Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Niemand wrote:Znate sta je meni cudno? Ti sto odlaze sto su kao imali dobre poslove u bosni, dje potraznja za radnicima na njihova mjesta? Sve nesta otisli iako su imali super poslove, ekstra primanja, eto ne svidja im se situacija u bosni, al nekako se ne vidi jos uvijek da fale.
Mozda je jos uvijek rano. Al da narod odlazi, odlazi.
Na moje rad mjesto je npr dosla osoba koja ne radi ni pola onoga sto sam ja.....poslovi navaljenim i drugima ....firma u sa jaka njem. Et a i danas uradim remote ponesto za njih i dopisujemo se
A zamisli sad kako fabrike neke po bosni ce duratvza godinu il2
konjislav wrote:Neovisno od onoga do sada napisanog da ostavim svoju pricu.
Naime, ja sam od njemackih firmi jos prije 3 godine dobijao ponude za posao, sve uredjeno, dobra plata, sve po PS-u, itd. Ja nisam isao, ostao sam u rodnom Sarajevu. Od toga prodjose 3 godine u kojima sam vidio da nista ne ide na bolje, politicka i drustvena situacija se samo pogorsava u Sarajevu, u ostatku BiH je samo jos gore. Stvari iz svakodnevnice normalnog covjeka je totalno haoticno i neuredjeno i to me prije nije toliko doticalo jer sam bio student i mlad i lud. Sada kako imam porodicu i novorodjence, ovo me puno vise pogadja nego prije i to zasluzeno.
Ja sam pokusavao neko vrijeme da se oduprem tom odlasku, medjutim doslo je vrijeme da se ide.
Ne opravdavaj se.
Idi!
Nek je sa srećom!
Nije da sam se opravdavao, niti imam razlog kome da se opravdavam, nego sam cisto iznio svoju situaciju kao jednog visokoobrazovanog momka sa dobrim poslom i platom koji odlazi iz BiH.
Ovo je jednostavno drzava koja tjera mlade i sposobne ljude, realno ona tjera sve ljude, ali je lakse mladima i sposobnim ljudima otici vani, pa se oni nekako i najvise eskponiraju.
Neki dan pričam s jednim prijateljom, zna da uskoro idem u Njemačku, pa se malo dotakosmo priče o poslu i ostanku ili odlasku odavde. Veli on, meni nikad ljepše, gazda svako malo zove radnika u kancelariju i povišicu mu daje. Da dobiješ otkaz, haman samo da mu mater opsuješ.
seln wrote:
Jos nisi ni krenuo iz BiH, a vec planiras preko Njemacke u Svicarsku?
Osim toga, cekanje za njemacko drzavljanstvo je 8 godina.
I Svicarska nije u EU.
Svicarska ima ugovor sa EU o slobodnom kretanju tj. radnik moze traziti posao do 3 mjeseca bez ikakve dozvole/vize.
ferratilis wrote:U mom krugu poznanika su uglavnom otisli oni koji su ovdje vec imali poslove sa relativno dobrim platama. Oni koji ovdje nisu imali posla ili su isti dugo trazili odlaze dosta teze, nazalost. Tako je kako je.
Npr. ja imam jako dobar posao u Sarajevu u IT struci (preko 3k neto plata) medjutim planiram otici u Njemacku. Ne odlazim primarno zbog love, naime to mi nije neki razlog, iako cu tamo imati duplo vise novca kada se sve obaveze isplacaju, odnosno biti ce mi ista mjesecna ustedjevina ali u eurima. Primarno zbog loseg politickog sistema i haosa koji se ocituje u svim sferama zivota.
Koji skillset imas i koliko godina radnog iskustva ?
seln wrote:
I Svicarska nije u EU.
Svicarska ima ugovor sa EU o slobodnom kretanju tj. radnik moze traziti posao do 3 mjeseca bez ikakve dozvole/vize.
Sa BiH pasošom ne možeš ništa - ako hoćeš iz Njemačke ili Austrije u Švicu sa BiH pasošom, u istoj si situaciji kao da pokušavaš otići direktno iz BiH u Švicarsku. To je lično iskustvo od prije godinu dana.
ferratilis wrote:U mom krugu poznanika su uglavnom otisli oni koji su ovdje vec imali poslove sa relativno dobrim platama. Oni koji ovdje nisu imali posla ili su isti dugo trazili odlaze dosta teze, nazalost. Tako je kako je.
Npr. ja imam jako dobar posao u Sarajevu u IT struci (preko 3k neto plata) medjutim planiram otici u Njemacku. Ne odlazim primarno zbog love, naime to mi nije neki razlog, iako cu tamo imati duplo vise novca kada se sve obaveze isplacaju, odnosno biti ce mi ista mjesecna ustedjevina ali u eurima. Primarno zbog loseg politickog sistema i haosa koji se ocituje u svim sferama zivota.
Koji skillset imas i koliko godina radnog iskustva ?
Sto te to zanima? Ako hoces mogu ti na pp poslati CV pa sam procijeni. Naravno izbrisao bih licne podatke.
seln wrote:
I Svicarska nije u EU.
