ti majke mi nisi normalan. pa valjda treba da se molis Bogu da vise nikad ne bude potrebna...bosniaque wrote:ako srbija i hrvatska ukinu sluzenje vojnog roka onda bi i bosnjaci mogli isto tako postupiti, ali sve dok sr/hr imaju vojsku za nas bosnjake to ne treba da bude tema, ali kao i uvjek naj manje mi odlucujemo jer bice onako kako medjunarodna zajednica odluci kad su u pitanju bosnjaci, a kad su u pitanju chetnici to je drugachije!![]()
sad ce opet neko sigurno "pa SDA pa ovo pa ono" nema veze koje na vlasti SDA, SDP, SzBiH, bice onako kako odluci medjunarodna zajednica!
zato vojska nam je potrebna jos uvjek, i bice nam potrebna i u buducnosti ako bog da!
Smiju li Bosnjaci dozvoliti ukidanje sluzenje vojnog roka?
-
gavrilo
-
gavrilo
... i onda se pitas kako samo oni iz "chetniteta" mogu reci da medju bosnjacima ima fanatika...||||| wrote:Bilo kako bilo vojska se ne bi smjela ukinuti, nipošto. Ako ipak dođe do toga, svaki osvjestenj Bošnjak bi morao u svojoj kuci imat pusku, naravno da je zna koristiti. Kao sto je mene stari i buraza mi fino naucio koristiti oruzje.
Kad bi smo mi bili ko Albanci, pihhh, oni nam mogu biti primjer za nas opstanak, ucit od njih. Bošnjaci moraju biti povezani, kao braca, brinut se jedan za drugoga, a ne kako jedan drugoga zavuci.
Bošnjaci se moraju vratiti islamu, i tek ce onda biti kako treba
-
endevu
NIJEDNA DRZAVA NA SVIJETU NE TREBA VOJSKU, PA NI BIH!!!
Mrzim ratove, mrzim nasilje, mrzim oruzje...a i mrzim ljude koji to propagiraju!!!
Ako ti se svidja ratovanje, prijavi se u profesionalce! Nas ne zamaraj. Ja necu nikad u vojsku, prije cu civilni sluziti....MAKAR S TIME NA POSTEN I PRAVEDAN NACIN POMAZEM SVOJIM SURODNJACIMA!!!!
Mrzim ratove, mrzim nasilje, mrzim oruzje...a i mrzim ljude koji to propagiraju!!!
Ako ti se svidja ratovanje, prijavi se u profesionalce! Nas ne zamaraj. Ja necu nikad u vojsku, prije cu civilni sluziti....MAKAR S TIME NA POSTEN I PRAVEDAN NACIN POMAZEM SVOJIM SURODNJACIMA!!!!
-
zzzzz
Ma rodila majka, gdje si bio 92' da to ispricas trofaznim koljacima, mora da bi te shvatiliendevu wrote:NIJEDNA DRZAVA NA SVIJETU NE TREBA VOJSKU, PA NI BIH!!!
-
Drumer
Kad je rat poceo, 50% ljudi nije prije rata sluzilo vojni rok pa su ih opet kupili na ulicama i u autobuse, pusku u ruke ti daju i hajmo jarane na liniju. Niko ih nije pitao jel znaju da pucaju. To se nauci za 5 sekundi tako da je sluzenje vojske cisto gubljenje vremena i para. Treba ukinuti skroz pa ko hoce da sluzi nek izvoli...
-
Frutek
Eh kad neko krene lupetat bez ikakvog predznanjaDrumer wrote:Kad je rat poceo, 50% ljudi nije prije rata sluzilo vojni rok pa su ih opet kupili na ulicama i u autobuse, pusku u ruke ti daju i hajmo jarane na liniju. Niko ih nije pitao jel znaju da pucaju. To se nauci za 5 sekundi tako da je sluzenje vojske cisto gubljenje vremena i para. Treba ukinuti skroz pa ko hoce da sluzi nek izvoli...
Kazes nauci se za 5 minuta jel?! Pa znas li ti kako je visok bio procenat ginjenja na liniji jer se moralo ucit za 5 minuta pritom ratujuci protiv majmuna koji su godine proveli kao profesionalni oficiri i stratezi u JNA. Lave, 92-ge cifra pogibija u Armiji BiH je bila izrazito visoka zbog koje si i hitno pozvani i svi Bosnjacki oficiri iz Bivse JNA da sto prije preuzmu komandu nad jedinicima Armije BiH.
