Komšiluk glasan

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
Hakiz

#51 Re: Komšiluk glasan

Post by Hakiz »

insomnia78 wrote:
Hakiz wrote: A ona i njena muška rodbina će sjediti i pustiti da se to desi.
Onaj ko je spreman na rjesavanje problema na taj nacin to ne pita po forumu. On ode istuce komsiju,konu i dijete. Onaj ko nije samo moze dzaba fasovati
U takvoj situaciji ćeš fasovati i ako zovneš policiju/komunalnce. Znači, šuti i trpi?
bumerangss

#52 Re: Komšiluk glasan

Post by bumerangss »

Laertes wrote:Pročitah sve postove i nešto razmišljam:
Kod mene u zgradi nema estriha, te neke grede i ispuna, škripavi parketi i to. A ja komšija iznad uopće ne čujem.
Kad sam kupio stan, spustio sam sve plafone (rigips) kako bih ugradio rasvjetu. Je li moguće da je to izoliralo zvuk sa sprata iznad? Ako jeste, to bi moglo biti rješenje za postavljača teme.
Djelomicno jeste riješenje jer tako se i radi zvucna izolacija tako sto se ispod nosaca rigipsa obavezno postavi gumena traka koja ne prenosi zvuk na nosace a sa nosaca na rigips. Naravno prostor izmedji rigipsa i plafona se popuni kamenom vunom a ne stiroporom jer stiropor NIJE zvucni izolator. Poznajem covjeka koji je unutra po zodovina nalijepio 5 cm stiropora a na plafon cak 10 cm upravo zbog bučnih komšija iznad i morao je sve to skidati jer je rezultat bio još gori :-) ja sam bio u toj sobi i doslovno kao da zid zvoni kad neko lupne gore iznad :lol: zato nipošto koristiti stiropor za zvucnu izolaciju!

I da, opet sve ovisi kakva je gradnja, kakvi su zidovi jer ako su tanki i iskljucivo betonski onda i zidovi prenose dio zvuka a ne samo kroz plafon. Bolje je kad su zidovi malo deblji ali kad su od rigpsa ili cigle ili narandjastih onih blokova koji imaju više pregrada u sebi jer i zrak je bolji zvucni izolator nego čisti beton kako sad vecinom i rade jer sto je materijal tvrdji krutiji to više prenosi zvuk :-)
Hakiz

#53 Re: Komšiluk glasan

Post by Hakiz »

Da. U stanu ispod bude glasnije nego u stanu koji je izvor zvuka.

Stan se počne ponašati kao rezonantna kutija, kao tijelo instrumenta i pojača zvuk. Nekada i oni koji prave buku nisu svjesni da je kod komšija glasnije nego njima, upravo zbog tih razloga.

Problem je kada ih zamoliš da stišaju, a oni bezbrazni.
Laertes

#54 Re: Komšiluk glasan

Post by Laertes »

bumerangss wrote:
Kod mene u zgradi nema estriha, te neke grede i ispuna, škripavi parketi i to. A ja komšija iznad uopće ne čujem.
Kad sam kupio stan, spustio sam sve plafone (rigips) kako bih ugradio rasvjetu. Je li moguće da je to izoliralo zvuk sa sprata iznad? Ako jeste, to bi moglo biti rješenje za postavljača teme.
Djelomicno jeste riješenje jer tako se i radi zvucna izolacija tako sto se ispod nosaca rigipsa obavezno postavi gumena traka koja ne prenosi zvuk na nosace a sa nosaca na rigips. Naravno prostor izmedji rigipsa i plafona se popuni kamenom vunom a ne stiroporom jer stiropor NIJE zvucni izolator. Poznajem covjeka koji je unutra po zodovina nalijepio 5 cm stiropora a na plafon cak 10 cm upravo zbog bučnih komšija iznad i morao je sve to skidati jer je rezultat bio još gori :-) ja sam bio u toj sobi i doslovno kao da zid zvoni kad neko lupne gore iznad :lol: zato nipošto koristiti stiropor za zvucnu izolaciju!

