medvjed23 wrote:i čemu nejednakost u iskušenju.. ja prođem kroz čitav život bez teškoća.. ništa mi se loše ne desi.. klanjam, postim, završim u dženetu..
tebe, zeko, potrefi svašta nešto loše.. i u tim teškoćama, odustaneš od vjere i završiš u paklu..
je l takav nejednak tretman odraz pravde i dobrote?
reci cu ti u cemu je nejednakost, zato sto su ljudi nejednaki zato je i testiranje ne jednako
Sto jace iskusenje lakse je do dzenneta, cak sta vise ima predaja od poslanika Muhammeda, da kad ljudi vide sta ce dobiti kakve nagrade na sudnjem danu ljudi koji su imali velika iskusenja na ovom svijetu, ovi sto ih gledaju ce pozeljeti da su njima cupali meso klijestima i odvajali od kostiju samo da i oni dobijju ono sto su ovi prvi dobili sto su prosli kroz teska iskusenja.
nekad Bog daje iskusenja ljudima, jer hoce da im poveca stepene u Raju, jer nisu u stanju svojim djelima da dodju do tih stepena u Raju.
nekad Bog pusti iskusenje da bude ciscenje od grijeha na ovome svijetu, jer nekad covjek uradi grijeha a ne trazi oprost od Boga, a Bog vidi sto mi nevidimo, vidi da je osoba dobra i zasluzuje boziju milost, pa Bog pusti da prodje kroz iskusenja i na taj nacin ocisti od grijeha tu osobu.
Znaci nevolja je relativna stvar iz ugla Boga i covjeka, nekome nagrada, nekome kazna, nekome ciscenje od grijeha ili iskusenje kako ce se ponijetiu toj situaciji.
ja prođem kroz čitav život bez teškoća.. ništa mi se loše ne desi.. klanjam, postim, završim u dženetu..
Siromasni vjernici ce uci u Dzennet prije Bogatih vjernika za 500 Godina.
nemoj misliti da to sto ti glatko prodjes do dzenneta na ovome svijetu da je svugdje glatko
prvo vjernici koji su propatili prije ce Tebe uci u Raj i ne samo to nego u vece stepene ce uci u Raju, a razlike u stepenima u Raju su dalekooooo vece nego razlike izmedju stepena na ovome svijetu izmedju bogatih i siromasnih.
Sve se druze mora uzeti u obzir, nemoj mislit da su na istoj poziji vjernik koji propati do dzenneta i ti koji prodjes do sudnjeg dfana bez problema
ali sta ako bude Ovako, krene sudnji dan, oni vjernici koji su propatili na ovom svijetu, ljudi tamo nasmijani, bezbrizni, smireni, ocekuju svoju nagradu, dok ti na sudnjem danu treses se od straha.
svega tu ima, nemoj misliti da Bog nekome cini nepravdu, nikad to nemoj pomisliti, jer ako pomislis, to si pomislio zbog svog nepoznavanja materije i Boga.
tebe, zeko, potrefi svašta nešto loše.. i u tim teškoćama, odustaneš od vjere i završiš u paklu..
opce poznato je da se ljudi vise´priblize vjeri tokom belaja nevolja, pogeldaj samo koliko je vjernika bilo u ratu a koliko sad.
nekad covjeku potrebno da ga Bog priblizi sebi kroz nevolje i iskusenja, jer zna da kad je u miru i blagostanju Bog m une pada na pamet, fin onako covjek, steta da ode u dzehennem, pa mu Bog pusti nevolje, i na taj nacin se taj sjeti Boga i priblizi se Bogu.
Iskusenje vjerniku dodje kao kad neko hoce da ocisti zlato od otpadaka pa stavis ga na vatru da odopi ono sve sto nevalja i dobijes cisto zlato...tako isto sa vjernicima, vjernici se ciste od grijeha kad zapadaju u nevolje, dovoljno je da te trn ubode da bude ciscenje od grijeha, pa cak i da te nesto naljuti na bozijem putu i dovede u brigu, to isto cisti od grijeha, svaka nevolja dodje ti kao ciscenje od grijeha.