Pa nije vojska samo pucanje okolo ko levat kakav. Stvar je discipline, hijerarhije, vojne strategije, umijece rukovanja tehnikom, itd itd. Moze se knjiga na tu temu napisat (kao sto postoje tone literature). Kad neko poistovjecuje vojsku samo s pucanjem iz puske, kosa mi se na glavi dize
- kekec
Nije ni cudo, kada su nam komandanti i stratezi bili (najcesce) kojekakviPa znas li ti kako je visok bio procenat ginjenja na liniji jer se moralo ucit za 5 minuta pritom ratujuci protiv majmuna koji su godine proveli kao profesionalni oficiri i stratezi u JNA. Lave, 92-ge cifra pogibija u Armiji BiH je bila izrazito visoka zbog koje si i hitno pozvani i svi Bosnjacki oficiri iz Bivse JNA da sto prije preuzmu komandu nad jedinicima Armije BiH.
predratni "biznismeni", kafedzije, trgovci, sverceri, pa i pomalo kriminalci.
A oficiri (skolovani) u JNA su tesko prolazili pored gore navedenih. A i ako
su prosli, bili su uvijek "sumnjivi". Izuzetak su oni koji su se uvalili kod
SDA (na pocetku i HDZ) vrhuske.
Koliko se Sefer i nekoliko njegovih bliskih komandanata-oficira trudilo
da napravi pravu vojsku i da postignu jedan nivo u, kako kazes: "disciplini,
hijerarhiji, vojnoj strategiji, umijecu rukovanja tehnikom".
Ali vrlo malo se postiglo, jer NEKIMA to nije odgovaralo. A ti NEKI tada ne bi mogli
postici ono sto im je bio cilj, a to je u prvom redu haos u kome se moze
raditi mnogo stosta, a da se ne otkrije. Itd, itd...
Totalna demilitarizacija Balkana, sa jakom, obucenom i opremljenom policijom,
koja ce biti garant sigurnosti svih gradjana i koja ce, u saradnji sa drugim
drzavnim faktorima unistiti kriminal ili ga svesti na najmanju mogucu
mjeru. Tom cilju, po meni treba teziti.
-
Frutek
@Pape
Ova slika iznad je užasna i veoma tužna
Razumijem tvoje poruke i prelijepe slike djece koje si postiro prije ove stravične, prenose tvoje dobronamjerne poruke.
I ja sam istog stava, tj. da je rat najgore sto se može desit ljudima. Mislim da niko ovdje na forumu nije "željan krvi" kako ti napisah. Ja sam se osvrto samo na neophodnost vojske za naš narod, prvobitno jer se zna kolko smo se opekli u ne tako davnoj nam prošlosti.
U vrijeme kad smo svjedoci četničkih orgijanja na Ravnoj Gori, ista okupljanja na bliskom nam Ozrenu, stalna nacionalistička vrijeđanja na fudbalskim utakmicama, itd itd - zar čovjek može se osjećat toliko sigurnim da se kaže "ma ne treba nam vojska", kao da je oko nas Norveška i Švedska a ne koje već države. Bosna je trn u oku komšijama stoljećima. Baš radi naše djece ne treba opet ostat goloruk i nespreman! Dao Bog da se vojska nikad više ne bude morala upotrijebit, al radi naše djece ne treba bit bez nje.
Ova slika iznad je užasna i veoma tužna
Razumijem tvoje poruke i prelijepe slike djece koje si postiro prije ove stravične, prenose tvoje dobronamjerne poruke.
I ja sam istog stava, tj. da je rat najgore sto se može desit ljudima. Mislim da niko ovdje na forumu nije "željan krvi" kako ti napisah. Ja sam se osvrto samo na neophodnost vojske za naš narod, prvobitno jer se zna kolko smo se opekli u ne tako davnoj nam prošlosti.
