Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

seln

#51 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by seln »

hAZNADAR wrote: I velika vecina i ti fini i normalni i oni manje fini i nenormalni svi dzuture zele bolji standard, vecu sigurnost, manje nepotizma, kriminala, korupcije,...... ali u svojoj drzavi odnosno onome sto tumace kao svoju drzavu a to je RS. Teze boljitku ali bez Bosnjaka i Bosne.
Lijepo ce te primiti kao gosta, primiti u drustvo, bice ti jako prijatno,... ali ne diraj u RS. Mozes se i doseliti datu zivis, i tu ces imati kod mnogih dobrodoslicu - ali da postujes RS "drzavnost" i RS pravila i standarde kao manjina.

Svi ti lijepi omladinci i omladinke sto 100 puta izlaze na trg, dizu pesnicu i prozivaju Dodika su jako fini i ne mrze Bosnjake. Ali ne zele sa Bosnjacima suzivot i ne zele BiH. Nisi valjda pomislio da su prozivanjem Dodika i pozivanjem na pravdu - postali BiH patrioti? Ono ozbiljno?
Pa nisu valjda genocid sproveli za dzaba....
ko voli da mu se otimaju plodovi njegovog rada?
Bodkin

#52 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by Bodkin »

duminjo wrote:Dokle god budu razmišljali kao srbi a ne bosanci pravoslavne vjeroispovjesti, jebe mi se za njih. Neka se medjusobno svi bolje da ne napišem šta.
daj boze da iko od nas doceka drugacije ili normalnije razmišljanje.
Tacno. Nek se ugledaju na sarajevo i kako tamo razmisljaju kao bosanci
Connaisseur Karlin

#53 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by Connaisseur Karlin »

Bodkin wrote:
duminjo wrote:Dokle god budu razmišljali kao srbi a ne bosanci pravoslavne vjeroispovjesti, jebe mi se za njih. Neka se medjusobno svi bolje da ne napišem šta.
daj boze da iko od nas doceka drugacije ili normalnije razmišljanje.
Tacno. Nek se ugledaju na sarajevo i kako tamo razmisljaju kao bosanci
zelis reci da Bosanci razmisljaju kao Srbi :shock: :D
Connaisseur Karlin

#54 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by Connaisseur Karlin »

Kikibombona wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
Kikibombona wrote: je li lakse Bosnjaku povratniku u BL danas nego je bilo 2-3 godine nakon rata
a opet ne znas kako je Bosnjacima zvijeti u RS , covjek iz BL ti objasanjva, a ti ni ne zivis u BL , a pokusavas ga uvjeriti da nije u pravu :D

u RS Srbi su poceli pricati ekavicu :D ali ih zafrkava bosanski naglasak :lol:
Pokusavam uvjeriti covjeka?

Nista nisi shvatila...
mda, to reci banjalucanima :D :lol:
SaraFina

#55 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by SaraFina »

Kikibombona wrote:
Promjena je, pozitivna. Ljudi zive zajedno, druze se, saradjuju. Kod mene svaki dan dolaze na posao ljudi iz RS. Zajebavamo se, popijemo kafu/caj, sve super. Jedan nedavno za sva vremena, kako kaze, napustio BiH. Zove nas, pa kaze, ko vas jebe, neka vas handre Mile i Bake kada ste budale. :D

Evo, ti nam kazi, je li lakse Bosnjaku povratniku u BL danas nego je bilo 2-3 godine nakon rata? Ne mogu govoriti u necije ime, ali vjerujem da je banjaluckim Bosnjacima, koji zive u BL, bilo drago kada su vidjeli da su okupljeni pozdravili porodicu Dzenana Memica. Covjeku koji ima ljudskosti u sebi mora biti drago kada vidi onakve scene.

Nije me nista iznenadilo, samo su me prizori obradovali. Narocito me ganuo govor sestre Dzenana Memica i zagrljaj sa clanovima Davidove porodice i prijateljima nakon toga.

Na pdf politike ima tema David Dragicevic na kojoj smo nedavno razmijenili misljenja. Kada je postavljena, jedan forumas je rekao, parafraziram: 'da li bi Banjalucani ikad podrzali porodicu Dzenana Memica kao sto smo mi podrzali porodicu Davida Dragicevica'. On je smatrao da ne bi nikada. Uzrok tome je medijska propaganda koja se trudi sto vise posvadjati ljude, kako bi poslije mogli plasite jedne drugima. Ovaj skup je vjerujem razuvjerio doticnog forumasa. On je jedan od razloga zasto sam otvorio temu. A on nije usamljen u takvom misljenju...

Sto se tice politike, to je sasvim druga tema. Za pocetak je dobro da tenzije polako opadnu i da mrznja splasne. Spanci i Katalonci imaju spor, bore se politicki, bez smrtnih posljedica po obican narod. A ne moze se reci da su Spanci oduvijek civilizovani... Ne tako davno su imali gradjanski rat koji je po monstruoznosti i broju zrtava jedan od najgorih u historiji Evrope.

Prirodno je da se stanje mijenja, ne moze i nece ovako ostati zauvijek. Nista nije zauvijek, ama bas nista. Moja je misija da promoviram ispravne vrijednosti u domenu mogucnosti, bez prevelikih ocekivanja. Itekako sam svjestan teske situacije u kojoj se nalazimo.

