Nije, nego ih je usmjerio da trose bogu dane praveci se pametni pred virtualnim ljudima (koje vecina nece nikad u zivotu upoznat)animals wrote:Bolje je pitanje...
jel Klix Forum unistio zivote jadnim forumasima..
Smartfoni uništili društvo?
- triconja
#51 Re: Smartfoni uništili društvo?
- triconja
#52 Re: Smartfoni uništili društvo?
Jaro isto ko ono da nema fejsbuka ne bi bilo volko kurvalukaNjanjavi wrote:Joj price glupe kruh te rodi.
Ono vrhunac ljudskog beskicmenjastva i pickastog bjezanja od odgovornosti.
Ko biva smartphoni su krivi haman za sve drustvene devijacije.
Srkleti me ova prica ko sefika izeta alahami
-
l33t
#53 Re: Smartfoni uništili društvo?
sutra cu na kafu bez telefona cisto da vidim kako je 
- Njanjavi
#54 Re: Smartfoni uništili društvo?
Ja bgm bez telefona ni u halu ne idem.
Kome smeta nek me ne gleda, sikter svi.
Ko biva duse osjecajne smetaju im telefoni a nikad se u zivotu nisu upitali smetal nepusacima koje imaju u raji kad oni dundule kurceve cigare dok sjede sa njima.
Ma mrs goveda jedna natakarena.
Ko biva duse osjecajne smetaju im telefoni a nikad se u zivotu nisu upitali smetal nepusacima koje imaju u raji kad oni dundule kurceve cigare dok sjede sa njima.
- triconja
#55 Re: Smartfoni uništili društvo?
Jes, u halu se ide sa smartfonom, jebiga, valja pregledat slavic compilation i vojne operacije i tako toNjanjavi wrote:Ja bgm bez telefona ni u halu ne idem.
- nepass1
#56 Re: Smartfoni uništili društvo?
Dok na mobu citam klix forum najbolje ne cujem zenu 
- ¤ jelena ¤
#57 Re: Smartfoni uništili društvo?
Upravo tako.Njanjavi wrote:Ja bgm bez telefona ni u halu ne idem.
Jbt, kontam da im smeta neko ko im opsuje nešto, ko ih provocira, stane im na put i unosi im se u facu...
al da im smeta neko ko drži telefon u ruci i koristi više od tri opcije na tom telefonu...to je za apaurina, brate mili!
- Edin H.
#58 Re: Smartfoni uništili društvo?
Ja sam konto da je poenta da se izvalis dobru cifru samo da bi mogao trznuti fontele na sto.
Sta vi na tom cudu gledate?
- nagibSA
#59 Re: Smartfoni uništili društvo?
Edin H. wrote:Ja sam konto da je poenta da se izvalis dobru cifru samo da bi mogao trznuti fontele na sto.
I meni brate nije jasno sta se to ima stalno gedati i tapkati, jos sam covjek od struke i tehnike.
Razumijem sve, ali ne razumijem da dr*a po telefonu, i ti ko da zidu pricas...pokazi malo kulture i postovanja kad si u drustvu.
Ali cinjenica je da nisu smartphoni unistili drustvo, odgoj te je unistio ...
Zato se Dileja cudi sto cesto potrosim 50MB mjesecno na mobilni internet. Jbg brate telefon koristi se uglavnom kad ti treba, a nemam FB, Insta i to, nisam izasao vani da gledam Youtube ili kacim slike na FB...
Last edited by nagibSA on 13/05/2018 01:41, edited 2 times in total.
- Edin H.
#60 Re: Smartfoni uništili društvo?
Valjda su ljudi u biti asocijalna bica, telefon im dodje kao neka vrsta odbrambenog mehanizma da pokazu da nisu,nagibSA wrote:Edin H. wrote:Ja sam konto da je poenta da se izvalis dobru cifru samo da bi mogao trznuti fontele na sto.
