Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Post Reply
HAVANA

#51 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by HAVANA »

insomnia78 wrote:
Alfons Kauders wrote:
insomnia78 wrote:Joj vam price
Bujrum zaposli debila koji ce te brutto kostat dvije milje mjesecno, a opet ces morati raditi barem pola njegovog posla.

Ja necu.
Pa kako li ti nauci, bozijim davanjem?
Jbt tema o ljudima koji plate nisu vidili godinu vi se gadjate nekim poslovima, koje je nemoguce nauciti, od ‘iljadu, dvije.
Jok,radio od jutra do mraka,i potplacen,i placen,i svakako.Dok nisam naucio i osamostalio se.Za koga god sam radio,radio sam ko za sebe.I uvijek sam imao posla.Jako je tesko radnicima,puno je budala medju poslodavcima.Ali katastrofa je i sa radnicima.Jako tesko je u bosni naci dobrog radnika,nek prica ko sta hoce.Ja sam odustao.Mogu sam u ovim stvarima koje sam izabrao.
Heller

#52 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by Heller »

Hakiz wrote:
Heller wrote:Meni u ugovoru pise do kraja mjeseca znaci decembarska do kraja januara. Eh isplata ide 22-29 pa mi je tako u Septembru bilo 22 a u Oktobru 29og. Pa tacno da ubijes nekog.
To je i po zakonu o radu:

Članak 79.

(1) Plaća se isplaćuje nakon obavljenog rada, u razdobljima isplate koja ne mogu biti dulja od 30 dana.

To bi značilo da ako neki posao obaviš jedan mjesec, platu za taj mjesec možeš dobiti 30 dana kasnije. Platu za mart možeš po zakonu dobiti 30. aprila.
Ma znam nego je naglasak bio na ovo bespotrebno jebavanje jedna plata kroz 23_24 dana sljedeća za 36
Alfons Kauders

#53 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by Alfons Kauders »

Thorgerson wrote:
Alfons Kauders wrote:
zigzag wrote:
Ovo gore sad komentarišem ako je rekao zanatlija kojih sam vidio dosta.
" Ne dam mu platu od 1500 KM. Jest varioc jest da radi dok god ima posla tj ujutro od 7 sati pa navece dok ne zavrsi. Ali ne treba mi takav, preskup mi je. A radnik je je pa je debil. I da budem iskren ne stižem sve uraditi, imam dosta naručenih industrijskih objekata koje moram opremiti i redovno probijam rokove ali nemam vremena ni za šta. "
Nije problem u iznosu plate, vec onom sto se dobije zauzvrat.

Ono sto ja mogu dobiti od radnika za 1500KM meni toliko ne vrijedi.
Druze, tebi ustvari ne treba radnik.
Da ti treba, zaposlio bi ga.

Sve dok mozes sam obavljati posao, radnik ti ne treba. Ta prica da bi mogao da hoces, ali neces kakve to veze ima. Da te pritisnu obaveze, da ne mozes stici, moras nekoga zaposliti. Ali sve dok ti mozes stizati, znaci radnik tebi nije potreban.

Logicno, jel.

I ovo sto pisete nema veze sa ovom temom.
Ovo nema veze s temom? Nedostatak sposobnih radnika nema veze s temom? Ok, necu vise.

PS

Radnici mi nisu potrebni jer sam digao ruke. Mogao bih stvoriti posla za jos barem dvoje ljudi, eventualno troje ako bi dvoje bilo part time... ali nemam vremena i zivaca. Nije vrijedno, jer bi se previse izjebo.

Bujrum, neka zaposljavaju ovi koji se ne slazu sa mnom.
Heller

#54 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by Heller »

A koja je djelatnost Alfonse?
zigzag

#55 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by zigzag »

Alfons Kauders wrote:[

Nije vrijedno, jer bi se previse izjebo.

.
Ja tebe poštujem kao nekog ko stvara dodatnu vrijednost. I vjerovatno je dobro što nikog ne zapošljavavaš jer ne bi sebe ... nego tog što si ga zaposlio.