JThomas, izgleda da si me jedini ti skontao. :D

Nisam budala da od jednog skupa pravim politicku prekretnicu za BiH. Ni blizu toga. O tome uopste nisam govorio. Ovaj skup ne moze uzdrmati Mileta Laktasenka a kamoli proizvesti neke tektonske promjene na BH politickoj sceni. Nista se nece promijeniti, odmah da kazem. Tema je otvorena sa jasnim ciljem. Naslov i uvodni komentar sve govore.

Kiki, ti moraš razlučiti dvije stvari. Jedno je druženje i medjusobna zajebancija na poslu, saradnja, poslovne i prijateljske posjete, a drugo je promjena psihičkog sklopa prosječnog Srbina iz RS i njegovog razmišljanja, te vidjenja dogadjanja devedesetih.
U RS ove 2018 na današnji dan, 80% Srba i više, smatraju da su vodili oslobodilački i odbrambeni rat devedesetih, a ne izvršili agresiju i pobili, protjerali/ etnički očistili nesrpsko življe, te na kraju izvršili genocid. Shvataš to?
Zašto prosječni Bošnjak zazire i dan danas? Pa čovječe ljudi nose kosti članova porodice i prikupljaju ih i sa po pet različitih lokaliteta i sahranjuju skelete, kojima nedostaju dijelovi. Na Tomašici masovnoj grobnici, živjelo je srpsko življe, i sve dok podzemne vode nisu prijetile trovanjem i potpunim zagadjenjem, o tome se ćutalo. Ćutao je prosječni Srbin, čija je kuća, dio njive ili dvorište na tom lokalitetu smješteno. Shvataš ti obim počinjenog i takvu vrstu prikrivanja???
Ja ne mogu.
Možeš shvatiti da ljudi bez stida tvrde da su Podrinje ili Posavinu etnički očistili i da im nije u cilju povratak Hrvata ili Bošnjaka. Jer nije se etnički čistilo i ne robijaju zločinci u Hagu da bi se vraćalo na "stanje devedesetih".
Promoviraj ti koliko želiš te pozitivne vrijednosti, samo bojim se da to na pogrešnom mjestu radiš. Katarzu trebaju Srbi prvi od svih naroda EX YU proći i priznavanje krivnje pa onda bi se možda moglo pokušati graditi neko normalno društvo.
Što se tiče Davidovog slučaja, ovi ljudi iz FBIH koji se solidarišu, mislim da to rade bez ikakvog efekta. Jer vidim da i u FB grupi ih znaju (da li stranački bootovi ili općenito ljudi Srbi) dočekati na nož ako kritikuju.
Tako da taj slučaj treba ostaviti, da ne bi balije na kraju bile okrivljene za izazivanje revulicije i pokušaj rušenja Dodika.
Kikibombona

#56 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by Kikibombona »

SaraFina wrote:Kiki, ti moraš razlučiti dvije stvari. Jedno je druženje i medjusobna zajebancija na poslu, saradnja, poslovne i prijateljske posjete, a drugo je promjena psihičkog sklopa prosječnog Srbina iz RS i njegovog razmišljanja, te vidjenja dogadjanja devedesetih.
U RS ove 2018 na današnji dan, 80% Srba i više, smatraju da su vodili oslobodilački i odbrambeni rat devedesetih, a ne izvršili agresiju i pobili, protjerali/ etnički očistili nesrpsko življe, te na kraju izvršili genocid. Shvataš to?
Zašto prosječni Bošnjak zazire i dan danas? Pa čovječe ljudi nose kosti članova porodice i prikupljaju ih i sa po pet različitih lokaliteta i sahranjuju skelete, kojima nedostaju dijelovi. Na Tomašici masovnoj grobnici, živjelo je srpsko življe, i sve dok podzemne vode nisu prijetile trovanjem i potpunim zagadjenjem, o tome se ćutalo. Ćutao je prosječni Srbin, čija je kuća, dio njive ili dvorište na tom lokalitetu smješteno. Shvataš ti obim počinjenog i takvu vrstu prikrivanja???
Ja ne mogu.
Možeš shvatiti da ljudi bez stida tvrde da su Podrinje ili Posavinu etnički očistili i da im nije u cilju povratak Hrvata ili Bošnjaka. Jer nije se etnički čistilo i ne robijaju zločinci u Hagu da bi se vraćalo na "stanje devedesetih".
Promoviraj ti koliko želiš te pozitivne vrijednosti, samo bojim se da to na pogrešnom mjestu radiš. Katarzu trebaju Srbi prvi od svih naroda EX YU proći i priznavanje krivnje pa onda bi se možda moglo pokušati graditi neko normalno društvo.
Što se tiče Davidovog slučaja, ovi ljudi iz FBIH koji se solidarišu, mislim da to rade bez ikakvog efekta. Jer vidim da i u FB grupi ih znaju (da li stranački bootovi ili općenito ljudi Srbi) dočekati na nož ako kritikuju.
Tako da taj slučaj treba ostaviti, da ne bi balije na kraju bile okrivljene za izazivanje revulicije i pokušaj rušenja Dodika.
A ja bas govorim o tom druzenju izmedju normalnih ljudi. Govorim o zagrljenim Memicima i Davidovicima u centru Banjaluke, ispred 10 000 ljudi koji aplaudiraju. Mene zanimaju dobri ljudi a ne stoka. Od stoke bjezim sto dalje mogu.

