KURAN-O MUHAMMEDU
- Sanjarko
#51 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
Jb-ga to se za svaku moze reci. Ali vidi se po ovome da nije bio za to da se hvali. Jer da jest sam bi sebe hvalio sa cestom upotrebom svog imena, ja ovo, ja ono.
- Connaisseur Karlin
#52 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
jah, kao da je spika tadasnjeg vremen bila sa JA ja i samo JA stavomVizionar 1985 wrote:Jb-ga to se za svaku moze reci. Ali vidi se po ovome da nije bio za to da se hvali. Jer da jest sam bi sebe hvalio sa cestom upotrebom svog imena, ja ovo, ja ono.
-
šarf
#53 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
Nedovoljnost Kurana.
Da bi knjiga od Boga mogla voditi čovjeka,potrebno je da sadrži savjet,uputu,smjernicu za važna područja čovjekovog djelovanja.
Kuran je u početku regulirao život male ,izdvojene zajednice ljudi .Za njih je očito Kuran sadržavao dovoljno zakona .
Kasnije ,širenjem Islama javljaju se nove situacije,problemi,potrebe koje pisac Kurana nije uzeo u obzir.Vodeći se tom potrebom ,da se reguliraju te novonastale okolnosti ,javljaju se novi izvori u Islamu :Hadis,idžma,kijas .Potreba za još nečim mimo Kurana jasno je pokazala da Kuran nije bio dovoljan da bi se samo sa njim regulirao život.
Dakle,25 godina je očito bilo jako malo vremena da bi se donijelo dovoljno zakona koji bi vodili neku veću zajednicu ljudi.
Ta nedovoljnost Kurana vodi do jednog logičnog pitanja.
D a je Muhammed poživio još koju godinu ,da li bi bilo još novih uputa ,da li bi bilo još objava?
Poslije Muhammedove smrti ,islamska zajednica je nastavila rasti i bila je u potrebi za novim zakonima,zbog toga se i nameće pitanje,da li bi bilo još ajeta da je Muhammed živio još deset ili više godina?
Nedovoljnost vodi do još jednog razloga zašto Kuran nije od Boga .
Nedovršenost ili nepotpunost Kurana.
To što Kuranu nedostaju zakoni pokazuje da nije dovršen.
Da jest dovršen ne bi se niti pojavili drugi izvori Islama,hadis na primjer.
Trenutačna potreba prve islamske zajednice vodila je do „objave „ ajeta koji bi udovoljio toj potrebi.
Pisac Kurana nije išao u budućnost te uzeo u obzir potrebe budućih generacija,nije predvidio mnoge potrebe.Nije ni mogao jer autor Kurana nije Bog.Samo Bog može predvidjeti svaku moguću situaciju i unaprijed tu situaciju regulirati odgovarajućim zakonom.
Taj vakum u Kuranu pokazuje da je nedovoljan,nepotpun i nedovršen,samim tim, nije od Boga.
Da bi knjiga od Boga mogla voditi čovjeka,potrebno je da sadrži savjet,uputu,smjernicu za važna područja čovjekovog djelovanja.
Kuran je u početku regulirao život male ,izdvojene zajednice ljudi .Za njih je očito Kuran sadržavao dovoljno zakona .
Kasnije ,širenjem Islama javljaju se nove situacije,problemi,potrebe koje pisac Kurana nije uzeo u obzir.Vodeći se tom potrebom ,da se reguliraju te novonastale okolnosti ,javljaju se novi izvori u Islamu :Hadis,idžma,kijas .Potreba za još nečim mimo Kurana jasno je pokazala da Kuran nije bio dovoljan da bi se samo sa njim regulirao život.
Dakle,25 godina je očito bilo jako malo vremena da bi se donijelo dovoljno zakona koji bi vodili neku veću zajednicu ljudi.
D a je Muhammed poživio još koju godinu ,da li bi bilo još novih uputa ,da li bi bilo još objava?
Poslije Muhammedove smrti ,islamska zajednica je nastavila rasti i bila je u potrebi za novim zakonima,zbog toga se i nameće pitanje,da li bi bilo još ajeta da je Muhammed živio još deset ili više godina?
Trenutačna potreba prve islamske zajednice vodila je do „objave „ ajeta koji bi udovoljio toj potrebi.
Pisac Kurana nije išao u budućnost te uzeo u obzir potrebe budućih generacija,nije predvidio mnoge potrebe.Nije ni mogao jer autor Kurana nije Bog.Samo Bog može predvidjeti svaku moguću situaciju i unaprijed tu situaciju regulirati odgovarajućim zakonom.
Taj vakum u Kuranu pokazuje da je nedovoljan,nepotpun i nedovršen,samim tim, nije od Boga.
