isto kao i sa švicarcima moraš biti dobro informiran
ja sam preskočio jedan korak pa su nas odbili
Masni novci se odvajaju, slazem se, i sistem se odavno raspao, ali jednostavno premalo je onih sto uplacuju - to su samo zaposleni u drzavi, a lijecenje je besplatno za djecu i omladinu, penzionere, nezaposlene (koliko ih je na birou samo radi zdravstvenog). I ovo sve treba tako, najugorzenije kategorije moraju imati zdravstvenu zastitu, da me neko pogresno ne shvati, ali treba osmisliti sistem da drzava onda nekako namakne i za ove sto ne uplacuju (utopija, znam).Capsicum wrote:Ma dajte ljudi, kakva refundacija. Pa napravili su sistem ko iz nadrealista. Nazoveš broj pa ti se javi baba itd. Znači sistem toliko komplikovan da ga u praksi teško iko može iskoristiti. Ko ima vremena da to sve ganja? Sve je to zamajavanje. Masni novci nam se odbijaju za plate, a mi treba da ganjamo neke refundacije za usluge koje bi nam bolnice trebale pružiti u okviru osnovne zdravstvene zaštite. To je kriminal. Al hajmo se radije diviti tome što nam se neko nasmiješio u bolnici. Nije nam pružena usluga, ali eto dobili smo osmjeh. Živjela velika menadžerica, prva u Bošnjaka...
Odavdje treba bježat što prije.
Samo da prijavim da su mi refundirani troškovi u punom iznosu u roku od nekih 45 dana, kako mi je i rečeno.she+ wrote:Rečeno mi je da će se troškovi refundirati za nekih mjesec i po i da će novac poštar donijeti na vrata. To još uvijek iščekujem.
nije se sistem raspao, seka ga unistava. hoce kcus da izvuce iz "dubioze". dok to ne uradi ovako ce biti. a para ima.vrapcic wrote:Masni novci se odvajaju, slazem se, i sistem se odavno raspao, ali jednostavno premalo je onih sto uplacuju - to su samo zaposleni u drzavi, a lijecenje je besplatno za djecu i omladinu, penzionere, nezaposlene (koliko ih je na birou samo radi zdravstvenog). I ovo sve treba tako, najugorzenije kategorije moraju imati zdravstvenu zastitu, da me neko pogresno ne shvati, ali treba osmisliti sistem da drzava onda nekako namakne i za ove sto ne uplacuju (utopija, znam).Capsicum wrote:Ma dajte ljudi, kakva refundacija. Pa napravili su sistem ko iz nadrealista. Nazoveš broj pa ti se javi baba itd. Znači sistem toliko komplikovan da ga u praksi teško iko može iskoristiti. Ko ima vremena da to sve ganja? Sve je to zamajavanje. Masni novci nam se odbijaju za plate, a mi treba da ganjamo neke refundacije za usluge koje bi nam bolnice trebale pružiti u okviru osnovne zdravstvene zaštite. To je kriminal. Al hajmo se radije diviti tome što nam se neko nasmiješio u bolnici. Nije nam pružena usluga, ali eto dobili smo osmjeh. Živjela velika menadžerica, prva u Bošnjaka...
Odavdje treba bježat što prije.
Ako podjemo od svojih uzih i sirih porodica sigurno cemo se sokirati kada shvatimo da jedno ili dvoje (koji rade i kojima se odbije dio plate za zdravstveno) izdrzavaju petero i vise ljudi... a najcesce (na zalost) jedno radi, a supruznik na birou, dvoje djece, majka, otac penzioneri.... i ispadne da jedno izdrzava sestoro. Neodrzivo realno.
Ne moras ni povlacitiBlack swan wrote:povlačim što sam rekao i hvalio
jučer 4 sata čekanja
doktor na godišnjem bio mjesec
pa se valjda nakupilo u jednom danu ljudi za 4-5 tjedana što bi bili rapsoređeni
doktor kasnio oko sat
onda
prvo hitni
pa ležeći
pa RVI
pa borci 1982. godište
onda preko raznih štela
onda oni bučni
onda normalni ljudi
( ja sam samo promatrač)
Ma to je to.Capsicum wrote:Bolnica ne pruža uslugu zbog koje postoji, a ono u kontru odmah hvali direktoricu koja je uvela red?! Da li ste normalni?!
https://www.klix.ba/vijesti/bih/kcus-mj ... /180209017Kao razlog nedostatka reagenasa, iz KCUS-a navode veoma komplikovan i složen postupak javne nabavke, ali i nerazumijevanje Agencije za javne nabavke i Ureda za razmatranje žalbi za prirodu nabavke dijagnostičkog materijala za rad zatvorenih sistema, odnosno aparata koji koriste samo određene reagense.