Haznadar i Karanana su pisali o BL u kojoj mozes naci gostoprimstvo. I ja sam to vidio. Vazna je sadasnjost i buducnost. Vazno je da Bosnjaci i Hrvati mogu slobodno zivjeti u BL. Vazno je da Bosnjaci i Hrvati mogu slobodno zastupati svoje politicke ideje. Bas sam htio pitati Haznadara, da li je problem zivjeti u BL i biti clan SDA, SDP, DF ili SBB? Ja sam davno upoznao jednog clana SDP-a iz BL. Rekao je da nema problema, da ima prijatelja Srba i da se druze uprkos politickim razlikama. To mi je bilo drago cuti. U Zenici imas pripadnike HDZ-a koji zive normalno kao i svi drugi gradjani, uprkos politickim razlikama u odnosu na vecinsko stanovnistvo. To zelim vidjeti ovdje. Spanci i Katalonci se ne slazu oko zajednicke buducnosti, ali se makar ne hvataju za vratove. Zive normalno i druze se.

Za mene je covjek svako ko drugim ljudima ne cini stetu, ko ne podrzava zlocine i zlocince, ko ne podrzava diskriminaciju i ugnjetavanje bilo koga.

Nazalost, u nasoj drzavi veliki broj ljudi velica zlocince i mene takve osobe ne zanimaju niti zelim imati ista sa njima. Nema katarze kod naroda, ima samo kod pojedinca. Koji je to narod, ikad i igdje, dozivio katarzu? Jedini primjer koji se istice su Nijemci, ali oni su na to silom natjerani, jer su porazeni. Tesko se lijece ljudi kontaminirani sovinizmom i mrznjom. To je bolest koja se jebeno tesko lijeci. Ja vjerujem u nove generacije koje su rodjene poslije rata i koje tek trebaju biti rodjene.
hAZNADAR

#57 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by hAZNADAR »

Kikibombona wrote:

A ja bas govorim o tom druzenju izmedju normalnih ljudi. Govorim o zagrljenim Memicima i Davidovicima u centru Banjaluke, ispred 10 000 ljudi koji aplaudiraju. Mene zanimaju dobri ljudi a ne stoka. Od stoke bjezim sto dalje mogu.

Haznadar i Karanana su pisali o BL u kojoj mozes naci gostoprimstvo. I ja sam to vidio. Vazna je sadasnjost i buducnost. Vazno je da Bosnjaci i Hrvati mogu slobodno zivjeti u BL. Vazno je da Bosnjaci i Hrvati mogu slobodno zastupati svoje politicke ideje. Bas sam htio pitati Haznadara, da li je problem zivjeti u BL i biti clan SDA, SDP, DF ili SBB? Ja sam davno upoznao jednog clana SDP-a iz BL. Rekao je da nema problema, da ima prijatelja Srba i da se druze uprkos politickim razlikama. To mi je bilo drago cuti. U Zenici imas pripadnike HDZ-a koji zive normalno kao i svi drugi gradjani, uprkos politickim razlikama u odnosu na vecinsko stanovnistvo. To zelim vidjeti ovdje. Spanci i Katalonci se ne slazu oko zajednicke buducnosti, ali se makar ne hvataju za vratove. Zive normalno i druze se.

Za mene je covjek svako ko drugim ljudima ne cini stetu, ko ne podrzava zlocine i zlocince, ko ne podrzava diskriminaciju i ugnjetavanje bilo koga.

Nazalost, u nasoj drzavi veliki broj ljudi velica zlocince i mene takve osobe ne zanimaju niti zelim imati ista sa njima. Nema katarze kod naroda, ima samo kod pojedinca. Koji je to narod, ikad i igdje, dozivio katarzu? Jedini primjer koji se istice su Nijemci, ali oni su na to silom natjerani, jer su porazeni. Tesko se lijece ljudi kontaminirani sovinizmom i mrznjom. To je bolest koja se jebeno tesko lijeci. Ja vjerujem u nove generacije koje su rodjene poslije rata i koje tek trebaju biti rodjene.
Kiki ti pricas o vanjstini, prividu, kulturi ponasanja,... a ja pricam o opredjeljenjima i necem dubljem sto je vrlo jace od gostoprimstva i srdacnosti.
Srbi su vecinom ljubazni ili bolje receno nisu neprijateljski raspolozeni prema Bosnjacima sto zive u BL samo iz razloga sto su pobjednici tu u gradu, apsolutni gospodari,... i sto im ta bosnjacka manjina ne moze zasmetati politicki. To je privilegija pobjednika - nebitno kako je pobijedio i koji je bio odnos snaga 90-tih u gradu. Desilo se etnicko ciscenje, kulturocid, primjena licnog opisa Banjaluke,... i preostali Bosnjaci su manji od makovog zrna. Nije problem biti clan SDA, SDP,... jer svakako ne mozes im nista. Djeca bosnjackih povratnika navijaju za Zvezdu i repku Srbije u fudbalu(barem javno), uce u skolama srpski, RS zovu drzavom,... zato sto nisi nigdje prispio ako se ne prilagodis vecini i pravilima vecine.

I ti i dalje o srdacnosti i zagrljajima. Pa grlili smo se i 91-ve i isto bili srdacni,... al nesto ipak bi jace od toga. Mene srdacno pozdravljaju i oni sto su paradirali u uniformi ulicom i uz rafale se derali Turci napolje,.. zovu me na slave, na pice,.. i to skroz ozbiljno. Jer znaju da im ne mogu nista, da predstavljam neku strogu manjinu koja ne moze ni prnuti bez dozvole,... Da je Bosnjaka recimo preko 20% u BL i da su grupisani u par naselja - e onda bi jarane imao vec drugu pricu. Mnogo iskreniju. Da sutra nedajboze ponovo pukne - svi ti lijepi, fini, normalni, srdacni,... sa trga sto prihvataju podrske - bi u rekordnom vremenu bili dobrovoljci za stvar.

