Onda slobodno otidji u MUP TK i zatrazi da a osnovu tvoje "slobodne procjene" ekshumiraju grobove 2000 nasih vojnika, pa nam javi sta su ti rekli.Streptokok wrote:Slobodna procjena. Ne kazem da nisu poginuli nego da nisu bili pripadnici abih.Alfons Kauders wrote: Mislis da u registru za 2 korpus ima 2000 "izmisljenih" poginulih boraca sve ove godine?
Broj vojnika?
- Alfons Kauders
#51 Re: Broj vojnika?
- Cherry-Cherry
#52 Re: Broj vojnika?
Ako je poginuo čuvajući kravu ili na ulici a bio je u armiji, on je poginuli pripadnik armije, šehid. Zakon je takav...Streptokok wrote:Pa takvih je najvise, poginuli na ulici a neko ih zaveo u spiskove abihMaraschino wrote:Ne zaboravi da je mnogo pripadnika ARBiH ranjeno van linije pa i u vlastitoj kuci.Streptokok wrote: I rvi, a vojske ocima nisu vidjeli.
S druge strane, ako je neko poginuo cuvajuci kravu u međuliniji, bez obzira sto jebbio u abih, on nije poginuli borac. Barem ja tako mislim.
Isto važi i za RVI. Dakle nije bitno je li poginuo ili ranjen na liniji ili kući već to da je bio u tom periodu u armiji
Glupo, ali je tako.
S namjenskom proizvodnjom su napravili pametnu stvar , bitno je da je poginuo ili ranjen baš na radnom mjestu , a to radno mjesto je baš namjenska proizvodnja a ne administracija ili portir ...
Treba i za pripadnike armije to promijeniti , pa da bude da je poginuli borac samo ako je na prvoj liniji poginuo a ne išao po vodu ili drva ili bilo šta drugo...
- Alfons Kauders
#53 Re: Broj vojnika?
Mozda je demobilisan on, ali cijela jedinica nije garant (osim ako nije bio u HVO).Heller wrote:Svi iz jedinice mog oca su Demobilisani u oktobru 1994. (moguce i ranije al mislim da je oktobar) mrsko mi knjizicu trazitAlfons Kauders wrote: Uglavnom, 2. korpus završio rat s jos vise ljudi no sto sam mislio. Ovo je cifra iz marta, a garantujem ti da je na kraju rata bilo jos par hiljada:
Oduzimamo od 119,000:
67,845 - 2 korpus pocetkom '95
10,000 - pali u borbi
15,000 - MUP, TO, CZ itd
5,000 - HVO i HOS
20,000 - ranjenih, sigurno i vise, dobar dio ostao van borbe, neki trajno onesposobljeni
Moguce da je bilo jos ljudi koji su demobilisani prije 02.1995
Na njegovu demobilizaciju npr. dodje mobilizacija mog buraza i njegove raje '95, pa cisto sumnjam da se radilo o bitnim brojkama imajuci u vidu da pricamo o preko 100,000 ljudi.
Kako bilo, osim kafanskih prica i standardne "ma to je pola laznjaka", ja na ovoj temi nisam procitao niti jedan argument koji bi ukazivao na to da registar u TK ne stima. Za ostale kantone ne mogu govoriti, ali cisto sumnjam da je iko toliko debilan da objavi registar na kom ce biti brdo laznjaka.
Za 2. korpus i generalno tuzlansko-podrinjsku regiju, karakteristicne su dvije stvari:
- Dio civila nastradalih u proboju iz Srebrenice je zaveden kao poginuli borci. Glavni razlog za to je bio humanitarne prirode, jer se neposredno nakon rata u regiji zatekla masa porodica iz Srebrenice koja je izgubila sve. Civile su upisali kao poginule borce da bi njihove supruge i djeca dobile bilo sta, da ne skapaju. Ne znam o koje broju se radi, ali sigurno stotine, ako ne i vise.
- Zahvaljujuci SDA, dobar dio ljudi smatra da je 2. korpus bio "crveni" ili jos gore - izdajnicki. Taj narativ sam cuo i od Krajisnika, i od Sarajlija, u biti od svih "sa strane". Nevjerovatno puno ljudi misli da se u Tuzli i oko nje nije ni ratovalo. Problem je kad se pojave cifre koje jasno pokazu da je 2. korpus pretrpio daleko najvise gubitaka u ratu. Ta masa ljudi (balijetina) koji su nauceni da su Tuzlaci komunjare i cetnici jednostavno nikad nece povjerovati u ove podatke, bez obzira na sve.
- Alfons Kauders
#54 Re: Broj vojnika?
