Posao u javnim ustanovama

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Alighieri

#51 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by Alighieri »

Da, tako je išlo kada je postojao sistem. Danas ne postoji sistem, danas je sve na fazonu, biće, biće i biće, a nikad ne bude.

Razumijem ljude koji žale za starim sistemom.
daddy-kool

#52 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by daddy-kool »

Prpa.ba wrote:Najveci zlocin pocinjen nasoj ekonomiji je izdizanje plata u javnim ustanovama iznad plata u privatnom sektoru i klasno raslojavanje izmedju ugovora na odredjeno i neodredjeno. Umjesto na strucno usavrsavanje, roditelji i djeca trose novac na kriminalne radnje ne bi li se nakacili na trosak poreskih obveznika.

Srecom, priroda namece trzisnu ekonomiju pa ista postoji i na trzistu prodaje radnih mjesta. Puno zainteresovanih, cijene i barijere za pristup rastu, nastaje usmena predaja o uzaludnim nadanjima. Sto vise ljudi ne bude vidjelo svoju buducnost kao uhljebi, to ce nas privatni sektor rasti i vremenom postati dominantna interesna grupa umjesto budzetskih uhljeba. :thumbup:
Nisam optimista kao ti, zato što državni aparat ne funkcioniše po tržišnom principu, nego uzme koliko mu treba.
Što opet znači da samo može i dalje rasti, nema šanse za neku autoredukciju plata ili brojnosti.
Last edited by daddy-kool on 14/03/2018 08:27, edited 1 time in total.
kmirsad

#53 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by kmirsad »

Alighieri wrote:Da, tako je išlo kada je postojao sistem. Danas ne postoji sistem, danas je sve na fazonu, biće, biće i biće, a nikad ne bude.

Tako je drug.
Problem mog djeteta je i taj što joj njena diploma omogučuje zapošljavanje isključivo u Javnoj Ustanovi... a zakon joj ne omogučava da otvori privatni biznis u struci...
Ovu temu treba hitno prebaciti na... Politiku.
Nikake veze nema sa... Razne diskusije...

ps
prijavio administraciji...
Alighieri

#54 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by Alighieri »

U sličnoj smo situaciji :thumbup:
TheGodfather001

#55 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by TheGodfather001 »

kmirsad wrote:
Alighieri wrote:Da, tako je išlo kada je postojao sistem. Danas ne postoji sistem, danas je sve na fazonu, biće, biće i biće, a nikad ne bude.

Tako je drug.
Problem mog djeteta je i taj što joj njena diploma omogučuje zapošljavanje isključivo u Javnoj Ustanovi... a zakon joj ne omogučava da otvori privatni biznis u struci...

ps
Oplakah od smijeha na ovo "Problem mog djeteta je i taj što joj njena diploma omogučuje zapošljavanje isključivo u Javnoj Ustanovi". Nadam se barem da je na tom privatnom fakultetu naučila da razlikuje "č" i "ć" i kako se koristi u rečenici veliko i malo slovo, kao i da njen problem nije diploma već njen otac/tata/babo koji ju je učinio hendikepiranom.
dječak sa šibicama

#56 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by dječak sa šibicama »

ognjenaptica wrote:Pozdrav svima!
Zna li neko kako izgleda pismeno testiranje za posao u sluzbama za zaposljavanje?
Dodjes na test a ispitivac te potapse po ramenu i pita "kako ti je tata? pozdravi ga"
Alighieri

#57 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by Alighieri »

Državni su inače vrhunac svega, tako lik, koji je sada na masteru piše ne znam zajedno, i dodaje J, gdje ne treba kao aviJoni, položiJo. Ja mislio da se zeza, dok nisam vidio "ozbiljan" post, gdje je to ponovio.

I kod mene je državni, a ode mi rođak sa privatnim u njemačku :|
kmirsad

#58 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by kmirsad »

TheGodfather001 wrote:
kmirsad wrote:

Tako je drug.

