nije istina,propaganda,trudna sa 46 nije..tad nije bilo umjetne oplodnjehAZNADAR wrote:Mlada Bosna je bila velikosrpska organizacija a ne bosanska - sjediste i instrukcije iz Srbije - pametnom dovoljno.sadie_forever wrote:sinuhe wrote:Za diskusiju bi dosta znacilo da je 1918 ulazak srpske vojske u Sarajevo neko nazvao okupacijom. Ovako samo mozemo reci da su 2018 misljenja podijeljena. Sigurno da je najlakse 2018 reci da je rijec o okupaciji -jer Srbi.
evo ja sam bosnjakinja osvjescena i tako to ali kako je terorizam to ? znaci lik iz mlade bosne ubio je jednog okupatora,to samo po sebi je zlocin medjutim nije antidrzavni vec patriotski.Nego ovdje je bitno sto je okupator austrijanac,a mnogi su dupelisci zapadu,,,da je kojim slucajem dosao sultan i ubio ga neki srbin onda bi on bio patriota u ocima tih istih
Gavrilo patriotski ubio i trudnu zenu Sofiju okupatoricu?
100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
- sadie_forever
#51 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
-
hAZNADAR
#52 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
Nebitno,... jeli to znaci da je opravdano ubiti zenu koja nije trudna?sadie_forever wrote:nije istina,propaganda,trudna sa 46 nije..tad nije bilo umjetne oplodnjehAZNADAR wrote:Mlada Bosna je bila velikosrpska organizacija a ne bosanska - sjediste i instrukcije iz Srbije - pametnom dovoljno.sadie_forever wrote:
evo ja sam bosnjakinja osvjescena i tako to ali kako je terorizam to ? znaci lik iz mlade bosne ubio je jednog okupatora,to samo po sebi je zlocin medjutim nije antidrzavni vec patriotski.Nego ovdje je bitno sto je okupator austrijanac,a mnogi su dupelisci zapadu,,,da je kojim slucajem dosao sultan i ubio ga neki srbin onda bi on bio patriota u ocima tih istih
Da su Srbi u BiH pruzili ikakav otpor Austriji mozda bi gavrilov cin i imao smisla,.. Nisu ni prstom mrdnuli kada je Ausrtrija dosla, vec su Bosnjaci ratovali protiv austrijskih okupacionih trupa. I onda po nalogu Beograda za ideju vece Srbije atentat koji je kao patriotski?
Daj molim te. Jedna od najvecih gresaka komunista je bila sto su dopustili da se taj glupi kult Gavrila nastavi. Zato se YU i sa pravom tumaci kao vise srpska politika a manje komunisticka ili toboza zajednicka. Dok smo bili Jugosloveni - slavili smo Gavrila jer je takav bio standard, Safet i pjevao o njemu. Sad kad vise nismo Jugosloveni - po kojim tobozim patriotskim razlozima trebamo pozitivno tumaciti Gavrila kada dobro znamo da nije bio borac za BiH nezavisnost? Ubio po nalogu i interesu susjedne drzave.
-
hAZNADAR
#53 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
Covjek je 100% u pravu. Cak i danas se ne moze reci da vecina generalno ima tu slobodarsku svijest,... a kamoli onda kada je malo ko to fermao .TheMule wrote:previse citas propagandu po kliksu i ovim luzerskim forumima. vrati se ponekad u Bih, nije sve tako loseFudo387 wrote:Sjasi kurta da uzjasi murta, niko nas nije bendo za misljenje, ni 1463, ni 1878, ni 1914, ni 1945, a Boga mi, ni 1995.
Ko god je dos’o i slozio nam ga do balcaka, a doduse, ni mi nismo od neke pameti, tako da im nije bilo ni tesko.
Smotani smo k’o sajle, na jedvite jade organizujemo funkcionisanje mjesne zajednice, grad i opstina vec skripi, a drzava nam je misaona imenica.
Jebaji ga.
