Izgubljena zdravstvena knjižica
- Sanjarko
#51 Re: Izgubljena zdravstvena knjižica
Ovi subvencionirani lijekovi ovdje u Zenici idu preko knjizice ako se stalno uzimaju, valjda. Sad neznam je li svi idu preko knjizice. Dosta su kompjuterizovali zdrastvo. Recimo zubarstvo. Imaju snimke u arhivi pa ako i izgubite ili ne ponesete snimak imaju ga u sistemu.
-
bumerangss
#52 Re: Izgubljena zdravstvena knjižica
Nakon 10 godina karton odlazi u "pasivu" u atomsko sklonište a nakon 30 godina se uništava! Da nije tako trebalo bi nam 10 dvorana velicine Zetre da potrpamo svu medicinsku arhivu u zadnjih 20 godina. I na sudu imaš pojam "zastare" predmeta jer je nelogicno da nakon 30 godina neko nekog tuži za pogrešnu terapiju, bolovanje...nepass1 wrote:Nista se to ne baca, eventualno ono sto je u ratu izgorilo. Odlozi se u arhivu ako se 10g ne javis.Vizionar 1985 wrote:Moj su skolski ili izgubili ili bacili, zato i stoji upitnik u knjizici u vezi penicilinskog soka. Valjda bude duure sve Bato.
Slastičari svoju grešku sakriju šlagom, zidari betonom a doktori zemljom
- Sanjarko
#53 Re: Izgubljena zdravstvena knjižica
Ma moj su valjda izgubili pri renoviranju CPM. Niko nikada nije stavio u karton ni u knizicu da sam imao penicilinski sok i da sam na isti alergican. Sada stavili ali sa upitnikom. Nevjeruju ni meni ni mojima na rijec da sam skoro umro od istoga. Pa i moj stari isto tako. Jer je i on imao isti sok, i on jedva prezivio.
- Edin H.
#54 Re: Izgubljena zdravstvena knjižica
Ova ti je ko u Aristotelabumerangss wrote: Slastičari svoju grešku sakriju šlagom, zidari betonom a doktori zemljom
-
bumerangss
#55 Re: Izgubljena zdravstvena knjižica
Nemaju pravo sigurno! To pacijenti ne znaju pa se ne bune i odu u drugu ambulantu a da odu šeficu ili u Vrazovu onda bi ih sestra morala primiti uz izvinjenjenepass1 wrote:Imaju pravo sigurno, raspitaj se. Uveliko se to radi.bumerangss wrote:
Ako po mjestu boravka pripada toj ambulabti onda nemaju pravo da ga odbiju! Moraju ga primiti i otvoriti novi karton bez obzira na popunjenost timova porodicne medicine. U ambulantama se doktori dogovore kako da podijele te "suvišne" pacijente tako da svako dr ima isti broj pacijenata
Ustvari ako ljekar hoce moze i 2500 pac imati. Minimum je 1800 i ako nece vise moze odbiti pacijenta.
Nije minimum 1800 nego je to maximum po AKAZU ali kao i sve kod nas sto nije po procedurama pa tako ima privilegovanih "penzionerskih" ambulanti gdje radi samo jedan tim sa 1200 kartona a ima ambulanti gdje isto tako radi jedan tim (jedan dr i jedna sestra) sa 2700 kartona i crkaju od posla za istu platu kao oni sa 1200 pacijenata
-
bumerangss
#56 Re: Izgubljena zdravstvena knjižica
Moj ti je savjet da promjeniš dr jer ne prati trendove u mediciniBoemica wrote:Dom Zdravlja Otoka.nepass1 wrote:Gdje ides doktoru, za knjizicu ti vjerujem, niko ne insistira, svakako sad sistem pokaze je li ovjerena knjizica. Rp i up u krugu dz dobijes elektronske, za vojnu i kcus ne postoji mogucnost slanja elektronske up, tj postoji ali je nece nikad dobiti.
Dakle, prije neka tri mjeseca sam radi problema krenula psihologu (ovo konkretno navodim da bi mogla i konkretno navest gdje sam sve bila), onda me ona uputila na vađenje nekih nalaza, uradim UZV štitne žlijezde na Otoci, hormone štitne na DIP-u, radila spolne hormone, na Ilidžu u DZ me poslali da uradim briseve nekakve (ovo veze nemam za šta), ginekologu sam išla na Saraj polje (ne znam zašto tamo, kad sve drugo radim na Otoci), i psihijatru isto na Otoci. U svemu tome dobila mašala nalaza i još više recepata, sve k'o i prije, sve na papir.
I tačno bi sad poslikala sve te papirne nalaze i recepte, ali ih moj porodični doktor sviju skuplja u moj karton, a recepti ostaju u apoteci. Neke lijekove sam platila, neke je pokrilo osiguranje, ali sam za sve dobila papirni recept.
Majke mi osjećam se k'o da ja živim u Tunguziji a vi u Sarajevu![]()
-
bumerangss
#57 Re: Izgubljena zdravstvena knjižica
Ti kao pacijent imaš pravo da odbiješ bilo koji lijek pa tako i sve pencilinske preparate ako misliš da si alergican i da od dr zatražiš neki alternativni zamjenski lijekVizionar 1985 wrote:Ma moj su valjda izgubili pri renoviranju CPM. Niko nikada nije stavio u karton ni u knizicu da sam imao penicilinski sok i da sam na isti alergican. Sada stavili ali sa upitnikom. Nevjeruju ni meni ni mojima na rijec da sam skoro umro od istoga. Pa i moj stari isto tako. Jer je i on imao isti sok, i on jedva prezivio.
