Ateizam vs. Religija

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Bloo
Globalna šefica

#51 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

medvjed23 wrote:ok, bog je dobar.. ipak, na svijetu postoji zlo.. manji dio tog zla bog dopušta u svrhu testiranja.. imaš izbor između dobrog i lošeg, ako odabareš loše, pao si na testu.. veći dio zla služi ljudima kao iskušenje, bog želi vidjeti da li će ljudi ostati u vjeri i kad ih pritisnu teškoće..

šta je sa životinjama? one nemaju razum, nisu sposobne vjerovati.. zašto one trpe zlo koje prevazilazi potrebe testiranja?
Al' u dubini duse je znala
i manje je patila
to dobri Allah nju proba
za Dzennet testira
medvjed23

#52 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

i čemu nejednakost u iskušenju.. ja prođem kroz čitav život bez teškoća.. ništa mi se loše ne desi.. klanjam, postim, završim u dženetu..

tebe, zeko, potrefi svašta nešto loše.. i u tim teškoćama, odustaneš od vjere i završiš u paklu..

je l takav nejednak tretman odraz pravde i dobrote?
Bloo
Globalna šefica

#53 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

medvjed23 wrote:i čemu nejednakost u iskušenju.. ja prođem kroz čitav život bez teškoća.. ništa mi se loše ne desi.. klanjam, postim, završim u dženetu..

tebe, zeko, potrefi svašta nešto loše.. i u tim teškoćama, odustaneš od vjere i završiš u paklu..

:-?

Image
medvjed23

#54 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

ususret djevcima
Bloo
Globalna šefica

#55 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Bloo »

medvjed23 wrote:ususret djevcima
May thou be feasting and drinking
In Valhalla for a full night
May Thor grant you strength and courage on your way,
And may Loki give you laughter as you go.
Smrcak15

#56 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

saimidin wrote: nista od ovog nisu dokazi, nego korelacije, kako je nesto slično nečemu, i to navuceno do kraja.

razvoj zivota je objasnjen teorijom evolucije, ali pitanje je da li "vjerujes" u nju.

mislim da se pogresno i cesto koristi termin "vjerovati", jer je besmisleno reci:

ja vjerujem u teoriju evolucije, gravitacije i sl.

vjerovo ti ili ne ona je tu i dokazana, pitanje je samo da li ti razumijes dokazni postupak,

mozes li ga prihvatiti iz teorijskog objasnjenja, ili ga moras provesti kako bi se osigurao,

naravno ako imas vremena i reusrse da ga provedes.

npr, ajnstajnova teorija revativiteta, je izmedju ostalog predvidjela postojanje gravitacionih talasa,

ali su potrebni bili veliki resursi da se ona i izmjere, i sad neko dodj i kaze ja nevjerujem u to,

koga boli neka stvar ta ti vjerujes.

ti ako hoces da vjerujes knjigama koje su napisali polupismeni ljudi iz bronzanog doba i antike bujrum,

ali svijet ode dalje, a ti ostade u prasini bliskog istoka, da se krvis sebi sličnima zbog tih knjiga
nista od ovog nisu dokazi, nego korelacije, kako je nesto slično nečemu, i to navuceno do kraja.
stani junace malo....kako nisu??

jesu dokazi za inteligentni dizajn, jer kad vidis puzle na sred pustinje slozene i cine jednu sliku...netreba ti niko da te razuvjeri d ato nije inteligentna ruka poslozila...ili ces ti kao ateista mozda pomisljati da nisu mozda vjtrovi, kise, toplote, zemljotresi itd to odradile mozda???

razvoj zivota je objasnjen teorijom evolucije, ali pitanje je da li "vjerujes" u nju.
nije

teoria evolucije ne objasnjava kako nastaje celija.

teorija evolucije samo objasnjava preizvljavanje jacega, survival of the fittest. niti objasnjava kako se stvaraju novi organi, ili kako slucajni dogadjaji da doprinose novim informacijama u DNK spirali.

ja vjerujem u teoriju evolucije, gravitacije i sl.
u gravitaciju se ne vjeruje, to se zna, to je ocita stvar, nesto sto se moze testirati, mjerti iitd, samim tim se u tom nevjeruje nego ZNA.

