Uspjesi stari nekoliko decenija
- dječak sa šibicama
#51 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
vise vrijedi Skakina zicara, nego 18 komunistickih olimpijada
narod zno
narod zno
- manijak1
#52 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
A Adil je isto što i Koča Popović , od buržuja do proletera i nazad .
A oni su tek bili pojedinci među jedinkama.
Iz one koju smo sami proživjeli , koliko se ponovilo Adila koliko KočaPa iz koje perspektive mozemo suditi?
- insomnia78
#53 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
Znaci Adil slago? Bezbeli, dje nece ipak je to Adil. Samo je malo skakljivo sto iste te a i jos neke stvari prica i Natasa Zimonjic Čengić koja je u to vrijeme kao partizanska bolnicarka boravila u Foci
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#54 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
_BataZiv_0809 wrote:Kad slavimo proslost jugonostalgicari smo, kad je ne spominjemo zatiremo tradiciju...ko bi covjeku ugodio....
Pola Evrope bi ubilo da ima slavnu antifašističku prošlost poput naše , da im je historija poput naše , gdje su tri naša naroda (sa ostalim jugoslovenskim narodima) s puškom u ruci istjerala fašističku gamad iz zemlje.
Ali ne , mi to falisifikujemo , ismijavamo i ne samo to , nego kao šlag na tortu po ustaškim slugama poput Mustafe Busuladžića nazivamo škole , dok rodna kuća Branka Ćopića leži zarasla u korov (dok je opet rodna kuća Željke Cvijanović izrasla za nekoliko spratova više u odnosu na 1991 - garant).
No tradicija nije današnjica - šta Urugvaju vrijedi privredni preporod kasnih tridesetih kada su danas - nula.
Ako možemo uslikati Skenderiju pa je srušiti , pa na tom mjestu napraviti deset puta ljepšu i moderniju dvoranu jer nam to treba - zašto to ne napravimo ?
To je poenta dvoumljenja.
Last edited by sabina1 on 05/04/2018 22:19, edited 1 time in total.
- sabina1
#55 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
Riječi osnivača SDA za mene imaju jednaku vrijednost (ništavnost) poput svih baljezgarija koje su izgovorili svi njegovi politički sljedbenici sve ove godine.insomnia78 wrote:Znaci Adil slago? Bezbeli, dje nece ipak je to Adil. Samo je malo skakljivo sto iste te a i jos neke stvari prica i Natasa Zimonjic Čengić koja je u to vrijeme kao partizanska bolnicarka boravila u Foci
A njihove baljezgarije dobro osjetim na svojim premorenim leđima svaki dan pa mi povodom toga ne treba zaista nikakav prevodilac.
Pozdrav
- dječak sa šibicama
#56 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
Adil je bio partizan, ne znam sto bi lagao, makar je bio i disident.
Uostalom Rocko Colakovic je u svojim memoarima vise puta ponovio da su lokalne partizanske jedinice u Bosni, uglavnom Romanija, Ozren, Birac, Gornje Podrinje, Majevica, ustvari bile i cetnicke jedinice. Partizani samo kad vrhovni stab boravi u blizini, cim Tito i kompanija zamaknu za brdo, ovi skinu petokraku i vrate kokardu na subaru.
Mada ne vidim kakve to sve ima veze sa temom... koja je jasna kao dan, kad imas 0 uspjesnosti danas, zivis u romantiziranoj proslosti.
Uostalom Rocko Colakovic je u svojim memoarima vise puta ponovio da su lokalne partizanske jedinice u Bosni, uglavnom Romanija, Ozren, Birac, Gornje Podrinje, Majevica, ustvari bile i cetnicke jedinice. Partizani samo kad vrhovni stab boravi u blizini, cim Tito i kompanija zamaknu za brdo, ovi skinu petokraku i vrate kokardu na subaru.
Mada ne vidim kakve to sve ima veze sa temom... koja je jasna kao dan, kad imas 0 uspjesnosti danas, zivis u romantiziranoj proslosti.
- _BataZiv_0809
- Nindža revizor
- Vozim: Lancia na servisu
#57 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
Ma to su sve cetnici, samo nasarafili petokraku umjesto orla Nemanjicasabina1 wrote:
Pola Evrope bi ubilo da ima slavnu antifašističku prošlost poput naše , da im je historija poput naše , gdje su tri naša naroda (sa ostalim jugoslovenskim narodima) s puškom u ruci istjerala fašističku gamad iz zemlje.