Ovo sto gledamo tu i tamo i sto nas podsjeca da smo svi mi prvo ljudi prije svega - je samo pauza u srbovanju, bosnjacenju, hrvatanju,... Ljudi se mogu opustiti u momentima kada znaju da nece ispasti budale i naivni,.. ali toliko su opredjeljeni u svojoj politici i odani svojim ciljevima da ih nikakva ljudskost u tome vise ne moze omesti.
mirzasut

#58 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by mirzasut »

SaraFina wrote: Kiki, ti moraš razlučiti dvije stvari. Jedno je druženje i medjusobna zajebancija na poslu, saradnja, poslovne i prijateljske posjete, a drugo je promjena psihičkog sklopa prosječnog Srbina iz RS i njegovog razmišljanja, te vidjenja dogadjanja devedesetih.
Ja ne mogu.
Komentar na boldanu rečenicu: Ne, savršeno dobro znaju šta su i zašto su to radili! A već ubiru i plodove svoga rada...
Neposredno poslije rata u prvim kontaktima sa nekadašnjom rajom sam nailazio na mucava pravdanja svog učešća u ratu. Sami su počinjali , a ja nisam ništa ni pitao. Bilo mi je jasno!
Poslije par godina se to izrodilo u bestidno junačenje i ponavljanje matrica zbog kojih je svaki razgovor na tu temu potpuno izlišan... matrix.
Bio sam i u BL, imam tamo nešto rodbine, srba i bošnjaka... tako da sam ponekad iznutra čuo ove stvari i svaki put se iznova čudio dokle ta bestidnost seže.
Piše se kako su ljudi fini, raja, vole ugostiti, razgovarati...normalni. Ali opet žele RS samo za sebe, kao srpsku državu koju su izvojevali, da drugi budu tu kao nacionalna manjina koje se ništa neće pitati... Mogu samo pomisliti koliko je nesrba Dragićevića nestalo u tamnim noćima. Pa pobogu to i nije njihova država po ovakvom pisanju!!
Nisam zato da drugi iz Federacije dolaze na ovakve skupove, time samo daju vjetar u leđa bajinim, čitaj srpskim konstrukcijama... suživot da, ali ne po svaku cijenu.
Kikibombona

#59 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by Kikibombona »

hAZNADAR wrote:Kiki ti pricas o vanjstini, prividu, kulturi ponasanja,... a ja pricam o opredjeljenjima i necem dubljem sto je vrlo jace od gostoprimstva i srdacnosti.
Srbi su vecinom ljubazni ili bolje receno nisu neprijateljski raspolozeni prema Bosnjacima sto zive u BL samo iz razloga sto su pobjednici tu u gradu, apsolutni gospodari,... i sto im ta bosnjacka manjina ne moze zasmetati politicki. To je privilegija pobjednika - nebitno kako je pobijedio i koji je bio odnos snaga 90-tih u gradu. Desilo se etnicko ciscenje, kulturocid, primjena licnog opisa Banjaluke,... i preostali Bosnjaci su manji od makovog zrna. Nije problem biti clan SDA, SDP,... jer svakako ne mozes im nista. Djeca bosnjackih povratnika navijaju za Zvezdu i repku Srbije u fudbalu(barem javno), uce u skolama srpski, RS zovu drzavom,... zato sto nisi nigdje prispio ako se ne prilagodis vecini i pravilima vecine.

I ti i dalje o srdacnosti i zagrljajima. Pa grlili smo se i 91-ve i isto bili srdacni,... al nesto ipak bi jace od toga. Mene srdacno pozdravljaju i oni sto su paradirali u uniformi ulicom i uz rafale se derali Turci napolje,.. zovu me na slave, na pice,.. i to skroz ozbiljno. Jer znaju da im ne mogu nista, da predstavljam neku strogu manjinu koja ne moze ni prnuti bez dozvole,... Da je Bosnjaka recimo preko 20% u BL i da su grupisani u par naselja - e onda bi jarane imao vec drugu pricu. Mnogo iskreniju. Da sutra nedajboze ponovo pukne - svi ti lijepi, fini, normalni, srdacni,... sa trga sto prihvataju podrske - bi u rekordnom vremenu bili dobrovoljci za stvar.

Ovo sto gledamo tu i tamo i sto nas podsjeca da smo svi mi prvo ljudi prije svega - je samo pauza u srbovanju, bosnjacenju, hrvatanju,... Ljudi se mogu opustiti u momentima kada znaju da nece ispasti budale i naivni,.. ali toliko su opredjeljeni u svojoj politici i odani svojim ciljevima da ih nikakva ljudskost u tome vise ne moze omesti.
Ti sto su senculili po Banjaluci i sada pozivaju na slavu su najgora vrsta ljudi. Takav je gori od otvorenog neprijatelja, koji otvoreno kaze da mrzi.

