Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Rasprave o vjerskim temama.
Locked
Towelie

#51 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

Ponašanje Muhameda u onom vremenu i sirem istorijskom kontekstu nije posebno problematicno, kako rekose i forumasi ranije, nije radio nista sto nisu ni njegovi savremenici.

Problem nastaje sto se Muhamed smatra uzorom ZA SVA VREMENA do Sudnjeg dana. To znaci da je uzor i u 7., 21., kao i 101. veku, dokle god bude imalo ljudi na planeti i šire. Muhamedova praksa je neodvojiva od njegovog moralnog autoritetstva, jer se sve sto ucini, kaze ili ćutanjem odobri smatra sunnetom, a samim time 4ever moralnim.

Kako ropstvo i pedofiliju pomiriti sa danasnjim moralom, kao i svakim buducim, veliko je pitanje. Ko je iskren prema sebi priznace da je nemoguće, cak su i muslimani pod pritiskom zapadnih vrednosti ukinuli ropstvo (iako jos ponegde ima), odstupivsi tako od Muhamedovog suneta.
Last edited by Towelie on 23/01/2018 14:15, edited 1 time in total.
Smrcak15

#52 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote:Ponašanje Muhameda u onom vremenu i sirem istorijskom kontekstu nije posebno problematicno, kako rekose i forumasi ranije, nije radio nista sto nisi ni njegovi savremenici.

Problem nastaje sto se Muhamed smatra uzorom ZA SVA VREMENA do Sudnjeg dana. To znaci da je uzor i u 7., 21., kao i 101. veku, dokle god bude imalo ljudi na planeti i šire. Muhamedova praksa je neodvojiva od njegovog moralnog autoritetstva, jer se sve sto ucini, kaze ili ćutanjem odobri smatra sunnetom, a samim time 4ever moralnim.
da za sva vremena on je najbolji uzor
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#53 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Nurudin »

arzuhal wrote:
Nurudin wrote:Međutim, istovremeno će likovi poput Arzuhala reći da je Muhamed savršen uzor i primjer ??
Možda jeste u nekim stvarima dobar primjer ali u većini stvari nije uopće adekvatan , a kamo li savršen uzor.
Sve što se tiče intimnih stvari doživljaja vjere, spoznaje, osvjedočenja, prakticiranja vjere na ovaj ili onaj način i sl. pripada upravo onom intimnom prostoru svakog pojedinca, pa je takav i moj odnos spram Poslanika, alejhi-selam, kao uzora. O tom dijelu ili iz tog prostora ja ne mogu nikome ništa govoriti niti želim. To je samo moje, takvo kakvo je.

A što se tiče islamskog, dakle objektivnog postavljanja pitanja Poslanika kao najljepšeg uzora (uswetun hasenetun), ono ukazuje da on jeste uzor ljudima, ali ga samo određena vrsta ljudi takvim prihvata:

Doista vi imate u Poslaniku Allahovom uzor lijep - za onog ko se nada Allahu i Danu posljednjem, i spominje Allaha mnogo. (el-Ahzab, 21)

On je uzor onome koji se:

1) nada Allahu
2) Posljednjem danu
3) mnogo se sjeća Allaha, spominje Ga.

Drugima ne mora biti.
Vidjeli smo sa ISIL i islamskom državom kako takvo društvo kojima je uzor ta prva generacija , funkcioniše.
Jednostavno to je stalna potencijalna opasnost, naročito kad se priglupi mlđahni likovi poput ovih forumskih vehabija
ufuraju da je to neki idealni svijet. Islam nema pravo i ne može da pretenduje ni na kakvo društveno uređenje, sistem itd
Isključivo kao vjera jedinke, to prihvatam kao civilizacijsko dostignuće o slobodi vjeroispovjesti , koju ćesto te iste vjere zlopupotrebe
ili u svojim sistemima ne dozvoljavaju (Saudijska arabija npr) .
славянин

#54 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by славянин »

Smrcak15 wrote:
Towelie wrote:Ponašanje Muhameda u onom vremenu i sirem istorijskom kontekstu nije posebno problematicno, kako rekose i forumasi ranije, nije radio nista sto nisi ni njegovi savremenici.

