Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#51 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Bloo »

irac300 wrote:
Ne laži! Historija je nauka. Da bi nešto nazvao historijskim ili historijom trebaš imati dokaze, kako pisane, tako i materijalne.
Ko laže, taj i krade. Ko vrijeđa, biva opomenut

Možemo i bez vrijeđanja.

Riječima i slikama mu dokaži suprotno. :mrgreen:
MarlboroGold

#52 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote: :-|
Sve što si naveo je također nagađanje.

Nego, ne odgovori ti meni u vezi Zeusa i Posejdona... de mi dokaži kako oni ne postoje, pa ću se poslužiti tvojim rezonovanjem da dokažem da ne postoji Allah.

Do tad za mene svakako ne postoji jer nema dokaza, tj. to izjavljujem.
:-|
Sve što si naveo je također nagađanje.
apsolutno netacno

jeli receno u Kuranu da nebo stiti?

da

je li nauka dokazala da nebo stiti?

Da

u cemu je onda problem, sta je to nagadjajnje molim te....???
Nego, ne odgovori ti meni u vezi Zeusa i Posejdona... de mi dokaži kako oni ne postoje, pa ću se poslužiti tvojim rezonovanjem da dokažem da ne postoji Allah.
zeus i poseidon ne postoje jer nisu nikad slali poslanike, knjige, cuda preko svojih poslanika

a kad bi postojali zeus i poseidon onda oni nebi bili apsolutni bogovi jer bi njihove volje i moci suzbijale jedni druge, zato mnogobostvo cini da nema apsolutnog Boga.

ne mozes se koristiti ovim rezonaovanjem, jer Allah je slao 124 000 poslanika kroz historiju narodima na zemlji, slao knjige, davao cuda poslanicima kao verifikacijsko sredstvo da stvarno dolaze od BOga.
Nauka je dokazala. To što piše u Kur'anu nije validno. Opet ti kažem da su i mnogi prije Kur'ana sigurno imali slična mišljenja, ali ih nisu zapisivali. Možda i jesu, ali meni lično nije poznato. To nije dokaz niti naučna činjenica. Ende - svaka dalja rasprava u vezi ovog dijela je besmislena.

A u vezi "lažnih" Bogova, nedovoljno objašnjenje. Ostajem pri svojoj izjavi.
irac300

#53 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by irac300 »

Smrcak15 wrote:
irac300 wrote:
Smrcak15 wrote: ne mozes se koristiti ovim rezonaovanjem, jer Allah je slao 124 000 poslanika kroz historiju narodima na zemlji, slao knjige, davao cuda poslanicima kao verifikacijsko sredstvo da stvarno dolaze od BOga.
Ne laži! Historija je nauka. Da bi nešto nazvao historijskim ili historijom trebaš imati dokaze, kako pisane, tako i materijalne.
ne lazem, upravo tako historija je nauka.

dokaz slanja raznih poslanika od Allaha jeste i razlicite knjige koje imaju istu infomraciju

nagovjestaj MUhammeda u starom i novom zavjetu, nagovjestaj muhammeda u hinduistickim knjigama itd

Nas je Poslanik Muhammed objavijestio da je Allah poslao 124 000 poslanika narodima i mi u to vjerujemo.
To što ti tvrdiš zove se pseudonauka, nema veze sa historijom. Ako ne znaš šta su historijski izvori, onda fino reci, neko će ti objasniti, a imaš i google. Historija ima svoja pravila. Za tih famoznih 124 000 poslanika, trebaš imati konkretan dokaz. Pitao/li sam/smo te i ranije, da napišeš imena, vrijeme, mjesto... gdje su egzistirali i širili božiju riječ ti ''poslanici? Pošto ti je svaka druga ''dajte mi dokaze, oborite moju tvrdnju'', evo, pitam te, dokaži sa imenima i djelima?
MarlboroGold

#54 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by MarlboroGold »

Bloo wrote:
irac300 wrote:
Ko laže, taj i krade. Ko vrijeđa, biva opomenut

Možemo i bez vrijeđanja.

