Optimizam, pesimizam, defetizam

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ja

sam pesimista
21
33%
sam optimista
20
31%
ne želim biti pesimista ni optimista, ja želim da budem pilot... Aaaaaa... Pilooooot...
23
36%

Total votes: 64

medvjed23

#51 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by medvjed23 »

ja više značaja dajem tom drugom, dobru i zlu.. kako misliš, to je promjenjive prirode? ciljaš na relativnost morala ili na to da svaki čovjek u sebi nosi i sa različitim rezultatima vaga i dobro i zlo?
Bellomo

#52 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by Bellomo »

Ne znam gdje bih sebe svrstao. Mogu li ubaciti svoju opciju?
Ne vidim sebe ni kao optimistu ni kao pesimistu. Ne vjerujem, jednostavno, da se komplet ljudska narav, u tom aspektu, može podijeliti u samo dvije ili tri "skupine". Više sam za realno i zdravo razmišljanje, ne oslanjam se na te unutrašnje osjećaje i vodilje, barem izbjegavam to, pokušavam. Eh ja sam optimista, bit će ovo, bit će ono, bit će, bit će. Ili si pesimista pa sumnjaš u sve, ne nadaš se itd. Životna iskustva su različita, kod svakoga, mislim da ljudi tome dozvoljavaju da se okarakterišu kao jedno ili drugo ili da se ne karakterišu nikako.
Pa bih rekao da sam ja alpinista. :D Pa dokle se popneš, popeo si se svojim radom i trudom i voljom. I naravno "Always look on the bright side of life".
Gojeni H

#53 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by Gojeni H »

japin_mutapi wrote:sa vukajlije

Kad optimisti potonu sve lađe, on zamisli da su to podmornice.
Zamisli koliko je to mogucih potonulih brodova s blagom. :D
Gojeni H

#54 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by Gojeni H »

medvjed23 wrote:ne sviđaju, ni najmanje.. fašizam je kul dok si na pravoj strani podjele na nadljude i podljude.. a ta podjela je fluidna.. nekad su jevreji bili u problemu, danas su to muslimani, sutra, ko zna? ako si danas sklon fašizmu, onda sutra, kad ti neko okači traku na rukav, nećeš imati pravo da ...
Mijesas nacizam i fasizam.

Fasizam je zlo zbog drugih stvari.
medvjed23

#55 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by medvjed23 »

nacizam je vrsta fašizma
Gojeni H

#56 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by Gojeni H »

medvjed23 wrote:nacizam je vrsta fašizma
Dooobro, u pravu si ali ... posto si se dotakao trake, nasao sam za shodno da prokomentarisem, jer npr. Jevreji i nisu imali grdnih problema sa fasistima u Italiji.

Fasizam ti je ba prilicno jednostavan: jedan baba, policija, tiranija ... uobicajene stvari. :D

Nacizam je arhizlo.
MarlboroGold

#57 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by MarlboroGold »

medvjed23 wrote:ja više značaja dajem tom drugom, dobru i zlu.. kako misliš, to je promjenjive prirode? ciljaš na relativnost morala ili na to da svaki čovjek u sebi nosi i sa različitim rezultatima vaga i dobro i zlo?
Relativnost morala i percepciju ostalih. Tvoji postupci mogu za nekog biti dobri, dok za druge loši - kulturološke razlike i slično, jer svako društvo ima svoje mjere za ono što je dobro i loše. Isto tako možeš uglavnom činiti dobra djela u jednom društvu i onda odjednom skrenuti sa tog puta iz raznih razloga. Kod sposobnosti to baš i nije tako, a (ne)sposobne osobe mogu biti i dobre i zle. Naravno, ja odbacujem sposobnost nekog da može ubiti stotinu ljudi i slično... dolazi u obzir samo ono što je pozitivno za tu osobu i ostale u njenom okruženju.
Možda je ovo gledište malo "robotizirano", ali iskustvo me natjeralo da tako počnem gledati na ljude i sve više uviđam da je ispravno, a i manje me opterećuje.
medvjed23

#58 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by medvjed23 »

pa nisu nam stavovi previše udaljeni.. i ti, na koncu, nakon par opravdanih opaski o relativnosti morala, prihvataš da postoji dobro i definišeš ga kao ono što je pozitivno za čovjeka i njegovo okruženje.. od dobrih ili, kako ti kažeš, pozitivnih ljudi možeš doživjeti samo dobro, a od uspješnih i dobro i zlo, zavisno od toga u čemu su tačno uspješni.. zato ja plemenitost stavljam ispred uspjeha..
triconja

#59 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by triconja »

Glupa je podjela dobro-lose, mislim da je gledanje koristi precizniji indikator ponasanja pojedinca.
medvjed23

#60 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by medvjed23 »

pa možeš dobro definisati kroz korist, a zlo kroz štetu.. ne sporim da su pojmovi dobra i zla subjektivni i podložni različitim tumačenjima, ali i kao takvi čine legitimnu osnovu za razvoj svjetonazora.. na kraju krajeva, jedino što zaista postoji su atomi i prostor među njima, sve ostalo je stvar mišljenja..
triconja

#61 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by triconja »

medvjed23 wrote:pa možeš dobro definisati kroz korist, a zlo kroz štetu.. ne sporim da su pojmovi dobra i zla subjektivni i podložni različitim tumačenjima, ali i kao takvi čine legitimnu osnovu za razvoj svjetonazora.. na kraju krajeva, jedino što zaista postoji su atomi i prostor među njima, sve ostalo je stvar mišljenja..
Dobro i zlo su pojmovi koji su tu da ih koristimo u svrhu manipulisanja. Jel dobro to sto covjek ode u sumu i izvuce svake godine 100 metara drva eto da bi prezivio a drzavu zavrce za neke pare koje bi se mogle iskoristiti u sektoru zdravstva da se neko dijete spasi (kupovinom masine ili edukacijom medicinskog osoblja i doktora)?

