Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
Seyfo wrote:Iz iskustva tvrdim da se u BiH na prilazima kružnom toku trebaju postaviti ležeći policajci. Jednostavno nema drugog načina da stoka skonta da nema prednost ako nije u kružnom toku. Džaba signalizacija, džaba sve. I pored znakova, mnogi misle da vrijedi "pravilo desne strane" tj da onaj koji prilazi kružnom toku ima prednost nad onim ko je već u kružnom toku.Nedavno je jedan od "najpametnijih " forumaša se naduravao s amnom oko ove dileme, tvrdeći da im aprednost onaj ko je u kružnom toku. Signalizacija za njega ne vrijedi, zna on. Ta će oni.
A dilema iz prvog posta je riješena na većini kružnih tokova, nacrtano je na strelicama na prilaznim trakama kružnom toku šta je dozvoljeno: ako ćeš zadržati pravac kretanja nakon kružnog toka, možeš i u vanjsku i u unutrašnju, ako ćeš prije toga desno, onda vanjska, ako ćeš poslije toga desno onda mora unutrašnja.
sve sa upaljenim žmigavcem
to sam naucio u ŠveCkoj a ŠveCka je svjetlosnim godinama udaljena u svemu od nas a posebno po rondelama iliti kružnim tokovima
sad ocekujem forumaše koji ce mi se ismijavat na ovo sa žmigavcem al ništa novo--kod nas je ionako sve u kurcu
Seawolf wrote:Molim forumaše koji tvrde da se za izlazak iz kružnog toka na trećem izlazu, u kružni tok mora ući tačno određenom trakom, ako to nije definisano horizontanom i/ili vertikalnom signalizacijom, da me upute gdje je to napisano u ZOBS-u.
Hvala.
Ima nacrtano na asfaltu
Za svaki kružni tok za koji mi pokažeš da ima, ja ću ti pokazati tri, kod kojih nema horizontalne signalizacije o kojoj ovdje pišete.
Dodji u Zenicu i pripremi jedno 180 kruznih da pokazes
gentoo wrote:Da ste se sudarili policija bi rekla obostrana krivica i cao.
Vanjski da, ima prednost, medjutim kod nas ZOBS kaze "vozac koji se ukljucuje u kruzni tok duzan je propustiti SAV saobracaj koji se u njemu vec nalazi" (ili tako nesto ). Dakle crveni stoji i ceka.
Iznenadjuju me ovi iz Zenice kako ne znaju
Znaci, dok je puna unutrasnja traka, u vanjsku se niko ne smije ukljucit?
Zaključujem da je potrebno na svakom kružnom nacrtati na prilaznoj traci koja traka da se koristi, a potrebno je i ovo što spomenuh, ležeći policajci na prilazu kružnom toku. Valjda to počnu raditi nakon par nezgoda, ako se ne sjete sami.
Neke novine u saobraćaju (i inače u životu) našem svijetu možeš samo maljem utrpati u glavu.
Isto je, recimo, i sa vožnjom na autoputu. Ne konta narod da je krajnja lijeva za preticanje a ne za vožnju. Ko će mu objasniti da se ne može voziti 80 km/h u lijevoj traci i ignorisati svijet oko sebe? I džaba što ga pretiču sa desne strane,opet ne konta.
Žmigavci u BIH nisu dovoljni i na njih se ne smiješ osloniti. Ako ih i upale, ne ugase ih kad treba. Gro naroda ih uopšte ne koristi, mahala ne da jer bi bio peder u suprotom, isto kao i vezanje pojasom.
Nisam bio u Švedskoj, ovo zaključujem iz iskustva u Sarajevu.
Vanjski da, ima prednost, medjutim kod nas ZOBS kaze "vozac koji se ukljucuje u kruzni tok duzan je propustiti SAV saobracaj koji se u njemu vec nalazi" (ili tako nesto ). Dakle crveni stoji i ceka.
Tako kaze ZOBS u slucaju udesa.. Da se razumijemo i ja se ukljucim u vanjsku ako procjenim da onaj koji vec kruzi u unutrasnjoj ide dalje. Opet navodim primjere nekih drzava u kojima je obavezno dati zmigavac prije ukljucenja i za vrijeme cijele voznje u kruznom. Pa tako onaj koji ide na 3 i 4 izlaz daje lijevi zmigavac, ide u unutrasnju traku i onda ja koji hocu na prvi desni (ili cak drugi) mogu komotno da se ukljucim. Saobracaj bi isao jedno 10x brze.
Pa valjda nadolazeci saobracaj u toj traci? Ako ides u vanjsku gledas hoces li ometati one u kruznom toku koji su u vanjskoj. Ako ides u unutrasnju onda moras gledati obe trake. Pa da se mora cekat da se komplet isprazni onda kruzni tok gubi svrhu i postaje kao obicna raskrsnica Poprilicno sam siguran da moras propustiti saobracaj u trakama koje ces koristit a ne kako si napisao. Ako ima tri trake i 4 lole se vozaju u krug unutrasnjom a ostale dvije prazne, jel to znaci da svi ostali cekaju iako su dvije trake prazne? Ne stoji ta tvrdnja.
Ako ces na prvi izlaz, a na izlazu su dvije trake, onda smijes.
Dodji u Zenicu i pripremi jedno 180 kruznih da pokazes
Ne trebamo niti ti, niti ja nikuda dolaziti.
Možemo skidati sa Google Earth, pa ići "slikom na sliku". (odnosno slikom na tri slike)
Ima na internetu i slika golih plavusa.. pa evo ja s tobom na forumu raspravljam. Ti iz unutrasnje u vanjsku, tj. pravo tako je najispravnije. I 5-om 100km/h uz Bradinu.. s klimom
Ako ces na prvi izlaz, a na izlazu su dvije trake, onda smijes.
A sta ako hoces ko neki iz vanjske (ukljucivanje) preko unutrasnje pa izadjes opet pravo na vanjsku, kakva su tu pravila
ljudi u zenici opcenito vise postuju saobracajna pravila i propise.
jedan od razloga za to je stroga policija.
ali zato u bugojnu katanga, niko ne smije ni uci u kruzni dok onaj tamo ne skrene negdje....
Na slici je T raskrsnica gdje u smjeru kojem se krece bijeli auto postoje tri trake, i bijeli auto se krece u srednjoj traci.
Da li ovaj auto iz kojeg ugla je slikana slika mora da saceka bijelo auto da prodje upotpunosti ili moze odmah da se desnu traku ukljuciti bez da saceka bijeli auto da prodje?
Treba napomenuti da se bijeli auto moze u svakom trenutku prestrojiti u desnu traku, posto je isprekidana linija.