Ljudi koji su casno obavljali vojnu duznost, ne cineci zlocine, nad civilima ili zarobljenim vojnicima, zasluzuju postovanje. Nacisticka vojska je po zlocinima bila najgora u historiji ratovanja, ali je Ervin Romal, najistaknutiji general Vermahta, potpuno amnestiran, te se po njemu u Njemackoj zovu mnoge ulice i cak vojne baze. Ne moze biti isti vojnik koji je ubijao i onaj ko se borio casno, bez da je cinio zlocine. VRS se pokazala kao zlocinacka vojska, ali nije svaki pripadnik VRS zlocinac i los covjek. Davor Dragicevic je bio borac VRS, ali je isto tako covjek, sto je pokazao.

Navest cu primjer iz svog grada, kada je pravoslavni pop vrijedjao muslimane, u gradu sa muslimanskom vecinom. Osjetila se blaga napetost. Meni je jedan stari pravoslavac, koji redovno ide u crkvu, rekao: 'jebo mater svoju, sto mu je ovo trebalo, necu vise otici u crkvu dok je on tamo'. Poslije se pop izvinjavao i slicna sranja. Steta je napravljena. Isto tako, siguran sam, povratnicima u RS se dize kosa od talasanja. Oni su prvi na udaru. Boli kurac Bosnju iz Kalesije, on moze u prolazu kroz Bijeljinu ostaviti grafit, uslikati za fejsbuk, ali kako ce se to odraziti na bosnjacke povratnike? Budala ne fali, ja sam za to da im se ne daje povoda. Kada sranje izbije, kada neko dobije batine, ni kriv ni duzan, kasno je onda.

Meni jedna stvar nije jasna, zasto negativno reagujes na pozitivne primjere? Mozes li mi to objasniti. Da li smatras da pozitivne primjere ne treba isticati, da treba prenositi samo negativno? Ja sam tim povodom otvorio temu, da cujemo nesto pozitivno iz BL. Negativnog ima da padne server, sta fali prenijeti nesto pozitivno? Hoce li to nekome nastetiti?
hAZNADAR

#60 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by hAZNADAR »

Kikibombona wrote:
Meni jedna stvar nije jasna, zasto negativno reagujes na pozitivne primjere? Mozes li mi to objasniti. Da li smatras da pozitivne primjere ne treba isticati, da treba prenositi samo negativno? Ja sam tim povodom otvorio temu, da cujemo nesto pozitivno iz BL.
Ne reagujem negativno vec samo ne dizem to u nebesa kao ti i da je to dokaz necega. Sve je to privid jarane,.. kao sto rekoh - pobjednik, gospodar ima tu privilegiju da bude kulturniji prema ponizenima. Srbi su uistinu homosapiensi - raduju se, zale, slave, ljute, pate, vesele,... kao svi homosapisensi na svijetu. To meni nije vijest ni dokaz neceg pozitivnog. Samo podsjecam da me to ne moze zavarati i da znam da ima nesto jace od toga.
Kikibombona

#61 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by Kikibombona »

hAZNADAR wrote:
Kikibombona wrote:
Meni jedna stvar nije jasna, zasto negativno reagujes na pozitivne primjere? Mozes li mi to objasniti. Da li smatras da pozitivne primjere ne treba isticati, da treba prenositi samo negativno? Ja sam tim povodom otvorio temu, da cujemo nesto pozitivno iz BL.
Ne reagujem negativno vec samo ne dizem to u nebesa kao ti i da je to dokaz necega. Sve je to privid jarane,.. kao sto rekoh - pobjednik, gospodar ima tu privilegiju da bude kulturniji prema ponizenima. Srbi su uistinu homosapiensi - raduju se, zale, slave, ljute, pate, vesele,... kao svi homosapisensi na svijetu. To meni nije vijest ni dokaz neceg pozitivnog. Samo podsjecam da me to ne moze zavarati i da znam da ima nesto jace od toga.
Slazem se sa tobom oko politickog dijela, 90%, ali namjerno ne zelim ulaziti u tu pricu.

Druzenje, suzivot, lijepi dogadjaji, lijepe price i sve drugo sto je pozitivno, ne moze donijeti nista negativno. To je moja poneta. Ja sam za to da se iznose pozitivne price. Hafiz Bugari je rekao dobru stvar kada je gostovao kod Senada Hadzifejzovica. Zamolio je njega i druge novinare da svaki put objave makar jednu pozitivnu vijest. Senad mu odgovara, mi samo prenosimo ono sto se desava na terenu. Hafiz mu odgovara da nije tacno i da uvijek ima neka pozitivna prica. Ispricajte jednu pozitivnu pa neka sve ostale budu negativne, kaze mu Bugari. Neka jedna pozitivna ide na deset ili dvadeset negativnih, samo da ne budu sve negativne. Lijepa rijec je ljekovita.

Moze pricati ko sta hoce, ali ja vjerujem u djecu koja dolaze...
Mladi ne žele podjele: Srebrenički maturanti, Srbi i Bošnjaci pokazali zajedništvo (FOTO)
Image

http://www.nezavisni.ba/mladi-ne-zele-p ... stvo-foto/

Mladi Bošnjaci i Srbi zajedno pomažu ugroženima

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ml ... ugrozenima

U Janji su Bosnjaci vecina pa se ljudi normalno druze

Janja: Primjer suživota, ali gdje je život?

