Reprodukcija
- cLo
#51 Re: Reprodukcija
Ne znam koliko ću zvučati naci, ali ja sam u jednom periodu života priželjkivala plavokosog i plavookog, samo zarad održanja tih gena, to mi je bio garant da ću imati dijete sa željenim traits.
jbg, uvijek su me zapadali mrki, pa sam odustala, vremenom. 
- cLo
#52 Re: Reprodukcija
Ja imam pigmentJohn Cleese wrote:Pigment, uglavnomcLo wrote:A šta fali plavokosim i plavookim?![]()
![]()
- irac300
#53 Re: Reprodukcija
Nije to naci, nego neka normalna želja. Naci bi bilo da mrziš dijete jer nije plavooko i plavokoso. Kod mene svi sa očeve strane plavooki, a s majčine smeđooki, ja i sestra oboje zelene oči.cLo wrote:Ne znam koliko ću zvučati naci, ali ja sam u jednom periodu života priželjkivala plavokosog i plavookog, samo zarad održanja tih gena, to mi je bio garant da ću imati dijete sa željenim traits.jbg, uvijek su me zapadali mrki, pa sam odustala, vremenom.
-
John Cleese
#54 Re: Reprodukcija
Ne taj pigmentcLo wrote:Ja imam pigmentJohn Cleese wrote:Pigment, uglavnomcLo wrote:A šta fali plavokosim i plavookim?![]()
![]()
![]()
Kada bi se takmičili ko će prije potamniti na plaži, ušila bih te, vjeruj!
![]()
Ako ti na plazi tamni i kosa... to bi mi bilo zaista zanimljivo
- animus
#55 Re: Reprodukcija
Zivio proces reprodukcije, dole reprodukcija.
- medvjed23
#56 Re: Reprodukcija
Ljudska prava su kul, ali imaju granice. Naprimjer, moja sloboda kretanja prestaje tamo gdje počinje nečiji privatni stan. Gdje povući granicu prava na potomstvo? Koliko još milijardi treba da se rodi pa da kažemo: "Stani malo, ne može ovo ovako, pobismo sve živo, uništismo atmosferu i vodu i nemamo dovoljno resursa za osnovne potrebe..."Opetja033 wrote:Sada vec govoris nesto sasvim drugo u odnosu na ono sto si na pocetku tvrdila.sheilak wrote:a btw ne znam fakat sto je inace takva sablazan oko stava da bi eto bilo lijepo da je drustvo i mentalno i fizicki sto zdravije i da ljudi ukljuce malo i razum kod odluke o potomstvu.
Problem je u tome sto se zalazes za to da drzava/e sprovode te odluke sto je duboko nemoralno, opasno i vidjeli smo gdje su nas takve politike ranije odvele.
Drzava, nijedna drzava, nema pravo da utice na licne slobode pojedinca. Jednostavno je tako. Tvoje fantazije krse i konvencije o osnovnim ljudskim pravima.
To su individualne slobode i prava sa kojima drzava ne smije imati ama bas nista. Niko nema i ne smije imati pravo nikome zabraniti pravo na potomstvo. Niti ce ikada imati, ma koliko se pojedinci (a ruku na srce, radi se o pojedincima na nivou statisticke greske), bunili protiv toga.
Ja, kao što već spomenuh, u mizantropiji ne pravim diskriminaciju
- Opetja033
#57 Re: Reprodukcija
Ne valja ti paralela nikako, naprotiv u potpunosti je apsurdna.medvjed23 wrote:Ljudska prava su kul, ali imaju granice. Naprimjer, moja sloboda kretanja prestaje tamo gdje počinje nečiji privatni stan. Gdje povući granicu prava na potomstvo? Koliko još milijardi treba da se rodi pa da kažemo: "Stani malo, ne može ovo ovako, pobismo sve živo, uništismo atmosferu i vodu i nemamo dovoljno resursa za osnovne potrebe..."Opetja033 wrote:Sada vec govoris nesto sasvim drugo u odnosu na ono sto si na pocetku tvrdila.sheilak wrote:a btw ne znam fakat sto je inace takva sablazan oko stava da bi eto bilo lijepo da je drustvo i mentalno i fizicki sto zdravije i da ljudi ukljuce malo i razum kod odluke o potomstvu.
Problem je u tome sto se zalazes za to da drzava/e sprovode te odluke sto je duboko nemoralno, opasno i vidjeli smo gdje su nas takve politike ranije odvele.
Drzava, nijedna drzava, nema pravo da utice na licne slobode pojedinca. Jednostavno je tako. Tvoje fantazije krse i konvencije o osnovnim ljudskim pravima.
