Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
- PreWiBa
- Grijem se na: Plin i centralno
- Horoskop: Lav
#51 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
Zdravo! Imao bih jedno pitanje za vas povratnike:
Kakav je utjecaj ovih lokalnih patrona na Bošnjake u RS-u? Na primjer sam pretprošle godine gledao reportažu kako su u Bijeljini Bošnjaci na lokalnim izborima činili kritičnu masu, pa im je Mićić obećao neka veća prava (koliko sam ja čuo vratio im je imena ulica i tkd.), do prije par godina Obren Petrović nazivan "Omerom"? Mislim, svjestan sam da je utjecaj naših ljudi na entitetskom nivou veoma mal, ali kako izgleda na lokalu? U kojim opštinama/gradovima je kakav-takav bošnjački utjecaj vidljiv?
Kakav je utjecaj ovih lokalnih patrona na Bošnjake u RS-u? Na primjer sam pretprošle godine gledao reportažu kako su u Bijeljini Bošnjaci na lokalnim izborima činili kritičnu masu, pa im je Mićić obećao neka veća prava (koliko sam ja čuo vratio im je imena ulica i tkd.), do prije par godina Obren Petrović nazivan "Omerom"? Mislim, svjestan sam da je utjecaj naših ljudi na entitetskom nivou veoma mal, ali kako izgleda na lokalu? U kojim opštinama/gradovima je kakav-takav bošnjački utjecaj vidljiv?
-
vjecnikomentator
#52 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
U opštinama na rubu RS, odnosno u opštinama uz samu entitetsku granicu uticaj iz Federacije je velik', tako da je njima logično i život ugodniji kad par kilometara od kuće imaju gdje izaći, otići među svoj narod što je sasvim prirodno.sehohari wrote:Zdravo! Imao bih jedno pitanje za vas povratnike:
Što dalje od tzv entitetske granice to je gore stanje bošnjačkog nacionalnog korpusa u RS-u.
- banjaluka078
#53 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
U Banjaluci možeš biti siguran da će zadnja lova za infrastrukturu s lokalnog nivoa doći u naselja u kojima živje uglavnom Bošnjaci ili Hrvati. Jer procentualno ne možemo nikome donijeti bilo kakav ozbiljan broj glasova. Ali se za "pogrešno" glasanje svejedno redovno kažnjavaju.
Kako Mile reče na zadnjim opštinskim izborima "pratimo odakle stižu glasovi za nas".
Kako Mile reče na zadnjim opštinskim izborima "pratimo odakle stižu glasovi za nas".
-
Heller
#54 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
Djed mi je iz sela pored Doboja. Tamo svi rođaci hvale Obrena i glasaju za njega.sehohari wrote:Zdravo! Imao bih jedno pitanje za vas povratnike:
-
vjecnikomentator
#55 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
Lično ne živim u Prijedoru, niti u selu Zecovi, ali me zaista dotakla ova emisija -> https://www.youtube.com/watch?v=G-bFWnxvNPI! Svaka čast Hayat TV. Svaki vid komunikacije sa našom braćom iz Federacije, svaki kontakt, svako razmijenjeno mišljenje i riječ nama povratnicima mnogo znači.
Nema mjesta, ali zaista nema mjesta u manjem entitetu gdje nije barem jedna osoba stradala, ja ne znam porodicu koja nema nekih gubitaka barem u daljnjoj rodbini. Šta su nam uradili, čovjek se zapita. Suživot je moguć, ali oprosta jednostavno nikad biti neće.
Nema mjesta, ali zaista nema mjesta u manjem entitetu gdje nije barem jedna osoba stradala, ja ne znam porodicu koja nema nekih gubitaka barem u daljnjoj rodbini. Šta su nam uradili, čovjek se zapita. Suživot je moguć, ali oprosta jednostavno nikad biti neće.