Riječima i slikama mu dokaži suprotno. :mrgreen:
Image

Kaio-ken bunny mode
Smrcak15

#55 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote: Nauka je dokazala. To što piše u Kur'anu nije validno. Opet ti kažem da su i mnogi prije Kur'ana sigurno imali slična mišljenja, ali ih nisu zapisivali. Možda i jesu, ali meni lično nije poznato. To nije dokaz niti naučna činjenica. Ende - svaka dalja rasprava u vezi ovog dijela je besmislena.

To što piše u Kur'anu nije validno.
zasto nije validno covjece?? zasto

nemozes imati na stotine i hiljade naucnih izjava koje je moderna nauka potvrdila zadnjih 100 godina da bi ti rekao nije validno, sto nije validno objasni.
Opet ti kažem da su i mnogi prije Kur'ana sigurno imali slična mišljenja, ali ih nisu zapisivali. Možda i jesu, ali meni lično nije poznato
covjece ti se oslanjas na nagadjanje da bi oborio argument, nesto opipljivo.

znaci nagadjanjem pokusajes da oboris argument....ima li to smisla, sjedi i zapitaj se.

nema to moguce sigurno, ja mislim, to nije argument nikakav.

ja tebe pitam sad ponovo, kada gledas u nebesa u ljetnom vrelom danu kada nema oblaka i samo sunce vidis, kako ti mozes u 7 stoljecu pomosiliti da to cisto vedro nebo ima zasticujuce karakateristike. Okani mi se nagadjanja, ili ces nesto konkretno ponudit ili nagadjat i dalje....

To nije dokaz niti naučna činjenica.
ti izgleda i neznas sta je naucna cinjenica.

ako neko kaze u 7 stoljecu UNiverzum/Nebesa se sire.

to je naucna sada cinjenica, ali u to vrijeme to je izjava koja nauka jos nije potvrdila, znaci onaj ko ovo govori prethodi nauci, jer nauka kaska , kao sto nauka kaska za Kur'anom.

to postaje naucna cinjenica tek kada se empirijski dokaze modernom tehnologijom i experiementima.

ovo sto pise sada u Kuranu su naucne cinjenice, jer je nauka potvrdila, a u vremenu kada je Kur'an objavljen nisu bile naucne cinjenice nego obecavajuce izjave koje ce se koristiti u dokazivanju Kur'ana u buducnosti, a to mi sada radimo.
a sta bi to ti, da prodrem kroz granice univerzuma i udjem u vece dimenzije i pokazem ti kamerom, vidi snimam jarane , nema nigdje nikoga, osim Allaha :-)

Allah objasnjava zasto nema vise bogova pored Allaha, pa kaze da bi doslo do nereda u univerzumu da ima vise Bogova. a mi vidimo harmoniju.
sto ukazuje na jednocu BOga, to jeste Allaha.
Smrcak15

#56 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

irac300 wrote: To što ti tvrdiš zove se pseudonauka, nema veze sa historijom. Ako ne znaš šta su historijski izvori, onda fino reci, neko će ti objasniti, a imaš i google. Historija ima svoja pravila. Za tih famoznih 124 000 poslanika, trebaš imati konkretan dokaz. Pitao/li sam/smo te i ranije, da napišeš imena, vrijeme, mjesto... gdje su egzistirali i širili božiju riječ ti ''poslanici? Pošto ti je svaka druga ''dajte mi dokaze, oborite moju tvrdnju'', evo, pitam te, dokaži sa imenima i djelima?
To što ti tvrdiš zove se pseudonauka, nema veze sa historijom
kako ba pseudo nauka kada imas manuscripte stare preko 2000 godina pa kad na osnovu tih manuscripta zakljucujes neke stvari, kako je to onda pseudonauka???

od kad je pseudonauka postala anazliranje starih manuscripta???
Za tih famoznih 124 000 poslanika, trebaš imati konkretan dokaz.
konkretan dokaz nemam, ali vjerujem u ono sto je Muhammed rekao.

a mozd aces reci a sta je dokaz da je istina to sto je muhammed rekao.

Pa jednostavno citanjem kroz cijelu njegovu biografiju vidimo koliko je iskren taj covjek bio, nikad niije lagao, strogo zabranio laz i sad odjednom da pocne lagati, i jos je u narodu prije islama bio prozvan Es Sidik= povjerljivi.

zasto bi sad odjednom poceo da laze na Boga a prije islama nije lagao narod, poznat bio kao cestit covjek prije islama.

