Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
Bloo
Globalna šefica

#51 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Post by Bloo »

Connaisseur Karlin wrote:Bloo, sad znam zasto si rekla da se osjecas pore arzonje i mene, kao ronin :lol: :kiss:
Another effect was that the samurai occasionally became a social problem, as underemployed men with weapons tend to be. Whenever one of their masters, usually a daimyo, was required by the government to reduce his number of samurai, these unemployed warriors – thus known as ronin, literally “wave men,” for their wandering, unproductive ways – were set loose on a defenseless populace. The ronin, though subsequently romanticized in fiction and film, were loose cannons and caused considerable problems for the peasantry and shogunate.
cijeli clank je odlican:

http://japanology.org/2016/08/the-samur ... -warriors/
Da, naravno, kao i poslije svakog rata, a dolaskom "modernijeg doba", ta klasa ljudi postane nepotrebna, a sa svojim vještinama ne mogu se vratiti normalnom životu. Plus PTSD :D

Naravno postoje i samuraji koji su postali ronini iz drugih razloiga: smrt gospodara, sramotni cin, pad u nemilost...

Članak je ok :) s tim da bushido nije nešto staro i mistično, dapače moderno je (negdje ugrubo od 17 stoljeća - mrzi me guglat tačan period)
Connaisseur Karlin

#52 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Post by Connaisseur Karlin »

Bloo wrote:
Connaisseur Karlin wrote:Bloo, sad znam zasto si rekla da se osjecas pore arzonje i mene, kao ronin :lol: :kiss:
Another effect was that the samurai occasionally became a social problem, as underemployed men with weapons tend to be. Whenever one of their masters, usually a daimyo, was required by the government to reduce his number of samurai, these unemployed warriors – thus known as ronin, literally “wave men,” for their wandering, unproductive ways – were set loose on a defenseless populace. The ronin, though subsequently romanticized in fiction and film, were loose cannons and caused considerable problems for the peasantry and shogunate.
cijeli clank je odlican:

http://japanology.org/2016/08/the-samur ... -warriors/
Da, naravno, kao i poslije svakog rata, a dolaskom "modernijeg doba", ta klasa ljudi postane nepotrebna, a sa svojim vještinama ne mogu se vratiti normalnom životu. Plus PTSD :D

Naravno postoje i samuraji koji su postali ronini iz drugih razloiga: smrt gospodara, sramotni cin, pad u nemilost...

Članak je ok :) s tim da bushido nije nešto staro i mistično, dapače moderno je (negdje ugrubo od 17 stoljeća - mrzi me guglat tačan period)
naravno, bushido ne dozivljam nesto kao staro,a narocito ne dozilajma kao nesto misticno :)

ma ponata je, kad vise ne trebas drzavi, bacite te u smece :) amerikacni tako tretiraju svoje povratnike veterane rata :)

mislim da ih je mnogo bilo upravo iz siromasnih slojeva stanonistva, a sirmasni su spremni svasta uraditi za svog poglavara
Bloo
Globalna šefica

#53 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Post by Bloo »

Izraz bushido nije se ni koristio prije, negdje negdje od otprilike 16. stoljeca, iako se sam kod razvio u periodu 12. Stoljeca zajedno sa svima omiljenim seppukuom.
Pojava koda je išla paralelno sa ustanovljavanjem vojne vlade na čelu sa shogunom.
Iako danas bushido je pristuan u tragovima samo u japanskim borilačkim vještinama (mačevanje,sumo et cetera), kao što Gojeni dobro istakao, sam koncept Bushida kao kodeksa ponašanja ratnika je ubačen u osnove etičkog u cijelom japanskom društvu. Sadržaj bushida kao kodeksa se mijenjao tokom historije, jer su u jednom periodu sami samurai bili izloženi zen budizmu i konfučijanskim tekstovima.
Ratnici građani su pod carem (u predmodernom periodu za koji obično ljudi i vežu samuraje to je bio feudalni gospodar) i car je fokus odanosti i žrtvovanja. Naravno, isto je dalo krila razvoju japanskoh nacionalizma nakon restoracije sredinom 19. Stoljeca, te je u Drugom svetskom ratu sluzilo za dizanje morala.