Sa BiH pasošom ne možeš ništa - ako hoćeš iz Njemačke ili Austrije u Švicu sa BiH pasošom, u istoj si situaciji kao da pokušavaš otići direktno iz BiH u Švicarsku. To je lično iskustvo od prije godinu dana.
Znam ja to. Put do Svicarske ide preko EU, tj. bilo koje od EU zemalja, u mom slucaju to je Njemacka zbog prakticnosti, a nekako mi je Njemacka bliza srcu jer tamo imam i rodbine neke kao i poznanika.
Zato sam i rekao da bih isao u Svicarsku nakon sto dobijem njemacko drzavljanstvo.
konjislav wrote:
Znam ja to. Put do Svicarske ide preko EU, tj. bilo koje od EU zemalja, u mom slucaju to je Njemacka zbog prakticnosti, a nekako mi je Njemacka bliza srcu jer tamo imam i rodbine neke kao i poznanika.
Zato sam i rekao da bih isao u Svicarsku nakon sto dobijem njemacko drzavljanstvo.
Sretno, plan je definitivno izvodiv, Švicarska plaća brutalno dobro IT. Isti mi je plan propao zbog BiH pasoša, sada sam u fazi mozganja da li da riješavam državljanstvo.
konjislav wrote:
Sretno, plan je definitivno izvodiv, Švicarska plaća brutalno dobro IT. Isti mi je plan propao zbog BiH pasoša, sada sam u fazi mozganja da li da riješavam državljanstvo.
Naravno da DA. Mislim da su prednosti ogromne ako to uradis, fakat no brainer.
konjislav wrote:
Ako imas isti plan, tj. put za Svicarsku, a takodjer ako znas njemacki jezik, postoji i brzi put do EU pasosa u Austriji (5 ili 6 godina) ili u Belgiji (5 godina), tako da bih ti ja to definitivno preporucio. Kao sto vidis i sam idem tim putem.
konjislav wrote:
Ako imas isti plan, tj. put za Svicarsku, a takodjer ako znas njemacki jezik, postoji i brzi put do EU pasosa u Austriji (5 ili 6 godina) ili u Belgiji (5 godina), tako da bih ti ja to definitivno preporucio. Kao sto vidis i sam idem tim putem.
Kod mene je drugačija situacija, odrastao sam u Austriji i radim u IT, ne plaća se ni ovdje loše ali Švicarska je nešto sasvim drugo po tom pitanju. Čak i sve više Njemaca koji u Njemačkoj imaju odlične uslove, odlučuje se i u srednjim godinama za taj korak da se sele i rade u Švicarskoj.
Last edited by Ironman_88 on 23/10/2018 15:54, edited 1 time in total.
konjislav wrote:
U Austriji se ceka 10 godina...
djeco draga, zelim vam svu srecu ovog svijeta i pusem vam pod krila da vam to uspije, ali bojim se da imate previsoka ocekivanja.
U mojoj firmi 4000 eura netto zaradjuje sef odjeljenja sa 10 godina radnog iskustva.
I, da, rijec je o IT.
Ironman_88 wrote:
Kod mene je drugačija situacija, odrastao sam u Austriji i radim u IT, ne plaća se ni ovdje loše ali Švicarska je nešto sasvim drugo po tom pitanju. Čak i sve više Njemaca koji u Njemačkoj imaju odlične uslove, odlučuje se i u srednjim godinama za taj korak da se sele i rade u Švicarskoj.
Zaboravio si da u Svicarskoj, osim brutalnih plata, takodje imaju brutalne cijene i da brutalno puno rade.
irac300 wrote:Neki dan pričam s jednim prijateljom, zna da uskoro idem u Njemačku, pa se malo dotakosmo priče o poslu i ostanku ili odlasku odavde. Veli on, meni nikad ljepše, gazda svako malo zove radnika u kancelariju i povišicu mu daje. Da dobiješ otkaz, haman samo da mu mater opsuješ.
Ma jok, ovo lažu srbi i dušmani BIH. Ovdje niko ne radi za platu ispod 1000 eura, i što bi išao igdje iz ovakve ljepote i sigurnosti. Ne vjerujte očima, vjerujte samo u statistiku koju vam pokazuju Fadil Novalić i Bakir Izetbegović. Samo dušmani Bosne i Hercegovine ne vide da je ovdje bolje nego u Švicarskoj, ali zato će nas odbraniti SDA od dušmana zlih!
Dosadno mii wrote:isto ko da u bosni niko ne radi puno za platu već samo ispijamo kafe
Nisam poredio Bosnu i Svicarsku, vec npr. Njemacku i Svicarsku.
I zasto svi u BiH, ako im se kaze da plate vani nisu 10 000 netto, to odmah shvataju kao uvredu?
irac300 wrote:Neki dan pričam s jednim prijateljom, zna da uskoro idem u Njemačku, pa se malo dotakosmo priče o poslu i ostanku ili odlasku odavde. Veli on, meni nikad ljepše, gazda svako malo zove radnika u kancelariju i povišicu mu daje. Da dobiješ otkaz, haman samo da mu mater opsuješ.
Što ne ideš u Irsku
Pička im materina, ne daju, džaba djetelina, džaba nick. Od nove godine sam @Švabo300.