RImski vladar Herkle, kada se raspitivao za Muhammeda i pokusao da odgonetne jeli on stvarno poslanik:

Hadis o tom dogadjaju:
Ibn Abbas, priča da mu je Ebu Sufjan b. Harb kazao: „Otišao sam u Šam u periodu kada je između mene i Poslanika bilo primirje , pa je stiglo pismo Poslanika, mir nad njim, kojeg je doneo Dihje el-Kelbi, a bilo je upućeno Heraklu, vladaru Vizantije. Dihje je predao pismo namesniku Busre , a on Heraklu. Nakon toga je Herakle upitao: ‘Da li ovde ima neko iz naroda čoveka koji za sebe tvrdi da je verovesnik?’ Pa su odgovorili da ima. ‘Tada sam pozvan sa grupom Kurejšija i došli smo kod Herakla, pa su nas postavili da sednemo ispred njega, a on je kazao: ‘Ko je od vas, po krvnom srodstvu, najbliži tom čoveku koji tvrdi za sebe da je verovesnik?’
‘Ja sam mu od njih najbliži po srodstvu’ – odgovorio sam.

Pa su me primakli da sednem ispred njega, a moje drugove iza mene. Potom Herakle reče svom prevodiocu:
‘Reci im da ću ja pitati ovoga (ukazujući na Ebu Sufjana) o onom čoveku (Muhammedu) i ako mi što god slaže, neka ga demantuju!’ Boga mi, da se nisam stideo laži koju bi oni mogli otkriti, ja bih na njega nešto i slagao. Zatim je (Herakle) rekao prevodiocu da me upita kako cenim njegovo poreklo?

‘On je kod nas uglednog porekla.’, kazao sam.
‘Da li je neko od njegovih predaka bio vladar?’
‘Ne’., kazao sam.
‘Da li ste ga optuživali za laž pre nego što je počeo da govori ono što govori?’
‘Ne. Nismo.’, odgovorio sam.

‘Da li ga sledi ugledan svet ili puk (slabi i siromašni)?’, pitao je.
‘Sledi ga puk (slabi i nejaki).’, odgovorio sam.
‘Da li se njihov broj povećava ili smanjuje?’, reče.
‘Ne smanjuje, nego povećava.’, odgovorio sam.
‘Da li se iko od njih odmetne nezadovoljan njegovom verom nakon što ju je prihvatio?’
‘Ne’, odgovorio sam.
‘Da li ste se protiv njega borili?’
‘Da.’, odgovorio sam.
‘Kako se borba završavala?’, upitao je.
‘Borba između nas i njega promenjive je sreće; nekada pobedi on, a nekada mi.’, kazao sam.
‘Da li prekrši zadanu reč?’, upitao je.
‘Ne, ali sada smo u periodu primirja s njim i ne znamo šta će on u njemu uraditi’. Nijedan odgovor nije mi pružio mogućnost da kažem bilo šta protiv njega osim ovog.
‘Da li je tako nešto govorio neko pre njega.’, upitao je, pa sam odgovorio da nije.

Tada je kazao prevodiocu da mi kaže:
1. ‘Pitao sam te za njegovo poreklo a ti si spomenuo da je on među vama uglednog porekla. To je slučaj svih poslanika, oni se pojavljuju u najuglednijoj porodici svog naroda.
2. Dalje sam te pitao da li je neko od njegovih predaka bio vladar, a ti si izjavio da nije, a da je neko od njegovih bio vladar, kazao bih da je on čovek koji traži vlast svojih predaka.
3. Potom sam te pitao da li ga sledi ugledan svet ili od njega slabiji i siromašniji? Ti si rekao da ga slede slabiji, a oni su sledbenici poslanika.
4. Pitao sam te da li ste ga sumnjičili za laž pre nego što je počeo govoriti ono što sada govori, odgovorio si da niste pa smatram da sigurno kada nije lagao na narod kako bi sada lagao na Boga.
5. Dalje sam te pitao da li se bilo ko od njegovih sledbenika odmetnuo nezadovoljan njegovom verom nakon što ju je prihvatio. Ti si odgovorio da nije. Takvo je verovanje kada njegova lepota obuzme srca.
6. Pitao sam te da li se njihov broj povećava ili smanjuje, pa si kazao da se njihov broj povećava. Tako je sa verovanjem dok se ne upotpuni.
7. Pitao sam te da li ratujete sa njim pa si potvrdio da ratujete, da je ishod promenljiv, pa nekad vi pobedite, a nekad on. Takvi su poslanici, budu iskušavani, ali na kraju pobede.
8. Pitao sam te da li ispunjava zadatu reč a ti si odgovorio da ispunjava. Takvi su poslanici, oni ispunjavaju zadatu reč.
9. Pitao sam te da li je to što govori rekao neko pre njega, pa si kazao da nije, a ja kažem: ‘Da je neko pre njega u to pozivao kazao bih da je sledbenik govora koji je nekad pre kazan.’