A za temu. radiš nema plate.... to još može u ovome što se zove "državna firma" a takvih je svakim danom sve manje.
seln

#56 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by seln »

Ljudi pricaju, ne zna je li istina... kazu, u onijem zapadnijem zemljama plata najkasnije do petog u mjesecu...
cak i probni rad se plati, pa taman radijo samo jedan dan... pa ima jos jedna ili dvije plate godisnje na peskes..
a kasnit more samo ako je firma u stecaju.
seln

#57 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by seln »

HAVANA wrote:
insomnia78 wrote:
Alfons Kauders wrote:
Bujrum zaposli debila koji ce te brutto kostat dvije milje mjesecno, a opet ces morati raditi barem pola njegovog posla.

Ja necu.
Pa kako li ti nauci, bozijim davanjem?
Jbt tema o ljudima koji plate nisu vidili godinu vi se gadjate nekim poslovima, koje je nemoguce nauciti, od ‘iljadu, dvije.
Jok,radio od jutra do mraka,i potplacen,i placen,i svakako.Dok nisam naucio i osamostalio se.Za koga god sam radio,radio sam ko za sebe.I uvijek sam imao posla.Jako je tesko radnicima,puno je budala medju poslodavcima.Ali katastrofa je i sa radnicima.Jako tesko je u bosni naci dobrog radnika,nek prica ko sta hoce.Ja sam odustao.Mogu sam u ovim stvarima koje sam izabrao.
Postoji jos jedan aspekt problema trzista rada u BiH, osim estagfirullah poslodavaca i lijenih i nesavjesnih radnika...
sistem obrazovanja izbacuje godinu za godinom gomile debila koje nemaju pojma o onome sto bi im trebao biti posao.
jefferson

#58 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by jefferson »

Alfons Kauders wrote:
Last December wrote:U Bosni je nemar prema radniku stvorio armiju debila. Da su se firme na vrijeme brinule od radnicima i gradili nove generacije radnika preko srednjoškolskih praksi i daljih usavršavanja kroz rad imali bi danas sposobne radnike. Neki su to i uradili ali ih nisu imali para platiti dovoljno pa su ovi nagulili preko. Jbg, to je slobodno tržište. Bosanske firme nikad neće moći konkurisati njemačkim i američkim. To nije moguće ni za 100 godina.
Većina radnika bi ostala ovdje i sa mnogo manjim platam nego imaju preko da sistem nije truo do kosti. Sad je već kasno, tako da ovo su već neki posljednji dani BH privrede a poslodavcima ostaje da proberu sebi radnika birajući u gomili debila nekog koji je najmanje debilan. :bih:
Tako nekako.

Ko valja, davno otisao... Ovi sto ostaju ne obecavaju ali nikako
Moj buraz ima firmu i zaposljava dosta ljudi. Kad mi prica sta se radnici (ne)rade i kakav cirkus priredjuju fakat pomislim da ce brzo nervni slom dozivjeti.
A ono radnika sto je imao a da je valjalo je razgulilo vani.
Sto se tice zeljezare, klasican problem iz ex-Yu koji mi nismo rjesili poslije rata. Sve bivse komunisticke zemlje su imale ovaj problem i sasjekle ga u startu tamo neke 1993-94. Poljska je tu bila bas okrutna.
zigzag

#59 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by zigzag »

Zar je nekad bio bolji sistem obrazovanja.
HAVANA

#60 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by HAVANA »

seln wrote:
HAVANA wrote:
insomnia78 wrote: Pa kako li ti nauci, bozijim davanjem?
Postoji jos jedan aspekt problema trzista rada u BiH, osim estagfirullah poslodavaca i lijenih i nesavjesnih radnika...
sistem obrazovanja izbacuje godinu za godinom gomile debila koje nemaju pojma o onome sto bi im trebao biti posao.
A to je poseban problem. :-)Kakav sistem,nema sistema,plana,programa,stimulacije,prakse...
muha_sa

#61 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by muha_sa »

zigzag wrote:Zar je nekad bio bolji sistem obrazovanja.
naravno da jest

kako zanat tako i visokoškolsko obrazovanje
commendatore

#62 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by commendatore »

dobro neko rece - ispeko bi papka al samo jedan dio tijela da me gleda kako mu jedem organe.... jebo bi mu majku na majku....