- drndalo
#54 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
Kao sto rekoh, ne mislim da je jadni Gavrilo (jadan jer je instrumentaliziran i iskoristen od odraslih koji nisu htjeli poginuti i time postati heroji, nego su nasli njega da bude heroj dok odradjuje njihove zelje) imao namjeru ubiti zenu, cak ni Ferdinandovu... Poćureka vjerovatno rado bi, samo nije bio na liniji vatre... Jednostavno, bila je tu gdje je bila, ne bi me cudilo ni da je slucajno bila sa strane auta koja je Gabrilu bila bliza, i time prva pred metkom, kako je i pogodjena, prvo ona koliko ja znam, pa tek onda Princ, u popravnom...hAZNADAR wrote:Nebitno,... jeli to znaci da je opravdano ubiti zenu koja nije trudna?sadie_forever wrote:nije istina,propaganda,trudna sa 46 nije..tad nije bilo umjetne oplodnjehAZNADAR wrote: Mlada Bosna je bila velikosrpska organizacija a ne bosanska - sjediste i instrukcije iz Srbije - pametnom dovoljno.
Da su Srbi u BiH pruzili ikakav otpor Austriji mozda bi gavrilov cin i imao smisla,.. Nisu ni prstom mrdnuli kada je Ausrtrija dosla, vec su Bosnjaci ratovali protiv austrijskih okupacionih trupa. I onda po nalogu Beograda za ideju vece Srbije atentat koji je kao patriotski?
Daj molim te. Jedna od najvecih gresaka komunista je bila sto su dopustili da se taj glupi kult Gavrila nastavi. Zato se YU i sa pravom tumaci kao vise srpska politika a manje komunisticka ili toboza zajednicka. Dok smo bili Jugosloveni - slavili smo Gavrila jer je takav bio standard, Safet i pjevao o njemu. Sad kad vise nismo Jugosloveni - po kojim tobozim patriotskim razlozima trebamo pozitivno tumaciti Gavrila kada dobro znamo da nije bio borac za BiH nezavisnost? Ubio po nalogu i interesu susjedne drzave.
O smislu/besmislu tog cina se moze pricati ali uprazno. Desio se. Tacka. Zasto, kako, mozemo do Svetog Nikada razglabati... Moralo se nesto desiti jer se samo rat cekao... Ako cemo tako daleko ici, za cijeg *urca graha je Crna ruka/Mlada Bosna obavljala posao? Ko je trazio nesto preko cega Austrija nece moci preci? Ne budimo djeca... Zaigrali se rodjaci sa vise strana oko podjele Konga, Namibije, Indonezije, jos nekih prasuma, i 40-70 mil. leseva kasnije, rekose, ups. sorry...
Kakav je smisao ubistva Kralja Aleksandra u Marseju od strane Bugarina? Neko je tu nesto nasao i izveo, a ostali su mogli blejati...
Bosnjaci ratovali? Hm, koji i kada, i zasto? Zato sto su znali da su Austrijanci losi, ili zato sto nisu "nasi", tj. Turci, i nekima su se Begovine ljuljale nakon odlaska dotadasnjih sefova...? A sefovi odose hladno, nazad u Tursku, inkasiravsi ko zna koliko mil.zlatnih talira, za prodaju SarayBosna grunta, a vi se rajo hebite... To sto ti nazivas ratovanjem se prije moze nazvati oruzanom pobunom, koja se odvijala mjestimicno... Vecini tadasnjeg stanovnistva je bilo svejedno jase li kurta ili murta, posebno sto nisu nista ni znali, ni imali... Oni koji su imali su ili probali dici te bune da sacuvaju status-quo, ili su se sa bracom Turcima vratili u Tursku... Ili i jedno i drugo, nakon neuspjesnog otpora, opet preko ledja svojih kulaka...
Jugosloveni? Po nacionalnom/drzavnom izjasnjavanju vise nismo, nejma je vise... Opet po geografiji nemamo sta biti nego ono od cega je i nastao taj pojam, tj. Juzni Slaveni, jer etnicki, kulturoloski, jezicno vecina ovdje jeste takva... Siri je to pojam naravno, ali kao ideja nimalo glup, posebno nakon svih belaja malih zemalja/teritorija kroz stoljeca... Ja sam siguran da je Gavrilo kao mlad i lud zaista vjerovao u proglas o ujedinjenju svih Juznih Slavena u jednu, svoju zemlju... I bio spreman svoju glavu halaliti u startu na tom putu... Sve su to nijanse sive, nema crno, nema bijelo! Mogao je biti cisti pozitivac samo tako da je npr. izvrsio atentat na Ferdinanda sa buketom ruza... Doduse, i one da su ga ubole, to bi bila objava rata nekima...