U vrijeme kad smo svjedoci četničkih orgijanja na Ravnoj Gori, ista okupljanja na bliskom nam Ozrenu, stalna nacionalistička vrijeđanja na fudbalskim utakmicama, itd itd - zar čovjek može se osjećat toliko sigurnim da se kaže "ma ne treba nam vojska", kao da je oko nas Norveška i Švedska a ne koje već države. Bosna je trn u oku komšijama stoljećima. Baš radi naše djece ne treba opet ostat goloruk i nespreman! Dao Bog da se vojska nikad više ne bude morala upotrijebit, al radi naše djece ne treba bit bez nje.
-
Frutek
Kekec slažem se što govoriš da nekima nije bila u cilju organizovana armija, to je fakat tako bilo. Nema šta se nije tada radilokekec wrote:Nije ni cudo, kada su nam komandanti i stratezi bili (najcesce) kojekakviPa znas li ti kako je visok bio procenat ginjenja na liniji jer se moralo ucit za 5 minuta pritom ratujuci protiv majmuna koji su godine proveli kao profesionalni oficiri i stratezi u JNA. Lave, 92-ge cifra pogibija u Armiji BiH je bila izrazito visoka zbog koje si i hitno pozvani i svi Bosnjacki oficiri iz Bivse JNA da sto prije preuzmu komandu nad jedinicima Armije BiH.
Ali vrlo malo se postiglo, jer NEKIMA to nije odgovaralo. A ti NEKI tada ne bi mogli
Al nevezano, tada je bio haus, cijela Bosna je bila više manje nespremno uhvaćena od daleko, daleko jačeg neprijatelja. UPRAVO iz tog razloga, pa ne pustit istoriju da se ponovi. Ne postoji džaba izreka "ko ne zna svoju istoriju, proživit će je opet". Valjda je trebalo nešto naučit iz tog rata. Ovaj put kad bi se vojska organizovala, bila bi daleko jača nego onda 92-ge kad su neki mogli tako manipulisat sa njom.
Totalna demilitarizacija je ok rijesenje kad bi i naše komšije to isto uradile, a pošto oni to nikad neće uraditi, ne znam kolko ima smisla to riješenje
-
|||||
To je toFrutek wrote:@Pape
Ova slika iznad je užasna i veoma tužna![]()
-
Kindzasa
obucenom i opremljenom policijom,Nije ni cudo, kada su nam komandanti i stratezi bili (najcesce) kojekakvi
koja ce biti garant sigurnosti svih gradjana -
garant sigurnosti svih gradjana je pravosudje i sudstvo
a tko ce njih opremiti????
I oni su rasli u svim tim strahotama. Znaju li oni nesto o ljudskim pravima??? ili su to za vrijeme (dobrog) komunizma izucili???
- kekec
Frutek, ta vojska o kojoj ti pricas, moze biti samo jednonacionalna. A takva vojska trazi svojuUPRAVO iz tog razloga, pa ne pustit istoriju da se ponovi. Ne postoji džaba izreka "ko ne zna svoju istoriju, proživit će je opet". Valjda je trebalo nešto naučit iz tog rata. Ovaj put kad bi se vojska organizovala, bila bi daleko jača nego onda 92-ge kad su neki mogli tako manipulisat sa njom.
drzavu koja bi i u tom slucaju bila ista. To opet
znaci da bi se Bosna morala podijeliti i svaki njen dio bi imao svoju vojsku,
koja bi branila svoj narod, da se istorija ne bi ponovila.
Uzmi na primjer blisku nam proslost. JNA je bila visenacionalna, a zahvaljujuci
politici i svemu onome ostalom, JNA je pukla po nacionalnom savu. I svaka
ptica je odletila svome jatu.
Analogno tome, kada bi danas napravio vojsku BiH, u nekom sutrasnjem sukobu,
zar mislis da bi ta vojska ostala jedinstvena. Mislim da bi se istorija opet ponovila,
istina ne mozda u istoj mjeri, ali...
Nasa dosadasnja istorija je bila u dobroj mjeri zajednicka. Uvijek je neko
treci dolazio i protiv Bosne se borio. Posljednji sukobi su bili izmedju nas
samih. I kako sada da, na temeljima nasih medjusobnih sukoba- rata, pravimo
vojsku, koja je mozda, zadnja institucija koja se moze graditi kao zajednicka.
Druga stvar. Ne bih se slozio da smo mi bili toliko nespremni 92. Imali smo mi
ono sto je najvaznije, a to su bili vojno sposobni i strucni ljudi, imali smo
potrebni, nazovi ga patriotski naboj i veliku zelju da se odbranimo i sacuvamo
svoje, kako prostor, tako i ljude, familije. Imali smo i oruzja, istina na pocetku
ne koliko nam je trebalo, ali za pocetak je bilo dovoljno.