Sta vi na tom cudu gledate?![]()
I meni brate nije jasno sta se to ima stalno gedati i tapkati, jos sam covjek od struke i tehnike.Ma u stvari znam, ali eto, nismo svi isti, ali nebitno...
![]()
Razumijem sve, ali ne razumijem da dr*a po telefonu, i ti ko da zidu pricas...pokazi malo kulture i postovanja kad si u drustvu.
- Njanjavi
#61 Re: Smartfoni uništili društvo?
Ti mene sa takvim stavom podsjecas na jednog bivseg ludog komsiju koji kad ti prica nesto sve vrjeme te nutka, cupka za rukav i odjecu da ga gledas dok ti nesto prica.nagibSA wrote:Edin H. wrote:Ja sam konto da je poenta da se izvalis dobru cifru samo da bi mogao trznuti fontele na sto.
Sta vi na tom cudu gledate?![]()
I meni brate nije jasno sta se to ima stalno gedati i tapkati, jos sam covjek od struke i tehnike.Ma u stvari znam, ali eto, nismo svi isti, ali nebitno...
![]()
Zato se Dileja cudi sto cesto potrosim 50MB mjesecno na mobilni internet. Jbg brate telefon koristi se uglavnom kad ti treba, a nemam FB, Insta i to, nisam izasao vani da gledam Youtube ili kacim slike na FB...
Nebitno da li hodas, sjedis, radis nesto.
Jel ti toliko neshvatljivo da se moze aktivno ucestvovati u zanimljivoj, smislenoj komunikaciji i raditi nesto drugo u isto vrjeme?
A sad, moze bit i da ti je prica i izbor tema katkad glup i nezanimljiv pa ti sugovornik zeli na malkice blazi nacin dati do znanja da ti prica smrdi takvim ponasanjem.
Last edited by Njanjavi on 13/05/2018 01:55, edited 2 times in total.
-
moonca
#62 Re: Smartfoni uništili društvo?
Ne znam kako smo do sada zivjeli.Edin H. wrote:Ja sam konto da je poenta da se izvalis dobru cifru samo da bi mogao trznuti fontele na sto.
Gledas sto nisi do sada mogao.Instant informaciju, instant prijatelja, kupovina i sve sto ide uz to....kao i spas kada te prijatelj uzivo davi, nezna stati- e, onda se ti uhvatis phona- das mu sansu da malo odahne, skupi snage da opet navali...
-
Hakiz
#63 Re: Smartfoni uništili društvo?
Nije problem u tome da se svi u kafani igraju telefonom. Problem je kada osobe koje su u mom društvu igraju se telefonom. Tada mi jasno daju do znanja šta o meni misle.¤ jelena ¤ wrote:...
Jbt, kontam da im smeta neko ko im opsuje nešto, ko ih provocira, stane im na put i unosi im se u facu...
al da im smeta neko ko drži telefon u ruci i koristi više od tri opcije na tom telefonu...to je za apaurina, brate mili!![]()
Možda sam ostario, ali ako je nekome telefon interesantniji od mene, šta tu radim? Odoh radije biti s nekim kome je do mog društva stalo više nego do telefona.
U svačijem životu postoji od jedne do možda pet najvažnijih osoba sa kojima se obavezno obavi razgovor kada nazovu, bez obzira sa kim si u društvu. A i tada se kada nisi sam pokuša taj razgovor obaviti što je kraće moguće. Svima ostalima se kaže izvini, nazvaću te kada budem slobodan. I prekine razgovor. Naravno, izuzetak su baš važne stvari, ali tako važne stvari će u 99% slučajeva doći od spomenutih najvažnijih osoba. Ili unaprijed osobu sa kojom si se sastao obavijestiš da očekuješ važan poziv ili poruku/mail, na koje ćeš morati hitno odgovoriti. Sve ostalo, odlazak na klix, facebook, mailovi, SMS-ovi, viberi, surfanja itd mogu sačekati da taj sastanak završi.
