Usrani, govancad...
Za Nauru sam čula naravno, čak šta više morala da čujem
Jednu nauranku na urankuarzuhal wrote:nauranku?HAVANA wrote:Eh.Ne da mi zena.
Pametni ovi uhljebi, nema TVa nema časopisa. Zato kad dođu prvi put u UK vilica do poda.supercali wrote:Svi na budzetu jebli sebe
Bez da sam pročitao išta osim prvog posta - ja znam, ja znam!arzuhal wrote:Morali ste kliknuti da vidite o čemu se radi? O nepoznatoj planeti? Nekoj drevnoj kraljici? Novoj marki donjeg veša? Aferim onima koji su već čuli za Nauru!
...
Čemu, dakle, i zašto ova tema? To je veoma zemaljsko, zemljansko ili čovječansko pitanje koje nema velikog smisla. A može valjati i za kviz kakav ili ukrštenicu...
What happens in Nauru, stays in NauruBloo wrote:Jao arzy rekao ruznu rijec...![]()
cyprus wrote:135. NAURU
Broj stanovnika: 10 hiljada
BDP po stanovniku: 5000 $
Broj takmičara: 2
Populacijski gledano, Nauru je poslije Vatikana najmanja država svijeta. Kako Vatikan nema olimpijce, onda možemo konstatovati da je Nauru najmalobrojnija nacija koja očestvuje na olimpijskim igrama. Da bih bolje dočarao njihovu veličinu, reći ću ovako: više stanovnika živi u Boljakovom Potoku, nego na ovom malom ostrvu usred Tihog okeana. Sa njegove zastave je moguće pročitati i geografski položaj Naurua - žuta linija predstavlja ekvator, a 12-kraka zvijezda (za 12 domordačkih plemena) lokaciju ovog ostrva. Osnova ekonomskog razvoja ove države je dugo bila eksploatacija fosfata, ali kako su njene rezerve skoro pa iscrpljene, Nauru sada sve više ovisi od pomoći i saradnje sa Australijom.
Nauru je formalno nezavisan od 1968. godine, ali na olimpijskim igrama učestvuje tek od 1996. godine. Shodno svojoj veličini, nikada nije poslao više od tri predstavnika. Većinom su to bili dizači tegova. Najuspješniji među njima je bio Itte Detenamo, višestruki šampion Okeanije u najtežoj konkurenciji, a na olimpijskim igrama je obično ostvarivao plasman oko solidnog 10-og mjesta. Što se tiče timskih sportova, na Nauruu se generalno igraju samo ragbi sedam i australski fudbal (sličan američkom). Zanimljivo je da je fudbalska reprezentacija Naurua (onog pravog fudbala) jedina bez poraza na svijetu. Naime, ista se okupila samo jednom - u duelu protiv radnika sa Solomonskih Ostrva na Nauruu - i pobijedila.
Igre u Riju su bile šeste na kojima je učestvovao Nauru, i moglo bi se reći najuspješnije za njih. Historijski uspjeh im nije međutim donio dizač tegova, kako bi se to moglo očekivati, obzirom da je isti završio samo ispred onih koji su se precijenili pa nisu mogli dići postavljene težine u izbačaju, nego džudista Ovini Uera. On je naime uspio da u prvom kolu pobijedi protivnika iz Beliza, i to iponom. U narednoj rundi je naišao na teškog protivnika - Gruzijca Lipartelianija, inače prvaka Evrope, tako da nije mogao dalje, ali se i ovo može smatrati jednim od najvećih sportskih uspjeha ove minijaturne državice u historiji...
Ovini Uera
Hrkljuši sa jajastom loptom... Eto nisuhaubica_i_to_teshka wrote:@cyprus
americki i australski fudbal nisu ni slicni, naprotiv...
‘australijski fudba"cyprus wrote:Hrkljuši sa jajastom loptom... Eto nisuhaubica_i_to_teshka wrote:@cyprus
americki i australski fudbal nisu ni slicni, naprotiv...![]()
Doduše, možda je sličniji ragbiju...
Štreberčina...horkesh wrote:Bez da sam pročitao išta osim prvog posta - ja znam, ja znam!arzuhal wrote:Morali ste kliknuti da vidite o čemu se radi? O nepoznatoj planeti? Nekoj drevnoj kraljici? Novoj marki donjeg veša? Aferim onima koji su već čuli za Nauru!
...
Čemu, dakle, i zašto ova tema? To je veoma zemaljsko, zemljansko ili čovječansko pitanje koje nema velikog smisla. A može valjati i za kviz kakav ili ukrštenicu...
Jer je Nauru jedna od država koje su priznale Južnu Osetiju, od juče aktuelnu u BiH

Daj mi, bolan, zasluženu peticu i pusti me da uživam u njojarzuhal wrote:
Štreberčina...
mousstapha wrote:Ima li ovaj Nauru tekst himne? Jesu i u tome bolji od nas![]()
Ovo nešta katoličko hamancyprus wrote:mousstapha wrote:Ima li ovaj Nauru tekst himne? Jesu i u tome bolji od nas![]()
Ko bi reko da na ovolišnom ostrvu religijska struktura može izgledat vako:arzuhal wrote:Ovo nešta katoličko haman![]()
Hakuna Matata!

Šta su i kako su prepuštam vama da polijepite etikete i razotkrijete stvaricyprus wrote:Ko bi reko da na ovolišnom ostrvu religijska struktura može izgledat vako:arzuhal wrote:Ovo nešta katoličko haman![]()
Hakuna Matata!
![]()
Mada, u suštini, sve ćafir do ćafira