Posao u dm-u.

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
vješalica

#51 Re: Posao u dm-u.

Post by vješalica »

da to je istina i ja kupim ponesto
ali da sam sluđena sa njima,nisam
Rizvan

#52 Re: Posao u dm-u.

Post by Rizvan »

djevojka bez imena wrote:
xoklix wrote:1.100 km kasirka u Sarajevu :mrgreen:
Ja malo vise od toga imala kao profesor. :-)
A koliko si ti radila, a koliko rade one sati sedmično? :-)

Radnicima u uslužnim djelatnostima, plata se treba formirati na osnovu ukupnog prometa koji objekat ostvari.

Glupo i nepravedno je da neka prodavačica u radnji koja ostvari hiljadu maraka prometa dnevno ima platu 500 - 600 KM, samo zato što je KV struke.
kakav nered

#53 Re: Posao u dm-u.

Post by kakav nered »

plain vanilla wrote:
vješalica wrote:koliko je trebala dirinčiti za tu famoznu platu?
i sta se ustvari dirinčni tamo?
uvijek se prica o platama,ali ne o poslovima koji se rade
istovaris kamion robe, odneses istu u skladiste, poslije je izlozis, prodajes, pakujes
otpremnice unosis, naplacujes robu, brises radnju..
ne znam za radnje ali čula sam da je za istovar robe u njihovo skladište zadužen dobavljač, znači ako im isporučuješ robu moraš organizirati i istovar iste... također znam da kad oni npr. naruče robu da ako nemaš neku stavku moraš im javiti da izbrišu s narudžbenice jer ako ne dođe identično neće primiti robu... i još takvih stvari... znači štede svoje ljude maksimalno... a da ne kažem da je na poslovnoj hali u Blažuju, gdje im je skladište, nikao balkon da bi njihovi ljudi mogli izaći i zapaliti cigaru, popiti kafu... to je iz prve ruke :D gledam ih svaki dan...
vješalica

#54 Re: Posao u dm-u.

Post by vješalica »

nijedan normalan poslodavac nece dozvoliti da mu se furlja i pusi po kancelarijama ili zdere
muomirisi bureka,luka,cigara nigdje nisu dobrodosli
jos da bacaju opuske da nesto zapale....
moonca

#55 Re: Posao u dm-u.

Post by moonca »

vješalica wrote:nijedan normalan poslodavac nece dozvoliti da mu se furlja i pusi po kancelarijama ili zdere
:thumbup:
Lista je malo duza

koristene telefona u privatne svrhe, forumanje, fb.....
moonca

#56 Re: Posao u dm-u.

Post by moonca »

Rizvan wrote:

Radnicima u uslužnim djelatnostima, plata se treba formirati na osnovu ukupnog prometa koji objekat ostvari.

Glupo i nepravedno je da neka prodavačica u radnji koja ostvari hiljadu maraka prometa dnevno ima platu 500 - 600 KM, samo zato što je KV struke.
A kada je promet mali ti bi prodavacicama smanjio platu za taj procenat??Jel to ok?
mk ultra
Grijem se na: Ugalj
Vozim: Bahato
Horoskop: Maćak

#57 Re: Posao u dm-u.

Post by mk ultra »

Rizvan wrote:

ostvarim i više, nekad i 5-6x više od toga dnevno, još u mom poslu nema troška materijala osim printanja i auta... a odradim minimalno 40h, koji sat prekovremeno će biti, ne previše.
o doktorima da ne govorim...
Jednostavno, zanimanja sa nižom strukom svugdje u svijetu imaju 2-4 puta manje plate od onih sa višom spremom, ja još nisam vidio ovo što je kod nas na snazi. Nigdje, ama baš nigdje. I nije to podcjenivanje nekoga, nego je tako i treba da je tako.
Da li je normalno da policioner sa 4 srednje ima platu skoro ko doktor. I sad ja to kažem, i onda se javi neko, e pa ne treba da on ima nisku platu samo zato što je četverogodišnjak sa školom i muči se sa tablicom množenja :lol:

odnos plata nije realan ;-)
a da ne govorim da mi je ovo treća firma i da je zlatna u odnosu na prethodne dvije...
Last edited by mk ultra on 13/02/2018 15:38, edited 1 time in total.
moonca

#58 Re: Posao u dm-u.