Dobro i lose su relativne stvari, nemaju nikakvu tezinu ni referentnu vrijednost. Korist je vec dobro definisana i zna se da je korist ista ha ovdje ha u japanu ha u meksiku i ljudi na putu do koristi slabo gledaju moralne aspekte i tu podjelu na dobro i lose ako ce im na koncu ta korist biti veca nego korist od toga dal su "dobri" ili "losi".
medvjed23

#62 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by medvjed23 »

je l korist dobra ili loša?
triconja

#63 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by triconja »

medvjed23 wrote:je l korist dobra ili loša?
E to ti ne znam odgovoriti. Moze se zakljuciti gledajuci individualno ili sa aspekta drustva. Za organizam (jedinke) je korisno to sto ce jest, a kako ce jest (mislim na moralnost postupaka da se stigne do hrane) organizam ne zanima. Za organizam (drustvo) je korisno da se postuju neka pravila. Cesto se zna desit da se to dvoje sukobi i nastaje belaj, tj. ljudi kazu onaj dobro radi, lose radi, drustvo je dobro, lose i tako dalje, i naravno neko najebe a neko dobije jos vise.
medvjed23

#64 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by medvjed23 »

koja ti je prva misao kad se, nakon gladovanja, najedeš hrane koja ti odgovara, taman koliko ti odgovara? dobro je? loše je? korisno je?
kmirsad

#65 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by kmirsad »

Pravedno je... :-D
triconja

#66 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by triconja »

medvjed23 wrote:koja ti je prva misao kad se, nakon gladovanja, najedeš hrane koja ti odgovara, taman koliko ti odgovara? dobro je? loše je? korisno je?
Covjek je organizam koji je dio dosta veceg organizma (drustvo). Zavisi sve od situacije do situacije za moralnost ali za korist zna se, u bilo kakvom slucaju ili spletu okolnosti covjek kad jede to je korisno za njega al za drustvo more bit i da nije.

Evo za tebe pitanje, jes cuo za dijete koje se bacilo na bombu da spasi skolske jarane (cini mi se u pakistanu)? Jel to dobro ili lose?
triconja

#67 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by triconja »

kmirsad wrote:Pravedno je... :-D
Sa tvoje strane, a sa strane drustva mozda i nije :lol: :lol: :lol:
kmirsad

#68 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by kmirsad »

:lol: Što ne mjenja činjenicu da je pravedno, da gladan čovjek treba ponekad i da jede...
Društvo začas pojede čovjeka... čovjek ne može pojesti društvo... e to je nepravedno... :lol:
medvjed23

#69 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by medvjed23 »

triconja wrote:
medvjed23 wrote:koja ti je prva misao kad se, nakon gladovanja, najedeš hrane koja ti odgovara, taman koliko ti odgovara? dobro je? loše je? korisno je?
Covjek je organizam koji je dio dosta veceg organizma (drustvo). Zavisi sve od situacije do situacije za moralnost ali za korist zna se, u bilo kakvom slucaju ili spletu okolnosti covjek kad jede to je korisno za njega al za drustvo more bit i da nije.

Evo za tebe pitanje, jes cuo za dijete koje se bacilo na bombu da spasi skolske jarane (cini mi se u pakistanu)? Jel to dobro ili lose?
ne znam, teško pitanje.. al nebitno, nisam ni tvrdio da su dobro i zlo objektivne i jasno razgraničene stvari..
triconja

#70 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by triconja »

medvjed23 wrote:
triconja wrote:

ne znam, teško pitanje.. al nebitno, nisam ni tvrdio da su dobro i zlo objektivne i jasno razgraničene stvari..
Pito sam te sta mislis o fasizmu (mogo sam stavit bilo koju drugu ideologiju koja postavlja kolektiv ispred pojedinca) da vidim kako gledas na moralnost stvari, jer kao sto sam objasnjavao postoje dvije tacke gledista za bilo koji akt.

Slazem se i ja da nista nema smisla, da ne ispadne da ja nesta pokusavam da te preobratim na nesta.
Zoya

#71 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by Zoya »

Optimista sam i pesimiste sam udaljila iz svog života.
Uvijek sam imala pozitivan stav. To mi je pomagalo da izbjegnem neke stresne situacije i ostvarim se. Svaku sam prepreku vidjela kao izazov i mogućnost da nešto izvučem i naučim iz nje.
Život je prekratak za očajavanje.
alijagoro

#72 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by alijagoro »

Mislim da sam optimista :mrgreen: ,moj skroman doprinos temi.
Secer_033

#73 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by Secer_033 »

Ja stvarno ne znam sta sam. Trazim se.
duminjo

#74 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by duminjo »

Zoya wrote:Optimista sam i pesimiste sam udaljila iz svog života.
Uvijek sam imala pozitivan stav. To mi je pomagalo da izbjegnem neke stresne situacije i ostvarim se. Svaku sam prepreku vidjela kao izazov i mogućnost da nešto izvučem i naučim iz nje.
Zamisli koliki sam ja Optimista kad sam ubijedjen da cemo ti i ja nekad na pice :lol:
triconja

#75 Re: Optimizam, pesimizam, defetizam

Post by triconja »

duminjo wrote:
Zoya wrote:Optimista sam i pesimiste sam udaljila iz svog života.
Zamisli koliki sam ja Optimista kad sam ubijedjen da cemo ti i ja nekad na pice :lol:
More bit preciznije je mazohista :lol:
Post Reply