ps
Oplakah od smijeha na ovo "Problem mog djeteta je i taj što joj njena diploma omogučuje zapošljavanje isključivo u Javnoj Ustanovi". Nadam se barem da je na tom privatnom fakultetu naučila da razlikuje "č" i "ć" i kako se koristi u rečenici veliko i malo slovo, kao i da njen problem nije diploma već njen otac/tata/babo koji ju je učinio hendikepiranom.
Kume, nije dijete završilo privatni fakultet,završilo je jedan od najtežih fakulteta Univerziteta u Tuzli, sa prosječnom ocjenom 8,7... u osnovnoj školi bilo učenik generacije, tako i u srednjoj školi... tamo je naučilo razlikovati č i ć, kao i upotrebu velikog i malog slova... uz to i tri strana jezika...
E sad, ako je otac svoje dijete učinio hendikepiranim zato što nije htio da politici proda i guzicu i obraz, iako mu je nuđeno... neka je...
Ako ga je učinio hendikepiranim zato što ne zna razlikovati č i ć... što je potpuna istina... onda prihvatam da sam loš otac, i da se zato ne može zaposliti.
Otiči će, ako treba u Njemačku,iako to ne želi, napustiti svoju domovinu,porodicu, prijatelje, grad u kome se rodila i preživjela rat...Tamo takve traže...
E sad, nakon što sam vam odgovorio, moram vam reči da ste vi jedan podao i bezobrazan forumaš i da lažete, forumaš kojim ničim izazvan, izmišlja činjenice, etiketira, vrijeđa i pljuje drugog forumaša...
Ali to je posao administracije i moderacije... iako ne vjerujem da će nešto poduzeti, jer vidim da ste jedan od najstarih forumašas na Klixu... od 2004-a g.
TheGodfather001

#59 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by TheGodfather001 »

Kume, nije dijete završilo privatni fakultet,završilo je jedan od najtežih fakulteta Univerziteta u Tuzli, sa prosječnom ocjenom 8,7... u osnovnoj školi bilo učenik generacije, tako i u srednjoj školi... tamo je naučilo razlikovati č i ć, kao i upotrebu velikog i malog slova... uz to i tri strana jezika...
E sad, ako je otac svoje dijete učinio hendikepiranim zato što nije htio da politici proda i guzicu i obraz, iako mu je nuđeno... neka je...
Ako ga je učinio hendikepiranim zato što ne zna razlikovati č i ć... što je potpuna istina... onda prihvatam da sam loš otac, i da se zato ne može zaposliti.
Otiči će, ako treba u Njemačku,iako to ne želi, napustiti svoju domovinu,porodicu, prijatelje, grad u kome se rodila i preživjela rat...Tamo takve traže...
E sad, nakon što sam vam odgovorio, moram vam reči da ste vi jedan podao i bezobrazan forumaš i da lažete, forumaš kojim ničim izazvan, izmišlja činjenice, etiketira, vrijeđa i pljuje drugog forumaša...
Ali to je posao administracije i moderacije... iako ne vjerujem da će nešto poduzeti, jer vidim da ste jedan od najstarih forumašas na Klixu... od 2004-a g.

Svašta bih napisao, ali mi se ne da, godine me forumaške sustigle. Neise, u NjemaĆkoj Javne Ustanove traže te "endemske" fakultete iz Bosne i Hercegovin(ij)e kako bi im dali sve i svašta, još im dodaju na platu iznos za duševni bol i odvojeni život od porodice, prijatelja, grada, a tam' nema politike i ulizivanja i prodaje obraza, sve je traMsparentno!
Poslije ironije, malo realnosti, svako svome djetetu želi najbolje, ali biti eksplicitan da je dijete završilo najteži ili jedan od najtežih fakulteta i tvrditi da samo može raditi u javnom sektoru, je u najmanju ruku kontradiktorno, a i paradoksalno jer najteži fakultet plus 3 strana jezika garantuju i u ovoj rupi, 2xveću platu od najveće plate u javnom sektoru sa izuzetkom rukovodećih pozicija. Nažalost, trolova poput tebe nikad ne nestaje.

S poštovanjeTom,
Matori, podli, bezobrazni, lažljivi forumaš :)
kmirsad

#60 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by kmirsad »

Dobro.
S izvinjotinjom,
Trol kmirsad, koji ne zna razliku č i ć.
nagibSA

#61 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by nagibSA »

Najvise mi idu na 'zivce' (i vise od uhljeba) oni kurceviti, sto su ko fol zavrsili 'vise fakulteta' nekih lijevih/neperspektivnih sa nekim extra prsjekom, kriticari svega i svacega, pljuvatori...i onda mu san upasti na drzavnu sisu sa platom 1000KM i do kraja zivota. Pa druze ako si ambiciozan, pametan, sta ces se zadovoljavati sa tim, predji u neki privatni sektor, gdje plata nece biti bas fiksna uvijek, napreduj, trazi bolje/vise...