Post by moonca »

Samo sebi zagorcavate zivot,prateci sta gazda vozi ,koliko kuca ima i koliko firma pravi prihod.

Bitno je naravo da je profit sto veci i da je stabilna a ne da bi i na osnovu toga ocekivao platu par hiljada maje od vlasnika. Ocekivati neki bonus na kraju godine je razumno.

Za sta si kvalifikovan -trazi posao kao i visinu primanja, ako nIsi zadovoljan ne prihvataj. :) To je moj stav. :D
mk ultra

#59 Re: Posao u dm-u.

Post by mk ultra »

moonca wrote:Samo sebi zagorcavate zivot,prateci sta gazda vozi ,koliko kuca ima i koliko firma pravi prihod.

Bitno je naravo da je profit sto veci i da je stabilna a ne da bi i na osnovu toga ocekivao platu par hiljada maje od vlasnika. Ocekivati neki bonus na kraju godine je razumno.

Za sta si kvalifikovan -trazi posao kao i visinu primanja, ako nIsi zadovoljan ne prihvataj. :) To je moj stav. :D
ili radiš u nekoj firmi tipa DM ili nisi tražio posao ovdje :mrgreen:

ne zagorčavam ja sebi ništa nit zavidim kome, samo je ovakvo stanje apsurdno i nepravedno.
moonca

#60 Re: Posao u dm-u.

Post by moonca »

mk ultra wrote:
moonca wrote:Samo sebi zagorcavate zivot,prateci sta gazda vozi ,koliko kuca ima i koliko firma pravi prihod.

ili radiš u nekoj firmi tipa DM ili nisi tražio posao ovdje :mrgreen:

ne zagorčavam ja sebi ništa nit zavidim kome, samo je ovakvo stanje apsurdno i nepravedno.
Da, ali kada odemo vani, takva pitanja ne postavljamo, zar ne. Radis i budes sretan da si primljen bile gdje za bilo koju platu.
Radila sam tu i tada je bilo da se kuvarica kafe zalila da direktor ima 5 puta vecu platu od nje. 3 bi bilo ok po njoj. :roll:

Poznato mi je da ima i vlasnika malih biznisa , bahatih, bezobraznih- no, ima nacina i njih opametiti da su radnici udruzeni. :wink:
Rizvan

#61 Re: Posao u dm-u.

Post by Rizvan »

mk ultra wrote: ostvarim i više, nekad i 5-6x više od toga dnevno, još u mom poslu nema troška materijala osim printanja i auta... a odradim minimalno 40h, koji sat prekovremeno će biti, ne previše.
Jednostavno, zanimanja sa nižom strukom svugdje u svijetu imaju 2-4 puta manje plate od onih sa višom spremom, ja još nisam vidio ovo što je kod nas na snazi. Nigdje, ama baš nigdje. I nije to podcjenivanje nekoga, nego je tako i treba da je tako.
Da li je normalno da policioner sa 4 srednje ima platu skoro ko doktor. I sad ja to kažem, i onda se javi neko, e pa ne treba da on ima nisku platu samo zato što je četverogodišnjak sa školom i muči se sa tablicom množenja :lol:

a da ne govorim da mi je ovo treća firma i da je zlatna u odnosu na prethodne dvije...
Ako si nezadovoljan i smatraš da si potplaćen, napusti firmu i traži bolje plaćen posao. Bolje troši energiju na traženje boljeg posla, nego što se baviš time ko je zaslužio kakvu platu na osnovu obrazovanja. Uostalom, obrazovanje je samo jedna od stavki koja se gleda prilikom obračuna plate, u privatnom sektoru i nije toliko bitna. Puno važniji je broj radnih sati, rizik po zdravlje, odgovornost....

Mnogi se uhvate za brojke, a slabo ko gleda radno vrijeme, odgovornost, težinu i obim posla.
Last edited by Rizvan on 13/02/2018 16:43, edited 1 time in total.
nagibSA

#62 Re: Posao u dm-u.

