Poligamija u Bosni i Hercegovini/ Poligamija generalno

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
sekerbay

#51 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by sekerbay »

Blo objasnila malo sutra, a ti malo prekosutra.
Jbt država, ko da mi u islamu nemamo zakone koji to regulišu :-)

Što se tiče vanbračnih zajednica, samo je žena ta koja je donja.
Kreten plaća alimentaciju za dijete
Bloo
Globalna šefica

#52 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Bloo »

sekerbay wrote:Blo objasnila malo sutra, a ti malo prekosutra.
Ako ne želiš normalno da komuniciraš barem nemoj trolati.

Objašnjavam mu razliku između swingera i poligamnih brakova, a ne pravila u islamu i swingera ili islama i poligamije.
KIseljak12

#53 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by KIseljak12 »

sekerbay wrote:Blo objasnila malo sutra, a ti malo prekosutra.

Što se tiče vanbračnih zajednica, samo je žena ta koja je donja.
Meni ne smeta, ja sam za legalizaciju i poligamije i poliandrije i homoseksualnih brakova, nek svak sebi zivot uredi kako mu se svidja.
sekerbay

#54 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by sekerbay »

Bloo wrote:trolati
Idi ba ženo, kakvo te trolanje spopada :-)
Sva vam se priča svodi na to da je druga žena obespravljena i da bi u slučaju razvoda ostala bez igdje ista.
Nama ne trebaju sekularni zakoni kako bismo regulisali brak, obezbijedili i garantovali prava.
Nije do mene što ti trolanjem smatraš to što ja u par prostih rečenica pokažem u kojem grmu leži zec.
Bloo
Globalna šefica

#55 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Bloo »

sekerbay wrote:
Bloo wrote:trolati
Idi ba ženo, kakvo te trolanje spopada :-)
Sva vam se priča svodi na to da je druga žena obespravljena i da bi u slučaju razvoda ostala bez igdje ista.
Nama ne trebaju sekularni zakoni kako bismo regulisali brak, obezbijedili i garantovali prava.
Nije do mene što ti trolanjem smatraš to što ja u par prostih rečenica pokažem u kojem grmu leži zec.
Da, vama ne trebaju, ostalim koji nisu u nekoj religiji, trebaju :)
Državni zakon se primjenjuje na sve njene građane, religijski ne ne primjenjuje na ljude koji nisu dio te zajednice.
Jednostavno.
Ovo nije diskusija šta je bolje, pametnije...ako do sada nisi shvatio.

Tema je poligamija u BiH do kraja onog rata. Niko ne iznosi nikakve brojke pro ili contra navoda.
Vizionar brka poligamiju i swingeranje.
Sanjarko

#56 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Sanjarko »

Bloo wrote:...
Brak je imovinsko-pravna zajednica dvoje ljudi, a ne samo seks. Zakon ti ne brani da osnuješ poliamorne zajednice, ali ti brani da imaš više od jednog bračnog partnera (razlozi prizilaze iz prirode braka).
Pa ne brani. Vidi se da im nista zakon nemoze niti da bilo sta im mogu zakonski jer ljudi to rade u divljim brakovima. Zar onda nije bolje to legalizovati nego da to rade na divljaka jer po zakonu to mogu i k-rko to mogu bilo kako sprijeciti. Mogu samo silom ali opet to tada ne bi bilo po zakonu jer da primjene silu prekrsili bi ti isti zakon. I kao sto sam napisao ima rupa u zakonu tako da ovi to mogu da rade a nista niko nemoze da uradi da to sprijeci jer bi prekrsili iste te zakone.