jebem ja te u po usta sto cekaju 13 plata.... isto beskurcni nehljebi.... jebu posten svijet protestuju na ulici kad ja trebam kuci ili bolestan u bolnicu..... idi parmak na vrata papsonu koji te je odveo u propast....

isto kao i one demonstracije - zapaljeno predsjednistvo koje nije ni u ratu gorilo - al poljine ostaše netaknute....
jefferson

#63 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by jefferson »

To se nemoze porediti.
U Zenici, kada smo vec kod zeljezare, RMK i Metalno su imali zaokruzen sistem, od osnovnih skola, srednjih do fakulteta.
Jbt, Institut u Zenici je radio testiranja za francuski Rafal i Novi Avion, a testiranja su radili ljudi koji su zavrsili metalurgiju u Zenici ili Sarajevu.
Heller

#64 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by Heller »

Ovo za radnici rade/ ne rade plata i odnos sve diktiraju imao sam poslova od 500-1200. Tako se i moj odnos prema poslu kretao.
jefferson

#65 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by jefferson »

commendatore wrote:dobro neko rece - ispeko bi papka al samo jedan dio tijela da me gleda kako mu jedem organe.... jebo bi mu majku na majku....

jebem ja te u po usta sto cekaju 13 plata.... isto beskurcni nehljebi.... jebu posten svijet protestuju na ulici kad ja trebam kuci ili bolestan u bolnicu..... idi parmak na vrata papsonu koji te je odveo u propast....

isto kao i one demonstracije - zapaljeno predsjednistvo koje nije ni u ratu gorilo - al poljine ostaše netaknute....
Kada je Mittal uletio u Zenicu bila je selekcija radnika. Neki u Zeljezari su ostali jer Mittal nije htio te dijelove, a neki jer njih Mittal nije htio.
Ali upravu si, 23 godine od kraja rata, ljudi nesto cekaju.
HAVANA

#66 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by HAVANA »

Zar ti ovo djeluje kao normalno pitanje?
Russki

#67 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by Russki »

Ako mi kasni plata 5 dana više od obično, popizdim totalno i već razmišljam da mjenjam posao.

Sit sam ja tih sranja.

Sjećam se kad sam tek završio škole i zaposlio se...u 6om mjesecu počeo raditi, a prvu platu dobio u oktobru.
commendatore

#68 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by commendatore »

jefferson wrote:
commendatore wrote:dobro neko rece - ispeko bi papka al samo jedan dio tijela da me gleda kako mu jedem organe.... jebo bi mu majku na majku....

Kada je Mittal uletio u Zenicu bila je selekcija radnika. Neki u Zeljezari su ostali jer Mittal nije htio te dijelove, a neki jer njih Mittal nije htio.
Ali upravu si, 23 godine od kraja rata, ljudi nesto cekaju.
najgore je sto i bog i svijet zna da je za propast zeljezare odgovoran Safet Berbic sa svojim mahinacijama... prije njega Hamdija Kulovic...

al valjda nema dovoljno "politicke volje" medju ostecenim da ispeku Berbica :lol:
Ramzess Veliki

#69 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by Ramzess Veliki »

muha_sa wrote:
naravno da jest

Daleko bolje obrazovanje ... ali i daleko teze.
muha_sa

#70 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by muha_sa »

Ramzess Veliki wrote:
muha_sa wrote:
naravno da jest

Daleko bolje obrazovanje ... ali i daleko teze.
al zato dibiješ strucnjaka :thumbup: kako zanatliju tako i visoko obrazovanog insana :D

sad nema sekunde staža a vec magistar :-)

šta je moj inžinjer trebo "pure" pojest i muda otegnut da magistar postane :-) :-)
Ramzess Veliki

#71 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by Ramzess Veliki »

muha_sa wrote:al zato dibiješ strucnjaka :thumbup: kako zanatliju tako i visoko obrazovanog insana :D

sad nema sekunde staža a vec magistar :-)