Znaci ako djevojcica ima menstruaciju u 9oj godini uredu je zeniti ??? Moze li konktretan odgovor da ili ne ( Muhamed je moralni uzor za sva vremena!)
Bloo
Globalna šefica

#55 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Bloo »

Smrcak15 wrote:
славянин wrote:
Nemoj mi stavljati tih upitnika , ideš mi na kurac sa tim. Stavi jedan upitnik- dva , što pretjeruješ ?
Druga stvar, ja prihvatam evoluciju i ne pripadam nikakvoj skupini da me tako etiketiraš.
Dakle, Muhamed jeste oženio Aišu sa 6 godina ali nije vjerovatno da su imali neki odnos sve dok nije ušla u pubertet.
U tadašnjem vremenu pa i do prije 100godina , nije to bilo ništa čudno da se djevojčice udaju u pubertetu.
Ono što jeste čudno je ta velika razlika u godinama. .
pa Josip 90 Godina ozenio Mariju(Majku isusa) koja je bila 13 godina
jupi idemo apokrifno :D

mene u svemu tome fascinira kako neko od 90 godina nema erektilnu disfunkciju....
Towelie

#56 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

Smrcak15 wrote:

Eto vidis, Smrle, tu je problem. Ljudima u 21. veku koji gaje humanističke zivotne vrednosti je neprihvatljivo da im najbolji moralni uzor bude pedofil, robovlasnik, sadista i homofob.
irac300

#57 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by irac300 »

Bloo wrote:
Smrcak15 wrote:
славянин wrote:
Nemoj mi stavljati tih upitnika , ideš mi na kurac sa tim. Stavi jedan upitnik- dva , što pretjeruješ ?
Druga stvar, ja prihvatam evoluciju i ne pripadam nikakvoj skupini da me tako etiketiraš.
Dakle, Muhamed jeste oženio Aišu sa 6 godina ali nije vjerovatno da su imali neki odnos sve dok nije ušla u pubertet.
U tadašnjem vremenu pa i do prije 100godina , nije to bilo ništa čudno da se djevojčice udaju u pubertetu.
Ono što jeste čudno je ta velika razlika u godinama. .
pa Josip 90 Godina ozenio Mariju(Majku isusa) koja je bila 13 godina
jupi idemo apokrifno :D

mene u svemu tome fascinira kako neko od 90 godina nema erektilnu disfunkciju....
Ako ga je mog'o meĆat sa 90, ja mu ovako javno odajem počast. :D Zaslužio je da bude svetac. :D
славянин

#58 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by славянин »

arzuhal wrote:
славянин wrote: Oprosti ako sam te pogresno svrstao u vjernike (konkretno Muslimane)...
Ma oprostit će ti to Nurudin, prelazio je i preko strašnijih uvreda... :mrgreen:

Mada, kada nekog baš svrstaš u muslimane...Ne znam... :-?
Pa objasnjenje za to jeste sto me zanimaju stvari oko Islama - koga da pitam? Ateistu da pitam o Islamu ?
Bloo
Globalna šefica

#59 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Bloo »

irac300 wrote:
Ako ga je mog'o meĆat sa 90, ja mu ovako javno odajem počast. :D Zaslužio je da bude svetac. :D
Očito mog'o.
Napravio sina božjeg :lol:
Nema dalje.
Poslije njega samo Hefner.
harač

#60 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by harač »

arzuhal wrote:
harač wrote:
sve na mjestu, al dje ovu objektivnost iskopa :D
Što? Šta ne valja?
sve sto si naveo je tacno - naravno samo iz islamske tacke gledista, sto i naglasavas. ali upravo zbog toga to glediste nije obektivno ni u kojem smislu te rijeci :D bit ce da je neki slip of tongue
Bloo
Globalna šefica

#61 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Bloo »

славянин wrote:
arzuhal wrote:
славянин wrote: Oprosti ako sam te pogresno svrstao u vjernike (konkretno Muslimane)...
Ma oprostit će ti to Nurudin, prelazio je i preko strašnijih uvreda... :mrgreen:

Pa objasnjenje za to jeste sto me zanimaju stvari oko Islama - koga da pitam? Ateistu da pitam o Islamu ?
Jako malo forumaša/vjernika će ti dati neki smislen odgovor. Kao što si mogao da primjetiš, odgovori variraju od:

- agresivni (Smrle i raja)
- indirektni i nedorečeni (znamo već ko)
- direktni

Ovi zadnji su u manjini. :mrgreen:
HardcoreMX

#62 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by HardcoreMX »

славянин wrote:
HardcoreMX wrote: ako ne vjerujes pa ima li onda logike da vjerujes i navodis hadise koji nisu od opcenitih niti od krucijalnog znacaja u Islamu?..pogotovo uzevsi u obzir da je Qur'an glavni autoritet...
Pa da bi vjerovao moram prihvatiti/razumiti ove hadise a sve to proistice iz Kurana (pogledaj ispod) , znaci ja pokusavam da razumijem bolje jer ne mozes u pola vjerovati ili biti poluvjernik (valjda?) ili si vjernik i postujes pravila i Kuran ili nisi
nisi odgovorio na pitanje...moras prihvatiti hadise, a potom navodis ajete iz Qur'ana?! hadisi nisu Objava..ali imas hadise koji govore o opcenitom ucenju u Islamu...zasto u njih ne vjerujes?
arzuhal

#63 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

Nurudin wrote:
arzuhal wrote:
Nurudin wrote:Međutim, istovremeno će likovi poput Arzuhala reći da je Muhamed savršen uzor i primjer ??
Možda jeste u nekim stvarima dobar primjer ali u većini stvari nije uopće adekvatan , a kamo li savršen uzor.
Sve što se tiče intimnih stvari doživljaja vjere, spoznaje, osvjedočenja, prakticiranja vjere na ovaj ili onaj način i sl. pripada upravo onom intimnom prostoru svakog pojedinca, pa je takav i moj odnos spram Poslanika, alejhi-selam, kao uzora. O tom dijelu ili iz tog prostora ja ne mogu nikome ništa govoriti niti želim. To je samo moje, takvo kakvo je.

A što se tiče islamskog, dakle objektivnog postavljanja pitanja Poslanika kao najljepšeg uzora (uswetun hasenetun), ono ukazuje da on jeste uzor ljudima, ali ga samo određena vrsta ljudi takvim prihvata:

Doista vi imate u Poslaniku Allahovom uzor lijep - za onog ko se nada Allahu i Danu posljednjem, i spominje Allaha mnogo. (el-Ahzab, 21)

On je uzor onome koji se:

1) nada Allahu
2) Posljednjem danu
3) mnogo se sjeća Allaha, spominje Ga.

Drugima ne mora biti.
Vidjeli smo sa ISIL i islamskom državom kako takvo društvo kojima je uzor ta prva generacija , funkcioniše.
Jednostavno to je stalna potencijalna opasnost, naročito kad se priglupi mlđahni likovi poput ovih forumskih vehabija
ufuraju da je to neki idealni svijet. Islam nema pravo i ne može da pretenduje ni na kakvo društveno uređenje, sistem itd
Isključivo kao vjera jedinke, to prihvatam kao civilizacijsko dostignuće o slobodi vjeroispovjesti , koju ćesto te iste vjere zlopupotrebe
ili u svojim sistemima ne dozvoljavaju (Saudijska arabija npr) .
Pa nisi ti, Nurudine, glup da ne kontaš o čemu se radi tu, što će ti ovo? Zanemarimo za trenutak političke, politikantske, obavještajno-sigurnosne, pravno-destabilizirajuće, ekonomsko-finansijski pohlepne razloge koje su doveli do stvaranja takvih terorističkih organizacija i kultova smrti kao što je ISIL. U njihovom slučaju čak nema ni onog površnog pokušaja kopiranja Poslanika, alejhi-slam, o kojem si i sam govorio, pa da bismo to nazvali nekakvim slijeđenjem sunneta, makar i iskrivljenim, odnosno uzimanje Poslanika, alejhi-selam, kao uzora.

