Kruzni tok

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
muha_sa

#51 Re: Kruzni tok

Post by muha_sa »

Seyfo wrote:Iz iskustva tvrdim da se u BiH na prilazima kružnom toku trebaju postaviti ležeći policajci. Jednostavno nema drugog načina da stoka skonta da nema prednost ako nije u kružnom toku. Džaba signalizacija, džaba sve. I pored znakova, mnogi misle da vrijedi "pravilo desne strane" tj da onaj koji prilazi kružnom toku ima prednost nad onim ko je već u kružnom toku.Nedavno je jedan od "najpametnijih " forumaša se naduravao s amnom oko ove dileme, tvrdeći da im aprednost onaj ko je u kružnom toku. Signalizacija za njega ne vrijedi, zna on. Ta će oni.
A dilema iz prvog posta je riješena na većini kružnih tokova, nacrtano je na strelicama na prilaznim trakama kružnom toku šta je dozvoljeno: ako ćeš zadržati pravac kretanja nakon kružnog toka, možeš i u vanjsku i u unutrašnju, ako ćeš prije toga desno, onda vanjska, ako ćeš poslije toga desno onda mora unutrašnja.
:thumbup:

sve sa upaljenim žmigavcem

to sam naucio u ŠveCkoj a ŠveCka je svjetlosnim godinama udaljena u svemu od nas a posebno po rondelama iliti kružnim tokovima

sad ocekujem forumaše koji ce mi se ismijavat na ovo sa žmigavcem :lol: al ništa novo--kod nas je ionako sve u kurcu :(
konektovan
Vozim: Francusku kantu

#52 Re: Kruzni tok

Post by konektovan »

Ima i kod nas još svedjana :mrgreen: koji daju zmigalnik kad ulaze u kruzni, meni ok skroz, samo nek ga da i kad izlazi. :mrgreen:
muha_sa

#53 Re: Kruzni tok

Post by muha_sa »

konektovan wrote:Ima i kod nas još svedjana :mrgreen: koji daju zmigalnik kad ulaze u kruzni, meni ok skroz, samo nek ga da i kad izlazi. :mrgreen:
obavezno prije izlaza--naravno
gentoo
Grijem se na: MSZ-LN25 / MSZ-BT25

#54 Re: Kruzni tok

Post by gentoo »

Seawolf wrote:
gentoo wrote:
Seawolf wrote:Molim forumaše koji tvrde da se za izlazak iz kružnog toka na trećem izlazu, u kružni tok mora ući tačno određenom trakom, ako to nije definisano horizontanom i/ili vertikalnom signalizacijom, da me upute gdje je to napisano u ZOBS-u.

Hvala.

Ima nacrtano na asfaltu :wink:
Za svaki kružni tok za koji mi pokažeš da ima, ja ću ti pokazati tri, kod kojih nema horizontalne signalizacije o kojoj ovdje pišete.

Dodji u Zenicu i pripremi jedno 180 kruznih da pokazes :D
JavierBosnia

#55 Re: Kruzni tok

Post by JavierBosnia »

holowey wrote:
JavierBosnia wrote:Da li je ispravno ici vanjskom sve do 3 izlaza?
ako ima kamera koja snima saobracaj u kruznom toku, nije ispravno... ali ako nema kamere, ko moze dokazati na kojem si ulazu usao? :D
Ne govorim zbog eventualne nesrece nego cisto pravilnik neki :lol:
Jer dosta vozaca kod nas se sluzi time, jer je kao sigurica ne misle nista i lagano
Throttle

#56 Re: Kruzni tok

Post by Throttle »

gentoo wrote:Da ste se sudarili policija bi rekla obostrana krivica i cao.

Vanjski da, ima prednost, medjutim kod nas ZOBS kaze "vozac koji se ukljucuje u kruzni tok duzan je propustiti SAV saobracaj koji se u njemu vec nalazi" (ili tako nesto :D ). Dakle crveni stoji i ceka.