- Sanjarko
#58 Re: Izgubljena zdravstvena knjižica
Nisam to znao.bumerangss wrote:Ti kao pacijent imaš pravo da odbiješ bilo koji lijek pa tako i sve pencilinske preparate ako misliš da si alergican i da od dr zatražiš neki alternativni zamjenski lijekVizionar 1985 wrote:Ma moj su valjda izgubili pri renoviranju CPM. Niko nikada nije stavio u karton ni u knizicu da sam imao penicilinski sok i da sam na isti alergican. Sada stavili ali sa upitnikom. Nevjeruju ni meni ni mojima na rijec da sam skoro umro od istoga. Pa i moj stari isto tako. Jer je i on imao isti sok, i on jedva prezivio.
Problem je sto stalno moram govoriti da sam alergican na penicilin. A i sestri su mi htjeli uvaliti penicilin iako smo izgleda genetski mozda skloni alergicnosti na njega iako kazu da nema valjda genetske sklonosti ka tome nego da su nam obojici dali tada previse penicilina pa od toga sok dobili.
Sad srecom stoji KV penicilin sa upitnikom kako vec ide to.
- nepass1
#59 Re: Izgubljena zdravstvena knjižica
Ne bih dalje da se raspravljam, uglavnom u vise amb se vracaju pacijenti. Bilo je i masovnog prenosenja kartona u druge amb. Ima dr koji opet sebi trpaju sto vise pac misle da ce im veca plata biti. Treci sute i trpe 2500 pacijenata, dva tima pacijenata a neki Bgm i tri tima.bumerangss wrote:Nemaju pravo sigurno! To pacijenti ne znaju pa se ne bune i odu u drugu ambulantu a da odu šeficu ili u Vrazovu onda bi ih sestra morala primiti uz izvinjenjenepass1 wrote:Imaju pravo sigurno, raspitaj se. Uveliko se to radi.bumerangss wrote:
Ako po mjestu boravka pripada toj ambulabti onda nemaju pravo da ga odbiju! Moraju ga primiti i otvoriti novi karton bez obzira na popunjenost timova porodicne medicine. U ambulantama se doktori dogovore kako da podijele te "suvišne" pacijente tako da svako dr ima isti broj pacijenata
Ustvari ako ljekar hoce moze i 2500 pac imati. Minimum je 1800 i ako nece vise moze odbiti pacijenta.![]()
Nije minimum 1800 nego je to maximum po AKAZU ali kao i sve kod nas sto nije po procedurama pa tako ima privilegovanih "penzionerskih" ambulanti gdje radi samo jedan tim sa 1200 kartona a ima ambulanti gdje isto tako radi jedan tim (jedan dr i jedna sestra) sa 2700 kartona i crkaju od posla za istu platu kao oni sa 1200 pacijenata
E druga je stvar hoce li ko husica zvati pa on reagovati da se ne vrati pacijent a dr pokunjiti. Ali po pravilu nije, dr ima pravo da odbije pacijenta ako mu je tim popunjen.
-
bumerangss
#60 Re: Izgubljena zdravstvena knjižica
Ja jedno a ti drugo! Nemora zvati Husica, dovoljno je da se obrati odgovornoj sesti i da kaže da je nisu primili u ambulantu u koji teritorijalno pripada i odgovorna ce nazvati sestru koja te vratila i reci joj da te mora primiti na pregled i otvoriti ti karton u toj ambulanti iako te dr nece primiti zvanicno u svoj tim jer ima 1800 registrovanih pacijenata ali tovoj karton mora biti u toj ambulanti jer tako kaže zakon a ne ja! I da došla je naredba da se ti karoni koji su do sad bili neregistrovani ( tzv školski, stigli...) moraju registrovati na neki od tih timova koji imaju u toj ambulanti jer zavod "prepoznaje" jedino registrovanog pacijenta i dom zdravlja dobiva pare za svakog registrovanog pacijenta. Tako da doktori mogu glumiti Bogove samo sestrama i nikome više i svoju priću okaciti mačku o rep jer moraju raditi onako kako im se kaže iz Vrazove!
-
bumerangss
#61 Re: Izgubljena zdravstvena knjižica
Da slikovito objasnim. Ti si do juce živila na Otoci i preselila si se na Dobrinju kod pijace i do sad nisi imala karton i ti sad ako imaš ovjerenu knjižicu i cipsovu kao dokaz mjesta stanovanja odeš u ambulantu na Dobrinji kod pijace i kažeš im da tu živiš i da želiš da ti otvore karton SESTRA TI MORA OTVORITI KARTON ili te primiti kroz "teku prolaznika" ako vec imaš otvoren karton npr na Otoci gdje si živila dok ti oni po tvom zahtjevu ne prebace karton sa Otoke na Dobrinju.
E ako živiš na Dobrinji i odeš u ambulantu u Buća Potok jer ti npr tu živi mama i kod nje si više nego u svom stanu na Dobrinji gdje si prijavljena, e sestra u Buća Potoku te IMA PRAVO ODBITI ako su timovi puni.
Mislim da je sad jasno kad te mor a primiti a kad ne!
E ako živiš na Dobrinji i odeš u ambulantu u Buća Potok jer ti npr tu živi mama i kod nje si više nego u svom stanu na Dobrinji gdje si prijavljena, e sestra u Buća Potoku te IMA PRAVO ODBITI ako su timovi puni.
Mislim da je sad jasno kad te mor a primiti a kad ne!