Slijeđenje Poslanika, alejhi-selam, i prihvatanje njega kao uzora, to Kur'an tvrdi, nije u formalnosti nego u suštini. A danas smo mi možda i došli u vrijeme, eto neka je to 21. vijek, kada ga možda možemo slijediti najviše jednu desetinu od njegovog sunneta (odnosno vrlo malo, a i to teško). Jer Poslanik je kazao ashabima da bi oni (njihova generacija) propali ako bi samo napustili jednu desetinu njegova sunneta, a da će doći vrijeme kada će uspjeti onaj koji bude slijedio koliko samo jednu desetinu njegova sunneta.
Tako da, gledajući iz tog ugla, hadis daje, na svoj način, za pravo tebi i sličnim tebi kada pričate da je Poslanikov uzor određen vremenom na ovaj ili onaj način, te danas neadekvatan...
salik79

#64 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by salik79 »

Prave godine hz.Aiše r.a, u vrijeme kada se udala za Poslanika a.s

U knjizi “El-Bidaja ve-l-Nihaja” (“Početak i kraj”) autora Ibn Kesira, u četvrtom dijelu, na str. 315, spomenuto je, da je hz.Esma, kći Ebu-Bekra r.a, bila starija od svoje sestre hz. Aiše r.a. 10.god. U istoj knjizi se navodi da je hz. Esma, kći Ebu-Bekra r.a, preselila u 100-toj godini života, tj. preselila je 73.godine po Hidžri.
U knjizi ”El-Ealam” od Zriklija, kao i u mnogo drugih knjiga iz historije islama, nalazimo sličnu predaju. Također, znamo da je Poslanik a.s stupio u brak sa hz.Aišom r.a druge godine po Hidžri.

Na osnovu prethodno navedenih predaja zaključujemo sljedeće:

a- Ako je hz. Esma r.a umrla 73. hidžretske godine u 100-toj godini života, razumijemo da je imala 27 godina pred Hidžru ( 100 god- 73 hidžretske godine = 27 godina starosti hz. Esme pred Hidžru)

b- Ako znamo da je hz. Esma r.a bila starija 10 godina od hz. Aiše r.a, zaključujemo da je hz. Aiša r.a pred Hidžru i dvije godine prije braka sa Poslanikom a.s imala 17 godina.

Na osnovu ovih priloženih dokaza, da se zaključiti da je hz. Aiša r.a prilikom stupanja u brak sa Poslanikom a.s imala 19, a ne 9 godina. Sve ovo nas navodi na zaključak da je prenosilac rivajeta, iz nehata ili zaborava, izgubio iz vida 10 godina razlike u godinama hz. Aiše r.a. Kao jedan od dokaza o stvarnim godinama hz. Aiše r.a kada je stupila u brak sa Poslanikom a.s, nalazimo i u knjizi “El-Marif” od Ibn Kutejbe, gdje se navodi da je hz. Aiša r.a preselila kada je imala 77 godina, tj. u 58. godini po Hidžri. To znači matematički 77-58=19. Vidimo da je hz. Aiša pred Hidžru imala 19.god. I ako se Poslanik a.s oženio hz. Aišom r.a tada, zajednički život su počeli druge godine po Hidžri, tj. kada je hz. Aiša r.a. imala 21 godinu.

Jedan od dokaza o starosti hz. Aiše r.a, u trenutku stupanja u brak sa Poslanikom a.s, nalazimo u knjizi od Imama Taberija pod nazivom “Tahir El –Umam”. U toj knjizi se tvrdi da su sva djeca hz. Ebu Bekra r.a rođena prije Objave. Na osnovu dokaza, znamo da je hz. Aiša r.a pred Hidžru imala 19 god, a Poslanik a.s, nakon primanja prve objave, provodi u Meki 13 godina, što znači da je hz. Aiša r.a na početku Poslanstva imala 6 god (19-13=6). Dokazi za ovo se nalaze u velikom broju hadisa u kojima hz. Aiša r.a prenosi mnoge događaje u kojima je ona bila svjedok prvog perioda Poslanstva, konkretnije 4. i 5. godine po Poslanstvu. Većina tih hadisa govori o vrijeđanju i maltretiranju muslimana od strane nevjernika, o životu hz. Ebu Bekra r.a, o posjetama Poslanika a.s porodici Ebu-Bekra r.a, o postupcima Pejgambera a.s prema muslimanima i njegovom odnosu prema nevjernicima. Većina ovih hadisa se nalazi u Buharijinom Sahihu, kao npr. u prvom tomu, na str.181, hadis br.464. Zatim, u drugom tomu iste zbirke, hadis na str. 804. Također, i u Musnedu Imama Ahmeda, u šestom tomu, na str.198. itd.

