Momenti iskrenosti između vjernika i ateista

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
medvjed23

#51 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by medvjed23 »

slažem se sa karlin :D ako je neko iskren, to ne mora značiti da mi je prijatelj, al ako mi je neko prijatelj, to mora značiti da je iskren.. ipak, treba imati na umu da iskrenost ne mora biti jednaka bezobrazluku.. bog dao (il su ljudi izmislili) bezbroj lijepih i ružnih riječi i ništa nas ne košta odabrati prikladne, da u njih upakujemo istinu..
Tomahawk11
Globalni moderator

#52 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Tomahawk11 »

medvjed23 wrote:slažem se sa karlin :D ako je neko iskren, to ne mora značiti da mi je prijatelj, al ako mi je neko prijatelj, to mora značiti da je iskren.. ipak, treba imati na umu da iskrenost ne mora biti jednaka bezobrazluku.. bog dao (il su ljudi izmislili) bezbroj lijepih i ružnih riječi i ništa nas ne košta odabrati prikladne, da u njih upakujemo istinu..
...što ne znači da ćemo, i kao najbolji prijatelji, biti u stanju prihvatiti nečiju iskrenost koja nas na neki način vrijeđa.
r_faruk

#53 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by r_faruk »

Tomahawk11 wrote:
Connaisseur Karlin wrote:
a gle , izuzetno respektujem moje prijatelje koji poste, ali oni znaju , da imamo potpuno suprotan stav o postu :-D

ako sa prijateljima ne mogu razgovarati o svemu, to nisu prijatelji :)

zato , i ovdje, otvroeno pisem svoje misljenje , a koje nema veze sa vrijedjanjem vjernika , vec sa analizom relgija :-D
Ok, znači reći ćeš prijateljici da je glupost što posti, da joj je religija ostatak zatucane prošlosti i da je glupo generalno što se bavi religijom?
ne, neces reci, nego ces otici nesto pojest kad ogladnis, ne's se sakrivati po podrumima da bi se napio vode, otici ces popiti pivu bez da te ta prijateljica zauvijek prekrizi jer pijes pred njom, cak sta vise, neces uopste raspravljati sa njom o njenoj religiji, osim ako ona upita sta mislis o postu i ostalim stvarima, a nece ti biti neprijatno reci joj da ne vidis nikakvu potrebu da se povinujes tim pravilima, nece ti biti neprijatno da joj kazes da su to za tebe potpuno nevazne stvari u zivotu i da je cijenis kao covjeka, tu prijateljicu, zbog onoga sto ona jeste, a ne zbog broja odlazaka u dzamiju i broja ispostenih ramazana.... tako ja to gledam, na ovo mislim kada kazem da ne moram postovati niciju religiju niti uvjerenja.
Connaisseur Karlin

#54 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Connaisseur Karlin »

medvjed23 wrote:slažem se sa karlin :D ako je neko iskren, to ne mora značiti da mi je prijatelj, al ako mi je neko prijatelj, to mora značiti da je iskren.. ipak, treba imati na umu da iskrenost ne mora biti jednaka bezobrazluku.. bog dao (il su ljudi izmislili) bezbroj lijepih i ružnih riječi i ništa nas ne košta odabrati prikladne, da u njih upakujemo istinu..
:kiss:
Tomahawk11
Globalni moderator

#55 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Tomahawk11 »

r_faruk wrote:
ne, neces reci, nego ces otici nesto pojest kad ogladnis, ne's se sakrivati po podrumima da bi se napio vode, otici ces popiti pivu bez da te ta prijateljica zauvijek prekrizi jer pijes pred njom, cak sta vise, neces uopste raspravljati sa njom o njenoj religiji, osim ako ona upita sta mislis o postu i ostalim stvarima, a nece ti biti neprijatno reci joj da ne vidis nikakvu potrebu da se povinujes tim pravilima, nece ti biti neprijatno da joj kazes da su to za tebe potpuno nevazne stvari u zivotu i da je cijenis kao covjeka, tu prijateljicu, zbog onoga sto ona jeste, a ne zbog broja odlazaka u dzamiju i broja ispostenih ramazana.... tako ja to gledam, na ovo mislim kada kazem da ne moram postovati niciju religiju niti uvjerenja.
To je već ponašanje u realnom svijetu. :thumbup:
Connaisseur Karlin