Nas problem je bio sto nismo to znali ili htjeli pravilno i znalacki upotrijebiti.
Mnogo je oficira, kako aktivnih, tako i rezervnih koji su na pocetku vrijeme
provodili na nekakvoj radnoj obavezi, u civilnoj zastiti, pa cak i u sklonistima.
A u TO su komandovali vojni dundjeri, ljudi koji su bili vojne analfabete, ali
su bili "politicki" podobni. I to njihovo neznanje i njihova glad za vlascu, a kasnije
i za materijalnim dobrima, nas je dosta skupo stajala. O kardinalnim greskama
politicara suvisno je govoriti. A sverceri su devrili, ne obracajuci paznju na
svoju okolinu i ne mareci za vjeru i naciju.
Bilo je trgovine sa oruzjem i municijom, bilo je trgovine sa ljudima i prostorima, bilo je.... bilo je svasta.
A sve je to platio NAROD, obicni ljudi koji su mislili, sta vec da su mislili, ali
se na kraju vidjelo da o njima niko nije ni razmisljao.
- kekec
Opremiti ce ih ova drzava. Kao i medjunarodna zajednica. Obuciti ce ihKindzasa wrote: obucenom i opremljenom policijom,
koja ce biti garant sigurnosti svih gradjana -
garant sigurnosti svih gradjana je pravosudje i sudstvo
a tko ce njih opremiti????
I oni su rasli u svim tim strahotama. Znaju li oni nesto o ljudskim pravima???
ili su to za vrijeme (dobrog) komunizma izucili???
profesionalni instruktori i strucnjaci. I u policiju ne bi mogao da udje svako.
I za to bi trebalo imati odredjene strucne, moralne, psiho-fizicke kvalitete.
Placala bi ih drzava i to kako zasluzuju, da ne moraju prositi 10 KM od tebe
i od mene kada malo brze vozimo. Zastiti ih zakonom, napad na policajca
tretirati kao napad na drzavu i kazniti maksimalno. Ubistvo policajca kazniti
smrtnom kaznom. I jos mnogo toga uciniti.
Ali imati vojsku, kakva je danas je ruglo za svakoga normalnog. Vojnici koje
vikendom salju kuci da se najedu i okupaju, kakva je to vojska. Ono
sto oni nauce za vrijeme sluzenja vojnog roka, moze se nauciti u srednjoj skoli
za max 1 sk.godinu.
-
Frutek
Kekec prvo da kažem da ja kontam tvoju poentu svega i u dosta stvari si u pravu pogotovo kad kažes da je nažalost cijenu svega što se desavalo pored rata, platio narod. Nažalost bilo je bagre na tone koji su rat u tuđu muku iskoristili da zaradekekec wrote:Frutek, ta vojska o kojoj ti pricas, moze biti samo jednonacionalna. A takva vojska trazi svojuUPRAVO iz tog razloga, pa ne pustit istoriju da se ponovi. Ne postoji džaba izreka "ko ne zna svoju istoriju, proživit će je opet". Valjda je trebalo nešto naučit iz tog rata. Ovaj put kad bi se vojska organizovala, bila bi daleko jača nego onda 92-ge kad su neki mogli tako manipulisat sa njom.
drzavu koja bi i u tom slucaju bila ista. To opet
znaci da bi se Bosna morala podijeliti i svaki njen dio bi imao svoju vojsku,
koja bi branila svoj narod, da se istorija ne bi ponovila.