Swingeri koriste kondome iz praktičnih razloga. Svako dijete proizaslo iz takvog braka predstavlja imovinsko-pravni broblem po instituciji braka u kojem se nalazi trudna swingerka.
Swingeri - 2 bračna para koji unutar četiri zida, sa saglasnosti svih stranaka uključenih u to, imaju seksualni odnos. Nakon toga svako ide svojoj kući.
Poligamija, odnosno poliginija - 1 muškarac i više žena. Sve žene imaju jednaka prava (status, imovina, djeca etc.)
Vidiš sada razliku zašto je poligamiju potrebno i zakonski regulisati, a swingere ne?
Cekaj kako ti znas da svingeri koriste kondome. Pretpostavljas to kao sto pretpostavljas da ovi koji prakticiraju poligamiju ne koriste kondome. I ovo je uz saglasnost svih i kod mnogih svako ide svojoj kuci jer jedna zena ima svoju kucu a druga svoju. Naravno da treba regulisati ali zabranjivanje ovoga je van svake pameti kada sam vec dokazao da je to prirodno.

Opet ponavljam, poligamija ima šire posljedice na društvo (sa imovinske, strane, potomci, etc) nego swingeri.
Jeste slazem se ali nemozes kao sto se i vidi po svemu zabraniti ko ce koga j-bat ako su odrasle osobe.
Ako dvoje heteroseksualnih ljudi odluči da žele da im bude grozno do kraja života zajedno, zašto priječiti druge da si unište život :D
Pa slazem se. Isto vazi i za homoseksualce. A sto ovo sve govorim jer ja se trudim da budem pravican i da nebudem licemjeran i nadam se da u vecini slucajeva i svoga zivota to i jesam.

Znaci ako si jedno dopustio, dopusti i drugo.

Cune se javljati na ovu temu danas jer sam na mobitelu a i imam obaveza nekih. Cucemo se dalje nekad veceras ili u narednim danima. Pozdrav.
Last edited by Sanjarko on 13/03/2018 11:52, edited 3 times in total.
mishic

#57 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by mishic »

Nurudin wrote:Mi ovu čitavu današnju raspravu vodimo, zato što je Arzuhal rekao da islam preferira monogamiju, što jednsotavno
nije tačno , ako pod pojmom islam podrzumjevamo propise i dva elementarna stuba islama, Kur'an i sunet, koji vrlo
jasno daju prednost poligamiji.
To što je danas u praksi drukčije, nema apsolutno nikakve veze sa tom gore tvrdnjom.

U BiH nije od ww2 uopšte bilo poligamije ALI je danas ima, što pokazuje da se ti propisi mogu ponovo vraćati retrogradno u upotrebu.
Ništa od ovoga što tvrdiš nije tačno! Iznosiš napamet svoje mišljenje, stavove ili viđenja.
"Jasna prednost poligamiji" možda stoji u tvojoj glavi a u izvorima koje pominješ je nema.
Da u BiH od ww2 nije bilo poligamije takođe ne stoji, jeste bila rijetka i sve rijeđa, bila je protuzakonita pa se "pakovala" u određene formre da se
izbjegne zakonom predviđena sankcija ali nije bila išćezla.
Preispitaj malo svoje poznavanje izvora koje pominješ i nemoj za argument uzimati falisifikatore tih izvora koji danas na sav glas lažu i obmanjuju javnost.
sekerbay

#58 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by sekerbay »

Bloo wrote:Da, vama ne trebaju
Tako je. Zašto bismo ono što je bolje za sve učesnike zamijenili onim što je gore :)
Bloo wrote:Tema je poligamija u BiH do kraja onog rata
Pa da, suzite temu i ista izlapi nakon par postova.
Onda, da bi obezbijedili opstanak iste, morate žmiriti na off topic ili trolanje.
Zar nije bolje promijenit naslov u poligamija i riješio si problem.
:P
Bloo
Globalna šefica

#59 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Bloo »

sekerbay wrote:
Bloo wrote:Da, vama ne trebaju
Tako je. Zašto bismo ono što je bolje za sve učesnike zamijenili onim što je gore :)
Bloo wrote:Tema je poligamija u BiH do kraja onog rata
Pa da, suzite temu i ista izlapi nakon par postova.
Onda, da bi obezbijedili opstanak iste, morate žmiriti na off topic ili trolanje.
Zar nije bolje promijenit naslov u poligamija i riješio si problem.
:P
Tema tako širokog naslova bi rezultirala, ako već nije i postojala: religijska pravila o poligamiji, pljuckanje po tudim pravilima, pljuckanje po ovom onom i niko se ne bi ozbiljno bavio temom.