- Smrcak15
#54 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
šarf wrote:Nedovoljnost Kurana.
ti se bas salis . islam nije samo Kuran, islam je i hadis poslanikaNedovoljnost Kurana
kada bi se donio judaizam i krscnastvo zajedno , ne bi mogli ni 10% islamu parirati po pitanjuj obima tema koje islam obradjuje.
hadis je ili bolje reci poslanikova praksa koja je zapisana u hadisu praktican primjer slijedjenja KuranaTo što Kuranu nedostaju zakoni pokazuje da nije dovršen.
i kada bi otklonili hadis to znaci otklonili bi Poslanikovu praksu u slijedjenju Kurana i razumijevanja Kurana....nema logike
ti si bas neki pravi saljivdzijaPisac Kurana nije išao u budućnost te uzeo u obzir potrebe budućih generacija,nije predvidio mnoge potrebe.Nije ni mogao jer autor Kurana nije Bog.Samo Bog može predvidjeti svaku moguću situaciju i unaprijed tu situaciju regulirati odgovarajućim zakonom.
Ama covjce islam ti je opisao u detalje sadasnje stanje i jos sta ce da se desi mnoge stvari...pa cak dao smjernice sta i kako raditi u datim situacijama.
-
šarf
#55 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
Smrčak prijatelju,
možda nisam bio baš najjasniji .
O tome i govorim ,ako je Kuran potpun i obuhvata svaku situaciju,hadis ili neki drugi izvor nije potreban.
Ako se hvataš hadisa da objasniš nešto onda u KURANU O TOME NIŠTA NE PIŠE,jer da piše u Kuranu ne bi tražio potvrdu toga u hadisu.
Svaki put kada citiraš hadis ili neki drugi izvor ti u stvari kažeš o tome Kuran ne govori ništa pa citiram hadis.
Dakle ako je Kuran dovoljan ne treba ti ništa drugo.
Citiram ono što si napisao i molim te za neki primjer.
"Ama covjce islam ti je opisao u detalje sadasnje stanje i jos sta ce da se desi mnoge stvari...pa cak dao smjernice sta i kako raditi u datim situacijama."
Molim te koristi Kuran ništa drugo.
O tome i govorim ,ako je Kuran potpun i obuhvata svaku situaciju,hadis ili neki drugi izvor nije potreban.
Ako se hvataš hadisa da objasniš nešto onda u KURANU O TOME NIŠTA NE PIŠE,jer da piše u Kuranu ne bi tražio potvrdu toga u hadisu.
Svaki put kada citiraš hadis ili neki drugi izvor ti u stvari kažeš o tome Kuran ne govori ništa pa citiram hadis.
"Ama covjce islam ti je opisao u detalje sadasnje stanje i jos sta ce da se desi mnoge stvari...pa cak dao smjernice sta i kako raditi u datim situacijama."
- Smrcak15
#56 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
niko ne kaze da je Kuran dovoljan, Kuran nije dovoljan za praktikovanje islama.šarf wrote:Smrčak prijatelju,
zato imamo hadis uz Kuran.
-
šarf
#57 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
O tome i govorim.
Vjerovatno ti je poznato da je sakupljanje hadisa počelo gotovo 200 godina poslije Muhammeda.
Da je Kuaran skupljan na način na koji je hadis sakupljen da li bi za tebe takav Kuran bio prihvaljiv?
Znaš da su neki hadisi za neke sahih za druge nisu,neki prihvataju ove neki ih ne prihvataju.
Da li bi sumnjao u Kuran da se oko nekih ajeta spore zbog autentičnosti?'Ovaj ajet jest sahih onaj nije.
Vjerovatno ti je poznato da je sakupljanje hadisa počelo gotovo 200 godina poslije Muhammeda.
Da je Kuaran skupljan na način na koji je hadis sakupljen da li bi za tebe takav Kuran bio prihvaljiv?
Znaš da su neki hadisi za neke sahih za druge nisu,neki prihvataju ove neki ih ne prihvataju.
Da li bi sumnjao u Kuran da se oko nekih ajeta spore zbog autentičnosti?'Ovaj ajet jest sahih onaj nije.
Last edited by šarf on 18/02/2018 18:56, edited 1 time in total.
-
šarf
#58 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
Nurudin,oprosti ali govorimo o Muhammedu kroz Kuran.
I molim te što fali našem dobrom bosanskom ,hrvatskom i srpskom jeziku.
- Smrcak15
#59 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
šarf wrote:O tome i govorim.
nije tacno, nego su hadisi sakupljani i to jeste pisani vec za vrijeme Muhammeda.Vjerovatno ti je poznato da je sakupljanje hadisa počelo gotovo 200 godina poslije Muhammeda.
znas li ti uopste sta znaci sahih, i na osnovu cega se klasifikuje kao sahih, koje su kriterije itd??Da li bi sumnjao u Kuran da se oko nekih ajeta spore zbog autentičnosti?'Ovaj ajet jest sahih onaj nije
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#60 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
Pa Mushaf je govor Muhamedov o sebi samom, u kojem nevješto pokušava sakriti sebe kao autora.šarf wrote:Nurudin,oprosti ali govorimo o Muhammedu kroz Kuran.
Recimo kad ga naljute komšije , odmah se bog naljuti na njih , pa kaže :
Neka propadne Ebu Leheb, i propao je!
Neće mu koristiti bogatstvo njegovo i šta je stekao.
Pržiće se vatrom rasplamsalom,
I žena njegova, nosačica drva,
(Kur'an, sura Lahab)
- Smrcak15
#61 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
Nurudin wrote:Pa Mushaf je govor Muhamedov o sebi samom, u kojem nevješto pokušava sakriti sebe kao autora.šarf wrote:Nurudin,oprosti ali govorimo o Muhammedu kroz Kuran.