Post by nagibSA »

Slazem se sa @mk ultra i razumijem ga jer sam i sam to osjecao i osjecam. Nije mi jasno primjer farmaceut drka qc u apoteci i prakticno radi kao trgovac, zaradi 2-3x vise nego ja /inzinjer/ koji opet vise koristi doprinesem zajednici i komplikovanije i odogvornije poslove radim. Da on radi na proizvoidnji lijekova, shvatio bih i zasluzio je. A tih primjera ima dosta. Isto da ja radim u prodavnici elektro-opreme i zaradim vise od nekoga ko se bavi izradom nekih zahtjevnijih i skupljih projekata.

Dolazimo opet do one bitna je firma a ne skola i pozicija. :-D
Rizvan

#63 Re: Posao u dm-u.

Post by Rizvan »

nagibSA wrote:Slazem se sa @mk ultra i razumijem ga jer sam i sam to osjecao i osjecam. Nije mi jasno primjer farmaceut drka qc u apoteci i prakticno radi kao trgovac, zaradi 2-3x vise nego ja /inzinjer/ koji opet vise koristi doprinesem zajednici i komplikovanije i odogvornije poslove radim. A tih primjera ima dosta. Isto da ja radim u prodavnici elektro-opreme i zaradim vise od nekoga ko se bavi izradom nekih zahtjevnijih i skupljih projekata.
Odnos ponude i potražnje, donedavno farmaceuti su bili izrazito deficitaran kadar. A da bi otvorio apoteku moraš zaposliti stručan kadar.
moonca

#64 Re: Posao u dm-u.

Post by moonca »

nagibSA wrote:Slazem se sa @mk ultra i razumijem ga jer sam i sam to osjecao i osjecam. Nije mi jasno primjer farmaceut drka qc u apoteci i prakticno radi kao trgovac, zaradi 2-3x vise nego ja /inzinjer/ koji opet vise koristi doprinesem zajednici i komplikovanije i odogvornije poslove radim. Da on radi na proizvoidnji lijekova, shvatio bih i zasluzio je. A tih primjera ima dosta. Isto da ja radim u prodavnici elektro-opreme i zaradim vise od nekoga ko se bavi izradom nekih zahtjevnijih i skupljih projekata.

Dolazimo opet do one bitna je firma a ne skola i pozicija. :-D
E i ti zbilja ode daleko.
Hoces da kazes da farmaceut nije odgovoran posao :? Sta se desava kada pogresno procita recept i izda pogresan lijek. :-)

I nije da ne ucestvuju u proizvodnji lijekova.

Ne moze svatko radili ni u prodaju kompjutera ,el... itd-vrlo strucni moraju biti.
nagibSA

#65 Re: Posao u dm-u.

Post by nagibSA »

Ne gledam ja sta moras/ne moras, nego neki dorinos i zasluge. Dovoljno je da zna par lijekova koji se vrte nesto malo nauci i to je to. Pa jbt za par mjeseci bih 'ladno mogao to raditi. Zna se sta je pravi farmaceut, a ne trgovac u apoteci.

Ili bankari, ekonomisti po par hiljada plate, sudije po sudovima sa naslaganim nerijesenim materijalom isto par hiljada. Kad sam vidjeo stimulans koliki dobijaju mjesecno kao plate necije /po 1000KM/

A ti 'vamo zayebavao se sa dobrom skolom, ulagao u sebe, radis odgovornije i obimnije poslove za neku crkavicu. Ma kako da ne razumijem @mk ultra kad sam u istim sr*njima. I inzinjeri qrcu za usi spadose ovde, a nekad su bili... :)
moonca wrote:
Hoces da kazes da farmaceut nije odgovoran posao :? Sta se desava kada pogresno procita recept i izda pogresan lijek. :-)

Ne moze svatko radili ni u prodaju kompjutera ,el... itd-vrlo strucni moraju biti.
Sta se desava kad pogresno izda lijek, nista, idemo dalje, a i to se desava, *ebe se njima, nikakve odogvornosti, prakticno lijekovi bez recepta uglavnom. Koliko puta doktor omane pa nikom nista. Sta se nama desava kad pogresno prijektujes nesto ili ne dimenzioniras dobro /snaga, presjek kablova, zastitu i sl/. Havarija!

Kakvo crno ucestvovanje u proizvodnji barem ovi iz apoteke. Sad i apoteke postale klasicna prodavnica robe od igle do lokomotive.