Komsija Ibrahim poginuo krajem '92 tako sto je kao najstariji u jedinici isao po ogrijev, da se mladja raja ne izlaze riziku. Sumnjam da je mislio da ce ga zbog tog pozrtvovanja i brige prema drugim, punih 25 godina nakon rata neki nazvati izdajicom ili laznjakom.Cherry-Cherry wrote: Ako je poginuo čuvajući kravu ili na ulici a bio je u armiji, on je poginuli pripadnik armije, šehid. Zakon je takav...
Isto važi i za RVI. Dakle nije bitno je li poginuo ili ranjen na liniji ili kući već to da je bio u tom periodu u armiji
Glupo, ali je tako.
S namjenskom proizvodnjom su napravili pametnu stvar , bitno je da je poginuo ili ranjen baš na radnom mjestu , a to radno mjesto je baš namjenska proizvodnja a ne administracija ili portir ...
Treba i za pripadnike armije to promijeniti , pa da bude da je poginuli borac samo ako je na prvoj liniji poginuo a ne išao po vodu ili drva ili bilo šta drugo...
(Da, i meni je nevjerovatno gdje zivimo. Fuj!)
- Cherry-Cherry
#55 Re: Broj vojnika?
Šta ja znam, meni je nekako logično da je poginuli pripadnik armije ako je poginuo na prvoj liniji .... Ako je poginuo na ulici a bio je u armiji, onda bi to trebala biti civilna žrtva.Alfons Kauders wrote:Komsija Ibrahim poginuo krajem '92 tako sto je kao najstariji u jedinici isao po ogrijev, da se mladja raja ne izlaze riziku. Sumnjam da je mislio da ce ga zbog tog pozrtvovanja i brige prema drugim, punih 25 godina nakon rata neki nazvati izdajicom ili laznjakom.Cherry-Cherry wrote: Ako je poginuo čuvajući kravu ili na ulici a bio je u armiji, on je poginuli pripadnik armije, šehid. Zakon je takav...
Glupo, ali je tako.
(Da, i meni je nevjerovatno gdje zivimo. Fuj!)
Isto važi i za Srebrenicu , uglavnom su to civilne žrtve. Meni je nelogično da u demilitariziranoj zoni budu poginuli pripadnici armije
- Streptokok
#56 Re: Broj vojnika?
Ne samo borac nego organizator otpora.putokaz1 wrote:Lihteštajn kad je krenuo u rat imao je 30 boraca kad s evratio iz Rata imao je 31.
Tako i ARBIH u ratu imala ''10 000'' Boraca nakon rata ''100 000''
Kad nas Predsjednik u radu bio u Skloništu poslije rata ''Borac''
Premijer rat proveo u Njemačkoj a ''Borac'' u spisku
- Alfons Kauders
#57 Re: Broj vojnika?
Ja se nekad stvarno zapitam gdje ste vi ljudi bili u ratu? Evo, ja sam bio premlad za vojsku, ali sam barem bio tu i sjecam se sta se desavalo. Imao sam svoje oci i mozak, sjecam se kako su ljudi ginuli.
Dakle, za neupucene:
- Rat je trajao skoro 4 godine
- U te 4 godine valjalo se hraniti, grijati, ici po vodu, logistiku
- Kad bi oduzeli sve koji su poginuli dok su nosili vodu, hranu i vodali krave, mogao bi hladno obrisati barem 10,000 poginulih boraca
- Ako mislite da je borac iskljucivo onaj koji je poginuo u onom trenutku dok je pucao na neprijatelja, gledali ste previse filmova
- Rat je trajao skoro 4 godine, cisto da ponovim jos koji put...
Dakle, za neupucene:
- Kad bi oduzeli sve koji su poginuli dok su nosili vodu, hranu i vodali krave, mogao bi hladno obrisati barem 10,000 poginulih boraca
- Ako mislite da je borac iskljucivo onaj koji je poginuo u onom trenutku dok je pucao na neprijatelja, gledali ste previse filmova
- Streptokok
#58 Re: Broj vojnika?
Po meni samo ako je bio na liniji ili je isao ili se vracao sa linije ili je izvrsaovao neki zadatak vezan za navedeno. Tako na primjer i ako je isao po vodu dok je bio na liniji. Sve ostalo cu civilne zrtve. To sto se neko pronasao u ovome sazalijevak slucaj.Cherry-Cherry wrote:Ako je poginuo čuvajući kravu ili na ulici a bio je u armiji, on je poginuli pripadnik armije, šehid. Zakon je takav...Streptokok wrote:Pa takvih je najvise, poginuli na ulici a neko ih zaveo u spiskove abihMaraschino wrote:
Ne zaboravi da je mnogo pripadnika ARBiH ranjeno van linije pa i u vlastitoj kuci.
