nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Zejnep

#51 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by Zejnep »

tester33 wrote:
Thorgerson wrote:Poznajem samo komsije sa svog sprata i mozda jos 6-7 ljudi iz ulaza. Sa nekima mozda njih 3-4 ono nekad stanem ispricamo se, dal u liftu, malo ispred zgrade, sretnemo se sa djecom u parku i sl.

Sto neko napisa, pozdravljam sve od ulaza do stana koga sretnem. Nit gledam face, nit pamtim i kako ja sad da te ljude prepoznam negdje u gradu u setnji, i u liftu to bude obicni pozdrav, dovidjenja, a lica ne pamtim... Sigurno da pozdravim nekad i ljude koji uopste ne zive tu nego su kod nekoga dosli, ali to mi je normalno jbt, mislim necu se pravit sad mutav ako je osoba 1m od mene, ili mi pridrzi vrata i sl.

I sta je tu nedefinisano, ne kontam. I sta uopste imas od pozdrava nepoznate osobe, sa kojom vjerovatno neces imati nikakav kontakt. Meni je to nedefinisano.

Postavljac teme, ako ti je do pozdravljanja, brate uputi ti prvi pozdrav, koga sretnes i prepoznas. Reci zdravo komsija, sta ima, bla bla... Mislim ako ti vec smeta. I ako vec pamtis lica i osobe. Ja opet kazem, slabo pamtim lica i uopste i ne srecem toliko neke komsije. Svako u svom fazonu.

Poenta mog postavljanja ako si procitao da se to desava samo u 1 kvartu u ostalim ne i ako naleti treca osoba .... ovi te ne poznaju iz ulaza a ti njih npr. pozdravis a vrlo dobro te znaju ..samo se foliraju da ne znaju, (bolje receno nesto se unervoze) ... i to mi je bilo zanimljivo... 8-)

Jer ti se ne unervozis kad naletis na neku osobu iz ulaza ispred zgrade... ili nesto skrivas da ti ovi rade iza ledja.

Ako je nesto protiv moje licnosti takvo ponasanje ... onda da preokrenem u opasno ponasanje ... i nece me vise interesovati..
U tome poenta postavljanje moje teme... mada ima tu nekih likova koji bi mi htjeli skinuti glavu ali ne smiju .... jer ja sam 3x opasniji od njih. Ali moja fiozofija ponasanja da ja nikad prvi ne napadam.

A ima jedan ozenjen ... (nabacivao se mojim zenskama u liftu) ... folira se kao da mene ne poznaje pred svojom zenom u liftu .... (a ja znam taj info kojeg sutim) (jedanput je bila situacija njegova zena , on i ja i ove zenske .... covjek se uspanicio pa poceo bjezati ... meni to bilo njegovo panicno bjezanje smijesno da zena ne sazna .. hahahahaha) dok ne budem ja saznao da me negdje blati .... nastradat ce mu brak dok kazes "keks" ... Trenutno ja sutim .... necu nista da remetim :wink: :wink: :wink:

Napusti forum.
tester33

#52 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by tester33 »

insomnia78 wrote:Ma so tebe je

Hahahahahhahahahaha, :D :D :D

koji zakljucak
dorkcic

#53 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by dorkcic »

Thorgerson wrote:Poznajem samo komsije sa svog sprata i mozda jos 6-7 ljudi iz ulaza. Sa nekima mozda njih 3-4 ono nekad stanem ispricamo se, dal u liftu, malo ispred zgrade, sretnemo se sa djecom u parku i sl.

Sto neko napisa, pozdravljam sve od ulaza do stana koga sretnem. Nit gledam face, nit pamtim i kako ja sad da te ljude prepoznam negdje u gradu u setnji, i u liftu to bude obicni pozdrav, dovidjenja, a lica ne pamtim... Sigurno da pozdravim nekad i ljude koji uopste ne zive tu nego su kod nekoga dosli, ali to mi je normalno jbt, mislim necu se pravit sad mutav ako je osoba 1m od mene, ili mi pridrzi vrata i sl.

I sta je tu nedefinisano, ne kontam. I sta uopste imas od pozdrava nepoznate osobe, sa kojom vjerovatno neces imati nikakav kontakt. Meni je to nedefinisano.