Sta je Poćurek dosao u SA raditi? Otvoriti IT akademiju? Ili izvrsiti smotru kompletne vojske naoruzane za rat, na manevrima pokazivanja ciji je veci Srbiji? I svim silama Antante...
-
Bodkin
#55 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
NijehAZNADAR wrote:Mlada Bosna je bila velikosrpska organizacija a ne bosanska - sjediste i instrukcije iz Srbije - pametnom dovoljno.sadie_forever wrote:sinuhe wrote:Za diskusiju bi dosta znacilo da je 1918 ulazak srpske vojske u Sarajevo neko nazvao okupacijom. Ovako samo mozemo reci da su 2018 misljenja podijeljena. Sigurno da je najlakse 2018 reci da je rijec o okupaciji -jer Srbi.
-
Vilajet_Bosna
#56 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
zna li možda neko koliko Bošnjaka je bilo potpisnika Krfske deklaracije?
- drndalo
#57 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
Da li su tada uopste Bošnjaci kao nacionalni/politički korpus postojali?Vilajet_Bosna wrote:zna li možda neko koliko Bošnjaka je bilo potpisnika Krfske deklaracije?
Ne mozes gledati na to sa 100% danasnjim osjecajima!
Na kraju krajeva, "otac" nacije Alija se i razisao oko toga sa Filipovicem i Zulfikarpasicem... I njegovi ih iscerase iz SDA... A onda '93 sinu naknadna pamet, i jednu noc zanocise kao Muslimani, a probudise se kao Bosnjaci...!
-
Vilajet_Bosna
#58 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
drndalo wrote:Da li su tada uopste Bošnjaci kao nacionalni/politički korpus postojali?Vilajet_Bosna wrote:zna li možda neko koliko Bošnjaka je bilo potpisnika Krfske deklaracije?
Na kraju krajeva, "otac" nacije Alija se i razisao oko toga sa Filipovicem i Zulfikarpasicem... I njegovi ih iscerase iz SDA... A onda '93 sinu naknadna pamet, i jednu noc zanocise kao Muslimani, a probudise se kao Bosnjaci...!
ok, koliko muslimana je potpisnika Krfske deklaracije?
- drndalo
#59 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
Koliko muslimana je tada bilo politicki aktivno na bilo kakvom tragu BiH samostalnosti? Zato sto ne pise da je negdje neki Edhem nesto potpisao, odmah je lose i nametnuto? Naravno da su svi negdje ganjali neku svoju dodatnu isplatu, to je ljudski, ali to samo po sebi ne znaci nista.Vilajet_Bosna wrote:drndalo wrote:Da li su tada uopste Bošnjaci kao nacionalni/politički korpus postojali?Vilajet_Bosna wrote:zna li možda neko koliko Bošnjaka je bilo potpisnika Krfske deklaracije?
ok, koliko muslimana je potpisnika Krfske deklaracije?
-
Vilajet_Bosna
#60 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
drndalo wrote:Koliko muslimana je tada bilo politicki aktivno na bilo kakvom tragu BiH samostalnosti? Zato sto ne pise da je negdje neki Edhem nesto potpisao, odmah je lose i nametnuto? Naravno da su svi negdje ganjali neku svoju dodatnu isplatu, to je ljudski, ali to samo po sebi ne znaci nista.
pošto nisi našao nijednog Bošnjaka, a onda sam ti proširio krug, ni muslimana koji je učestvovao u pregovorima oko Krfske deklaracije i poštno nisi našao nijednog koji je potpisnik iste, nastavljaš sa očekivanim trabunjanjem da su ''Bošnjaci sami sebi krivi, muslimani se nisu bavili politikom, nepismena čobanija, ta će oni'' itd. očekivnao.
