zato sto je to neko namjerno i nakaradno nametnuo a ostali slegli ramenima.vivaldi wrote:moc je u entitetima, drzavni nivo sluzi samo da udari pecat (tamo gdje je to potrebno) na dogovor dvije entietske vlade. sve druge analize su sviranje kurcuHemel wrote:Cemu je tezio Dodik. On ce imati apsolutnu vlast na svim nivoima jer je uspio sve da privuce na svoju stranu ne pitajuci sta kosta. U ovom odlazecem sastavu imali smo taj raskorak drzava-entitet ali sam se uvijek cudio kako su traljavo odigrali SzP a mozda su to i svjesno radili. Oni nisu nikada rekli Dodiku ''mi smo dobili glasove da mozemo entitet predstavljati na drzavnom nivou''. Ne oni su se uvijek samo branili od njegovih napada i svu energiju su trosili da dokazu da su nesto ispravno uradili. Sada imamo situaciju da je Dodik na svim nivoima vlast ali nece imati ko da ga kritikuje. Druga stvar, Dodik je preko kilavog SzP uspio(opet mozda namjerno i u dogovoru) da nametne entitet iznad drzave i svi su se u tome uzivjeli.
Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
- Hemel
#51 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
- vivaldi
#52 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
joj palermo nemoj valjda i ti tim putem...palermo wrote:iliti država Bosna i Hercegovina je sviranje kurcu......
organ sa najvise moci u drzavi je vlada rs-a, drugi najmocniji je vlada fbih, a vijece ministara je trece..nema tu nikakve mudrolije
- Hemel
#53 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
je li to tebi logicno i normalno? pitam tebe licno.vivaldi wrote:joj palermo nemoj valjda i ti tim putem...palermo wrote:iliti država Bosna i Hercegovina je sviranje kurcu......
organ sa najvise moci u drzavi je vlada rs-a, drugi najmocniji je vlada fbih, a vijece ministara je trece..nema tu nikakve mudrolije
-
kluz franjo
#54 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
Nisam stručnjak za sviranje, a ni za komponovanje.vivaldi wrote:joj palermo nemoj valjda i ti tim putem...palermo wrote:iliti država Bosna i Hercegovina je sviranje kurcu......
Ali i po budžetu i po uticaju na GDP, Vlada FBiH je u današnjim okvirima ipak najznačajniji faktor.
Naravno da mislim da je to nakaradno.
- vivaldi
#55 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
pa na ovo sam i mislio kad sam rekao sviranje kurcu, tako je kako je. od filozofije nema hljeba. bili su izbori, vidjeli smo rezultate i nema tu mjesta za filozofije, prozu i poeziju. ko sastavi federalnu vlast taj treba i na drzavni nivo, sve ostalo je zajebHemel wrote:zato sto je to neko namjerno i nakaradno nametnuo a ostali slegli ramenima.
- Hemel
#56 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
slazem se da je to sviranje kurcu bez zakonskog uporista ali mi nisi odgovorio na postavljeno pitanje.vivaldi wrote:pa na ovo sam i mislio kad sam rekao sviranje kurcu, tako je kako je. od filozofije nema hljeba. bili su izbori, vidjeli smo rezultate i nema tu mjesta za filozofije, prozu i poeziju. ko sastavi federalnu vlast taj treba i na drzavni nivo, sve ostalo je zajebHemel wrote:zato sto je to neko namjerno i nakaradno nametnuo a ostali slegli ramenima.
kolega @franjo se vec izjasnio.
- vivaldi
#57 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
pa to je produkt rata. da nije bilo rata nista, bas nista ne bi isto bilo isto. rat je nenormalan dogadjaj pa su nam takva i postratna rjesenje, nemoguce je to odvojeno posmatratHemel wrote:je li to tebi logicno i normalno? pitam tebe licno.
svu moc koju ima vlada rs-a, federalna vlada dijeli sa kantonima. kanotna nema u rs-u i zato vlada u rs ima najvecu mockluz franjo wrote:Ali i po budžetu i po uticaju na GDP, Vlada FBiH je u današnjim okvirima ipak najznačajniji faktor.