vjerovo ti ili ne ona je tu i dokazana, pitanje je samo da li ti razumijes dokazni postupak,
teorija evolucije nije dokazana.

a ako jeste, de molim te objasni nam svima kako slucajni dogadjaji kreiraju kompleksne strukture.
vatrogasac

#57 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

medvjed23 wrote: .....bog želi vidjeti da li će ljudi ostati u vjeri i kad ih pritisnu teškoće.....
Misliš da to Bog već ne zna. Dunjaluk nije džennet. Da li teškoće grade čovjeka? Da li je radijatore bio prinuđen da izmisli čovjek juga ili čovjek sjevera? Navodnjavanje čovjek juga ili čovjek sjevera? Čitanje, pisanje i sporazumijevanje se ne nasljeđuje nego se mora trudom postići. Ovdje smo samo određeni broj decenija što mora potvrditi i teista i ateista. Koliko je već dugo čovjek na planeti, a šta kaže Hawking kakve su šanse da poživi na njoj još 1000 godina?

Image
MarlboroGold

#58 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

medvjed23 wrote:i čemu nejednakost u iskušenju.. ja prođem kroz čitav život bez teškoća.. ništa mi se loše ne desi.. klanjam, postim, završim u dženetu..

Onaj gore igra loto, pa odabere nekog kome natovari razna iskušenja u cilju da ta osoba pokaže pokajanje, a onda zaluta i završi u paklu. Neću se opet vraćati na ljude koji su "etiketirani" od samog rođenja. I ko je tu kriv? Za mene egoistično i sebično stvorenje zvano Bog, pa i bio dobar. Nemam drugog objašnjenja.

edit - sebično. Lapsus sa dva ista pojma.
medvjed23

#59 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

vatrogasac wrote:
medvjed23 wrote: .....bog želi vidjeti da li će ljudi ostati u vjeri i kad ih pritisnu teškoće.....
Misliš da to Bog već ne zna. Dunjaluk nije džennet. Da li teškoće grade čovjeka? Da li je radijatore bio prinuđen da izmisli čovjek juga ili čovjek sjevera? Navodnjavanje čovjek juga ili čovjek sjevera? Čitanje, pisanje i sporazumijevanje se ne nasljeđuje nego se mora trudom postići. Ovdje smo samo određeni broj decenija što mora potvrditi i teista i ateista. Koliko je već dugo čovjek na planeti, a šta kaže Hawking kakve su šanse da poživi na njoj još 1000 godina?
ima smisla.. hladnoća jača čovjeka, tjera ga da intelektualno raste, da osmisli i napravi radijator i slično.. al šta uči i na koji način se gradi žena koja je ostala bez djeteta?

i ako je bog dobar i svemoguć, zašto čovjeka nije u startu napravio lijepim, pametnim i sposobnim? zašto praviti poluproizvod i nametati mu muke koje će ga graditi? je l bliže dobroti nametanje muke ili pošteda od iste?
vatrogasac

#60 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

medvjed23 wrote:
vatrogasac wrote:
ima smisla.. hladnoća jača čovjeka, tjera ga da intelektualno raste, da osmisli i napravi radijator i slično.. al šta uči i na koji način se gradi žena koja je ostala bez djeteta?

i ako je bog dobar i svemoguć, zašto čovjeka nije u startu napravio lijepim, pametnim i sposobnim? zašto praviti poluproizvod i nametati mu muke koje će ga graditi? je l bliže dobroti nametanje muke ili pošteda od iste?
Da li je čovjek stvoren u džennetu kako nas Bog obavještava i zašto nije uspio ostati? Možda upravo što mu treba intelektualno i moralno građenje koje se ne može steći bez teškoća koje nas prate na dunjaluku. U Kur'anu ima pripovijest o Musa a.s. i Hidru koliko je ljudsko znanje kratko kada nešto doživljavamo lošim ili dobrim. Pošto sam ja lijen da to sve otipkam ima nešto drugo slično, a nema veze sa Svetim tekstom, ali poenta je vrlo slična.

http://www.znakoviporedputa.com/poucne- ... li-nesreca
medvjed23

#61 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

ok, pročitam to nekad, a sad samo jedna opaska
vatrogasac wrote:Možda upravo što mu treba intelektualno i moralno građenje koje se ne može steći bez teškoća koje nas prate na dunjaluku.
ako je bog svemoguć, onda može.. on kaže: "budi", i ono bude.. zar ne?
vatrogasac