Čitajući ove hadise iz gore navedenih izvora, možemo zaključiti: Da bi nam mogla prenijeti ovako važne događaje, hz. Aiša je morala imati minimalno 6 godina, prilikom objave Poslanstva. Jer, nemoguće je da ovako bitne stvari zapazi i prenese dijete tih godina i mlađe.

Također, vezano za tradiciju arapskog naroda, u praksi nije postojalo to da supružnici stupaju u brak u tako ranim godinama. Sve gore navedeno je minimum od velikog broja dokaza, koji pobijaju netačnu tvrdnju da se Poslanik a.s. oženio hz. Aišom kada je imala 9 godina, ali zbog malog prostora, nemoguće je sve iznijeti. Svi koji žele da dobiju više informacija o ovoj temi, neka čitaju djela od Šejh Demal El-Bena Islam El-Bahir na engleskom jeziku Shanavas(Ilaam.net), a također imaju dostupnu stranicu ha-mim.net i mail [email protected] .

P.S. Za sve koji traže odgovore isključivo u Buharijinoj zbirci (Sahih El-Buhari) i zbirkama hadisa, neka imaju na umu da to ne znači da su te zbirke nepogrješive i da su Allahove Objave. Treba da se zna da mnogo ugledne uleme, kao što su: Imam Taberani, Šejh Muhammed El-Gazali, Abas El-Akad i mnogi drugi uglednici, nisu prihvatili neke hadise koje su prenijeli Buharija i Muslim.

http://www.ha-mim.net/Duhovnost-detail/ ... anika-a-s/

A govoriti o "robovlasnistvu" onoga ko je za svako iskupljenje od grijeha potsticao na oslobadjanje robova je, u najmanju ruku, zlonamjerno.
asurbanipal

#65 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by asurbanipal »

Nurudin wrote: Muhamed nije nikakvo čudoviše, on je sin tog vremena i podneblja, harizmatična ličnost koja je u mnogim stvarima donijela
neke pozitivne promjene u tom vremenu ali je vrlo često koristio svoj autoritet da ugodi svojim sexualnim apetitima.
Nije ni prvi ni zadnji muškarac koji je to radio . Možemo reći da je u tome prosječan .
Idealiziranje njega, koje muslimani rade i uzgajaju kao nešto "sveto" je također nedoraslo i odmaknuto od realnosti.
Naročito je opasno ako se dozvoli manipulacija u kojem se takvi oblici ponašanja uvode kao neki zakoni u društvima.
to je već kriminalno.

Odlično napisano :thumbup:
славянин

#66 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by славянин »

HardcoreMX wrote:
славянин wrote:
HardcoreMX wrote: ako ne vjerujes pa ima li onda logike da vjerujes i navodis hadise koji nisu od opcenitih niti od krucijalnog znacaja u Islamu?..pogotovo uzevsi u obzir da je Qur'an glavni autoritet...
Pa da bi vjerovao moram prihvatiti/razumiti ove hadise a sve to proistice iz Kurana (pogledaj ispod) , znaci ja pokusavam da razumijem bolje jer ne mozes u pola vjerovati ili biti poluvjernik (valjda?) ili si vjernik i postujes pravila i Kuran ili nisi
nisi odgovorio na pitanje...moras prihvatiti hadise, a potom navodis ajete iz Qur'ana?! hadisi nisu Objava..ali imas hadise koji govore o opcenitom ucenju u Islamu...zasto u njih ne vjerujes?
Kuran kako navedoh nalaze postivanje sunneta jeli tj. Hadisa - a kad procitam da je ovaj konzumirao brak sa djevojcicom od 9 godina a taj isti je moralni uzor za sva vremena.... Kako da me nesto privuce u tu vjeru ? Da bi bio vjernik jeli i Musliman moram da prihvatim Kuran koji nalaze prihvacanje sunneta :roll:
славянин