Recimo kad ga naljute komšije , odmah se bog naljuti na njih , pa kaže :
Neka propadne Ebu Leheb, i propao je!
Neće mu koristiti bogatstvo njegovo i šta je stekao.
Pržiće se vatrom rasplamsalom,
I žena njegova, nosačica drva,
(Kur'an, sura Lahab)
nista u tom gore teskstu ne ukazuje da je ovo muhammedov govor, ama bas nista.Pa Mushaf je govor Muhamedov o sebi samom, u kojem nevješto pokušava sakriti sebe kao autora.
ego kad vec tvrdis da je to nepismenog muhammeda govor , mozes li objasniti kako je Muhammed znao da ce Ebu leheb od pocetka objave Kurana biti samo 15 godina zivota za EBu Leheba, pa je upravo umro ebu leheb nakon 15 godina, i ova sura je programirana u broju 15...
kako to da nepismeni Muhammed programira u Kur'anu matematicki buduci dogadjaj??? objasni to ako mozes??
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#62 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
Zašto je ebu Bekr pokušavao da spasi svoju kćer od braka sa Muhamedom ? objasni to ako možešNurudin wrote:Ebu Bekr pokušava Muhameda odgvoriti da ne oženi njegovu 6 godina staru djevojčicu, ali Muhamed je neumoljiv:
'Narrated 'Ursa:
The Prophet asked Abu Bakr for 'Aisha's hand in marriage. Abu Bakr said "But I am your brother." The Prophet said, "You are my brother in Allah's religion and His Book, but she (Aisha) is lawful for me to marry."
(Sahih Bukhari 7.18)
da li je i to neki program , taj sex sa djevojčicom , te koja je matematička formula i božanska mudrost u tome?
-
šarf
#63 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
Nurudin,sad smo na istim valnim duljinama.
Samo još nešto da ponovim,gore sam o tome već pisao.
Hadis je dokazano gotovo 200 godina pisan poslije Muhammeda,tako da ne možemo njega označiti kao autora hadisa.
Ti si citirao jedan hadis,koji su dokazi da je to izgovorio Muhammed.
Hadis je opisao želje nekih muslimana poslije Muhammeda,koji su svoje izopačene želje htjeli da opravdaju Muhammedom,kao što je Muhammed svoje želje htio opravdati Božjom voljom.
Samo još nešto da ponovim,gore sam o tome već pisao.
Hadis je dokazano gotovo 200 godina pisan poslije Muhammeda,tako da ne možemo njega označiti kao autora hadisa.
Ti si citirao jedan hadis,koji su dokazi da je to izgovorio Muhammed.
Hadis je opisao želje nekih muslimana poslije Muhammeda,koji su svoje izopačene želje htjeli da opravdaju Muhammedom,kao što je Muhammed svoje želje htio opravdati Božjom voljom.
-
šarf
#64 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
Smrčak,citirat ću iz teksta Husein ef.Đoze ,što je napisao u o hadisima.
"U izučavanju ovog materijala najveće poteškoće dolazile su otud što se ovo ogromno duhovno blago nije odmah bilježilo i sakupljalo. Tek u trećem stoljeću po 'Hidžri izvršena je kodifikacija, sakupljanje i popis Hadisa. Tada su nastale poznate hadiske zbirke, njih šest — Kutubi sitte....
Uglavnom, sve su ove zbirke nastale u trećem stoljeću po Hidžri. To će se najbolje vidjeti ako spomenemo datume smrti njihovih autora. Buharija 256, Muslim 261, Tirmizija 279, Ebu Davud 275, Ibni Ma-dže 275, Ahmed Ibni Hambel 241."
"U izučavanju ovog materijala najveće poteškoće dolazile su otud što se ovo ogromno duhovno blago nije odmah bilježilo i sakupljalo. Tek u trećem stoljeću po 'Hidžri izvršena je kodifikacija, sakupljanje i popis Hadisa. Tada su nastale poznate hadiske zbirke, njih šest — Kutubi sitte....
Uglavnom, sve su ove zbirke nastale u trećem stoljeću po Hidžri. To će se najbolje vidjeti ako spomenemo datume smrti njihovih autora. Buharija 256, Muslim 261, Tirmizija 279, Ebu Davud 275, Ibni Ma-dže 275, Ahmed Ibni Hambel 241."
