Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

madner

#51 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by madner »

Kejn wrote:
madner wrote:Ne zove se djaba kratka povijest. Grube crte su tacne, ali nije definitivno djelo.
Ne baljezgaj
Ne ide to tako, ja kada tebi kazem da ne lupetas i imam primjere za lupetanje je jedno.
Ti kada navodis knjigu kao krajni autoritet mada imas primarne izvore koji te pobijaju bi trebao da zamolis auditorij za ivinjenje sto nisi znao dovoljno o tematici i da se zahvalis sto si nesto naucio.
madner

#52 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by madner »

kiligonzales wrote:
madner wrote:

Veze nemas o WWI.
Pricas o Srbiji kao da je to bio najznacajniji front u prvom svjetskom ratu. Ispasce Srbi i Crnogorci supersila za Ruje, Francuze, Engleze, Talijane, Amere koji su bili dijelom toga saveznistva jer su odolijevali Austrougarima dijelom 1914. godine i do kraja 1915. godine. To je prva vojska porazena u tome ratu koja je svoj spas trazila bjezeci na jug Balkana, tacnije u Albaniju gdje su ih cekali saveznicki brodovii evakuacija u Grcku.

Ispasce da su Srbi vise problema pravili Centralnim silama od Rusije s kojom su dijelili istocnu granicu, te Francuza i Italijana s kojima su dijelili zapadnu granicu u WW1, sto nije tacno.
Jos uvijek veze nemas o WWI.
kockakockica

#53 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by kockakockica »

U ovom odlicnom dokumentarnom filmu je sve jasno objasnjeno 8)

Grean

#54 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by Grean »

kockakockica wrote:U ovom odlicnom dokumentarnom filmu je sve jasno objasnjeno 8)

Boja fesa, boja dresa :mrgreen:

Sto ti je demokratija, Lutvo kaze babo da ce ga se odreci jer ne nosi fes i oni uvedu fes.

U JNA ni klempe nismo bili postedjeni.
kiligonzales

#55 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by kiligonzales »

madner wrote:
kiligonzales wrote:
madner wrote:

Veze nemas o WWI.
Pricas o Srbiji kao da je to bio najznacajniji front u prvom svjetskom ratu. Ispasce Srbi i Crnogorci supersila za Ruje, Francuze, Engleze, Talijane, Amere koji su bili dijelom toga saveznistva jer su odolijevali Austrougarima dijelom 1914. godine i do kraja 1915. godine. To je prva vojska porazena u tome ratu koja je svoj spas trazila bjezeci na jug Balkana, tacnije u Albaniju gdje su ih cekali saveznicki brodovii evakuacija u Grcku.

Ispasce da su Srbi vise problema pravili Centralnim silama od Rusije s kojom su dijelili istocnu granicu, te Francuza i Italijana s kojima su dijelili zapadnu granicu u WW1, sto nije tacno.
Jos uvijek veze nemas o WWI.
Nek ti sve znas.
Sanjarko

#56 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by Sanjarko »

Mislim da ste sa teme skrenuli. Na Boshnjake umjesto o Francuskoj i tadasnjoj Francuskoj vladi.
bh.tornjak

#57 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by bh.tornjak »

Kejn wrote:
Dvije trećine tih "Bošnjaka" koji su pokopani pod tim spomenikom kada bi ih pitao šta su rekli bi da su Srbi i Hrvati. Toliko o tim "Bošnjacima"
Dobro eto mi valjamo gluposti skupa sa Noelom Malcomom i M. i E. Imamovićem...
Tu si ti naravno da namlatiš praznu slamu na forumu
u jedinicama AU monarhije koje su bile s teritorije BiH nije bio neki veliki procenat Srba...oni su mahom dezertirali i osli u Srbiju i prikljucili se srbijanskoj vojsci....dok je slucajeva dezerterstva bilo na istocnom frontu gdje si ti isti bjezali rusima (knjiga "S Bosnjacima u svjetskom ratu" Pero Blaskovic)
interesantno da i Pero Blaskovic (kapetan AU vojske) Bosnjake naziva njihovim imenom

kao sto ih tako zove (naziva) Hans Friz u svojoj knjizi "Bosniak" (Bosnjak), koji je sluzio u BH regimentama