- PreWiBa
#56 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
I meni je taj prilog veoma lijepo urađen. Pogotovo mi je važno da možemo sa vama komunicirati jer preko ove teme (po meni jedna od najkorisnijih na ovom forumu do sada) dolazimo do informacija iz "prve ruke" o događajima u RS-u.vjecnikomentator wrote:Lično ne živim u Prijedoru, niti u selu Zecovi, ali me zaista dotakla ova emisija -> https://www.youtube.com/watch?v=G-bFWnxvNPI! Svaka čast Hayat TV. Svaki vid komunikacije sa našom braćom iz Federacije, svaki kontakt, svako razmijenjeno mišljenje i riječ nama povratnicima mnogo znači.
Imao bih još jedno pitanje za vas povratnike: Da li se odnos Srba u RS-u mjenja kad odu Dijasporci? Moj je otac na primjer iz Trebinja pa svako ljeto odemo tamo na kupanje (iz TR do mora ima nekih 15 min. vožnje), ali nikad nismo imali nekih problema i sl.
-
vjecnikomentator
#57 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
Kad je Dijaspora tu drugačije je, prije svega više naroda, drugo dijaspora je finansijski jaka i logično da Srbi tada i ne prave neke problema, jer neće niko sjeći ruku koja te hrani, a Boga mi koliko novca narod iz dijaspore potroši za par ljetnih mjeseci toliko nikad ne bi mogli zaraditi na domaćem stanovništvu. Ma uglavnom zna se kad su krizna vremena za Bošnjake u RS-u: 9. Januar, slave, srpska nova godina, itd, itd. U tom periodu nacionalizam je ogroman, zahvaljujući i bošnjačkim političarima koji preko nas skupljaju poene.sehohari wrote:I meni je taj prilog veoma lijepo urađen. Pogotovo mi je važno da možemo sa vama komunicirati jer preko ove teme (po meni jedna od najkorisnijih na ovom forumu do sada) dolazimo do informacija iz "prve ruke" o događajima u RS-u.vjecnikomentator wrote:Lično ne živim u Prijedoru, niti u selu Zecovi, ali me zaista dotakla ova emisija -> https://www.youtube.com/watch?v=G-bFWnxvNPI! Svaka čast Hayat TV. Svaki vid komunikacije sa našom braćom iz Federacije, svaki kontakt, svako razmijenjeno mišljenje i riječ nama povratnicima mnogo znači.
Imao bih još jedno pitanje za vas povratnike: Da li se odnos Srba u RS-u mjenja kad odu Dijasporci? Moj je otac na primjer iz Trebinja pa svako ljeto odemo tamo na kupanje (iz TR do mora ima nekih 15 min. vožnje), ali nikad nismo imali nekih problema i sl.
- banjaluka078
#58 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
Sva briga moje "braće" (sva mamina familija) u FBiH se svodi na povremeno pitanje "koliko vas je tamo" i "dira li vas iko". Pa ne dira, fizički nisam ugrožena kao u toku ratnih godina, ali nije poenta u tome. A uglavno se "briga" svodi na fizičku ugroženost. Nije da mi nešto znači ni kad pitaju. Jedni su manjina u malom mjestu s hrvatskom većinom, otprilike su u goroj poziciji, jer oni čak i ne rade. Drugi su više u fazonu da ismijavaju ili krive Dodika za sve, nikome ne pada na um da propituju nezainteresovanost vodećih bošnjačkih partija, za koje svi redom glasaju. Tako da smo mi, barem moja porodica, više u fazonu da se uzdamo samo u se i u svoje kljuse i živimo i opstajemo kako znamo. U Banjaluci smo svakako tek na nivou statističke greške.vjecnikomentator wrote: Svaki vid komunikacije sa našom braćom iz Federacije, svaki kontakt, svako razmijenjeno mišljenje i riječ nama povratnicima mnogo znači.