Iako Janja predstavlja primjer suživota Srba i Bošnjaka, stanovnici kažu da ih je država dovela na rub egzistencije.

http://balkans.aljazeera.net/vijesti/ja ... e-je-zivot

Ako se situacija relaksira, sa nekim novim generacija, za recimo 50 godina, lakse ce doci do politickog rjesenja. Ako imamo permanentne tenzije, sijanje mrznje, milimetra se necemo pomjeriti. Za to vrijeme svako pametan napusta brod koji tone.
Kikibombona

#62 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by Kikibombona »

Djeca iz Jajca bude nadu. Stare mrcine su za podjele, djeca za zajednistvo...

Image

Djeca iz Jajca :thumbup: :thumbup:

Zasto ovo nema na usranom dnevniku?
A ima kada neka krezuba pijana spodoba, otrovana mrznjom, napise grafit.

Tacno mi se stisne oko srca kada cujem ovu djecu. :( :( Djeca krive roditelje koji hoce da ih podijele a oni NE DAJU. :thumbup:
Akibh

#63 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by Akibh »

Kikibombona wrote:Djeca iz Jajca bude nadu. Stare mrcine su za podjele, djeca za zajednistvo...

Image

Tacno mi se stisne oko srca kada cujem ovu djecu. :( :( Djeca krive roditelje koji hoce da ih podijele a oni NE DAJU. :thumbup:
Ma dobro, i ovo je sranje od primjera. Zastava republike hrvatske i republike srbije u jajcu, u srednjoj bosni. Ko ovdje koga j.ebe? Dijete nosi zastavu srbije/hrvatske i optuzuje nekoga za podjele? Bolesno
apsidejzi

#64 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by apsidejzi »

hAZNADAR wrote:I samo zato sto su Srbin, Bosnjak, Hrvat,... zajedno na bini - ovo nema izgleda na uspjeh.
Zalosno ali je tako i tu realnost treba prihvatiti.

Revolucije nikakve nece biti, a posto se sve politizira - nece ni ovo ostati postedjeno. Mozda bi samo sa Srbima u BL ovo i moglo imati neki ucinak na polju korupcije, pravde,... ali cim su tu i drugi igraci - to ce biti na kraju jos jedan pokusaj rusenja RS. Istinito ili ne - tako ce biti javno i oficijelno protumaceno.

A idilicni zagrljaj dva oca u zalosti,... i svaki zajednicki nastup - istoga dana zavrsi tako sto se obojica vrate u isti tor i isti svoj politicki mainstream.
Zato sto su ovaj srbin, hrvat i bosnjak MANJINA u svojim narodima. Mediji idu za hljebom a hljeb je u nacionalizmu. Kad ovakvim srbi, hrvati i bosnjaci budu vecina mediji ce se presaltati.
mali jomu

#65 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by mali jomu »

Akibh wrote: ...... Zastava republike hrvatske i republike srbije u jajcu, u srednjoj bosni..... Dijete nosi zastavu srbije/hrvatske i optuzuje nekoga za podjele?.....

:thumbup:
SmokingMan

#66 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by SmokingMan »

mali jomu wrote:
testni_akaunt wrote: Sve dok banjalučani dozvoljavaju da im se na ulici, javno, prodaju slike ratnih zločinaca - nebitne su mi njihove akcije.

:thumbup:

Stvar jasna. :thumbup:
Kikibombona

#67 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by Kikibombona »

Akibh wrote:
Kikibombona wrote:Djeca iz Jajca bude nadu. Stare mrcine su za podjele, djeca za zajednistvo...

Image

Ma dobro, i ovo je sranje od primjera. Zastava republike hrvatske i republike srbije u jajcu, u srednjoj bosni. Ko ovdje koga j.ebe? Dijete nosi zastavu srbije/hrvatske i optuzuje nekoga za podjele? Bolesno
Kakve to veze ima? Da li ti smeta kada Bosnjaci u Sandzaku masu bosanskim zastavama?

Jesi pogledao video? Divne rijeci ove djece, pokazuju da su im srca cista i da u njima nema mrznje. Djeca ne znaju lagati i pretvarati se, hinjski prikrivati mrznju. I otvoreno kazu da ih roditelji zele podijeliti, da na njih zele prenijeti mrznju, a oni ne daju! :thumbup:
Fudo387

#68 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by Fudo387 »

Pa ok je, djeca iz Paracina i Opatije dosla na ekskurziju u Jajce. Ne vidim nista sporno. Sta...
mali jomu

#69 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by mali jomu »

Kikibombona wrote:
Jesi pogledao video? Divne rijeci ove djece, pokazuju da su im srca cista i da u njima nema mrznje. Djeca ne znaju lagati i pretvarati se, hinjski prikrivati mrznju. I otvoreno kazu da ih roditelji zele podijeliti, da na njih zele prenijeti mrznju, a oni ne daju! :thumbup:

Divna djeca sa zastavama, oni ne daju da ih se dijeli..... u Srednjoj Bosni
zrakomlat

#70 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by zrakomlat »

Kikibombona wrote:
hAZNADAR wrote:Kiki ti pricas o vanjstini, prividu, kulturi ponasanja,... a ja pricam o opredjeljenjima i necem dubljem sto je vrlo jace od gostoprimstva i srdacnosti.

agicevic je bio borac VRS, ali je isto tako covjek, sto je pokazao.