- drndalo
#61 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
Nista ja takvo nisam rekao, ako jesam, citiraj der!Vilajet_Bosna wrote:drndalo wrote:Koliko muslimana je tada bilo politicki aktivno na bilo kakvom tragu BiH samostalnosti? Zato sto ne pise da je negdje neki Edhem nesto potpisao, odmah je lose i nametnuto? Naravno da su svi negdje ganjali neku svoju dodatnu isplatu, to je ljudski, ali to samo po sebi ne znaci nista.
pošto nisi našao nijednog Bošnjaka, a onda sam ti proširio krug, ni muslimana koji je učestvovao u pregovorima oko Krfske deklaracije i poštno nisi našao nijednog koji je potpisnik iste, nastavljaš sa očekivanim trabunjanjem da su ''Bošnjaci sami sebi krivi, muslimani se nisu bavili politikom, nepismena čobanija, ta će oni'' itd. očekivnao.
Nego sam sebi nabacujes nesto da kao poentiras... Sta od ovoga sto sam napisao nije istina? De navedi 36 istaknutih muslimana/Muslimana/Bosnjaka iz vaskolikog Bosanskog Vilajeta koji su se zalagali za to, govorili i pisali o tome, mozda i u nekoj politici to spominjali kao buducnost, a da su namjerno zaobidjeni u deklaraciji koju spominjes...?
Cinjenica je da u ta doba kompletan ovaj dio populacije nije bio nacionalno/politicki osvjesten, i da jos nisu bili stigli do tog promisljanja koje je na zapadu vec bilo normalno, ali ovdje gdje su Turci ostali dugo, taj pokret nije bas stigao bez velikog kasnjenja...
-
hAZNADAR
#62 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
drndalo wrote:hAZNADAR wrote:
Kao sto rekoh, ne mislim da je jadni Gavrilo (jadan jer je instrumentaliziran i iskoristen od odraslih koji nisu htjeli poginuti i time postati heroji, nego su nasli njega da bude heroj dok odradjuje njihove zelje) imao namjeru ubiti zenu, cak ni Ferdinandovu... Poćureka vjerovatno rado bi, samo nije bio na liniji vatre... Jednostavno, bila je tu gdje je bila, ne bi me cudilo ni da je slucajno bila sa strane auta koja je Gabrilu bila bliza, i time prva pred metkom, kako je i pogodjena, prvo ona koliko ja znam, pa tek onda Princ, u popravnom...
O smislu/besmislu tog cina se moze pricati ali uprazno. Desio se. Tacka. Zasto, kako, mozemo do Svetog Nikada razglabati... Moralo se nesto desiti jer se samo rat cekao... Ako cemo tako daleko ici, za cijeg *urca graha je Crna ruka/Mlada Bosna obavljala posao? Ko je trazio nesto preko cega Austrija nece moci preci? Ne budimo djeca... Zaigrali se rodjaci sa vise strana oko podjele Konga, Namibije, Indonezije, jos nekih prasuma, i 40-70 mil. leseva kasnije, rekose, ups. sorry...
Kakav je smisao ubistva Kralja Aleksandra u Marseju od strane Bugarina? Neko je tu nesto nasao i izveo, a ostali su mogli blejati...
Bosnjaci ratovali? Hm, koji i kada, i zasto? Zato sto su znali da su Austrijanci losi, ili zato sto nisu "nasi", tj. Turci, i nekima su se Begovine ljuljale nakon odlaska dotadasnjih sefova...? A sefovi odose hladno, nazad u Tursku, inkasiravsi ko zna koliko mil.zlatnih talira, za prodaju SarayBosna grunta, a vi se rajo hebite... To sto ti nazivas ratovanjem se prije moze nazvati oruzanom pobunom, koja se odvijala mjestimicno... Vecini tadasnjeg stanovnistva je bilo svejedno jase li kurta ili murta, posebno sto nisu nista ni znali, ni imali... Oni koji su imali su ili probali dici te bune da sacuvaju status-quo, ili su se sa bracom Turcima vratili u Tursku... Ili i jedno i drugo, nakon neuspjesnog otpora, opet preko ledja svojih kulaka...
