krofnaa* wrote:¤ jelena ¤ wrote:Užas. I to je čovjek.
Nisam stručnjak, pa se ne bih frljakala dijagnozama, ali imam neki blagi predosjećaj da to bobe neće izliječiti.
Nadam se da nisam u pravu.
Ono što mene sad zanima kod tih sihri...je li to nešto kao crna magija...neko drugi to baci na tebe ili uradiš nešto pa te to napadne, pogodi...kako god?
Da, to je crna magija a čovjek koji se time bave, bar po onome što sam čitao, mora pogaziti svetu knjigu i raditi stvari koje su u islamu zabranjene (velike grijehe) da bi zadobio naklonjenost šejtana. Za sihr su vezana određena pravila i vještine, i moraju se ispuniti određeni uvjeti da bi se mogao napraviti sihr (dakle, ne može se tek tako napraviti i "baciti"). Postoje djela i riječi koje sihirbaz čini moraju se učiniti u određeno vrijeme i trenutke i na određen način, pricizno i disciplinovano kako bi uspio sihr.
Mislim da ne treba tu crnu magiju vezivati za neku određenu religijsku grupu. Jasno mi je da ti govoriš iz svog ugla i navodiš ono što si ti čitao u, pretpostavljam, okvirima svoje religije, ali strah od svega toga i ''postojanje'' istog prisutno je i kod drugih...
Znači, sihir ti ipak neki drugi čovjek napravi...baci... ne ''zaslužuješ'' ih i ne ''zakačiš'' negdje sam, nekim svojim postupkom, nego čovjek koji sve to nešto zna a u ''dosluhu'' je sa...šejtanom/đavolom... ti to napravi.
Za mene je to kao nekakva olakšavajuća okolnost ili mehanizam odbrane od osjećaja krivice i lične odgovornosti, nastao u narodu...
a koliko je štetan ili možda može biti i koristan za pojedinca (koliko god meni i onima koji u to ne vjeruju besmisleno zvučalo) u ovako ekstremnom slučaju - to će vrijeme pokazati.
Slično je i sa mentalno oboljelim u savremenim sistemima...nisu isto tretirani na sudu, a ni u društvu, kao oni koji nisu neuračunljivi, šta god da urade.
Jezivo u svakom slučaju.
Hvala na objašnjenju.