- PreWiBa
#59 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
Ne znam. Mislim da bi možda najbolje bilo da ovi iz Federacije neki određeni novac iz budžeta mogli da odvoje za Bošnjake (realno gledano, taj novac postoji, kad ne bi sebi stalno trpali pare u džep), a da se možda i po Dijaspori organizuje nešto.banjaluka078 wrote:Sva briga moje "braće" (sva mamina familija) u FBiH se svodi na povremeno pitanje "koliko vas je tamo" i "dira li vas iko". Pa ne dira, fizički nisam ugrožena kao u toku ratnih godina, ali nije poenta u tome. A uglavno se "briga" svodi na fizičku ugroženost. Nije da mi nešto znači ni kad pitaju. Jedni su manjina u malom mjestu s hrvatskom većinom, otprilike su u goroj poziciji, jer oni čak i ne rade. Drugi su više u fazonu da ismijavaju ili krive Dodika za sve, nikome ne pada na um da propituju nezainteresovanost vodećih bošnjačkih partija, za koje svi redom glasaju. Tako da smo mi, barem moja porodica, više u fazonu da se uzdamo samo u se i u svoje kljuse i živimo i opstajemo kako znamo. U Banjaluci smo svakako tek na nivou statističke greške.vjecnikomentator wrote: Svaki vid komunikacije sa našom braćom iz Federacije, svaki kontakt, svako razmijenjeno mišljenje i riječ nama povratnicima mnogo znači.
Nažalost, to je sve na dugom štapu, jer se naši političari ionako samo bore za sebe, a za ostale ih baš briga. Evo ja npr. dok se ti nisi pojavila nisam ni znao da u Banjoj Luci (da li trebam da pišem BANJA LUCI ili BANJOJ LUCI?) i dan-danas postoje bošnjačka naselja.
-
vjecnikomentator
#60 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
U Banjaluci/Banjoj Luci postoje bošnjačka naselja i dan danas. Vrbanja, Šeher, Novoselija npr, to su uglavnom prigradska naselja, dok je prije rata gradska četvrt Mejdan bilo bošnjačko naselje, romski Veseli Brijeg bio većinski muslimanski, u samom gradu bilo dosta Bošnjaka muslimana, Hrvati katolici držali Debeljake (naselje uz Vrbanju), dosta ih živjelo u samom gradu, u rubnim dijelovima grada (Barlovci, Ivanjska, Zalužani-Kuljani i tako dalje). Banja Luka je nekad bila multikulturalna sredina, danas je jednonacionalni grad, srećom Bošnjaci drže pojedina mjesta (vremenom ih gube, za 10 godina Bošnjaka ovdje biti neće, jer svi ljudi idu na Zapad).sehohari wrote:Ne znam. Mislim da bi možda najbolje bilo da ovi iz Federacije neki određeni novac iz budžeta mogli da odvoje za Bošnjake (realno gledano, taj novac postoji, kad ne bi sebi stalno trpali pare u džep), a da se možda i po Dijaspori organizuje nešto.banjaluka078 wrote:Sva briga moje "braće" (sva mamina familija) u FBiH se svodi na povremeno pitanje "koliko vas je tamo" i "dira li vas iko". Pa ne dira, fizički nisam ugrožena kao u toku ratnih godina, ali nije poenta u tome. A uglavno se "briga" svodi na fizičku ugroženost. Nije da mi nešto znači ni kad pitaju. Jedni su manjina u malom mjestu s hrvatskom većinom, otprilike su u goroj poziciji, jer oni čak i ne rade. Drugi su više u fazonu da ismijavaju ili krive Dodika za sve, nikome ne pada na um da propituju nezainteresovanost vodećih bošnjačkih partija, za koje svi redom glasaju. Tako da smo mi, barem moja porodica, više u fazonu da se uzdamo samo u se i u svoje kljuse i živimo i opstajemo kako znamo. U Banjaluci smo svakako tek na nivou statističke greške.vjecnikomentator wrote: Svaki vid komunikacije sa našom braćom iz Federacije, svaki kontakt, svako razmijenjeno mišljenje i riječ nama povratnicima mnogo znači.
Nažalost, to je sve na dugom štapu, jer se naši političari ionako samo bore za sebe, a za ostale ih baš briga. Evo ja npr. dok se ti nisi pojavila nisam ni znao da u Banjoj Luci (da li trebam da pišem BANJA LUCI ili BANJOJ LUCI?) i dan-danas postoje bošnjačka naselja.
