Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
Post Reply
hladan.preminger

#51 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by hladan.preminger »

Alighieri wrote:Ja u govoru koristim bosanski jezik, njemački i engleski, zajedno upakovano u memes. Navikao sam tako godinama igrajući različite games ( :D ). Jednostavno mi je to prešlo u naviku, lol, Lul, 4Head itd koristiti u svakodnevnici. Znam da je ružno, na nekom sastanku se moram skoncentirsati duplo nego inače da mi ne bi izletilo koje kappa, who iz you ili junge, keine ahnung :lol:

# get rekt
Henry Chinaski

#52 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by Henry Chinaski »

desperate housewife wrote:
Henry Chinaski wrote:Činjenica je da, što više koristi ovakve izraze, to se osoba više diskredituje kao ozbiljan sagovornik. Iako se to uglavnom koristi da bi se prikazao inteligentnijim nego što jesi, ima sasvim suprotan efekat.
Ipak, prljanje svakog jezika (uključujući i enleski) je neizbježan proces i dešava se stalno.
Šta mislite odakle u našem jeziku toliko turcizama i germanizama?

Kad su turci tek došli možda se sa prijezorom gledalo na ljude koji su koristili njihove riječi u govoru a danas se takvi izrazi smatraju tradicijom za koju vrijedi ginuti kad neko dirne u nju!
Da, naravno. Ali ovaj trend kojim se krenulo, zaboravićemo sve riječi bosanskom jezika pa onda valja uvesti engleski kao službeni jezik, šta li :?
Smatram da je ogromna većina ljudi u Sarajevu gramatički nepismena (puno više od polovine). O stanju u ostalim sredinama ne vrijedi ni raspravljati. Nikom to nije važno, čak su i ponosni na taj folklor pa zašto da se ja brinem o tome.
S obzirom da ne znamo ni sopstveni jezik, prljanje stranim riječima je najmanji problem...
insomnia78

#53 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by insomnia78 »

Henry Chinaski wrote:Činjenica je da, što više koristi ovakve izraze, to se osoba više diskredituje kao ozbiljan sagovornik. Iako se to uglavnom koristi da bi se prikazao inteligentnijim nego što jesi, ima sasvim suprotan efekat.
Ipak, prljanje svakog jezika (uključujući i enleski) je neizbježan proces i dešava se stalno.
Šta mislite odakle u našem jeziku toliko turcizama i germanizama?

Kad su turci tek došli možda se sa prijezorom gledalo na ljude koji su koristili njihove riječi u govoru a danas se takvi izrazi smatraju tradicijom za koju vrijedi ginuti kad neko dirne u nju!
Dok ne zamirisa vecera :lol:
desperate housewife

#54 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by desperate housewife »

Henry Chinaski wrote:
Smatram da je ogromna većina ljudi u Sarajevu gramatički nepismena (puno više od polovine). O stanju u ostalim sredinama ne vrijedi ni raspravljati. Nikom to nije važno, čak su i ponosni na taj folklor pa zašto da se ja brinem o tome.
S obzirom da ne znamo ni sopstveni jezik, prljanje stranim riječima je najmanji problem...
Istina je sve to što kažeš. Ali da sve prepustimo totalnoj entropiji i da se u njoj utopimo? Ja nisam niti mogu biti takvog stava. Bitno se truditi, pa nekad će možda uticati na nekoga, blago ili podsvjesno. Neka se jedna osoba zapita nad ovim, neki je uspjeh, a kamo li više njih. Razumijem te i slažem se ali nisam za pasivan pristup kolko god on bio lakši i lišen svakog stresa.

Isto se slažem da imamo puno većih problema od ovoga, ali te problem ja ne mogu riješiti niti djelimično. Zato i ne pokušavam. U ovoj problematici polazim sama od sebe, a onda sam napisala i na forum. Bilo mi je drago kad sam vidjela samo jedan post gdje se neko slaže sa mnom, bez obzira na ovo gore navedeno, i sve nenavedeno što u našem okruženju treba popraviti.
Last edited by desperate housewife on 08/03/2018 10:58, edited 1 time in total.
l33t

#55 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by l33t »

samo globalizacija, nikakve fajde od BHS jezika koji su isti al se međusobno ne priznaju (politizirano) :-) :-)
Alighieri

#56 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by Alighieri »

hladan.preminger wrote:
Alighieri wrote:Ja u govoru koristim bosanski jezik, njemački i engleski, zajedno upakovano u memes. Navikao sam tako godinama igrajući različite games ( :D ). Jednostavno mi je to prešlo u naviku, lol, Lul, 4Head itd koristiti u svakodnevnici. Znam da je ružno, na nekom sastanku se moram skoncentirsati duplo nego inače da mi ne bi izletilo koje kappa, who iz you ili junge, keine ahnung :lol:

# get rekt
Fali ti son :D

Sjećam se da je jedno vrijeme bio fazon get burned.