Cijenim ljude koji znaju, koji su placeni shodno poslom kojim se bave, i vremena, napora, truda i ulozenog znanja, ali ovo...
vješalica

#66 Re: Posao u dm-u.

Post by vješalica »

moonca wrote:
vješalica wrote:nijedan normalan poslodavac nece dozvoliti da mu se furlja i pusi po kancelarijama ili zdere
Lista je malo duza

kod nas su kriomice pusili dok nisu kantu u hali zapalili opuskom
i u drugom pokusaju sluzbeno vozilo =tj.zapaljene patosnice
dakle...sve ima svoju svrhu jer nam je narod opcenito aljkav i bezobrazan
vješalica

#67 Re: Posao u dm-u.

Post by vješalica »

Rizvan wrote:
Odnos ponude i potražnje, donedavno farmaceuti su bili izrazito deficitaran kadar. A da bi otvorio apoteku moraš zaposliti stručan kadar.
jedino mjesto gdje neces vidjeti hamšološu i kalibar samoprozvanih prodavaca vec iskljucivo strucno lice
moonca

#68 Re: Posao u dm-u.

Post by moonca »

nagibSA wrote:Ne gledam ja sta moras/ne moras, nego neki dorinos i zasluge. Dovoljno je da zna par lijekova koji se vrte nesto malo nauci i to je to. Pa jbt za par mjeseci bih 'ladno mogao to raditi. Zna se sta je pravi farmaceut, a ne trgovac u apoteci.

Ili bankari, ekonomisti po par hiljada plate, sudije po sudovima sa naslaganim nerijesenim materijalom isto par hiljada. Kad sam vidjeo stimulans koliki dobijaju mjesecno kao plate necije /po 1000KM/

A ti 'vamo zayebavao se sa dobrom skolom, ulagao u sebe, radis odgovornije i obimnije poslove za neku crkavicu. Ma kako da ne razumijem @mk ultra kad sam u istim sr*njima. I inzinjeri qrcu za usi spadose ovde, a nekad su bili... :)
moonca wrote:

Sta se desava kad pogresno izda lijek, nista, idemo dalje, a i to se desava, *ebe se njima, nikakve odogvornosti, prakticno lijekovi bez recepta uglavnom. Koliko puta doktor omane pa nikom nista. Sta se nama desava kad pogresno prijektujes nesto ili ne dimenzioniras dobro /snaga, presjek kablova, zastitu i sl/. Havarija!

Kakvo crno ucestvovanje u proizvodnji barem ovi iz apoteke. Sad i apoteke postale klasicna prodavnica robe od igle do lokomotive.

Cijenim ljude koji znaju, koji su placeni shodno poslom kojim se bave, i vremena, napora, truda i ulozenog znanja, ali ovo...
Samo da ponovim sto i ti namjeravas-- zavrsi tih par ispita i zgrci novce kao farmaceut.
Pusti odgovornost, to kao sto vidis nitko ne necijeni. :wink: :D
vješalica

#69 Re: Posao u dm-u.

Post by vješalica »

moonca wrote:

zamisli da dodje osoba koja zeli neki lijek,a kaze da je vaskularni bolesnik,i mozda ga ne bi trebala kombinovati sa postojecom terapijom?naravno da mora znati sastave i djelovanje lijekova....
a o davanju lijekova koji su de facto narkotici da ne govorim
ljudi se opcenito vole uzdizati u odnosu na druge a obicna su praska u odnosu na puno jace od sebe
preveliko pridavanje znacaja samom sebi nikome nije dobro donijelo ali eto
nasa posla
moonca

#70 Re: Posao u dm-u.

Post by moonca »

vješalica wrote:
moonca wrote:
Lista je malo duza

kod nas su kriomice pusili dok nisu kantu u hali zapalili opuskom
i u drugom pokusaju sluzbeno vozilo =tj.zapaljene patosnice
dakle...sve ima svoju svrhu jer nam je narod opcenito aljkav i bezobrazan[/quote]

Samo u svojoj zemlji i kod svog gazde/poslodavca. Da ih vidis vani :-) jedni medju boljim i odgovornijim radnicima. :)
vješalica

#71 Re: Posao u dm-u.

