DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Moderators: _BataZiv_0809, anex
- insomnia78
#51 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Imao je Dozer i temu o ovom generatoru 
- amar1994
#52 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
zato sam i spomenuoinsomnia78 wrote:Imao je Dozer i temu o ovom generatoru
-
preludezalude
#53 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Nije ti dobro razmisljanje. Trenutno stanje sa tim naljepnicama je takvo da one govore samo kakvo je vozilo izaslo iz fabrike a ne da trenutno zadovoljava tu normu. Sada je moguca situacija da auto sa naljepnicom 5 zagadjuje vise od auta sa naljepnicom 2. Znaci, stanje trenutno je samo uzimanje para za nista. Tek kad eko test bude eliminatoran prilikom tehnickog pregleda vozila, se moze razmisljati o nekim restrikcijama ili olaksicama.Better Man wrote:Svako auto registrovano u BiH ima naljepnicu eko standarda. Za početak treba uvesti totalnu zabranu saobraćaja svih auta sa oznakom 1 i 2 na području grada, tj. da u određenim područjima ne možeš voziti. Dalje zabrana uvoza svih automobila ispod određenog eko standarda, sva vozila na kojima su vlasnici skinuli katalizatore i druge dijelove, koji utiču na zagađenje isključiti iz saobraćaja i zabraniti upravljanje istim dok ne budu ispunjavali eko standarde. Pozivati se na standard i kupovnu moć ljudi treba zaboraviti. Ako nemaš novca da voziš 100% ispravno auto, koje zadovolja sve eko norme, onda ne treba ni da voziš. Imaš javni gradski prevoz i taxi. I još da dodam, svim onima koji kupe novo auto treba dati popust i olakšice prilikom registracije i osloboditi tehničkog pregleda, a onima sa starim automobilima treba povisiti cijenu registracije.
- Edin H.
#54 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Je’l ko lampa?Velkoski wrote:sadiq khan vozi golfa dva
- insomnia78
#55 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Bez ulaganja. Sjedi i vozi
- Dope_Man
#56 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Opet ova tema.. pa vec tri godine bar mediji u BiH, Srbiji i Hrvatskoj s vremena na vrijeme plasiraju pricu o ''poplavi jeftinih dizelasa'' pa nikako da se desi.
Dizeli NISU zabranjeni u Njemackoj, prvo pronadji kompletne informacije o tome a onda dalje nastavi prije otvaranja ovakvih tema. Heboga ti Dozeru, od tebe ocekujem da malo vise procitas o temi umjesto hvatanja na jednu vijest sa vecernjaka.
Dizeli NISU zabranjeni u Njemackoj, prvo pronadji kompletne informacije o tome a onda dalje nastavi prije otvaranja ovakvih tema. Heboga ti Dozeru, od tebe ocekujem da malo vise procitas o temi umjesto hvatanja na jednu vijest sa vecernjaka.
- escobar__
#57 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Velkoski wrote:normalno da smo odlagalište grobova kad nam je prosječna plata pet glava, šta očekujete, da raja kupuje nove Passate?
Upravo. Sve go pametolog, a zemlja na evropskom dnu po primanjima. Al' ono kao trebali bi Arteone, nove Passate, Škode i sl. vozit jer zagađenje zraka.
-
axe22
#58 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
preludezalude wrote: Nije ti dobro razmisljanje. Trenutno stanje sa tim naljepnicama je takvo da one govore samo kakvo je vozilo izaslo iz fabrike a ne da trenutno zadovoljava tu normu. Sada je moguca situacija da auto sa naljepnicom 5 zagadjuje vise od auta sa naljepnicom 2. Znaci, stanje trenutno je samo uzimanje para za nista. Tek kad eko test bude eliminatoran prilikom tehnickog pregleda vozila, se moze razmisljati o nekim restrikcijama ili olaksicama.
Pocupa sve katalizatore, skide DPF i onda na tehnickom dobije istu eko normu kao neko kod koga je jos uvijek sve na vozilu.
Ispravi me ako grijesim, ali skidanjem samo DPF-a (ako ima fabricki) vozilo gubi sve eko norme i po pravilu se ne bi moglo registrovati.
- Dozer
#59 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Nemam sta odvaditi.konektovan wrote: Odvadi malo zivota ti, ta tvoja potrošnja moze samo u laboratoriji biti. Da je tako, dizelaši ne bi postojali uopšte.
Uslikacu i postaviti, a na slici ce se lijepo vidjeti predjena kilometraza i potrosnja. A ja ne vozim bas sporo, tako da ce vam onda i taj naknadni argument "da se mili po cesti" pasti u vodu.