#67 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by славянин »

salik79 wrote:Prave godine hz.Aiše r.a, u vrijeme kada se udala za Poslanika a.s

U knjizi “El-Bidaja ve-l-Nihaja” (“Početak i kraj”) autora Ibn Kesira, u četvrtom dijelu, na str. 315, spomenuto je, da je hz.Esma, kći Ebu-Bekra r.a, bila starija od svoje sestre hz. Aiše r.a. 10.god. U istoj knjizi se navodi da je hz. Esma, kći Ebu-Bekra r.a, preselila u 100-toj godini života, tj. preselila je 73.godine po Hidžri.
U knjizi ”El-Ealam” od Zriklija, kao i u mnogo drugih knjiga iz historije islama, nalazimo sličnu predaju. Također, znamo da je Poslanik a.s stupio u brak sa hz.Aišom r.a druge godine po Hidžri.

a- Ako je hz. Esma r.a umrla 73. hidžretske godine u 100-toj godini života, razumijemo da je imala 27 godina pred Hidžru ( 100 god- 73 hidžretske godine = 27 godina starosti hz. Esme pred Hidžru)

b- Ako znamo da je hz. Esma r.a bila starija 10 godina od hz. Aiše r.a, zaključujemo da je hz. Aiša r.a pred Hidžru i dvije godine prije braka sa Poslanikom a.s imala 17 godina.

Na osnovu ovih priloženih dokaza, da se zaključiti da je hz. Aiša r.a prilikom stupanja u brak sa Poslanikom a.s imala 19, a ne 9 godina. Sve ovo nas navodi na zaključak da je prenosilac rivajeta, iz nehata ili zaborava, izgubio iz vida 10 godina razlike u godinama hz. Aiše r.a. Kao jedan od dokaza o stvarnim godinama hz. Aiše r.a kada je stupila u brak sa Poslanikom a.s, nalazimo i u knjizi “El-Marif” od Ibn Kutejbe, gdje se navodi da je hz. Aiša r.a preselila kada je imala 77 godina, tj. u 58. godini po Hidžri. To znači matematički 77-58=19. Vidimo da je hz. Aiša pred Hidžru imala 19.god. I ako se Poslanik a.s oženio hz. Aišom r.a tada, zajednički život su počeli druge godine po Hidžri, tj. kada je hz. Aiša r.a. imala 21 godinu.

Jedan od dokaza o starosti hz. Aiše r.a, u trenutku stupanja u brak sa Poslanikom a.s, nalazimo u knjizi od Imama Taberija pod nazivom “Tahir El –Umam”. U toj knjizi se tvrdi da su sva djeca hz. Ebu Bekra r.a rođena prije Objave. Na osnovu dokaza, znamo da je hz. Aiša r.a pred Hidžru imala 19 god, a Poslanik a.s, nakon primanja prve objave, provodi u Meki 13 godina, što znači da je hz. Aiša r.a na početku Poslanstva imala 6 god (19-13=6). Dokazi za ovo se nalaze u velikom broju hadisa u kojima hz. Aiša r.a prenosi mnoge događaje u kojima je ona bila svjedok prvog perioda Poslanstva, konkretnije 4. i 5. godine po Poslanstvu. Većina tih hadisa govori o vrijeđanju i maltretiranju muslimana od strane nevjernika, o životu hz. Ebu Bekra r.a, o posjetama Poslanika a.s porodici Ebu-Bekra r.a, o postupcima Pejgambera a.s prema muslimanima i njegovom odnosu prema nevjernicima. Većina ovih hadisa se nalazi u Buharijinom Sahihu, kao npr. u prvom tomu, na str.181, hadis br.464. Zatim, u drugom tomu iste zbirke, hadis na str. 804. Također, i u Musnedu Imama Ahmeda, u šestom tomu, na str.198. itd.

Čitajući ove hadise iz gore navedenih izvora, možemo zaključiti: Da bi nam mogla prenijeti ovako važne događaje, hz. Aiša je morala imati minimalno 6 godina, prilikom objave Poslanstva. Jer, nemoguće je da ovako bitne stvari zapazi i prenese dijete tih godina i mlađe.