Osobe koje su iznijele čvrste oprečne stavove (Arzuhal i Karlinka) da u BiH je bilo poligamnih brakova do kraja rata, odnosno da nije ili da su bili u teškoj manjini, nisu ponudili nikakve izvore za svoje tvrdnje.

Možda se neko javi :)
Smrcak15

#60 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Smrcak15 »

jooj oko cega se vi raspravljate

u srzi zasto je to dozovljeno u islamu, pa pogledajte ko vise gine u ratu muskarci ili zene, muskarci naravno, pa one udovice sto ostanu, poligamijom je omoguceno da nastave bracni zivot u poligamskoj formi ako situacija tako zahtjeva.

Koliko od onih nadobudnih sto hoce da ozene vise zena, iskreno odlucilo da ozene vise zena iz razloga da bi ih zastitio , kao sto sam jednom nekad davno citao u oslobodjenju o jednoj bosanki udovici koja se odala prostituciji da bi zaradila i mogla izdrzavati svoje dijete.

Eh ovakve zene se trebaju zeniti da bi ih zastitio, i kada imas ciste namjere, siguran sam da bi svaka zena pozdravila takav potez.

A sad ici po gradu i traziti mlade cure i ozeniti sad odjednom 4 mlade cure a ovamo momaka na svakom koraku koji nemogu naci sebi cestitu djevojku , nema smisla, to je cisto iskoristavanje zakona u islamu u svoje strastvene svrhe.

Hajde oni koji zagovaraju visezenstvo, dali ste ikad pomislili da slijedite poslanika i ozenite staru udovicu, zenu od recimo 60 Godina, kako bi je zastitio i pomogao u zivotu, to je psolanik Muhamemd radio....aahh nee ne, to nece pajde, necemo tako nismo se tako dogovorili :lol: onda niko nece da prica o visezenstvu u toj situaciji.

Zato bi vas zamolio kao vjernik , da vi vjernici i nevjernici prestanete za ovim glupim temama. :kiss:

kada bi vi bili na ovom nivou, imas jednu zenu, ali vidis drugu zenu koja je udovica ili mlada cura koja nema mogucnost da se uda, pa ako odlucite ozeniti da bi joj pomogli, svako ce podrzati to, ili da odete u ratno podrucje gdje ima masa zena a malo muskaraca pa ozenite takvu jednu zenu, :thumbup: niko vam ne bi imao pravo pisnuti ista. A posto vecina koji zagovaraju visezenstvo ne slijedi poslanika dosljedno p oovom pitanju, predlozio bi vam okani te se ako niste u stanju da slijedite poslanika po tom pitanju, ispada te budale samo. :kiss:
MarlboroGold

#61 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by MarlboroGold »

Smrle objasnio. Ključ na temu.

:D
sekerbay

#62 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by sekerbay »

Bloo wrote:Tema tako širokog naslova bi rezultirala, ako već nije i postojala: religijska pravila o poligamiji, pljuckanje po tudim pravilima, pljuckanje po ovom onom i niko se ne bi ozbiljno bavio temom.
Najbolji opis onoga od čega forumi ustvari žive :kiss:
Sanjarko

#63 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Sanjarko »