-
Zastozato
#65 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
Ovo je samo jedna od 114 sura u Kur'anu. Nesto kraca, ali ko misli da je ova ili bilo koja druga sura u Kur'anu govor covjeka, slijep je pored ociju. Govor u Kur'anu je tako autorativan, a u isto vrijeme pozitivan, optimistican, nikad dosadan i uvijek nov za one koje vjeruju u njega, da ne daje mrvicu sanse da ga je neki covjek smislio. Provjerite neka brojcana cuda u Kur'anu, kao sto su brojevi 19 i 7. Probajte napisati ovako nesto ili slicno, a kazete da ga je nepismeni Arap napisao i sam sebi naredio da recimo posti (ne jede i cuva se grijeha), dvije trecine noci provede u ibadetu, klanjajuci, da se konstantno zrtvuje. Da rizikuje svoj zivot (odlazak na Hadz bez oruzja direktno svojim neprijateljima u ruke, a onda se vrati po naredjenju od Boga, rizikujuci da se njegovi sljedbenici ne okrenu protiv njega), da bude ismijavan, protjeran iz svog grada, itd. Sama cinjenica da ljudi sirom svijeta nauce Kur'an napamet, hafizi, bez obzira sto ne poznaju arapski jezik, ide u prilog tome da je ova knjiga nadnaravna. Plus sto je Biblija puna prorocanstvava o Muhamedovom a.s dolasku i bas zbog toga imamo Zidove u Medini koji su ga ocekivali, znali su tacno da ce se tu pojaviti. Plus, sto su se sva Muhamedova a.s prorocanstva obistinila (sirenje islama).
31. Luqman - Lukman
Mekka - 34 ajeta
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
Elif Lam Mim.
Ovo su ajeti mudre Knjige,
upute i milosti onima koji budu dobro činili,
onima koji molitvu budu obavljali i zekat davali i koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali;
njima će Gospodar njihov na Pravi put ukazati i oni će želje svoje ostvariti.
Ima ljudi koji kupuju priče za razonodu, da bi, ne znajući koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih čeka sramna kazna.*
Kad se nekom od njih ajeti Naši kazuju, on oholo glavu okreće, kao da ih nije ni čuo, kao da je gluh - zato mu navijesti patnju nesnosnu.
One koji budu vjerovali i dobra djela činili, doista čekaju bašče uživanja,
u njima će vječno boraviti - obećanje je Allahovo istinito, a On je silan i mudar.
Nebesa je, vidite ih, bez stubova stvorio, a po Zemlji planine nepomične razbacao da vas ne trese, i po njoj životinje svih vrsta razasuo. Mi s neba kišu spuštamo i činimo da po njoj niču svakovrsne plemenite biljke.
To je Allahovo djelo; a pokažite Mi šta su drugi, mimo Njega, stvorili? Ništa! Mnogobošci su u pravoj zabludi.
A Mi smo Lukmanu mudrost darovali: "Budi zahvalan Allahu! Ko je zahvalan, čini to u svoju korist, a ko je nezahvalan - pa, Allah je, zaista, neovisan i hvale dostojan."
Kada Lukman reče sinu svome, savjetujući ga: "O sinko moj, ne smatraj druge Allahu ravnim, mnogoboštvo je, zaista, velika nepravda."
Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim. Majka ga nosi, a njeno zdravlje trpi, i odbija ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, Meni će se svi vratiti.
A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatraš, onoga o kome ništa ne znaš, ti ih ne slušaj i prema njima se, na ovome svijetu, velikodušno ponašaj, a slijedi put onoga koji se iskreno Meni obraća; Meni ćete se poslije vratiti i Ja ću vas o onome što ste radili obavijestiti.
"O sinko moj, dobro ili zlo, teško koliko zrno gorušice, bilo u stijeni ili na nebesima ili u zemlji, Allah će na vidjelo iznijeti, jer Allah zna najskrivenije stvari, On je Sveznajući.
"O sinko moj, obavljaj molitvu i traži da se čine dobra djela, a odvraćaj od hrđavih i strpljivo podnosi ono što te zadesi - dužnost je tako postupiti.
I, iz oholosti, ne okreći od ljudi lice svoje i ne idi zemljom nadmeno, jer Allah ne voli ni gordog ni hvalisavog.
U hodu budi odmjeren, a u govoru ne budi grlat; ta najneprijatniji glas je revanje magarca!"
Kako ne vidite da vam je Allah omogućio da se koristite svim onim što postoji na nebesima i na Zemlji i da vas darežljivo obasipa milošću Svojom, i vidljivom i nevidljivom? A ima ljudi koji raspravljaju o Allahu bez ikakva znanja, bez ikakve upute i bez knjige svjetilje.
A kad im se govori: "Slijedite ono što vam Allah objavljuje!" - odgovaraju: "Ne, mi slijedimo ono što smo zapamtili od predaka naših." Zar i onda kad ih šejtan poziva na patnju u ognju?!
Onaj ko se sasvim preda Allahu, a uz to čini dobra djela, uhvatio se za najčvršću vezu. Allahu se na koncu sve vraća.
A onaj koji ne vjeruje, pa, neka te ne zabrinjava nevjerovanje njegovo. Nama će se svi vratiti i Mi ćemo ih o onome šta su radili obavijestiti; Allahu su, uistinu, poznate svačije misli.
Mi im dajemo da kratko uživaju, a onda ćemo ih natjerati u patnju neizdržljivu.
A da ih upitaš: "Ko je stvorio nebesa i Zemlju?" - sigurno bi rekli: "Allah!" - a ti reci: "Hvaljen neka je Allah!" - samo što većina njih ne zna.
Allahovo je sve na nebesima i na Zemlji! Allah je, uistinu, nezavisan i hvale dostojan.