To nije nikakva posebna mudrost, to je naprosto kultura.
Doduše, dozvoljavam da generacije koje su rođene sa telefonom u rukama imaju drugačija socijalna pravila.
Gledam djecu koja ne ustaju starcima u tramvaju. Ili stanu na vrata i drugi ne mogu ući u tramvaj iako je poluprazan. Tješi me samo da kada oni ostare, ni njima neće niko ustajati, sve će im se to vratiti. Ako su to nova socijalna pravila, da ne ustaješ starima, da ne zahvališ ako te neko pusti da prođeš uskim prolazom između zida i parkiranog automobila koji je na trotoar parkirao neki kreten, da se igraš telefonom i ignorišeš osobu s kojom si na kafi itd onda stvarno nema svrhe pokušavati i truditi se popraviti ovo u čemu živimo. Neka ide sve dovraga. Onda kao ljudi i ne zaslužujemo bolje.
Last edited by Hakiz on 13/05/2018 03:59, edited 2 times in total.
-
Hakiz
#64 Re: Smartfoni uništili društvo?
Ne možeš raditi bilo šta drugo dok sa nekim razgovaraš. Ne zato što je to tehnički nemoguće, nego zato što nije pristojno.Njanjavi wrote: Jel ti toliko neshvatljivo da se moze aktivno ucestvovati u zanimljivoj, smislenoj komunikaciji i raditi nesto drugo u isto vrjeme?
-
Hakiz
#65 Re: Smartfoni uništili društvo?
Hajde što smara. Nego, nije ti niko mogao otkazati dogovor 15 minuta prije nego što se trebate naći. To je gore. Kada se u 9 ujutro dogovorite da ćete se naći u 8 naveče na piću, nije se baš tako lako moglo u 7 naveče otkazati. Ako su važne stvari iskrsle, samo se ne pojaviš i opravdaš se onome koga si izradio. Ali to možeš rijetko. Ako to često radiš, sa osobom kojoj to radiš je gotovo. Niko to od tebe neće trpjeti. Tako se nije moglo folirati do čijeg društva ti je stvarno stalo. Sve se samo od sebe pokaže.dječak sa šibicama wrote: Ne fakat, prije 15 godina niko me nije smarao kad odem u grad ili negdje bilo gdje... sad ne mozes zivjeti od poruka, poziva.
-
moonca
#66 Re: Smartfoni uništili društvo?
Mislim da to nije tako strasno. Ako si sa prijateljem,ne poznanikom i ako se dohvati telefona da nesto provjeri, ne vidim tu nikakav problem.
Zna smarati ako pocne traziti slike cuke koji je tako sladak da pokaze
pa ..nigdje slike ..ili neki video
i tako ..... no i to nije da se ne moze tolerisati. Mali predah, nista vise. 
Zna smarati ako pocne traziti slike cuke koji je tako sladak da pokaze
- -storm-
#67 Re: Smartfoni uništili društvo?
Kao i sve uostalom...smartphone je odlicna stvar, ako se sa mjerom koristi te dosta moze olaksati svakodnevicu.moonca wrote:Mislim da to nije tako strasno. Ako si sa prijateljem,ne poznanikom i ako se dohvati telefona da nesto provjeri, ne vidim tu nikakav problem.
Zna smarati ako pocne traziti slike cuke koji je tako sladak da pokazepa ..nigdje slike ..ili neki video
i tako ..... no i to nije da se ne moze tolerisati. Mali predah, nista vise.
Obicno je smisao tehnickih pomagala, da nam uštede vrijeme, koje mozemo iskoristiti za stvari koje volimo.
E tu dolazimo do problema vecine....mi i to, recimo ustedjeno vrijeme, najcesce potrosimo, da opet blejimo u tu spravu
Ukratko po onoj...tezak posao radim, da zaradim za auto, da se vozim na taj isti posao
- MarlboroGold
#68 Re: Smartfoni uništili društvo?