I da, opet sve ovisi kakva je gradnja, kakvi su zidovi jer ako su tanki i iskljucivo betonski onda i zidovi prenose dio zvuka a ne samo kroz plafon. Bolje je kad su zidovi malo deblji ali kad su od rigpsa ili cigle ili narandjastih onih blokova koji imaju više pregrada u sebi jer i zrak je bolji zvucni izolator nego čisti beton kako sad vecinom i rade jer sto je materijal tvrdji krutiji to više prenosi zvuk :-)
Ma nema ništa između rigipsa i plafona, zrak i žice razvedene. A nisam siguran da su majstori ubacivali ikakvu gumenu traku ispod nosača,
bumerangss

#55 Re: Komšiluk glasan

Post by bumerangss »

Edin H. wrote:
pizarro wrote:podrska djeci koja igraju lopte po stanu! :D
Moraju se djeca igrati. :izet:
Nije ganja, žmira, romobil, rošle... igra za kuće!!
moonca

#56 Re: Komšiluk glasan

Post by moonca »

Streptokok wrote:
moonca wrote:
Hakiz wrote: A ti pilot i imaš let Airbusem 320 sa 200 ljudi u avionu u 6 ujutro. Ili si hirurg i čeka te u 8 ujutro operacija na mozgu. :evil:
... :wink: a, kuvaricu ko shisha :lol:
nije strašno ako malo presoli.
Nije..ali ako zagori... :wink:
triconja

#57 Re: Komšiluk glasan

Post by triconja »

moonca wrote: Nije..ali ako zagori... :wink:
Eto, mora mislit i simulacije pušćat da joj grah ne zagori, ma hajte molim vas. Pogotovo ako ima iskustva sa jelima, samo sahat navit i eto.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#58 Re: Komšiluk glasan

Post by _BataZiv_0809 »

Zato je zadnji sprat zakon. Lakse je izaci na kraj sa kisom, vlagom i ubjedjenjem komsija da je krov iskljucivo tvoj problem jer si prvi ispod njega, nego sa poganim komsijama.

A ima istine da buka moze biti glasnija u stanu ispod nego u stanu u kojem se stvara, to znam iz licnog iskustva...ali opet sve je do toga ko i kakve su ti komsije. Nazalost dovoljan je jedan idiot u haustoru da sve zivo sjebe...
bumerangss

#59 Re: Komšiluk glasan

Post by bumerangss »

Laertes wrote:
bumerangss wrote:

Ma nema ništa između rigipsa i plafona, zrak i žice razvedene. A nisam siguran da su majstori ubacivali ikakvu gumenu traku ispod nosača,
Pa pomoglo sigurno jeste mada sto gore neko rece, zahvali se Bogu na takvim komšijama jer kad je neko divljak onda ne pomaže nikakva izolacija
staxx

#60 Re: Komšiluk glasan

Post by staxx »

Mi ovim svojim krhnemo u plafon cekicem kad nas izludi... to bude obicno oko 1 navece. Ispocetka je to pilo vode, dok neku noc u 2 ujutro tako nama lik "povratnu" lupi... znaci sad vec pricamo drugim jezikom. Mislim da su iznad stbarno nenormalni ljudi jer spavaju svega 4 sata... ali ruku na srce nije nikakva dernjava ili muzika u pitanju, cinjenica je da je katastrofa gradnja, u kombinaciji sa nenormalnim komsilukom... da li ja imam osnova da se zalim zato sto hoda po kuci u 3 ujutro?! Ja mislim da nemam, zena misli da imam.. Ispizdila vise hoce da zovemo policiju itd..
Streptokok

#61 Re: Komšiluk glasan

Post by Streptokok »

moonca wrote:
Streptokok wrote:
moonca wrote:
... :wink: a, kuvaricu ko shisha :lol:
nije strašno ako malo presoli.
Nije..ali ako zagori... :wink:
Nek se uda, nađe momka, svalera ili sta vec.
pustopoljina

#62 Re: Komšiluk glasan

Post by pustopoljina »

Boemica wrote:Izgleda da u mojoj kući kolektivno glasno hodamo :lol:

Iznad mene je brat, ima ploča, stiropor, estrih, pod i opet ga čujem kad hoda po noći.
A mama ispod mene (opet isto - ploča, stiropor, estrih, pod) se isto tako žali da čuje mene kad hodam po kući.

