A uspjeh il neuspjeh. Jbg to pomocni radnik u proizvodnji zvuci kao nesto sto naucis za tri minute takvi ni u Švici ne uživajuA primanja od 750 KM za pomoćnog radnika u proizvodnji u Visokom nisu mala, čak su značajno iznad prosjeka.
Radna snaga u BiH
Moderator: anex
- insomnia78
#51 Re: Radna snaga u BiH
Naravno da je napisano
Last edited by insomnia78 on 28/04/2018 18:15, edited 1 time in total.
-
zetareticula
#52 Re: Radna snaga u BiH
Tek ce biti kmečanja za radnike cekajte jos godinu, dvije
sami ste krivi nije niko budala
-
channel10
#54 Re: Radna snaga u BiH
Na sta mislis?zetareticula wrote:Tek ce biti kmečanja za radnike cekajte jos godinu, dvijesami ste krivi nije niko budala
-
channel10
#55 Re: Radna snaga u BiH
Ta visina primanja je recimo tako, solidna, ukoliko u porodici jos neko radi i zaradjuje jos najmanje toliko.drunken tiger wrote:Nauči čitati. Nigdje nije napisano tako kako ti kažeš. O sta ga pravdas? Je li to uspjeh nekome dati 750KM za mjesec dana rada??insomnia78 wrote:Vidis ti si u skolu isao besplatno al dzaba. Cojk kaze iznadprosjecna za to radno mjesto i vrstu posla
I popustite covjeka, ako cemo biti posteni, nudi solidnu platu sa stazom tako da njega ne mozete svrstati medju nase klasicne "privrednike".
-
zetareticula
#56 Re: Radna snaga u BiH
Mislim zar nije logicno da firme vec u nazad nekih godinu, dvije nisu u mogucnosti da pronadju adekvatnu radnu snagu. Svak tko je ista znao da radi ili je majstor u svojoj branzi otisao je ili je u cekanju da ide vani, znam vec sad nekoliko firmi koje podizu radnicima place i do 500KM samo da im daju potvrdu da ih nece napustiti. Pogledaj po kantonima koja je potraznja samo za npr. Vozače, a sta tek ocekivati u naredne dvije godine ili posjeti techannel10 wrote:Na sta mislis?zetareticula wrote:Tek ce biti kmečanja za radnike cekajte jos godinu, dvijesami ste krivi nije niko budala
stranice koje su osnovana za odlazak u Njemacku konkretno i pogledaj samo broje ljudi koja je u cekanju za vize.
-
channel10
#57 Re: Radna snaga u BiH
Neka vala, tako im i treba. Kad su ebavali radnike da im rade za nista, sad neka gube poslove i zatvaraju firme kad ne znaju prepoznati dobrog radnika i kad nisu ljudi, pa da ih plate onoliko koliko i zasluzuju.
- drunken tiger
#58 Re: Radna snaga u BiH
Piše li u izvještaju FZZZ-a posebno prosječna plata za svaku struku i svaku vrstu posla? Ne piše. Zna se šta je prosječna plata. Ali nije to ni bitno. Prihvatit ću ja da sam pogriješio. Za mene je tragedija što je za pohvalu neko i izuzetak neko ko daje redovne plate radnicima. Kakve takve. To je poraz!! I ne uživjau ni u Švici takvi radnici. Jedva preživljavaju. Bježe u druge zemlje gdje im je bolje. Masovno napuštaju Švicu...insomnia78 wrote:Naravno da je napisanoA uspjeh il neuspjeh. Jbg to pomocni radnik u proizvodnji zvuci kao nesto sto naucis za tri minute takvi ni u Švici ne uživajuA primanja od 750 KM za pomoćnog radnika u proizvodnji u Visokom nisu mala, čak su značajno iznad prosjeka.
- Prpa.ba
#59 Re: Radna snaga u BiH
Koliko kriticara sa ove teme je makar markicu zaradilo kroz vlastiti biznis? 
Svako misli da je njegov posao najtezi i da bas on zasluzuje platu dostojnu zivljenja, a niko da se zapita da li mjesecno uopce donese toliko novca svom poslodavcu.
Svako misli da je njegov posao najtezi i da bas on zasluzuje platu dostojnu zivljenja, a niko da se zapita da li mjesecno uopce donese toliko novca svom poslodavcu.