#62 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

medvjed23 wrote:ok, pročitam to nekad, a sad samo jedna opaska
vatrogasac wrote:Možda upravo što mu treba intelektualno i moralno građenje koje se ne može steći bez teškoća koje nas prate na dunjaluku.
Da, ali gdje je onda slobodna volja? Da li bi volio biti bez slobodne volje? Rekoh gore da se čitanje i pisanje kao i sporazumijevanje ne nasljeđuje kao i biti dobar ili loš nego od djetinjstva svako gradi sebe i intelektualno i moralno i nismo nikakvi klonovi nego svako jedinka za sebe sa svojim posebnostima. Bog je stvorio već meleke prije čovjeka, ali da li bi više volio biti melek bez teškoća i iskušenja ili čovjek koji pada u iskušenja i teškoće, ali posjeduje slobodu volje. Problem nekih ljudi je što bi da okrive Boga što nas odmah nije u džennet smjetio. A zar nije?
arzuhal

#63 Re: Ateizam vs. Religija

Post by arzuhal »

Medo postavlja sasvim logična, opravdana i smislena pitanja, baš kakva bi i sami meleki postavili Bogu, naprimjer:

"Zar će Ti namjesnik (na Zemlji) biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv proljevati? A mi Tebe veličamo i hvalimo i, kako Tebi dolikuje, štujemo."

Jedina stvar, kako to ja vidim u svojoj malešnosti, je taj što i taj smisleni ljudski dio, taj sasvim logični stav nije sva i sama istina, nije sav smisao, nije sve nego je tek jedan mali dio nečega većeg...A ljudi k'o ljudi, uvijek onaj ljudski dio smatraju najvećim, najznačajnijim, najsmislenijim, odgovarajućim za pitanje istine i smisla...Pa tako i pitanja o nesreći, boli, patnji, i sl.
Smrcak15

#64 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

medvjed23 wrote:ok, bog je dobar.. ipak, na svijetu postoji zlo.. manji dio tog zla bog dopušta u svrhu testiranja.. imaš izbor između dobrog i lošeg, ako odabareš loše, pao si na testu.. veći dio zla služi ljudima kao iskušenje, bog želi vidjeti da li će ljudi ostati u vjeri i kad ih pritisnu teškoće..

šta je sa životinjama? one nemaju razum, nisu sposobne vjerovati.. zašto one trpe zlo koje prevazilazi potrebe testiranja?
ok, bog je dobar.. ipak, na svijetu postoji zlo.. manji dio tog zla bog dopušta u svrhu testiranja..
zlo Bog nedozvoljava niti voli ali ga dopusta da se desi jer je dobro i zlo nacin testiranja ljudi.
šta je sa životinjama? one nemaju razum,
one nece biti podlozni kazni i nagradi jer nemaju razum razlucivanja dobra i zla

ali ce i njima biti sudnji dan, bit ce tolika pravda na sudnjem danu da ce se stvari izmiriti i izmedju zivotinja, da ovan koji je rogatiji zbo ovcu koja nema rogova , i tu ce Pravda da bude na sudnjem danu , da Allah izmiri racune sto bi se reklo izmedju zivotinja, kada se izmiri, postat ce zivotinje prasina, otici ce u nistavilo, pa kad vide nevjernici kako zivotinje postaju prasina, pozeljet i reci Da sam bogdo i ja prasina ostao
zašto one trpe zlo koje prevazilazi potrebe testiranja?
izmirit ce se racuni i izmedju njih na sudnjem danu
Smrcak15

#65 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

reci cu ti u cemu je nejednakost, zato sto su ljudi nejednaki zato je i testiranje ne jednako

Sto jace iskusenje lakse je do dzenneta, cak sta vise ima predaja od poslanika Muhammeda, da kad ljudi vide sta ce dobiti kakve nagrade na sudnjem danu ljudi koji su imali velika iskusenja na ovom svijetu, ovi sto ih gledaju ce pozeljeti da su njima cupali meso klijestima i odvajali od kostiju samo da i oni dobijju ono sto su ovi prvi dobili sto su prosli kroz teska iskusenja.

nekad Bog daje iskusenja ljudima, jer hoce da im poveca stepene u Raju, jer nisu u stanju svojim djelima da dodju do tih stepena u Raju.

nekad Bog pusti iskusenje da bude ciscenje od grijeha na ovome svijetu, jer nekad covjek uradi grijeha a ne trazi oprost od Boga, a Bog vidi sto mi nevidimo, vidi da je osoba dobra i zasluzuje boziju milost, pa Bog pusti da prodje kroz iskusenja i na taj nacin ocisti od grijeha tu osobu.