Postavljac teme, ako ti je do pozdravljanja, brate uputi ti prvi pozdrav, koga sretnes i prepoznas. Reci zdravo komsija, sta ima, bla bla... Mislim ako ti vec smeta. I ako vec pamtis lica i osobe. Ja opet kazem, slabo pamtim lica i uopste i ne srecem toliko neke komsije. Svako u svom fazonu.
Upravo tako. Upamtila sam komšije s mog sprata i još možda dvoje-troje s kojima uđem u priču nekad i to je to. Njih kad vidim u gradu obavezno se pozdravimo. U zgradi pozdravljam svakoga ko naiđe, ali vjerovatno ih ne bih prepoznala u gradu. Ne vidim šta je tu nenormalno.
Hakiz

#54 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by Hakiz »

Meni opet ne ide u glavu da je tako teško reći hvala kada pustiš nekoga da prođe prije tebe. Na primjer, parkiran automobil na trotoaru, ti sa jedne, on ili ona sa druge strane, pustiš tu osobu da prođe prije tebe, ono prođe pored tebe kao pored turskog groblja. Ni hvala, ni klimaj glavom umjesto hvala, ništa.

Podrazumijeva se da su oni koje pustiš veličine, a onaj koji ih pusti niža bića.

Desi se, ali rijetko da na primjer neko ko ima puna kolica na kasi pusti prije sebe osobu koja ima jedan ili dva artikla, ali to su izuzeci.

Nemamo mi kao društvo ni ostatke bontona. Svi smo postali sebični. Valjda to tako treba.
Zejnep

#55 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by Zejnep »

Hakiz wrote:Meni opet ne ide u glavu da je tako teško reći hvala kada pustiš nekoga da prođe prije tebe. Na primjer, parkiran automobil na trotoaru, ti sa jedne, on ili ona sa druge strane, pustiš tu osobu da prođe prije tebe, ono prođe pored tebe kao pored turskog groblja. Ni hvala, ni klimaj glavom umjesto hvala, ništa.

Podrazumijeva se da su oni koje pustiš veličine, a onaj koji ih pusti niža bića.

Desi se, ali rijetko da na primjer neko ko ima puna kolica na kasi pusti prije sebe osobu koja ima jedan ili dva artikla, ali to su izuzeci.

Nemamo mi kao društvo ni ostatke bontona. Svi smo postali sebični. Valjda to tako treba.
Ja se u takvim situacijama fino proderem "U mom selu se kaže hvala" :mrgreen:
MarlboroGold

#56 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by MarlboroGold »

tester33 wrote:
MarlboroGold wrote:
tester33 wrote:naisao sam na zanimljiv fenomen ovdje kod ljudi ... nije mi se prije desavalo .... ali samo iskljucivo u jednom gradu i u jednom kvartu u tom istom gradu ....

npr ... imam slucaj gdje te "pojedini ljudi" ... kao smiju pozdraviti u liftu ili u ulazu .... ALI ne smiju te pozdraviti ispred zgrade ili 200 metara od zgrade (ono primijeti se neka plasljivost kad ih pozdravis ili se prave kao ne znaju te) .... meni je to bas bilo zanimljivo jer je bilo slicnih slucajeva kod ljudi koje znam od prije ... ali se to desava iskljucivo u "jednom kvartu" ... a ne u ostalim kvartovima ili na poslu ...

moze li netk objasniti da li je netko imao slicna iskustva ... posto mi nisu jasna ovakva ponasanja (mislim imam pretpostavku) ali da cujem druga misljenja.

8-)
Imam jednog lika u zgradi koji je baš takav, a i nije oženjen. Ako se sretnemo u zgradi, ako ne bude neke bezveze priče onda makar zdravo-zdravo. Priče uglavnom on potencira - vrijeme, fudbal itd. Ako ga sretnem negdje vani, budem metar pored njega, pogledamo se, pozdravim ga, ne uzvrati i pravi se kao da me ne zna. Nije da mi smeta, ali je bezveze. Neki ljudi su jednostavno čudaci ili su u pitanju neki kompleksi, a ni znakovi asocijalnog ponašanja nisu za baciti.

Imao sam priliku zivjeti u vecim milionskim gradovima ..... tamo ljudi ne pozdravljaju ako se vidjate non-stop u ulazu i van ulaza... ono ne poznajete se jer se niste upoznali ... Poznajete se tek kad "razmijenite telefonske brojeve , rukovanje i razmjena imena" ... I tek tada se poznajete...

Ne mora znaciti da ima komplekse .... mozda je lik skriva lokaciju , imam jednog takvog u komsiluku ... (rekao mi covjek u povjerenju , posto zna da ja znam cuvati tajne) ... a kad smo 100 km udaljeni ... zajedno se i super druzimo..