- drunken tiger
#60 Re: Radna snaga u BiH
Jel' se zaje*avaš??Prpa.ba wrote:Koliko kriticara sa ove teme je makar markicu zaradilo kroz vlastiti biznis?
- duminjo
#61 Re: Radna snaga u BiH
Ako znas da ti gazda mjesecno cistih para uzima 50.000 a svakom radniku (desetak radnika) plata 600, nemaš se sta pitati nego grabiti i nogama i rukama zä necim boljim.Prpa.ba wrote:Koliko kriticara sa ove teme je makar markicu zaradilo kroz vlastiti biznis?
Slicnih slučajeve mali milion.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#62 Re: Radna snaga u BiH
Znaš li koliko ljudi guli za 5-6 stotina u Sarajevu?drunken tiger wrote:Piše li u izvještaju FZZZ-a posebno prosječna plata za svaku struku i svaku vrstu posla? Ne piše. Zna se šta je prosječna plata. Ali nije to ni bitno. Prihvatit ću ja da sam pogriješio. Za mene je tragedija što je za pohvalu neko i izuzetak neko ko daje redovne plate radnicima. Kakve takve. To je poraz!! I ne uživjau ni u Švici takvi radnici. Jedva preživljavaju. Bježe u druge zemlje gdje im je bolje. Masovno napuštaju Švicu...insomnia78 wrote:Naravno da je napisanoA uspjeh il neuspjeh. Jbg to pomocni radnik u proizvodnji zvuci kao nesto sto naucis za tri minute takvi ni u Švici ne uživajuA primanja od 750 KM za pomoćnog radnika u proizvodnji u Visokom nisu mala, čak su značajno iznad prosjeka.
750 KM nije sjajno, ali nije ni loše.
Jedno od 750 je patnja. Dvoje....to je već nešto.
Uostalom, čovjek reče da je to početna, najniža plata.
Misliš da se inače počinje sa 1000? U BiH?
- MMM1977
#63 Re: Radna snaga u BiH
Poenta teme je promašena. Volio bih i ja da su plate 2000km početna ali kako, pa vi ovdje podržavate rad na crno a samim time i nelojalnu konkurenciju svima onima koji plaćaju svoje obaveze državi, radnicima, dobavljačima i sl.
Dakle, nije nikako ispravno da neko ko radi na crno u BiH, ko neće da radi nikako ili ko ide raditi vani na crno bude na evidenciji nezaposlenih i koristi bilo kakve benefite koji proističu iz toga.
Ja nikada nisam gledao da radnike platim najmanje što mogu, čak štaviše - kako je firma napredovala tako su napredovali i svi u firmi. Meni je zadovoljan radnik svetinja jer samo takav daje rezultat.
Ja ću gurati po svom, sve po zakonu, da je svima ok (uključujući i mene) dokle god mogu. Kad ne bude moguće onda ću radije ključ u bravu nego da živim od toga da lomim leđa radniku za minimalac.
Još jednom nudim da forumašu O'zone (svakako smo trebali sarađivati) otkrijem sve detalje o sebi i svojoj firmi pa nek potvrdi da li govorim istinu ili ne.
Dakle, nije nikako ispravno da neko ko radi na crno u BiH, ko neće da radi nikako ili ko ide raditi vani na crno bude na evidenciji nezaposlenih i koristi bilo kakve benefite koji proističu iz toga.
Ja nikada nisam gledao da radnike platim najmanje što mogu, čak štaviše - kako je firma napredovala tako su napredovali i svi u firmi. Meni je zadovoljan radnik svetinja jer samo takav daje rezultat.
Ja ću gurati po svom, sve po zakonu, da je svima ok (uključujući i mene) dokle god mogu. Kad ne bude moguće onda ću radije ključ u bravu nego da živim od toga da lomim leđa radniku za minimalac.
Još jednom nudim da forumašu O'zone (svakako smo trebali sarađivati) otkrijem sve detalje o sebi i svojoj firmi pa nek potvrdi da li govorim istinu ili ne.
- MMM1977
#64 Re: Radna snaga u BiH
Svakog radnika kog sam primio sam lično uputio na to da uči. Čim nauči posao plata ide gore, bez da isti to mora tražiti. U 5 godina koliko radim me nije napustio niti jedan radnik, valjda je i to neko mjerilo.Tomahawk11 wrote: Znaš li koliko ljudi guli za 5-6 stotina u Sarajevu?
