Nekultura u odgoju djece
-
franceska
#51 Re: Nekultura u odgoju djece
Kad se opanak popapuči 
- VladaFBiH
#52 Re: Nekultura u odgoju djece
ovo pali dok ih još možeš kontrolisati a onda malo narastu i shvate da mogu sve raditi a da ti ni ne znaš šta se dešava sve to fino iskašlješ - umjerenost je jedino ispravna a svi ekstremi prije ili kasnije ti dođu na naplatushape of despair wrote:Bogami evo zamišljam situaciju. Došli u goste, sjeli, mali poleti za čokoladicu, ti prekidaš razgovor sa rodbinom i govoriš" ostavi to nije vikend"
Jebote ko vic.
Sad ozbilja.
Mi svojima dajemo slatko u neograničenim količinama ali nakon što pojede slano. Kad se najede jedva da pojede red čokolade.
Ja uvijek kažem, dijete nek bude dijete, neću mu braniti sve u životu, i nek skače i nek se glupira, ja sam tu ga usmjerim.
Obično ova sputavanja naprave kontra efekat kasnije, pa kad dijete omudra počne krišom jesti. Sve što mu se branil i nije "isćejfijo" dođe na naplatu. Samo što kasnije to izgleda smiješto sa više godina.
- MaD_ProfessoR
#53 Re: Nekultura u odgoju djece
šaci uber alles
-
Naslovnica
#54 Re: Nekultura u odgoju djece
Aha, plaho im je izražena svijest o zdravoj ishrani, a na zapadu svako drugo dijete pretilo. To na Zapadu nema karijesa?sadie_forever wrote:Zivimo na zapadu i ovdje je zaista izrazena svijest o zdravoj ishrani djeteta,zdravim zubima..toliko smo i mi to prihvatili,nase dijete slatko smije pojesti samo vikendom i to umjereno.Problem nastaje kada dodjemo u Bosnu,tu svako malo neko nosi cokoladu mom djetetu ili kaze evo idi kupi sebi esto slatko,ili ako odemo nekome u posjetu i djete hoce da uzme nesto slatko sa stola a ja ne dam ljudi si cak uzimaju za pravo da pred njim mene ponistava s komentarima "pa pusti sta fali jednu uzmi ti slobodno ne slusaj mater"![]()
to je neki dan uradila moja tetka i morala sam da joj ostro odgovorim i sad je ljuta
kakva vi iskustva imate s ovim? ja sam zaista opterecena ovim,nema mi nista ruznije nego kad vidim crne zube u djedce,a to je jer cokoladu jede svaki dan a i zube mu roditelji ne peru,ja djetetu zube perem od 1 godine i to nas ovdje uce redovno,jer navika se namece na pocdrtku odmah
Čuj djetetu ograničili slatko samo vikendom?! A šta fali dati djetetu 2 puta sedmično nešto slatko, a ne vikendom? Možda ponedjeljkom i srijedom?
Djeci niscrni zubi nužno zbog čokolade i zbog toga što ne peru zube.
Drago mi je što vas uče da se zubi peru redovno. Vidiš, nas u Bosni tome nisu učili...zašto bi nas učili, to je valjda nešto što se podrazumijeva, šta me ima ko učiti kada i kako se djetetu trebaju prati zubi.
Moji jedu čokoladu kada imaju priliku, ne previše često, a pogotovu ne "samo vikendom". Čokolada im nije "za bremedet" jer je nisu ni ostali željni. Valjda su izguštali dok su bili mlađi, za razliku od nekih.
Do tebe je, kako i sama kažeš.
"ja sam zaista opterecena ovim"
- mad_max_ba
#55 Re: Nekultura u odgoju djece
spreca wrote: To je to...odmah se vidi koje pravi vaspitac
ma vidi veće gluposti ne pročitah odavno, imam ih trojicu prijatelju i nikada nam nije naumpalo da vršimo restrikcije ove vrste, čuj samo za vikend slatko...
veće probleme u razvoju djece uzrokuje tehnologija, pametni telefoni, ipad-i kompjuteri, igrice.....
