DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Automobili, pitanja, pomoć, savjeti...

Moderators: _BataZiv_0809, anex

Post Reply
insomnia78

#51 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by insomnia78 »

Imao je Dozer i temu o ovom generatoru :lol:
amar1994

#52 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by amar1994 »

insomnia78 wrote:Imao je Dozer i temu o ovom generatoru :lol:
zato sam i spomenuo :lol: :lol:
preludezalude

#53 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by preludezalude »

Better Man wrote:Svako auto registrovano u BiH ima naljepnicu eko standarda. Za početak treba uvesti totalnu zabranu saobraćaja svih auta sa oznakom 1 i 2 na području grada, tj. da u određenim područjima ne možeš voziti. Dalje zabrana uvoza svih automobila ispod određenog eko standarda, sva vozila na kojima su vlasnici skinuli katalizatore i druge dijelove, koji utiču na zagađenje isključiti iz saobraćaja i zabraniti upravljanje istim dok ne budu ispunjavali eko standarde. Pozivati se na standard i kupovnu moć ljudi treba zaboraviti. Ako nemaš novca da voziš 100% ispravno auto, koje zadovolja sve eko norme, onda ne treba ni da voziš. Imaš javni gradski prevoz i taxi. I još da dodam, svim onima koji kupe novo auto treba dati popust i olakšice prilikom registracije i osloboditi tehničkog pregleda, a onima sa starim automobilima treba povisiti cijenu registracije.
Nije ti dobro razmisljanje. Trenutno stanje sa tim naljepnicama je takvo da one govore samo kakvo je vozilo izaslo iz fabrike a ne da trenutno zadovoljava tu normu. Sada je moguca situacija da auto sa naljepnicom 5 zagadjuje vise od auta sa naljepnicom 2. Znaci, stanje trenutno je samo uzimanje para za nista. Tek kad eko test bude eliminatoran prilikom tehnickog pregleda vozila, se moze razmisljati o nekim restrikcijama ili olaksicama.
Edin H.

#54 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Edin H. »

Velkoski wrote:sadiq khan vozi golfa dva
Je’l ko lampa?
insomnia78

#55 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by insomnia78 »

Bez ulaganja. Sjedi i vozi
Dope_Man

#56 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dope_Man »

Opet ova tema.. pa vec tri godine bar mediji u BiH, Srbiji i Hrvatskoj s vremena na vrijeme plasiraju pricu o ''poplavi jeftinih dizelasa'' pa nikako da se desi.

Dizeli NISU zabranjeni u Njemackoj, prvo pronadji kompletne informacije o tome a onda dalje nastavi prije otvaranja ovakvih tema. Heboga ti Dozeru, od tebe ocekujem da malo vise procitas o temi umjesto hvatanja na jednu vijest sa vecernjaka.
escobar__

#57 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by escobar__ »

Velkoski wrote:normalno da smo odlagalište grobova kad nam je prosječna plata pet glava, šta očekujete, da raja kupuje nove Passate?
:thumbup:

Upravo. Sve go pametolog, a zemlja na evropskom dnu po primanjima. Al' ono kao trebali bi Arteone, nove Passate, Škode i sl. vozit jer zagađenje zraka. :lol: :lol: Nema elementarne uslove za normalan život, nema normalnu cestu al' brine o zagađenosti i eko standardima vozila. :lol:
axe22

#58 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by axe22 »

preludezalude wrote: Nije ti dobro razmisljanje. Trenutno stanje sa tim naljepnicama je takvo da one govore samo kakvo je vozilo izaslo iz fabrike a ne da trenutno zadovoljava tu normu. Sada je moguca situacija da auto sa naljepnicom 5 zagadjuje vise od auta sa naljepnicom 2. Znaci, stanje trenutno je samo uzimanje para za nista. Tek kad eko test bude eliminatoran prilikom tehnickog pregleda vozila, se moze razmisljati o nekim restrikcijama ili olaksicama.