Njemacki jezik jasno razlikuje Bosanac od Bosnjak:

Bosnier = Bosanac,Bosnier=Bosanci,Bosnierin= Bosanka
Bosniak= Bosnjak,Bosniaken=Bosnjaci,Bosniakin=Bosnjakinja
Last edited by bh.tornjak on 25/02/2018 13:44, edited 1 time in total.
Kejn

#58 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by Kejn »

bh.tornjak wrote:
u jedinicama AU monarhije koje su bile s teritorije BiH nije bio neki veliki procenat Srba...oni su mahom dezertirali i osli u Srbiju i prikljucili se srbijanskoj vojsci....
Ne znam ni meni se ne čini logično da se bosanski Srbi bore za AU jer su do 1914 već bili indoktrinirani Srpskom idelogijom, al bosanski srbi su opet činili skoro 40 % podoficirskog kadra a Bošnjaci muslimani 30 %. Ne sporim ja naziv Bošnjak, pogotovo jer sam i sam Bošnjak musliman, ja ukazujem na nešto drugo....
bh.tornjak

#59 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by bh.tornjak »

insomnia78 wrote:
Kejn wrote:
insomnia78 wrote:Bio je spisak na onoj temi. To sto su se zvali bosnjacima ne znaci da su bili muslimani
Bošnjaci su naziv za muslimane pilot... to što je AU za desetak godina pokušala to ime da naljepi svim stanovnicima i to neuspješno ne mjenja tu činjenicu
Strucnjak ima spisak ljudi iz te jedinice
ima Vojno-istorijski muzej u Becu.... :wink:
Hadzi Lojo

#60 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by Hadzi Lojo »

Zaboravili ste Nacertanije, Ilija Garasanin je jako dobro zanao kako se zove narod u BiH a to su Bosnjaci, bas mu hvala sto je ostavio takav dokument.

Jeste da je to nacertanije u stvari i korijen svog zla na balkanu, ali i tacne podatke o tome dobu.
bh.tornjak

#61 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by bh.tornjak »

Kejn wrote:
bh.tornjak wrote:
u jedinicama AU monarhije koje su bile s teritorije BiH nije bio neki veliki procenat Srba...oni su mahom dezertirali i osli u Srbiju i prikljucili se srbijanskoj vojsci....
Ne znam ni meni se ne čini logično da se bosanski Srbi bore za AU jer su do 1914 već bili indoktrinirani Srpskom idelogijom, al bosanski srbi su opet činili skoro 40 % podoficirskog kadra a Bošnjaci muslimani 30 %. Ne sporim ja naziv Bošnjak, pogotovo jer sam i sam Bošnjak musliman, ja ukazujem na nešto drugo....
oficirski kadar je bio iskljucivo popunjen "austro-Ugarima" tj. osobljem s teritorije koja je vec dugo bila pod austro-ugarskom.
podoficirski kadar je bio tu i tamo....i opet vecina je bila s teritorije danasnje hrvatske

sto se tice jedinica, one su bile popunjene i do 97% Bosnjacima Muslimanima.

u knjizi "Die Bosniaken kommen" kronicar Werner SChachinger se poziva na dokumenta Vojno-istorijskog muzeja i vojne arhive....
u knjizi su iskljucivo iznesene cinjenice jer Schachinger nije sebi dozvolio "slobodnu mastu umjetnika"
bh.tornjak

#62 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by bh.tornjak »

da se osvrnem na Francusku...