Zatim je upitao šta nam naređuje, pa sam mu odgovorio da nam naređuje namaz (molitvu), zekat (izdvajanje dela imetka za siromašne), održavanje rodbinskih veza i čednost. Tada je Herakle kazao: ‘Ako je to što kažeš istina, on je onda verovesnik. Ja sam znao da će se pojaviti verovesnik, ali nisam mislio da će biti od vas. Kada bih znao da ću do njega dospeti, potrudio bih se da se sretnem sa njim. A kad bih bio kod njega, prao bih mu noge. On će sigurno osvojiti ovo što je pod mojim nogama’.

Kaže Ebu Sufjan: Potom je Herakle zatražio pismo Božijeg Poslanika, mir nad njim, pa je u njemu pročitao:

‘U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog.

Od Muhammeda, Božijeg roba i Njegovog poslanika Heraklu, velikanu Vizantinaca.
Neka je spas na onog ko sledi Pravi put!
A zatim:

Pozivam te pozivom Islama: Primi Islam, bićeš spašen, i Bog će te nagraditi dvostrukom nagradom. Ako odbiješ, snosićeš greh svoj i grehove svojih podanika.
O sledbenici Knjige, dođite reči koja je jednaka i za nas i za vas: da ne obožavamo nikog osim Allaha, da mu širk ne činimo (nikoga i ništa ravnim ne smatramo), da ne smatramo jedni druge bogovima osim Allaha pa ako to oni odbace, recite: ‘Budite svedoci da smo mi, uistinu, muslimani’. (Kur’an, poglavlje Imranova porodica, 64.)’
Ebu Sufjan je kazao: „Kada je Herakle kazao šta je imao da kaže i kada je završio sa čitanjem pisma, oko njega je postalo bučno, podigli su se glasovi i mi smo izvedeni. Rekao sam svojim pratiocima da je ugled Ibn Ebu Kebšeta stvarno porastao i da ga se plaši i vladar Vizanta. Od tada sam bio stalno u uverenju da će Muhammed zaista pobediti, sve dok mi Bog nije dao da primim islam.“

Pitao/li sam/smo te i ranije, da napišeš imena, vrijeme, mjesto... gdje su egzistirali i širili božiju riječ ti ''poslanici?
nemamo takve informacije

gdje su egzistirali i širili božiju riječ ti ''poslanici? Pošto ti je svaka druga ''dajte mi dokaze, oborite moju tvrdnju'', evo, pitam te, dokaži sa imenima i djelima?
mi vjerujemo na rijec Bogu da ono sto kaze je istina, ako je Bog rekao da je slao narodima prije poslanike, mi vjerujemo u to a detalje svih ovih poslanika nemamo
irac300

#57 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by irac300 »

Pa tako reci ''vi vjerujete'', ali to nema veze sa historijom.
Smrcak15

#58 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

irac300 wrote:Pa tako reci ''vi vjerujete'', ali to nema veze sa historijom.
cek sekundu da objasnim kako ja ovo vidim, nije to samo vjerovanje imamo ipak neko pokrice.

ako stare knjige nagovjeste dolazak Bozijeg poslanika MUhammeda, to je dokaz za nas muslimane da je Bog slao poslanike tim narodima na kojem su jeziku pisane i poslate.

nagovjestaj muhamemda imamo u starom i novom zavjetu, i hinduistickim knjigama, sto nam ukazuje da je Allah slao poslanike po Indiji.

jer nemoze obican covjek tek tako nagovjestavati sta ce da se desi u buducnosti, to jedino moze poslanik sa informacijama od Boga.
asurbanipal

#59 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:

nagovjestaj muhamemda imamo u starom i novom zavjetu, i hinduistickim knjigama, sto nam ukazuje da je Allah slao poslanike po Indiji.