Ali ti spominješ jednonacionoj vojsci - pa zar cijela tema nije bila "mogul Bošnjaci priuštiti da ostanu bez vojske". Da ti iskreno kažem, mene baš briga hoćel naša vojska biti višenacionalna, jer svako zna da takva vojska nikad neće bit jedinstvena. Meni je bitno da mi imamo svoju vojsku! Takvi što sad treba biti sa njima "multinacionalan" zarad Europe (koja je ionako sve samo posmatrala), su do juče nas klali. Jesil pogledo snimak kako ubijaju djecu u Srebrenici
Znate šta, polemisat o ukidanju vojne službe nakon videa ubijanja djece u Srebrenici, je takav absurd, glupost i ludost. Svako ono treba da pogleda pa da se zapita šta govori kad kaže "ne treba nam vojska". Zar ne vidite s kim živimo u ovoj nam Bosni. Što se mene tiče, trebalo bi se naoružat ko nikad prije, za svaki slučaj
Zar stvarno mislis da je JNA bila visenacionlna. Jeste mozda sto se tice pjesadije. Najmanje 75% svih visokih oficira su bili Srbi. Moj je dajdza u staroj Jugi bio u vojsci, htjeo da ide na skolovanje za pilota, rekli mu da ima pokvaren zub i da ne moze ici. A covjek nikad se nije razbolio u svoj zivotu, zdrav ko dren uvijek bio. Ali pilotska skola je bila rezervisana zna se za koga. Tako isto i oficirski kadar.kekec wrote: Uzmi na primjer blisku nam proslost. JNA je bila visenacionalna, a zahvaljujuci
politici i svemu onome ostalom, JNA je pukla po nacionalnom savu. I svaka
ptica je odletila svome jatu.
Bili spremni? Kako bolan spremni?! Jel spreman bio narod u Bijeljini, Zvorniku, Brckom, Foci, Visegradu, Bosanskom Brodu, itd. itd. itd. ???kekec wrote: Druga stvar. Ne bih se slozio da smo mi bili toliko nespremni 92. Imali smo mi
ono sto je najvaznije, a to su bili vojno sposobni i strucni ljudi, imali smo
svoje, kako prostor, tako i ljude, familije. Imali smo i oruzja, istina na pocetku
Jel bilo spremno i samo Sarajevo koje je gledalo mjesecima kako se četnici ukopavaju na brdima i ništa se nije poduzelo. Nemoj molim te kazati da je se bilo spremno jer nije istina. Neka mjesta i gradovi su uzeli stvari u svoje ruke i bolje se snašli al na razini države BiH je bilo rasulo i dezorganizacija.
-
Tariq_rambo
Bosna je preskočila u svom razvoju izgleda puno toga, pa se posljedice barbarstva itekako vide.gavrilo wrote:||||| wrote:Bilo kako bilo vojska se ne bi smjela ukinuti, nipošto. Ako ipak dođe do toga, svaki osvjestenj Bošnjak bi morao u svojoj kuci imat pusku, naravno da je zna koristiti. Kao sto je mene stari i buraza mi fino naucio koristiti oruzje.
Kad bi smo mi bili ko Albanci, pihhh, oni nam mogu biti primjer za nas opstanak, ucit od njih. Bošnjaci moraju biti povezani, kao braca, brinut se jedan za drugoga, a ne kako jedan drugoga zavuci.
Bošnjaci se moraju vratiti islamu, i tek ce onda biti kako treba
Pun forum gerilaša, čuj svaki bošnjak treba da ima bar pušku u kući,
Ma po jedan tenk da ti bude sigurno balijsko dupe.
Samo bi ratovali, a kad se ratovalo svi uživali u velelijepnim gradovima evrope.
NEMA RATA VIŠE, ŠTA SE PRAVITE- muslimani na baterije.....
-
Tariq_rambo
tačno tako, vojska godinama izučava pojedine bitke i vojne taktike. Pa imaš čitav tim vojnih analitičara koji se brinu o razradi vojnih strategija, i svaka bitka je vođena sa drugom strategijom koja poslije postaje primjer kako se ponašati u odreenim situacijama. Za pet minuta ne možeš čovjeka naučiti da zna ubaciti metke u pušku, a kamoli kako pravilno da je koristi (nišani, puca, čisti je, održava itd.)Frutek wrote:Eh kad neko krene lupetat bez ikakvog predznanjaDrumer wrote:Kad je rat poceo, 50% ljudi nije prije rata sluzilo vojni rok pa su ih opet kupili na ulicama i u autobuse, pusku u ruke ti daju i hajmo jarane na liniju. Niko ih nije pitao jel znaju da pucaju. To se nauci za 5 sekundi tako da je sluzenje vojske cisto gubljenje vremena i para. Treba ukinuti skroz pa ko hoce da sluzi nek izvoli...![]()
Kazes nauci se za 5 minuta jel?! Pa znas li ti kako je visok bio procenat ginjenja na liniji jer se moralo ucit za 5 minuta pritom ratujuci protiv majmuna koji su godine proveli kao profesionalni oficiri i stratezi u JNA. Lave, 92-ge cifra pogibija u Armiji BiH je bila izrazito visoka zbog koje si i hitno pozvani i svi Bosnjacki oficiri iz Bivse JNA da sto prije preuzmu komandu nad jedinicima Armije BiH.