To su individualne slobode i prava sa kojima drzava ne smije imati ama bas nista. Niko nema i ne smije imati pravo nikome zabraniti pravo na potomstvo. Niti ce ikada imati, ma koliko se pojedinci (a ruku na srce, radi se o pojedincima na nivou statisticke greske), bunili protiv toga.
Ja, kao što već spomenuh, u mizantropiji ne pravim diskriminacijuSmatram da bi svijetu bilo bolje bez ljudi u cjelini; bez plavokosih, bez tamnoputih, bez pametnih, bez manje pametnih... Dakle, stavove o ograničenoj i kontrolisanoj reprodukciji ne dijelim, ali ih razumijem i ne smatram uvijek jezivim. Ovo iz razloga iznesenih u prethodnom odlomku, kao i zbog nečega što najbolje mogu dočarati jednom paralelom. Ako čovjek želi voziti auto, mora položiti određene testove i pokazati određenu sposobnost. Većina ljudi će reći da je to u redu, da tako treba biti. Pitanje za tu većinu: šta je veća odgovornost, auto ili dijete?
Auto nije osnovno ljudsko pravo i poriv. Auto je mrtva stvar koja nema svoje volje. Djeca imaju.
Naravno da nigdje ne mozes povuci granicu na pravo na potomstvo. Samo po sebi to je jako nemoralno ali i sa prakticne strane je neizvodivo jer niko normalan nece jednom drzavnom (ili naddrzavnom) birokratskom aparatu dati takvu moc u ruke.
Dakle ideja je sama po sebi bolesna, no ono sto je cini jos bolesnijom je volja da se jedna takva stvar preda u ruke birokratima - ove ili one prirode.
I naravno da tvoje pravo prestaje na ulazu u moju kucu. Samim tim i po pitanju moje volje/zelje za reprodukcijom.
Inace mi je posebna fascinacija pratiti zagovornike ekstremnih ideologija, bili to islamisticki dzihadisti, komunisti, nacisti ili zagovornici ovakvih radikalnih ideja:
Svi imaju iste porive. Duboko svjesni cinjenice da vecina covjecanstva nikada nece moci stati iza njihovih radikalnih i ubilackih ideja, oni se zalazu za prisilna nametanja svojih ideja - kroz silu a ne kroz argumente. Jednostavno svi fanatici imaju isti mentalni sklop. Nametnuti, pa i silom, svoje vidjenje svijeta normalnoj (ali i pasivnoj) vecini.
Sta vise, dobar dio ovih drugih ekstremista je barem spreman da ide do kraja pa i jedu govna po Siriji, Iraku ili su jeli govna po Spaniji, Kongu i Boliviji. Za razliku od vas koji samo trolate. Neka jedno od vas ovdje skenira potvrdu da su sterilizani i ja cu vas (a vjerujem i vecina) shvatati ozbiljnije.
Do tada, uz duzno postovanje, ovo je samo nadobudno seruckanje i suplje filozofiranje - preko tudjih ledja.
Propagirajte svoje ciljeve, budite dosljedni (a ne najobicniji licemjeri) pa se sterilisite. A nas koji imamo/zelimo djecu i koji iznad svega volimo nase potomstvo - pustite na miru
- lmo
- Location: volim sto sam ero s kamena i drace....ko poskok sto skace
#58 Re: Reprodukcija
da, država nema pravo zabraniti da neko rodi dijete, ali ima pravo isto to dijete, odmah nakon porođaja oduzeti onome ko ga je rodio, ako procijeni da treba....onda se to dijete smjesti u neku od institucija koje ne mogu pružiti ono što roditelji pružaju djeci....Opetja033 wrote: Drzava, nijedna drzava, nema pravo da utice na licne slobode pojedinca. Jednostavno je tako. Tvoje fantazije krse i konvencije o osnovnim ljudskim pravima.
To su individualne slobode i prava sa kojima drzava ne smije imati ama bas nista. Niko nema i ne smije imati pravo nikome zabraniti pravo na potomstvo.
i eto...problem. veliki. a to dijete nije imalo mogućnost ništa od toga da izabere.
- medvjed23
#59 Re: Reprodukcija
Ono rondanje na ličnoj osnovi ne zaslužuje komentar, al na ovaj dio
Dijete je, za razliku od auta, živo biće. Ima volju, ima emocije, osjeća bol. Oblikovanje takvog bića je krajnje osjetljiva i zahtjevna stvar. Al opet je lakše, puno lakše steći "pravo" na dijete nego na upravljanje autom.
ću stavitiOpetja033 wrote:
Auto je mrtva stvar koja nema svoje volje. Djeca imaju.
Dijete je, za razliku od auta, živo biće. Ima volju, ima emocije, osjeća bol. Oblikovanje takvog bića je krajnje osjetljiva i zahtjevna stvar. Al opet je lakše, puno lakše steći "pravo" na dijete nego na upravljanje autom.