Da su sva stabla na Zemlji pisaljke, a da se u more, kad presahne, ulije još sedam mora, ne bi se ispisale Allahove riječi; Allah je, uistinu, silan i mudar.
Stvoriti sve vas i sve vas oživiti isto je kao stvoriti i oživiti jednoga čovjeka; Allah, zaista, sve čuje i sve vidi.
Kako ne vidiš da Allah uvodi noć u dan i uvodi dan u noć, i da je potčinio Sunce i Mjesec - svako se kreće do roka određenog - i da Allah dobro zna ono što radite?
To zato što je Allah - Istina, a oni kojima se, pored Njega, oni mole - neistina, i što je Allah uzvišen i velik.
Zar ne vidiš da lađe Allahovom milošću morem plove da bi vam pokazao neke dokaze Svoje? To su, zaista, pouke za sve strpljive i zahvalne.
A kad ih talas, kao oblak, prekrije, mole se Allahu iskreno Mu vjeru ispovijedajući; a čim ih On do kopna dovede, samo Mu neki zahvalni ostaju. A dokaze Naše samo izdajnik, nezahvalnik poriče.
O ljudi, bojte se Gospodara svoga i strahujte od Dana kod roditelj djetetu svome neće moći nimalo pomoći, niti će dijete moći svome roditelju imalo pomoći! Allahova prijetnja je istinita, pa neka vas nikako život na ovome svijetu ne zavara i neka vas u Allaha šejtan ne pokoleba.
Samo Allah zna kad će Smak svijeta nastupiti, samo On spušta kišu i samo On zna šta je u matericama, a čovjek ne zna šta će sutra zaraditi i ne zna čovjek u kojoj će zemlji umrijeti; Allah, uistinu, sve zna i o svemu je obaviješten.
31. Luqman - Lukman
Mekka - 34 ajeta
U ime Allaha, Milostivog, Samilosnog!
Elif Lam Mim.
Ovo su ajeti mudre Knjige,
upute i milosti onima koji budu dobro činili,
onima koji molitvu budu obavljali i zekat davali i koji u onaj svijet budu čvrsto vjerovali;
njima će Gospodar njihov na Pravi put ukazati i oni će želje svoje ostvariti.
Ima ljudi koji kupuju priče za razonodu, da bi, ne znajući koliki je to grijeh, s Allahova puta odvodili i da bi ga predmetom za ismijavanje uzimali. Njih čeka sramna kazna.*
Kad se nekom od njih ajeti Naši kazuju, on oholo glavu okreće, kao da ih nije ni čuo, kao da je gluh - zato mu navijesti patnju nesnosnu.
One koji budu vjerovali i dobra djela činili, doista čekaju bašče uživanja,
u njima će vječno boraviti - obećanje je Allahovo istinito, a On je silan i mudar.
Nebesa je, vidite ih, bez stubova stvorio, a po Zemlji planine nepomične razbacao da vas ne trese, i po njoj životinje svih vrsta razasuo. Mi s neba kišu spuštamo i činimo da po njoj niču svakovrsne plemenite biljke.
To je Allahovo djelo; a pokažite Mi šta su drugi, mimo Njega, stvorili? Ništa! Mnogobošci su u pravoj zabludi.
A Mi smo Lukmanu mudrost darovali: "Budi zahvalan Allahu! Ko je zahvalan, čini to u svoju korist, a ko je nezahvalan - pa, Allah je, zaista, neovisan i hvale dostojan."
Kada Lukman reče sinu svome, savjetujući ga: "O sinko moj, ne smatraj druge Allahu ravnim, mnogoboštvo je, zaista, velika nepravda."
Mi smo naredili čovjeku da bude poslušan roditeljima svojim. Majka ga nosi, a njeno zdravlje trpi, i odbija ga u toku dvije godine. Budi zahvalan Meni i roditeljima svojim, Meni će se svi vratiti.
A ako te budu nagovarali da drugog Meni ravnim smatraš, onoga o kome ništa ne znaš, ti ih ne slušaj i prema njima se, na ovome svijetu, velikodušno ponašaj, a slijedi put onoga koji se iskreno Meni obraća; Meni ćete se poslije vratiti i Ja ću vas o onome što ste radili obavijestiti.
"O sinko moj, dobro ili zlo, teško koliko zrno gorušice, bilo u stijeni ili na nebesima ili u zemlji, Allah će na vidjelo iznijeti, jer Allah zna najskrivenije stvari, On je Sveznajući.
"O sinko moj, obavljaj molitvu i traži da se čine dobra djela, a odvraćaj od hrđavih i strpljivo podnosi ono što te zadesi - dužnost je tako postupiti.
I, iz oholosti, ne okreći od ljudi lice svoje i ne idi zemljom nadmeno, jer Allah ne voli ni gordog ni hvalisavog.
U hodu budi odmjeren, a u govoru ne budi grlat; ta najneprijatniji glas je revanje magarca!"
Kako ne vidite da vam je Allah omogućio da se koristite svim onim što postoji na nebesima i na Zemlji i da vas darežljivo obasipa milošću Svojom, i vidljivom i nevidljivom? A ima ljudi koji raspravljaju o Allahu bez ikakva znanja, bez ikakve upute i bez knjige svjetilje.