-
palermo
#58 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
nemoj drug da se ljutiš na mene, ja sam samo preveo tvoje riječi.......mislim ispravno.......a onog trenutka kada sami kažemo to ( a kad bi ovaj forum bio mjerodavan, rekao bih nismo daleko od toga) onda se stavrno može reći da smo protraćili prethodnih 25 godina.......ma ne samo 25 i više....vivaldi wrote:joj palermo nemoj valjda i ti tim putem...palermo wrote:iliti država Bosna i Hercegovina je sviranje kurcu......
-
kluz franjo
#59 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
U mjeri u kojoj Vlada FBiH ima moć i samostalno upravljanje, opet je Vlada FBiH značajniji faktor.vivaldi wrote:svu moc koju ima vlada rs-a, federalna vlada dijeli sa kantonima. kanotna nema u rs-u i zato vlada u rs ima najvecu mockluz franjo wrote:Ali i po budžetu i po uticaju na GDP, Vlada FBiH je u današnjim okvirima ipak najznačajniji faktor.
Ali možemo i o sviranju i komponovanju, iako mi to nije jača strana.
- Hemel
#60 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
@vivaldi, izbjegavas jednostavan odgovor. je li po tebi to nakaradno rjesenje koje je neko ucjenama nametnuo a ne ustavom potkovano?vivaldi wrote:pa to je produkt rata. da nije bilo rata nista, bas nista ne bi isto bilo isto. rat je nenormalan dogadjaj pa su nam takva i postratna rjesenje, nemoguce je to odvojeno posmatratHemel wrote:je li to tebi logicno i normalno? pitam tebe licno.
ako i ne odgovoris konkretno, zaboravit cu sta sam te pitao.
-
kluz franjo
#61 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
Da se vratimo na temu.
Jutros sam naveo brojčane argumente zašto se ne treba očekivati državna vlast bez SNSD/HDZ/SDA.
Ako se ne slažete sa nekim od detalja, lijepo bi bilo navesti ih.
Ako se slažete sa "sviranjem kurcu", onda da vidimo kako se bilo šta pozitivno može izvući iz te kombinacije.
Jutros sam naveo brojčane argumente zašto se ne treba očekivati državna vlast bez SNSD/HDZ/SDA.
Ako se slažete sa "sviranjem kurcu", onda da vidimo kako se bilo šta pozitivno može izvući iz te kombinacije.
- vivaldi
#62 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
pa 100 puta sam napisao da drzava bih ne postoji voljom svih njenih gradjana vec voljom svjetskih sila. tebi je u predsjednistvu sada covjek koji negira drzavu, zagovora otcjepljenje, glavni grad naziva tehernaom, negira genocid...nema tu mjesta filozoskim raspravama, pogotovo sto se vec probalo sa sds u protekle cetri godine, svi su mislili kako ce snsd oslabit, a umjesto toga raspade se sds. isto je bilo i kad se hdz izbacio iz federalne vlade - raspasce se stranka kad ostanu bez fotelja itd. i sta se desilo? gdje su danas jurisici, budimiri, lijanovici...?palermo wrote:nemoj drug da se ljutiš na mene, ja sam samo preveo tvoje riječi.......mislim ispravno.......a onog trenutka kada sami kažemo to ( a kad bi ovaj forum bio mjerodavan, rekao bih nismo daleko od toga) onda se stavrno može reći da smo protraćili prethodnih 25 godina.......ma ne samo 25 i više....
ignorisanje i okretanje glave nece pomoci. ovo vijece ministara je bilo jedno od najneefikasnijih dosad, a ko bi to reko? zbog miletovog obracina sa sds-om trpila je i federacija.
situacija je takva kakva je. od oplakivanja nema koristi vec u datim okolnostima trazit najbolje tj najmanje lose rjesenje
- vivaldi
#63 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
na koje ucjene mislis, ne izbjegavam odgovor, boze sacuvaj?Hemel wrote:je li po tebi to nakaradno rjesenje koje je neko ucjenama nametnuo a ne ustavom potkovano?