šta je moj inžinjer trebo "pure" pojest i muda otegnut da magistar postane :-) :-)
Je ... stari poslovodje su zavrsavali skolu za to, sad to ne postoji. I kako da imas poslovodju da valja?
A inzinjeri, posebna prica. Vrlo tesko.
Last December

#72 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by Last December »

MIslim da je obrazovanje bilo strožije ali je bilo i jednostavnije. Jednostavnije su se stvari radile i proizvodile, bilo je dosta prakse i sve se to nekako prirodno savladavalo. Danas se uče kompleksnije stvari na višim godinama a za naučna zvanja se odabiru kompleksnije teme koje uprkos svojoj kompleksnosti imaju manjeg realnog uticaja na neki napredak nego naučni radovi u prošlosti. Problem kompleksnosti u nauci je doveo do toga da se naučni radovi zasnivaju na fokusu prema detaljima koji su sve više odvojeni od sagledavanja cjelokupnih sistema i njihove realne primjene, tako da su rezultati takvih radova nerjetko teško primjenjivi u praksi.
To je sve dovelo do hiperinflacije uslovno rečeno bezvrijednih naučnih radova koji su sami sebi svrha. Nauka je postala "hit or miss" kao kakva tombola. Jedan od stotinu radova pogodi neku realnu primjenu. Ostali se izgube u masi i nikad ih više niko ne izvuče iz arhive.
Alfons Kauders

#73 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by Alfons Kauders »

jefferson wrote:
Alfons Kauders wrote:
Last December wrote:U Bosni je nemar prema radniku stvorio armiju debila. Da su se firme na vrijeme brinule od radnicima i gradili nove generacije radnika preko srednjoškolskih praksi i daljih usavršavanja kroz rad imali bi danas sposobne radnike. Neki su to i uradili ali ih nisu imali para platiti dovoljno pa su ovi nagulili preko. Jbg, to je slobodno tržište. Bosanske firme nikad neće moći konkurisati njemačkim i američkim. To nije moguće ni za 100 godina.
Većina radnika bi ostala ovdje i sa mnogo manjim platam nego imaju preko da sistem nije truo do kosti. Sad je već kasno, tako da ovo su već neki posljednji dani BH privrede a poslodavcima ostaje da proberu sebi radnika birajući u gomili debila nekog koji je najmanje debilan. :bih:
Tako nekako.

Ko valja, davno otisao... Ovi sto ostaju ne obecavaju ali nikako
Moj buraz ima firmu i zaposljava dosta ljudi. Kad mi prica sta se radnici (ne)rade i kakav cirkus priredjuju fakat pomislim da ce brzo nervni slom dozivjeti.
A ono radnika sto je imao a da je valjalo je razgulilo vani.
Sto se tice zeljezare, klasican problem iz ex-Yu koji mi nismo rjesili poslije rata. Sve bivse komunisticke zemlje su imale ovaj problem i sasjekle ga u startu tamo neke 1993-94. Poljska je tu bila bas okrutna.
Zadnji put sam radio za domacu firmu 2009, ostao par godina, ispizdio do te mjere da sam poceo jebavat matere dok me nisu otjerali (bolio me kurac jer sam svakako imao drugog posla).

Nastavio sam raditi part time za drugu domacu firmu tamo negdje do 2014, ali to je bila jaransko-hobi varijanta, pa sam na kraju i tu popizdio i napustio.

Iskreno se nadam da nikad vise necu biti u prilici da radim u timu nasih ljudi, ili jos gore, vodim taj tim. Radije bih emigrirao nego ponovo radio s nasim debilnim narodom. Plus ovdje se radi o obrazovanim ljudima i zanimanjima za takve... Mogu misliti kako je kod buraza :lol:
sumirprimus

#74 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by sumirprimus »

uh jarane do 14te.
jel to ono kad si prico da si radio za nekake strance :lol: :lol: :kiss:
sumirprimus

#75 Re: Koliko mjeseci bi vi cekali da nedobijete platu?

Post by sumirprimus »

insomnia78 wrote:Joj vam price
ovo su ti Vode sve direktori i biznismeni :D
a tema koliko bi mjeseci cekali da nedobijete platu?
moj konacni odgovor dva mjeseca.
:zzzz:
Post Reply