Mislim slazem se ja, jeste bolje/sigurnije/zdravije biti u 'banji' za 1000KM, nego crnciti u 'rudniku' za 2000KM, i ja bih rado tako, ali ne prdi i ne pravi se pametan i sl., spusti se na zemlju malo, nemoj misliti da si Bogom dan i neki strucnjak. Takav ima da tresne pri prvom zaposlenju gdje god.

Dobro je rekao pokojni Hoking (mada je imao jos dosta): " Najveći neprijatelj znanja nije neznanje, već iluzija znanja." Toga se strogo drzim, barem kad je posao/struka/rad/znanje u pitanju.
Alighieri

#62 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by Alighieri »

I ljudi se boje izazova. Ima platu 700KM, može imati duplo toga, ali ima kvotu koliko mora uraditi. I sada se stalno pita da li će uspjeti ostvariti tu kvotu, ako ne, ode taj posao i onda je ipak bolje sa 700KM, jer nema treće opcije osim kičma-transa u vidu bauštele.
spree

#63 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by spree »

Kmirsade znam kako vam je. Ja sam zavrsio jebeni fakultet sa kojim sa kojim jedino mozes raditi za drzavu ako bi zelio da radis u struci. Nazalost stele nemam, pa mi je preostalo da radim u privatnom sektoru, naravno ne u struci jer ne postoji zakon. Izasao sam na tonu javnih konkursa, sto vezanih sto nevezanih za moju struku i uvijek isto. Cak i kada sam imao vise bodova od ljudi koji su primljeni. Naravno postoji fora da direktor/upravnik ustanove izabere kandidata sa liste uspješnih kandidata bez obzira na poredak, tako da se zalba lagano odbije. Najveci crnjak na kraju je to sto na konkursima za posao u mojoj struci nemam nikakvu prednost u odnosu na druge kandidate koji nisu te struke. Jbg. sam sam kriv za izbor fakulteta (ovo su mi cak par puta rekli na intervjuima).
valjuga

#64 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by valjuga »

nagibSA wrote:Najvise mi idu na 'zivce' (i vise od uhljeba) oni kurceviti, sto su ko fol zavrsili 'vise fakulteta' nekih lijevih/neperspektivnih sa nekim extra prsjekom, kriticari svega i svacega, pljuvatori...i onda mu san upasti na drzavnu sisu sa platom 1000KM i do kraja zivota. Pa druze ako si ambiciozan, pametan, sta ces se zadovoljavati sa tim, predji u neki privatni sektor, gdje plata nece biti bas fiksna uvijek, napreduj, trazi bolje/vise...

Mislim slazem se ja, jeste bolje/sigurnije/zdravije biti u 'banji' za 1000KM, nego crnciti u 'rudniku' za 2000KM, i ja bih rado tako, ali ne prdi i ne pravi se pametan i sl., spusti se na zemlju malo, nemoj misliti da si Bogom dan i neki strucnjak. Takav ima da tresne pri prvom zaposlenju gdje god.

Dobro je rekao pokojni Hoking (mada je imao jos dosta): " Najveći neprijatelj znanja nije neznanje, već iluzija znanja." Toga se strogo drzim, barem kad je posao/struka/rad/znanje u pitanju.
Samo da te ispravim i kažem da su plate u privatnom sektoru duplo MANJE nego u državnom sektoru.!
Npr.Državni sektor 2000KM i prijavljena plata na toliko..+ sve benificije tipa topli obrok prevoz prekovremeni rad itd..
Privatni sektor 1000KM i prijavljen minimalac uz možda 10 dana godišnjeg.
valjuga

#65 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by valjuga »

Tako da u najmanju ruku nije NORMALAN onaj ko između državne sise odabere privatnu.
kmirsad