Pocupa sve katalizatore, skide DPF i onda na tehnickom dobije istu eko normu kao neko kod koga je jos uvijek sve na vozilu.
Ispravi me ako grijesim, ali skidanjem samo DPF-a (ako ima fabricki) vozilo gubi sve eko norme i po pravilu se ne bi moglo registrovati.
Dozer

#59 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

konektovan wrote: Odvadi malo zivota ti, ta tvoja potrošnja moze samo u laboratoriji biti. Da je tako, dizelaši ne bi postojali uopšte. :-)
Nemam sta odvaditi.
Uslikacu i postaviti, a na slici ce se lijepo vidjeti predjena kilometraza i potrosnja. A ja ne vozim bas sporo, tako da ce vam onda i taj naknadni argument "da se mili po cesti" pasti u vodu.
A, evo i da ponovim, da se ne patite trazeci kasnije.
Benzin 1.6, 132 KS, godiste 2016., limuzina (sedan) - izvan grada (ne auto put) 5,7-6.0. Autoput 6,5-7,0 (do 150 km/h), Gradska 7,5-8,5.

Dizel prije ovoga, Megane 1.5 dCi, 110 KS, godiste 2011., bila ista potrosnja za iste uslove.
Ko god vozi Megana s ovim motorom, zna da ovo jeste ovako, pa da se ne pametuje vise. I ne kleberi k'o hajvan....
amar1994 wrote:joj teme , libo me za njemacke gradove :run: :run: :run:
mozda je hibrid :lol: :lol: :zzzz:
Nije hybrid. Hybridi, za tvoju info, trose jos manje, a, zamisli, imaju benzinske motore pored struje.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
jebes sve iznizenjere : japanske , njemacke ,francuske , engleske i americke , ima neki ebay generator na principu elektrolize vode :run:
Nek' ste vi pametnice... Evo malo Japanaca... :D (P.S. Ni jedan proizvodjac auta se nije ni pocesao da ovo prihvati i dalje razradi. Sto li... :D)

A evo i malo cinjenica o hidrogenu, uz komparaciju s benzinom. Slobodno se nastavite keslati... :-)

https://www.h2tools.org/bestpractices/h2properties

Evo jos malo. Znam da nista necete skontati, ali eto... Mozda da samo zraknete zadnju slicicu, pa vam budu bar malo jasniji odnosi hidrogena i benzina...
https://biblio.ugent.be/publication/818317/file/818394 (ovo su naucne metode testiranja, ne youtube fakes)

Na kraju, poenta danas nije koristiti jeftino ili besplatno gorivo, nego crpiti naftu i nju koristiti dokle god je to moguce, jer svijet vec decenijama zavisi od tog goriva i na tome su bazirane raznorazne industrije, vrijedne hiljade milijardi godisnje. Dakle, nije nesto nemoguce, nego se to ne zeli jer ce poremetiti postojeci poredak stvari.
Dope_Man wrote:Opet ova tema.. pa vec tri godine bar mediji u BiH, Srbiji i Hrvatskoj s vremena na vrijeme plasiraju pricu o ''poplavi jeftinih dizelasa'' pa nikako da se desi.

Dizeli NISU zabranjeni u Njemackoj, prvo pronadji kompletne informacije o tome a onda dalje nastavi prije otvaranja ovakvih tema. Heboga ti Dozeru, od tebe ocekujem da malo vise procitas o temi umjesto hvatanja na jednu vijest sa vecernjaka.
A gdje sam rekao da su "zabranjeni u Njemackoj", majka mu stara...?
amar1994

#60 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by amar1994 »

Ma jok ba ne treba objasnjenje , koristim jake opijate a i priglup sam malo , pa vjerujem inzinjerima majmunima :)
Dozer

#61 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Pa eto ti inzinjera i njihovih rezultata s HHO ba :lol:

Sta je sad problem? Kazes:
jebes sve iznizenjere : japanske , njemacke ,francuske , engleske i americke , ima neki ebay generator na principu elektrolize vode :run:
A kad dobijes sta inzinjeri prave i rade, onda ne valja ni to? :D
Seyfo

#62 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Seyfo »

Sve je to šuplja priča; i da će dizeli pojeftiniti, i da će se u Njemačkoj zabraniti, bar u narednih 5 godina. Sud u Lajpcigu je donio samo kozmetičku odluku da gradovi MOGU donijeti neke smiješne kozmetičke zabrane, koje će se odnositi samo na glavnu džadu i to samo u određenim periodima, čisto da se zadovolji forma. To je kao da recimo u Sarajevu ne možeš subotom ići sa G2 glavnom cestom, neko moraš sporednim. Ono sto je Stuttgart donio je bilo prije ovoga. A pojeftinjenja se nisu do sad desila, a koliko je vremena prošlo već su trebala. Niti će se desiti,kako rekoh, u narednih 5 godina. Mogu navesti primjer da se pričalo i pisalo kada je Ameriku tresla Dieselgate afera da će nas jeftini dizeli preplaviti. Još čekam.
Better Man