Netačno.

Ovo ti je osporeno više puta na forumu.

Ni u jednoj knjizi nije najavljen Muhammed.
zforumas

#60 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by zforumas »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:

Netačno.

Ti k'o da si zaboravio da Smrcak Prvi Empirijski cita izmedju slova a ne izmedju redova. On vidi stvari koje mi, obicni smrtnici, ne mozemo vidjeti ni za 5 zivota.
Smrcak15

#61 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

asurbanipal wrote:
Smrcak15 wrote:

Netačno.

jok nije :-)

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image

Image
Last edited by Smrcak15 on 10/03/2018 10:20, edited 1 time in total.
Bloo
Globalna šefica

#62 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Bloo »

asurbanipal wrote: Netačno.

Prosto mi dođe da te nekad ozlijedim :D
Smrcak15

#63 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Smrcak15 »

Naucne cinjenice u Kur'anu, dokumentarac

Bloo
Globalna šefica

#64 -mod comment-

Post by Bloo »

Sticks and stones may break my bones. But slikovnice will never harm me. Još jedna aluzivna i ode sve u helać. Ako vam smetaju Smrčkove slikovnice, obrazložite ili riječima ili jednako elaboriranim slikovnicama. Vaše slikovito vrijeđanje, za koje nemate muda da verbalno napišete se neće tolerisati.
maliq53

#65 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by maliq53 »

Smrcak15 wrote:
irac300 wrote:
Smrcak15 wrote: ne mozes se koristiti ovim rezonaovanjem, jer Allah je slao 124 000 poslanika kroz historiju narodima na zemlji, slao knjige, davao cuda poslanicima kao verifikacijsko sredstvo da stvarno dolaze od BOga.
ne lazem, upravo tako historija je nauka.

dokaz slanja raznih poslanika od Allaha jeste i razlicite knjige koje imaju istu infomraciju

nagovjestaj MUhammeda u starom i novom zavjetu, nagovjestaj muhammeda u hinduistickim knjigama itd

Nas je Poslanik Muhammed objavijestio da je Allah poslao 124 000 poslanika narodima i mi u to vjerujemo.
Ko vjeruje u Allaha i muslimana onda mora da zna da je samo Kur'an zasticecen od iskrivljavanja i prepravljanja od strane Allaha , to jest Njegova garancija je da Kur'an nece ni pod kojom silom prilika biti mijenjan... Sve ostalo je diskutabilno, necu da ja sad ovdje nesta pretenziram i potenciram, mozda nisam ni kompetentan da ovo govorim, ali kod upotrebe hadisa se mora uvijek obratiti posebna paznja jer nemamo garancije od Boga da to nece biti mijenjano ma koliko su se ljudili trudili da to ostane sacuvano uz sve te postavke oko hadisa tipa prenosenje sa koljeno na koljeno, sahih,daif, mutefekun alejhi i slicni termini koji opisuju jacinu i vjerodostojnost hadisa opet to se ne moze uzeti kao potpunu 100% garanciju da nekad nesta nije mijenjano jer samo garancija Boga je ona potpuna i istinska garancija...

Ovo je cisto da skrenem paznju kada se iznose odredeni hadisi za dokazivanje necega i slicno...
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#66 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Nurudin »

Ja nisam ništa vrijeđao, nego sam to jutros vidio na fb, postavio glavni imam IZ za SAD :sad:
ali dobro :

Bloo
Globalna šefica

#67 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Bloo »

maliq53 wrote:
Ko vjeruje u Allaha i muslimana onda mora da zna da je samo Kur'an zasticecen od iskrivljavanja i prepravljanja od strane Allaha , to jest Njegova garancija je da Kur'an nece ni pod kojom silom prilika biti mijenjan... Sve ostalo je diskutabilno, necu da ja sad ovdje nesta pretenziram i potenciram, mozda nisam ni kompetentan da ovo govorim, ali kod upotrebe hadisa se mora uvijek obratiti posebna paznja jer nemamo garancije od Boga da to nece biti mijenjano ma koliko su se ljudili trudili da to ostane sacuvano uz sve te postavke oko hadisa tipa prenosenje sa koljeno na koljeno, sahih,daif, mutefekun alejhi i slicni termini koji opisuju jacinu i vjerodostojnost hadisa opet to se ne moze uzeti kao potpunu 100% garanciju da nekad nesta nije mijenjano jer samo garancija Boga je ona potpuna i istinska garancija...