Ali tema nisam ja ili moja firma nego ono što piše u uvodnom komentaru.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#65 Re: Radna snaga u BiH
MMM1977 wrote:Svakog radnika kog sam primio sam lično uputio na to da uči. Čim nauči posao plata ide gore, bez da isti to mora tražiti. U 5 godina koliko radim me nije napustio niti jedan radnik, valjda je i to neko mjerilo.Tomahawk11 wrote: Znaš li koliko ljudi guli za 5-6 stotina u Sarajevu?
Ali tema nisam ja ili moja firma nego ono što piše u uvodnom komentaru.
- MMM1977
#66 Re: Radna snaga u BiH
Ali pazi, razumijem ja o čemu se ovdje piše, notorna je činjenica da su privatni poslodavci u 90% slučajeva govnari veliki. Čim se zaradi neka lova to odmah nos do nebesa, bijesna auta na leasing, kurave itd. A radnici skapavaju.
Ja sam svojoj supruzi i najbližem saradniku davno rekao da i meni lično ukažu na to ako skrenem sa pravog puta, nekad čovjek i ne vidi da je zalutao. I ne smeta mi da mi neko kaže da nešto krivo radim, nisam egoista.
Ja nisam rođen u fotelji, bio sam i ja radnik i uvijek to imam na umu.
Ja sam svojoj supruzi i najbližem saradniku davno rekao da i meni lično ukažu na to ako skrenem sa pravog puta, nekad čovjek i ne vidi da je zalutao. I ne smeta mi da mi neko kaže da nešto krivo radim, nisam egoista.
- Tomahawk11
- Globalni moderator
#67 Re: Radna snaga u BiH
I to je činjenica, dosta gazdi gleda na štetu radnika, a u svoju korist i onda imaš izrabljivače.
Nego prokomentarisah, pošto sam vidio da se radi o startnoj plati, a ono galama kako je malo.
Nego prokomentarisah, pošto sam vidio da se radi o startnoj plati, a ono galama kako je malo.
-
biglebovski
#68 Re: Radna snaga u BiH
Meni se ćini da je poenta u stvari šta sve poslodavci/vlasnici firmi plaćaju državi, a šta im se dešava gdje ne bi trebalo, tj kako administracija puno uzima a ništa ne radi.
Doprinosi na malu platu (a takvih je kamara) po zaposlenom su: fed pio/mio 137.00, kant. zdravstveno 88.00, fed. fond solidarnosti 10.00, kant. doprinos za nezaposlene 8.00, fed. doprinos za nezaposlene 7.00 KM, kant. porez na dohodak 10-ak, opštinski porez za zaštitu od nepogoda te vodna naknada sve skupa 8.00 KM, doprinos za invalidne nekih 6.00 KM. Onda godišnja opštinska komunalna renta 500.00.
Meni kao vlasniku firme je najteže plaćati nešto što ne koristim ili nemam neku korist od toga. Pa tu spada članstvo komora 240.00 godišnje (ajde što plaćaš skuplje registraciju uvoz-izvoz firme nego uopšte ne možeš otvoriti takvu firmu bez ugovora sa komorom - obrtnička komora je bila 20-30 KM) onda, odjednom se pojave nekakvi sanitarni DDD, pa i oni sad hoće ugovor što izađe 120.00 za 10 m2 prostora, nije hrana u pitanju. Pa onda papira nekakvih, knjiga, te ova za ovo te ona za ono, ko da živimo u 1970.-im a ne u doba cloud-a. Pa onda FIA 70.00 KM, pa de ovjeri ovo, ono, pa ne možeš ovjeriti u opštini moraš notaru, a notari ko nešto neće, hoće,u svom oblaku, masno naplate. Tu spada i ova gore renta.
Jako je teško razvijati posao u BiH, zapoćeti od ničega i opstati na tržištu, bez tendera, poštenski onako, i ja skidam kapu svakome ko je probao i uspio i daje redovnu platu i plaća sve ovo gorenavedeno.
Naša djeca se ne uče da rade, školstvo je u tri.p.m. otišlo. Lažni fakulteti cvjetaju, kupuju se zvanja. Teško je naći dobrog radnika, a još teže dobrog a da radi za malu platu. Takvo vrijeme došlo.