Ja sam iz Banjaluke, tako da vam mogu situaciju sa terena objasniti.
- banjaluka078
#61 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
Čak i nije do novca koliko do izostanka institucionalne podrške, borbe vodećih stranaka koje se busaju bošnjaštvom za narod koji ovdje živi, školuje se, pokušava da radi. Imamo neke predstavnike u skupštini kojima je jedina svrha da se pojave na sjednici u uzmu dobre novce za to. Ponekad deklarativno pokrenu ocjenu vitalnog nacionalnog interesa i izgube i to je to. Šalješ dijete u školu u kojoj je proslavlja dan svetog Save redovnim školskim priredbama i nisi pametan da li da dijete od nultog razreda izoluješ i staviš mu metu na čelo ili da ide i pjeva himnu "svetitelju Savi". Kontaš? Mi se odavde ne možemo boriti za promjene te vrste, a Sarajevu i Bakiru je to bitno samo pred izbore, da zatalasa. U mjestima uz entitetsku liniju možeš organizovati djecu i voditi u školu u susjedno mjesto, koliko go to suludo bilo. Mi našu odavde ne možemo svako jutro voziti u Sanski Most.sehohari wrote: Ne znam. Mislim da bi možda najbolje bilo da ovi iz Federacije neki određeni novac iz budžeta mogli da odvoje za Bošnjake (realno gledano, taj novac postoji, kad ne bi sebi stalno trpali pare u džep), a da se možda i po Dijaspori organizuje nešto.
Drugo, otvaraju se predstavništva sarajevskih firmi ovdje i zapošljavaju se Srbi, jer "lakše će oni završiti posao sa svojima". Pa pusti ti nas da mi radimo, pa ćeš vidjeti da i mi možemo završiti posao.
(Ako naziv grada pišeš sastavljeno, Banjaluka, onda pišeš Banjaluci, a ako pišeš Banja Luka, onda je u Banjoj Luci.)
-
Novak20
#62 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
Izgleda da se bošnjačka politika u RS se polako predaje.
https://www.klix.ba/vijesti/bih/nezapam ... /181022102
https://www.klix.ba/vijesti/bih/nezapam ... /181022102
Nezapamćen neuspjeh Bošnjaka u RS: Osvojili samo Ustavom zagarantovane pozicije
Bošnjaci će u bh. entitetu Republika Srpska, u neskladu s rezultatima Općih izbora, od tri osvojena poslanička mjesta u NSRS imati četiri pozicije zagarantovane Ustavom RS i isto tako zagarantovanog potpredsjednika RS – biologa koji živi u Tuzli. Ćamil Duraković za Klix.ba to ocjenjuje kao političku zapuštenost.
Duraković, drugopozicionirani kandidat za potpredsjednika bh. entiteta RS, izjavio je za Klix.ba da je pokret Odgovor od početka ukazivao na mogućnost ostvarivanja boljeg rezultata u tom entitetu kroz zajedničko djelovanje kompletnog probosanskog bloka.
"Nije bilo razumijevanja. Očito je liderima probosanskih stranaka bilo važno ko će uzeti one pozicije koje su ustvari samo Ustavom ovog entiteta zagarantovane", ističe Duraković na početku našeg razgovora.
SDA pobijedila, Bošnjaci izgubili
Ćamil Duraković napominje da u Narodnoj skupštini RS postoje četiri Ustavom RS zagarantovane pozicije za poslanike iz reda bošnjačkog naroda, a da je Domovina 2014. godine imala pet mandata.
"U ovom momentu imamo tri osvojena mandata, dva direktna i jedan kompenzacioni, i četvrti će se dodijeliti kada se utvrde konačni izborni rezultati. Domovina je imala pet poslaničkih mjesta i pokazala jaču snagu kada se ujedine probosanske političke stranke. Ovaj put smo zbog nerazumijevanja ova dva bloka, Zajedno za BiH i Proevropskog bloka, imali ovakve rezultate kakve smo imali", rekao je Duraković.