- Opetja033
#60 Re: Reprodukcija
Pa naravno da je tako.medvjed23 wrote:Ono rondanje na ličnoj osnovi ne zaslužuje komentar, al na ovaj dio
ću stavitiOpetja033 wrote:
Auto je mrtva stvar koja nema svoje volje. Djeca imaju.
![]()
Ako ti trebam objasnjavati sta je razlog tome, onda si ti vjerovatno medju prvima kojima bi bilo zabranjeno imati potomstvo u tvom svijetu.
Ne mislim na retardaciju nego na sociopatske poremecaje.
- medvjed23
#61 Re: Reprodukcija
Ne slažem se da tako treba biti, da li zbog retardacije ili sociopatije, ne znam. Al ovo malo razuma što imam mi kaže da kompleksniji zadaci zahtijevaju veće sposobnosti i obrnuto.
- medvjed23
#62 Re: Reprodukcija
I kroz temu se počesto provlače pojmovi ekstremno, radikalno i sl. Možda ja te pojmove ne razumijem, al po meni je radikalnije izbrisati kompletan živi svijet + atmosferu (a nekontrolisana reprodukcija nas izgleda vodi ka tome) nego samo čovječanstvo.
- sinuhe
#63 Re: Reprodukcija
Za cije dobro odustati od reprodukcije ako ljudi vec imaju organe za reprodukciju a cesto i zelju? Ko kaze da je Zemlja ugrozena i da se ljudi razmnozavaju nekontrolisano? Za par decenija ce mozda pricati drugu pricu.
Za dobro djeteta koje nikad nece biti rodjeno?
Za dobro djeteta koje nikad nece biti rodjeno?
- medvjed23
#64 Re: Reprodukcija
Zemlja možda i nije, al biosfera sigurno jeste ugrožena. I što je više ljudi, stanje će postajati sve gore i gore. A na tragu tog zadnjeg pitanja postavih anketu 
- medvjed23
-
Seawolf
#66 Re: Reprodukcija
Interesantna promišljanja ...medvjed23 wrote:Ljudska prava su kul, ali imaju granice. Naprimjer, moja sloboda kretanja prestaje tamo gdje počinje nečiji privatni stan. Gdje povući granicu prava na potomstvo? Koliko još milijardi treba da se rodi pa da kažemo: "Stani malo, ne može ovo ovako, pobismo sve živo, uništismo atmosferu i vodu i nemamo dovoljno resursa za osnovne potrebe..."Opetja033 wrote:Sada vec govoris nesto sasvim drugo u odnosu na ono sto si na pocetku tvrdila.sheilak wrote:a btw ne znam fakat sto je inace takva sablazan oko stava da bi eto bilo lijepo da je drustvo i mentalno i fizicki sto zdravije i da ljudi ukljuce malo i razum kod odluke o potomstvu.
Ja, kao što već spomenuh, u mizantropiji ne pravim diskriminacijuSmatram da bi svijetu bilo bolje bez ljudi u cjelini; bez plavokosih, bez tamnoputih, bez pametnih, bez manje pametnih... Dakle, stavove o ograničenoj i kontrolisanoj reprodukciji ne dijelim, ali ih razumijem i ne smatram uvijek jezivim. Ovo iz razloga iznesenih u prethodnom odlomku, kao i zbog nečega što najbolje mogu dočarati jednom paralelom. Ako čovjek želi voziti auto, mora položiti određene testove i pokazati određenu sposobnost. Većina ljudi će reći da je to u redu, da tako treba biti. Pitanje za tu većinu: šta je veća odgovornost, auto ili dijete?
Kako je sigurno da nekakav vid diskriminacije prilikom odabira jedinki koje će se reproducirati ipak treba napraviti, a isto tako je jasno da ne postoji nekakav potpuno objektivan vid vrednovanja ko je "bolji", a ko je "lošiji" među ljudskim jedinkama na svijetu, mislim da bi odabrani kriterij mogao biti spol.
Jednostavno govoreći, u prosjeku su žene bolje od muškaraca. U većini stvari.
Tehnički govoreći, ovakav vid ograničenja reprodukcije bi bilo najlakše izvesti. Odgovarajući utjecaj izvana, koji bi spriječio da Y-kromozom učestvije u začeču novih jedinki bi se mogao izvesti sa malo genetičkog eksperimentisanja. Sve ljudske jedinke začete nakon toga bi bile ženskog spola.
