Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Ekonomija, biznis, dionice, posao, (ne)zaposlenost...

Moderator: anex

Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#51 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by Truba »

BAK-eV wrote:
Black swan wrote: malo nas je ali smo na svim ekonomskim listama na dnu čak i iza albanije :D

to što ti promoviraš ovdje zove se bolesni patriotizam :D takozvano zabijanje nojevske glavuše u pijesak

hoćemo li vjerovati tebi ili hladnim i neutralnim listinzima ekonomskim :D
To Albanija rat imala.

Steta koja je napravljena iznosi oko 80 milijardi i opet se sve diglo iz pepela.

Kantoni i entiteti gutaju milijarde ali opet to nije nasa zelja, vec puskom i granatom iznudjeno uredjenje.

Ja sam se osvrnuo na taj tvoj nipodastavajuci mentalitet a ti bjeziz u statistiku.
pa i njemačka je imala rat pa su 1955 bili svjetski prvaci u nogometu a kovanica njemačke marke iz 1950. se koristila kod nas za prodaju/kupovinu 1995.

jes albanija je imala gori komunizam od nas što je 20X lošije od drugog svjetskog rata i svih balkanskih ratova zajedno

opravdanja nema
truba smo i to je to... od kupe do soluna
Sanjarko

#52 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by Sanjarko »

Gdje ces Njemacku i nas poredit. Mi saka jada. Nema nas ni 2 miliona a njih je i tada bilo 80 miliona. Plus veca drzava, plodnije zemljiste, ima vise resursa, imala znanje od prije II i I svjetskog rata itd. Imali smo i mi uspjeha iza rata iako nas je saka jada. Jos suprotno od Njemacke imamo skoro. Ne kazem da nemamo resursa itd., ali naspram Njemacke talaska smo u svemu pa i tom.
Sanjarko

#53 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by Sanjarko »

Ima nas 3 i nesto miliona ali sa anti Bosansko raspolozenim stanovnistvom koje je stalno ratove pokretalo da se pripoji maticama. To Svabe nisu imali osim religioznih ratova davno nekad. A mi smo i to imali.
PeeJay

#54 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by PeeJay »

Vizionar 1985 wrote:Gdje ces Njemacku i nas poredit. Mi saka jada. Nema nas ni 2 miliona a njih je i tada bilo 80 miliona. Plus veca drzava, plodnije zemljiste, ima vise resursa, imala znanje od prije II i I svjetskog rata itd. Imali smo i mi uspjeha iza rata iako nas je saka jada. Jos suprotno od Njemacke imamo skoro. Ne kazem da nemamo resursa itd., ali naspram Njemacke talaska smo u svemu pa i tom.
Dobro, ali ako ostavimo sitnice na stranu, Juga je bila donekle vec uopredljiva sa Njemackom. Federacija razlicitih naroda, kao sto je i Njemacka (Bavarci, Svabe, itd. se deklarisu i kao takvi). Imali smo dosta povoljne okolnosti za gradnju hidroelektrana (sto je donekle paralelno njemackim pokusajima koristenja vjetrne energije), imalo smo nekoliko fosilnih, odnosno rudnih bogastva... Cak smo imali i znanja... Iskrin telefon je bio simbol tehnoloske dovrsenosti sirem svijeta i i danas vazi za najprodavaniji delefon svih vremena. Prvi multiprocesorski racunar na svijetu je plod rada u Iskri-Delti. Imali smo TAM, Zastavu (nabrajam samo vlastite proizvodjace), ROG, ToMoS,... Slavonija, Posavina, Vojvodina... Zitarica, koja je imala kapacitet i za izvoz. Jadran za turizam i za privredu. Znaci... bilo je kapaciteta... Zasto nisu bili optimalno izkoristavani i monetiziranji je pitanje.
PeeJay

#55 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by PeeJay »

Vizionar 1985 wrote:Ima nas 3 i nesto miliona ali sa anti Bosansko raspolozenim stanovnistvom koje je stalno ratove pokretalo da se pripoji maticama. To Svabe nisu imali osim religioznih ratova davno nekad. A mi smo i to imali.
I dandanas postoje sasvim ozbiljni pokreti, da se Bavaria (Bayern) odvoji od "Njemacke". Na ulazu u Hamburg stoji tabla "Freie und Hansestadt Hamburg" (slobodni i trgovacki grad Hamburg - kao, da bi danas Hrvatska imala "Dubrovacku republiku"). Njemacka ni u kakvom slucaju nije unitarna zemlja, kao sto se misli. Cak vise... kulturni genocid nad Prusima (koji su navodno bili najbojevitiji "njemacki" narod u 2. sv. ratu) je nesto, sto je potaskano pod cilim, ali je jedan najtamnijih dijelova poslijeratne istorije. Nije to sve tako jednoznacno.
Seyfo

#56 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by Seyfo »

Međutim, Nijemcima ne pada na pamet i da se stvarno odvajaju i razilaze.Znaju da su zajedno jači. Pa nakon WW2 su ih razbili na istočne i zapadne pa su se opet, nakon 50g, silom ujedinili. Takođe, Švicarci se slabo podnose između sebe na jezičkoj i drugim osnovama pa se opet neće razilaziti, koliko god voljeli Francusku oni Švicarci koji pričaju Francuski i voljeli Italiju oni koji pričaju Italijanski.