Uvijek je toga bilo i to se ne odnosi samo na današnju djecu. Do nas je bilo kad smo bili djeca da ne budemo takvi, a danas je do te djece.Hakiz wrote: Doduše, dozvoljavam da generacije koje su rođene sa telefonom u rukama imaju drugačija socijalna pravila.
Gledam djecu koja ne ustaju starcima u tramvaju. Ili stanu na vrata i drugi ne mogu ući u tramvaj iako je poluprazan. Tješi me samo da kada oni ostare, ni njima neće niko ustajati, sve će im se to vratiti. Ako su to nova socijalna pravila, da ne ustaješ starima, da ne zahvališ ako te neko pusti da prođeš uskim prolazom između zida i parkiranog automobila koji je na trotoar parkirao neki kreten, da se igraš telefonom i ignorišeš osobu s kojom si na kafi itd onda stvarno nema svrhe pokušavati i truditi se popraviti ovo u čemu živimo. Neka ide sve dovraga. Onda kao ljudi i ne zaslužujemo bolje.
-
Zoya
#70 Re: Smartfoni uništili društvo?
Ne daš djetetu mobitel kod kuće ali mu zato tušnu ajpad u školi i tako 5-6 časova svaki dan. Neko je nešto istraživao i došao do zaključka da djeca ili ti buduće generacije neće previše ni olovku koristiti.
Svako zaroni u svoj svijet. I onaj sa adhd dijagnozom miran. Ljepota. U školi ajpad kod kuće ajfon
Svako zaroni u svoj svijet. I onaj sa adhd dijagnozom miran. Ljepota. U školi ajpad kod kuće ajfon
- Sanjarko
#71 Re: Smartfoni uništili društvo?
storm2018 wrote:
De naljepi na slicicu dana. Evo ja cu. Pozz.
- Sanjarko
#72 Re: Smartfoni uništili društvo?
Ne znam za djecu. Mozda i unisti ih. Ali psihicke bolesnike smiruje kako sam primjetio. Barem je u mene to slucaj. Moguce je i da unisti drustvo, i to sve. Ne znam tesko je biti pametan u vezi nekih stvari ali i inace.Zoya wrote:Ne daš djetetu mobitel kod kuće ali mu zato tušnu ajpad u školi i tako 5-6 časova svaki dan. Neko je nešto istraživao i došao do zaključka da djeca ili ti buduće generacije neće previše ni olovku koristiti.
- Kinaski
#73 Re: Smartfoni uništili društvo?
Za par godina ce se djeca praviti preko wifi 
- strong69
#74 Re: Smartfoni uništili društvo?
Nisu. Društvo uništava loše obrazovanje i kućno vaspitanje. I društveno politička situacija u BiH koja zbog izostanka ovo dvoje navedenog u prethodnoj rečenici ima veoma plodno tlo.
Poyyyy
Poyyyy
-
Satori
#75 Re: Smartfoni uništili društvo?
Zajednicki (fizicki) posao svakako moze ici uz komunikaciju. Kod smartphonea je malo specificno to sto te sagovornik tehnicki ne slusa dok pokusavs komunicirati jer mu je um okupiran necim drugim. Dakle, komunikacija je jako losa ili nepostojeca.Njanjavi wrote:Jel ti toliko neshvatljivo da se moze aktivno ucestvovati u zanimljivoj, smislenoj komunikaciji i raditi nesto drugo u isto vrjeme?
A sad, moze bit i da ti je prica i izbor tema katkad glup i nezanimljiv pa ti sugovornik zeli na malkice blazi nacin dati do znanja da ti prica smrdi takvim ponasanjem.
A sto se ovog drugog tice - ako ti je sagovornik dosadan, glup, naporan - cemu druzenje sa takvom osobom?