Meni se zna desiti da zaboravim covjeka da smo se upoznali .... dok me taj prvi ne pozdravi .... :wink: :mrgreen:
Npr ... ja u ulazu pozdravim .... mislim covjek stanuje tu ... a kad smo van zgrade ja se ne sjecam jel covjeka poznajem odnekud ... jer mi nije bio upecatljiv da ga dovoljno zapamtim.
Nemam pojma koji je razlog niti me interesuje. Mogu isključiti taj da je možda zaboravio, jer to nije sigurno. Viđamo se manje više 2-3 puta sedmično.
SSemir

#57 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by SSemir »

tester33 wrote:naisao sam na zanimljiv fenomen ovdje kod ljudi ... nije mi se prije desavalo .... ali samo iskljucivo u jednom gradu i u jednom kvartu u tom istom gradu ....

npr ... imam slucaj gdje te "pojedini ljudi" ... kao smiju pozdraviti u liftu ili u ulazu .... ALI ne smiju te pozdraviti ispred zgrade ili 200 metara od zgrade (ono primijeti se neka plasljivost kad ih pozdravis ili se prave kao ne znaju te) .... meni je to bas bilo zanimljivo jer je bilo slicnih slucajeva kod ljudi koje znam od prije ... ali se to desava iskljucivo u "jednom kvartu" ... a ne u ostalim kvartovima ili na poslu ...

moze li netk objasniti da li je netko imao slicna iskustva ... posto mi nisu jasna ovakva ponasanja (mislim imam pretpostavku) ali da cujem druga misljenja.

8-)
Na piku si nekih ljudi, hoce da te natamburaju. Mahala upoznata s tim pa ne smiju da te na ulici pozdravljaju, da i oni ne postanu "tvoji" i onda ce i oni dzaba batine dpbit.
Cuvaj se
Zejnep

#58 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by Zejnep »

:lol:
Hakiz

#59 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by Hakiz »

Zejnep wrote:
Hakiz wrote:Meni opet ne ide u glavu da je tako teško reći hvala kada pustiš nekoga da prođe prije tebe. Na primjer, parkiran automobil na trotoaru, ti sa jedne, on ili ona sa druge strane, pustiš tu osobu da prođe prije tebe, ono prođe pored tebe kao pored turskog groblja. Ni hvala, ni klimaj glavom umjesto hvala, ništa.

Ja se u takvim situacijama fino proderem "U mom selu se kaže hvala" :mrgreen:
Ja dovoljno glasno da me čuju kažem "Nema na čemu".
moonca

#60 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by moonca »

Hakiz wrote: Ja dovoljno glasno da me čuju kažem "Nema na čemu".
Jel' to zbog toga sto nisi dobio -hvala. Kako sam primjetila, kod nas se narod nekako stidljivo zahvaljuje (muslimani) :-) bude ono-ma niste trebali ... :lol:
triconja

#61 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by triconja »

moonca wrote:
Jel' to zbog toga sto nisi dobio -hvala. Kako sam primjetila, kod nas se narod nekako stidljivo zahvaljuje (muslimani) :-) bude ono-ma niste trebali ... :lol:
Ja ne kontam sto neko ocekuje da mu se svi zahvaljuju za bilo sta da uradi? Ili ono kae on mene ne pozdravlja pa necu ni ja njega! Eee, jaro furas svoj fazon, kaes kako se vec pozdravljas i libo te ona stvar sta ce druga strana rec, ti ne ispadas pakas i to je to. Isto i sa zahvaljivanjem, znaci ne mora znacit da ako ti je otac/mati kad si imo pet godina reko/rekla da kad ti nesto neko uradi da kazes fala i tako to ne treba to isto ocekivati od ostalih, jer eto njiha njihovi mozda i nisu naucili da se tako ponasaju. Kaes sta normalno i kaes i zdravo djaci.
Hakiz

#62 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by Hakiz »

triconja wrote:
moonca wrote:
Ja ne kontam sto neko ocekuje da mu se svi zahvaljuju za bilo sta da uradi? Ili ono kae on mene ne pozdravlja pa necu ni ja njega! Eee, jaro furas svoj fazon, kaes kako se vec pozdravljas i libo te ona stvar sta ce druga strana rec, ti ne ispadas pakas i to je to. Isto i sa zahvaljivanjem, znaci ne mora znacit da ako ti je otac/mati kad si imo pet godina reko/rekla da kad ti nesto neko uradi da kazes fala i tako to ne treba to isto ocekivati od ostalih, jer eto njiha njihovi mozda i nisu naucili da se tako ponasaju. Kaes sta normalno i kaes i zdravo djaci.
Da uradiš 10 puta i dva puta ti ne zahvale nije problem. Ako uradiš 10 puta i 2 puta ti zahvale, to je već društvo u kojem ne valja živjeti.
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#63 Re: nedefinisana ponasanja ljudi u javnosti

Post by Truba »

primijetio sam da se zgodne prodavačice ne žele pozdravljati izvan prodavnice
a one ne-zgodne :D se pozdravljaju svuda
Post Reply