A, evo i da ponovim, da se ne patite trazeci kasnije.
Benzin 1.6, 132 KS, godiste 2016., limuzina (sedan) - izvan grada (ne auto put) 5,7-6.0. Autoput 6,5-7,0 (do 150 km/h), Gradska 7,5-8,5.
Dizel prije ovoga, Megane 1.5 dCi, 110 KS, godiste 2011., bila ista potrosnja za iste uslove.
Ko god vozi Megana s ovim motorom, zna da ovo jeste ovako, pa da se ne pametuje vise. I ne kleberi k'o hajvan....
Nije hybrid. Hybridi, za tvoju info, trose jos manje, a, zamisli, imaju benzinske motore pored struje.amar1994 wrote:joj teme , libo me za njemacke gradove![]()
![]()
mozda je hibrid![]()
![]()
Nek' ste vi pametnice... Evo malo Japanaca...![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
![]()
jebes sve iznizenjere : japanske , njemacke ,francuske , engleske i americke , ima neki ebay generator na principu elektrolize vode
A evo i malo cinjenica o hidrogenu, uz komparaciju s benzinom. Slobodno se nastavite keslati...
https://www.h2tools.org/bestpractices/h2properties
Evo jos malo. Znam da nista necete skontati, ali eto... Mozda da samo zraknete zadnju slicicu, pa vam budu bar malo jasniji odnosi hidrogena i benzina...
https://biblio.ugent.be/publication/818317/file/818394 (ovo su naucne metode testiranja, ne youtube fakes)
Na kraju, poenta danas nije koristiti jeftino ili besplatno gorivo, nego crpiti naftu i nju koristiti dokle god je to moguce, jer svijet vec decenijama zavisi od tog goriva i na tome su bazirane raznorazne industrije, vrijedne hiljade milijardi godisnje. Dakle, nije nesto nemoguce, nego se to ne zeli jer ce poremetiti postojeci poredak stvari.
A gdje sam rekao da su "zabranjeni u Njemackoj", majka mu stara...?Dope_Man wrote:Opet ova tema.. pa vec tri godine bar mediji u BiH, Srbiji i Hrvatskoj s vremena na vrijeme plasiraju pricu o ''poplavi jeftinih dizelasa'' pa nikako da se desi.
- amar1994
#60 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Ma jok ba ne treba objasnjenje , koristim jake opijate a i priglup sam malo , pa vjerujem inzinjerima majmunima 
- Dozer
#61 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Pa eto ti inzinjera i njihovih rezultata s HHO ba 
Sta je sad problem? Kazes:
Sta je sad problem? Kazes:
A kad dobijes sta inzinjeri prave i rade, onda ne valja ni to?jebes sve iznizenjere : japanske , njemacke ,francuske , engleske i americke , ima neki ebay generator na principu elektrolize vode![]()
-
Seyfo
#62 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Sve je to šuplja priča; i da će dizeli pojeftiniti, i da će se u Njemačkoj zabraniti, bar u narednih 5 godina. Sud u Lajpcigu je donio samo kozmetičku odluku da gradovi MOGU donijeti neke smiješne kozmetičke zabrane, koje će se odnositi samo na glavnu džadu i to samo u određenim periodima, čisto da se zadovolji forma. To je kao da recimo u Sarajevu ne možeš subotom ići sa G2 glavnom cestom, neko moraš sporednim. Ono sto je Stuttgart donio je bilo prije ovoga. A pojeftinjenja se nisu do sad desila, a koliko je vremena prošlo već su trebala. Niti će se desiti,kako rekoh, u narednih 5 godina. Mogu navesti primjer da se pričalo i pisalo kada je Ameriku tresla Dieselgate afera da će nas jeftini dizeli preplaviti. Još čekam.
