Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Locked

Kakvu RS žele Srbi?

Ujedinjenu sa Srbijom
83
50%
Nezavisnu Republiku Srpsku
20
12%
Pojma nemam
62
38%

Total votes: 165

horkesh

#51 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by horkesh »

bisao wrote:
horkesh wrote:
Kakav scenarij :-)

Za početak, odavno ljudima govorim da Dodik nije marioneta Beograda. Zašto bi on bio guverner pokrajine kad može biti predsjednik entiteta, da ne kažem države? Srbi iz Srbije, ko zna. Nominalno, nakon toliko nacionalnih poraza, bit će jako željni nečega što će percipirati kao pobjedu.

Već je više puta rečeno i ponovljeno da RS ima legitimitet samo na osnovu Dejtonskog sporazuma. Na osnovu tog sporazuma, ta bh. pokrajina ima veoma široku autonomiju i ovlasti, na primjer može da ponižava većinsko stanovništvo u BiH tako što im negira jezik :roll:

Ukoliko bi taj sporazum bio prekršen - recimo, proglašenjem nezavisnosti "Srpske" - to bi značilo par stvari.

Prvo, povratak na ratno stanje. Drugo, gubitak međunarodnog priznanja entiteta i povratak na stanje pobunjene pokrajine. Treće, otvorena podrška Srbije i Rusije. Četvrto, otvoreno svrstavanje SAD-a uz BiH.

Da ponovim, za one koji nisu detaljno pročitali - to je povratak rata. Bošnjaci možda jesu apayični i razočarani u državu, ali par hiljada bi ih sigurno izašlo na granice RS-a, što opet znači par hiljada Srba da im se suprotstave i tako dalje.

Bez rata ne može, ma šta ponavljali Vučić i Dodik.

Ta floskula o tome kako se međunarodna situacija mijenja i "ko zna šta će biti za 20 godina" je ista propaganda kojom se već decenijama ispira mozak ljudima u Srbiji a propos Kosova. Preuzeo ju je i Dodik, naravno.

Bošnjaci su voljni za bilo kakav dogovor kojim se potvrđuje BiH, to je minimum minimuma. Srbi iz RS-a, okuraženi Dodikovim seljaklukom i divljanjem, ponovo, kao devedesetih, na sebe gledaju kao na žrtve, naciju kojima svi čine nepravdu, a koja ima prava na sve, naročito na gaženje žrtava.

Što se mene tiče, samo se nadam da će pokušaj otcjepljenja RS-a doći dok sam još vojno sposoban.

Ti možeš nama još sto puta ponoviti da je ova zajednica osuđena na propast i da je to neminovnost, slobodno :)

Možda i jeste - ali možda taj raspad neće završiti onako kako ti priželjkuješ, dugo će još ezani obarati vrijednost stanova po Srpskoj ;)

Haj' sad malo pod šator da guslaš s istomišljenicima koji će ti reći da si ti, naravno, u pravu . BTW veliki SNSD je za 2018. najavio proglašenje nezavisnosti :D :D
1. Pa nije Dodik = milion Srba u BiH. On je predsjednik Republike Srpske u ovom trenutku i kao takav ima uticaj da u ime naroda koji ga je birao donosi odluke. To da li je on za pripajanje ili nezavisnost je druga stvar. Ukoliko se ukaže prilika pred građanima da se izjasne, oni će to pravo iskoristiti i reći za koju od dvije opcije su.

2. Ta priča o jeziku je običan argument reda radi. Pogodna za manipulacije. Činjenica je da mnogo djece ne govori i ne izučava ono što bi željelo u BiH. Nije to ekskluzivitet jednog naroda.

3. Srbi nisu zagovornici mijenjanja Dejtonskog sporazuma. Neki drugi jesu. Što se kaže samo naprijed.

4. Bez rata ne može samo u glavama zatucanih radikalnih fenomena kojima je najveći uspjeh u životu zagovaranje istog. Šta im je donio? Pet slova.
Zadnje C.

5. Činjenica je da je ovakvo stanje neminovno put ka propasti. To što neki žmire je stvar sopstvenih zabluda u fazonu mora jednom svanuti. I tako 25 godina. Dok ti žmire imaš pustinje poput Istočne Hercegovine, USK-a, a još malo i TK-a i Romanije.
Malo je teško na ovo odgovoriti s mobitela, no da se okušamo.