KIseljak12 wrote:
Cuo sam ja za predbracni, ali sam slabo cuo da ga ko potpisuje. Bloo ti je detaljnije obrazlozila ono sto sam ja na kraci nacin. Brak nije samo taslacenje, nego prvenstveno ugovor koji regulise mnoga materijalna pitanja i prava.
Pa u Bosni kad ste blesavi [bez namjere da vrijedzam niti da se moji sugradzani uvrijede, jer i ja sam blesav kao i oni i zivim u istoj toj Bosni]. U vecini drzava je to normala. Evo jevreji primjerice se zene kako znam obavezno uz bracni ugovor. Nema kako znam u jevreja brakova bez bracnog ugovora. U Americi isto mnogi to praktikuju, po svijetu isto tako itd. Sto u Bosni narod nema taj obicaj drugi par opanaka i prilicno je blesav [naveo sam ne u smislu vrijedzanja itd.] sto se tice zakona, ugovora itd., pa i ovoga. A sto se tice taslacenja, pa taslacice se na divlje. Zena ce trpiti ili nece, brakovi ce pucati ili nece a ovoga ce biti jer sam dokazao da je poligamija prirodna.
Bloo
Globalna šefica

#64 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Bloo »

sekerbay wrote:
Bloo wrote:Tema tako širokog naslova bi rezultirala, ako već nije i postojala: religijska pravila o poligamiji, pljuckanje po tudim pravilima, pljuckanje po ovom onom i niko se ne bi ozbiljno bavio temom.
Najbolji opis onoga od čega forumi ustvari žive :kiss:
Pa eto ako ti se čita nešto tako, bujrum pa otvori :)
AleksoMKD

#65 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by AleksoMKD »

Smrcak15 wrote:
Koliko od onih nadobudnih sto hoce da ozene vise zena, iskreno odlucilo da ozene vise zena iz razloga da bi ih zastitio , kao sto sam jednom nekad davno citao u oslobodjenju o jednoj bosanki udovici koja se odala prostituciji da bi zaradila i mogla izdrzavati svoje dijete.

Eh ovakve zene se trebaju zeniti da bi ih zastitio, i kada imas ciste namjere, siguran sam da bi svaka zena pozdravila takav potez.

A sad ici po gradu i traziti mlade cure i ozeniti sad odjednom 4 mlade cure a ovamo momaka na svakom koraku koji nemogu naci sebi cestitu djevojku , nema smisla, to je cisto iskoristavanje zakona u islamu u svoje strastvene svrhe.

Hajde oni koji zagovaraju visezenstvo, dali ste ikad pomislili da slijedite poslanika i ozenite staru udovicu, zenu od recimo 60 Godina, kako bi je zastitio i pomogao u zivotu, to je psolanik Muhamemd radio....aahh nee ne, to nece pajde, necemo tako nismo se tako dogovorili :lol: onda niko nece da prica o visezenstvu u toj situaciji.
:thumbup:

Bravo Smrcak.

Negde sam citao da u Africi (tamno gde je dozvoljena poligamija bez razlike na religiju) otprilike 10% najbogatijih ozeni oko 30% zena sto automatski znaci da 30% najsiromasnijih muskaraca ostaje sama.
sekerbay

#66 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by sekerbay »

Et sad neću (nisi ti jedina teška ko grah stomaku :oops: to morem i ja) :oops:

Dječkići, ev ja ću sad uzeti četiri udovice sa djecom i odgajati ih ko da su moja.
KIseljak12

#67 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by KIseljak12 »

Vizionar 1985 wrote:
KIseljak12 wrote:
Cuo sam ja za predbracni, ali sam slabo cuo da ga ko potpisuje. Bloo ti je detaljnije obrazlozila ono sto sam ja na kraci nacin. Brak nije samo taslacenje, nego prvenstveno ugovor koji regulise mnoga materijalna pitanja i prava.
Pa u Bosni kad ste blesavi [bez namjere da vrijedzam niti da se moji sugradzani uvrijede, jer i ja sam blesav kao i oni i zivim u istoj toj Bosni]. U vecini drzava je to normala. Evo jevreji primjerice se zene kako znam obavezno uz bracni ugovor. Nema kako znam u jevreja brakova bez bracnog ugovora. U Americi isto mnogi to praktikuju, po svijetu isto tako itd. Sto u Bosni narod nema taj obicaj drugi par opanaka i prilicno je blesav [naveo sam ne u smislu vrijedzanja itd.] sto se tice zakona, ugovora itd., pa i ovoga. A sto se tice taslacenja, pa taslacice se na divlje. Zena ce trpiti ili nece, brakovi ce pucati ili nece a ovoga ce biti jer sam dokazao da je poligamija prirodna.
E ako cemo o prirodnosti, najprirodniji su serijski monogamisti. Ne samo jedna zena (muskarac) za cijeli zivot, ali ne vise od jedne istovremeno.
Sanjarko