Mi smo, ipak, nešto drugo. Razbili nas da nas porobe, a mi kao da smo jedva dočekali, pa bismo se usitnjavali još.
Sanjarko

#57 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by Sanjarko »

Ma opisao nas je Labud pravo ali mozda nije skontao ono black. To bi na naski bilo crnjak. Nije bas skroz crnjak ali jest crnjak.
Sanjarko

#58 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by Sanjarko »

Isto sto sam naveo za Bosnu vrijedi i za ostale okolne drzave pa i Jugu. Samo eto oni su malo u boljem polozaju od nas u Bosni.
PeeJay

#59 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by PeeJay »

Seyfo wrote:Mi smo, ipak, nešto drugo. Razbili nas da nas porobe, a mi kao da smo jedva dočekali, pa bismo se usitnjavali još.
O tme ja dostaput razmisljam. Problem je odsutnost nekakve vizije, koja bi povezivala ljude, ne sama po sebi, nego zbog licnog shvatanja, da slidenje toj viziji znaci bolju alternativu za zivot svakog pojedinca. Gledam te vase kantone i entitete i razmisljam... Jucer sam dao za primjer, koliko ljudi "putuje". Uz toliku staticnost i vezanost pojedinca na okruzje, kojeg more savladati pjesice, na biciklu ili u razpadajucem golfu dvici, razdvajanje nije nesto abstraktno - jer nema spojenosti.

Jer svi, koji nusu na dohvat mojih nogu su "oni tamo"... a "onni tamo" mi nisu neophodni. Ne osjecam, da ikako uticu na kvalitet mog zivota. Pa, ako jih treba pobit, zasto ne. Imat cu koju bukvu vise za posjec na zimu, da se ne smrznem, jer ova "nasa" suma je vec nekako prorijedjena. U BiH vise vlada nekakav "plemenski" mentalitet "moga sela", nego neka ideja o nekoj drzavi, koja nekome nesto nudi i omogucava razmjenu u sirem smislu.

Kao, da to nije dovoljno, je povrh toga tu i smijesa nekih vjeroizpovijesti, koja jos dodatno sluzi nekakvim podjelama. Znaci od "onih tamo" se neki bogu mole, kao sto se ja, a neki boze mili, nicemu nalicno. Pa tako "one tamo" mogu da skontam, jer su mi slicni, pa kazem: "To su moji." Ali samo, kad mi je sila i kad u mom selu nema nikog, kome bi mogao povjerovat, da moze ili ima ono, sto je meni palo na pamet. Inace jih psujem. Jer su ipak "oni tamo". Tamo, gdje moja noga stupa mozda jedan puta u nekoliko mjeseci ili cak godina.

E, da nam je cesta, avtobusa, vlakova,... da nam je toga, pa da ja radim "tamo" ono sto najbolje znam, a oni da dolaze odradit "ovamo" neke svoje poslove u kojim su vijesti, onda bi mozda i bilo drzave. A dok ja zavisim od svojih nogu, bicikla i razadajuceg golfa dvice... ma kakva drzava? O cemu pricate vi?
Seyfo

#60 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by Seyfo »

Puno razmišljaš, filozofiraš i gubiš poentu. Razlio si se iz korita ko rijeka Bosna u maju 2014te pa ne znaš ni u kom smjeru goniš. To si sve mogao jednostavno reći da djeca iz RS ne idu u Federaciju a ni obratno,jer misle da im na čelu piše nešto uvredljivo i da će ih prvi prolaznik skratiti za glavu, da mali Ante iz zapadnog dijela Mostara nije bio na Starom mostu te da misli su Bošnjaci druga rasa u odnosu na njega.
PeeJay

#61 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by PeeJay »

...
Last edited by PeeJay on 23/05/2018 08:36, edited 1 time in total.
Seyfo

#62 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by Seyfo »

Imaš takvih i po Zapadnoj Evropi, ali ipak im nije ni na kraj pameti da se teritorijalno odvajaju, usitnjavaju i dijele od susjednih sela, okruga, pokrajina, kantona, županija, srezova, saveznih država. Pa eno preko bare, Kalifornija vazda donja u svemu ali se ne odvaja.
Truba

#63 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by Truba »

to je zato što oni nisu bili pod osmanlijama

ti u zapadnoj europi
PeeJay

#64 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by PeeJay »

Seyfo wrote:Pa eno preko bare, Kalifornija vazda donja u svemu ali se ne odvaja.
Prijatelju, ti to mene ovako malo zezas ili sta?