1. Koji, bolan, građani. Misliš li, stvarno, da će RS raspisati neki referendum o nezavnosti na kojem će se pitati samo građani RS-a. A-ha, hoće. Jer je tako Dodik rekao. RS crpi legitimitet samo i isključivo iz Dejtonakog sporazuma. Bez njega ne postoji, a proglašenje "nezavisnosti" je kršenje tog sporazuma. Jednostavno, zar ne :wink:

2. Nađi školu u većem entitetu gdje se Srbima govori da ne govore srpskim jezikom. Hajde, nađi. OK možda u HDZ-ovim kantonima, ali nema veze - oni su SNSD-ovi saveznici pa je to OK :D

3. Visoki predstavnik je dio Dejtonskog sporazuma, kao i dosta drugih stvari koje Srbi u RS-u trenutno nepoštuju. Pobogu, ni vlastiti Ustav RS-a ne poštujete :shock: Pravno gledano, potpuni ste divljaci.

4. Bez rata ne može, a ti sanjaj mokre snove, tvoja stvar. Ti se igraš tuđim životima, ne ja. Naravno da ne može bez rata jer je DMS skraćenica za Dejtonski MIROVNI sporazum. Igrajte se s time na vlastitu odgovornost.

5. Ooo može ovako još dugo. Svašta će Bošnjo istrpjeti, ali nikad - nikad - da Srebrenica više ne bude u BiH. Traje već 25 godina, trajat će još 250 ako treba, ne smeta. BiH će uvijek biti tu, čak i kad moderne generacije budu umirale u gnjevu, jadu i žalu što su morale - MORALE - umrijeti u BiH, a ne u nezavisnom RS- ili čak velikoj Srbiji.

Sve dođe na naplatu, pa i paćeničko iživljavanje nad manjinama.

Pretpostavit ću da si mlad i tipični primjer momčića kojem su RTRS i Dodik isprali mozak.

Opet ti ponavljam, proglasite nezavisnost dok sam još vojno sposoban - molim vas! Gdje su ta herojska muda pobogu, dokle ćete se povlačiti i čekati "povoljniju međunarodnu situaciju"? Dokle izgovori i objašnjenja?

Stisni, pa proglasi nezavisnost i onda razmišljaj hoćeš li nezavisnu RS ili veliku Srbiju. Ode ti mladost dok ti skontaš :D
Last edited by horkesh on 25/07/2018 00:42, edited 1 time in total.
nenadivan

#52 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by nenadivan »

bisao wrote: 5. Činjenica je da je ovakvo stanje neminovno put ka propasti. To što neki žmire je stvar sopstvenih zabluda u fazonu mora jednom svanuti. I tako 25 godina. Dok ti žmire imaš pustinje poput Istočne Hercegovine, USK-a, a još malo i TK-a i Romanije.
Vidi, ja ti pokušavam objasniti da i u Srbiji, stanje nije ništa bolje. Možda ti se to čini jer Vučko s televizije svaki mjesec dana otvara 10000 novih radnih mjesta :) . RS bi u Srbiji, kao što neko reče, bila zadnja rupa na svirali. Ekonomski bi još gore prošli. Preporučujem ti da odeš na jug Srbije. To bi bila naša sudbina.
Naš jedini boljitak je ostvariv pomirenjem - ali to i jeste najteži put. Na svim nivoima vlasti imaš ljude kojima to ne odgovara. To ne odgovara ni velikom bratu. Ali to odgovara NARODU. Dokle god nacionalističke opcije budu na sve tri strane aktuelne nema ništa od pomirenja. Ja sam za to da svako najprije očisti svoje dvorište. Mi Srbi se moramo odreći svih ratnih zločinaca. Ne čekati da to urade neki drugi. Meni je najgore kad neko kaže "jeste ali i oni su ubijali". Pa ne mogu ja da branim nekog srpskog zločinca na osnovu toga što postoji neki bošnjački zločinac! Zločinac je zločinac. Ne interesuje me broj njegovih krvnih zrnaca. Ta svijest kad dopre do prosječnog glasača (a mnogo će vode proći do tad), tada se može očekivati kakav - takav boljitak.
Young Erotica

#53 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Young Erotica »

@Insomnia78 daj druze reguliši ovo :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:
megaman4

#54 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by megaman4 »

horkesh wrote:
bisao wrote:
horkesh wrote:
Kakav scenarij :-)

Za početak, odavno ljudima govorim da Dodik nije marioneta Beograda. Zašto bi on bio guverner pokrajine kad može biti predsjednik entiteta, da ne kažem države? Srbi iz Srbije, ko zna. Nominalno, nakon toliko nacionalnih poraza, bit će jako željni nečega što će percipirati kao pobjedu.