Naveo je kako je izborni rezultat, generalno, odraz moći političkih stranaka, posebno vladajućih, čija je moćna logistika uz podršku aktivista i stranačke hijerarhije koja seže maltene do biračkih odbora odradila najvažniji posao.
"Rezultat je takav kakav jeste. Očito, bar kada je riječ o entitetu RS, ne vidimo neke promjene. SNSD ostaje na vlasti. S druge strane su Bošnjaci ostvarili lošiji rezultat nego 2014. godine s koalicijom Domovina. Da smo imali ujedinjen Proevropski blok i Zajedno za BiH vjerovatno bismo imali šest ili eventualno sedam mandata", kazao je Duraković.
Napomenuo je da je SDA izdominirala u RS-u, ali ne kroz to što građani podržavaju Ramiza Salkića kao osobu koja živi u Tuzli, a političku funkciju obnaša u RS-u, već zbog toga što oni imaju takav sistem političkog djelovanja da su uz pomoć drugih organizacija koje djeluju s njima zatvorili izborni ciklus.
"Žao mi je što probosanske političke stranke ne vide dalje od onoga što je ovdje Ustavom zagarantovano. Ja ovo ne bih smio zvati pobjedom. Onaj ko kaže da je SDA, odnosno koalicija Zajedno za BiH pobijedila u RS-u, taj povratnicima ne misli dobro. To je poražavajuće da smo mi konstatovali samo pozicije koje imamo Ustavom zagarantovane", poručio je Duraković.
Bošnjaci imali 18 poslaničkih mjesta u RS
Na prvim poslijeratnim izborima većinski bošnjačke partije osvojile su ukupno 18 mjesta u Skupštini Republike Srpske. Dvije godine kasnije taj broj je pao na 17, a još dvije godine kasnije većinski bošnjačke partije u klupama NSRS-a imale su 10 poslanika.
Duraković ističe da su većinske bošnjačke stranke imale 18 poslaničkih mjesta u RS-u dok još nije bio donesen Izborni zakon ovakav kakav je sada.
"Donošenjem Izbornog zakona koji je glasače vezao za prebivalište nastupa legalizacija etničkog čišćenja i osporavanje prava onima koji su zločinima, etničkim čišćenjem protjerani s prostora entiteta RS, da bez vađenja lične karte s prostora odakle su protjerani ne mogu glasati. To je bio ključni momenat - ko god je učestvovao u donošenju takvog zakona prvi je neprijatelj povratnika i Bošnjaka. Očito su i Bošnjaci i Hrvati i Srbi trebali biti saglasni u vezi s takvim zakonom", rekao je Duraković.
Ističe da nakon toga slijedi Zakon o prebivalištu, koji dokucava ono što je započeto Izbornim zakonom.
"Došli smo u situaciju da Bošnjak koji nema kuću na prostoru entiteta RS, jer mu je srušena, ne može izvaditi ličnu kartu po osnovu vlasništva nad zemljom. Mora, dakle, biti vlasnik kuće koja mu je srušena. Tu se usložnjava ionako usložnjena procedura dobijanja lične karte. A sam Izborni zakon je od 2004. godine počeo glasače vezivati prebivalištem. Ranije je mogao glasati svaki Bošnjak koji svoje porijeklo dokazuje vađenjem rodnog lista ili ima ličnu kartu na prostoru FBiH, a rodom je iz Bratunca ili Srebrenice", objašanjava Duraković.
- banjaluka078
#63 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
Predala se ona odavno.Novak20 wrote:Izgleda da se bošnjačka politika u RS se polako predaje.
Podatak s prve stranice ove teme: bosnjacka-politika-prema-bosnjacima-u-r ... #p15031429
1996. - 18 poslanika
1998. - 17 poslanika
2000. - 10 poslanika
2002. - 13 poslanika
2006. - 8 poslanika
2010. - 5 poslanika
2014. - 5 poslanika
2018. - 3 poslanika
-
julisiz es grant
#64 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
Zahvaljujući Lagumdžija-Dodik zakonu o prebivalištu.banjaluka078 wrote:Predala se ona odavno.Novak20 wrote:Izgleda da se bošnjačka politika u RS se polako predaje.