S druge strane, ako je neko poginuo cuvajuci kravu u međuliniji, bez obzira sto jebbio u abih, on nije poginuli borac. Barem ja tako mislim.
Glupo, ali je tako.
Moj komsija je u slobodno vrijeme cuvao kravu u među liniji i on je sad rvi ko i onaj sto je isao u proboj. Niđe veze.
- Streptokok
#59 Re: Broj vojnika?
Nismo znali, pogotovo ovo za 4 godine. Dabome nego odrisati. Kakav vojni zadatak je izvrsavao sa kravom?Alfons Kauders wrote:Ja se nekad stvarno zapitam gdje ste vi ljudi bili u ratu? Evo, ja sam bio premlad za vojsku, ali sam barem bio tu i sjecam se sta se desavalo. Imao sam svoje oci i mozak, sjecam se kako su ljudi ginuli.
Dakle, za neupucene:
- Alfons Kauders
#60 Re: Broj vojnika?
Dakle, ako je neko u Gradaccu otisao do kuce da se okupa nakon deset dana na najebenijoj liniji u BiH, i onda mu uleti granata u kucu koja je 700 metara od prve linije i ubije ga...
On je sta?
Jebite me ako ste vi ljudi normalni, majke mi moje mile, s vama nesto stvarno nije dure.
On je sta?
Jebite me ako ste vi ljudi normalni, majke mi moje mile, s vama nesto stvarno nije dure.
- Alfons Kauders
#61 Re: Broj vojnika?
Pa vidim da nisi znao.Streptokok wrote:Nismo znali, pogotovo ovo za 4 godine. Dabome nego odrisati. Kakav vojni zadatak je izvrsavao sa kravom?Alfons Kauders wrote:Ja se nekad stvarno zapitam gdje ste vi ljudi bili u ratu? Evo, ja sam bio premlad za vojsku, ali sam barem bio tu i sjecam se sta se desavalo. Imao sam svoje oci i mozak, sjecam se kako su ljudi ginuli.
Dakle, za neupucene:
Znas li broj kakvog ljekara ili da ti ga sam preporucim?
- GeeTnT
#62 Re: Broj vojnika?
Pises gluposti..Ljudi su imali tzv „smjene“ na linijama, a odmor su koristili kako bi se snasli za hranu, ogrev itd..Bilo je slucajeva da od cetnicke granate bude ranjen kako ti kazes „na ulici“ i po tvom bi trebalo da mu se kaze da je civilna zrtva rata...Cherry-Cherry wrote:.
Šta ja znam, meni je nekako logično da je poginuli pripadnik armije ako je poginuo na prvoj liniji .... Ako je poginuo na ulici a bio je u armiji, onda bi to trebala biti civilna žrtva.
Isto važi i za Srebrenicu , uglavnom su to civilne žrtve. Meni je nelogično da u demilitariziranoj zoni budu poginuli pripadnici armije
- Cherry-Cherry
#63 Re: Broj vojnika?
Na mog komšiju pucao švalerkin muž i on je RVI
- Alfons Kauders
#64 Re: Broj vojnika?
I to ima veze s registrom boraca TK?Cherry-Cherry wrote:Na mog komšiju pucao švalerkin muž i on je RVI
- Streptokok
#65 Re: Broj vojnika?
Haj ti nama fino priznaj koliko u porodici imas ovih laznjaka?
- Alfons Kauders
#66 Re: Broj vojnika?
Frajer veze nema da je najvise ljudi i nastradalo upravo na tim "bezvenim" stvarima koje po njemu nemaju veze s ratom...GeeTnT wrote:Pises gluposti..Ljudi su imali tzv „smjene“ na linijama, a odmor su koristili kako bi se snasli za hranu, ogrev itd..Bilo je slucajeva da od cetnicke granate bude ranjen kako ti kazes „na ulici“ i po tvom bi trebalo da mu se kaze da je civilna zrtva rata...Cherry-Cherry wrote:.
Šta ja znam, meni je nekako logično da je poginuli pripadnik armije ako je poginuo na prvoj liniji .... Ako je poginuo na ulici a bio je u armiji, onda bi to trebala biti civilna žrtva.
Kaze nisu isli u proboj... Sunce ti jebem da ti jebem, ljudi ginuli da na -15 nadju drva i kakvog mesa da jedu... "Nisu isli u proboj"
Koja smo mi govna od naroda to je nevjerovatno.
- Streptokok
#67 Re: Broj vojnika?