Ili hoćeš li aloe veru, you're burned son.
Bloo
Globalna šefica

#57 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by Bloo »

desperate housewife wrote: Ja kontam ti ćeš kao moderator ovdje sankcionisat šuplju, a ti priklopila.. :roll:
Ja sam mordorator (LOTR doskocica, got it?), samo na Religiji, te sam ovdje nemoćna, isto kao i vjernik na satanističkoj misi.
Ovdje sam samo forumašica koja šupljira.
Postoji opcija Report this post (uskličnik) ako smatraš da je potrebno.

Btw tvoja je tema, dovedi je u red :)Podvrisni malo ili navigiraj u željenom pravcu
desperate housewife

#58 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Bloo wrote:
desperate housewife wrote: Ja kontam ti ćeš kao moderator ovdje sankcionisat šuplju, a ti priklopila.. :roll:
Ja sam mordorator (LOTR doskocica, got it?), samo na Religiji, te sam ovdje nemoćna, isto kao i vjernik na satanističkoj misi.
Ovdje sam samo forumašica koja šupljira.
Postoji opcija Report this post (uskličnik) ako smatraš da je potrebno.

Btw tvoja je tema, dovedi je u red :)Podvrisni malo ili navigiraj u željenom pravcu
dakle ako nisi moderator ovdje onda ćeš bit vatreni šupljator? Ima smisla :cry:

Da vidimo, koje još riječi smatrate da nemaju odgovarajući prijevod na bosanski ( sa engleskog)? Dajte prijedloga.
developer10

#59 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by developer10 »

"Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?"

Whatever...
Bloo
Globalna šefica

#60 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by Bloo »

Da vidimo, koje još riječi smatrate da nemaju odgovarajući prijevod na bosanski ( sa engleskog)? Dajte prijedloga.
Software
Hardware
Router
Hedging
Scoring
Due diligence
Folder
Web developer
Front end developer
Gaming
akaunt

#61 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by akaunt »

Dodjem avionom. Uzmem Golfa dvojku od rodjaka. Imam neki Huawej 8..... Aj ti meni reci kako će fukara znat da zivim u Götebörgu ako ne ubacim koju stranu riječ?
desperate housewife

#62 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Bloo wrote:
Software
Hardware
Router
Hedging
Scoring
Due diligence
Folder
Web developer
Front end developer
Gaming
Pročitaj ponovo moj uvod na temi.
Bloo
Globalna šefica

#63 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by Bloo »

Bloo wrote:
Software
Hardware
Router
Hedging
Scoring
Due diligence
Folder
Web developer
Front end developer
Gaming
Pročitaj ponovo moj uvod na temi.
Odgovorila sam ti na postavljeno pitanje. Folder nije "visoko stručna" stvar oko računara i programiranja, kao ni gaming. Software i hardware također.
dobar osjecaj

#64 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by dobar osjecaj »

desperate housewife wrote:Da vidimo, koje još riječi smatrate da nemaju odgovarajući prijevod na bosanski ( sa engleskog)? Dajte prijedloga.
Mnoštvo izraza iz domena rada nevladinog sektora i raznih šupljiranja koja se i u engleskom i u našem jeziku koriste za izražavanje svega i ničega. Od nekih izraza koji su bivali zabranjivani u nekim firmama s kojima sam sarađivala, padaju mi na pamet riječi:

facilitate, stakeholder, grassroots
Bloo
Globalna šefica

#65 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by Bloo »

Ja se naježim na event i event manager
wewa

#66 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by wewa »

a stajling i hepening? :D

influenseri i lajf koucovi su vrh :lol:
commendatore

#67 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by commendatore »

najjaca je fizibiliti studija
mousstapha

#68 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by mousstapha »