Navest cu primjer iz svog grada, kada je pravoslavni pop vrijedjao muslimane, u gradu sa muslimanskom vecinom. Osjetila se blaga napetost. Meni je jedan stari pravoslavac, koji redovno ide u crkvu, rekao: 'jebo mater svoju, sto mu je ovo trebalo, necu vise otici u crkvu dok je on tamo'. Poslije se pop izvinjavao i slicna sranja. Steta je napravljena. Isto tako, siguran sam, povratnicima u RS se dize kosa od talasanja. Oni su prvi na udaru. Boli kurac Bosnju iz Kalesije, on moze u prolazu kroz Bijeljinu ostaviti grafit, uslikati za fejsbuk, ali kako ce se to odraziti na bosnjacke povratnike? Budala ne fali, ja sam za to da im se ne daje povoda. Kada sranje izbije, kada neko dobije batine, ni kriv ni duzan, kasno je onda.
Da se to desilo u gradu s pravoslavnom većinom imalo bi neku vrijednost. Stari pravoslavac se pred tobom malo pravio, konta otkinuće mi Kiki ruku ako ne osudim popa :D

Zamisli da neki efendija vrijeđa pravoslavce u gradu gdje su većina. Izgorila bi mu i džamija i on u njoj, nebi zoru dočekao.
Maraschino

#71 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by Maraschino »

Kikibombona wrote: A ja bas govorim o tom druzenju izmedju normalnih ljudi. Govorim o zagrljenim Memicima i Davidovicima u centru Banjaluke, ispred 10 000 ljudi koji aplaudiraju. Mene zanimaju dobri ljudi a ne stoka. Od stoke bjezim sto dalje mogu.

Vec kasno @kiki moj. I tu generaciju su zatrovali razni profesori i predavaci.

Razumijem i ja tebe da svaki primjer druzenja treba pohvaliti ali toga je malo nakon 23 god.
Djeca u skolama su odvojena kao da zive u zasebnim drzavama a ne nekim administrativnim jedinicama. Tu da ima volje(a nema je kod djikana), sve skole mogu da izaberu jednu sebi blisku skolu pa makar jednom godisnje da se obidju. Nemoze sve dok su ovakvi politicari na vlasti. Oni ne daju normalne odnose i to ne kriju.
Djikanska posla.
Kikibombona

#72 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by Kikibombona »

mali jomu wrote:
Kikibombona wrote:

Divna djeca sa zastavama, oni ne daju da ih se dijeli..... u Srednjoj Bosni
Neka nose, da li neko treba odrediti djeci kakve ce zastave nositi? Bosnjaci nose bosanske zastave u Srbiji, Irci nose irske zastave u sred Glazgova, Turci nose turske zastave u Bugarskoj itd. I da napomenem, Bosnjaci u Srbiji, Irci u Skotskoj i Turci u Bugarskoj su DOMACE stanovnistvo jednako kao Srbi i Hrvati u BiH.

Zanimljiva je ta nacionalisticka matrica... Srbima je sasvim prirodno kada Srbi u BiH istaknu zastavu Srbije, ali im nije prirodno kada Bosnjaci u Srbiji istaknu zastavu BiH. S druge strane, Bosnjacima je prirodno kada Bosnjaci u Srbiji istaknu zastavu BiH, a potpuno neprirodno kada Srbi u BiH istaknu zastavu Srbije. U racunicu se isto tako mogu ubaciti Hrvati. Licemjerno do kosti, do srzi.

Umjesto sto se bavis glupostima i marginalnim stvarima, bolje pogledaj video

[youtube]http://www.youtube.com/watch?time_conti ... w-z4uYC2Zc[/youtube]

Od 20.30 govori Bosnjakinja Ajla, koja kaze da se bori da ostanu zajedno i da imaju nacionalnu grupu predmeta. Razumna i normalna djeca. Ako medju njima ima razlike, to ne znaci da se ne mogu zajedno skolovati, druziti i voljeti.

I svako dijete kaze da mrznju siju upravo roditelji. Zato kazem, buducnost su djeca.

Zrakomlat

Nije to slucaj, vjeruj mi. Covjek me zna od vremena kada sam bio beba. I rekao je to vidno postidjen a ne uplasen. Taman posla da se mene plasi.
SaraFina

#73 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by SaraFina »

Kikibombona wrote:
SaraFina wrote:Kiki, ti moraš razlučiti dvije stvari. Jedno je druženje i medjusobna zajebancija na poslu, saradnja, poslovne i prijateljske posjete, a drugo je promjena psihičkog sklopa prosječnog Srbina iz RS i njegovog razmišljanja, te vidjenja dogadjanja devedesetih.
Ja ne mogu.

