preci.
Nezadovoljstvo migranta treba da se siri u BiH a ne kod nekadasnjih " pljackasa". Poslat ce oni malo novca da zamazu oci, ali nece graditi nista u zemljama gdje su nekad "pljackali". Njima ne treba nikakva konkurencija. Drugi treba da budu samo potrosaci njihove robe.
Sjetite se price " BiH treba mala privreda". Unisti se Energoinvest, Hidrogradnja itd. I sta sada. Nista, mladi ljudi nemaju posla, mala privreda malo zaposljava. Mladi i obrazovani odlaze trbuhom za kruhom. Energoinvest, Hidrogradnja nsu vise konkurenti nikome.
Last edited by Haman2 on 15/06/2019 16:20, edited 2 times in total.
Locked