- Better Man
#63 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Ne mora značiti da je takvo izašlo iz fabrike, jer viđam auta koja bi trebala imati zelenu naljepnicu sa brojem četiri, a imaju crvenu sa brojem dva. Očito je na autu odstranjen neki dio u vezi manjeg zagađenja, npr. katalizator. Vidi ovo. primjetio sam na papiru na kojem su podaci testiranja automobila prilikom registracije. I sad nečije auto i piše koliko je minimalno ispuštanje nekih čestica, a koliko maksimalno. I sad to auto ispušta te čestice ispod minimuma. Naprimjer maksimalno dozvoljeno je 145, a minimalno 97 i sad auto ispušta to zagađenje ispod 97 i piše mu na tom papiru da je neispravno. To mi nije jasno. Valjda ako manje zagađuješ, tj. ako ispuštaš manje čestica od minimuma da je to dobro.preludezalude wrote:Nije ti dobro razmisljanje. Trenutno stanje sa tim naljepnicama je takvo da one govore samo kakvo je vozilo izaslo iz fabrike a ne da trenutno zadovoljava tu normu. Sada je moguca situacija da auto sa naljepnicom 5 zagadjuje vise od auta sa naljepnicom 2. Znaci, stanje trenutno je samo uzimanje para za nista. Tek kad eko test bude eliminatoran prilikom tehnickog pregleda vozila, se moze razmisljati o nekim restrikcijama ili olaksicama.Better Man wrote:Svako auto registrovano u BiH ima naljepnicu eko standarda. Za početak treba uvesti totalnu zabranu saobraćaja svih auta sa oznakom 1 i 2 na području grada, tj. da u određenim područjima ne možeš voziti. Dalje zabrana uvoza svih automobila ispod određenog eko standarda, sva vozila na kojima su vlasnici skinuli katalizatore i druge dijelove, koji utiču na zagađenje isključiti iz saobraćaja i zabraniti upravljanje istim dok ne budu ispunjavali eko standarde. Pozivati se na standard i kupovnu moć ljudi treba zaboraviti. Ako nemaš novca da voziš 100% ispravno auto, koje zadovolja sve eko norme, onda ne treba ni da voziš. Imaš javni gradski prevoz i taxi. I još da dodam, svim onima koji kupe novo auto treba dati popust i olakšice prilikom registracije i osloboditi tehničkog pregleda, a onima sa starim automobilima treba povisiti cijenu registracije.
Last edited by Better Man on 13/04/2018 14:22, edited 1 time in total.
-
Seyfo
#64 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Ako tema zaživi, možda joj se naslov bude mijenjao kao ona "Spasa nam nema / ima / nema / ipak ima" i tako u nedogled.
- Dozer
#65 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Tu temu nisam ja otvorio

-
Throttle
#66 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
U Bosni ne viđašBetter Man wrote: nnee mora značiti da je takvo izašlo iz fabrike, jer viđam auta koja bi trebala imati zelenu naljepnicu sa brojem četiri, a imaju crvenu sa brojem dva. Očito je na autu odstranjen neki dio u vezi manjeg zagađenja, npr. katalizator. Vidi ovo. primjetio sam na papiru na kojem su podaci testiranja automobila prilikom registracije. I sad nečije auto i piše koliko je minimalno ispuštanje nekih čestica, a koliko maksimalno. I sad to auto ispušta te čestice ispod minimuma. Naprimjer maksimalno dozvoljeno je 145, a minimalno 97 i sad auto ispušta to zagađenje ispod 97 i piše mu na tom papiru da je neispravno. To mi nije jasno. Valjda ako manje zagađuješ, tj. ako ispuštaš manje čestica od minimuma da je to dobro.
- Truba
- Grijem se na: Plin i struju
- Horoskop: Vodolija
#67 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
normala bi trebala biti:
dizel mašine
benzin kola
plin grijanje
mada danas ništa nije normalno pa i ovo
dizel mašine
benzin kola
plin grijanje
mada danas ništa nije normalno pa i ovo
- Dozer
#68 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Evo za nevjernike i postovaoce dizelasa.
Ovo je prosjek za tu predjenu kilometrazu, a voznja kombinovana, Sa-Mostar-Sa (autoput u oba pravca, od Stupa), i ostatak do tih 394 po gradu.

Viva dizel!
Ovo je prosjek za tu predjenu kilometrazu, a voznja kombinovana, Sa-Mostar-Sa (autoput u oba pravca, od Stupa), i ostatak do tih 394 po gradu.

Viva dizel!
-
UmaX
#69 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Nista to ne znaci, moze trosit 8.5 a pokazivat 7. Ne bi bio jedini. 
Evo sad za usporedbu, moj dizel nakon puta Tz-Zg-Tz (odlazak preko Zupanje, povratak preko S. Broda) i oko 100km loko voznje pride pokazuje 4.3 na BC. Jest al u panjevima.
Evo sad za usporedbu, moj dizel nakon puta Tz-Zg-Tz (odlazak preko Zupanje, povratak preko S. Broda) i oko 100km loko voznje pride pokazuje 4.3 na BC. Jest al u panjevima.
- nivla
#70 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
sta mislis voznju po gradu, spice od 7:15-8:00 ujutru i 16:30-18:00 ili ti je gradska kad u 2 ujutru uhvatis zeleni val carsija-ilidza, tj vozis mimo spice, ovo mimo spice se prije moze smatrati otvorenom voznjom nego gradskom, sto se tice ove relacije koju spominjes dizel istu prelazi sa nekih 6,5l i klimom na 16 u sred ljetaDozer wrote:Evo za nevjernike i postovaoce dizelasa.