Naravno, za kratko vrijeme, ovakav vid genetičke intervencije bi doveo do izumiranja i nestanka ljudskih jedinki muškog spola. Na svijetu bi ostale samo žene. A koliko se razumijem u te stvari, ukoliko bi organizmi žena nastavili proizvoditi jajne ćelije, žene su dovoljno inteligentne da (ako to budu željele) osmisle način za oplodnju jajnih ćelija korištenjem bilo koje ćelije u svom organizmu, uklanjanjem 23 kromozoma iz parova iz jezgre te ćelije. Naravno, kako više nema Y-kromozoma, ovakvom reprodukcijom bi se nastavile rađati isključivo jedinke ženskog spola.
Svijet bez muškaraca. Samo žene.
Šalim se, naravno ...
- madner
#67 Re: Reprodukcija
Toliko planeta u svemiru i ljudi se brine za biosferu. 
- medvjed23
#68 Re: Reprodukcija
Ma ne brinem se ja, zapravo, ni za šta. Mene za koju godinu neće biti i iza mene će ostati samo poneki stih. A ako neko želi stvarati potomstvo koje će u relativno bliskoj budućnosti patiti od ekstremnih vremenskih prilika, manjka hrane i vode i sl, ok, njemu na savjest, nemam ja ništa s tim. Ja onako, dokonosti zbog, otvorih temu da vidim šta raja misli. Sa posebnom pažnjom pratim anketu 
- madner
#69 Re: Reprodukcija
Svaka generacija ima svoje probleme. Ovi iza nas ce morati dizati brane metar dva i praviti vjestacki snjeg.
Oni prije nas svaki 10. doceka 18tu godinu.
Sve u svemu, nama je najgore, SDA ko prezivi spreman je za sve.
Oni prije nas svaki 10. doceka 18tu godinu.
Sve u svemu, nama je najgore, SDA ko prezivi spreman je za sve.
- medvjed23
#70 Re: Reprodukcija
Ima i ta mjesta
Treninga za predstojeće teškoće nam ne fali 
- madner
#71 Re: Reprodukcija
Kazem, izazovi postoji sve manji i manji. Ledeno doba, spala kuca na par porodica.
Jos malo da osvojimo suncev sistem, pa da se ko ljudi posopamo sa AI i onda pravac osvajanje miroljubljivih drugih planeta koje nisu koristile sve resurse.

Jos malo da osvojimo suncev sistem, pa da se ko ljudi posopamo sa AI i onda pravac osvajanje miroljubljivih drugih planeta koje nisu koristile sve resurse.

- medvjed23
#72 Re: Reprodukcija
Imperija pokorava barbare, SDA u svim galaksijama
https://climatenewsnetwork.net/emission ... habitable/
https://climatenewsnetwork.net/emission ... habitable/
- sheilak
#73 Re: Reprodukcija
gdje se ja to zalazem da drzava i pogotovo birokratski aparat to sprovode? pogresno mi citas postove. nigdje ja ne kazem da bi se ljudi trebali siliti na to vec da bi sami trebali shvatiti da li su pogodan i kvalitetan materijal za reprodukciju, da ostanemo sad pri sterilnoj terminologiji. ili da li bi bili dobri roditelji, da li su sposobni za to.Opetja033 wrote:Sada vec govoris nesto sasvim drugo u odnosu na ono sto si na pocetku tvrdila.sheilak wrote:a btw ne znam fakat sto je inace takva sablazan oko stava da bi eto bilo lijepo da je drustvo i mentalno i fizicki sto zdravije i da ljudi ukljuce malo i razum kod odluke o potomstvu.
no, iskreno, neki ljudi bi se trebali sterilizirati. citam jucer o slucaju, cini mi se u crnoj gori, kako je sin, nasilnik i alkoholicar, 3 puta silovao majku, nakon dugogodisnje historije nasilja nad njom. oboje su u stanju blaze mentalne retardacije, kako pise u clanku. no otac cini se da nije. u ovom slucaju majka je svakako, po dijagnozi te blaze mentalne retardacije, trebala biti sterilizirana. sin sada pogotovo.
ili pedofili ili serijske ubice-imaju li i oni pravo na potomstvo, kad im je vec, ako gledamo sa cisto medicinskog stanovista, dijagnostociran toliko tezak mentalni poremecaj? je li i njihovo pravo sveto da se dalje razmnozavaju?
medvjed23 ti je da par dobrih odgovora da ih sada i ja ne ponavljam.
-
John Cleese
#74 Re: Reprodukcija
Sociopatija, izrazito violentnamedvjed23 wrote:Ne slažem se da tako treba biti, da li zbog retardacije ili sociopatije, ne znam. Al ovo malo razuma što imam mi kaže da kompleksniji zadaci zahtijevaju veće sposobnosti i obrnuto.
https://www.youtube.com/watch?v=X21mJh6j9i4
- medvjed23
#75 Re: Reprodukcija
strahota