Znaci nevolja je relativna stvar iz ugla Boga i covjeka, nekome nagrada, nekome kazna, nekome ciscenje od grijeha ili iskusenje kako ce se ponijetiu toj situaciji.

ja prođem kroz čitav život bez teškoća.. ništa mi se loše ne desi.. klanjam, postim, završim u dženetu..
Siromasni vjernici ce uci u Dzennet prije Bogatih vjernika za 500 Godina.

nemoj misliti da to sto ti glatko prodjes do dzenneta na ovome svijetu da je svugdje glatko

prvo vjernici koji su propatili prije ce Tebe uci u Raj i ne samo to nego u vece stepene ce uci u Raju, a razlike u stepenima u Raju su dalekooooo vece nego razlike izmedju stepena na ovome svijetu izmedju bogatih i siromasnih.

Sve se druze mora uzeti u obzir, nemoj mislit da su na istoj poziji vjernik koji propati do dzenneta i ti koji prodjes do sudnjeg dfana bez problema

ali sta ako bude Ovako, krene sudnji dan, oni vjernici koji su propatili na ovom svijetu, ljudi tamo nasmijani, bezbrizni, smireni, ocekuju svoju nagradu, dok ti na sudnjem danu treses se od straha.

svega tu ima, nemoj misliti da Bog nekome cini nepravdu, nikad to nemoj pomisliti, jer ako pomislis, to si pomislio zbog svog nepoznavanja materije i Boga.
opce poznato je da se ljudi vise´priblize vjeri tokom belaja nevolja, pogeldaj samo koliko je vjernika bilo u ratu a koliko sad.

nekad covjeku potrebno da ga Bog priblizi sebi kroz nevolje i iskusenja, jer zna da kad je u miru i blagostanju Bog m une pada na pamet, fin onako covjek, steta da ode u dzehennem, pa mu Bog pusti nevolje, i na taj nacin se taj sjeti Boga i priblizi se Bogu.

Iskusenje vjerniku dodje kao kad neko hoce da ocisti zlato od otpadaka pa stavis ga na vatru da odopi ono sve sto nevalja i dobijes cisto zlato...tako isto sa vjernicima, vjernici se ciste od grijeha kad zapadaju u nevolje, dovoljno je da te trn ubode da bude ciscenje od grijeha, pa cak i da te nesto naljuti na bozijem putu i dovede u brigu, to isto cisti od grijeha, svaka nevolja dodje ti kao ciscenje od grijeha.
Smrcak15

#66 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:

Onaj gore igra loto, pa odabere nekog kome natovari razna iskušenja u cilju da ta osoba pokaže pokajanje, a onda zaluta i završi u paklu. Neću se opet vraćati na ljude koji su "etiketirani" od samog rođenja. I ko je tu kriv? Za mene egoistično i sebično stvorenje zvano Bog, pa i bio dobar. Nemam drugog objašnjenja.

nije to cilj sa iskusenjima

iskusenje je relativna stvar, nekome, kazna, nekome nagrada, nekome ciscenje od grijeha, nekome uzdizanje na vece stepene u Raju, nekome iskusenje kako se ponijeti u situaciji itd
Smrcak15

#67 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

medvjed23 wrote:
vatrogasac wrote:

al šta uči i na koji način se gradi žena koja je ostala bez djeteta?
Image

gubitak djeteta, za dijete ulazak u Raj bez polaganja racuna a za roditelje moze biti kratki put do Raja sa ostembiljanom kartom sto bi se reklo.