Već je više puta rečeno i ponovljeno da RS ima legitimitet samo na osnovu Dejtonskog sporazuma. Na osnovu tog sporazuma, ta bh. pokrajina ima veoma široku autonomiju i ovlasti, na primjer može da ponižava većinsko stanovništvo u BiH tako što im negira jezik :roll:

Ukoliko bi taj sporazum bio prekršen - recimo, proglašenjem nezavisnosti "Srpske" - to bi značilo par stvari.

Prvo, povratak na ratno stanje. Drugo, gubitak međunarodnog priznanja entiteta i povratak na stanje pobunjene pokrajine. Treće, otvorena podrška Srbije i Rusije. Četvrto, otvoreno svrstavanje SAD-a uz BiH.

Da ponovim, za one koji nisu detaljno pročitali - to je povratak rata. Bošnjaci možda jesu apayični i razočarani u državu, ali par hiljada bi ih sigurno izašlo na granice RS-a, što opet znači par hiljada Srba da im se suprotstave i tako dalje.

Bez rata ne može, ma šta ponavljali Vučić i Dodik.

Ta floskula o tome kako se međunarodna situacija mijenja i "ko zna šta će biti za 20 godina" je ista propaganda kojom se već decenijama ispira mozak ljudima u Srbiji a propos Kosova. Preuzeo ju je i Dodik, naravno.

Bošnjaci su voljni za bilo kakav dogovor kojim se potvrđuje BiH, to je minimum minimuma. Srbi iz RS-a, okuraženi Dodikovim seljaklukom i divljanjem, ponovo, kao devedesetih, na sebe gledaju kao na žrtve, naciju kojima svi čine nepravdu, a koja ima prava na sve, naročito na gaženje žrtava.

Što se mene tiče, samo se nadam da će pokušaj otcjepljenja RS-a doći dok sam još vojno sposoban.

Ti možeš nama još sto puta ponoviti da je ova zajednica osuđena na propast i da je to neminovnost, slobodno :)

Možda i jeste - ali možda taj raspad neće završiti onako kako ti priželjkuješ, dugo će još ezani obarati vrijednost stanova po Srpskoj ;)

Haj' sad malo pod šator da guslaš s istomišljenicima koji će ti reći da si ti, naravno, u pravu . BTW veliki SNSD je za 2018. najavio proglašenje nezavisnosti :D :D
1. Pa nije Dodik = milion Srba u BiH. On je predsjednik Republike Srpske u ovom trenutku i kao takav ima uticaj da u ime naroda koji ga je birao donosi odluke. To da li je on za pripajanje ili nezavisnost je druga stvar. Ukoliko se ukaže prilika pred građanima da se izjasne, oni će to pravo iskoristiti i reći za koju od dvije opcije su.

2. Ta priča o jeziku je običan argument reda radi. Pogodna za manipulacije. Činjenica je da mnogo djece ne govori i ne izučava ono što bi željelo u BiH. Nije to ekskluzivitet jednog naroda.

3. Srbi nisu zagovornici mijenjanja Dejtonskog sporazuma. Neki drugi jesu. Što se kaže samo naprijed.

4. Bez rata ne može samo u glavama zatucanih radikalnih fenomena kojima je najveći uspjeh u životu zagovaranje istog. Šta im je donio? Pet slova.
Zadnje C.

5. Činjenica je da je ovakvo stanje neminovno put ka propasti. To što neki žmire je stvar sopstvenih zabluda u fazonu mora jednom svanuti. I tako 25 godina. Dok ti žmire imaš pustinje poput Istočne Hercegovine, USK-a, a još malo i TK-a i Romanije.
Malo je teško na ovo odgovoriti s mobitela, no da se okušamo.

1. Koji, bolan, građani. Misliš li, stvarno, da će RS raspisati neki referendum o nezavnosti na kojem će se pitati samo građani RS-a. A-ha, hoće. Jer je tako Dodik rekao. RS crpi legitimitet samo i isključivo iz Dejtonakog sporazuma. Bez njega ne postoji, a proglašenje "nezavisnosti" je kršenje tog sporazuma. Jednostavno, zar ne :wink:

2. Nađi školu u većem entitetu gdje se Srbima govori da ne govore srpskim jezikom. Hajde, nađi. OK možda u HDZ-ovim kantonima, ali nema veze - oni su SNSD-ovi saveznici pa je to OK :D

3. Visoki predstavnik je dio Dejtonskog sporazuma, kao i dosta drugih stvari koje Srbi u RS-u trenutno nepoštuju. Pobogu, ni vlastiti Ustav RS-a ne poštujete :shock: Pravno gledano, potpuni ste divljaci.