Podatak s prve stranice ove teme: bosnjacka-politika-prema-bosnjacima-u-r ... #p15031429
1996. - 18 poslanika
1998. - 17 poslanika
2000. - 10 poslanika
2002. - 13 poslanika
2006. - 8 poslanika
2010. - 5 poslanika
2014. - 5 poslanika
2018. - 3 poslanika
-
Novak20
#65 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
Kada je objavljen taj Dodik - Lagumdžija Zakon o prebivalištu ? 2014., 2015. ???julisiz es grant wrote:Zahvaljujući Lagumdžija-Dodik zakonu o prebivalištu.banjaluka078 wrote:
Predala se ona odavno.
1996. - 18 poslanika
1998. - 17 poslanika
2000. - 10 poslanika
2002. - 13 poslanika
2006. - 8 poslanika
2010. - 5 poslanika
2014. - 5 poslanika
2018. - 3 poslanika
Šta je sa periodom prije toga ? Ima li SDA kakvih zasluga ?
- banjaluka078
#66 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
2015. godine. Sve su "zasluge" SDA, što se mene tiče. Ničim se nisu potrudili da mi ovdje bude bolje. U godinama u kojima su imali tri puta više poslanika (upravo u tim godinama se tek dešavao povratak i povrat imovine, bilo nas je ovdje znatno manje nego sada kada imaju minumum poslanika!) se nisu potrudili da se bore za to da povratnike i manjinu koja nije napuštala svoje domove postave za jednake članove društva, u nekim slučajevima čak i prioritetne kategorije (pri zapošljavanju, kao što su zajedničke institucije morale poštovati nacionalni ključ). Da je bilo tako, možda ne bismo bili u situaciji koju imamo sada, npr. da u Banjaluci nema Bošnjaka u ambulanti porodične medicine kao ni na primarnom nivou ginekologije. Nekome je to jako bitno, iako nikad lično, niti bilo ko od mojih, nisam doživjela ništa neprijatno ili stekla utisak da je problem da me liječe.Novak20 wrote:
Kada je objavljen taj Dodik - Lagumdžija Zakon o prebivalištu ? 2014., 2015. ???
Prebrzo smo vidjeli gdje im je interes, u novčaniku, da nas nema "na mapi" koliko god im se obraćali i prestala raja glasati...
-
Haman2
#67 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
Htjeli mi to priznati ili ne ljudi su se snasili u zemljama dje su dosli. Dobili su posao, djeca su isla u skole, zavrsili iste a onda su i oni dobili posao. Da nije bilo tako danas bi bilo puno povratnika u Rep. Srpsku a posebno u Banja Luku.
Istina, i vlast u Rep. Srpskoj nije bila zainteresirana da pomogne povratnicima. NI Srbi u Rep. Srpskoj nemaju dovoljno posla a Bosnjaci jos manje, sto je jedan od razloga slabog povrataka Bosnjaka u Rep. Srpsku.
Mladi ljudi odlaze trbuhom za kruhom bez obzira kojem narodu pripadaju. Tako je u FBiH, tako je i u Rep. Srpskoj.
Istina, i vlast u Rep. Srpskoj nije bila zainteresirana da pomogne povratnicima. NI Srbi u Rep. Srpskoj nemaju dovoljno posla a Bosnjaci jos manje, sto je jedan od razloga slabog povrataka Bosnjaka u Rep. Srpsku.
Mladi ljudi odlaze trbuhom za kruhom bez obzira kojem narodu pripadaju. Tako je u FBiH, tako je i u Rep. Srpskoj.