#68 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Sanjarko »

Jeste li ljudi vi bilo kada culi za rijec kompromis. Recimo preimenujete temu u "Poligamija u Bosni i Hercegovini" i rijesena stvar. Tu podpada i prije II svjetskog rata i danas.
Bloo
Globalna šefica

#69 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Bloo »

Vizionar 1985 wrote:Jeste li ljudi vi bilo kada culi za rijec kompromis. Recimo preimenujete temu u "Poligamija u Bosni i Hercegovini" i rijesena stvar. Tu podpada i prije II svjetskog rata i danas.
I onda se bavimo selefijama :lol: :lol:
Ali hajd nije ti ni ta loša :D
Sanjarko

#70 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Sanjarko »

KIseljak12 wrote:
E ako cemo o prirodnosti, najprirodniji su serijski monogamisti. Ne samo jedna zena (muskarac) za cijeli zivot, ali ne vise od jedne istovremeno.
Daj ba. Lav ima copor lavica, jarac stado koza, ovan stado ovaca, bik krdo krava, slon krdo slonica, kit jato kitica :-D itd. Pa jb-te i u ljudi oko zenski i zbog zenski mrtve glave padale i dan danas padaju. To je nagon, poriv nema neke tipke da ga mozes iskljuciti. Moras pit, zderat, srat, spavat, disat i slicno jer se to nemoze iskljuciti, pa ni seksualni nagon, poriv. A prirodan nagon, poriv u vecini muzjaka je da ima sto vise zenki. Nemozete ba evoluciju i DNK iskljuciti kako se vama cefne.
Euridika
Globalna šefica

#71 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Euridika »

sekerbay wrote:... Što se tiče vanbračnih zajednica, samo je žena ta koja je donja.
sekerbay wrote:Sva vam se priča svodi na to da je druga žena obespravljena i da bi u slučaju razvoda ostala bez igdje ista.
A možeš li ti malo pojasniti ove stavove, jer meni ovdje neke stvari nisu jasne. Ili ja ne tumačim ovu temu ispravno.
1. Da li se tema odnosi na poligamne brakove u BiH do kraja WWII samo kod muslimana ili općenito?
2. Da li smatraš da treba dati primat šerijatskog zakona nad građanskim pravom u sekularnim državama?
3. Kako je samo žena "donja" u vanbračnoj zajednici?
4. Zašto je kretec otac koji plaća alimentaciju za svoje dijete? Po tebi, ne bi trebao plaćati? Da li je kreten i majka koja plaća alimentaciju (ako je zakonski staratelj otac)?
5. Kad spominješ obespravljenu drugu ženu, misliš na drugu suprugu po redu? Da li je obespravljena više ili manje od prve supruge, ili od treće ili četvrte (ako ih ima)?
6. Šta tačno pripada ženi u slučaju razvoda (po islamu), osim mehra, i to ako muž zatraži razvod? Ako žena zatraži razvod, ne pripada joj ni mehr. Osim ako si govorio o građanskom pravu, tad joj pripada polovina stečene imovine.
7. Gdje se može primijenjivati šerijat, neovisno i/ili u suprotnosti sa građanskim pravom, osim u državama na istoku, gdje je na snazi šerijatski zakon?
KIseljak12

#72 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by KIseljak12 »

