Bloo wrote:
Odgovorila sam ti na postavljeno pitanje. Folder nije "visoko stručna" stvar oko računara i programiranja, kao ni gaming. Software i hardware također.
Ako software i hardware nije, onda ne znam šta jest. Uska računarska terminologija. Folder se ovdje spominje u kontekstu memorije na kompjuteru a ne fascikle u kojoj nosaš dokumente na ovjeru u općinu, zar ne?
Sama si svjesna i priznala si da nema konvencije među lingivstima za određene termine, a moja ideja na ovoj temi je da se predstave regularni prijevodi gdje se NEPOTREBNO koriste strane riječi. Sofware očito nije među tim riječima.
Due diligence bi trebalo da znači nešto u smislu dužna pažnja. Hedging - zaštita od rizika. Gaming - igranje igrica.
Možda nisam u pravu, ako neko ima primjedbu može slobodno reći. Bit je ne nužno odrediti odmah odgovarajuće rijeći već diskutovati i u konačnici nešto definitivno zaključiti, mislim da to barem možemo.
Ni uprkos tome što mi nije bila namjera prevoditi računarske termine, par prijedloga:
Za hardware: mehanički dio
Software - Hrvati za ovo koriste izraz 'programska podrška' (ne kažem da treba niti da ne treba, samo prijedlog)
Komentara, prijedloga?
Prijedloga za prijevod ostalih riječi?