:lol:
U cemu god da hodas, koliko god mekane papuce bile, bit je u tome da ljudi prvo idu petom. Peta je ono sto lupi svom tezinom tijela, neovisno o papucama.
Rjesenje je u hodanju na prstima :D
Odnosno, eto bar prvo prste da spustis na tlo, pa onda petu...
Ako hoces.
moonca

#63 Re: Komšiluk glasan

Post by moonca »

Nemoguce je od ljudi ocekivati da paze kako ce u kuci hodati. Problem buke od komsija je u cijelom svijetu prisutan.

Kuca je jedino rijesenje, no .. ne lezi vraze - znaju biti komsije opet na svoj nacin uznemiravajuci kao -imaju cuk, ili busilica u 7 sati ujutru ..... uhhhh
Streptokok

#64 Re: Komšiluk glasan

Post by Streptokok »

pustopoljina wrote:

Iznad mene je brat, ima ploča, stiropor, estrih, pod i opet ga čujem kad hoda po noći.
A mama ispod mene (opet isto - ploča, stiropor, estrih, pod) se isto tako žali da čuje mene kad hodam po kući.

U cemu god da hodas, koliko god mekane papuce bile, bit je u tome da ljudi prvo idu petom. Peta je ono sto lupi svom tezinom tijela, neovisno o papucama.
Ako hoces.
Da, peta je problem. Na petu se prvo i staje no postoje ljudi koji previse udaraju petom, jednostavno nemaju osjecaja.
pustopoljina

#65 Re: Komšiluk glasan

Post by pustopoljina »

staxx wrote:Mi ovim svojim krhnemo u plafon cekicem kad nas izludi... to bude obicno oko 1 navece. Ispocetka je to pilo vode, dok neku noc u 2 ujutro tako nama lik "povratnu" lupi... znaci sad vec pricamo drugim jezikom. Mislim da su iznad stbarno nenormalni ljudi jer spavaju svega 4 sata... ali ruku na srce nije nikakva dernjava ili muzika u pitanju, cinjenica je da je katastrofa gradnja, u kombinaciji sa nenormalnim komsilukom... da li ja imam osnova da se zalim zato sto hoda po kuci u 3 ujutro?! Ja mislim da nemam, zena misli da imam.. Ispizdila vise hoce da zovemo policiju itd..
Vjetojatno je ruzno da kao zensko ovo napisem, ali tebi i tvojoj zeni bi bilo bolje da se poseksate, kad god joj padne napamet zvati policiju zbog hodanja u stanu.
pustopoljina

#66 Re: Komšiluk glasan

Post by pustopoljina »

Streptokok wrote:
pustopoljina wrote:

Ako hoces.
Da, peta je problem. Na petu se prvo i staje no postoje ljudi koji previse udaraju petom, jednostavno nemaju osjecaja.
Djeca nemaju osjecaja po defaultu, a ni odrasli kad iz sna ustanu u wc ili pospani.
moonca

#67 Re: Komšiluk glasan

Post by moonca »

pustopoljina wrote:
staxx wrote:Mi ovim svojim krhnemo u plafon cekicem kad nas izludi... to bude obicno oko 1 navece. Ispocetka je to pilo vode, dok neku noc u 2 ujutro tako nama lik "povratnu" lupi... znaci sad vec pricamo drugim jezikom. Mislim da su iznad stbarno nenormalni ljudi jer spavaju svega 4 sata... ali ruku na srce nije nikakva dernjava ili muzika u pitanju, cinjenica je da je katastrofa gradnja, u kombinaciji sa nenormalnim komsilukom... da li ja imam osnova da se zalim zato sto hoda po kuci u 3 ujutro?! Ja mislim da nemam, zena misli da imam.. Ispizdila vise hoce da zovemo policiju itd..
Vjetojatno je ruzno da kao zensko ovo napisem, ali tebi i tvojoj zeni bi bilo bolje da se poseksate, kad god joj padne napamet zvati policiju zbog hodanja u stanu.
:roll: -to kod tebe na 'dugme ' moze.... :oops: :lol:
Boemica

#68 Re: Komšiluk glasan

Post by Boemica »

pustopoljina wrote:

Ako hoces.
Baš ću probati. :D
Znači bratova soba je na drugom kraju kuće, a sprat iznad mene, i opet ga čujem dok hoda. I njemu ima da kažem da proba prvo prstima :lol:

