Islam nije tu da te ucini sretnom, zato postoji rakijaZejnep wrote:E šta li je tebi šega?insomnia78 wrote:
Kako skupiti pare za Hadz?
- insomnia78
#51 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
- arzuhal
#52 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Rakija te može učiniti sretnim jedan dan. Ali ako hoćeš da budeš čitav život sretan, neprestano, onda moraš raditi drugu stvar, kako kaže kineska mudrost 
- Zejnep
#53 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
insomnia78 wrote:Islam nije tu da te ucini sretnom, zato postoji rakijaZejnep wrote:E šta li je tebi šega?insomnia78 wrote:Barem ne na ovom svijetu. On se vise vodi onom partizanskom. “Losije danas zq bolje sutra”
Pojma nemaš
- insomnia78
#54 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
A take su mi najdraze. To i ti sad nekaka muslimanka
- Zejnep
#55 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Kakvo je to pitanje? Jesam, što? Kakva, nekakva, nikakva stvarno nije tvoje da komentarišeš. Nemo' me nervirati, ovo mi je jedan od najtežih dana u životu. Mogla bih se lijepo iskaliti na tebiinsomnia78 wrote:A take su mi najdraze. To i ti sad nekaka muslimanka
- Connaisseur Karlin
#56 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Beget umislio da je postao NapoleonZejnep wrote:Kakvo je to pitanje? Jesam, što? Kakva, nekakva, nikakva stvarno nije tvoje da komentarišeš. Nemo' me nervirati, ovo mi je jedan od najtežih dana u životu. Mogla bih se lijepo iskaliti na tebiinsomnia78 wrote:A take su mi najdraze. To i ti sad nekaka muslimanka
- insomnia78
#57 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
- Connaisseur Karlin
#58 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
ja sma muslimanka katolkinja i jevrjejkainsomnia78 wrote:jesto i ti muslimanka?
ja sma bogata svojim porijeklom Begetu
- bosan
#59 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Za " Arzulaha " par pitanja . Nesto o Hadzu mi je poznato e sad dali je to tacno ne znam . Moj rahmetli dedo je obavio Hadz mislim 1950 i neke , putovali su autobusom mislim mjesec dana . E sad mozemo zamisliti kakav je autobus bio u ono vrijeme i kakvi su bili putevi . Posle toga je isao jos dva puta za ljude koji se dal zbog bolesti ili neceg drugog nisu usudili sami obaviti . Tamo nisu bili u hotelima ( tad ih vjerovatno nije ni bilo ) vec u satorima od nekog obicnog bijelog platna . Tad je ,koliko ja znam , vazilo pravilo da je osoba morala biti situirana , bez dugova i koja bi nakon obavljanja Hadza mogla normalno nastaviti zivjeti . Uglavnom su ta sredstva obezbjedjivala djeca koja su radila i iz zahvalnosti prema roditeljima slali ih na Hadz . Mislim da u to vrijeme a i mnogo godina posle u jednom velikom Bosanskom selu nije bilo ni 10 Hadzija . Tad je to bilo cini mi se puno skuplje nego danas jer je bilo manje para , tesko se zivjelo , mnogim pravim vjernicima se nije ispunila zelja da to obave . Danas je to drugacije . Lakse . Brze . Mogao bi bez problema otici , bio bi mi i red al nisam se ja rijesio mnogih sejtanluka i ne znam da li cu ikad to obaviti . E sad pitanja koja se ne odnose na mene licno ali zelim znati odgovore :
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz ako je covjek duzan ili ima kredit ?
- Je li dozvoljeno uzeti kredit ili se zaduziti za obavljanje Hadza ?
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz ako si korisnik socijalne pomoci al si ustedio za Hadz ? Znam za takav slucaj .
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz i posle toga napustiti posao i ganjati penziju - jer pobogu brate gdje ce hadzija raditi ?
- Je li dozvoljeno voditi djecu na Hadz koja jos nisu svjesna ni Islama niti znacenja Hadza ?
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz i posle toga ako imas djecu koju skolujes traziti za njih stipendiju ?
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz ako ne prakticiras vjeru kao sto bi pravi vjernik trebao ?
- Je li u redu obaviti Hadz a imas clanove blize familije koji zive u teskom siromastvu ? Je li ispravnije obaviti Hadz ili pomoci rodbini ?
- Je li dozvoljeno muslimanu da prima bozicnicu jer i od toga stedi da bi otisao na Hadz ?
Hvala unaprijed na odgovorima .
Insomnia78 nek ne upada jer ne trazim misljenje kjafira

- Je li dozvoljeno obaviti Hadz ako je covjek duzan ili ima kredit ?
- Je li dozvoljeno uzeti kredit ili se zaduziti za obavljanje Hadza ?
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz ako si korisnik socijalne pomoci al si ustedio za Hadz ? Znam za takav slucaj .
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz i posle toga napustiti posao i ganjati penziju - jer pobogu brate gdje ce hadzija raditi ?