Također, vezano za tradiciju arapskog naroda, u praksi nije postojalo to da supružnici stupaju u brak u tako ranim godinama. Sve gore navedeno je minimum od velikog broja dokaza, koji pobijaju netačnu tvrdnju da se Poslanik a.s. oženio hz. Aišom kada je imala 9 godina, ali zbog malog prostora, nemoguće je sve iznijeti. Svi koji žele da dobiju više informacija o ovoj temi, neka čitaju djela od Šejh Demal El-Bena Islam El-Bahir na engleskom jeziku Shanavas(Ilaam.net), a također imaju dostupnu stranicu ha-mim.net i mail [email protected] .

P.S. Za sve koji traže odgovore isključivo u Buharijinoj zbirci (Sahih El-Buhari) i zbirkama hadisa, neka imaju na umu da to ne znači da su te zbirke nepogrješive i da su Allahove Objave. Treba da se zna da mnogo ugledne uleme, kao što su: Imam Taberani, Šejh Muhammed El-Gazali, Abas El-Akad i mnogi drugi uglednici, nisu prihvatili neke hadise koje su prenijeli Buharija i Muslim.

A govoriti o "robovlasnistvu" onoga ko je za svako iskupljenje od grijeha potsticao na oslobadjanje robova je, u najmanju ruku, zlonamjerno.
Znaci sunnet je u principu neko prihvata neke hadise od nekog a neko drugi od nekog drugog i malo od jednog i drugog jeli ?
arzuhal

#68 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

harač wrote:
arzuhal wrote:
harač wrote:
sve na mjestu, al dje ovu objektivnost iskopa :D
Što? Šta ne valja?
sve sto si naveo je tacno - naravno samo iz islamske tacke gledista, sto i naglasavas. ali upravo zbog toga to glediste nije obektivno ni u kojem smislu te rijeci :D bit ce da je neki slip of tongue
Pa kada hoćemo za nešto da u/kažemo kako ono jeste inače, bez obzira na nečiji/bilo čiji subjektivni osjećaj, doživljaj, mišljenje i sl. onda kažemo: objektivno.
U islamu je to tako i tako (objektivno), a ja to doživljavam tako i tako (subjektivno). Ne bavim se nikakvom filozofijom, prirodnom naukom ili bilo čime, upotrebljavam riječ s njenim značenjem na najnormalniji, uobičajeni način.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#69 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Nurudin »

славянин wrote:
arzuhal wrote:

Ja jesam musliman po svojoj tradiciji i ne smatram je ni zehru lošijom od bilo koje druge tradicije monoteizma i čovjekovog
odnosa spram onoga što zove Bog. Po uvjerenju nisam , nemam nikakvo uvjerenje, nisam ni uvjereni ateista
Smrcak15

#70 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Smrcak15 »

славянин wrote:
Smrcak15 wrote:

Znaci ako djevojcica ima menstruaciju u 9oj godini uredu je zeniti ??? Moze li konktretan odgovor da ili ne ( Muhamed je moralni uzor za sva vremena!)
u ovom vremenu ne, ali u onom vremenu je moglo proci to, jer je bio norma u svijetu.

kako onda ovo razumjeti, je isto poput, stvari ljudi su prije putovali kamilama, sta sad treba mi svi da putujemo kamilama i konjma jer eto poslanik je koristo ove zivotinje za prevos pa i mi bi trebali, to je nakaradno razmisljanje.

znaci Muhammed je ozenio Aishu jer je to bilo dio objave, naredjenja Bozijeg, a ne sto je on nesto htio da je ozenio.

jeli to nekome od nas objava dolazi od Boga pa da moramo poslusati Bozije naredjenje, ne, ni posto.

Zato nismo pod moranjem da se zeni tako mlade cure, to sto je muhamemd uradio je dio objave za koju mi nismo obavezni slijediti takvu praksu.