Doprinosi na malu platu (a takvih je kamara) po zaposlenom su: fed pio/mio 137.00, kant. zdravstveno 88.00, fed. fond solidarnosti 10.00, kant. doprinos za nezaposlene 8.00, fed. doprinos za nezaposlene 7.00 KM, kant. porez na dohodak 10-ak, opštinski porez za zaštitu od nepogoda te vodna naknada sve skupa 8.00 KM, doprinos za invalidne nekih 6.00 KM. Onda godišnja opštinska komunalna renta 500.00.
Meni kao vlasniku firme je najteže plaćati nešto što ne koristim ili nemam neku korist od toga. Pa tu spada članstvo komora 240.00 godišnje (ajde što plaćaš skuplje registraciju uvoz-izvoz firme nego uopšte ne možeš otvoriti takvu firmu bez ugovora sa komorom - obrtnička komora je bila 20-30 KM) onda, odjednom se pojave nekakvi sanitarni DDD, pa i oni sad hoće ugovor što izađe 120.00 za 10 m2 prostora, nije hrana u pitanju. Pa onda papira nekakvih, knjiga, te ova za ovo te ona za ono, ko da živimo u 1970.-im a ne u doba cloud-a. Pa onda FIA 70.00 KM, pa de ovjeri ovo, ono, pa ne možeš ovjeriti u opštini moraš notaru, a notari ko nešto neće, hoće,u svom oblaku, masno naplate. Tu spada i ova gore renta.
Jako je teško razvijati posao u BiH, zapoćeti od ničega i opstati na tržištu, bez tendera, poštenski onako, i ja skidam kapu svakome ko je probao i uspio i daje redovnu platu i plaća sve ovo gorenavedeno.
Naša djeca se ne uče da rade, školstvo je u tri.p.m. otišlo. Lažni fakulteti cvjetaju, kupuju se zvanja. Teško je naći dobrog radnika, a još teže dobrog a da radi za malu platu. Takvo vrijeme došlo.
-
Beno
#69 Re: Radna snaga u BiH
Skontali smo mi svi sta je tema, zasto je neko ko radi na crno ili radi vani jos uvijek na birou i ima zdravstveno osiguranje.
Pozivamo se na postenje, to je ok.
Ali hajmo malo onda da okrenemo pricu. Svaki privatnik kojeg poznajem a poznajem ih poprilicno za sebe kaze kako radi sve po zakonu. Uplacuje doprinose, redovna plata, svi prijavljeni itd itd. Radnik ima platu 1500 KM, diplomirani ekonomista, covjek koji je zaduzen za sve u firmi, prijavljen na minimalac. Tako je kod 99 posto privatnika. To nije po zakonu. Taj vlasnik ne moze reci da je sto posto cist. Moze on sebe lagati, nalaziti izgovore u tome kako su visoki nameti od drzave, moze reci nesto trece ali to opet nije po zakonu.
Evo pitanje za postavljaca teme kojeg boli kako nije po zakonu da neko radi vani ili na crno a prima zdravstveno, da li on uplacuje doprinose na stvarnu platu ili se nalazi negdje izmedju sa radnicima. Ako placa, svaka mu cast.
Ako ne placa, da nije onda malo bezveze, da ne koristim neke teze izraze, negodovati zasto se neko ne odjavi sa biroa ako vec ima bilo kakav posao a i on zakida drzavu.
A i ako placa, zasto se neko ne sjeti prijaviti sve te silne gazde koje ne rade po zakonu i jos hejbet drugih stvari nadleznim sluzbama nego se svi sjete uglavnom fukare koja prima zdravstveno osiguranje sa biroa, pa hajmo to njima ukinuti. Znas zasto, zato sto je najlakse na najslabijem istresati silu. Sta treba lik koji ode 3 mjeseca u Njemacku da radi da se odjavi sa biroa. Ne budite smijesni.
Pozivamo se na postenje, to je ok.