#66 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by kmirsad »

spree wrote:Kmirsade znam kako vam je. Ja sam zavrsio jebeni fakultet sa kojim sa kojim jedino mozes raditi za drzavu ako bi zelio da radis u struci. Nazalost stele nemam, pa mi je preostalo da radim u privatnom sektoru, naravno ne u struci jer ne postoji zakon. Izasao sam na tonu javnih konkursa, sto vezanih sto nevezanih za moju struku i uvijek isto. Cak i kada sam imao vise bodova od ljudi koji su primljeni. Naravno postoji fora da direktor/upravnik ustanove izabere kandidata sa liste uspješnih kandidata bez obzira na poredak, tako da se zalba lagano odbije. Najveci crnjak na kraju je to sto na konkursima za posao u mojoj struci nemam nikakvu prednost u odnosu na druge kandidate koji nisu te struke. Jbg. sam sam kriv za izbor fakulteta (ovo su mi cak par puta rekli na intervjuima).
Ovo moje je spremno raditi bilo gdje u TK... ali nema ni konkursa... samo se dostave spiskovi... ne može se ni kandidovati, prijaviti... pa da se bar može nečemu nadati... samoinicijativno šalje CV-je na stotine adresa... jedine odgovore i pozive na razgovor koje je dobilo, su iz Njemačke... rekao sam da ode kod nadlešnog kantonalnog ministra za tu struku...
Ma ne smijem puno ni pričati... možda ga zaista učinim totalno hendikepiranim...
Želim ti svu sreču...
daddy-kool

#67 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by daddy-kool »

Koji su to fakulteti sa kojim se samo može raditi za državu?

Univerziteti se redovno ograđuju od prekobrojno upisanih studenata na "neperspektivne" fakultete kako je to svjestan izbor pojedinca i da oni, a ni niko drugi, nisu odgovorni za buduće zaposlenje. Ovaj rezon ima smisla za privatne fakultete, ali bi državni morali imati jasno ograničen broj radnih mjesta sa izglednom perspektivom za radno mjesto. Razlog bi bio da ovi državni ne funkcionišu po tržišnom principu (tj ustvari ne funkcionišu ni po kojem). Mislim da nas uskoro očekuje val novih viškova i do sada perspektivnih zanimanja, sva sreća da Njemačka prima naše viškove.
daddy-kool

#68 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by daddy-kool »

valjuga wrote:Tako da u najmanju ruku nije NORMALAN onaj ko između državne sise odabere privatnu.
Svima je ovo jasno.
kmirsad

#69 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by kmirsad »

daddy-kool wrote:Koji su to fakulteti sa kojim se samo može raditi za državu?

Univerziteti se redovno ograđuju od prekobrojno upisanih studenata na "neperspektivne" fakultete kako je to svjestan izbor pojedinca i da oni, a ni niko drugi, nisu odgovorni za buduće zaposlenje. Ovaj rezon ima smisla za privatne fakultete, ali bi državni morali imati jasno ograničen broj radnih mjesta sa izglednom perspektivom za radno mjesto. Razlog bi bio da ovi državni ne funkcionišu po tržišnom principu (tj ustvari ne funkcionišu ni po kojem). Mislim da nas uskoro očekuje val novih viškova i do sada perspektivnih zanimanja, sva sreća da Njemačka prima naše viškove.
Ima ih više... :roll: ... evo... recimo jedan od njih je medicina...
Kao sekundarca će te primiti samo JU.
Privatne klinike traže samo specijaliste.
Kad odstažiraš, možeš konkurisati za specijalizaciju koje traju između 4 i 6 godina.
Specijalizaciju moraš dobiti do svojih 35 godina starosti. starosna granica.
Kad dobiješ specijalizaciju moraš kod poslodavca raditi najmanje duplo duže od trajanja specijalizacije ili vratiti pare s kamatama.
Kad specijaliziraš otvaraju ti se vrata.
Da otvoriš svoju privatnu ambulantu, zakonodavac je propisao da moraš biti specijalista.
Da sam sebi uplatiš specijalizaciju, moraš imati 50 000km.i pare za mentora.
Zatvoren krug
daddy-kool

#70 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by daddy-kool »

Nije baš to tako, imao sam bližih slučajeva koji su poslije medicine išli u privatnu kliniku. Specijalizacija je problem ako nije niko voljan da te sponzoriše, a to jeste problematično sa privatnim klinikama, ali koliko znam nije 50k nego je značajno jefitinija. Neki su to radeći za predstavništva ili farmaceutske kompanije sami sebi finansirali. Inače, u narednih nekoliko godina ćemo imati značajne viškove i ljekarskog kadra.
zrakomlat

#71 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by zrakomlat »

nagibSA wrote:Najvise mi idu na 'zivce' (i vise od uhljeba) oni kurceviti, sto su ko fol zavrsili 'vise fakulteta' nekih lijevih/neperspektivnih sa nekim extra prsjekom, kriticari svega i svacega, pljuvatori...i onda mu san upasti na drzavnu sisu sa platom 1000KM i do kraja zivota. Pa druze ako si ambiciozan, pametan, sta ces se zadovoljavati sa tim, predji u neki privatni sektor, gdje plata nece biti bas fiksna uvijek, napreduj, trazi bolje/vise...