A kad im se govori: "Slijedite ono što vam Allah objavljuje!" - odgovaraju: "Ne, mi slijedimo ono što smo zapamtili od predaka naših." Zar i onda kad ih šejtan poziva na patnju u ognju?!
Onaj ko se sasvim preda Allahu, a uz to čini dobra djela, uhvatio se za najčvršću vezu. Allahu se na koncu sve vraća.
A onaj koji ne vjeruje, pa, neka te ne zabrinjava nevjerovanje njegovo. Nama će se svi vratiti i Mi ćemo ih o onome šta su radili obavijestiti; Allahu su, uistinu, poznate svačije misli.
Mi im dajemo da kratko uživaju, a onda ćemo ih natjerati u patnju neizdržljivu.
A da ih upitaš: "Ko je stvorio nebesa i Zemlju?" - sigurno bi rekli: "Allah!" - a ti reci: "Hvaljen neka je Allah!" - samo što većina njih ne zna.
Allahovo je sve na nebesima i na Zemlji! Allah je, uistinu, nezavisan i hvale dostojan.
Da su sva stabla na Zemlji pisaljke, a da se u more, kad presahne, ulije još sedam mora, ne bi se ispisale Allahove riječi; Allah je, uistinu, silan i mudar.
Stvoriti sve vas i sve vas oživiti isto je kao stvoriti i oživiti jednoga čovjeka; Allah, zaista, sve čuje i sve vidi.
Kako ne vidiš da Allah uvodi noć u dan i uvodi dan u noć, i da je potčinio Sunce i Mjesec - svako se kreće do roka određenog - i da Allah dobro zna ono što radite?
To zato što je Allah - Istina, a oni kojima se, pored Njega, oni mole - neistina, i što je Allah uzvišen i velik.
Zar ne vidiš da lađe Allahovom milošću morem plove da bi vam pokazao neke dokaze Svoje? To su, zaista, pouke za sve strpljive i zahvalne.
A kad ih talas, kao oblak, prekrije, mole se Allahu iskreno Mu vjeru ispovijedajući; a čim ih On do kopna dovede, samo Mu neki zahvalni ostaju. A dokaze Naše samo izdajnik, nezahvalnik poriče.
O ljudi, bojte se Gospodara svoga i strahujte od Dana kod roditelj djetetu svome neće moći nimalo pomoći, niti će dijete moći svome roditelju imalo pomoći! Allahova prijetnja je istinita, pa neka vas nikako život na ovome svijetu ne zavara i neka vas u Allaha šejtan ne pokoleba.
Samo Allah zna kad će Smak svijeta nastupiti, samo On spušta kišu i samo On zna šta je u matericama, a čovjek ne zna šta će sutra zaraditi i ne zna čovjek u kojoj će zemlji umrijeti; Allah, uistinu, sve zna i o svemu je obaviješten.
-
šarf
#66 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
Zastozato,nisam imao priliku sa tobom razgovarati,dobrodošao.
Na jednoj drugoj temi KURAN I DRŽAVA ,postavio sam pitanje :
"Želio bih razgovarati o Kuranu kao zakoniku.
Kuran kao skup zakona trebao je biti nešto čime bi se vodila država,a kako je bilo zamišljeno i cijeli svijet.
Moje pitanje je.
Da li Kuran ima sve elemente,da li ima dovoljno zakona, koji su potrebni da bi se putem njega vodila država?"
evo nekih citata iz tog razgovora,što neki misle o tome:
CITIRAM
Postby L u c i f e r » 20/11/2016 10:41
Takvim tumačenjem bi službene novine ostavio bez posla.
Jednom knjigom, iz Arabije, od prije 15 vijekova, regulisati sve potrebe modernog društva?
Doduše, takvih društava ima i danas, njihovu uspješnost i sreću možemo lahko vidjeti.
CITIRAM
HobotnicaPLus » 20/11/2016 20:34
šarf wrote:
Koje još oblasti života Kuran ne dotiče?Molim iznesite svoja zapažanja.
Zmolio bih isto one koji drugačije misle da kuranskim ajetom pokažu kako tu oblast Kuran objašnjava?
Ne dotice oblast tehnologije, sporta, razna drustvena zanimanja itd itd al nije to ni bitno, rekli smo, u vrijeme kad je pisan kuran te stvari nisu postojale ali ako uzmemo u obzir cinjenicu da su te stvari danas sastavni i neizostavan dio zivota, samim tim sto kuran ne ide u korak sa vremenom i ne bavi se tim stvarima ta knjiga jednostavno nije vise mjerodavna.
CITIRAM
"Dope Man
Mislim da je i vise nego jasno da Kuran, s obzirom na to kada je nastao, vec odavno pokazuje znakove starenja i da je odgovor na pitanje koje postavlja ova tema - Ne, ne moze jer ne pokriva mnoga podrucja koja su nastala u medjuvremenu.. najobicnija stvar koju ne pokriva je saobracaj. Također, život za sve nemuslimane bi bio katastrofa, obrazovanje, kultura, naucna istrazivanja itd.. milion stvari kojima se danas bavimo, a ranije nismo, Kuran ne spominje i samim tim nema pravila vezana za njih."