-
palermo
#64 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
naravno da nije tragedija....glede pitanja, ma nemam pitanja samo bih rekao da svoditi ljude samo na glasačku bazu je nekako suviše jednodimenzionalno........pogotvo kada ti ljudi dijele isto nebo, iste zakone, istu pravdu i nepravdu..kluz franjo wrote:Ne bih se iznenadio i da se razilazimo (što nije nikakva tragedija, pričamo).palermo wrote: ako ja znam čitati podtekst, a nekad sam znao, onda bih rekao da se ovdje razilazimo u mišljenjima.......
Moj tekst je isti kao i podtekst. Ako sam ipak negdje ostao nedorečen... Pitaj...
- vivaldi
#65 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
ama sta nije jasno, sve ono sto u federaciji radi federalna vlada plus 10 kantonalnih u rs-u radi jedna vlada - nema kanotnalnog skolstva, zdravstva, policije...jebote pa nije valjda da moram crtatkluz franjo wrote:U mjeri u kojoj Vlada FBiH ima moć i samostalno upravljanje, opet je Vlada FBiH značajniji faktor.
-
palermo
#66 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
znači, dobro sam te razumio.........vivaldi wrote:pa 100 puta sam napisao da drzava bih ne postoji voljom svih njenih gradjana vec voljom svjetskih sila. tebi je u predsjednistvu sada covjek koji negira drzavu, zagovora otcjepljenje, glavni grad naziva tehernaom, negira genocid...nema tu mjesta filozoskim raspravama, pogotovo sto se vec probalo sa sds u protekle cetri godine, svi su mislili kako ce snsd oslabit, a umjesto toga raspade se sds. isto je bilo i kad se hdz izbacio iz federalne vlade - raspasce se stranka kad ostanu bez fotelja itd. i sta se desilo? gdje su danas jurisici, budimiri, lijanovici...?palermo wrote:nemoj drug da se ljutiš na mene, ja sam samo preveo tvoje riječi.......mislim ispravno.......a onog trenutka kada sami kažemo to ( a kad bi ovaj forum bio mjerodavan, rekao bih nismo daleko od toga) onda se stavrno može reći da smo protraćili prethodnih 25 godina.......ma ne samo 25 i više....
ignorisanje i okretanje glave nece pomoci. ovo vijece ministara je bilo jedno od najneefikasnijih dosad, a ko bi to reko? zbog miletovog obracina sa sds-om trpila je i federacija.
situacija je takva kakva je. od oplakivanja nema koristi vec u datim okolnostima trazit najbolje tj najmanje lose rjesenje
- Hemel
#67 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
ucjene da se nista ne moze potpisati jer se sve moze urusiti ako se ne pitaju entitetski organi(meh-ko, energetska zajednica...)vivaldi wrote:na koje ucjene mislis, ne izbjegavam odgovor, boze sacuvaj?Hemel wrote:je li po tebi to nakaradno rjesenje koje je neko ucjenama nametnuo a ne ustavom potkovano?
ako si i ti to prihvatio kao normalno onda nam i ne trebaju predstavnici entiteta na drzavnom nivou, ne treba nam vm niti drzavne agencije.
zamisli sjede tamo negdje na nekoj konferenciji i treba potpisati neki protokol ''cekaj da vidimo sta misli dodik o tome).
Je li drzava crpi legitimitet i legalitet iz entiteta ili se entiteti moraju prilagoditi drzavi(ustav i mnogi zakoni)?
-
palermo
#68 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
ček....ti si ovo napisao......kluz franjo wrote:Da se vratimo na temu.
što znači da ona nije moguća bez još nekoga (gore opisane opcije)................šta ako ne bude toga nekoga........Realizacija gore opisane koalicije na državnom nivou je moguća:
1. Prostom "kupovinom" samo jednog od gore nabrojanih 15 zastupnika, čime bi koalicija SNSD/HDZ/SDA + preletači i sateliti brojala ukupno 23 ili 24 zastupnika (9 ili 10 iz RS i 14 iz FBiH), ili
2. "Političkom kupovinom" čitave jedne stranke (u idealnom scenariju za SDA, kandidati bi bili SDP, SBB ili DF) čime bi SDA obezbjedila i većinu u Federaciji, a vjerovatno i u nekim trenutno "klimavim" kantonima.
