HamzaC wrote:
Ti mene nasmija. Uveli embargo 1991.? Kome? Jel Srbiji? Haj nemoj me nasmijavati! 1991.g. Hrvatska je vec ratovala i dobro se naoruzala (nisu imali problema) Srbiji embargo nije nista predstavljao jer su oni imali zalihe oruzja koje je placala cijela ex.yu.! Srbi u BiH su imali maticu iz koje su dobavljali naoruzanje, Hrvati takodje, samo Bosnjaci i lojalni gradjani iz reda Srpskog i Hrvatskog naroda nisu imali mogucnost nabavke oruzja, jer je uveden embargo. Mislim da se vise pravis naivan nego sto jesi
Ja naivan, ti neinformisan i paranoican.
Rezolucija 713, kojom je 1991. uveden embargo na oruzje zemljama bivse Jugoslavije je donesena JEDNOGLASNO - svih 15 clanova Savjeta bezbjednosti UN-a je glasalo ZA.
HamzaC wrote:
Zasto je pomoc (NATO) stigla tek u Septembru 1995? Zasto nije bila u vrijeme desavanja u Srebrenici? Zasto nije 1994., 1993., 1992.? Zasto na pocetku nisu zaustavili rat, kad su ga mogli zaustaviti 1995.?
Netacno.
Pomoc (NATO) je stigla prvi put vec u avgustu 1993, kada je zaustavljena ofanziva VRS-a na Igmanu, nakon ultimatuma NATO-a.
Da se to nije desilo, rat bi tada bio zavrsen - na nasu stetu.
1992. kada je zbilja rat mogao najlakse biti zaustavljen nije bilo intervencije jer je bila izborna godina u USA.
Amerikanci, nakon kraha u Iranu, nakon kojeg je Carter izgubio izbore, vise nikada ne pocinju nove ratove u izbornoj godini.
Uostalom, zasto bi nam bilo ko pomogao?
Zrtvama genocida u Ruandi NIKO NIJE POMOGAO.
HamzaC wrote:
Zato sto su nas zaustavili na putu prema oslobodjenju Banja Luke, a njima su dozvolili, ne da okupiraju gradove, nego da vrse genocid?
Netacno.
Da nekim slucajem USA nije naredila u oktobru 1995. ABiH i HV-u prestanak vojnih operacija, u Banjaluku bi usla Hrvatska vojska, a ne ABiH.
HamzaC wrote:
Kakve su prve reakcije bile, vezano za ulazak Turske u EU?
Da li si cuo ispitivanje glasaca na referendumu oko izjasnjavanja o ustavu EU u Francuskoj i pogotovo Holandiji?
Ti bas ne zelis da citas vijesti. Na kraju citirane vijesti BBC-a pise i ovo:
BBC wrote:Despite the cooling of attitudes towards enlargement since the French and Dutch referendums, a Eurobarometer study published this week suggested that the issue had not been a major factor behind voters' rejection of the constitution.
The poll said only 6% of Dutch voters and 3% of French voters gave enlargement as the reason for their "No" vote.
Opposition to Turkish membership, in particular, was cited by 3% of Dutch "No" voters and 6% of French "No" voters as the reason for their choice.