Vizionar 1985 wrote:
KIseljak12 wrote:
Daj ba. Lav ima copor lavica, jarac stado koza, ovan stado ovaca, bik krdo krava, slon krdo slonica, kit jato kitica :-D itd. Pa jb-te i u ljudi oko zenski i zbog zenski mrtve glave padale i dan danas padaju. To je nagon, poriv nema neke tipke da ga mozes iskljuciti. Moras pit, zderat, srat, spavat, disat i slicno jer se to nemoze iskljuciti, pa ni seksualni nagon, poriv. A prirodan nagon, poriv u vecini muzjaka je da ima sto vise zenki. Nemozete ba evoluciju i DNK iskljuciti kako se vama cefne.
Medju zivotinjama ima razlicitih ponasanja po pitanju broja partnera, brige o potomstvu i sl. Doslovno svaki zamislivi oblik "veza" (ako to mozemo tako nazvati kada su u pitanju zivotinje) i odgoja mladuncadi postoji medju zivotinjama. Kad se vec ugledamo na njih, zasto se ne ugledamo na kraljevskog pingvina (koji jesu serijski monogamisti). U toku jedne godine se pare samo sa jednom jedinkom suprotnog spola i za vrijeme te godine su monogamni.

Image
Kraljevski pingvini za vrijeme parenja.

Njih ne treba zamijeniti sa carskim pingvinima koji su takodjer serijski monogamisti, ali imaju dodatnu zanimljivost u tome sto MUZJAK preuzima jaje od zenke i cuva ga dok se ne izlijeze mladunce. Kod ostalih vrsta pingvina ovu ulogu podjednako dijele muzjaci i zenke, smjenjujuci se.

Image
Carski pingvin dok cuva jaje
arzuhal

#73 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by arzuhal »

Ne znam što bismo se mi uopće ugledali na životinje :lol: A ako već govorimo o tim odnosima kod životinja, onda bismo se, valjda, trebali "ugledati" na vrste najbliže nama: počev od sisara općenito do nama najbližih primata.
KIseljak12

#74 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by KIseljak12 »

To sam bio napisao u prvoj verziji posta, pa obrisao. Zar nije dovoljno to sto smo zivotinje, nego jos treba da se ugledamo na njih?

Kad smo kod primata, juznoamericki majmuni vrste Aotus azarae su monogamni :D

Nema smisla traziti uzor u zivotinjskom svijetu. On moze da nas mnogo nauci i navede na razmisljanje, ali nikako kao izravan uzor koji treba emulirati.
Zbog toga i jesam u prvoj recenici naveo da medju zivotinjama ima svih mogucih oblika seksualnog ponasanja. Iz istog razloga to nije validan argument kada se potekgne tema o homoseksualnosti.
Bloo
Globalna šefica

#75 Re: Poligamija u Bosni i Hercegovini do kraja Drugog svjetskog rata

Post by Bloo »

KIseljak12 wrote:To sam bio napisao u prvoj verziji posta, pa obrisao. Zar nije dovoljno to sto smo zivotinje, nego jos treba da se ugledamo na njih?

Kad smo kod primata, juznoamericki majmuni vrste Aotus azarae su monogamni :D

Nema smisla traziti uzor u zivotinjskom svijetu. On moze da nas mnogo nauci i navede na razmisljanje, ali nikako kao izravan uzor koji treba emulirati.
Zbog toga i jesam u prvoj recenici naveo da medju zivotinjama ima svih mogucih oblika seksualnog ponasanja. Iz istog razloga to nije validan argument kada se potekgne tema o homoseksualnosti.
Pogotovo kad se potegne argument TO nije prirodno (misleći ne samo na ponašanje u životinjskom svijetu kojeg JESMO dio, nego i na božje propise).
I onda sebi pustiš dokumentarac o "devijantima" u životinjskom svijetu (devijanti jesu jer nisu većina, već manjina, kao i LGBTQ osobe kod nas) i gledaš dvije ženke guštera kako imaju time of their lives. :|
Post Reply