4. Bez rata ne može, a ti sanjaj mokre snove, tvoja stvar. Ti se igraš tuđim životima, ne ja. Naravno da ne može bez rata jer je DMS skraćenica za Dejtonski MIROVNI sporazum. Igrajte se s time na vlastitu odgovornost.

5. Ooo može ovako još dugo. Svašta će Bošnjo istrpjeti, ali nikad - nikad - da Srebrenica više ne bude u BiH. Traje već 25 godina, trajat će još 250 ako treba, ne smeta. BiH će uvijek biti tu, čak i kad moderne generacije budu umirale u gnjevu, jadu i žalu što su morale - MORALE - umrijeti u BiH, a ne u nezavisnom RS- ili čak velikoj Srbiji.

Sve dođe na naplatu, pa i paćeničko iživljavanje nad manjinama.

Pretpostavit ću da si mlad i tipični primjer momčića kojem su RTRS i Dodik isprali mozak.

Opet ti ponavljam, proglasite nezavisnost dok sam još vojno sposoban - molim vas! Gdje su ta herojska muda pobogu, dokle ćete se povlačiti i čekati "povoljniju međunarodnu situaciju"? Dokle izgovori i objašnjenja?

Stisni, pa proglasi nezavisnost i onda razmišljaj hoćeš li nezavisnu RS ili veliku Srbiju. Ode ti mladost dok ti skontaš :D
Proglasili bi oni nezavisnost ali da neko drugi plati iz svog dzepa, a oni da samo leze i da drugi rade umjesto njih.

Nesto mi je to poznato iz bivse drzave.

Mora im biti jasno: Bilo kakvo krsenje Daytona znaci povratak na ustav RBiH i gasenje entiteta i kantona.

Ako Dodik zeli izazvati stranu intervenciju, NATO ce jedva docekati da isproba svoje oruzje u RS-u.

Nije valjda tolika budala? :-)
horkesh

#55 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by horkesh »

BTW tek sada sam anketu primijetio. Pa, sunce ti žarko, ovo ni na Informeru nema, pazi ti opcija :mrgreen:

Čudo nisi spomenuo balije, ustaše i šiptare, takav je tamo obično izbor :D

Oiij majko mila, pa stvarno se brinem za današnju mladež, zar je stvarno ovako lako popiti im mozak?
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#56 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

Streptokok wrote:Koga boli spolni organ sta zlocinci zele?
:thumbup: :bih:

Sve njihove zelje se svode na brzinu traktora. :wink:
sekerbay

#57 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by sekerbay »

Gdje su volja i želja, tu je i mogućnost.
Pa eto, de proglasite nezavisnost.
Baš me zanima da li bi zapadni dio rs-a pao za jednu ili dvije sedmice :)
Istočni bi se održao neki mjesec dana, maksimalno dva.
Jedino s čime bi se ujedinili jeste teška zemlja bosanska.
ljevoruki

#58 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by ljevoruki »

horkesh wrote: 3. Visoki predstavnik je dio Dejtonskog sporazuma, kao i dosta drugih stvari koje Srbi u RS-u trenutno nepoštuju. Pobogu, ni vlastiti Ustav RS-a ne poštujete :shock: Pravno gledano, potpuni ste divljaci.
Da je bogdo samo pravno. :(
Samo pogledaj kako se ponasaju kad igraju zvezda i partizan i ne treba ti nista vise. :shock:
Ima Bosne_Bice Bosne
Location: The field “Location” is too short, a minimum of 2 characters is required.

#59 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Ima Bosne_Bice Bosne »

bisao wrote:Srbin pravoslavac. Da budemo precizni. Ništa manje ili više bitan od Bošnjaka muslimana ili Hrvata katolika...Ostali su statistička greška. :-D
Turci ti pradjeda doveli kao Vlaha pravoslavca da im cuva goveda po vukojebinama Bosne, a ti sada Srbin pravoslavac! Daj ba, ne zajebaji. :P :D
emric

#60 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by emric »

Još jedna velikoseljačka tema koja zagovara rušenje ustavnog poretka BiH. Dobićete kurac.

Gasi, administratore. Hvala.
Pandakonda

#61 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Pandakonda »

Dino79 wrote:
Pandakonda wrote:
I samo da odgovorim na ovo što je gore postavio kolega @kockakockica. BiH može ući u EU sa RS jer takvi slični modeli postoje po EU (Belgija, Švicarska itd.), oni će RS jednostavno posmatrati kao samoupravljačku regiju koja ima drugi jezik. Jedino što će se morati promjeniti jesu konstitutivni narodi. Mislim da je EU rekla da oko toga nema pregovaranje i da je građanska država minimum koji ćemo morati zadovoljiti da bi ušli.
Zašto bi se srbi odrekli konstitutivnosti ?