#63 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Better Man »

preludezalude wrote:
Better Man wrote:Svako auto registrovano u BiH ima naljepnicu eko standarda. Za početak treba uvesti totalnu zabranu saobraćaja svih auta sa oznakom 1 i 2 na području grada, tj. da u određenim područjima ne možeš voziti. Dalje zabrana uvoza svih automobila ispod određenog eko standarda, sva vozila na kojima su vlasnici skinuli katalizatore i druge dijelove, koji utiču na zagađenje isključiti iz saobraćaja i zabraniti upravljanje istim dok ne budu ispunjavali eko standarde. Pozivati se na standard i kupovnu moć ljudi treba zaboraviti. Ako nemaš novca da voziš 100% ispravno auto, koje zadovolja sve eko norme, onda ne treba ni da voziš. Imaš javni gradski prevoz i taxi. I još da dodam, svim onima koji kupe novo auto treba dati popust i olakšice prilikom registracije i osloboditi tehničkog pregleda, a onima sa starim automobilima treba povisiti cijenu registracije.
Nije ti dobro razmisljanje. Trenutno stanje sa tim naljepnicama je takvo da one govore samo kakvo je vozilo izaslo iz fabrike a ne da trenutno zadovoljava tu normu. Sada je moguca situacija da auto sa naljepnicom 5 zagadjuje vise od auta sa naljepnicom 2. Znaci, stanje trenutno je samo uzimanje para za nista. Tek kad eko test bude eliminatoran prilikom tehnickog pregleda vozila, se moze razmisljati o nekim restrikcijama ili olaksicama.
Ne mora značiti da je takvo izašlo iz fabrike, jer viđam auta koja bi trebala imati zelenu naljepnicu sa brojem četiri, a imaju crvenu sa brojem dva. Očito je na autu odstranjen neki dio u vezi manjeg zagađenja, npr. katalizator. Vidi ovo. primjetio sam na papiru na kojem su podaci testiranja automobila prilikom registracije. I sad nečije auto i piše koliko je minimalno ispuštanje nekih čestica, a koliko maksimalno. I sad to auto ispušta te čestice ispod minimuma. Naprimjer maksimalno dozvoljeno je 145, a minimalno 97 i sad auto ispušta to zagađenje ispod 97 i piše mu na tom papiru da je neispravno. To mi nije jasno. Valjda ako manje zagađuješ, tj. ako ispuštaš manje čestica od minimuma da je to dobro.
Last edited by Better Man on 13/04/2018 14:22, edited 1 time in total.
Seyfo

#64 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Seyfo »

Ako tema zaživi, možda joj se naslov bude mijenjao kao ona "Spasa nam nema / ima / nema / ipak ima" i tako u nedogled.
Dozer

#65 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Tu temu nisam ja otvorio :lol: :lol: :lol:
Throttle

#66 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Throttle »

Better Man wrote: nnee mora značiti da je takvo izašlo iz fabrike, jer viđam auta koja bi trebala imati zelenu naljepnicu sa brojem četiri, a imaju crvenu sa brojem dva. Očito je na autu odstranjen neki dio u vezi manjeg zagađenja, npr. katalizator. Vidi ovo. primjetio sam na papiru na kojem su podaci testiranja automobila prilikom registracije. I sad nečije auto i piše koliko je minimalno ispuštanje nekih čestica, a koliko maksimalno. I sad to auto ispušta te čestice ispod minimuma. Naprimjer maksimalno dozvoljeno je 145, a minimalno 97 i sad auto ispušta to zagađenje ispod 97 i piše mu na tom papiru da je neispravno. To mi nije jasno. Valjda ako manje zagađuješ, tj. ako ispuštaš manje čestica od minimuma da je to dobro.
U Bosni ne viđaš
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#67 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Truba »

normala bi trebala biti:

dizel mašine
benzin kola
plin grijanje

mada danas ništa nije normalno pa i ovo
Dozer

#68 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Evo za nevjernike i postovaoce dizelasa.
Ovo je prosjek za tu predjenu kilometrazu, a voznja kombinovana, Sa-Mostar-Sa (autoput u oba pravca, od Stupa), i ostatak do tih 394 po gradu.