#56 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Tomahawk11 wrote:
...što ne znači da ćemo, i kao najbolji prijatelji, biti u stanju prihvatiti nečiju iskrenost koja nas na neki način vrijeđa.
ako poznajes svog prijtaljea , znat ces da njegova iskrenost nema cilj vrijeđanja :)

ako ti mislis da te i dalje ipak vrijeđa , to je tako , jer ti imas problem sa sobom i vlastitom sujetom :)
Tomahawk11
Globalni moderator

#57 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Tomahawk11 »

ako poznajes svog prijtaljea , znat ces da njegova iskrenost nema cilj vrijeđanja :)

ako ti mislis da te i dalje ipak vrijeđa , to je tako , jer ti imas problem sa sobom i vlastitom sujetom :)
Karlinko, mislim da si glupa, a zato što si plava?
Jelde, što bi te to vrijeđalo? Ja sam samo iskren, pa ako te ipak vrijeđa, onda ti imaš problem sa sobom i vlastitom sujetom.
medvjed23

#58 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by medvjed23 »

Tomahawk11 wrote:
neugodna situacija, to ako najbolji prijatelji gaje stavove kojima jedan drugog mogu povrijediti.. no, siguran sam da je u tom slučaju iskrenost manje zlo.. ovo iz razloga što se istina na koncu uglavnom sazna i tad onaj koji ju je krio sa pravom može dobiti etiketu licemjera..
Connaisseur Karlin

#59 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Tomahawk11 wrote:

Karlinko, mislim da si glupa, a zato što si plava?
Jelde, što bi te to vrijeđalo? Ja sam samo iskren, pa ako te ipak vrijeđa, onda ti imaš problem sa sobom i vlastitom sujetom.
pa ako mislis da sam glupa, ok , i sto sad treba da uradimo :D :lol:
MarlboroGold

#60 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

Connaisseur Karlin wrote: ama pisem o razgovorima i stavovima sa prijatlejima o religiji , jel' i to problem :-) :lol:

ako pojedinac/osoba nije spreman/na da razmjeni msiljenja, to je njegov/njen problem, znaci, ima iznad svega, osoba ima licni sukob i problem sa licnnom sujetom :D
:-)

Ljudi koji to rade, a upoznao sam takve u životu, zapravo ne podnose iskrenost na svoj račun pogotovo kada boli, a smatraju da drugima sve na takav licemjeran način mogu upakovati.
Last edited by MarlboroGold on 22/05/2018 15:29, edited 1 time in total.
Tomahawk11
Globalni moderator

#61 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Tomahawk11 »

medvjed23 wrote: neugodna situacija, to ako najbolji prijatelji gaje stavove kojima jedan drugog mogu povrijediti.. no, siguran sam da je u tom slučaju iskrenost manje zlo.. ovo iz razloga što se istina na koncu uglavnom sazna i tad onaj koji ju je krio sa pravom može dobiti etiketu licemjera..
Mislim da je u realnom svijetu ono što je spomenuo Gojeni H i r_faruk.
Ako ćemo se oko nečega sukobiti i urušavati odnos, bolje je da ne pričamo o tome.
Naravno, iskrenost se cijeni, ali šta ja imam pričati s tobom i ubjeđivati kako ti je bezveze da si ateista i kako ćeš gorijeti u džehennemu ili ti mene ubjeđivati kako je vjera zatucanost i kako je ateizam prava stvar?!
To nisu teme za neobavezne razgovore. Teško, brate mili, još da dodaš priču o politici i eto ga krug 99.
Connaisseur Karlin

#62 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

MarlboroGold wrote:
Connaisseur Karlin wrote: ama pisem o razgovorima i stavovima sa prijatlejima o religiji , jel' i to problem :-) :lol:

ako pojedinac/osoba nije spreman/na da razmjeni msiljenja, to je njegov/njen problem, znaci, ima iznad svega, osoba ima licni sukob i problem sa licnnom sujetom :D
:-)

Ljudi koji to rade, a upoznao sam takve u životu, zapravo ne podnose iskrenost na svoj račun čak i kada boli, a smatraju da drugima sve na takav licemjeran način mogu upakovati.
e pa zao mi je , ai ja imam obratno iskustvo, i sto cemo sad :)
Tomahawk11
Globalni moderator

#63 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Tomahawk11 »