u svojoj knjizi Pero Blaskovic govori o njemu nerazumljivom "zadrzavanju" vojnika Bosnjaka medju kojima i njegova jedinica, po kojekakvim sabirnim centrima FRANCUSKE.
Sve zemlje i sve vojske su svoje vojnike razmijenili...razoruzali i poslali kucama....samo Bosnjacima to nije bilo "dozvoljeno"
"zadrzani" su u Francuskoj....pa su prebaceni i Grcku....i tek po osnivanju Kraljevine SHS pusteni su kucama.
nije tesko skontat zasto su zadrzavani....
broj dva

#63 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by broj dva »

Što se tiče deklarisanih neprijatelja imamo rusiju, što se tiče hinjskih imamo ljigave pičke francuske i propale grke s tim da su grci nemoćni dok pičke francuske nisu.
Što se tuče prijatelja ne vidim nikog. Ne spiminjite tursku prodali bi nas za baklavu.
Mićne države nemaju prijatelje, samo ih vlastiti interes motiviše.
arzuhal

#64 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by arzuhal »

I prije, i tokom, i poslije rata, vazda ćemo slušati, od strane (engleskih, američkih, francuskih, njemačkih...) političara, vojnika i historičara, kada protekne određeno vrijeme, o tome "kako smo sve i na koje načine izdali, napustili BiH i Bosance", bla-bla...

BIVŠI VISOKI PREDSTAVNIK CHRISTIAN SCHWARZ - SCHILLING: "Bosance smo ostavili na cjedilu, Srbi su danas..."!
Maraschino

#65 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by Maraschino »

Taj isti CHRISTIAN SCHWARZ - SCHILLING kada je imao priliku nesto da uradi NIJE nego je spavao pa kada se probudio, sjetio se BiH i Bosanaca u njoj.

Meni je to licemjerje.
PM72

#66 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by PM72 »

Francuski lanč paketi bili su najbolji koje sam probao.Hvala im.Ostavili su ih brdo na odmatračkom položaju u blizini Sarajeva kad je počela NATO intervencija.Oni se povukli noć prije a mi sutra skontali da ih nema pa im ušetali u bunkere...
a znam i to da je Širak tražio od amerikanaca helikoptere da preveze francuze da upadnu u Srebrenicu ,jula 1995.
insomnia78

#67 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by insomnia78 »

Ne mozes porediti Francusku pod vladom JC i FM. Razliciti ljudi, potpuno razlicite stranke...
PM72

#68 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by PM72 »

kako god okreneš oni su najviše zijanili života...
dr.gog
Grijem se na: briketi kanabisa
Horoskop: Vodolija

#69 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by dr.gog »

PM72 wrote:kako god okreneš oni su najviše zijanili života...
Tačno. Istine radi, gledao sam ih iz neposredne blizine i iz zgrade i sa linije na Vrbanji. Nahranili su francuski vojnici mnogo naroda, išvercovali gomile cigara, alkohola i sve moguće hrane. Bio sam u njihovoj ambulanti pod šatorom u Skenderiji, gdje sam gledao kako liječe civile, zubara kako popravlja zube djeci. Trošili su ogromna sredstva na svoj bataljon u Skenderiji, koji im je bio glavna logistička, interventna, i obavještajna baza u gradu.

Lično sam gledao 4 njihova oružana sukoba sa grbavičkim snajperistima. Gledao sam kako snajper VRS ubija 19-godišnjeg legionara kroz prozor bagera kojim je upravljao u krugu ispred Skenderije. Od početka sam shvatio da imaju unutrašnje probleme glede odnosa prema četnicima. Marinci su pokušavali držati status quo, a skandal je izbio kada je došla druga grupa Legije stranaca čiji su oficiri (od kojih nekolicina Srbi i Hrvati : , te naravno šef obavještajne grupe koji je bio Slovenac :D , inače vrlo zanimljiv lik)- čiji su oficiri brzo ustanovili da ih na terenu neko "zavaljuje", da ne mogu da sprovedu čak ni za Legiju rutinske, brze i brutalne odgovore u skladu sa reputacijom jedinice. Sve i jednu akciju pucnjave protiv VRS su poduzeli na svoju ruku, osim one na Vrbanji koju je direktno odobrio Chirac.