KRAJ CITATA
Zastozato,ovi citati učesnika u raspravi govore da i neki drugi su,čitajući stekli dojam da Kuran nije dovoljan,nema dovoljno pravila da bi se vodilo moderno društvo.
Ovdje ne govorimo o ispravnosti ili neispravnosti nekih ajeta,samo ističem da činjenica da Kuran ne sadržava sve što je potrebno da bi se čovjek vodio samo Kuranom,ta činjenica za mene je dokaz da Kuran nije knjiga od Boga.
Kako Bog ,koji sve zna ,nije dao zakone ili pravila po kojima bi se vodile i buduće generacije,a ne samo prva muslimanska zajednica.
Ne govorim da se neki zakoni ne mogu primijeniti i danas,već samo kažem nema ih dovoljno.
A ta nedovoljnost stvara zaključak da Kuran nije od Boga.
Na jednoj drugoj temi KURAN I DRŽAVA ,postavio sam pitanje :
"Želio bih razgovarati o Kuranu kao zakoniku.
Kuran kao skup zakona trebao je biti nešto čime bi se vodila država,a kako je bilo zamišljeno i cijeli svijet.
Moje pitanje je.
Da li Kuran ima sve elemente,da li ima dovoljno zakona, koji su potrebni da bi se putem njega vodila država?"
evo nekih citata iz tog razgovora,što neki misle o tome:
CITIRAM
Postby L u c i f e r » 20/11/2016 10:41
Takvim tumačenjem bi službene novine ostavio bez posla.
Jednom knjigom, iz Arabije, od prije 15 vijekova, regulisati sve potrebe modernog društva?
Doduše, takvih društava ima i danas, njihovu uspješnost i sreću možemo lahko vidjeti.
CITIRAM
HobotnicaPLus » 20/11/2016 20:34
šarf wrote:
Koje još oblasti života Kuran ne dotiče?Molim iznesite svoja zapažanja.
Zmolio bih isto one koji drugačije misle da kuranskim ajetom pokažu kako tu oblast Kuran objašnjava?
Ne dotice oblast tehnologije, sporta, razna drustvena zanimanja itd itd al nije to ni bitno, rekli smo, u vrijeme kad je pisan kuran te stvari nisu postojale ali ako uzmemo u obzir cinjenicu da su te stvari danas sastavni i neizostavan dio zivota, samim tim sto kuran ne ide u korak sa vremenom i ne bavi se tim stvarima ta knjiga jednostavno nije vise mjerodavna.
CITIRAM
"Dope Man
Mislim da je i vise nego jasno da Kuran, s obzirom na to kada je nastao, vec odavno pokazuje znakove starenja i da je odgovor na pitanje koje postavlja ova tema - Ne, ne moze jer ne pokriva mnoga podrucja koja su nastala u medjuvremenu.. najobicnija stvar koju ne pokriva je saobracaj. Također, život za sve nemuslimane bi bio katastrofa, obrazovanje, kultura, naucna istrazivanja itd.. milion stvari kojima se danas bavimo, a ranije nismo, Kuran ne spominje i samim tim nema pravila vezana za njih."
KRAJ CITATA
Zastozato,ovi citati učesnika u raspravi govore da i neki drugi su,čitajući stekli dojam da Kuran nije dovoljan,nema dovoljno pravila da bi se vodilo moderno društvo.
Ovdje ne govorimo o ispravnosti ili neispravnosti nekih ajeta,samo ističem da činjenica da Kuran ne sadržava sve što je potrebno da bi se čovjek vodio samo Kuranom,ta činjenica za mene je dokaz da Kuran nije knjiga od Boga.
Kako Bog ,koji sve zna ,nije dao zakone ili pravila po kojima bi se vodile i buduće generacije,a ne samo prva muslimanska zajednica.
Ne govorim da se neki zakoni ne mogu primijeniti i danas,već samo kažem nema ih dovoljno.
A ta nedovoljnost stvara zaključak da Kuran nije od Boga.
- Idemedosumom
#67 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
Tema je Muhammed u Kur'anu, ne u hadisu.
- Connaisseur Karlin
#68 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
And those of your women as have passed the age of monthly courses, for them the 'Iddah (prescribed period), if you have doubts (about their periods), is three months, and for those who have no courses [(i.e. they are still immature) their 'Iddah (prescribed period) is three months likewise, except in case of death] . And for those who are pregnant (whether they are divorced or their husbands are dead), their 'Iddah (prescribed period) is until they deliver (their burdens), and whosoever fears Allah and keeps his duty to Him, He will make his matter easy for him.