- vivaldi
#69 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
nemoj me pogresno shvatiti, ali to sto ti pricas ne pije vode.Hemel wrote:ucjene da se nista ne moze potpisati jer se sve moze urusiti ako se ne pitaju entitetski organi(meh-ko, energetska zajednica...) ako si i ti to prihvatio kao normalno onda nam i ne trebaju predstavnici entiteta na drzavnom nivou, ne treba nam vm niti drzavne agencije. zamisli sjede tamo negdje na nekoj konferenciji i treba potpisati neki protokol ''cekaj da vidimo sta misli dodik o tome). Je li drzava crpi legitimitet i legalitet iz entiteta ili se entiteti moraju prilagoditi drzavi(ustav i mnogi zakoni)?
ovo sto danas imamo je rezultat 100 hijada mrtvih, milion izbjeglih, 4 godine rata, nato bombardovanja, rigidnih sankcija, milion kojekavih pregovora i inicijativa....nakon svega toga imamo ovo sto imamo.
ne moze nase problem rijesiti nikakvo naprdjivanje o tome sta je narod, a sta nacija, da li je jedan narod dosao ovdje prije 737 ili 1675 godina, niti nas problem moze rijesiti bilo kakva strucna definicija niti latinski naziv, ali iz nekog razloga ljudi vole da o tome naprdjuju.
poenta: bili izbori, rezultati priznati, sastavi vlast mani se filozofije
-
kluz franjo
#70 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
Ti maloprije moj podtekst si možda razumio ili možda nisi.palermo wrote:naravno da nije tragedija....glede pitanja, ma nemam pitanja samo bih rekao da svoditi ljude samo na glasačku bazu je nekako suviše jednodimenzionalno........pogotvo kada ti ljudi dijele isto nebo, iste zakone, istu pravdu i nepravdu..kluz franjo wrote:Ne bih se iznenadio i da se razilazimo (što nije nikakva tragedija, pričamo).palermo wrote: ako ja znam čitati podtekst, a nekad sam znao, onda bih rekao da se ovdje razilazimo u mišljenjima.......
Moj tekst je isti kao i podtekst. Ako sam ipak negdje ostao nedorečen... Pitaj...
Ja sada tvoj tekst ne razumijem.
U pokušaju interpretacije... Ja sam navodno neke ljude sveo samo na glasačku bazu?
Da iskoristim tvoju frazu. Ja upravo doživljavam ovo naše nebo kao jedno. I bolno doživljavam onaj studentski dom na Palama kao moj dom. I one majice "heroj, a ne zločinac", doživljavam kao moje majice. I sve me to pod ovim našim nebom boli, kao što me Kovači bole.
I raduje me uspjeh Džumhura pod našom zastavom, a pod tuđim nebima. I raduje me Čilićev uspjeh pod tuđom zastavom, znajući da je u mom kamenjaru udarao prve forhende.
I nemam problem sa kompozitorima koji će me optužiti za "sviranje kurcu".
I nemam problem priznati, da je 750.000 birača na državnom nivou odlučilo svoje povjerenje dati SDA/HDZ/SNSD.
Ja samo očekujem od tih 750.000 da od SNSD/HDZ/SDA traže nešto zauzvrat.
A ako oni neće, onda se nadam da će 750.000 nekih drugih ljudi svoje želje artikulisati jasno i glasno.
