ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Locked
Banksy

#51 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by Banksy »

shake69 wrote:
Opet, Drazen Zeric nije dijete iz mjesovitog braka; otac Nedzib, majka Semsa a pogledajte kako se uzruja na iole pitanja na temu nacije i vjere, pogledajte imena mu djece.
Pa i ne uzrujao se. Ja bih onog koji to pita nabila nogom u glavu. Šta tebe, ili bilo koga, zaboli ko je koga oženio, kako mu se zovu mater i otac, a kako djeca? Otkud bilo kome pravo da njuši tuđe strogo privatne stvari i da mu prebira imena djece i đedova? To je bijedno da bjednije ne može biti.

Umjesto fenomena i pojava koje su istinski problem i o kojima bi se danas moralo govoriti, a iz kojih izvire sve što vas ovdje svrbi, u Bosni se, opet i kao i obično, čeprka po prašini, po tuđoj intimi, njuše imena i familije, i mahala ko je kome šta i kako.

To je dno dna. Koga baš jako zanimaju ovakve strogo privatne stvari, kome je to nejasno, a baš mu je, baš jako važno, evo dolaze izbori, neće se glavonje skidati s ekrana i sve će sve svima pretresati. Pa eto prilike da pitate Čampare iz SDA glede njihovih korijena, familija, imena očeva i djece, nema boljeg primjera od njih, valjda će vam razjasniti.
arzuhal

#52 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by arzuhal »

medvjed23 wrote: možeš pripasti gdje god te srce vuče, mada ja ne razumijem potrebu da se pripada igdje.. zašto se ne okrenuti individualizmu?
medvjed23

#53 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by medvjed23 »

now we're talking
shake69

#54 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by shake69 »

Banksy wrote:
shake69 wrote:
Opet, Drazen Zeric nije dijete iz mjesovitog braka; otac Nedzib, majka Semsa a pogledajte kako se uzruja na iole pitanja na temu nacije i vjere, pogledajte imena mu djece.
Pa i ne uzrujao se. Ja bih onog koji to pita nabila nogom u glavu. Šta tebe, ili bilo koga, zaboli ko je koga oženio, kako mu se zovu mater i otac, a kako djeca? Otkud bilo kome pravo da njuši tuđe strogo privatne stvari i da mu prebira imena djece i đedova? To je bijedno da bjednije ne može biti.

Umjesto fenomena i pojava koje su istinski problem i o kojima bi se danas moralo govoriti, a iz kojih izvire sve što vas ovdje svrbi, u Bosni se, opet i kao i obično, čeprka po prašini, po tuđoj intimi, njuše imena i familije, i mahala ko je kome šta i kako.

To je dno dna. Koga baš jako zanimaju ovakve strogo privatne stvari, kome je to nejasno, a baš mu je, baš jako važno, evo dolaze izbori, neće se glavonje skidati s ekrana i sve će sve svima pretresati. Pa eto prilike da pitate Čampare iz SDA glede njihovih korijena, familija, imena očeva i djece, nema boljeg primjera od njih, valjda će vam razjasniti.
Eto, ne mogu spavati, godinama, sto je Žera uteko u Rvate. Moze li ovako? Nego, prvo da rijesimo ''šilo za ognjilo''! :wink:
General War

#55 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by General War »

insomnia78 wrote:Ma oni su “jugosloveni” i “bosanci” :lol:
A sta ce ljudi. Kod bosnje mozes samo biti musliman
...ili dijaspora u tvom slucaju.
Novak20

#56 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by Novak20 »

Banksy wrote:

+1
insomnia78

#57 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by insomnia78 »

Glupo kolega, glupo. I u dijaspori moras biti nesto
Banksy

#58 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by Banksy »

shake69 wrote:
Banksy wrote:
shake69 wrote:

Eto, ne mogu spavati, godinama, sto je Žera uteko u Rvate. Moze li ovako? Nego, prvo da rijesimo ''šilo za ognjilo''! :wink:
Morala sam odgovoriti, vidim da te brine.

A vidiš, kad smo kod prebiranja imena, mene više brine što heroj koji je od Srbina, zločinca, spašavao Bošnjaka, građanina, i zbog toga izgubio svoj mladi život, ne može dobiti priznanje u svom rodnom gradu samo zato što se zove Goran, a ne Mujo.
To je nekako bliže šilu i ognjilu, jelde?
General War

#59 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by General War »

