hAZNADAR wrote:Kiki ti pricas o vanjstini, prividu, kulturi ponasanja,... a ja pricam o opredjeljenjima i necem dubljem sto je vrlo jace od gostoprimstva i srdacnosti.
Srbi su vecinom ljubazni ili bolje receno nisu neprijateljski raspolozeni prema Bosnjacima sto zive u BL samo iz razloga sto su pobjednici tu u gradu, apsolutni gospodari,... i sto im ta bosnjacka manjina ne moze zasmetati politicki. To je privilegija pobjednika - nebitno kako je pobijedio i koji je bio odnos snaga 90-tih u gradu. Desilo se etnicko ciscenje, kulturocid, primjena licnog opisa Banjaluke,... i preostali Bosnjaci su manji od makovog zrna. Nije problem biti clan SDA, SDP,... jer svakako ne mozes im nista. Djeca bosnjackih povratnika navijaju za Zvezdu i repku Srbije u fudbalu(barem javno), uce u skolama srpski, RS zovu drzavom,... zato sto nisi nigdje prispio ako se ne prilagodis vecini i pravilima vecine.
I ti i dalje o srdacnosti i zagrljajima. Pa grlili smo se i 91-ve i isto bili srdacni,... al nesto ipak bi jace od toga. Mene srdacno pozdravljaju i oni sto su paradirali u uniformi ulicom i uz rafale se derali Turci napolje,.. zovu me na slave, na pice,.. i to skroz ozbiljno. Jer znaju da im ne mogu nista, da predstavljam neku strogu manjinu koja ne moze ni prnuti bez dozvole,... Da je Bosnjaka recimo preko 20% u BL i da su grupisani u par naselja - e onda bi jarane imao vec drugu pricu. Mnogo iskreniju. Da sutra nedajboze ponovo pukne - svi ti lijepi, fini, normalni, srdacni,... sa trga sto prihvataju podrske - bi u rekordnom vremenu bili dobrovoljci za stvar.
Ovo sto gledamo tu i tamo i sto nas podsjeca da smo svi mi prvo ljudi prije svega - je samo pauza u srbovanju, bosnjacenju, hrvatanju,... Ljudi se mogu opustiti u momentima kada znaju da nece ispasti budale i naivni,.. ali toliko su opredjeljeni u svojoj politici i odani svojim ciljevima da ih nikakva ljudskost u tome vise ne moze omesti.
Ti sto su senculili po Banjaluci i sada pozivaju na slavu su najgora vrsta ljudi. Takav je gori od otvorenog neprijatelja, koji otvoreno kaze da mrzi.
Ljudi koji su casno obavljali vojnu duznost, ne cineci zlocine, nad civilima ili zarobljenim vojnicima, zasluzuju postovanje. Nacisticka vojska je po zlocinima bila najgora u historiji ratovanja, ali je Ervin Romal, najistaknutiji general Vermahta, potpuno amnestiran, te se po njemu u Njemackoj zovu mnoge ulice i cak vojne baze. Ne moze biti isti vojnik koji je ubijao i onaj ko se borio casno, bez da je cinio zlocine. VRS se pokazala kao zlocinacka vojska, ali nije svaki pripadnik VRS zlocinac i los covjek. Davor Dragicevic je bio borac VRS, ali je isto tako covjek, sto je pokazao.
Navest cu primjer iz svog grada, kada je pravoslavni pop vrijedjao muslimane, u gradu sa muslimanskom vecinom. Osjetila se blaga napetost. Meni je jedan stari pravoslavac, koji redovno ide u crkvu, rekao: 'jebo mater svoju, sto mu je ovo trebalo, necu vise otici u crkvu dok je on tamo'. Poslije se pop izvinjavao i slicna sranja. Steta je napravljena. Isto tako, siguran sam, povratnicima u RS se dize kosa od talasanja. Oni su prvi na udaru. Boli kurac Bosnju iz Kalesije, on moze u prolazu kroz Bijeljinu ostaviti grafit, uslikati za fejsbuk, ali kako ce se to odraziti na bosnjacke povratnike? Budala ne fali, ja sam za to da im se ne daje povoda. Kada sranje izbije, kada neko dobije batine, ni kriv ni duzan, kasno je onda.
Meni jedna stvar nije jasna, zasto negativno reagujes na pozitivne primjere? Mozes li mi to objasniti. Da li smatras da pozitivne primjere ne treba isticati, da treba prenositi samo negativno? Ja sam tim povodom otvorio temu, da cujemo nesto pozitivno iz BL. Negativnog ima da padne server, sta fali prenijeti nesto pozitivno? Hoce li to nekome nastetiti?