Jasno stoji u Kuranu kada je ok ulaziti u brak za vecini muslimana:

4:6. I provjeravajte siročad dok ne stasaju za brak; pa ako ocijenite da su zreli, uručite im imetke njihove....

znaci kada dodje do takve zrelosti da zna rukovoditi sa novcem na ozbiljan nacin, tad otprilike je osoba i spremna za brak, uz uslov jos i da se udje u pubertet. prije puberteta ne.
славянин

#71 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by славянин »

Nurudin wrote: Ja jesam musliman po svojoj tradiciji i ne smatram je ni zehru lošijom od bilo koje druge tradicije monoteizma i čovjekovog
odnosa spram onoga što zove Bog. Po uvjerenju nisam , nemam nikakvo uvjerenje, nisam ni uvjereni ateista
Po meni licno to je sasvim uredno razmisljanje - ali dali Islam kao religija dozvoljava to , jer je veoma jasno opisano sta se mora slijediti i prihvacati.
Smrcak15

#72 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Smrcak15 »

Towelie wrote: Eto vidis, Smrle, tu je problem. Ljudima u 21. veku koji gaje humanističke zivotne vrednosti je neprihvatljivo da im najbolji moralni uzor bude pedofil, robovlasnik, sadista i homofob.
pedofil je osoba koja ima sexualne nagone na djecu

Muhammed nikad to nije imao, to sto je sa mladom djevojkom ozenjen je na jedan nacin primoran, kada objava kaze nesto nema necu , nema nemogu...nego se povinuj, i vjeruj da je tako najbolje jer Bog zna najbolje sta je najbolje u toj situaciji za covjeka.

robovlasnik, koji je naredjivao oslobadjanje robova

sadista, kakav sadista?? kako to ??

homofob, nista strasno, :thumbup: pederluk i treba sankcionisati. podrzavam 100000%, ako se tevbi cacka po tudjima muskim guzicama, cackaj, nas ostavi na miru, mi volimo zene 8-) a ti idi trazi svog Alexa kojeg cesto spominjes.
Last edited by Smrcak15 on 23/01/2018 14:39, edited 1 time in total.
arzuhal

#73 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by arzuhal »

Bloo wrote: Jako malo forumaša/vjernika će ti dati neki smislen odgovor. Kao što si mogao da primjetiš, odgovori variraju od:

- agresivni (Smrle i raja)
- indirektni i nedorečeni (znamo već ko)
- direktni

Ovi zadnji su u manjini. :mrgreen:
Image
Towelie

#74 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Towelie »

salik79 wrote:Prave godine hz.Aiše r.a, u vrijeme kada se udala za Poslanika a.s

Ovi alternativni izvori sluze da se na neki nacin opere Muhamed od pedo aktivnosti tako sto ce se Ajsi dodati 10 godina nekakvim matematickim racunicama u rangu hazreti Smrletovih cuda. :D Mnogo relevantniji i priznatiji izvori su sahih hadisi iz Buharije i Muslima (njih 15-20) koji jasno i nedvosmisleno kazu kad se Ajsa udala i kad je brak konzumiran. I to sve do skoro nije niko od islamskih autoriteta dovodio u pitanje.

Muhamed jeste podsticao na oslobadjanje robova i na njihovo humano tretiranje (u kontekstu tog vremena), ali ostaje činjenica da je on sam IMAO ROBINJE i da ropstvo nikada nije sasvim zabranjeno u Kur'anu, čime mu je dat islamski legitimitet.
Bloo
Globalna šefica

#75 Re: Muhamed kao moralni uzor u 21. veku

Post by Bloo »

arzuhal wrote:
harač wrote:
Pa kada hoćemo za nešto da u/kažemo kako ono jeste inače, bez obzira na nečiji/bilo čiji subjektivni osjećaj, doživljaj, mišljenje i sl. onda kažemo: objektivno.
U islamu je to tako i tako (objektivno), a ja to doživljavam tako i tako (subjektivno). Ne bavim se nikakvom filozofijom, prirodnom naukom ili bilo čime, upotrebljavam riječ s njenim značenjem na najnormalniji, uobičajeni način.
:lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol:
arzuhale dragi, sa ovim si nadjebao svakog spin doktora kojeg znam :lol: .
Skidam ti kapu do poda.
No homo :kiss:
Locked