Pa fino, bio je na liniji i odjednom mu seprijebalo. Otisao kuci da umoci i stradao. Logicno da je rvi.Cherry-Cherry wrote:Na mog komšiju pucao švalerkin muž i on je RVI
- Alfons Kauders
#68 Re: Broj vojnika?
Mojne porodicu momak.Streptokok wrote:Haj ti nama fino priznaj koliko u porodici imas ovih laznjaka?
Jasno?
- Cherry-Cherry
#69 Re: Broj vojnika?
Pa normalno da treba biti civilna žrtva , ti pričaš glupostiGeeTnT wrote:Pises gluposti..Ljudi su imali tzv „smjene“ na linijama, a odmor su koristili kako bi se snasli za hranu, ogrev itd..Bilo je slucajeva da od cetnicke granate bude ranjen kako ti kazes „na ulici“ i po tvom bi trebalo da mu se kaze da je civilna zrtva rata...Cherry-Cherry wrote:.
Poginuo je kao civil. Pala granata i ubila njeg i još nekog ko nije bio u armiji i sad je jedan civilna žrtva a drugi eto poginuli pripadnik armije
- Cherry-Cherry
#70 Re: Broj vojnika?
Ima veze sa lažnjacima, nije tema samo TuzlaAlfons Kauders wrote:I to ima veze s registrom boraca TK?Cherry-Cherry wrote:Na mog komšiju pucao švalerkin muž i on je RVI
- Alfons Kauders
#71 Re: Broj vojnika?
A da to slucajno nije zato sto je jedan bio pripadnik armije u trenutku pogibije, a drugi nije?Cherry-Cherry wrote:Pa normalno da treba biti civilna žrtva , ti pričaš glupostiGeeTnT wrote:Pises gluposti..Ljudi su imali tzv „smjene“ na linijama, a odmor su koristili kako bi se snasli za hranu, ogrev itd..Bilo je slucajeva da od cetnicke granate bude ranjen kako ti kazes „na ulici“ i po tvom bi trebalo da mu se kaze da je civilna zrtva rata...Cherry-Cherry wrote:.
Poginuo je kao civil. Pala granata i ubila njeg i još nekog ko nije bio u armiji i sad je jedan civilna žrtva a drugi eto poginuli pripadnik armije
Ili ima jos neka teorija zavjere, komsija svaler i tako to?
- Alfons Kauders
#72 Re: Broj vojnika?
Nema frke.Cherry-Cherry wrote:Ima veze sa lažnjacima, nije tema samo TuzlaAlfons Kauders wrote:I to ima veze s registrom boraca TK?Cherry-Cherry wrote:Na mog komšiju pucao švalerkin muž i on je RVI
Daj ime i prezime tog laznjaka da ga sutra idemo prijaviti. Dogovoreno?
- Streptokok
#73 Re: Broj vojnika?
Ovo za govna, ako si na sebe mislio slazem se. Inace postovi su ti prijavljeni. Pored neznanja fali ti i osnovne kulture.Alfons Kauders wrote:Frajer veze nema da je najvise ljudi i nastradalo upravo na tim "bezvenim" stvarima koje po njemu nemaju veze s ratom...GeeTnT wrote:Pises gluposti..Ljudi su imali tzv „smjene“ na linijama, a odmor su koristili kako bi se snasli za hranu, ogrev itd..Bilo je slucajeva da od cetnicke granate bude ranjen kako ti kazes „na ulici“ i po tvom bi trebalo da mu se kaze da je civilna zrtva rata...Cherry-Cherry wrote:.
Kaze nisu isli u proboj... Sunce ti jebem da ti jebem, ljudi ginuli da na -15 nadju drva i kakvog mesa da jedu... "Nisu isli u proboj"
Koja smo mi govna od naroda to je nevjerovatno.
- Streptokok
#74 Re: Broj vojnika?
Po ovom principu su i ubacivali laznjake. Ako je imao nekog svoga u komandi da ga doda na spisak on najednom postade rvi.Cherry-Cherry wrote:Ima veze sa lažnjacima, nije tema samo TuzlaAlfons Kauders wrote:I to ima veze s registrom boraca TK?Cherry-Cherry wrote:Na mog komšiju pucao švalerkin muž i on je RVI
- Cherry-Cherry
#75 Re: Broj vojnika?
Kakve veze ima to što je u trenutku pogibije bio pripadnik armije ako je poginuo u kući
A što se komšije tiče, zakon je takav kakav jest i on je po tom zakonu RVI
A što se komšije tiče, zakon je takav kakav jest i on je po tom zakonu RVI