Međutim, ono što je jedna vodilja, nešto fiksno u samom kodeksu, a što se nije mijenjalo krozu vremena je taj ratnički duh, odsustvo straha u bitkama, ljubaznost, iskrenost i iznad svega LIČNA čast.

Iznad svega ovog nabrojanog je apsolutna predaja svom gospodaru – neko može povući i paralelu sa religijama i bogom ovdje – bespogovorna, bez obzira na posljedice.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#54 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Post by Nurudin »

Lesli Eldridž se ne bi složio s tobom.
Bloo
Globalna šefica

#55 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Post by Bloo »

Nurudin wrote:Lesli Eldridž se ne bi složio s tobom.
Sumiko možda bi...
Bloo
Globalna šefica

#56 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Post by Bloo »

I ove godine Zagreb Comic Con ima....... :mrgreen:
http://www.zagrebcomiccon.com/
Retrospektivnu izložbu Stana Sakaija :mrgreen:

Image
John Cleese

#57 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Post by John Cleese »

Connaisseur Karlin wrote:mislim da ih je mnogo bilo upravo iz siromasnih slojeva stanonistva, a sirmasni su spremni svasta uraditi za svog poglavara
Dodje mi da sad pojedem Hagakure :|
Connaisseur Karlin

#58 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

John Cleese wrote:
Connaisseur Karlin wrote:mislim da ih je mnogo bilo upravo iz siromasnih slojeva stanonistva, a sirmasni su spremni svasta uraditi za svog poglavara
radi sto hoces :oops:
Bloo
Globalna šefica

#59 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Post by Bloo »

John Cleese wrote:
Prosvijetli ženu, nemoj jesti to moderno sranje.
Skuhaj joj čaj, posjedni, objasni samuraje i bushije, klase u društvu, periode...
arzuhal

#60 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Post by arzuhal »

ja bi mogo halve sad... :|
Bloo
Globalna šefica

#61 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Post by Bloo »

a ja bih mogla jedan seppuku :|
John Cleese

#62 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Post by John Cleese »

Bloo wrote:
John Cleese wrote:
Prosvijetli ženu, nemoj jesti to moderno sranje.
Skuhaj joj čaj, posjedni, objasni samuraje i bushije, klase u društvu, periode...
Prekasno... ni korice nisu ostale :|
Connaisseur Karlin

#63 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Bloo wrote:Izraz bushido nije se ni koristio prije, negdje negdje od otprilike 16. stoljeca, iako se sam kod razvio u periodu 12. Stoljeca zajedno sa svima omiljenim seppukuom.
Pojava koda je išla paralelno sa ustanovljavanjem vojne vlade na čelu sa shogunom.
Iako danas bushido je pristuan u tragovima samo u japanskim borilačkim vještinama (mačevanje,sumo et cetera), kao što Gojeni dobro istakao, sam koncept Bushida kao kodeksa ponašanja ratnika je ubačen u osnove etičkog u cijelom japanskom društvu. Sadržaj bushida kao kodeksa se mijenjao tokom historije, jer su u jednom periodu sami samurai bili izloženi zen budizmu i konfučijanskim tekstovima.
Ratnici građani su pod carem (u predmodernom periodu za koji obično ljudi i vežu samuraje to je bio feudalni gospodar) i car je fokus odanosti i žrtvovanja. Naravno, isto je dalo krila razvoju japanskoh nacionalizma nakon restoracije sredinom 19. Stoljeca, te je u Drugom svetskom ratu sluzilo za dizanje morala.

Međutim, ono što je jedna vodilja, nešto fiksno u samom kodeksu, a što se nije mijenjalo krozu vremena je taj ratnički duh, odsustvo straha u bitkama, ljubaznost, iskrenost i iznad svega LIČNA čast.