Iznenadjuju me ovi iz Zenice kako ne znaju :mrgreen:
Znaci, dok je puna unutrasnja traka, u vanjsku se niko ne smije ukljucit?
Seyfo

#57 Re: Kruzni tok

Post by Seyfo »

Zaključujem da je potrebno na svakom kružnom nacrtati na prilaznoj traci koja traka da se koristi, a potrebno je i ovo što spomenuh, ležeći policajci na prilazu kružnom toku. Valjda to počnu raditi nakon par nezgoda, ako se ne sjete sami.

Neke novine u saobraćaju (i inače u životu) našem svijetu možeš samo maljem utrpati u glavu.
Isto je, recimo, i sa vožnjom na autoputu. Ne konta narod da je krajnja lijeva za preticanje a ne za vožnju. Ko će mu objasniti da se ne može voziti 80 km/h u lijevoj traci i ignorisati svijet oko sebe? I džaba što ga pretiču sa desne strane,opet ne konta.

Žmigavci u BIH nisu dovoljni i na njih se ne smiješ osloniti. Ako ih i upale, ne ugase ih kad treba. Gro naroda ih uopšte ne koristi, mahala ne da jer bi bio peder u suprotom, isto kao i vezanje pojasom.

Nisam bio u Švedskoj, ovo zaključujem iz iskustva u Sarajevu.
gentoo

#58 Re: Kruzni tok

Post by gentoo »

Throttle wrote:

Vanjski da, ima prednost, medjutim kod nas ZOBS kaze "vozac koji se ukljucuje u kruzni tok duzan je propustiti SAV saobracaj koji se u njemu vec nalazi" (ili tako nesto :D ). Dakle crveni stoji i ceka.

Tako kaze ZOBS u slucaju udesa.. Da se razumijemo i ja se ukljucim u vanjsku ako procjenim da onaj koji vec kruzi u unutrasnjoj ide dalje. Opet navodim primjere nekih drzava u kojima je obavezno dati zmigavac prije ukljucenja i za vrijeme cijele voznje u kruznom. Pa tako onaj koji ide na 3 i 4 izlaz daje lijevi zmigavac, ide u unutrasnju traku i onda ja koji hocu na prvi desni (ili cak drugi) mogu komotno da se ukljucim. Saobracaj bi isao jedno 10x brze.
konektovan

#59 Re: Kruzni tok

Post by konektovan »

Jedino ispravno bi bilo da se u kruznom toku trake fizicki odvoje, da ne moze svako svakom ulijetati.
Throttle

#60 Re: Kruzni tok

Post by Throttle »

Pa valjda nadolazeci saobracaj u toj traci? Ako ides u vanjsku gledas hoces li ometati one u kruznom toku koji su u vanjskoj. Ako ides u unutrasnju onda moras gledati obe trake. Pa da se mora cekat da se komplet isprazni onda kruzni tok gubi svrhu i postaje kao obicna raskrsnica :roll: Poprilicno sam siguran da moras propustiti saobracaj u trakama koje ces koristit a ne kako si napisao. Ako ima tri trake i 4 lole se vozaju u krug unutrasnjom a ostale dvije prazne, jel to znaci da svi ostali cekaju iako su dvije trake prazne? Ne stoji ta tvrdnja.
Horcrux

#61 Re: Kruzni tok

Post by Horcrux »

Throttle wrote:

Ako ces na prvi izlaz, a na izlazu su dvije trake, onda smijes.
Seawolf

#62 Re: Kruzni tok

Post by Seawolf »

gentoo wrote:
Seawolf wrote:
gentoo wrote: Ima nacrtano na asfaltu :wink:
Za svaki kružni tok za koji mi pokažeš da ima, ja ću ti pokazati tri, kod kojih nema horizontalne signalizacije o kojoj ovdje pišete.

Ne trebamo niti ti, niti ja nikuda dolaziti.

Možemo skidati sa Google Earth, pa ići "slikom na sliku". (odnosno slikom na tri slike)
gentoo

#63 Re: Kruzni tok

Post by gentoo »

Seawolf wrote:

Ne trebamo niti ti, niti ja nikuda dolaziti.