Na fakultetu su profesori insistirali na pisanju rijeci iz naseg jezika kada god je to moguce, a kako je fakultet koji izucava informacijske tehnologije, pravi je izazov naci neki balans. Recimo hrvati su preveli i Firewall i Patch i mnogo drugih pojmova, ali ova dva su uvijek bila primjer kako prijevod zna biti toliko odbojan da ga ne mozes prihvatiti ma koliko se trudio.
Generalno mislim da covjek treba njegovati maternji jezik i ne prepustati ga tako lako uticaju globalizacije. Nekada imam osjecaj da ljudima uopste nije bitno kako zvuci njihov govor, koliko je siromasan, gramaticki neispravan. Bitno je izraziti se u sto manje rijeci ili ako moze skracenica.
dobar osjecaj

#69 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by dobar osjecaj »

Ponekad kad pišem nešto bitno na našem jeziku, dam mami da pročita. Njeno poznavanje gramatike i pravopisa nakon kvalitetnog obrazovanja, nikada zapravo nije imalo (ne)sreću pretjeranog izlaganja stranim riječima. Ne prati naše medije i ne čita nekvalitetne sadržaje. Iznenadi me količina stvari koje primjeti u mom silovanom maternjem jeziku, od tuđih sintaksi, preko siromašnih do tuđih izraza. Taj njen jezik je skoro kao u vakuumu, sterilan i nerealan.
desperate housewife

#70 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Bloo wrote: Odgovorila sam ti na postavljeno pitanje. Folder nije "visoko stručna" stvar oko računara i programiranja, kao ni gaming. Software i hardware također.
Ako software i hardware nije, onda ne znam šta jest. Uska računarska terminologija. Folder se ovdje spominje u kontekstu memorije na kompjuteru a ne fascikle u kojoj nosaš dokumente na ovjeru u općinu, zar ne?

Sama si svjesna i priznala si da nema konvencije među lingivstima za određene termine, a moja ideja na ovoj temi je da se predstave regularni prijevodi gdje se NEPOTREBNO koriste strane riječi. Sofware očito nije među tim riječima.
Due diligence bi trebalo da znači nešto u smislu dužna pažnja. Hedging - zaštita od rizika. Gaming - igranje igrica.
Možda nisam u pravu, ako neko ima primjedbu može slobodno reći. Bit je ne nužno odrediti odmah odgovarajuće rijeći već diskutovati i u konačnici nešto definitivno zaključiti, mislim da to barem možemo.
Ni uprkos tome što mi nije bila namjera prevoditi računarske termine, par prijedloga:

Za hardware: mehanički dio
Software - Hrvati za ovo koriste izraz 'programska podrška' (ne kažem da treba niti da ne treba, samo prijedlog)

Komentara, prijedloga?
Prijedloga za prijevod ostalih riječi?
Bloo
Globalna šefica

#71 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by Bloo »

Bloo wrote: Odgovorila sam ti na postavljeno pitanje. Folder nije "visoko stručna" stvar oko računara i programiranja, kao ni gaming. Software i hardware također.
Ako software i hardware nije, onda ne znam šta jest. Uska računarska terminologija. Folder se ovdje spominje u kontekstu memorije na kompjuteru a ne fascikle u kojoj nosaš dokumente na ovjeru u općinu, zar ne?

Sama si svjesna i priznala si da nema konvencije među lingivstima za određene termine, a moja ideja na ovoj temi je da se predstave regularni prijevodi gdje se NEPOTREBNO koriste strane riječi. Sofware očito nije među tim riječima.
Due diligence bi trebalo da znači nešto u smislu dužna pažnja. Hedging - zaštita od rizika. Gaming - igranje igrica.
Možda nisam u pravu, ako neko ima primjedbu može slobodno reći. Bit je ne nužno odrediti odmah odgovarajuće rijeći već diskutovati i u konačnici nešto definitivno zaključiti, mislim da to barem možemo.
Ni uprkos tome što mi nije bila namjera prevoditi računarske termine, par prijedloga:

Za hardware: mehanički dio
Software - Hrvati za ovo koriste izraz 'programska podrška' (ne kažem da treba niti da ne treba, samo prijedlog)