MuaDib wrote:
shake69 wrote:Skoro je dvadeset i pet godina od zavrsetka ratova u bivsoj YU ako ne racunamo kratku kosovsku Milosevicevu avanturu i NATO napade. Zanimljivo je pratiti tzv.nacionalno osvjestavanje balkanskih naroda a unutar toga posebno nacionalno opredjeljivanje ljudi iz mjesovitih brakova.
Poznajem ozbiljnog profesora, doktora nauka, skroz probosanski opredijeljen, otac Hrvat, mama Srpkinja, ali drug K. veli – ''posto sam ja Srbin...'', u nekoj neobaveznoj prici gdje niko nije trazio da se izjasni!? Mene iznenadilo ali sam se ipak pravio kao da prica o zimovanju na Vlasicu.
Poznajem jos slicnih primjera iz grada kao i javnog zivota. Meni je zanimljivo ko ''pobijedi'' od roditelja pa djetetu nabaci svoj nacionalni predznak a obicno uz to i vjeru, bezbeli.
Bosnjaci u ovim miksovima obicno budu istrajni u anacionalnom pristupu. Njih nacija i vjera ne zanima a djeca ''neka budu sta hoce''. Pogledajte pod scenarista ''Lud, zbunjen, normalan'', otac ''Dzulije Roberts''.
Jednom sam zavirio u FB profil sinova Mirze Delibasica, Darija i Danka, i glavu bih dao da su prigrlili pravoslavlje (mama Slavica) a nacionalno su mozda ostali Bosanci, zbog rahmetli Mirze.
Je li u pitanju ''srpska nadmoc i superiornost'', kako bi rekao Mladen Ivanic, jaci identitet, duza politicka i kulturna tradicija, dublje samopostovanje pa djeca kad odrastu i malo skontaju ko je ko na Balkanu pa nemaju dilemu?
Mahala kaze da se i Brano Jakubovic iz DK opredijelio s ona tri prsta sto me ne bi zacudilo. :-D
Opet, Drazen Zeric nije dijete iz mjesovitog braka; otac Nedzib, majka Semsa a pogledajte kako se uzruja na iole pitanja na temu nacije i vjere, pogledajte imena mu djece. Dobi Kolinda Hrvata ko na tacni. Sjetite se izvjesnog novinara Arsena Novalije, sina Fikreta!
Mislio sam, vjerujem da tu nisam sam, da se poslije Vukovara, Dubrovnika i Srebrenice ne ide tako rado u Srbe ali nije tako.
Zasto je ''in'' biti Srbin?
I šta to tebe tangira, nije mi jasno. Nek bude šta ko hoće, svaki čovjek se rađa kao biće koje ima pravo na slobodu svijesti i savjesti. To što balkanski primitvci nisu u stanju shvatiti, a pogotovo ljudi iz jednonacionalnih porodica njihov problem. Plemensko razmišljanje i tumačenje stvarnosti dovelo nas je tu gdje jesmo, da su se narodi se razdvojili da služe poglavicama. Posljedice tog razdvajanja ogledaju se u i tome da se jedan dio ljudi opredjeljuje da bude "konsitutivna manjina" jer će se lakše proguratim na položaje, nego kao Ostali. Nije prvi put da se vjerski ili nacionalni pragmatizam pojavljuje u Bosni. Što više vrijeme prolazi, sve više shvatam da kada god insistiranje na nacionalnom postane bitno, raste i broj konvertitata. Ali shvatam i da to ne treba da bude ni moja ni tuđa briga, svak ima pravo da bude šta hoće i dok drugom ne ugrožava isto.
:thumbup: :thumbup:
General War

#60 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by General War »

insomnia78 wrote:Glupo kolega, glupo. I u dijaspori moras biti nesto
...japanac? :D
zrakomlat

#61 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by zrakomlat »

arzuhal wrote:Zato što se Srbi bave sportom, bildaju, vole tetovaže, čast i humanitarni rad.
:lol:
General War

#62 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by General War »

arzuhal wrote:Zato što se Srbi bave sportom, bildaju, vole tetovaže, čast i humanitarni rad.
:mastakazes:
...i izgleda po rijecima camila durakovica i Ahmetovica najveci donatori za srebrenicu u 2017 godini...ali to ne pase...
arzuhal

#63 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by arzuhal »

General War wrote:
...i izgleda po rijecima camila durakovica i Ahmetovica najveci donatori za srebrenicu u 2017 godini...ali to ne pase...
Ne znam ja to, tamo gdje nisam bio, ne znam šta se desilo i šta se radi, mene zanima samo općina Novi Grad, Sarajevo. Novi Grad, Novi Grad i samo Novi Grad. A Vučić je meni kralj Balkana.
General War

#64 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by General War »

Banksy wrote:
shake69 wrote:

:thumbup:
breuer

#65 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by breuer »

eh da vidim tog koji će meni govoriti šta sam i određivati što ću biti...