Viva dizel!
- Dozer
#71 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Al' ga mozete njatike, malo je reci...
Ja uredno resetujem sve na svakom punjenju do vrha, i pratim koliko litara naspem sljedeci put, pa onda to podijelim s predjenom kilometrazom i uporedim s onim sto pokazuje kompjuter.
Razlika u potrosnji po nasutim litrima i prikazu na displaju jos nije bila veca od +/- 0,1L.
A jos nikad nije presla 8,5L, s klimom ili bez nje, zimi ili ljeti, pun ili prazan. Dakle, na kraju balade, razlika izmedju potrosnje dizelasa i benzinca ISTE snage nije ni 2L / 100 km.
Haj' vozdra.
Ja uredno resetujem sve na svakom punjenju do vrha, i pratim koliko litara naspem sljedeci put, pa onda to podijelim s predjenom kilometrazom i uporedim s onim sto pokazuje kompjuter.
Razlika u potrosnji po nasutim litrima i prikazu na displaju jos nije bila veca od +/- 0,1L.
A jos nikad nije presla 8,5L, s klimom ili bez nje, zimi ili ljeti, pun ili prazan. Dakle, na kraju balade, razlika izmedju potrosnje dizelasa i benzinca ISTE snage nije ni 2L / 100 km.
Haj' vozdra.
Last edited by Dozer on 13/04/2018 19:56, edited 1 time in total.
- amar1994
#72 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
meni treba za tu tvoju relaciju 4.5-5l sa klimom i brojem 46
- Dozer
#73 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Koji motor haveru? Kubikaza i konjaza? Logicno, i tezina vozila. Moj je tezak sam od sebe 1350.
Ali, bujrum k'o i ja. Predji 400km kombinovano, pa uslikaj kilometrazu i potrosnju (bez reseta potrosnje, logicno), i postavi nam. Da vidimo tih 4,5-5L/100km
Autoput na 140-150.
Ali, bujrum k'o i ja. Predji 400km kombinovano, pa uslikaj kilometrazu i potrosnju (bez reseta potrosnje, logicno), i postavi nam. Da vidimo tih 4,5-5L/100km
Autoput na 140-150.
Last edited by Dozer on 13/04/2018 20:00, edited 1 time in total.
- amar1994
#74 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
1.6 hdi 116ks , 1290kgDozer wrote:Koji motor haveru? Kubikaza i konjaza? Logicno, i tezina vozila. Moj je tezak sam od sebe 1350.
znas kako kazu , svako svog konja hvali
evo , u septembru

Last edited by amar1994 on 13/04/2018 20:02, edited 1 time in total.
- Dozer
#75 Re: DIZELAŠI - Hasta La Vista!
Eto, uslikaj nam to.
Moj Megan 1.5 dCi sa 110 KS je na ovoj relaciji i kombinaciji trosio uredno 6,5 u prosjeku.
Edit:
Prosjecna brzina 63 km/h
Bjezi ba, ne zajebavaj se. To znaci da nisi presao 120.
Ja ne hvalim nista, nemam potrebe. Samo pricam realno, i nakon vise od milion predjenih km u raznoranim autima, gorivima, snagama motora, cestama.
Naprosto, danasnji benzinci ne trose u prosjeku vise od 2L od dizelasa iste snage, i jednostavno se ne isplati kupovati dizel, pogotovo nov, jer je skuplji od benzinza bar 3.000. A ko ne prelazi bar 40-50.000 godinje, nema teorije da moze tu razliku cijene poravnati razlikom cijene goriva i potrosnje ni za 5 godina.
Moj Megan 1.5 dCi sa 110 KS je na ovoj relaciji i kombinaciji trosio uredno 6,5 u prosjeku.
Edit:
Prosjecna brzina 63 km/h
Bjezi ba, ne zajebavaj se. To znaci da nisi presao 120.
Ja ne hvalim nista, nemam potrebe. Samo pricam realno, i nakon vise od milion predjenih km u raznoranim autima, gorivima, snagama motora, cestama.
Naprosto, danasnji benzinci ne trose u prosjeku vise od 2L od dizelasa iste snage, i jednostavno se ne isplati kupovati dizel, pogotovo nov, jer je skuplji od benzinza bar 3.000. A ko ne prelazi bar 40-50.000 godinje, nema teorije da moze tu razliku cijene poravnati razlikom cijene goriva i potrosnje ni za 5 godina.
Last edited by Dozer on 13/04/2018 20:09, edited 2 times in total.