Pored toga što uzme previše vremena na gluposti, gledanje i zaglupljivanje na youtubetu, igrice tipa GTA, pucačine, minecraft, potpuno mijenjaju psihu djece. Tu sam za totalnu kontrolu u svakom pogledu.
Ali ovo za čokolade je nezz, nemam pravu riječ za to.
- sadie_forever
#56 Re: Nekultura u odgoju djece
Naslovnica wrote:Aha, plaho im je izražena svijest o zdravoj ishrani, a na zapadu svako drugo dijete pretilo. To na Zapadu nema karijesa?sadie_forever wrote:Zivimo na zapadu i ovdje je zaista izrazena svijest o zdravoj ishrani djeteta,zdravim zubima..toliko smo i mi to prihvatili,nase dijete slatko smije pojesti samo vikendom i to umjereno.Problem nastaje kada dodjemo u Bosnu,tu svako malo neko nosi cokoladu mom djetetu ili kaze evo idi kupi sebi esto slatko,ili ako odemo nekome u posjetu i djete hoce da uzme nesto slatko sa stola a ja ne dam ljudi si cak uzimaju za pravo da pred njim mene ponistava s komentarima "pa pusti sta fali jednu uzmi ti slobodno ne slusaj mater"![]()
to je neki dan uradila moja tetka i morala sam da joj ostro odgovorim i sad je ljuta
kakva vi iskustva imate s ovim? ja sam zaista opterecena ovim,nema mi nista ruznije nego kad vidim crne zube u djedce,a to je jer cokoladu jede svaki dan a i zube mu roditelji ne peru,ja djetetu zube perem od 1 godine i to nas ovdje uce redovno,jer navika se namece na pocdrtku odmah
Čuj djetetu ograničili slatko samo vikendom?! A šta fali dati djetetu 2 puta sedmično nešto slatko, a ne vikendom? Možda ponedjeljkom i srijedom?
Drago mi je što vas uče da se zubi peru redovno. Vidiš, nas u Bosni tome nisu učili...zašto bi nas učili, to je valjda nešto što se podrazumijeva, šta me ima ko učiti kada i kako se djetetu trebaju prati zubi.![]()
Moji jedu čokoladu kada imaju priliku, ne previše često, a pogotovu ne "samo vikendom". Čokolada im nije "za bremedet" jer je nisu ni ostali željni. Valjda su izguštali dok su bili mlađi, za razliku od nekih.
Do tebe je, kako i sama kažeš."ja sam zaista opterecena ovim"
da se moze zasitit cokolade bilo bi dobro,znam po sebi,mogla bih je jesti svako malo
to ostalo ne vrijedi ni komentarisat,cuj sta me imaju ucit sam znam,zbog toga smo mi ovdje poznati sa najgorim zubima...to mi je jednom rekao jedan stomatolog
- wild roses
#57 Re: Nekultura u odgoju djece
sadie_forever wrote:Zivimo na zapadu i ovdje je zaista izrazena svijest o zdravoj ishrani djeteta,zdravim zubima..toliko smo i mi to prihvatili,nase dijete slatko smije pojesti samo vikendom i to umjereno.Problem nastaje kada dodjemo u Bosnu,tu svako malo neko nosi cokoladu mom djetetu ili kaze evo idi kupi sebi esto slatko,ili ako odemo nekome u posjetu i djete hoce da uzme nesto slatko sa stola a ja ne dam ljudi si cak uzimaju za pravo da pred njim mene ponistava s komentarima "pa pusti sta fali jednu uzmi ti slobodno ne slusaj mater"![]()
kakva vi iskustva imate s ovim? ja sam zaista opterecena ovim,nema mi nista ruznije nego kad vidim crne zube u djedce a to je jer cokoladu jede svaki dan a i zube mu roditelji ne peru,ja djetetu zube perem od 1 godine i to nas ovdje uce redovno,jer navika se namece na pocdrtku odmah
Nisam opterećena "ovim" i viđam dosta ružnijih stvari od crnih zubića kod djece.
-
Fudo387
#58 Re: Nekultura u odgoju djece
Krezava svekrva, drugi dio.
-
Naslovnica
#59 Re: Nekultura u odgoju djece
Zašto ne vrijedi komentarisat?!