A srbi nisu ni raspoloženi ulasku BiH u EU .
Vrlo je upitno kako bi se izjasnili na referendumu o ulasku BiH u EU osim toga vise je nego jasno da su protiv članstva BiH u NATO.
Ako na pravi način ljudima objasniš da konstitutivnost nije nikakvo pravo nego privilegija određenoj skupini ljudi onda će je se ljudi lagano odreći. Ali naravno to će sve doći nakon što se odrade velike reforme obrazovanja itd. Obrazovani Srbi itekako jesu raspoloženi za ulazak u EU ili barem ne bježe od konstruktivne diskusije o benifitima EU, ali ključ je u ovom obrazovani.
nenadivan wrote:Da se još jedan Srbin uključi u diskusiju :)
Najprije ovdje vidim da neki koriste termin Bosanski pravoslavac umjesto Srbin. Pretpostavljam da se radi o reciprocitetu onima koji Bošnjake nazivaju muslimanima? Teza je pogrešna, i ne doprinosi ničemu. Ja sam recimo Srbin a nisam pravoslavac. Apsolutno sam ravnodušan prema hrišćanstvu uopšte (kao i prema drugim religijama uostalom). Šta ćemo sad? To da sam Srbin je takođe stvar izbora.
Drug niko tebi ne može zabraniti da se izjašnjavaš kako hoćeš, ali treba postaviti pitanje otkud bilo ko od nas za ko smo, kada u obzir uzmeš kakvi su se svi ljudi mješali na prostoru BiH ? Također ja imam dosta prijatelja koji su pravoslavci ali oni za sebe nikada neće reći da su Srbi jer su oni rođeni u BiH, roditelji su im tu rođeni, a i njihovi djedovi i bake. A ganjajući dalje porodično stablo nema smisla jer kao što sam već rekao, naš prostor je toliko izmješan da jednostavo nema smisla prihvatati samo jedan identitet za koji mi mislimo da je ispravan.
KatarinaKosaca
Location: Izmedju kurvinih sinova i pokvarenih kurvinih sinova

#62 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by KatarinaKosaca »

Zele. Samo sto je dobit nece k'o ni puno toga iz vlaznih snova.
Dino79

#63 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Dino79 »

Ako Srbe iz Srbije nazivamo Srbijancima.
Zasto Hrvati iz Hrvatske nisu Hrvatijanci.

Kako u tom slučaju nazvati Srbe iz Republike Srpske odnosno Hrvate iz FBiH ?
Sinapsa

#64 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by Sinapsa »

:D
Dino79 wrote:Ako Srbe iz Srbije nazivamo Srbijancima.
Zasto Hrvati iz Hrvatske nisu Hrvatijanci.
Bolje zvuci Hrbijanci...
Kako u tom slučaju nazvati Srbe iz Republike Srpske odnosno Hrvate iz FBiH ?
Srbosanci i Hrbosanci :D
duminjo

#65 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by duminjo »

bisao wrote:Možda bi preciznije bilo građani Republike Srpske, ovako je malo jednonacionalno, al ne mijenja poentu. ;)

Znam par drugara koji su u fazonu nikad zajedno sa nečim što predstavlja SNS. Oni su ubjeđeni da bi RS bilo lakše kao nezavisnoj, sa oko milion stanovnika... Kad ih upitam za argumente uglavnom kažu nećemo da sve pare odlaze u Beograd, sad bar nešto ostane u Banjaluci, a ne završi u Sarajevu.

:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
Hajd u kurac. Popravi mi dan
bisao

#66 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

Čast izuzecima, ali u nedostatku argumenata pojedinci posežu za radikalnim metodama verbalnog delikta... u fazonu jurimo zeca.
Pri tome, zaobilazeći ključno pitanje.

Ovi koji imputiraju priču o tome kako sam rekao da treba rušiti Dejton su posebna kategorija. Nigdje to nisam pomenuo. Neki drugi na temi jesu.

Kontradiktornost jednog dijela forumaša je ustvari ključni problem. Tzv. sjedenje guzicom na dvije stolice. I kad je sivo samo sivo na jednom kraju, na drugom i nije.

I na kraju krajeva, kako i na koji način posmatrati ljude koji kažu živimo u haosu 25 godina, živjećem još 250. Prosto nemoguće.
spreca

#67 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by spreca »

bisao wrote:Čast izuzecima, ali u nedostatku argumenata pojedinci posežu za radikalnim metodama verbalnog delikta... u fazonu jurimo zeca.
Pri tome, zaobilazeći ključno pitanje.