Image

Viva dizel! :lol:
UmaX

#69 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by UmaX »

Nista to ne znaci, moze trosit 8.5 a pokazivat 7. Ne bi bio jedini. :D

Evo sad za usporedbu, moj dizel nakon puta Tz-Zg-Tz (odlazak preko Zupanje, povratak preko S. Broda) i oko 100km loko voznje pride pokazuje 4.3 na BC. Jest al u panjevima.
nivla

#70 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by nivla »

Dozer wrote:Evo za nevjernike i postovaoce dizelasa.
Ovo je prosjek za tu predjenu kilometrazu, a voznja kombinovana, Sa-Mostar-Sa (autoput u oba pravca, od Stupa), i ostatak do tih 394 po gradu.

Image

Viva dizel! :lol:
sta mislis voznju po gradu, spice od 7:15-8:00 ujutru i 16:30-18:00 ili ti je gradska kad u 2 ujutru uhvatis zeleni val carsija-ilidza, tj vozis mimo spice, ovo mimo spice se prije moze smatrati otvorenom voznjom nego gradskom, sto se tice ove relacije koju spominjes dizel istu prelazi sa nekih 6,5l i klimom na 16 u sred ljeta
Dozer

#71 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Al' ga mozete njatike, malo je reci... :lol:
Ja uredno resetujem sve na svakom punjenju do vrha, i pratim koliko litara naspem sljedeci put, pa onda to podijelim s predjenom kilometrazom i uporedim s onim sto pokazuje kompjuter.
Razlika u potrosnji po nasutim litrima i prikazu na displaju jos nije bila veca od +/- 0,1L.

A jos nikad nije presla 8,5L, s klimom ili bez nje, zimi ili ljeti, pun ili prazan. Dakle, na kraju balade, razlika izmedju potrosnje dizelasa i benzinca ISTE snage nije ni 2L / 100 km.

Haj' vozdra.
Last edited by Dozer on 13/04/2018 19:56, edited 1 time in total.
amar1994

#72 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by amar1994 »

:lol:

meni treba za tu tvoju relaciju 4.5-5l sa klimom i brojem 46 :run:
Dozer

#73 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Koji motor haveru? Kubikaza i konjaza? Logicno, i tezina vozila. Moj je tezak sam od sebe 1350.

Ali, bujrum k'o i ja. Predji 400km kombinovano, pa uslikaj kilometrazu i potrosnju (bez reseta potrosnje, logicno), i postavi nam. Da vidimo tih 4,5-5L/100km :D
Autoput na 140-150.
Last edited by Dozer on 13/04/2018 20:00, edited 1 time in total.
amar1994

#74 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by amar1994 »

Dozer wrote:Koji motor haveru? Kubikaza i konjaza? Logicno, i tezina vozila. Moj je tezak sam od sebe 1350.
1.6 hdi 116ks , 1290kg :thumbup:

znas kako kazu , svako svog konja hvali :D

evo , u septembru

Image
Last edited by amar1994 on 13/04/2018 20:02, edited 1 time in total.
Dozer

#75 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!

Post by Dozer »

Eto, uslikaj nam to.
Moj Megan 1.5 dCi sa 110 KS je na ovoj relaciji i kombinaciji trosio uredno 6,5 u prosjeku.

Edit:
Prosjecna brzina 63 km/h :lol:
Bjezi ba, ne zajebavaj se. To znaci da nisi presao 120.
Ja ne hvalim nista, nemam potrebe. Samo pricam realno, i nakon vise od milion predjenih km u raznoranim autima, gorivima, snagama motora, cestama.

Naprosto, danasnji benzinci ne trose u prosjeku vise od 2L od dizelasa iste snage, i jednostavno se ne isplati kupovati dizel, pogotovo nov, jer je skuplji od benzinza bar 3.000. A ko ne prelazi bar 40-50.000 godinje, nema teorije da moze tu razliku cijene poravnati razlikom cijene goriva i potrosnje ni za 5 godina.
Last edited by Dozer on 13/04/2018 20:09, edited 2 times in total.
Post Reply