Ali hajmo malo onda da okrenemo pricu. Svaki privatnik kojeg poznajem a poznajem ih poprilicno za sebe kaze kako radi sve po zakonu. Uplacuje doprinose, redovna plata, svi prijavljeni itd itd. Radnik ima platu 1500 KM, diplomirani ekonomista, covjek koji je zaduzen za sve u firmi, prijavljen na minimalac. Tako je kod 99 posto privatnika. To nije po zakonu. Taj vlasnik ne moze reci da je sto posto cist. Moze on sebe lagati, nalaziti izgovore u tome kako su visoki nameti od drzave, moze reci nesto trece ali to opet nije po zakonu.
Evo pitanje za postavljaca teme kojeg boli kako nije po zakonu da neko radi vani ili na crno a prima zdravstveno, da li on uplacuje doprinose na stvarnu platu ili se nalazi negdje izmedju sa radnicima. Ako placa, svaka mu cast.
Ako ne placa, da nije onda malo bezveze, da ne koristim neke teze izraze, negodovati zasto se neko ne odjavi sa biroa ako vec ima bilo kakav posao a i on zakida drzavu.
A i ako placa, zasto se neko ne sjeti prijaviti sve te silne gazde koje ne rade po zakonu i jos hejbet drugih stvari nadleznim sluzbama nego se svi sjete uglavnom fukare koja prima zdravstveno osiguranje sa biroa, pa hajmo to njima ukinuti. Znas zasto, zato sto je najlakse na najslabijem istresati silu. Sta treba lik koji ode 3 mjeseca u Njemacku da radi da se odjavi sa biroa. Ne budite smijesni.
- HAVANA
#70 Re: Radna snaga u BiH
Jebo fotelju.Ko je radnik ,radnik je.A dzaba se pravdas.Ja pokusao par puta sa vlastitim primjerima objasniti neke stvari,zivog me iznapadali.Pojedincima si ti veci trn u oku i ako imas firmu 20 godina...nego neko ko radi na crno,svercuje,uzima invalidninu a konju rep iscupat moze...Dzaba,ti kurcu ne valjas.Trebali smo i mi svercovat ,a invalidninu sam mogao dobiti davnih dana.Neka hvala.Ne osjecam se invalidom.Eto da me jos malo napadnu.Ne znam ni jednog covjeka da zna raditi posao,da je majstor,bilo cega...da radi za 500 km o kojim svi pricaju.Znam ih pravo puno prijavljenih sto rade za platu od 800 do 1700 km.A jos vise ovih na crno,ruku na srce dobrih majstora svog posla,koji izadju i 2,3... milje...Prijavljivati.Ko im jebe mater.Ja trebam sve placati,vode,sume,istaknute reklame,privredne komore,poreze,svako 2 mjeseca neku inspekciju,peglanje od aparata za gasenje pozara do pravilnika o formiranju cijena,istaknutog radnog vremena,straha od preplate pdv,kamata,revolvinga i dugorocnih ...MMM1977 wrote:Ali pazi, razumijem ja o čemu se ovdje piše, notorna je činjenica da su privatni poslodavci u 90% slučajeva govnari veliki. Čim se zaradi neka lova to odmah nos do nebesa, bijesna auta na leasing, kurave itd. A radnici skapavaju.
- MMM1977
#71 Re: Radna snaga u BiH
Radnici su kod mene prijavljeni na punu platu. Formula je jednostavna: Dogovorena primanja - topli obrok = neto plaća + minuli rad.
A to da bih se ja trebao baviti prijavljivanjem drugih firmi
ja nemam uvid u to šta drugi rade ali eto imam uvid kada su u pitanju radnici.
I dajte se držite teme koja će biti sve aktuelnija. Mi ćemo imati problem kao država sa mladom radnom snagom koja je ujedno i najveći potrošač u društvu tako da će doći do multipliciranja problema.
Naša privreda je slaba i nema šanse da sa platama stignemo Hrvatsku a da ne pričam o Sloveniji ili Njenačkoj. Tako da je odliv radne snage neminovnost a time i najpotentnijeg dijela društva. Mi ćemo postati zemlja penzionera čije penzije neće imati ko da plaća.
A to da bih se ja trebao baviti prijavljivanjem drugih firmi
I dajte se držite teme koja će biti sve aktuelnija. Mi ćemo imati problem kao država sa mladom radnom snagom koja je ujedno i najveći potrošač u društvu tako da će doći do multipliciranja problema.