Ovi koji imputiraju priču o tome kako sam rekao da treba rušiti Dejton su posebna kategorija. Nigdje to nisam pomenuo. Neki drugi na temi jesu.

Kontradiktornost jednog dijela forumaša je ustvari ključni problem. Tzv. sjedenje guzicom na dvije stolice. I kad je sivo samo sivo na jednom kraju, na drugom i nije.

I na kraju krajeva, kako i na koji način posmatrati ljude koji kažu živimo u haosu 25 godina, živjećem još 250. Prosto nemoguće.
Haos se moze rjesiti na sto drugih nacina a ne idejom o referendumu o odcepljenju ili mirnim razdruzivanjem....mirnog razdruzivanja nece i nemoze biti a stvarni referendum (a ne lazne Rudonjine)nebih savjetovao....na jelovniku je to pa birajte sta vam bolje pase
bisao

#68 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

sekerbay wrote:Gdje su volja i želja, tu je i mogućnost.
Neće Srbi biti ti koji će je proglasiti. To će učiniti stranci. Zašto? Zato što su vidjeli da BiH u aktuelnom sastavu nije ostvarila nijedan strateški cilj, miljama je daleko od nečega što se zove vladavina prava i sloboda. Opet podložna zagovaranju preglasavanju.
Oni su svjesni, iako su žmirili prethodnih godina, da plan da tri naroda dijele sudbinu jedne države nije uspio. Alternativu moraju imati. Nisam siguran da im se ponovo kreira neki sukob. Poslednji popis je u stvari i definitivno dao ocjenu da država nema kontrolu i da je nesposobna da ga na pravi način provede. Priča o bosansko hercegovačkoj naciji doživjela je poseban debakl. Ništa manji od onog koji je doživjela zastava koju (nažalost) većina sprda.

Da ne dužim, stranci su svjesni da su napravili veliki promašaj što su nakon krvavog rata ponovo spojili strane koje se ne mogu i među kojima je po svoj prilici tragedija i dalje mehanizam pravdanja za brdo neuspjeha.
bisao

#69 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

spreca wrote: Haos se moze rjesiti na sto drugih nacina a ne idejom o referendumu o odcepljenju ili mirnim razdruzivanjem....mirnog razdruzivanja nece i nemoze biti a stvarni referendum (a ne lazne Rudonjine)nebih savjetovao....na jelovniku je to pa birajte sta vam bolje pase
Kažeš ne može. Kako može?
spreca

#70 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by spreca »

bisao wrote:
spreca wrote: Haos se moze rjesiti na sto drugih nacina a ne idejom o referendumu o odcepljenju ili mirnim razdruzivanjem....mirnog razdruzivanja nece i nemoze biti a stvarni referendum (a ne lazne Rudonjine)nebih savjetovao....na jelovniku je to pa birajte sta vam bolje pase
Kažeš ne može. Kako može?
Odjebati ove koji sve cine da ne dodje do bilo kakvog dogovora jer stanje haosa im odgovara....pa cak i kad bi vam neko gozvolio samostalnost haos bi se nastavio jer su pogresni ljudi na odgovornim mjestima....sta kaze Dodig za SZP izdajice srpskog naroda i Ivanic ne predstavlja srbe u Sa nego Dragan Covic :lol: :lol: :lol: ....jel tebi uopste jasno u kakvom glibu se vi nalazite i za sve krivite ove iz veceg entiteta a ne onoga ko vas svakim danom sve vise i vise gura u glib i zivo blato
bisao

#71 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bisao »

spreca wrote: Odjebati ove koji sve cine da ne dodje do bilo kakvog dogovora jer stanje haosa im odgovara....pa cak i kad bi vam neko gozvolio samostalnost haos bi se nastavio jer su pogresni ljudi na odgovornim mjestima....sta kaze Dodig za SZP izdajice srpskog naroda i Ivanic ne predstavlja srbe u Sa nego Dragan Covic :lol: :lol: :lol: ....jel tebi uopste jasno u kakvom glibu se vi nalazite i za sve krivite ove iz veceg entiteta a ne onoga ko vas svakim danom sve vise i vise gura u glib i zivo blato
Sad si kontradiktoran, malopre kažeš nema mirnog riješenja,a sad već govoriš da je dogovor ključan. (ne imputiram, već zaključujem)

Kažem ti, previše ste opčinjeni Miletom. Ono što Mile priča je u dnevno političke svrhe. Mnogo je bitnije šta narod kaže i kako on sebe vidi u državi. A vidi tako što prema toj državi ne osjeća gotovo ništa jer mu je 25 godina dosta haosa, bezvlašća i mržnje. A opet, gotovo svakodnevno ide ona demagoška "mrze BiH". Time se samo dodatno nameće nova nota haosa i pravi podjela na one koji mrze i lafo umiru od ljubavi. Mislim da je zanemariv broj onih koji mrze Bosnu i Hercegovinu i da je ogroman broj onih koji mrze državu čiji je preglasavanje zaštitni znak.