- manijak1
#58 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
Niko ne kaže da je bilo šta slago.Samo da kažem da je potenciranje Adila što je Adil ili Ranka što je Ranko ili Franje što je Franjo u ovom vilajetu pogubno za svu trojicu .insomnia78 wrote:Znaci Adil slago? Bezbeli, dje nece ipak je to Adil. Samo je malo skakljivo sto iste te a i jos neke stvari prica i Natasa Zimonjic Čengić koja je u to vrijeme kao partizanska bolnicarka boravila u Foci
Prošlost nije romantizirana , samo se prave paralele o uređenosti društva.....nismo naučili krasti i slabijeg tlačiti, ne cijeniti svoje prije sto godina ....prethodi tome deset vijekova .Mada ne vidim kakve to sve ima veze sa temom... koja je jasna kao dan, kad imas 0 uspjesnosti danas, zivis u romantiziranoj proslosti.
-
Fudo387
#59 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
A Natasa Zimonjic Cengic? Sto nju preskoci i njenu rijec?sabina1 wrote:Riječi osnivača SDA za mene imaju jednaku vrijednost (ništavnost) poput svih baljezgarija koje su izgovorili svi njegovi politički sljedbenici sve ove godine.insomnia78 wrote:Znaci Adil slago? Bezbeli, dje nece ipak je to Adil. Samo je malo skakljivo sto iste te a i jos neke stvari prica i Natasa Zimonjic Čengić koja je u to vrijeme kao partizanska bolnicarka boravila u Foci
A njihove baljezgarije dobro osjetim na svojim premorenim leđima svaki dan pa mi povodom toga ne treba zaista nikakav prevodilac.
Pozdrav
A Vladimir Dedijer i njegova rijec, je l’ to i on sa Adilom osnovao SDA?
- sabina1
#60 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
Dječak ,dječak sa šibicama wrote:Adil je bio partizan, ne znam sto bi lagao, makar je bio i disident.
partizansku historiju (prije toga tzv. "ustaničku") naroda Jugoslavije poznajem jako dobro , hajde neka je poznajem makar solidno.
Ono što mnogo nervira uz sve opravdane kritike je fiktivni revizionizam jer se stvarni razlozi revizije historije ne mogu pronaći - razumiješ ?
I to je posljedica ovog jada i čemera od sistema.
Pozdrav
- dječak sa šibicama
#61 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
Ukazivanje na lose strane 'antifasistickog pokreta' nije nikakva revizija istorije, vec ispravljanje istorijskih lazi.
Ako se 40 i kusur godina nije smjelo govoriti o tome, sada smije.
Ta 'Tito i Partija su bili bezgresni, ubijani su samo fasisti, zlikovci i narodni neprijatelji' je toliko glupa prica da je sama po sebi tragikomicna.
Ako se 40 i kusur godina nije smjelo govoriti o tome, sada smije.
Ta 'Tito i Partija su bili bezgresni, ubijani su samo fasisti, zlikovci i narodni neprijatelji' je toliko glupa prica da je sama po sebi tragikomicna.
- insomnia78
#62 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
A tek streljanje zbog jabuke 
-
Hakiz
#63 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
Da, borba protiv antifašizma je u zamahu...
-
ušće
#64 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
@Sabina 1
Molio bih te da tačno i decidno kažeš šta je Adil Zulfikarapašić slagao u svom tekstu o Foči .
Lijep pozdrav.
Molio bih te da tačno i decidno kažeš šta je Adil Zulfikarapašić slagao u svom tekstu o Foči .
Lijep pozdrav.
- Edin H.
#65 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
Aha, ne sjecas se.manijak1 wrote:ja se toga ne sjećam
a da je bilo poklanjanja bilo je ......
međutim haj da niko ne zna bez guglanja koja je onda auto kuća bila oficijelni prijevoznik
![]()
Mica.....![]()
Micu
![]()
......
![]()
Šibu
![]()
-
Fudo387
#66 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
E sad, on topic,
Sto se tice sportskih uspjeha, desila nam se par puta KK Bosna, i kapak. BiH, kako onda, tako i danas, nema nekih posebnih uspjeha na tom planu. Bude tu neki pojedinac koji napravi zavidnu karijeru, Susic, Dzeko...nema vise.
Jednom je bljesnuo i Zeljo, polufinale kupa uefa.
Zakljucak, smotani smo k’o sajle, netalentovani, neradnici, neozbiljni. Ako se kad na olimpijadi uvede disciplina naprdjivane, osvojicemo medalju.
Sto se tice sportskih uspjeha, desila nam se par puta KK Bosna, i kapak. BiH, kako onda, tako i danas, nema nekih posebnih uspjeha na tom planu. Bude tu neki pojedinac koji napravi zavidnu karijeru, Susic, Dzeko...nema vise.