- Streptokok
#68 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
ovo postoji možda na kriptonu, al u ovoj napaćenoj zemlji sigurno ne.banjaluka078 wrote:2015. godine. Sve su "zasluge" SDA, što se mene tiče. Ničim se nisu potrudili da mi ovdje bude bolje. U godinama u kojima su imali tri puta više poslanika (upravo u tim godinama se tek dešavao povratak i povrat imovine, bilo nas je ovdje znatno manje nego sada kada imaju minumum poslanika!) se nisu potrudili da se bore za to da povratnike i manjinu koja nije napuštala svoje domove postave za jednake članove društva, u nekim slučajevima čak i prioritetne kategorije (pri zapošljavanju, kao što su zajedničke institucije morale poštovati nacionalni ključ). Da je bilo tako, možda ne bismo bili u situaciji koju imamo sada, npr. da u Banjaluci nema Bošnjaka u ambulanti porodične medicine kao ni na primarnom nivou ginekologije. Nekome je to jako bitno, iako nikad lično, niti bilo ko od mojih, nisam doživjela ništa neprijatno ili stekla utisak da je problem da me liječe.Novak20 wrote:
Kada je objavljen taj Dodik - Lagumdžija Zakon o prebivalištu ? 2014., 2015. ???
Prebrzo smo vidjeli gdje im je interes, u novčaniku, da nas nema "na mapi" koliko god im se obraćali i prestala raja glasati...
- banjaluka078
#69 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Elektroprenos BiH i slični koji posluju i u BL su pri popunjavanju kadrova vodili računa, tako da su to neka preduzeća u kojima se još i može pronaći neki Jozo ili Mujo...problem je što ni taj Jozo ili Mujo nisu mogli biti obični ljudi, preko oglasa, nego stranka (u početku čak IZ i Caritas) dostave spisak osoba koje će biti zadovoljne. Dok su stranci, Ameri naročito, kroz razne projekte ili donacije uspostavljali te kancelarije ovdje, uslov je znao biti da će se zaposliti toliko i toliko "drugih" i onda su stranke ubacivale svoje ljude. U početku je bilo dovoljno da si neki nivo obrazovanja, ako ćeš u neku opštu administraciju, nije ni propisivana neka određena škola, nego se naknadno "peglalo" sistematizacijom; kasnije se omudrilo, pa je kadar počeo stizati iz Travnika, Maglaja, Sanskog Mosta...Streptokok wrote:
ovo postoji možda na kriptonu, al u ovoj napaćenoj zemlji sigurno ne.
- Streptokok
#70 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
Sve ok ali ne postoje zajednicke institucije nego samo institucije BiH.banjaluka078 wrote:Uprava za indirektno oporezivanje BiH, Elektroprenos BiH i slični koji posluju i u BL su pri popunjavanju kadrova vodili računa, tako da su to neka preduzeća u kojima se još i može pronaći neki Jozo ili Mujo...problem je što ni taj Jozo ili Mujo nisu mogli biti obični ljudi, preko oglasa, nego stranka (u početku čak IZ i Caritas) dostave spisak osoba koje će biti zadovoljne. Dok su stranci, Ameri naročito, kroz razne projekte ili donacije uspostavljali te kancelarije ovdje, uslov je znao biti da će se zaposliti toliko i toliko "drugih" i onda su stranke ubacivale svoje ljude. U početku je bilo dovoljno da si neki nivo obrazovanja, ako ćeš u neku opštu administraciju, nije ni propisivana neka određena škola, nego se naknadno "peglalo" sistematizacijom; kasnije se omudrilo, pa je kadar počeo stizati iz Travnika, Maglaja, Sanskog Mosta...Streptokok wrote:
ovo postoji možda na kriptonu, al u ovoj napaćenoj zemlji sigurno ne.
- banjaluka078
#71 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
Really? To je bitno za ovu priču, ispravna terminologija?Streptokok wrote:
Sve ok ali ne postoje zajednicke institucije nego samo institucije BiH.
- Streptokok
#72 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
jako je bitno, jer ono je četnička velikosrpska terminologija.banjaluka078 wrote:Really? To je bitno za ovu priču, ispravna terminologija?Streptokok wrote:
Sve ok ali ne postoje zajednicke institucije nego samo institucije BiH.