ponovljeni postupci:she+ wrote:odluke za pokretanje sva tri postupka sa 21.7.2017.godine
1) Poziv za dostavljanje ponuda u pregovaračkom postupku za nabavku: "Reagensi i potrošni materijal aplikabilni na tehnologiju Architect ci8200 (Integracija i ) i Cell Dyn 1800 u vlasništvu za potrebe O.J. Klinička mikrobiologija i O.J. Klinička hemija i biohemija KCUS-a"
obrazac za cijenu ponude http://ukcs.ba/uimages/Anex_3_3.pdf
2) Poziv za dostavljanje ponuda u pregovaračkom postupku za nabavku: "Reagensi i potrošni materijal aplikabilni na tehnologiju Cobas 6000 (integracija i ) u vlasništvu za potrebe O.J. Klinika za nuklearnu medicinu i endokrinologiju i O.J. Klinička hemija i biohemija KCUS-a"
obrazac za cijenu ponude http://ukcs.ba/uimages/Anex_3_2.pdf
3) Poziv za dostavljanje ponuda u pregovaračkom postupku za nabavku: "Reagensi i potrošni materijal aplikabilni na tehnologiju V4600, V5600, Vitros ECIQ i Vitros 350 u vlasništvu za potrebe O.J. Klinička hemija i biohemija KCUS-a"
obrazac za cijenu ponude http://ukcs.ba/uimages/Anex_3_1.pdf

Black swan wrote:sve je to bilo bolje za vrijeme samodoprinosa
Najbolje je kada se sam čovjek uvjeri. Još ako trebaš kakve nalaze, e onda nastupa "nema reagenasa, evo vam telefon pa zovite..." a vi zovete danima, nedjeljama, mjesecima ili se ne javlja ili ako se javi "nema i dalje zovite..." i tako u krug. HVALA TI SEKO ŠTO NAS USREĆI!Black swan wrote:povlačim što sam rekao i hvalio
jučer 4 sata čekanja
doktor na godišnjem bio mjesec
pa se valjda nakupilo u jednom danu ljudi za 4-5 tjedana što bi bili rapsoređeni
doktor kasnio oko sat
onda
prvo hitni
pa ležeći
pa RVI
pa borci 1982. godište
onda preko raznih štela
onda oni bučni
onda normalni ljudi
( ja sam samo promatrač)
Moja majka je slikala koljena u DZ Omer Maslić a kasnije smo išli privatno kod dr. Dizdara i on je pristupom elektronskom medicinskom kartonu mogao da pregleda njene snimke na računaru u svojoj ordinaciji. Tako da vjerujem da su snimci koje su Vama uslikali također u digitalnoj formi vezani uz Vaš elektronski medicinski karton. Pokušajte to provjeriti u ambulanti porodične medicine jer oni vode te kartone i imaju potpun pristup.moja tetka wrote:u kcus sarajevo sam rentenski imala snimanje. molim vas koji je postupak da dodjem do tog snimka jer zelim drugo mišljenje.............. hvala
O'zone wrote:Moja majka je slikala koljena u DZ Omer Maslić a kasnije smo išli privatno kod dr. Dizdara i on je pristupom elektronskom medicinskom kartonu mogao da pregleda njene snimke na računaru u svojoj ordinaciji.
Mislim da privatnici nisu uvezani u medit. Tražite da vam isprinta nalaz vaš doktor porodicne medicineshe+ wrote:O'zone wrote:Moja majka je slikala koljena u DZ Omer Maslić a kasnije smo išli privatno kod dr. Dizdara i on je pristupom elektronskom medicinskom kartonu mogao da pregleda njene snimke na računaru u svojoj ordinaciji.![]()
Otkud privatniku pristup tim nalazima?
Pa vjerujem i da su privatne ordinacije i klinike vezane u sistem..bumerangss wrote:Mislim da privatnici nisu uvezani u medit. Tražite da vam isprinta nalaz vaš doktor porodicne medicineshe+ wrote:O'zone wrote:Moja majka je slikala koljena u DZ Omer Maslić a kasnije smo išli privatno kod dr. Dizdara i on je pristupom elektronskom medicinskom kartonu mogao da pregleda njene snimke na računaru u svojoj ordinaciji.![]()
Otkud privatniku pristup tim nalazima?
Nema u amb pm, nema rtg snimka, samo ocitanje. Takodjer nema nalaza od cmzO'zone wrote:Moja majka je slikala koljena u DZ Omer Maslić a kasnije smo išli privatno kod dr. Dizdara i on je pristupom elektronskom medicinskom kartonu mogao da pregleda njene snimke na računaru u svojoj ordinaciji. Tako da vjerujem da su snimci koje su Vama uslikali također u digitalnoj formi vezani uz Vaš elektronski medicinski karton. Pokušajte to provjeriti u ambulanti porodične medicine jer oni vode te kartone i imaju potpun pristup.moja tetka wrote:u kcus sarajevo sam rentenski imala snimanje. molim vas koji je postupak da dodjem do tog snimka jer zelim drugo mišljenje.............. hvala
Jel odgovaraš u ime @Moja tetka ili općenito?nepass1 wrote: Nema u amb pm, nema rtg snimka, samo ocitanje. Takodjer nema nalaza od cmz