Pa nije vojska samo pucanje okolo ko levat kakav. Stvar je discipline, hijerarhije, vojne strategije, umijece rukovanja tehnikom, itd itd. Moze se knjiga na tu temu napisat (kao sto postoje tone literature). Kad neko poistovjecuje vojsku samo s pucanjem iz puske, kosa mi se na glavi dize
Pa nije bio mali broj slučajeva gdje su naši ljudi sami sebe pržili zoljama ili opale rafal pa puška zapleše i puca uprazno ili po kolegama.
VOJSKA JE NAUKA I DISCIPLINA, a ne petominutni kviz kurs.
Frutek potpuno si u pravu.
- kekec
Frutek, bosnjaci se ne pitaju. Vojska je institucija drzave. Vojske ili ima (kao danas, bez obzira kakva je)
ili ce je ukinuti. Ali ako je ima onda ce nastaviti da tavori kao trokomponentna, a ako ce se ukinuti, onda ce se ukinuti
u cijeloj Bosni. Znaci nece je niko imati. Ne mogu, u tom slucaju samo bosnjaci imati svoju vojsku.
U tom slucaju bi morali imati svoju DRZAVU.
O tome ja govorim. Bez obzira sta se desavalo i sta mi mislili da se moze
desiti, nismo danas mi ti koji odlucujemo. Tu je visoki predstavnik i organi
danasnje drzave.
tacan odnos u procentima, ali znam da je on bio priblizno isti brojcanom odnosu
koji je vazio za broj pripadnika pojedinih naroda u YU. Imao si visokih oficira razlicitih
nacionalnosti. A pogotovo nizih oficira. Sto se tice pilota, znam da je pokvaren zub
bio razlog za odbijanje prijema za pilote. Pilot je pilot, nije to pjesadija.
Druga je stvar, a mozda ti na to mislis, sa onim sto se jos zvalo JNA od
sukoba u Sloveniji pa dalje. Po meni ono nije bila JNA. Jer ako je iz iste otislo,
napustilo, pobjeglo, smjenjeno, dobar dio oficirskog kadra onda je ostalo
nesto, sto nije bilo ni nalik onom prvobitnom.
A ako nisi znao, konkursi za srednje vojne skole i vojne akademije bili su javni.
Na njih su se javljali svi koji su bili zainteresovani. Oni koji su prosli testove,
strozije ili manje stroge, mogli su ici dalje. Ali posto su kapaciteti bili ograniceni,
nisu svi mogli biti primljeni. Primani su oni sa najboljim uspjehom u prethodno
zavrsenoj skoli, ali je i kod konacne odluke bitna bila i nacionalna zastupljenost
primljenih pitomaca, koja je odgovarala nacionalnoj zastupljenosti naroda u YU.
Danas ces procitati i cuti drugacije, ali vjeruj da je ovo gore tacno. Pogledaj koliko je
u Armiji BiH bilo oficira JNA. Sefer je zavrsio Komandno-stabnu akademiju JNA,
a to je najvisi stepen vojnog obrazovanja u JNA. Itd...
autima na kapiji i bacanjem luga u oci i slicnim glupostima je vec vise puta
receno na slicnim temama.
smjelo jer su nasi razgovarali (javno) i pregovarali (tajno) sa njihovim.
A to vec nije znanje, to je politika. Sreca pa svi nisu bili politicari, bilo je i onih
koji su na vrijeme "nanjusili" zlo i opasnost.
A kasnije sve postade "biznis". Kao sto gore rekoh, na racun obicnog covjeka, nazalost.
I danas kada imamo drzavu kakvu niko nema, kada imamo vojsku, kakvu
niko nema i mnoge stvari imamo kakve niko nema, za nas je najbolje da bez toga
i ostanemo ( kada niko takvo nesto nema ) i pokusamo napraviti nesto sto
svako ima. A to cemo imati, kada se tvoj navod, iz zadnjeg tvog citata,
pretvori u svoju suprotnost- sredjenost i organizacija.