Ovo je cisto da skrenem paznju kada se iznose odredeni hadisi za dokazivanje necega i slicno...
Može li dodatno objašnjenje na koji je način zaštićen?
zforumas

#68 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by zforumas »

Bloo wrote:Sticks and stones may break my bones. But slikovnice will never harm me. Još jedna aluzivna i ode sve u helać. Ako vam smetaju Smrčkove slikovnice, obrazložite ili riječima ili jednako elaboriranim slikovnicama. Vaše slikovito vrijeđanje, za koje nemate muda da verbalno napišete se neće tolerisati.
Eh jesi nam dugo i bila :run:
Bloo
Globalna šefica

#69 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Bloo »

zforumas wrote:
Eh jesi nam dugo i bila :run:
:shmizla1:
Pics or it didn't happen!
maliq53

#70 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by maliq53 »

Bloo wrote:
maliq53 wrote:

Može li dodatno objašnjenje na koji je način zaštićen?
Direktno u Kur'anu odredeni ajeti govore o tome, a ajete muslimani smatraju Allahovim govorom sto ti znaci da je to Allahova garancija da nece biti izmjena... Sto se tice nacina, pa sad dalo bi se o tome govoriti, mozda nisam sad kompetentan da govorim ali jedan od nacina sigurno danas jeste sto imas na hiljade i hiljade hafiza koji u svakom momentu znaju citav Kur'an napamet, odnosno jos od vremena Muhammeda a.s. se Kur'an uci napamet tako da je u svakom momentu bilo ljudi koji su ga znali napamet i nije ostavljalo prostora da se nesta ubaci,promjeni i slicno...naravno ovo sad povlaci odredena promisljanja kao npr. pa mogli su ljudi zaboraviti odredene dijelove pa da se kroz vrijeme nesta izmjeni jer ipak ljudi su zaboravna bica itd itd... Da li je garancija zastite ispoljena na neki drugi nacin osim ovoga, pa vjerovatno i jeste sto naravno iziskuje dodatno istrazivanje tako da ne bi sad nesta zakljucivao jer nisam se previse informisao oko ove materije...
Jedan od najboljih dokaza te garancije jeste sto nakon i 1400 godina Kur'an je isti ostao.. Ovdje ocekujem kontraopaske poput pa kako znamo da je isti, gdje je dokaz i slicno... Puno toga se oko vjere ne moze dokazati i nikada vjerovatno nece moci jer npr da sad imamo 100% dokaz da je Bog tu, sama vjera gubi svoju smisao jer nema potrebe onda za njom... Mora postojati taj odredeni leap of faith...
Bloo
Globalna šefica

#71 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Bloo »

maliq53 wrote:
Direktno u Kur'anu odredeni ajeti govore o tome, a ajete muslimani smatraju Allahovim govorom sto ti znaci da je to Allahova garancija da nece biti izmjena... Sto se tice nacina, pa sad dalo bi se o tome govoriti, mozda nisam sad kompetentan da govorim ali jedan od nacina sigurno danas jeste sto imas na hiljade i hiljade hafiza koji u svakom momentu znaju citav Kur'an napamet, odnosno jos od vremena Muhammeda a.s. se Kur'an uci napamet tako da je u svakom momentu bilo ljudi koji su ga znali napamet i nije ostavljalo prostora da se nesta ubaci,promjeni i slicno...naravno ovo sad povlaci odredena promisljanja kao npr. pa mogli su ljudi zaboraviti odredene dijelove pa da se kroz vrijeme nesta izmjeni jer ipak ljudi su zaboravna bica itd itd... Da li je garancija zastite ispoljena na neki drugi nacin osim ovoga, pa vjerovatno i jeste sto naravno iziskuje dodatno istrazivanje tako da ne bi sad nesta zakljucivao jer nisam se previse informisao oko ove materije...
..
Hvala na jednostavnom i razumljivom objašnjenju :-D Jasno mi je sada.
Men_of_Numenor

#72 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Men_of_Numenor »

Smrcak15 wrote:Kada imamo raznih disciplina u Kur'anu kao sto sam naveo gore

Pitanje je

Ima li logike da osoba nepismena iz 7 stoljeca iz pustinje bude autor knjige?

nema logike, zato preferiam da je Kuran od Boga

Da li moze biti neka grupa pismenih ucenih ljudi autori Kur'ana?