A i ovo, čuj imam li osnova da se žalim što su ljudi budni u 3 ujutru :-)
bumerangss

#69 Re: Komšiluk glasan

Post by bumerangss »

Iskreno i iz iskustva mislim da nemaš pravo da se žališ ako ljudi hodaju po kuci i budi sretan ako su muslimani pa hodaju u carapama a ne u obuci pa bi vidio kako lupa peta od cipela ili štikla :D ja živim u sredini kako cesto kažem u "sendvicu" jer brat i snaha su sprat ispod mene i brat i snaha i dvoje djece iznad mene i vjeruj mi da cujem kako brat ispod mene hoda ili zatvara vrata :-) a pogotovo ovi iznad mene! Ali imamo obzira pa nema usisavanja i paljenja veš mašine od 20:00 do 8:00
I moj ti je savjet da kupiš kakav mali radio i da ti stalno raducka RSG kao meni da ti "odvuće" pažnju od tih zvukova. I Navece u spavacoj obavezno zaspim sa upaljenom ali programiranom TV da se ugasi sama za 2 sata.
Moraš se nauciti živjeti sa tim ili se odseliti jer nema trece varijante
Hakiz

#70 Re: Komšiluk glasan

Post by Hakiz »

Nisu problem normalni zvukovi hodanja i slično. Čak ni dijete koje ponekada skače ili vikne, pa djete je. Ali histerično dijete, glasna muzika ili TV i slično, to je za policiju i komunalnu inspekciju. Da je kao što nije, jedan poziv mijenja sve :)

Neće se čovjek seliti nego treba smiriti krivce.
Boemica

#71 Re: Komšiluk glasan

Post by Boemica »

Hakiz wrote:Nisu problem normalni zvukovi hodanja i slično. Čak ni dijete koje ponekada skače ili vikne, pa djete je. Ali histerično dijete, glasna muzika ili TV i slično. To je za policiju i komunalnu inspekciju

Pa ovaj je u uvodnom postu napisao da ne rade ništa strašno, jednostavno su - budni.
iznad ne galami. rade uobicajeme stvari, tipa koristenje kupatila, hodaju tamo vamo po spavacoj. ali to u 2 ujutro zvuci kao da meni po sobi hoda, ja to pripisujem sve uglavnom tacki 1 mog problema...
Hakiz

#72 Re: Komšiluk glasan

Post by Hakiz »

Boemica wrote:
Hakiz wrote:Nisu problem normalni zvukovi hodanja i slično. Čak ni dijete koje ponekada skače ili vikne, pa djete je. Ali histerično dijete, glasna muzika ili TV i slično. To je za policiju i komunalnu inspekciju

Pa ovaj je u uvodnom postu napisao da ne rade ništa strašno, jednostavno su - budni.
iznad ne galami. rade uobicajeme stvari, tipa koristenje kupatila, hodaju tamo vamo po spavacoj. ali to u 2 ujutro zvuci kao da meni po sobi hoda, ja to pripisujem sve uglavnom tacki 1 mog problema...
To je onda druga stvar.

U KS-u ima propis o 35 dB. Ako je buka ispod toga, moraš da trpiš. Ja sam ters, ali to je moj problem, neće životi drugih stati zbog toga.
cyprus

#73 Re: Komšiluk glasan

Post by cyprus »

Ovi što se žale na dječju igru, imaju li neku ideju šta bi npr. ja trebao maksumu od 20 mjeseci uraditi, tj. kako mu dokazat da ne skače i ne baca stvari po kući? Unaprijed hvala na odgovorima :)
pustopoljina

#74 Re: Komšiluk glasan

Post by pustopoljina »

moonca wrote:
pustopoljina wrote:
:roll: -to kod tebe na 'dugme ' moze.... :oops: :lol:
Vala, ako ne zna pronaci pravo dugme...nek' zove policiju.
_BataZiv_0809
Nindža revizor
Vozim: Lancia na servisu

#75 Re: Komšiluk glasan

Post by _BataZiv_0809 »

cyprus wrote:Ovi što se žale na dječju igru, imaju li neku ideju šta bi npr. ja trebao maksumu od 20 mjeseci uraditi, tj. kako mu dokazat da ne skače i ne baca stvari po kući? Unaprijed hvala na odgovorima :)
Vodi ga vani kad mu se skace
Post Reply