- Je li dozvoljeno voditi djecu na Hadz koja jos nisu svjesna ni Islama niti znacenja Hadza ?
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz i posle toga ako imas djecu koju skolujes traziti za njih stipendiju ?
- Je li dozvoljeno obaviti Hadz ako ne prakticiras vjeru kao sto bi pravi vjernik trebao ?
- Je li u redu obaviti Hadz a imas clanove blize familije koji zive u teskom siromastvu ? Je li ispravnije obaviti Hadz ili pomoci rodbini ?
- Je li dozvoljeno muslimanu da prima bozicnicu jer i od toga stedi da bi otisao na Hadz ?
Hvala unaprijed na odgovorima .
Insomnia78 nek ne upada jer ne trazim misljenje kjafira
- insomnia78
#60 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Joj al ima pravo zanimljivih 
- triconja
#61 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Bas bi konstruktivno odgovorio, ma hajte molim vasinsomnia78 wrote:Joj al ima pravo zanimljivih
- animals
#62 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Ja muslimana ..a prima Bozicnicu..
i hoce jos na Hadz..

i hoce jos na Hadz..
- Connaisseur Karlin
#63 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
a zasto ne? gdje je problem?animals wrote:Ja muslimana ..a prima Bozicnicu..
i hoce jos na Hadz..![]()
-
hamos
#64 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
uvijek je hadzija bio boss i uvijek je hadz bio luksuz,sta lazes?mali jomu wrote:insomnia78 wrote: Zar nije uvijek i bio
Nije,
ali sad je otislo na to..... cifra je dobro dobra
- Connaisseur Karlin
#65 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
nije vise ni luksuz ni titula koju prepoznaje cijela mahalahamos wrote:
uvijek je hadzija bio boss i uvijek je hadz bio luksuz
danas ljudi odu i vrate se , bez znacajnih utjecaja na svoju sredinu, ; danas je odlazak na hadz vise skoncetriran na licno zadovoljstvo ; danas vise osoba moze otici na hadz , nije vise povijesna rijetkost
- insomnia78
#66 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
U odnosu muslimana prema samoj instituciji bozica?Connaisseur Karlin wrote:a zasto ne? gdje je problem?animals wrote:Ja muslimana ..a prima Bozicnicu..
-
hamos
#67 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
ali je i dalje skup kao i prije,ne mozes otici kao do neuma..niti ces ikad mociConnaisseur Karlin wrote:nije vise ni luksuz ni titula koju prepoznaje cijela mahalahamos wrote:
danas ljudi odu i vrate se , bez znacajnih utjecaja na svoju sredinu, ; danas je odlazak na hadz vise skoncetriran na licno zadovoljstvo ; danas vise osoba moze otici na hadz , nije vise povijesna rijetkost
- Connaisseur Karlin
#68 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
to je zaradjena Bozicnica, 13 plata , NIJE POKLONinsomnia78 wrote:U odnosu muslimana prema samoj instituciji bozica?Connaisseur Karlin wrote:a zasto ne? gdje je problem?animals wrote:Ja muslimana ..a prima Bozicnicu..
- Zejnep
#69 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Može ba, nego je sve drugo prečehamos wrote:ali je i dalje skup kao i prije,ne mozes otici kao do neuma..niti ces ikad mociConnaisseur Karlin wrote:nije vise ni luksuz ni titula koju prepoznaje cijela mahalahamos wrote:
- insomnia78
#70 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
To nema veze sa trinestom platom.Connaisseur Karlin wrote: to je zaradjena Bozicnica, 13 plata , NIJE POKLON
- Connaisseur Karlin
#71 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
netocnohamos wrote:ali je i dalje skup kao i prije,ne mozes otici kao do neuma..niti ces ikad mociConnaisseur Karlin wrote:
nije vise ni luksuz ni titula koju prepoznaje cijela mahala
- Connaisseur Karlin
#72 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Ko daje Bozicnicu?insomnia78 wrote:To nema veze sa trinestom platom.Connaisseur Karlin wrote: to je zaradjena Bozicnica, 13 plata , NIJE POKLON
- HardcoreMX
#73 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
...pokrade ljude, mito uzima i podaje, prevari, podvali,...skupi..i onda ode da gadja sejtana...dijabolicno bas...
- vazi
#74 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Moj rahm pra svekar je bio trgovac i ostavljo pare za hadza iza grede u radnji, kao ako nisu halal nek ih mis odnese
I nije ih mis ni pipno vec je dedo obavio hadz .
I nije ih mis ni pipno vec je dedo obavio hadz .
- insomnia78
#75 Re: Kako skupiti pare za Hadz?
Onaj ko daje i plate ali to nema veze. Firme koje imaju trinestu platu opet daju bozicnicuConnaisseur Karlin wrote:Ko daje Bozicnicu?insomnia78 wrote:To nema veze sa trinestom platom.Connaisseur Karlin wrote: to je zaradjena Bozicnica, 13 plata , NIJE POKLON