Iznad svega ovog nabrojanog je apsolutna predaja svom gospodaru – neko može povući i paralelu sa religijama i bogom ovdje – bespogovorna, bez obzira na posljedice.
Japanci su oduvijek izolirani i stritktno orijentirani ka svojoj drzavi , Konfucije je imao izuzetno snasnu ulogu na japansko drusvto

ali, danasnja prosjecna japnska porodica sa krizama ne moze biti spasena ni sa bushido kodom , tortura djece sa skolom i prosjek psavanja odraslih je 5 sati , sto se desava u zivotu japanca je doslovno brutalno :-)
Bloo
Globalna šefica

#64 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Post by Bloo »

John Cleese wrote:
Prekasno... ni korice nisu ostale :|
Image
Connaisseur Karlin

#65 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

arzuhal wrote:ja bi mogo halve sad... :|
arzonja, prije mejsece dana sam probala bjelorusku halvu od sunckreta , odlicna :-D
John Cleese

#66 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Post by John Cleese »

Bloo wrote:a ja bih mogla jedan seppuku :|
I will force my body to be my weapon and my statement :|

https://www.youtube.com/watch?v=Frubmu6Uoos
Connaisseur Karlin

#67 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

John Cleese wrote:
Bloo wrote:a ja bih mogla jedan seppuku :|
I will force my body to be my weapon and my statement :|

https://www.youtube.com/watch?v=Frubmu6Uoos
sreca za vas, japanci vjeruju u zagrobni zivot :D
arzuhal

#68 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Post by arzuhal »

Na Japan bace par atomskih bombi, slome ih, a oni iza toga skoče i postanu jedna od najjačih ekonomija svijeta. U nas hitiš kašikaru u potok, pola Kantona Sarajevo ostane bez struje i nema je dosutra...
Bloo
Globalna šefica

#69 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Post by Bloo »

arzuhal wrote:Na Japan bace par atomskih bombi, slome ih, a oni iza toga skoče i postanu jedna od najjačih ekonomija svijeta. U nas hitiš kašikaru u potok, pola Kantona Sarajevo ostane bez struje i nema je dosutra...
Možda je do većinski zastupljenog moralnog koda i dogme..........

:run:
MarlboroGold

#70 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Post by MarlboroGold »

arzuhal wrote:Na Japan bace par atomskih bombi, slome ih, a oni iza toga skoče i postanu jedna od najjačih ekonomija svijeta. U nas hitiš kašikaru u potok, pola Kantona Sarajevo ostane bez struje i nema je dosutra...
Uvijek grupa ispred pojedinca... po tome su najpoznatiji i zato su dogurali do toga.
Jbt zamisli kod nas radnika da ga je sramota otići ranije s posla dok drugi ljudi ne završe svoje poslove. Kod njih nema te sile da će otići prije ostalih pa koliko god dugo radili.
arzuhal

#71 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Post by arzuhal »

Bloo wrote:
Možda je do većinski zastupljenog moralnog koda i dogme..........

:run:
Pedeset i neke i Japan i SFRJ su napravili svoje prvo auto. Evo gdje je Japan, a gdje SFRJ...
arzuhal

#72 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Post by arzuhal »

MarlboroGold wrote:
Uvijek grupa ispred pojedinca... po tome su najpoznatiji i zato su dogurali do toga.
Jbt zamisli kod nas radnika da ga je sramota otići ranije s posla dok drugi ljudi ne završe svoje poslove. Kod njih nema te sile da će otići prije ostalih pa koliko god dugo radili.
To...
Connaisseur Karlin

#73 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

a tko je japance natjerao na drugi svjetski rat :D
arzuhal

#74 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Post by arzuhal »

Connaisseur Karlin wrote:
a tko je japance natjerao na drugi svjetski rat :D
Haj sad reci da smo mi!?
Bloo
Globalna šefica

#75 Re: Zen budizam/sintoizam/gejše/samuraji i izgradnja nacije

Post by Bloo »

a ja vamo pišem ep o ženama samurajima....
oni se WWII uhvatili...
polakooooooooooooooooooooooooooo bipolarni ljudi :twisted:
Post Reply