Pa ti si sama napisala "nas ovdje uče redovno".
Opet ti kažem, da li te to zaista neko na zapadu morao naučiti kada i kako da djetetu pereš zube?
Za tvoju informaciju:
Većina hrane koju tvoje dijete pojede, bila to čokolada ili ne, dovesti će do karijesa. Pod uslovom da redovno ne pere zube, i uzevši u obzir gore navedene faktore. Misliš da ćeš, time što djetetu daješ čokoladu samo vikednom, i što "su vas učili" kada se peru zubi, misliš da ćeš time spriječiti nastanak karijesa? Nećeš. Smanjiti ćeš procenat nastanka, ali ne skroz.
To što djetetu daješ čokoladu samo za vikend je, po meni, greška.
Prvi put kada dijete bude u stanju da pojede teglu Nutelle bez tvog znanja, to će i učiniti.
Pa ti si sama napisala "nas ovdje uče redovno".
Opet ti kažem, da li te to zaista neko na zapadu morao naučiti kada i kako da djetetu pereš zube?
Za tvoju informaciju:
Veliki broj općih i lokalnih, unutrašnjih i spoljašnjih faktora se dovodi u vezu sa nastankom karijesa. U opće faktore se ubrajaju: rasa, nasljedni činioci, životno doba pojedinca, pol, funkcija endokrinih žlijezda, ishrana i sl. U lokalne faktore spadaju: mikroorganizmi, pljuvačka, oblik i raspored zuba, jatrogeni faktori, loša dentalna higijena itd.
Većina hrane koju tvoje dijete pojede, bila to čokolada ili ne, dovesti će do karijesa. Pod uslovom da redovno ne pere zube, i uzevši u obzir gore navedene faktore. Misliš da ćeš, time što djetetu daješ čokoladu samo vikednom, i što "su vas učili" kada se peru zubi, misliš da ćeš time spriječiti nastanak karijesa? Nećeš. Smanjiti ćeš procenat nastanka, ali ne skroz.
To što djetetu daješ čokoladu samo za vikend je, po meni, greška.
Prvi put kada dijete bude u stanju da pojede teglu Nutelle bez tvog znanja, to će i učiniti.
Last edited by Naslovnica on 04/09/2018 10:12, edited 1 time in total.
-
Seyfo
#60 Re: Nekultura u odgoju djece
Ovima što odu iz Bosne na zapad pa preko noći spoznaju svijet i život, preporučujem da Bosnu zaobiđu u širokom luku, i figurativno i geografski: odmah na makarsku rivijeru, tamo ćeš čuti i našeg jezika a bogme i vidjeti evropske cijene. Region će dosaditi u roku 7 dana. Po povratku odmah na zapad. Niko ih neće nervirati i sve će biti idilično i divno. Najbolje da djecu i ne uče našem jeziku a i oni sami nek ga rado zaborave.
- djkurt
#61 Re: Nekultura u odgoju djece
Draga moja, u Bosni nije problem ne pranje zubi, već nemanje navike ići zubaru redovno na kontrole. Bolje ti je da završiš ovdje i sad jer sa svakim postom sve više i više svima nama dokazuješ da je o tebi napisano istina.sadie_forever wrote:Naslovnica wrote:Aha, plaho im je izražena svijest o zdravoj ishrani, a na zapadu svako drugo dijete pretilo. To na Zapadu nema karijesa?sadie_forever wrote:Zivimo na zapadu i ovdje je zaista izrazena svijest o zdravoj ishrani djeteta,zdravim zubima..toliko smo i mi to prihvatili,nase dijete slatko smije pojesti samo vikendom i to umjereno.Problem nastaje kada dodjemo u Bosnu,tu svako malo neko nosi cokoladu mom djetetu ili kaze evo idi kupi sebi esto slatko,ili ako odemo nekome u posjetu i djete hoce da uzme nesto slatko sa stola a ja ne dam ljudi si cak uzimaju za pravo da pred njim mene ponistava s komentarima "pa pusti sta fali jednu uzmi ti slobodno ne slusaj mater"![]()
Drago mi je što vas uče da se zubi peru redovno. Vidiš, nas u Bosni tome nisu učili...zašto bi nas učili, to je valjda nešto što se podrazumijeva, šta me ima ko učiti kada i kako se djetetu trebaju prati zubi.![]()
Do tebe je, kako i sama kažeš."ja sam zaista opterecena ovim"
da se moze zasitit cokolade bilo bi dobro,znam po sebi,mogla bih je jesti svako malomoras imati kontrolu
to ostalo ne vrijedi ni komentarisat,cuj sta me imaju ucit sam znam,zbog toga smo mi ovdje poznati sa najgorim zubima...to mi je jednom rekao jedan stomatolog
-
Fudo387
#62 Re: Nekultura u odgoju djece
Preporuka se odbija.Seyfo wrote:Ovima što odu iz Bosne na zapad pa preko noći spoznaju svijet i život, preporučujem da Bosnu zaobiđu u širokom luku, i figurativno i geografski: odmah na makarsku rivijeru, tamo ćeš čuti i našeg jezika a bogme i vidjeti evropske cijene. Region će dosaditi u roku 7 dana. Po povratku odmah na zapad. Niko ih neće nervirati i sve će biti idilično i divno. Najbolje da djecu i ne uče našem jeziku a i oni sami nek ga rado zaborave.