- Hemel
#71 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
laku nocvivaldi wrote:nemoj me pogresno shvatiti, ali to sto ti pricas ne pije vode.Hemel wrote:ucjene da se nista ne moze potpisati jer se sve moze urusiti ako se ne pitaju entitetski organi(meh-ko, energetska zajednica...) ako si i ti to prihvatio kao normalno onda nam i ne trebaju predstavnici entiteta na drzavnom nivou, ne treba nam vm niti drzavne agencije. zamisli sjede tamo negdje na nekoj konferenciji i treba potpisati neki protokol ''cekaj da vidimo sta misli dodik o tome). Je li drzava crpi legitimitet i legalitet iz entiteta ili se entiteti moraju prilagoditi drzavi(ustav i mnogi zakoni)?
ovo sto danas imamo je rezultat 100 hijada mrtvih, milion izbjeglih, 4 godine rata, nato bombardovanja, rigidnih sankcija, milion kojekavih pregovora i inicijativa....nakon svega toga imamo ovo sto imamo.
ne moze nase problem rijesiti nikakvo naprdjivanje o tome sta je narod, a sta nacija, da li je jedan narod dosao ovdje prije 737 ili 1675 godina, niti nas problem moze rijesiti bilo kakva strucna definicija niti latinski naziv, ali iz nekog razloga ljudi vole da o tome naprdjuju.
poenta: bili izbori, rezultati priznati, sastavi vlast mani se filozofije
-
kluz franjo
#72 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
Ako si u crtanju dobar, kao i u pisanju, komponovanju, sviranju...vivaldi wrote:ama sta nije jasno, sve ono sto u federaciji radi federalna vlada plus 10 kantonalnih u rs-u radi jedna vlada - nema kanotnalnog skolstva, zdravstva, policije...jebote pa nije valjda da moram crtatkluz franjo wrote:U mjeri u kojoj Vlada FBiH ima moć i samostalno upravljanje, opet je Vlada FBiH značajniji faktor.
nemoj crtati.
Vlada FBiH, u onim ustavnim i budžetskim ovlastima koje ne dijeli sa kantonima je opet značajniji faktor od Vlade RS.
A sada crtaj, sviraj...
-
kluz franjo
#73 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
Trebam li ti uopšte odgovarati na ovo?palermo wrote:ček....ti si ovo napisao......kluz franjo wrote:Da se vratimo na temu.
što znači da ona nije moguća bez još nekoga (gore opisane opcije)................šta ako ne bude toga nekoga........Realizacija gore opisane koalicije na državnom nivou je moguća:
1. Prostom "kupovinom" samo jednog od gore nabrojanih 15 zastupnika, čime bi koalicija SNSD/HDZ/SDA + preletači i sateliti brojala ukupno 23 ili 24 zastupnika (9 ili 10 iz RS i 14 iz FBiH), ili
2. "Političkom kupovinom" čitave jedne stranke (u idealnom scenariju za SDA, kandidati bi bili SDP, SBB ili DF) čime bi SDA obezbjedila i većinu u Federaciji, a vjerovatno i u nekim trenutno "klimavim" kantonima.
-
palermo
#74 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
zašto samo ovih 750 000.....zar ne bi svi oni koji žive u ovoj zemlji trebali tražiti nešto zauzvrat.........je li to znači da je onaj ko je na vlasti odgovoran samo svojim biračima.......da li to znači da ako je SDP na vlasti onda je odgvoran samo svojim biračima, i samo njegovi birači imaju pravo nešto da traže.........kluz franjo wrote: I nemam problem priznati, da je 750.000 birača na državnom nivou odlučilo svoje povjerenje dati SDA/HDZ/SNSD.
Ja samo očekujem od tih 750.000 da od SNSD/HDZ/SDA traže nešto zauzvrat.
A ako oni neće, onda se nadam da će 750.000 nekih drugih ljudi svoje želje artikulisati jasno i glasno.
Jedan od osnovnih problema ove države je partiokratija........i što je najtužnije, čini mi se da je i prihvatamo i jedino po tim uzusima i živimo.....
-
palermo
#75 Re: Formiranje vlasti na drzavnom nivou prema rezultatima izbora 2018.
pretpostavljam da misliš da će već netko biti ? ili na nešto drugo misliš ? zaista ne znam...kluz franjo wrote:Trebam li ti uopšte odgovarati na ovo?palermo wrote:ček....ti si ovo napisao......kluz franjo wrote:Da se vratimo na temu.