I zato, kada izadjes na izbore, razmisli kome dajes svoj glas. U njemu je
kljuc, kljuc nase spremnosti, kljuc za buduce odnose, kljuc za neke nove
Srebrenice (ne ponovilo se).
Mislim da sam sada bio jasan. Pozdrav.

ili ce je ukinuti. Ali ako je ima onda ce nastaviti da tavori kao trokomponentna, a ako ce se ukinuti, onda ce se ukinuti
u cijeloj Bosni. Znaci nece je niko imati. Ne mogu, u tom slucaju samo bosnjaci imati svoju vojsku.
U tom slucaju bi morali imati svoju DRZAVU.
O tome ja govorim. Bez obzira sta se desavalo i sta mi mislili da se moze
desiti, nismo danas mi ti koji odlucujemo. Tu je visoki predstavnik i organi
danasnje drzave.
U onom kontekstu, u kojem sam ja pisao, JNA je bila visenacionalna. Ne znamZar stvarno mislis da je JNA bila visenacionlna
tacan odnos u procentima, ali znam da je on bio priblizno isti brojcanom odnosu
koji je vazio za broj pripadnika pojedinih naroda u YU. Imao si visokih oficira razlicitih
nacionalnosti. A pogotovo nizih oficira. Sto se tice pilota, znam da je pokvaren zub
bio razlog za odbijanje prijema za pilote. Pilot je pilot, nije to pjesadija.
Druga je stvar, a mozda ti na to mislis, sa onim sto se jos zvalo JNA od
sukoba u Sloveniji pa dalje. Po meni ono nije bila JNA. Jer ako je iz iste otislo,
napustilo, pobjeglo, smjenjeno, dobar dio oficirskog kadra onda je ostalo
nesto, sto nije bilo ni nalik onom prvobitnom.
A ako nisi znao, konkursi za srednje vojne skole i vojne akademije bili su javni.
Na njih su se javljali svi koji su bili zainteresovani. Oni koji su prosli testove,
strozije ili manje stroge, mogli su ici dalje. Ali posto su kapaciteti bili ograniceni,
nisu svi mogli biti primljeni. Primani su oni sa najboljim uspjehom u prethodno
zavrsenoj skoli, ali je i kod konacne odluke bitna bila i nacionalna zastupljenost
primljenih pitomaca, koja je odgovarala nacionalnoj zastupljenosti naroda u YU.
Danas ces procitati i cuti drugacije, ali vjeruj da je ovo gore tacno. Pogledaj koliko je
u Armiji BiH bilo oficira JNA. Sefer je zavrsio Komandno-stabnu akademiju JNA,
a to je najvisi stepen vojnog obrazovanja u JNA. Itd...
Ostajem pri napisanom, a ti malo razmisli:Bili spremni? Kako bolan spremni?! Jel spreman bio narod u...
Imali smo mi ono sto je najvaznije, a to su bili vojno sposobni i strucni ljudi, imali smo
O "strucnjacima" koji su savjetovali da se protiv cetnika borimo parkiranimA u TO su komandovali vojni dundjeri, ljudi koji su bili vojne analfabete, ali
su bili "politicki" podobni.
autima na kapiji i bacanjem luga u oci i slicnim glupostima je vec vise puta
receno na slicnim temama.
I sta mislis ko je kriv. I ko kaze da se nije moglo nista uraditi. Nije seJel bilo spremno i samo Sarajevo koje je gledalo mjesecima kako se četnici ukopavaju na brdima i ništa se nije poduzelo.
smjelo jer su nasi razgovarali (javno) i pregovarali (tajno) sa njihovim.
A to vec nije znanje, to je politika. Sreca pa svi nisu bili politicari, bilo je i onih
koji su na vrijeme "nanjusili" zlo i opasnost.
A kasnije sve postade "biznis". Kao sto gore rekoh, na racun obicnog covjeka, nazalost.
Ovdje si rekao sustinu. I tu je lezala "tajna" nase "spremnosti".al na razini države BiH je bilo rasulo i dezorganizacija
I danas kada imamo drzavu kakvu niko nema, kada imamo vojsku, kakvu
niko nema i mnoge stvari imamo kakve niko nema, za nas je najbolje da bez toga
i ostanemo ( kada niko takvo nesto nema ) i pokusamo napraviti nesto sto
svako ima. A to cemo imati, kada se tvoj navod, iz zadnjeg tvog citata,
pretvori u svoju suprotnost- sredjenost i organizacija.