Mile, Bakir, Šefik, Mladen, oni imaju ova dva mjeseca da "kopaju rovove" i dižu tenziju... Tako da, što manje domaćih medija, to duži život.

Što se tiče poslednje rečenice, upravo je suprotno. Koliko je na dnevnom nivou puta Banjaluka kriva Sarajevu? A koliko obratno? Mislim na medije.
spreca

#72 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by spreca »

bisao wrote:
Sad si kontradiktoran, malopre kažeš nema mirnog riješenja,a sad već govoriš da je dogovor ključan. (ne imputiram, već zaključujem)

Kažem ti, previše ste opčinjeni Miletom. Ono što Mile priča je u dnevno političke svrhe. Mnogo je bitnije šta narod kaže i kako on sebe vidi u državi. A vidi tako što prema toj državi ne osjeća gotovo ništa jer mu je 25 godina dosta haosa, bezvlašća i mržnje. A opet, gotovo svakodnevno ide ona demagoška "mrze BiH". Time se samo dodatno nameće nova nota haosa i pravi podjela na one koji mrze i lafo umiru od ljubavi. Mislim da je zanemariv broj onih koji mrze Bosnu i Hercegovinu i da je ogroman broj onih koji mrze državu čiji je preglasavanje zaštitni znak.

Mile, Bakir, Šefik, Mladen, oni imaju ova dva mjeseca da "kopaju rovove" i dižu tenziju... Tako da, što manje domaćih medija, to duži život.

Što se tiče poslednje rečenice, upravo je suprotno. Koliko je na dnevnom nivou puta Banjaluka kriva Sarajevu? A koliko obratno? Mislim na medije.
:lol: :lol: citas kako ti odgovara ....opet ti kazem da nema dogovora oko rjesenja o mirnom razdruzenju....bas bi volio da ga vidim ko bi to bio sa Bosnjacke strane ko bi to podpisao i ti to i sam znas da se takva guzica nije rodila niti ce se roditi......opet ponavljam da sve dok su dodig i slicni na vlasti bit ce kontrolirani haos a kad oni odu a dodju neke nove progresivne snage onda se moze govoriti o izlasku iz haosa a ne o nekom mirnom razdruzenju.....to ste valjda do sada trebali sebi utuviti u glavu.....ako na to nismo pristali tada kada ste imali iza sebe razne korpuse iz srbije i svo oruzje koje je tadasnja armija vam dala a oduzela od hrvata i bosnjaka pa nemislis valjda da bi vam to neko sada dao a pogotovo posle genocida .....bolje bi vam bilo da razmisljate kako dalje iz ovog gliba i da za sve svoje nedace neokrivljujete drugi entitet nego da pocnete svojom glavom misliti a ne Miletovom jer on se dosta nakrao da vas posle kulturno odjebe i ode u BG ili Moskvu i onda mu ga mozete samo dudlat....naravno da BL koci evropski put
megaman4

#73 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by megaman4 »

bisao wrote:
Neće Srbi biti ti koji će je proglasiti. To će učiniti stranci. Zašto? Zato što su vidjeli da BiH u aktuelnom sastavu nije ostvarila nijedan strateški cilj, miljama je daleko od nečega što se zove vladavina prava i sloboda. Opet podložna zagovaranju preglasavanju.
Oni su svjesni, iako su žmirili prethodnih godina, da plan da tri naroda dijele sudbinu jedne države nije uspio. Alternativu moraju imati. Nisam siguran da im se ponovo kreira neki sukob. Poslednji popis je u stvari i definitivno dao ocjenu da država nema kontrolu i da je nesposobna da ga na pravi način provede. Priča o bosansko hercegovačkoj naciji doživjela je poseban debakl. Ništa manji od onog koji je doživjela zastava koju (nažalost) većina sprda.

Da ne dužim, stranci su svjesni da su napravili veliki promašaj što su nakon krvavog rata ponovo spojili strane koje se ne mogu i među kojima je po svoj prilici tragedija i dalje mehanizam pravdanja za brdo neuspjeha.
Ko god bude pokusao proglasiti nezavisnost RS-a, to znaci rat. Ti stvarno mislis da ce Bosnjaci tek tako gledati taj scenarij ako do toga dodje?