Možemo skidati sa Google Earth, pa ići "slikom na sliku". (odnosno slikom na tri slike)

Ima na internetu i slika golih plavusa.. pa evo ja s tobom na forumu raspravljam. Ti iz unutrasnje u vanjsku, tj. pravo tako je najispravnije. I 5-om 100km/h uz Bradinu.. s klimom :mrgreen:
Seawolf

#64 Re: Kruzni tok

Post by Seawolf »

holowey wrote:
JavierBosnia wrote:Da li je ispravno ici vanjskom sve do 3 izlaza?
ako ima kamera koja snima saobracaj u kruznom toku, nije ispravno...
Na osnovu kojeg člana Zakona, nije ispravno?
Melo15

#65 Re: Kruzni tok

Post by Melo15 »

Horcrux wrote:
Throttle wrote:

Ako ces na prvi izlaz, a na izlazu su dvije trake, onda smijes.
A sta ako hoces ko neki iz vanjske (ukljucivanje) preko unutrasnje pa izadjes opet pravo na vanjsku, kakva su tu pravila :mrgreen:
Papastadopulos

#66 Re: Kruzni tok

Post by Papastadopulos »

za nas je JEDNA traka i bog. jedan ulaz jedna (poveca) traka u kruznom i jedan izlaz jer mi drugacije ne znamo
NediM17

#67 Re: Kruzni tok

Post by NediM17 »

konektovan wrote:Jedino ispravno bi bilo da se u kruznom toku trake fizicki odvoje, da ne moze svako svakom ulijetati.
na sjevernom ulazu u mostar imas takav kruzni ;-)
konektovan

#68 Re: Kruzni tok

Post by konektovan »

NediM17 wrote:
konektovan wrote:Jedino ispravno bi bilo da se u kruznom toku trake fizicki odvoje, da ne moze svako svakom ulijetati.
Đe mu ga je taj sjeverni ulaz???? :mrgreen:
Ja bio malo u Evropi, svega prakticnog se nagledao. :mrgreen:
bitanga_sa_otesa
Grijem se na: drva
Vozim: pezejca
Horoskop: ne vjerujem

#69 Re: Kruzni tok

Post by bitanga_sa_otesa »

konektovan wrote:
Đe mu ga je taj sjeverni ulaz???? :mrgreen:
na istoku :lol:
preludezalude

#70 Re: Kruzni tok

Post by preludezalude »

[/yt]
NediM17 wrote:
Jako lijepo rijeseno. Samo, nije sjeverni ulaz u Mostar vec je vec u Mostaru kod prvog novootvorenog mosta.
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#71 Re: Kruzni tok

Post by mk ultra »

Koliko i ja znam Zalik je sjeverni prilaz Mostaru, gdje je taj kruzni tok
Na spanskom trgu je isto rijeseno
Seyfo

#72 Re: Kruzni tok

Post by Seyfo »

Sjeverni logor. Baš fin i umilan naziv.
Horcrux

#73 Re: Kruzni tok

Post by Horcrux »

Kako ljudi u Zenici znaju koristiti kruzni, a ovi u Sarajevu ne znaju?
Bakir1

#74 Re: Kruzni tok

Post by Bakir1 »

ljudi u zenici opcenito vise postuju saobracajna pravila i propise.
jedan od razloga za to je stroga policija.
ali zato u bugojnu katanga, niko ne smije ni uci u kruzni dok onaj tamo ne skrene negdje.... :lol:
mahalas505

#75 Re: Kruzni tok

Post by mahalas505 »

Image

Na slici je T raskrsnica gdje u smjeru kojem se krece bijeli auto postoje tri trake, i bijeli auto se krece u srednjoj traci.

Da li ovaj auto iz kojeg ugla je slikana slika mora da saceka bijelo auto da prodje upotpunosti ili moze odmah da se desnu traku ukljuciti bez da saceka bijeli auto da prodje?

Treba napomenuti da se bijeli auto moze u svakom trenutku prestrojiti u desnu traku, posto je isprekidana linija.
Post Reply