- djkurt
#63 Re: Nekultura u odgoju djece
Ebo majku nekad fakat imam osjećaj, da tamo negdje iza sedam gora gdje ne vozi prigradski saobraćaj u malom selu sjedi jedno 3 lika i 24h dnevno izmišljaju ovakve teme i scenarije. Ono bar se nadam da je tako. :*Fudo387 wrote:Prekoruka se odbija.Seyfo wrote:Ovima što odu iz Bosne na zapad pa preko noći spoznaju svijet i život, preporučujem da Bosnu zaobiđu u širokom luku, i figurativno i geografski: odmah na makarsku rivijeru, tamo ćeš čuti i našeg jezika a bogme i vidjeti evropske cijene. Region će dosaditi u roku 7 dana. Po povratku odmah na zapad. Niko ih neće nervirati i sve će biti idilično i divno. Najbolje da djecu i ne uče našem jeziku a i oni sami nek ga rado zaborave.
-
Fudo387
#64 Re: Nekultura u odgoju djece
Pusti kraju, sadeta se drogira.djkurt wrote:Ebo majku nekad fakat imam osjećaj, da tamo negdje iza sedam gora gdje ne vozi prigradski saobraćaj u malom selu sjedi jedno 3 lika i 24h dnevno izmišljaju ovakve teme i scenarije. Ono bar se nadam da je tako. :*Fudo387 wrote:Prekoruka se odbija.Seyfo wrote:Ovima što odu iz Bosne na zapad pa preko noći spoznaju svijet i život, preporučujem da Bosnu zaobiđu u širokom luku, i figurativno i geografski: odmah na makarsku rivijeru, tamo ćeš čuti i našeg jezika a bogme i vidjeti evropske cijene. Region će dosaditi u roku 7 dana. Po povratku odmah na zapad. Niko ih neće nervirati i sve će biti idilično i divno. Najbolje da djecu i ne uče našem jeziku a i oni sami nek ga rado zaborave.
- 512MB
#65 Re: Nekultura u odgoju djece
Interesantno je kako se "domicilni" bosancerosi boje zubara ko djavla, taj strah u licu je vrhunac, ko da se ide na sunecenje
Bogami nas u dijaspori je svabo to naucio, dva put godisnje pravac ciki zubaru na pregled i dotjerivanje, ko izlet, nema bolova a zubi se cakle i svi na broju..
A sto se tice cokolade, moja djeca jedu cokoladu mozda 2 puta mjesecno, i to kad su bas zasluzili nekom prvoklasnom akcijom, ali samo sa kakao udjelom od >80% (ostalo je smece kazu).
Bogami nas u dijaspori je svabo to naucio, dva put godisnje pravac ciki zubaru na pregled i dotjerivanje, ko izlet, nema bolova a zubi se cakle i svi na broju..