U toj akciji je sudjelovao zaista hrabri francuski kapetan Bruno i njegovi pješadinci. U startu su odbili pomoć 1.bataljona 10.bbr.(115mtbr), iako smo im odmah ukazali da bi napad direkt ulicom s pravca Skenderije bio samoubistvo. Došli su, dijelom, preko Borka i Tranzita, spustili se niz Nevesinjsku i niže, i potukli sa četničkim specijalcima. Detalji tog događaja još uvijek nisu jasni, dijelom i jer nije vrijeme za priču, iz pijeteta prema poginulim Francuzima.

Naši su, osim nekoliko kanonada iz pušaka, ručnih bombi i možda jedne RPG granate, samo napravili buku, jer ni mi nismo imali "zvanično" odobrenje , ni za napad, ni za pomoć.

Uglavnom, bio je to za francuze ponižavajući incident u svakom smislu, i mislim da bi porodice poginulih vojnika trebale ustrajati u traganju za istinom koju od njih kriju već 2 decenije.

Istinu o političkoj izdaji francuske vojske znaju vojni isljednici Francuskog bataljona koji su u Skenderiji ispitivali uhvaćenog srpskog specijalca.

Istinu o provokacijama i incidentima sa ABiH, najbolje bi opisao neko iz tadašnjeg DB /MUP-a. Prvi zbog besmislenih pucnjava "da se digne prašina", drugi zbog svojih špijuna koje su zaposlili u UNPROFOR-u. Dakle, general Jašarević i Munir Alibabić.

Ponavljam, mala je ovo tema za priču o svemu šta se francuzima izdešavalo u Sarajevu, i kako se to reflektovalo na naše shvatanje njihove nesretne epizode. Lično mislim- većini njihovih vojnika, posebno braći Legionarima, svaka čast, i laka im bila crna zemlja. A Francuskoj državi? Samo zbog sramotne politike pokojnog Mitteranda volio bih da im je ambasada u Lukavici.

p.s. Hvala adjutant-cheffu LeBelleru za silne gomile hrane i pića kojim smo se ponekada tješili uz kandilo, blizu mosta Drvenija, uz zvuke Slayera. :D
insomnia78

#70 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by insomnia78 »

Lik koji je bio nadredjeni jedinici koja je ucestvovala u toj akciji i koji je pratio njen tjek, François Lecointre je danas glavnokomandujuci francuske vojske a Bruno Heluin je danas u cinu pukovnika.
nema me tamo

#71 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by nema me tamo »

insomnia78 wrote:Lik koji je bio nadredjeni jedinici koja je ucestvovala u toj akciji i koji je pratio njen tjek, François Lecointre je danas glavnokomandujuci francuske vojske a Bruno Heluin je danas u cinu pukovnika.

Normalna stvar sve te pičke koje su služile u sarajevu iz UN-a su na visokim pozicijama jer smo mi bili vruca destinacija i lijepo je vidjeti u rezimeu da su bili vamo zato i jesu svi oni na dobrim pozicijama..

Mogli su zaustaviti rat bombardovanjem kad su htjeli!
insomnia78

#72 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by insomnia78 »

Nije bas tako Ti likovi su prosli dosta ratista
Evo npr ovaj glavnokomandujuci

Conflits
Guerre du Golfe
Guerre civile somalienne
Guerre civile rwandaise
Guerre de Bosnie-Herzégovine
Guerre civile ivoirienne
Guerre du Mali

Ako iko od evropskih vojski ima priliku skakutati po ratistima to su Francuzi
insomnia78

#73 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by insomnia78 »

Neki dan su im dvojica poginuli u Maliju
Kejn

#74 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by Kejn »

Francuzi...stari saveznici islamista....
dobojlija81

#75 Re: Francuska ključni saveznik srba u agresiji na BiH

Post by dobojlija81 »

nek su nam ovi valjali, ustat pa pomenut kako neko reče :D

Post Reply