Komentara, prijedloga?
Prijedloga za prijevod ostalih riječi?
Software i hardware nisu visoko stručna, već jako opšta. Software kao programska podrška mehaničkim dijelovima..možda čak i aplikativna..?
Folder - kompjuterska fascikla :D Ha! Možda je ovo odgovarajući prevod...?
Da, ali niko ne koristi dužna pažnja na taj način. Dužna pažnja se koristi u drugom kontekstu.. Due diligence je izraz za proces - dubinsko skeniranje sam susretala kao prevod za due diligence povremeno.
Zašto su onda Hrvati preveli Hedging kao Živičarenje, ane Risk protection/Zaštita od rizika
Gaming - igranje igrica - kao gamer (igrač igara) moram se ispraviti i reći da su igre, a ne igrice :)
wewa

#72 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by wewa »

due diligence se i meni pokazao kao tough cookie :D
bas zato sto je viseznacan, zavisno od konteksta, a ovaj u kojem se odnosi na proces je zbilja nezgodan za prevesti buduci da se kod nas nareceni proces tek pocinje pojavljivati u poslovnoj praksi...

software i hardware i ja ostavljam u originalnom obliku, spelling ukljucujuci, izmedju ostalog i zato sto su hrvatske istoznacnice kod nas manje rasprostranjene od izvornika. ko jos koristi pojam ocvrsje?! osim miroslava tudjmana u svom antologijskom rjecniku racunalnoga nazivlja :D
desperate housewife

#73 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Bloo wrote: Software i hardware nisu visoko stručna, već jako opšta. Software kao programska podrška mehaničkim dijelovima..možda čak i aplikativna..?
Da, ali niko ne koristi dužna pažnja na taj način. Dužna pažnja se koristi u drugom kontekstu.. Due diligence je izraz za proces - dubinsko skeniranje sam susretala kao prevod za due diligence povremeno.
Zašto su onda Hrvati preveli Hedging kao Živičarenje, ane Risk protection/Zaštita od rizika
Gaming - igranje igrica - kao gamer (igrač igara) moram se ispraviti i reći da su igre, a ne igrice :)
folder, moguće. Digitalna fascikla?

Sigurna sam da ima neki odgovarajući izraz kod nas za due diligence, ali koji?
Ne znam za Hrvate, meni zaštita od rizika djeluje odgovarajuće. Koji je tačno prigovor?

Igrice se generalno kao termin više koriste za kompjuterske igrice (ispravi me ako griješim), a igre generalno u smislu nekih društvenih ili 'analognih' igara, pa zato možda igrice. Ili možda neki drugi termin?
dobar osjecaj

#74 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by dobar osjecaj »

desperate housewife wrote: Sigurna sam da ima neki odgovarajući izraz kod nas za due diligence, ali koji?
Temeljita analiza.
wewa

#75 Re: Korištenje stranih izraza bez potrebe - šta vi mislite?

Post by wewa »

Bloo wrote: Software i hardware nisu visoko stručna, već jako opšta. Software kao programska podrška mehaničkim dijelovima..možda čak i aplikativna..?
folder, moguće. Digitalna fascikla?

Sigurna sam da ima neki odgovarajući izraz kod nas za due diligence, ali koji?
Ne znam za Hrvate, meni zaštita od rizika djeluje odgovarajuće. Koji je tačno prigovor?

Igrice se generalno kao termin više koriste za kompjuterske igrice (ispravi me ako griješim), a igre generalno u smislu nekih društvenih ili 'analognih' igara, pa zato možda igrice. Ili možda neki drugi termin?
https://en.wikipedia.org/wiki/Hedge_(finance)
evo, iz ovog clanka je vidljivo da je pojam 'zastita od rizika' znacajno siri od pojma 'hedging'

isto vrijedi da due dilligence i duzna paznja, gdje se due care treba primijeniti tokom procesa due diligencea

kad se zadje u usko strucne vode, onda se vidi koliko nam termina zapravo nedostaje jer se odnose na koncepte i prakse koji kod nas, zbog specificnosti uslova na trzistu i u zakonodavstvu, odnosno nerazvijenosti ekonomije, jos nisu zazivjeli

tako da ja ne bih pausalno tvrdila da postoje ekvivalenti u bosanskom jeziku za svaki engleski termin - mozda cemo jednom biti na tom stepenu razvoja, lingvistickog barem, ali ne smatram da strucna terminologija ugrozava odrzivost bosanskog jezika. veci je problem opsta nepismenost i neobrazovanost populacije.
Post Reply