Image
Seyfo

#65 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by Seyfo »

O tome i govorim, ima razloga za odvajanje, ali se ne dešava. Zadnji put pri izboru Trumpa, bunili se jer su izglasali Hillary, ali se nije desilo i neće se desiti ništa.

A ovaj argument o Osmanlijama je totalna budalaština, bili pod njima kao i pod Austrijom, vazda vazali nekome.Jesu Austrijanci pismeniji ali to ne mijenja činjenicu da smo vazda na svom sluge nekome. Trenutno MMF-u.
Truba

#66 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by Truba »

da... dok su ljudi riješili svoje nacionalne probleme mi smo bili u vakumu
i sad mi rješavamo te nacionalne probleme jer ih nije riješila ni AU monarhija ni komunjare

a bez rješenja osnovnih pitanja nema ni nadgradnje

pogledaj sloveniju
PeeJay

#67 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by PeeJay »

Seyfo wrote:O tome i govorim, ima razloga za odvajanje, ali se ne dešava. Zadnji put pri izboru Trumpa, bunili se jer su izglasali Hillary, ali se nije desilo i neće se desiti ništa.

A ovaj argument o Osmanlijama je totalna budalaština, bili pod njima kao i pod Austrijom, vazda vazali nekome.Jesu Austrijanci pismeniji ali to ne mijenja činjenicu da smo vazda na svom sluge nekome. Trenutno MMF-u.
Izvinjavam se, ali ne shvatam svrhu price.
Haris.ba

#68 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by Haris.ba »

Historiju i geografiju ucimo ciklicno jedno tri puta, pa opet ljudi tvrde da je kod nas bilo puno ratova. A historija Zapadne Evrope je historija ratova.

Razlog zasto smo gdje jesmo je samo to kakav smo kao narod. A onda sve ostalo.

Mozemo kriviti geografiju, historijske prilike, ali niko nam nije kriv sto danas Sarajevo ima sve sisteme u rasulu. Jednostavno narod ne zna. Dzaba sve. Nije ni do nasih vladara. Samo do nas.
PeeJay

#69 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by PeeJay »

...
Last edited by PeeJay on 23/05/2018 08:36, edited 2 times in total.
Truba

#70 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by Truba »

ne znam što reći

najbolje je u bosni?

dobro
Haris.ba

#71 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by Haris.ba »

Samo su Slovenci trebali reci da su Srbi. Ne bi bilo kolektivne lobotomije. I privreda bi bila samoodrziva.
Truba

#72 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by Truba »

taaaće bečki konjušari :D

samo nešto mi čudni redovi iz tramvaja koj gledam pred slovenačkim veleposlanstvom :D
djkurt

#73 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by djkurt »

Black swan wrote:da... dok su ljudi riješili svoje nacionalne probleme mi smo bili u vakumu
i sad mi rješavamo te nacionalne probleme jer ih nije riješila ni AU monarhija ni komunjare

a bez rješenja osnovnih pitanja nema ni nadgradnje

pogledaj sloveniju
Pogodio si i sridu, to je ono: Bošnjak, bosanac, balija, jugobalija, jugosloven, musliman, Musliman, bosanac katolik, boašnjak katolik, bošnjak prvoslavac, seljak, fufica, čaršijaner, jalijaš, peder, gay, ercegovac, Hercegovac, krajišnik, turkofil, rusofil, sdaovac, sdpovac, liberal, fahrin, željkin, dodikov, sdsovac, nastavi niz.....
PeeJay

#74 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by PeeJay »

...
Last edited by PeeJay on 23/05/2018 08:36, edited 1 time in total.
apsidejzi

#75 Re: Geografski razlozi za nedovoljnu ekonomsku razvijenost Balkana

Post by apsidejzi »

stakasa wrote:
apsidejzi wrote:
sinuhe wrote:Balkan je na geografski fantasticnom polozaju.
Ovo nas je i zajebalo najvise. Koja god velika vojska ide da napadne drugu veliku vojsku moraju proci pored nas i usput nas zguzit. Bosna ali i balkan generalno je oduvijek bio najistocnija granica zapada i najzapadnija granica istoka. Jal istok dobije prevagu eto ih da nas zauzmu, jal zapad napreduje malo preuzme nas da odgura istok. I tako sve u krug.
Pa sta bi da smo Holandija, stjesnjeni izmedu Francuske i Njemacke, nestalo bi nas prije osam vjekova
Pa i njih su guzili rimljani, francuzi i njemci tokom historije. Za razliku od nas, imali su slicne svjetonazore pa to nije ostavilo toliko velike kulturoloske razlike medju dijelovima populacije. U nas su se lomili istok i zapad a to je mnogo veca razlika.

Onda, ne treba zaboraviti ni faktor koji mnogi ne zele da priznaju a to je da je balkanski IQ u prosjeku 85 sto znaci da smo za 15 poena gluplji od ostatka covjecanstva a to znaci da tobom moze manipulisati ko hoce i kako hoce.
Post Reply