Upoznam lika, frizera. Znam da je imao salon na prometnom mjestu, tako sam ga i zapamtio. Odjednom zatvorio, sad šiša kući, ima neku sobu za to.

Pitam ga jesi li ono ti imao salon tu i tu, kaže jesam. Pa što ga zatvori, kirija velika, mal promet, šta li, kaže ma imao šemu da počnem raditi u "državnoj firmi", pa se nešto iskomplikovalo. Rekoh mu ja, pa bola ko frizer možeš da se ne umoriš zaraditi tri plate što bi imao na poziciji u toj "državnoj firmi" , kaže on jebi ga, državni pos'o je državni pos'o, doslovno ovako reče. A tu bi mu plata bila 7-8 stoja + TO, max 1000 sve i uvijek dužan uslugu šemi preko koje je upao.

Ko frizer mogao 2500 zaraditi bez habera.Nikad neću skontati taj način razmišljanja
spree

#72 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by spree »

kriminalistika. jbg nema zakona da radis u privatnom sektoru.

sve napisano si apsolutno u pravu. trebalo bi valjda uzeti u obzir trziste rada, ali ipak govorimo o bih tako da jbg. covjek je prepusten sam sebi i kada usere kao ja onda se pravo tesko oporaviti. kao ja to volim, meni je to zanimljivo, bla, bla i zajebem se momacki. haj sve i nekako problem sa trzistem i kao ima previse kriminalista, ali kad dodjes na konkurs, pa vidis da fakticki tu nema toliko kriminalista nego su tu prisutni ljudi sa bilo kojim fakultetom, a kriminalisti (dakle strucni kadar, posebo obrazovan za to) nema nikakvu prednost pri zaposljavanju :( .
kmirsad

#73 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by kmirsad »

spree wrote:

kriminalistika. jbg nema zakona da radis u privatnom sektoru.

sve napisano si apsolutno u pravu. trebalo bi valjda uzeti u obzir trziste rada, ali ipak govorimo o bih tako da jbg. covjek je prepusten sam sebi i kada usere kao ja onda se pravo tesko oporaviti. kao ja to volim, meni je to zanimljivo, bla, bla i zajebem se momacki. haj sve i nekako problem sa trzistem i kao ima previse kriminalista, ali kad dodjes na konkurs, pa vidis da fakticki tu nema toliko kriminalista nego su tu prisutni ljudi sa bilo kojim fakultetom, a kriminalisti (dakle strucni kadar, posebo obrazovan za to) nema nikakvu prednost pri zaposljavanju :( .
Tako je i kriminalistika :thumbup: je jedan od tih fakulteta... mislio sam spomenuti, ali mi bilo mrsko dalje nabrajati...
valjuga

#74 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by valjuga »

zrakomlat wrote:

Upoznam lika, frizera. Znam da je imao salon na prometnom mjestu, tako sam ga i zapamtio. Odjednom zatvorio, sad šiša kući, ima neku sobu za to.

Pitam ga jesi li ono ti imao salon tu i tu, kaže jesam. Pa što ga zatvori, kirija velika, mal promet, šta li, kaže ma imao šemu da počnem raditi u "državnoj firmi", pa se nešto iskomplikovalo. Rekoh mu ja, pa bola ko frizer možeš da se ne umoriš zaraditi tri plate što bi imao na poziciji u toj "državnoj firmi" , kaže on jebi ga, državni pos'o je državni pos'o, doslovno ovako reče. A tu bi mu plata bila 7-8 stoja + TO, max 1000 sve i uvijek dužan uslugu šemi preko koje je upao.

Ko frizer mogao 2500 zaraditi bez habera.Nikad neću skontati taj način razmišljanja
Nemaš pojma kolko si u krivu.
zrakomlat

#75 Re: Posao u javnim ustanovama

Post by zrakomlat »

valjuga wrote:
zrakomlat wrote: Upoznam lika, frizera. Znam da je imao salon na prometnom mjestu, tako sam ga i zapamtio. Odjednom zatvorio, sad šiša kući, ima neku sobu za to.

Nemaš pojma kolko si u krivu.
U vezi čega?
Post Reply