Post by vješalica »

mk ultra wrote: Jednostavno, zanimanja sa nižom strukom svugdje u svijetu imaju 2-4 puta manje plate od onih sa višom spremom, ja još nisam vidio ovo što je kod nas na snazi. Nigdje, ama baš nigdje. I nije to podcjenivanje nekoga, nego je tako i treba da je tako.

veze ti nemas
ljudi sa skolovanjem koje je vise zanatsko su uvijek imali vise novca nego pojedine fakultetlije pogotovo nekadasnji vkv zanimanja
ali shodno nerealnosti u platama tebi bi bilo onda sasvim normalno da cistacica ima 150 platu a doktor jedno 1500?
hoces reci da je isto svejedno da je policijski sluzbenik sa 4 razreda srednje obicno zanimanje pored cinjenice sa je to jedino zanimanje kojem je dopusteno da moze nekome uskratiti kretanje,ili ga lisiti zivota?tebi su ta vrsta ovlastenja koja oni jedini ima sasvim svejedna?
tebi je svejedno da neko radi svoj posao i u obicnoj kontroli saobracaja zaustavi kriminogeno lice koje u gepeku vozi drogu i oruzje?tebi je svejedno da takva osoba mora da skida sa vjesala mrtve ljude,iskasapljene u udesima i sl.i ima posla uvijek sa najgorim drustvenim talogom?
bolujes od iskompleksirane kurcobolje za druga ziva bica,jer je fakta da u ovoj drzavi,nazalost nema nikakve konkurencije strucne umisljenicima poput tebe....znas li koliko treba novava za jedan pristojan zivot?policajac,cistacica,prodavavica ne smije da ima jedan pristojan zivot i osnovnu platu,nego mora da bude roblje jer vi umisljenici mislite ako imate hiljadu,da niko drugi je nije vrijedan
upravo zbog niskih misljenja ovo drustvo nikad naprijed nece ici
a da isto tako ne govorim o visokoobrazovanim profilima ljudi kojima ni metlu nije bilo tesko za egzistenciju vozati sa sobom...
osim toga znanje i strucnost se ne stice na fakultetima vec const.radom i cjelozivotnom ucenju,samo takvima poput tebe to nije bas najjasnije
ja bi prije cistacici koja uredno svoj posao zavrsi dala hiljadu nego nekom ublehaskom golosupkovicu kojeg moram dnevno 70x zovnuti na telefon ili drljati nerve sa njegovim tumacenjem projekata kojeg spici u zadnji cas i padne ti plafon na sred kancelarije zbog njegovog idejnog rjesenja
Last edited by vješalica on 13/02/2018 17:45, edited 1 time in total.
p206

#72 Re: Posao u dm-u.

Post by p206 »

Neko gore reče ekonomisti po par milja...al kad bi se gađali tramvajima za Hrasnicu.
mk ultra

#73 Re: Posao u dm-u.

Post by mk ultra »

Rizvan wrote:
mk ultra wrote: ostvarim i više, nekad i 5-6x više od toga dnevno, još u mom poslu nema troška materijala osim printanja i auta... a odradim minimalno 40h, koji sat prekovremeno će biti, ne previše.

Ako si nezadovoljan i smatraš da si potplaćen, napusti firmu i traži bolje plaćen posao. Bolje troši energiju na traženje boljeg posla, nego što se baviš time ko je zaslužio kakvu platu na osnovu obrazovanja. Uostalom, obrazovanje je samo jedna od stavki koja se gleda prilikom obračuna plate, u privatnom sektoru i nije toliko bitna. Puno važniji je broj radnih sati, rizik po zdravlje, odgovornost....

Mnogi se uhvate za brojke, a slabo ko gleda radno vrijeme, odgovornost, težinu i obim posla.
Nigdje ja nisam napisao da nisam zadovoljan poslom.

Prilicno zahtjevno i odgovorno, ali teren i neka sloboda koju imam meni odgovara.

Opet ti kazem, radio u Preventu nizasta skoro jer sam svaki dan u Visoko svojim autom, pa presao u drugu gdje nisam imao ni 900KM kako treba.
Gdje sam sad, je neki prosjek i regularnim putem tesko da moze vise.