Jugosloveni? Po nacionalnom/drzavnom izjasnjavanju vise nismo, nejma je vise... Opet po geografiji nemamo sta biti nego ono od cega je i nastao taj pojam, tj. Juzni Slaveni, jer etnicki, kulturoloski, jezicno vecina ovdje jeste takva... Siri je to pojam naravno, ali kao ideja nimalo glup, posebno nakon svih belaja malih zemalja/teritorija kroz stoljeca... Ja sam siguran da je Gavrilo kao mlad i lud zaista vjerovao u proglas o ujedinjenju svih Juznih Slavena u jednu, svoju zemlju... I bio spreman svoju glavu halaliti u startu na tom putu... Sve su to nijanse sive, nema crno, nema bijelo! Mogao je biti cisti pozitivac samo tako da je npr. izvrsio atentat na Ferdinanda sa buketom ruza... Doduse, i one da su ga ubole, to bi bila objava rata nekima...
Sta je Poćurek dosao u SA raditi? Otvoriti IT akademiju? Ili izvrsiti smotru kompletne vojske naoruzane za rat, na manevrima pokazivanja ciji je veci Srbiji? I svim silama Antante...
Nije mi jasna poenta tvog pisanja. U principu se slazem sa vecinom sto si napisao. Kacimo nepotrebno razlicite stvari.
Nije bilo ni oslobodjenje ni okupacija tada jer nismo imali svijest za takve termine. Ili i jedno i drugo.
Gavrilo nije nikakav borac, martyr,... za BiH nezavisnost vec cisto igrac srpskih interesa. I po tome nema ni P od patriotizma ni u njegovim idealima ni djelima. Uostalom, historijski gledano nije jedini put u nasoj historiji da su se kod nas sukobljavali interesi nekih stranih igraca. Tu nema patriotizma.
A kolatelarne stete pogotovo nemaju patriotski prefiks. Na stranu moral.
Bivsa YU je u obje varijante bila kompromis sa srpskom politikom jer bez Srba nije bilo izvodljivo. Zato je izvorna ideja koja je u principu pozitivna i umrla 18-te i nikada nije bila zazivljena.
-
hAZNADAR
#63 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
Alije nije nikakav otac nacije vec slucajno zadesen predsjednik u tim bitnim procesima i desavanjima. Povratak bosnjackog imena bi se svakako desio ko god da je tad bio na vlasti. Srecom je to urado Kongres a ne jedna stranka ili covjek. Dalja prica o Aliji nema smisla jer bi pokvarila ovu dobru temu.drndalo wrote:Da li su tada uopste Bošnjaci kao nacionalni/politički korpus postojali?Vilajet_Bosna wrote:zna li možda neko koliko Bošnjaka je bilo potpisnika Krfske deklaracije?
1918-ta kroz prizmu tadasnjih shvatanja i ove pameti danas.
-
hAZNADAR
#64 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
U principu je tacno da nismo imali nikakvu nacionalnu i politicku svijest. Ono sto jesmo imali je priklanjanje drugima.Vilajet_Bosna wrote:drndalo wrote:Koliko muslimana je tada bilo politicki aktivno na bilo kakvom tragu BiH samostalnosti? Zato sto ne pise da je negdje neki Edhem nesto potpisao, odmah je lose i nametnuto? Naravno da su svi negdje ganjali neku svoju dodatnu isplatu, to je ljudski, ali to samo po sebi ne znaci nista.
U mojoj familiji u Drugom Svjetskom Ratu a i i drugim familijama u mahali su rodjena braca bila na suprotnim stranama i ratovali jedni protiv drugih - a istovremeno imali kontakt i bili dobri. Iz razloga sto je bio cist interes da kada bude izvjesno koja strana ce pobijediti - da tada ovi na pogresnoj strani imaju stelu i da se naravno sacuvaju porodicna dobra. Nigdje tu nema ni tracka neke domace politike, ideologije,...