Zakljucak, smotani smo k’o sajle, netalentovani, neradnici, neozbiljni. Ako se kad na olimpijadi uvede disciplina naprdjivane, osvojicemo medalju.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#67 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
fali profesionalaca i profesionalizma.Fudo387 wrote:E sad, on topic,
ja se lično osipam od tvrdnje da "imamo kadar", "imamo stručnjake", "oni su tu, ali ne mogu od ovih"...
nemamo, ni kadra, ni stručnjaka, ni školovanih ljudi, ni onih predanih svom pozivu. to je u sportu i najvidljivije, jer su tu rezultati opipljivi.
nema dovoljno dobrih trenera, pedagoga, kao ni sistema koji bi iste stvorio. kapak.
- apsidejzi
#68 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
I Celik je jednom osvojio neki peharFudo387 wrote:E sad, on topic,
-
ušće
#69 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
Samo da nadodam na nekoliko predhodnih kometra :
"Ne postoji znanje nit želja za znanjem ."
-
Fudo387
#70 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
Da, neki lijevi kup, srednja evropa nesto...znanje imanje kup.apsidejzi wrote:I Celik je jednom osvojio neki peharFudo387 wrote:E sad, on topic,
Mislim, to je level, ne znam sa cim bi ga danas uporedio...ne postoji.
- Chmoljo
- Administrativni siledžija u penziji
#71 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
bez sistema, teško je i to znanje imati.ušće wrote:Samo da nadodam na nekoliko predhodnih kometra :
šta znači znati napamet sve taktike, rješenja i poteze, kada kao mlad trener nikada nije doživio čar vođenja omladinaca i sve što uz to ide: povrede tokom sezone, umor, nedisciplina...
ako nema ko da organizuje takmičenje, sve će to izostati. pojdinci mogu ponešto uraditi, ali entuzijazam obično jenjava i dobra je inicijalna sila. nismo u stanju organizovati redovna omladinska takmičenja za sportove mimo fudbala, nismo u stanju očuvati nacionalne saveze koji pucaju po šavovima... ljudi budu dovedeni u situaciju da imaju najmanje vremena tražiti znanje...
a što je najtužnije, za organizaciju omladinskih takmičenja to su smiješna neka sredstva, koja se potroše za asfaltiranje seoskog putića...
-
ušće
#72 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
Vjerovatno si upravu .Ja stvari gledam iz svog ugla .Metalac sam pokušavam pomoći mladim ljudima .ali jednostavno nemaju potrebno predznanje donesno iz škole ,nemaju urođene ili stečene radne navike ,nemaju ni truni takmičarskog duha ...jednostavno ih ne interesuje ...što je najgore za par godina neće imati od koga naučiti ...Chmoljo wrote:bez sistema, teško je i to znanje imati.ušće wrote:Samo da nadodam na nekoliko predhodnih kometra :
šta znači znati napamet sve taktike, rješenja i poteze, kada kao mlad trener nikada nije doživio čar vođenja omladinaca i sve što uz to ide: povrede tokom sezone, umor, nedisciplina...
ako nema ko da organizuje takmičenje, sve će to izostati. pojdinci mogu ponešto uraditi, ali entuzijazam obično jenjava i dobra je inicijalna sila. nismo u stanju organizovati redovna omladinska takmičenja za sportove mimo fudbala, nismo u stanju očuvati nacionalne saveze koji pucaju po šavovima... ljudi budu dovedeni u situaciju da imaju najmanje vremena tražiti znanje...
a što je najtužnije, za organizaciju omladinskih takmičenja to su smiješna neka sredstva, koja se potroše za asfaltiranje seoskog putića...
Imam također odraslu djecu i vrlo često u razgovoru o problemima opšteg znanja govorim" Mene je stid opšteg ne znanja moje djece ..
- Edin H.
#73 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
Je'l se to junshpi danas kaze disident?dječak sa šibicama wrote:Adil je bio partizan, ne znam sto bi lagao, makar je bio i disident.
-
Heller
#74 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
Danas sam pročitao da je žičara donirana iz Svice ko i pare za remont
samo daj sadake.
Nek vide ima li taj grad kakvih tramvaja il minibuseva
I sportski stručnjaci kako ste zaboravili najtrofejniji bh klub RK Borac
Nek vide ima li taj grad kakvih tramvaja il minibuseva
I sportski stručnjaci kako ste zaboravili najtrofejniji bh klub RK Borac
- Haris.ba
#75 Re: Uspjesi stari nekoliko decenija
Da ti je otac dobio posao koji je u evropskim razmjerama neki vrh, naravno da bi trebalo da slaviš.apsidejzi wrote:
To je isto da ja slavim dan kad je moj otac dobio posao...
Još da je na tom poslu ostvario neki evropski vrh, bio bi i društveno obilježen njegov uspjeh.