Bude mi krivo kad vidim ovakve plate za prodavanje magle, a da neki ovdje znaju za plate recimo u Inditeksu, nekim farmacetuskim firmama, distributivnim kompanijama, porsheu i sl. na glavu bi pali. I tu je drzava kriva. Nit sam ozlojeđen, nit zavidim, samo zelim ispravno. A ispravno je kad drzava rangira kako treba i koliko treba, prema zanimanjima i odgovornosti.
mk ultra

#74 Re: Posao u dm-u.

Post by mk ultra »

vješalica wrote:
mk ultra wrote: Jednostavno, zanimanja sa nižom strukom svugdje u svijetu imaju 2-4 puta manje plate od onih sa višom spremom, ja još nisam vidio ovo što je kod nas na snazi. Nigdje, ama baš nigdje. I nije to podcjenivanje nekoga, nego je tako i treba da je tako.

veze ti nemas
ljudi sa skolovanjem koje je vise zanatsko su uvijek imali vise novca nego pojedine fakultetlije pogotovo nekadasnji vkv zanimanja
ali shodno nerealnosti u platama tebi bi bilo onda sasvim normalno da cistacica ima 150 platu a doktor jedno 1500?
hoces reci da je isto svejedno da je policijski sluzbenik sa 4 razreda srednje obicno zanimanje pored cinjenice sa je to jedino zanimanje kojem je dopusteno da moze nekome uskratiti kretanje,ili ga lisiti zivota?tebi su ta vrsta ovlastenja koja oni jedini ima sasvim svejedna?
tebi je svejedno da neko radi svoj posao i u obicnoj kontroli saobracaja zaustavi kriminogeno lice koje u gepeku vozi drogu i oruzje?tebi je svejedno da takva osoba mora da skida sa vjesala mrtve ljude,iskasapljene u udesima i sl.i ima posla uvijek sa najgorim drustvenim talogom?
bolujes od iskompleksirane kurcobolje za druga ziva bica,jer je fakta da u ovoj drzavi,nazalost nema nikakve konkurencije strucne umisljenicima poput tebe....znas li koliko treba novava za jedan pristojan zivot?policajac,cistacica,prodavavica ne smije da ima jedan pristojan zivot i osnovnu platu,nego mora da bude roblje jer vi umisljenici mislite ako imate hiljadu,da niko drugi je nije vrijedan
upravo zbog niskih misljenja ovo drustvo nikad naprijed nece ici
a da isto tako ne govorim o visokoobrazovanim profilima ljudi kojima ni metlu nije bilo tesko za egzistenciju vozati sa sobom...
osim toga znanje i strucnost se ne stice na fakultetima vec const.radom i cjelozivotnom ucenju,samo takvima poput tebe to nije bas najjasnije
ja bi prije cistacici koja uredno svoj posao zavrsi dala hiljadu nego nekom ublehaskom golosupkovicu kojeg moram dnevno 70x zovnuti na telefon ili drljati nerve sa njegovim tumacenjem projekata kojeg spici u zadnji cas i padne ti plafon na sred kancelarije zbog njegovog idejnog rjesenja
Iskreno, ne znam koji nedostatak u zivotu imas.

Zasto su u cijelom svijetu plate normirane prema zanimanjima?
Ja nijedno zanimanje ne podcjenjujem, nit sam to igdje ovdje napisao.

Svaki dan se susrecem sa elekteicarima. I dodjes da pregledas sta su uradili i vidis da ne valja, i u 90% slucajeva ne valja. Ne zna da spoji. Valja gluposti. Jednom mi instrument spalili, jer vodi fazu žicom koja je normirana da bude uzemljenje.
I znam koliko ja znam i koliko on zna. I to je sad oholo i nadobudno? Nije. To je tako, a ja mu za to nisam kriv nit sam ga ja sprjecavao da uci.

Npr. Normirana plata policajcu u DE 47231€ godisnje, visem inzinjeru el 75500 bez poreza u oba slucaja. Jel oni podcjenjuju svoju policiju? Budale?
suncana_strana

#75 Re: Posao u dm-u.

Post by suncana_strana »

Zasto su kasirke u DM placene 1000 KM?
Da li je to uopce istina
U Konzumu imaju 600, a u DM 1100 , a u principu rade isti posao
Post Reply