Da li ovo pise o razvodu od zena koje jos nisu dobile prvu mensturaicju/koje jos nisu imale mensturaciju?And those who no longer expect menstruation among your women - if you doubt, then their period is three months, and [also for] those who have not menstruated. And for those who are pregnant, their term is until they give birth. And whoever fears Allah - He will make for him of his matter ease.
inace, meni je intereasnto kako je aktivan seksulani zivot Muhamed toliko vazan i u Kuranu
- Nurudin
#69 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
Kur'an je posvetio puno ajeta bračnom životu Muhameda sa njegovim ženama.Connaisseur Karlin wrote:And those of your women as have passed the age of monthly courses, for them the 'Iddah (prescribed period), if you have doubts (about their periods), is three months, and for those who have no courses [(i.e. they are still immature) their 'Iddah (prescribed period) is three months likewise, except in case of death] . And for those who are pregnant (whether they are divorced or their husbands are dead), their 'Iddah (prescribed period) is until they deliver (their burdens), and whosoever fears Allah and keeps his duty to Him, He will make his matter easy for him.Da li ovo pise o razvodu od zena koje jos nisu dobile prvu mensturaicju/koje jos nisu imale mensturaciju?And those who no longer expect menstruation among your women - if you doubt, then their period is three months, and [also for] those who have not menstruated. And for those who are pregnant, their term is until they give birth. And whoever fears Allah - He will make for him of his matter ease.
inace, meni je intereasnto kako je aktivan seksulani zivot Muhamed toliko vazan i u Kuranu
Pa onda muslimani poput Smrleta će to pravdati kao ""božiju mudrost" , kojom se želi nama dati primjer kako se ponašati
u braku. Onda kad pitaš da li je taj primjer i sex sa djevočicama, ona kao nije ...
Uglavnom, Allah ima neku potrebu da piše u Mushafu i objavi čovječanstvu , umjesto o nekoj filozofiji života , o tome
da li ga je Aiša prevarila nekad tamo kad je izostala u žbunju. I to ne da odmah riješi dilemu , nego tek sedam dana poslije
kad se Muhamed ohladi i skonta da je on ipak starac, a ona tek pupala , pa bolje da se desi božanska intervencija i prekinu
glasine koje štete njenom ocu , a koji je njegov glavni izvor finansija.
Po meni vrlo racionalna i poštena odluka. U njoj možemo vidjeti Muhamedov karakter da je vrlo temperamentan ali kad se
ohladi onda je razuman
- Connaisseur Karlin
#70 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
a tolika seksulana aktivnost u svetoj Knjizi, nije neophodna, tu se slazem, a mozda je to tad bilo IN u periodu objaveNurudin wrote:Kur'an je posvetio puno ajeta bračnom životu Muhameda sa njegovim ženama.Connaisseur Karlin wrote:And those of your women as have passed the age of monthly courses, for them the 'Iddah (prescribed period), if you have doubts (about their periods), is three months, and for those who have no courses [(i.e. they are still immature) their 'Iddah (prescribed period) is three months likewise, except in case of death] . And for those who are pregnant (whether they are divorced or their husbands are dead), their 'Iddah (prescribed period) is until they deliver (their burdens), and whosoever fears Allah and keeps his duty to Him, He will make his matter easy for him.Da li ovo pise o razvodu od zena koje jos nisu dobile prvu mensturaicju/koje jos nisu imale mensturaciju?And those who no longer expect menstruation among your women - if you doubt, then their period is three months, and [also for] those who have not menstruated. And for those who are pregnant, their term is until they give birth. And whoever fears Allah - He will make for him of his matter ease.
Pa onda muslimani poput Smrleta će to pravdati kao ""božiju mudrost" , kojom se želi nama dati primjer kako se ponašati
u braku. Onda kad pitaš da li je taj primjer i sex sa djevočicama, ona kao nije ...
Uglavnom, Allah ima neku potrebu da piše u Mushafu i objavi čovječanstvu , umjesto o nekoj filozofiji života , o tome
da li ga je Aiša prevarila nekad tamo kad je izostala u žbunju. I to ne da odmah riješi dilemu , nego tek sedam dana poslije
kad se Muhamed ohladi i skonta da je on ipak starac, a ona tek pupala , pa bolje da se desi božanska intervencija i prekinu
glasine koje štete njenom ocu , a koji je njegov glavni izvor finansija.
Po meni vrlo racionalna i poštena odluka. U njoj možemo vidjeti Muhamedov karakter da je vrlo temperamentan ali kad se
ohladi onda je razuman
a sto je odgovor na moje prvo pitanje, hvala
- Nurudin
#71 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
Ma nije to bilo IN, nije nikoga pretjerano zanimao Muhamedov sexualni život, nego je on uvijek , gle čuda,
dobijao od boga dozvolu ili čak naređenje, da oženi ovu ili onu , ili da im ponudi razvod , sve to kao bog govori.
Pošto je Kur'an "božiji govor" , onda se to mora uvrstiti u njega.
dobijao od boga dozvolu ili čak naređenje, da oženi ovu ili onu , ili da im ponudi razvod , sve to kao bog govori.
Pošto je Kur'an "božiji govor" , onda se to mora uvrstiti u njega.
- Idemedosumom
#72 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
Arzo ponesi metlicu i lopaticu.
Otvorite sebi temu hadis o Muhammedu pa opletite.
- Connaisseur Karlin
#73 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
ja sam citirala KuranIdemedosumom wrote:Arzo ponesi metlicu i lopaticu.
- Idemedosumom
#74 Re: KURAN-O MUHAMMEDU
Mislio sam Nurka i Smrcka cinkati, ne tebeConnaisseur Karlin wrote:ja sam citirala KuranIdemedosumom wrote:Arzo ponesi metlicu i lopaticu.