I zato, kada izadjes na izbore, razmisli kome dajes svoj glas. U njemu je
kljuc, kljuc nase spremnosti, kljuc za buduce odnose, kljuc za neke nove
Srebrenice (ne ponovilo se).
Mislim da sam sada bio jasan. Pozdrav.
Uzvracam, a znam da nisam usamljen u misljenju.Vodenjak
"kekec, moje postovanje"
- bosan
Ja boze dragi koji smo mi hajvani. Malo su nas poklali izgleda,ne znam koliko su trebali da bi mi shvatili.Sta vi mislite da ovdje neko poziva na rat ,na mrznju.Ovaj nam stavlja slike djece i salje poruke.Ne znam PAPE koliko imas godina ali ove slike si trebao ´92 pokazivati i to znas kome ?
Narodu koji je takvu golgotu prezivio ti saljes djeciju rucicu? Tuzno.
Musliman se ne treba braniti i ne treba nista znati o odbrani ,treba samo naucit kosulju skinut i namjestit se krvniku da te lakse zakolje.Ovdje nam demokrate drze lekciju koji i dalje podrzavaju RS i pisu o tome kako Bosnjacima ne treba vojska.Velicanje JNA je i dalje pjedincima partijski zadatak.Ja sam svoj grad Tuzlu branio zajedno sa jaranima Hrvatima ,Srbima,Romima i ne znam jeli bilo jos koje vjere a ovdje mi pisu o vojsci oni koji su strugnuli kad je prvi metak puko u Bosni.A vi Bosnje pogledajte jos koji put ovaj snimak smaknuca ovih Srebrenickih mladica i djece i zamislite sebe ili svoju djecu umjesto njih, pa tek onda odlucite da li potrebna vojska. Dokle god zivimo medju vukovima ,moracemo se branit.Napadali nikog nismo.
Narodu koji je takvu golgotu prezivio ti saljes djeciju rucicu? Tuzno.
Musliman se ne treba braniti i ne treba nista znati o odbrani ,treba samo naucit kosulju skinut i namjestit se krvniku da te lakse zakolje.Ovdje nam demokrate drze lekciju koji i dalje podrzavaju RS i pisu o tome kako Bosnjacima ne treba vojska.Velicanje JNA je i dalje pjedincima partijski zadatak.Ja sam svoj grad Tuzlu branio zajedno sa jaranima Hrvatima ,Srbima,Romima i ne znam jeli bilo jos koje vjere a ovdje mi pisu o vojsci oni koji su strugnuli kad je prvi metak puko u Bosni.A vi Bosnje pogledajte jos koji put ovaj snimak smaknuca ovih Srebrenickih mladica i djece i zamislite sebe ili svoju djecu umjesto njih, pa tek onda odlucite da li potrebna vojska. Dokle god zivimo medju vukovima ,moracemo se branit.Napadali nikog nismo.
-
Toozla
kekec wrote:Uzvracam, a znam da nisam usamljen u misljenju.Vodenjak
"kekec, moje postovanje"
...samo da pozdravim sve ove strucnjake koji misle da recept za drzavnu sigurnost lezi u primjeni vjere na plemenski oblik organizovanja ljudske zajednice...dobro dosli u 21. vjek...
-
Vozdra_123
ma jeb*** vas vojska i sve ostalo
balkanu samo treba 2-3 atomske i problemi svi rijeseni
balkanu samo treba 2-3 atomske i problemi svi rijeseni
- Fair Life
Sto budala moze lupiti, ama... vojska potrebna, ako bog da !! Mlad... pa budala.bosniaque wrote:... zato vojska nam je potrebna jos uvjek, i bice nam potrebna i u buducnosti ako bog da!
Umjesto pushketanja, bolje bi bilo da zagovaras lopatanje. Umjesto sluzenja vojnog roka, sluzenje domovini radnim akcijama... civare, lopatu i krampu.
Tebi kao da je lakse izdrzati metak u glavu nego znoj po ledjima.
Ima vas i takvih, inshallah...