zavisno kako se ko postavi.
i ako je bog dobar i svemoguć, zašto čovjeka nije u startu napravio lijepim, pametnim i sposobnim?
lijep , pametan i sposoban neznaci nuzno da ce biti spasen...jer to nemoraju biti razlozi za spas na obadva svijeta.
zašto praviti poluproizvod i nametati mu muke koje će ga graditi?
zato sto si sam trazio to

prije nego smo poslati na ovaj svijet, bili smo samo duse kad nas je Bog stvorio, i pitao ko hoce da bude poslat na zemlju da bude iskusavan pa da dobije veliku nagradu ili ako padne da bude kaznjen...svako ko je pristao na to rodjen je ovdje na zemlji.

napravio nas je ovakvim kakvo smo i dao nam slobodnu volju i dao nam da izaberem put dobra ili put zla...pa izvolite. test je to.
je l bliže dobroti nametanje muke ili pošteda od iste
sta je blize dobroti da profesor daje teske zadatke na testu studenata na univerzitetima ili da ih postedi teskih zadataka, pa onako svima dadne lahke skroz zadatke, i svi prodju odreda.

jeli dobar ovaj nacin da se daju diplome studentima na fakultetima na zadatke 2+2=? koliko je
Smrcak15

#68 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

Ovdje Ateisti misle da mi neznamo nista osim da uzimamo sta nam drugi serviaraju o Bogu, kao eto neko SHosha dodje i kaze vjeruj da Bog postoji jer knjiga to kaze..... :-) ko da mi uzimamo sve zdravo za gotovo, bez analiza, provjera, testiranja, sta kazu ovi sta kazu oni itd sve se to sabere u oduzme i onda se donosi zakljucak.

dodje ateista na ovaj forum i kaze, ma sta vi to ba, cuj Bog, kakav ba bog, niko vidio ni cuo...mani te se gluposti i bajki.....

ko mi onako vjeruje u Boga bez ikavih dokaza, kao da nigdje nista nemamo :-) u rukama....

pa evo ja nakon toliko Godina bavljenja ovom tematikom o postojanju Boga, smatram da mi vjernici imamo daleko vise dokaza za postojanje Boga , znaci dokaza za vjerovanje u postojanje BOga nego sto ateisti imaju dokaza za njegovo nepostojanje:nemamo emprijskih dokaza za postojanje BOga , jer to je velika razlika, emprijski dokaz, je kad ga vidis, cujes, opipas...to niko na ovom svijetu nema, niti ce imati, jer Bog sa ciljem se ne pokazuje ljudima, a da bi se pokazao doslo bi do totalnog urusavanja testa, slobodne volje i zivot na zemlji bi bio :run: jer niko nemoze hladnokrvo stajati pred Bogom vidjeti ga i onako nonsalatno smiren biti, covjce, naprimjer melek Dzibril, koji je vrh vrhoa meleka sto bi se reklo, najcjenjeni melek od svih, donosioc objave od gospodara univerzuma, taj kad stane pred Allaha trese se od straha, melek koji moze sam unistiti cijelo covjecanstvo i planetu a da mi obicni smrtnici to lakse podnesemo od najblizih meleka Bogu. :-)
MarlboroGold

#69 Re: Ateizam vs. Religija

Post by MarlboroGold »

Smrcak15 wrote:
MarlboroGold wrote:

nije to cilj sa iskusenjima

iskusenje je relativna stvar, nekome, kazna, nekome nagrada, nekome ciscenje od grijeha, nekome uzdizanje na vece stepene u Raju, nekome iskusenje kako se ponijeti u situaciji itd
Ok slažem se sa navedenim ako posmatram sa vjerskog aspekta. Međutim, ujedno smatram da je, kako kaže medo, nejednak tretman slabost tog loto "sistema" i pri tome ostajem. Nasumični odabir na ovom svijetu nije dovoljno efikasan.
HardcoreMX

#70 Re: Ateizam vs. Religija

Post by HardcoreMX »

arzuhal wrote:Medo postavlja sasvim logična, opravdana i smislena pitanja, baš kakva bi i sami meleki postavili Bogu, naprimjer:

"Zar će Ti namjesnik (na Zemlji) biti onaj koji će na njoj nered činiti i krv proljevati? A mi Tebe veličamo i hvalimo i, kako Tebi dolikuje, štujemo."
znaci prije homo sapiensa su egzistirali njegovi preci odnosno njegovi prethodnici...
Smrcak15

#71 Re: Ateizam vs. Religija

Post by Smrcak15 »