Hoćeš reći, ne vrijeđa te takav stav?
Cijeniš što sam iskren?
Da li bi, u slučaju da zaista tako mislim, svejedno provodila vrijeme sa mnom?
Bila mi prijateljica?
Connaisseur Karlin

#64 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

medvjed23 wrote:
Tomahawk11 wrote:
neugodna situacija, to ako najbolji prijatelji gaje stavove kojima jedan drugog mogu povrijediti.. no, siguran sam da je u tom slučaju iskrenost manje zlo.. ovo iz razloga što se istina na koncu uglavnom sazna i tad onaj koji ju je krio sa pravom može dobiti etiketu licemjera..
medonja :thumbup:
MarlboroGold

#65 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

Možda je u friendzoneu pa bi svejedno bila s tobom u nadi da ćeš se predomisliti :pisnuo:
Connaisseur Karlin

#66 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Tomahawk11 wrote:
Hoćeš reći, ne vrijeđa te takav stav?
Cijeniš što sam iskren?
Da li bi, u slučaju da zaista tako mislim, svejedno provodila vrijeme sa mnom?
Bila mi prijateljica?
pa ne bi mi smetalo, glup se sa glupim druzi :D
medvjed23

#67 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by medvjed23 »

Tomahawk11 wrote:
medvjed23 wrote: neugodna situacija, to ako najbolji prijatelji gaje stavove kojima jedan drugog mogu povrijediti.. no, siguran sam da je u tom slučaju iskrenost manje zlo.. ovo iz razloga što se istina na koncu uglavnom sazna i tad onaj koji ju je krio sa pravom može dobiti etiketu licemjera..
Mislim da je u realnom svijetu ono što je spomenuo Gojeni H i r_faruk.
Ako ćemo se oko nečega sukobiti i urušavati odnos, bolje je da ne pričamo o tome.
Naravno, iskrenost se cijeni, ali šta ja imam pričati s tobom i ubjeđivati kako ti je bezveze da si ateista i kako ćeš gorijeti u džehennemu ili ti mene ubjeđivati kako je vjera zatucanost i kako je ateizam prava stvar?!
To nisu teme za neobavezne razgovore. Teško, brate mili, još da dodaš priču o politici i eto ga krug 99.
ok, slažem se, neke teme je najbolje zaobići.. al ako ih iz nekog razloga načnemo, onda nema smisla da se lažemo..
Tomahawk11
Globalni moderator

#68 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Tomahawk11 »

Aha, znači, uvredu bi uvredom vratila. :mrgreen:
MarlboroGold

#69 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by MarlboroGold »

Connaisseur Karlin wrote: e pa zao mi je , ai ja imam obratno iskustvo, i sto cemo sad :)
Pa ništa, nećemo biti prijatelji :D
Tomahawk11
Globalni moderator

#70 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Tomahawk11 »

medvjed23 wrote: ok, slažem se, neke teme je najbolje zaobići.. al ako ih iz nekog razloga načnemo, onda nema smisla da se lažemo..
Svakako.
Connaisseur Karlin

#71 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Tomahawk11 wrote:
ne, slicni se sa slicnima druze u zivotu :-D
Tomahawk11
Globalni moderator

#72 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

Post by Tomahawk11 »

Tomahawk11 wrote:
ne, slicni se sa slicnima druze u zivotu :-D
Ali ja nisam plav. :mrgreen:
Connaisseur Karlin

#73 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

MarlboroGold wrote:
Connaisseur Karlin wrote: e pa zao mi je , ai ja imam obratno iskustvo, i sto cemo sad :)
Pa ništa, nećemo biti prijatelji :D
pa ne moramo :-D
Connaisseur Karlin

#74 Re: Ateizam / Nihilizam / Agnosticizam

medvjed23 wrote:
Tomahawk11 wrote: Ako ćemo se oko nečega sukobiti i urušavati odnos, bolje je da ne pričamo o tome.
ok, slažem se, neke teme je najbolje zaobići.. al ako ih iz nekog razloga načnemo, onda nema smisla da se lažemo..
:thumbup:
Bloo
Globalna šefica

#75 -mod comment -

Post by Bloo »

Jeste li se ispričali? Brišem otprilike zadnje 2 stranice vaših momenata iskrenosti. Imaju Razne diskusije, deložirajte se tamo. Molim lijepo.
Tomo=respo :thumbup:
Post Reply