Kiki, Bošnjaka u RS ima nešto malo uz rubne dijelove s FBiH. Konkretno u Podrinju mislim, da je se u mjesto Divič vratio dobar dio Bošnjaka. Da pojedinačno ne navodim "slučajeve" poput Janje i Diviča, povratak u RS bošnjačke populacije je katastrofalan, a Hrvati su svedeni na statističku grešku.
To što ti pišeš za B.L su (oprosti) budalaštinje.
Zašto? Da bi se neko vratio bilo gdje, u svoje prijeratno mjesto prebivanja, potrebno je ostvariti i uvjete za povratak.
Dakle radno mjesto, koje čovjeku garantira egzistenciju, donaciju za devastiranu kuću ili stan, (čak i ako imovina nije zapaljena i porušena nakon 20 i nešto godina nekorištenja, nužno je obnoviti), te školu za djecu.
Je li bilo kada preduzeto nešto po tom pitanju od strane vlasti u RS? Nije. Niti će. Naprotiv opstruira se sve, od maltretiranja djece po školama i naziva jezika, do četničkog orgijanja po Srebrenici, Bratuncu, Foči, Višegradu.
Shvati da ljudi zatrovavaju djecu, po inostranstvu, koje su rodjena nakon rata, i da ta djeca su u šesnestom bečkom okrugu uzvikivala nakon poraza Srbije od Švice "Nož žica Srebrenica". Privedeni s kamera njih petorica, a najstariji je 95' godište. Ostali 2× 98 i 99 i jedan 96'.
O političkom djelovanju da ne govorim. I slobodi življenja.
Kažeš još Srbi nisu poraženi u ratu? Kako ne? Pa Hrvati su ih iz tkz; RSK zatjerali od BiH do Vojvodine sve. Dalje nisu mogli.
Kosovo je izgubljen slučaj i jedino što je preostalo to je ta genocidnq tvorevina izgradjena na kostima nesrba. Ako to nije poraz i razlog za katarzu, ja ne znam što bi drugo moglo biti? Jer ratovali su i napali tri naroda iz bivše Juge i na dva mjesta teritorijalno popušili i to dobro.
Svijetle izuzetke lijepo je istaknuti ali nažalost oni su samo kapljica u moru negativnosti, netrepeljivosti i podjela.
SaraFina

#74 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by SaraFina »

mirzasut wrote:
SaraFina wrote: Kiki, ti moraš razlučiti dvije stvari. Jedno je druženje i medjusobna zajebancija na poslu, saradnja, poslovne i prijateljske posjete, a drugo je promjena psihičkog sklopa prosječnog Srbina iz RS i njegovog razmišljanja, te vidjenja dogadjanja devedesetih.
Ja ne mogu.
Komentar na boldanu rečenicu: Ne, savršeno dobro znaju šta su i zašto su to radili! A već ubiru i plodove svoga rada...
Neposredno poslije rata u prvim kontaktima sa nekadašnjom rajom sam nailazio na mucava pravdanja svog učešća u ratu. Sami su počinjali , a ja nisam ništa ni pitao. Bilo mi je jasno!
Poslije par godina se to izrodilo u bestidno junačenje i ponavljanje matrica zbog kojih je svaki razgovor na tu temu potpuno izlišan... matrix.
Bio sam i u BL, imam tamo nešto rodbine, srba i bošnjaka... tako da sam ponekad iznutra čuo ove stvari i svaki put se iznova čudio dokle ta bestidnost seže.
Piše se kako su ljudi fini, raja, vole ugostiti, razgovarati...normalni. Ali opet žele RS samo za sebe, kao srpsku državu koju su izvojevali, da drugi budu tu kao nacionalna manjina koje se ništa neće pitati... Mogu samo pomisliti koliko je nesrba Dragićevića nestalo u tamnim noćima. Pa pobogu to i nije njihova država po ovakvom pisanju!!
Nisam zato da drugi iz Federacije dolaze na ovakve skupove, time samo daju vjetar u leđa bajinim, čitaj srpskim konstrukcijama... suživot da, ali ne po svaku cijenu.

Konkretno sam željela reći, da oni svo počinjeno zlo devedesetih, opravdavaju odlobodilačkim odbrambenim ratom srpskog naroda, opstanka i teritorije.
Naravno da su svjesni obima zločina.
hAZNADAR

#75 Re: Zasto ova Banjaluka nema podrsku medija i javnsoti?

Post by hAZNADAR »

:
Lijepo je vidjeti pozitivu, ali ako pukne svi ce ti pozitivci u svoje jato. Zaboravih reci za BL da je na istom trgu desetostruko vise omladinaca i omladinki aplaudiralo kada su poslije tekme Srbije neki nosali iscupane nisane sa oblizeg mezarja kao trofeje. Ja sam samo svjestan da je toga mnogo vise nego ovih slika pozitivnog karaktera.

Vijesti u cijelom svijetu uvijek vise fokusiraju incidente i to je tako uvijek bilo i bice - ne samo kod nas.

A tema koju stalno provlacis na topicu je da je u pitanju neinformisanost, predrasuda zbog medijskog pumpanja, kako ljudi ne piznaju jedni druge jer nisu u prilici itd.

Netacno dragi moj. Ljudi vjeruju u ono sto hoce da vjeruju. Nikada nije bilo vise i dostupnijih informacija zahvaljujuci internetu a ljudi nikada vise zatucani u svom uvjerenju. Jedan mladi Banjalucanin moze sa par minuta na telefonu naci info o kulturnim dogadjanjima u Sarajevu, videa kako ljudi uopce izgledaju tamo, slike,.. i citati na forumima sta ustvari misle. Isto i obrnuto.
Za razliku od prijasnjih vremena gdje smo u bibliotekama ucili mnogo toga - danas sve imas onlinei za tili cas dostupno. Ista stvar i sa historijom bilo blizom iz rata i daljom - svi izvori dostupni na internetu ali jok - ljudi i dalje vjeruju u ono sto hoce da vjeruju.

Zato sto ipak svi imaju svoje ciljeve a ciljevi opravdavaju sredstva.

Omladini niko ne ispira mozak niti je danas to moguce. Nema cenzure, nema sakrivenih cinjenica,.. omladina ima izbor i drzi se kud svi Turci tu i mali Mujo.
Tu i tamo bude kontakta na rock urancima, koncertima, moru, bajkerijadama, bude i pijanki, grljenja, fatacine,.... a na kraju svako natrag u svoje jato i svoj mainstream.
Post Reply