MarlboroGold wrote:Ok slažem se sa navedenim ako posmatram sa vjerskog aspekta. Međutim, ujedno smatram da je, kako kaže medo, nejednak tretman slabost tog loto "sistema" i pri tome ostajem. Nasumični odabir na ovom svijetu nije dovoljno efikasan.
zato sto smo razliciti, zato su i razlicita iskusenja.

nemoj misliti da ti je nesto Bog nazao ucinio ako te stavo na vece iskusenje nego tvog prijatelja, jer ti ako prodje to iskusenje, daleko si u boljem polozaju nego tvoj prijatelj koji mirno spava. jer

kada dodje sudnji dan, ako ti dodjes cist od grijeha, zbog recimo iskusenja na ovome svijetu, ti sa prvim ulaskom u raj ces zaboriti sve probleme koje si prosao na zemlji.
vatrogasac

#72 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

MarlboroGold wrote: Ok slažem se sa navedenim ako posmatram sa vjerskog aspekta. Međutim, ujedno smatram da je, kako kaže medo, nejednak tretman slabost tog loto "sistema" i pri tome ostajem. Nasumični odabir na ovom svijetu nije dovoljno efikasan.
Gajb i nepojavni svijet kao i Božiju volju je objasnio jedan rabin jednostavnim poređenjem. Kada gledamo goblen mi sada vidimo onu stranu straga gdje su razbacane razne boje i linije bez nekog smisla i reda, ali prava slika je sa druge strane i nemoguće je vidjeti na dunjaluku. Slično djetetu kada se rodi pa iz jednog mraka i sasvim drugačijeg načina života dođe u ovaj svijet jake svjetlosti i zvukova, boja....

Stanković je juče u Nedjeljom u 2 provocirao jednog katoličkog vjeroučitelja iz Rijeke upravo ovim pitanjima o holokaustu, bolu, ljudskoj zlobi, nesrećama i čovjek samo reče da je za nas vjernike ovaj svijet prolazna faza i da nam smrt ne znači ništa. Vrata kroz koja prolazimo dalje. Nevjerniku je dunjaluk sve i naravno da svaki gubitak i teškoću teže doživljava jer vjeruje da je ovdje sve i da nema dalje. Što je ovdje jamio, jamio je. :mrgreen:
mousstapha

#73 Re: Ateizam vs. Religija

Post by mousstapha »

Vjernicima dunjaluk prolazan, a nisam vidio da iko vise grabi dunjaluk od hodza. :D
medvjed23

#74 Re: Ateizam vs. Religija

Post by medvjed23 »

arzo, smrle, poštujem stavove
vatrogasac wrote:
medvjed23 wrote:ok, pročitam to nekad, a sad samo jedna opaska
Da, ali gdje je onda slobodna volja? Da li bi volio biti bez slobodne volje? Rekoh gore da se čitanje i pisanje kao i sporazumijevanje ne nasljeđuje kao i biti dobar ili loš nego od djetinjstva svako gradi sebe i intelektualno i moralno i nismo nikakvi klonovi nego svako jedinka za sebe sa svojim posebnostima. Bog je stvorio već meleke prije čovjeka, ali da li bi više volio biti melek bez teškoća i iskušenja ili čovjek koji pada u iskušenja i teškoće, ali posjeduje slobodu volje. Problem nekih ljudi je što bi da okrive Boga što nas odmah nije u džennet smjetio. A zar nije?
ne mislim da intelektualna i moralna uzvišenost nužno isključuje slobodnu volju.. naprotiv, može joj dati više prostora.. jači duh raspolaže brojnijim načinima kreiranja i ostvarivanja volje..
vatrogasac

#75 Re: Ateizam vs. Religija

Post by vatrogasac »

mousstapha wrote:Vjernicima dunjaluk prolazan, a nisam vidio da iko vise grabi dunjaluk od hodza. :D
Ne smije vjernik zanemariti dunjaluk. Kakav onda smisao nas ovdje?

E to je sada drugo koliko je ko dao prioritet čemu pa ima devijacija samo pretjera da su hodže prve. :mrgreen:
Onaj koji klanja u toku dana oko 30x prouči ovu dovu, nezaobilazna je:

„Gospodaru naš, podaj nam dobro na ovom i dobro na onom svijetu, i sačuvaj nas džehennema!“
Locked