Ako bi stranci proglasili nezavisnost RS-a, odmah bi u eventualni sukob u BiH uvukli muslimanske zemlje kao sto je Turska, koja bi stala na stranu Bosnjaka, takodjer bi bila ukljucena Rusija, koja bi stala na srpsku stranu, te citav zapad. To bi bio svjetski sukob i svi su svjesni toga.

Zapad zna ako bi priznao nezavisnost RS-a, u samoj Evropi bi bukvalno izazvao lancanu reakciju gdje bi historijske regije tipa Katalonija, Baskija, Bavarska...proglasile nezavisnost i to niko vise ne bi mogao kontrolisati.

RS nece niko priznati jer su svi svjesni sta to znaci. Stranci znaju da je najveci problem a i njihova najveca greska je ta sto su na Berlinskom kongresu priznali drzavnost Srbiji.

Srbija je najveci problem trenutno na Balkanu. Kaznjeni su gubljenjem Kosova, a posto opet rovare po tudjim drzavama, mogli bi biti dodatno skraceni za Vojvodinu, Sandzak i Presevo, koje nikada nije ni bilo njihovo.

Tu su jos Bugarska i Rumunija koje ce sigurno traziti povrat svoje teritorije, koji je privremeno okupiran od Beograda, ako Srbija pokusa nesto?

Srbiju najvise boli istina sto ce Albanci i Bosnjaci demografski zavladati ovim dijelom Evrope. To njih najvise brine, jer je Srba sve manje i manje. Ovo vazi i za Hrvate.
bh.tornjak

#74 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by bh.tornjak »

nenadivan wrote:
bisao wrote: 5. Činjenica je da je ovakvo stanje neminovno put ka propasti. To što neki žmire je stvar sopstvenih zabluda u fazonu mora jednom svanuti. I tako 25 godina. Dok ti žmire imaš pustinje poput Istočne Hercegovine, USK-a, a još malo i TK-a i Romanije.
Vidi, ja ti pokušavam objasniti da i u Srbiji, stanje nije ništa bolje. Možda ti se to čini jer Vučko s televizije svaki mjesec dana otvara 10000 novih radnih mjesta :) . RS bi u Srbiji, kao što neko reče, bila zadnja rupa na svirali. Ekonomski bi još gore prošli. Preporučujem ti da odeš na jug Srbije. To bi bila naša sudbina.
Naš jedini boljitak je ostvariv pomirenjem - ali to i jeste najteži put. Na svim nivoima vlasti imaš ljude kojima to ne odgovara. To ne odgovara ni velikom bratu. Ali to odgovara NARODU. Dokle god nacionalističke opcije budu na sve tri strane aktuelne nema ništa od pomirenja. Ja sam za to da svako najprije očisti svoje dvorište. Mi Srbi se moramo odreći svih ratnih zločinaca. Ne čekati da to urade neki drugi. Meni je najgore kad neko kaže "jeste ali i oni su ubijali". Pa ne mogu ja da branim nekog srpskog zločinca na osnovu toga što postoji neki bošnjački zločinac! Zločinac je zločinac. Ne interesuje me broj njegovih krvnih zrnaca. Ta svijest kad dopre do prosječnog glasača (a mnogo će vode proći do tad), tada se može očekivati kakav - takav boljitak.

momcino, s tobom i takvima kao sto si ti bi se moglo "preko noci" dogovoriti i "pljunuti u sake" i krenuti graditi bolje drustvo ili drzavu (kako god hoces)
pemanapemani

#75 Re: Žele li Srbi nezavisnu Republiku Srpsku ili ujedinjenu sa Srbijom?

Post by pemanapemani »

bisao wrote:

Kakv debakl je doživjela bosanskohercegovačka nacija kada je niko nije ni forsirao?

Najveći promašaj stranaca je što nisu dozvolili da Armija RBiH i HV uđu u Banja Luku 1995., i to što su dozvolili da postoji nešto što se zove RS koja ima temelje na genocidu i masovnim zločinima. Da su je razjebali kao Herceg Bosnu, kantonizirali i decentralizirali državu po ekonomsko geografskim regijama, danas bi nam svima bilo bolje.

Mislim da postoje političari Bošnjaci koji bi radi pohlepe potpisali otcjepljenje manjeg entiteta, ali bi onda oni bili prvi kojima bi letjele glave.

Lično, na glavu bih se posadio da mi granica Srbije ne bude 300 metara zračne linije od kuće. Danas imaš više stanovnika na Dobrinji, nego na čitavom potezu od Istočnog Sarajeva do granice na Drini i kao ti će se ljudi pomiriti da im 10 000 velikosrba napravi zid na zadnjoj trolejbuskoj stanici. :-)
Locked