Ne moze biti, jer niti znaju buducnost da da programiraju buduce dogadjaje u tekstu, niti znaju moderne naucne cinjenice koje mi danas poznajemo pa da mogu to ukonponovati u tekstovima.

Mogu li biti aliensi autori Kurana?

nema nigdje naznake da se radi o vanzemljcima, nigdje ni jednog ajeta nema sto ukazuje da je Kuran od njih, ima li logike da vanzemljci donesu Kuran a pripisu ga Bogu a sebe i ne spomenu? i jos da znaju buducnost :-)
Tako da ni ovo ne moze biti.

Moze li Kuran doci u sejtana?

Ne moze, jer nema logike da sejtana sam po sebi pljuje po cijelom Kuranu, nagovara da se rade dobra djela, a da se kloni losih djela, jer su losa djela put sejtana koji vodi prema dzehenemu i patnji. nema logike da Ovako sejtan o sebi govori.

Znaci jedina opcija je ostala, da je Kur'an od Boga.

evo jedna detaljna analiza zasto Kurana mora doci od Boga a ne od Muhammeda, analizirajuci brojcana cuda Kur'ana

Why numerical miracles in the Qur’an are proof that it is book from God and not from humans?

In Qur’an there are many word count miracles among other numerical miracles which are present in the Qur’an. Word counts like:

Angels – mentioned 88 times
Devils - mentioned 88 times

This world – 115 times
Next world- 115 times

Man-24 times
Woman 24 times

Word day nonspecific singular mentioned 365 times, word month singular 12 times just like in a year.
When you present these examples to a non-muslim he often reply , we can also do that, that is easy to do now, so what is special about that??

Such person dont know circumstances when revelation came down to Muhammed, to appriciate these numerical miracles.

First we need to understand how revelation came down:
Zaid bin Thabit, one of the chief scribes relates: "I used to write down the revelation for the Holy Prophet, may the peace and blessings of Allah be upon him. When the revelation came to him he felt intense heat and drops of perspiration used to roll down his body like pearls. When this state was over I used to fetch a shoulder bone or a piece of something else. He used to go on dictating and I used to write it down. When I finished writing the sheer weight of transcription gave me the feeling that my leg would break and I would not be able to walk anymore. Anyhow when I finished writing, he would say, 'Read!' and I would read it back to him. If there was an omission or error he used to correct it and then let it be brought before the people." (Mu'jam Al-Tabarani Al-Awst, Hadith 1913. Dar al-Haramain, Cairo, 1415 AH Authenticated by Al-Haithmi in Majma’ Al-Zawaid 8/257, Hadith 13938)

First we need to understand it from Muhammed’s perspective:

-Muhammed was illitarate person, could not read nor write

-They did not have computers, calculus, enough paper, no search programs etc, you can rely only on your mind.

-Events from real life shape your book, when something happens, you need to make a sign when you start your imaginary revelation from your head. For example if a woman comes to you to talk about how her husband treat her so bad, or if a man comes to complain on his wife, like in Muhammed’s case:
Verse 58:1 God has heard the words of the woman who disputed with you [Prophet] about her husband and complained to God: God has heard what you both had to say. He is all hearing, all seeing. (Qur’an)

It is not like that you just sit down and recite what you want, but sometimes you are forced to recite due to the certain situation and that recitation can destroy your coding, so you have to know how many times you said some word, to not mention it anymore, beacuse if you already said enough words Day to match number 365 just like in a year, you can never say that specific word in your book anymore, or if you do, it would destroy your coding.