A sto se tice cokolade, moja djeca jedu cokoladu mozda 2 puta mjesecno, i to kad su bas zasluzili nekom prvoklasnom akcijom, ali samo sa kakao udjelom od >80% (ostalo je smece kazu).
- Norm
#66 Re: Nekultura u odgoju djece
Tezak je zivot dijasporski...sadie_forever wrote:Zivimo na zapadu i ovdje je zaista izrazena svijest o zdravoj ishrani djeteta,zdravim zubima..toliko smo i mi to prihvatili,nase dijete slatko smije pojesti samo vikendom i to umjereno.Problem nastaje kada dodjemo u Bosnu,tu svako malo neko nosi cokoladu mom djetetu ili kaze evo idi kupi sebi esto slatko,ili ako odemo nekome u posjetu i djete hoce da uzme nesto slatko sa stola a ja ne dam ljudi si cak uzimaju za pravo da pred njim mene ponistava s komentarima "pa pusti sta fali jednu uzmi ti slobodno ne slusaj mater"![]()
-
Fudo387
#67 Re: Nekultura u odgoju djece
Pa ne boje se, stomatologija je skup sport.512MB wrote:Interesantno je kako se "domicilni" bosancerosi boje zubara ko djavla, taj strah u licu je vrhunac, ko da se ide na sunecenje![]()
- mad_max_ba
#68 Re: Nekultura u odgoju djece
i to s nekim modernim drogama, ove što su u nas u austriji, nema toga u vas BiHFudo387 wrote:
Pusti kraju, sadeta se drogira.
- Henry Chinaski
#69 Re: Nekultura u odgoju djece
... a kad baš extremno zasluže, smiju i otpakovati?512MB wrote:Interesantno je kako se "domicilni" bosancerosi boje zubara ko djavla, taj strah u licu je vrhunac, ko da se ide na sunecenje![]()
- 512MB
#70 Re: Nekultura u odgoju djece
Odrzavanje auta nije skupo ako ga redovno servisiras, al nasem narodu su naopaki prioriteti.Fudo387 wrote:Pa ne boje se, stomatologija je skup sport.512MB wrote:Interesantno je kako se "domicilni" bosancerosi boje zubara ko djavla, taj strah u licu je vrhunac, ko da se ide na sunecenje![]()
-
Fudo387
#71 Re: Nekultura u odgoju djece
Znam,512MB wrote:Odrzavanje auta nije skupo ako ga redovno servisiras, al nasem narodu su naopaki prioriteti.Fudo387 wrote:Pa ne boje se, stomatologija je skup sport.512MB wrote:Interesantno je kako se "domicilni" bosancerosi boje zubara ko djavla, taj strah u licu je vrhunac, ko da se ide na sunecenje![]()
Akcenat, nasem narodu.
I nemoj da si supak.
Jes cuo?!
- Norm
#72 Re: Nekultura u odgoju djece
512MB wrote:Interesantno je kako se "domicilni" bosancerosi boje zubara ko djavla, taj strah u licu je vrhunac, ko da se ide na sunecenje![]()
- 512MB
#73 Re: Nekultura u odgoju djece
Da nasem narodu, i moji roditelji nisu nista drugciji bili od ostatka zatucanog proletarijata, iako su obadvoje fakultetski obrazovani, al mentalitet cini cuda.
- 512MB
#74 Re: Nekultura u odgoju djece
Bas tako. Ne bi se "dole" usudio zubaru ili uopste u bolnicu ni da mi suhim zlatom platis..Norm wrote:512MB wrote:Interesantno je kako se "domicilni" bosancerosi boje zubara ko djavla, taj strah u licu je vrhunac, ko da se ide na sunecenje![]()
A sto se tice cokolade, moja djeca jedu cokoladu mozda 2 puta mjesecno, i to kad su bas zasluzili nekom prvoklasnom akcijom, ali samo sa kakao udjelom od >80% (ostalo je smece kazu).![]()
![]()
e jest vas i naucio, zato prvo kad dodjete 'unas' dole idete frizeru i pitate koji je zubar najjeftiniji...
-
broj dva
#75 Re: Nekultura u odgoju djece
Pogresno kvotirah, halalite
Last edited by broj dva on 04/09/2018 10:36, edited 2 times in total.