- banjaluka078
#73 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
Eto ga sad. Hvala lijepo. A baš tako su ih nazivali Bošnjaci u po Sarajeva dok sam tu radila.Streptokok wrote:
jako je bitno, jer ono je četnička velikosrpska terminologija.
- banjaluka078
#74 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
+1 mjesto za manjine:
http://www.6yka.com/novost/145794/glaso ... amentu-bihKoalicija SDA, Stranke za BiH i BPS-a, dobila je još jedno mjesto u parlamentu Srpske, na štetu DNS-a koji je spao na 12 mandata. Popuniće ga Mijo Perkunić, dosadašnji predsjednik Kluba hrvatskih delegata u Vijeću naroda Srpske.
-
decembar2017
#75 Re: Bošnjačka politika prema Bošnjacima u RS
banjaluka078 wrote:2015. godine. Sve su "zasluge" SDA, što se mene tiče. Ničim se nisu potrudili da mi ovdje bude bolje. U godinama u kojima su imali tri puta više poslanika (upravo u tim godinama se tek dešavao povratak i povrat imovine, bilo nas je ovdje znatno manje nego sada kada imaju minumum poslanika!) se nisu potrudili da se bore za to da povratnike i manjinu koja nije napuštala svoje domove postave za jednake članove društva, u nekim slučajevima čak i prioritetne kategorije (pri zapošljavanju, kao što su zajedničke institucije morale poštovati nacionalni ključ). Da je bilo tako, možda ne bismo bili u situaciji koju imamo sada, npr. da u Banjaluci nema Bošnjaka u ambulanti porodične medicine kao ni na primarnom nivou ginekologije. Nekome je to jako bitno, iako nikad lično, niti bilo ko od mojih, nisam doživjela ništa neprijatno ili stekla utisak da je problem da me liječe.Novak20 wrote:
Ne znam za BL ali znam sigurno za Prijedor da je upravo SDA radila na tome da se Bosnjaci vrate a da je SDP radila na opstrukciji toga. Sead Jakupovic iz SDP je u skupstini grada vec od prvih izbora i ne samo da nije nista uradio da se Bosnjaci vrate , osim onih koji su njemu bliski i odani , vec je to aktivno opstruisao u dosluhu sa cetnicima koji su mu brata medju prvim ubili u Prijedoru. Ono sto se moze procitati sta radi javno je dovoljno da se shvati za koga ustvari predstavlja a to je samo mali dio sta radi iza kulisa i koliko se stavio u cetnicku sluzbu. i SDP citavo to vrijeme stoji iza njega, bez obzira sta ovaj radio :
Predsjednik Skupštine opštine Prijedor Sead Jakupović iz SDP-a dopustio je na današnjoj sjednici četiri minute izlaganja u kojem su ponižavane bošnjačke i hrvatske žrtve u ovom gradu!
SNSD-ov odbornik Dragoslav Kabić, kojem je Jakupović dozvolio da govori, kazao je za skupštinskom govornicom da je “Dan bijelih traka neosnovan i da bi trebalo sankcionirati ljude koji obilježavaju Dan bijelih traka, te kazao da zapravo Bošnjaci i Hrvati nikada nisu nosili bijele trake.”
Ne samo da sve što je Kabić izgovorio Jakupović nije smatrao uvrijedljivim i ponižavajućim za žrtve, već nije dozvolio ni odbornicima DF-a i SDA kada su zatražili riječ da govore. Nakon toga, bošnjački odbornici su napustili skupštinsku salu.
-Ja sam tražio riječ da repliciram na navode SNSD-a i on mi nije dao riječ obrazlažući da to nije po Poslovniku dozvoljen, iako po istom tom Poslovniku nije trebao dozvoliti to obraćanje šefa kluba SNSD-a, kazao je za Index.ba Mirsad Duratović, odbornik DF-a.
Iako se sve ovo događalo još jutros, niko iz SDP BiH se do sada nije oglasio zbog sramnog i skandaloznog ponašanje Jakupovića.