-
hAZNADAR
#65 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
Srpski nacionalisti, anarhisti, marksisti, placeni ubica, cetnicki vojvoda,... - ali ipak sve to u interesu velikosrpske politike, logisticki, obukom i organizacijski ipak ne iz Sarajeva vec Beograda.Bodkin wrote:NijehAZNADAR wrote:Mlada Bosna je bila velikosrpska organizacija a ne bosanska - sjediste i instrukcije iz Srbije - pametnom dovoljno.sadie_forever wrote:
- madner
#66 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
1878 su i muslimani i pravoslavci ratovali protiv strane vojske. Kao i 1835. 
- drndalo
#67 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
Nikakva posebna poenta, samo me ubodu tvrdnje (ne tvoje, nego uvrijezene), o teroristi, ubici zene, maksuma itd... Ostalo je isto bilo na tom tragu, glasno razmisljanje, i davanje neke opstije konotacije svemu tome, onima koji manje znaju, i dalje od Wikipedije nisu odmakli, a ni nju bas nisu savladali, ali se nalaze pozvani da sude...hAZNADAR wrote:drndalo wrote:hAZNADAR wrote:
Kao sto rekoh, ne mislim da je jadni Gavrilo (jadan jer je instrumentaliziran i iskoristen od odraslih koji nisu htjeli poginuti i time postati heroji, nego su nasli njega da bude heroj dok odradjuje njihove zelje) imao namjeru ubiti zenu, cak ni Ferdinandovu... Poćureka vjerovatno rado bi, samo nije bio na liniji vatre... Jednostavno, bila je tu gdje je bila, ne bi me cudilo ni da je slucajno bila sa strane auta koja je Gabrilu bila bliza, i time prva pred metkom, kako je i pogodjena, prvo ona koliko ja znam, pa tek onda Princ, u popravnom...
Nije mi jasna poenta tvog pisanja. U principu se slazem sa vecinom sto si napisao. Kacimo nepotrebno razlicite stvari.
Nije bilo ni oslobodjenje ni okupacija tada jer nismo imali svijest za takve termine. Ili i jedno i drugo.
Gavrilo nije nikakav borac, martyr,... za BiH nezavisnost vec cisto igrac srpskih interesa. I po tome nema ni P od patriotizma ni u njegovim idealima ni djelima. Uostalom, historijski gledano nije jedini put u nasoj historiji da su se kod nas sukobljavali interesi nekih stranih igraca. Tu nema patriotizma.
A kolatelarne stete pogotovo nemaju patriotski prefiks. Na stranu moral.
Bivsa YU je u obje varijante bila kompromis sa srpskom politikom jer bez Srba nije bilo izvodljivo. Zato je izvorna ideja koja je u principu pozitivna i umrla 18-te i nikada nije bila zazivljena.
Dotakao sam se i Gavrila na licnoj osnovi, onako kako ja mislim da je to dijete bilo strovaljeno u "sehitluk"... Za tudjeg *urca graha...
-
Bodkin
#68 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
Nista od toga nije bio osim mozda anarhistahAZNADAR wrote:
Srpski nacionalisti, anarhisti, marksisti, placeni ubica, cetnicki vojvoda,... - ali ipak sve to u interesu velikosrpske politike, logisticki, obukom i organizacijski ipak ne iz Sarajeva vec Beograda.
-
hAZNADAR
#69 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
Necemo krajnosti. Carlos / Sakal je ubijao zbog lijevog ekstremizma. Po nekima heroj.drndalo wrote:
Nikakva posebna poenta, samo me ubodu tvrdnje (ne tvoje, nego uvrijezene), o teroristi, ubici zene, maksuma itd... Ostalo je isto bilo na tom tragu, glasno razmisljanje, i davanje neke opstije konotacije svemu tome, onima koji manje znaju, i dalje od Wikipedije nisu odmakli, a ni nju bas nisu savladali, ali se nalaze pozvani da sude...
Dotakao sam se i Gavrila na licnoj osnovi, onako kako ja mislim da je to dijete bilo strovaljeno u "sehitluk"... Za tudjeg *urca graha...