Do you understand now how certain future events shape the content of your book?
Could you know future events that will occur so you can plan what words you are going to recite during that situation? No

-Another important thing which need to be mentioned is Muhammed's difficult situation during revelation period

- He was beaten, humiliated, lived in economic sanctions, hunger, fear, sorrow beacuse of familiy members, war beacuse idolators attacked him so many times. Imagine you are i war zone and you want to recite a book which you will claim it is book from God, who would think about numerical coding when you are in war zone , you fight, you hear bullets and granades fly around you and now you are going to recite a text which will be numerically coded….i doubt that.
So when you know now the cirumstances of the revelation of the Quran and the position of Muhammed during these 23 difficult years, now you can at least understand why we muslims believe that this is word of God and not from humans nor Muhammed.

- Many of numerical miracles include knowing chapternumbers and versenumbers. During the revelation time, there was no numbering of chapters and verses.
Endings of verses were symbols or decorations to indicate that the verse ends there. So you could not say, verse 34 or 57 etc
Numbering of verses came long after revelation of the Qur'an finished, numbering of verses was done to make easier for us to refer to certain verses with help of numbers,
instead of explaining to people "in verse which says this and that.."
So imagine now, you dont have numbered verses, how difficult it would be to a person to program numerically a text without knowing verse numbers,
it would be a real nightmare to try program it. That verses were not numbered during prophet Muhammed's time is proof that numerical coding/programing of the Quran
comes from God, beacuse there were layers upon layers upon layers of difficulties to try to do something like Qur'an when you consider all dificulties mentioned above.

-During revelation there was no editing process, for example that the revelation text is changed after it is written, so if someone want to recite imaginary revelation he has only one chance to do it and he cant edit the text anymore, once it is recited, no chance anymore to rewrite the text, beacuse if someone would change the text it would be obvious that it is not revelation, God does not regret so he can never rewrite the text he sent to his prophet.

- One of the biggest difficulties for numerical coding of a book is numerical programing of future events in it, something that will occur in future you have to know specific
info about that event from the future so you can put it in the book. Examples like moonlanding, 9/11 event prophecy etc. were coded numericaly in the Qur'an.
Just to know info about future events without revelation is an impossible task, and even if you knew it, next difficulty is to incorporate it in the text of the "imaginary" revelation.
If i told you, this and that will happen in future, here are the crucial numbers 41, 136, 331 and 1436 to use in the coding, how could you as illitarate person recite a text and plan to organize it in the book so that
those numbers match the future event which will be prophecied???

Only all-knowing being, who knows past, present and future can recite and organize a book like this, no human on earth can do this, not even if all humanity joined together to produce something
like it, they could never produce it.
Put yourself in Muhammed's shoes and try to recite something, to plan how to code your book, if you are in his shoes, illitarate, no helping tools, difficult life situations, future events shape your book etc now you can understand that it cant be his word but word from God.
1. Nije ti palo na pamet da je neka druga osoba iz tog perioda i sa tog prostora mogla da napiše Kur'an? Mislim ono nije da su svi nepismeni bili u to vrijeme, bilo je jako puno genijalnih Arapa i ljudi koji su mogli sastaviti Kur'an. Nije Muhammed sam živio na tom prostoru.

2. O kakvom ti programiranju budućnosti govoriš? O kakvim naučnim teorijama iz Kur'ana ti pričaš? Zašto je toliko teško prihvatiti da je moguće kako je jedna skupina ljudi sastavila Kur'an ako već znamo da je to mjesto uvijek bilo puno filozofa, matematičara i drugih učenjaka?

3. Opet te pitam zašto je to nemoguće? Šta fali vanzemaljcima? Ako pažljivije čitaš Kur'an možeš na mnogo mjesta da vidiš opise i događaja i ljudi koji kao da su iz nekog sci-fi - horor - fantasy filma izašli.

4. Ovdje se slažemo. Fiktivno biće da napiše onakvo književno djelo. Nema šanse.
Bloo
Globalna šefica

#73 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Bloo »

@Men_of_Numenor

Pokušaj se fokusirati na izražavanje i argumentiranje svog mišljenja bez momenata prizmenog humora.
asurbanipal

#74 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by asurbanipal »

Smrcak15 wrote:Naucne cinjenice u Kur'anu, dokumentarac

Христос вaскресе радост донесе!

Ваистину васкрeсе!
Gojeni H

#75 Re: Je li Kur'an od Boga, kako dokazati to?

Post by Gojeni H »

irac300 wrote:
:lol: :lol:

Kroz zivotni vijek ljudskog roda?
Locked