...da ga nabijem i njega i njegov "identitet"
kiligonzales

#66 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by kiligonzales »

shake69 wrote:Skoro je dvadeset i pet godina od zavrsetka ratova u bivsoj YU ako ne racunamo kratku kosovsku Milosevicevu avanturu i NATO napade. Zanimljivo je pratiti tzv.nacionalno osvjestavanje balkanskih naroda a unutar toga posebno nacionalno opredjeljivanje ljudi iz mjesovitih brakova.
Poznajem ozbiljnog profesora, doktora nauka, skroz probosanski opredijeljen, otac Hrvat, mama Srpkinja, ali drug K. veli – ''posto sam ja Srbin...'', u nekoj neobaveznoj prici gdje niko nije trazio da se izjasni!? Mene iznenadilo ali sam se ipak pravio kao da prica o zimovanju na Vlasicu.
Poznajem jos slicnih primjera iz grada kao i javnog zivota. Meni je zanimljivo ko ''pobijedi'' od roditelja pa djetetu nabaci svoj nacionalni predznak a obicno uz to i vjeru, bezbeli.
Bosnjaci u ovim miksovima obicno budu istrajni u anacionalnom pristupu. Njih nacija i vjera ne zanima a djeca ''neka budu sta hoce''. Pogledajte pod scenarista ''Lud, zbunjen, normalan'', otac ''Dzulije Roberts''.
Jednom sam zavirio u FB profil sinova Mirze Delibasica, Darija i Danka, i glavu bih dao da su prigrlili pravoslavlje (mama Slavica) a nacionalno su mozda ostali Bosanci, zbog rahmetli Mirze.
Je li u pitanju ''srpska nadmoc i superiornost'', kako bi rekao Mladen Ivanic, jaci identitet, duza politicka i kulturna tradicija, dublje samopostovanje pa djeca kad odrastu i malo skontaju ko je ko na Balkanu pa nemaju dilemu?
Mahala kaze da se i Brano Jakubovic iz DK opredijelio s ona tri prsta sto me ne bi zacudilo. :-D
Opet, Drazen Zeric nije dijete iz mjesovitog braka; otac Nedzib, majka Semsa a pogledajte kako se uzruja na iole pitanja na temu nacije i vjere, pogledajte imena mu djece. Dobi Kolinda Hrvata ko na tacni. Sjetite se izvjesnog novinara Arsena Novalije, sina Fikreta!
Mislio sam, vjerujem da tu nisam sam, da se poslije Vukovara, Dubrovnika i Srebrenice ne ide tako rado u Srbe ali nije tako.
Zasto je ''in'' biti Srbin?
Zato sto najbolje lazu. Kad te mami i medom te hrani, kad te namami onda te potamani. :D
General War

#67 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by General War »

arzuhal wrote:
General War wrote:
Ne znam ja to, tamo gdje nisam bio, ne znam šta se desilo i šta se radi, mene zanima samo općina Novi Grad, Sarajevo. Novi Grad, Novi Grad i samo Novi Grad. A Vučić je meni kralj Balkana.
Idi u...i ja se upecah :D :lol:
Fudo387

#68 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by Fudo387 »

Lako je Zeru prozivat, haj nek neko nesta kaze onom Gratzu...eee
Pa da ga onaj Kuratz nacepi.
putokaz1

#69 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by putokaz1 »

Ako si Srbin u Goraždu s 500 glasova uđeš u BPK i u Dom Naroda FBIH
Itekako je IN
arzuhal

#70 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by arzuhal »

Fudo387 wrote:Lako je Zeru prozivat, haj nek neko nesta kaze onom Gratzu...eee
Gratz je meni King, k'o Hans King, k'o King Kong. Čovjek promijenio ime i prezime a ost'o musliman, pa ĐŽE TO IMA? :mrgreen:
shake69

#71 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by shake69 »

Eee, necemo tako Dino. Gratz otvoreno slika na FB docek iftara i tako to, sto ce reci da je on odavno u toru, samo malo politicki zonglira s vlastitim imenom ne bi li se dopao glasacima iz reda tzv.liberala.
General War

#72 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by General War »

putokaz1 wrote:Ako si Srbin u Goraždu s 500 glasova uđeš u BPK i u Dom Naroda FBIH
Itekako je IN
Nije to prvi put takva matematika za sve kategorije postoiji odvajkada...vec vidjeno na izborima 90
Fudo387

#73 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by Fudo387 »

shake69 wrote:
Eee, necemo tako Dino. Gratz otvoreno slika na FB docek iftara i tako to, sto ce reci da je on odavno u toru, samo malo politicki zonglira s vlastitim imenom ne bi li se dopao glasacima iz reda tzv.liberala.
Aha, e onda je dobro,
Eto, cojek iftari.
:lol:
HAVANA

#74 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by HAVANA »

insomnia78 wrote:Glupo kolega, glupo. I u dijaspori moras biti nesto
Isto sam tamo sto i ovde.Bosanac.Mozes ti vikat sta hoces,jal si bosanac, jal hercegovac.A to nesta vjera naka,nesta...to kad kuci dodje nek pita.Sta te boli kurac sta sam i kome se molim,i molim li se ikako.Nikad me vala belgijanci nisu ni peglali sa tim ni ispitivali.Jel turko il marokanac,odma ide suplja. Iššš...
triconja

#75 Re: ZASTO JE ''IN'' BITI SRBIN?

Post by triconja »

insomnia78 wrote:Ssmo su opet i ovi izabrali
Image
:lol: :lol: :lol:
Ja bolida breco mila :lol: :lol: :lol: . Ne kae dzaba onaj pop herojin los i nikakav :lol: :lol: :lol:
Locked