Ova tema je interesantna najvise zato sto svjedoci o mnogm standardima koji su se promijenili. Iz ugla antisrpskog raspolozenja zbog srpske politike i djela - prilicno je tesko prikazati vrijeme kada je Srbija bila mnogima ideal, popularna, voljena, veliki brat,.. a mnogi muslimanski intelektualci birali srpski prefiks.
- LBVIEW
#70 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
Ispast ce Apis i crnorukasi jos i 'umanitarni radnici, po Bodkinu & co, offcourse
A ne znam ni o kakvim se bratskim osjecajima prica, s obzirom na nacin na koji je srpska politika "resavala" muslimansko pitanje 100 godina unazad.
Samo par godina ranije je bio Balkanski rat, i desili se zlocini nad muslimanskim stanovnistvom, sto Bosnjacima nije bilo nepoznato.
Bit ce da nas, po obicaju, niko nista nije ni pitao, a oni koji su i mogli nesto uraditi, ostavljali su kosti u Alpama za cesara.
A ne znam ni o kakvim se bratskim osjecajima prica, s obzirom na nacin na koji je srpska politika "resavala" muslimansko pitanje 100 godina unazad.
Samo par godina ranije je bio Balkanski rat, i desili se zlocini nad muslimanskim stanovnistvom, sto Bosnjacima nije bilo nepoznato.
Bit ce da nas, po obicaju, niko nista nije ni pitao, a oni koji su i mogli nesto uraditi, ostavljali su kosti u Alpama za cesara.
- 1941.
#71 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
Izrazi poput "buna" i "oruzana pobuna" se valjda koriste kad se misli na ustanak protiv neke postojece, tj. vec uspostavljene vlasti.To sto ti nazivas ratovanjem se prije moze nazvati oruzanom pobunom, koja se odvijala mjestimicno...
Ostatak je suvisno komentarisati.
-
Bodkin
#72 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
Zna bolje dijaspora sveCka nego britannica. Alternativnu historiju uce naravnoLBVIEW wrote:Ispast ce Apis i crnorukasi jos i 'umanitarni radnici, po Bodkinu & co, offcourse![]()
A ne znam ni o kakvim se bratskim osjecajima prica, s obzirom na nacin na koji je srpska politika "resavala" muslimansko pitanje 100 godina unazad.![]()
- drndalo
#73 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
U zavisnosti od teritorije na kojoj se odvijala, intenziteta, uzroka i posljedica, moglo se nazvati i izrazom "hajducija"...1941. wrote:Izrazi poput "buna" i "oruzana pobuna" se valjda koriste kad se misli na ustanak protiv neke postojece, tj. vec uspostavljene vlasti.To sto ti nazivas ratovanjem se prije moze nazvati oruzanom pobunom, koja se odvijala mjestimicno...
Ostatak je suvisno komentarisati.
Ti ne vidis razliku izmedju "ratovali" i "pobunili"?
- LBVIEW
#74 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
Pa bio bi i ti serpska dijaspora u USA da nisi dobio supani pasos - svaka druga o dijaspori, stvarno su kompleksi cudo.Bodkin wrote:Zna bolje dijaspora sveCka nego britannica. Alternativnu historiju uce naravnoLBVIEW wrote:Ispast ce Apis i crnorukasi jos i 'umanitarni radnici, po Bodkinu & co, offcourse![]()
A ne znam ni o kakvim se bratskim osjecajima prica, s obzirom na nacin na koji je srpska politika "resavala" muslimansko pitanje 100 godina unazad.![]()
https://en.m.wikipedia.org/wiki/Draguti ... jevi%C4%87
-
Dino79
#75 Re: 100 godina od "oslobođenja" ili okupacije Sarajeva u prvom SR
Po popisu izgleda da su srbi bili većinski narod u to doba pa prema tome....ispada da je ipak bilo oslobođenje jer je srpska vojska ušla u zemlju u kojoj je većinski narod bio srpski.Bodkin wrote:Nista od toga nije bio osim mozda anarhistahAZNADAR wrote:
Srpski nacionalisti, anarhisti, marksisti, placeni ubica, cetnicki vojvoda,... - ali ipak sve to u interesu velikosrpske politike, logisticki, obukom i organizacijski ipak ne iz Sarajeva vec Beograda.