Naša privreda je slaba i nema šanse da sa platama stignemo Hrvatsku a da ne pričam o Sloveniji ili Njenačkoj. Tako da je odliv radne snage neminovnost a time i najpotentnijeg dijela društva. Mi ćemo postati zemlja penzionera čije penzije neće imati ko da plaća.
- MMM1977
#72 Re: Radna snaga u BiH
HAVANA wrote:Jebo fotelju.Ko je radnik ,radnik je.A dzaba se pravdas.Ja pokusao par puta sa vlastitim primjerima objasniti neke stvari,zivog me iznapadali.Pojedincima si ti veci trn u oku i ako imas firmu 20 godina...nego neko ko radi na crno,svercuje,uzima invalidninu a konju rep iscupat moze...Dzaba,ti kurcu ne valjas.Trebali smo i mi svercovat ,a invalidninu sam mogao dobiti davnih dana.Neka hvala.Ne osjecam se invalidom.Eto da me jos malo napadnu.Ne znam ni jednog covjeka da zna raditi posao,da je majstor,bilo cega...da radi za 500 km o kojim svi pricaju.Znam ih pravo puno prijavljenih sto rade za platu od 800 do 1700 km.A jos vise ovih na crno,ruku na srce dobrih majstora svog posla,koji izadju i 2,3... milje...Prijavljivati.Ko im jebe mater.Ja trebam sve placati,vode,sume,istaknute reklame,privredne komore,poreze,svako 2 mjeseca neku inspekciju,peglanje od aparata za gasenje pozara do pravilnika o formiranju cijena,istaknutog radnog vremena,straha od preplate pdv,kamata,revolvinga i dugorocnih ...MMM1977 wrote:Ali pazi, razumijem ja o čemu se ovdje piše, notorna je činjenica da su privatni poslodavci u 90% slučajeva govnari veliki. Čim se zaradi neka lova to odmah nos do nebesa, bijesna auta na leasing, kurave itd. A radnici skapavaju.
Ja nisam rođen u fotelji, bio sam i ja radnik i uvijek to imam na umu.a on 3 namota i 3 u dzep.Ljudi plitkog mozga i razmisljanja.Niko pare na crno nije napravio.I ako jeste u belaju je zavrsio.Rad na crno je rak rana svakog drustva a i nelojalna konkurencija ljudima koji rade oficijelno.Al nece to dugo.Sve je manje toga.Svuda ga ima ali zna se i postotak koji se moze tolerisati i ne moze iskorijeniti.Kod nas je jeben taj postotak.Ogroman.
- MMM1977
#73 Re: Radna snaga u BiH
I ovi komentari tipa ko ga jebe, dabogda propao i sl. su očaj živi i treba dobro paziti šta se želi. Ja mogu imati i firmu sa 5 ljudi gdje ću opet extra zarađivati, mogu napraviti neki motelčić gdje ću raditi ja i supruga i sasvim pristojno živjeti ali ja imam i radnike od kojih nisu svi sposobni ići vani, šta s njima? Oni koji žele propast meni zapravo žele zagorčati život baš takvima.
Imam i 2 invalida u firmi, šta s njima? Ja te ljude sam primio jer su moje komšije pa šta god doprinesu. Hoće li ih Švabo primiti?
Ne znam kada je bila neka humanitarna akcija da se nisam odazvao, ako ne zarađujem onda neću moći. Vjerojatno će reagirati Švabo?
Imam 5 stipendista, šta ćemo sa njima?
Imam i 2 invalida u firmi, šta s njima? Ja te ljude sam primio jer su moje komšije pa šta god doprinesu. Hoće li ih Švabo primiti?
Ne znam kada je bila neka humanitarna akcija da se nisam odazvao, ako ne zarađujem onda neću moći. Vjerojatno će reagirati Švabo?
Imam 5 stipendista, šta ćemo sa njima?
- HAVANA
#74 Re: Radna snaga u BiH
A 100% regularnog nema.Da se ne lazemo.Niti bi mogao opstati u ovakvoj zemlji.
- MMM1977
#75 Re: Radna snaga u BiH
I ono što me najviše smeta je obrazovanje. Mi djecu školujemo u javnim školama i fakultetima (a to košta), naučimo ih raditi i onda kada su spremni da daju rezultate i da oni finansiraju školovanje druge djece odoše po bijelom svijetu. KATASTROFA.