Zivot manjina u BiH

Rasprave na razne teme... Ako ne znate gdje poslati poruku, pošaljite je ovdje.

Moderators: Benq, O'zone

Ironman_88

#51 Re: Zivot manjina u BiH

Post by Ironman_88 »

sadie_forever wrote:
ma glupost,ovo nije moje iskustvo
Ako si manjina u Bihaću, molim te podijeli svoju priču sa nama - ako nisi, molim te objasni nam na čemu tvoja iskustva baziraju.
djana h

#52 Re: Zivot manjina u BiH

Post by djana h »

demagog wrote:
djana77 wrote:
demagog wrote:I sam sam pretpostavio da je velicina grada bitna po tom pitanju zbog relativne anonimnosti u vecim gradovima.

Koliko sam upratio po medijskim izvjestajima cini mi se da su sela grupisana po nacionalnoj pripadnosti (vjerujem da su i prije rata u dobroj mjeri bila, a sad pogotovo) tako da je najzanimljivija situacija u tim sredinama srednje velicine.
Kako misliš najzanimljivija situacija? :-D
Misliš da je zanimljivo čuti ili pročitati kako je ljudima koji žive svoj teški život,boreći se sa nedostatkom posla,tolerancije ili nečeg trećeg ili ti je zanimljivo kao posmatranje nekog plemena u srednjoj Africi?
Pa i to pleme u srednjoj Africi su isto tako ljudi koji zive svoj teski zivot i bore se sa ovakvim ili onakvim problemima.
Situacija ovih manjinaca mi je zanimljiva kao nekakav indikator popravljanja stanja (ili pogorsanja ili stagnacije) na nivou obicnih ljudi. Mozda nekoga moze povrijediti kad ja iz daljine analiziram njegovu muku i nalazim da je to zanimljivo ali cini mi se da ima neki siri znacaj u tome.
Uzgred, mnogim ljudima je interesantno citati o tudjim nevoljama pa su crne hronike u medijima vrlo popularne. Ako mene sutra neko izbode nozem ljudi ce uz kafu citati o mojoj muci i mnogima ce biti zanimljivo.
:D
Nema potrebe za opravdavanjem, samo smo ljudi.
Pošto voliš da razmišljaš, evo jedno pitanje, onako, za uz kafu, kako bi se osjećao da tvoje dijete mora uciti jezik većinskog naroda?
Nisam navela kojeg, a ti sebi uzmi slobodu i zamisli koji god želiš.
Onako, baš se uživi i predoči sebi tu situaciju i napiši kako bi se osjećao i sta bi eventualno uradio.
Ne, nema nigdje ići odatle, bez odlaska i revolucionarnih misli.
Samo da napomenem da imam pravo pametovati na ovoj temi jer sam pripadnik manjine u jednom vrlo trusnom području :mrgreen:
demagog

#53 Re: Zivot manjina u BiH

Post by demagog »

djana77 wrote: Pošto voliš da razmišljaš, evo jedno pitanje, onako, za uz kafu, kako bi se osjećao da tvoje dijete mora uciti jezik većinskog naroda?
Onako, baš se uživi i predoči sebi tu situaciju i napiši kako bi se osjećao i sta bi eventualno uradio.
Najlakse pitanje koje si mi mogla postaviti :-D
Ne bi mi smetalo uopste posto bosanski/srpski/hrvatski smatram jednim jezikom kojem su iz politickih i nacionalno-romanticarskih razloga data 3 razlicita imena uz vjestacko napuhavanje varijacija koje postoje u svakom jeziku. Osim toga zivim vani i ne smeta mi uopste sto svaki dan govorim jezik ovdasnjeg vecinskog naroda.
Samo da napomenem da imam pravo pametovati na ovoj temi jer sam pripadnik manjine u jednom vrlo trusnom području :mrgreen:
Pa hajde, ispricaj svoja iskustva :)
Truba
Grijem se na: Plin i struju
Horoskop: Vodolija

#54 Re: Zivot manjina u BiH

Post by Truba »

svi mi imamo problema
svi su ljudi isti
nebo je svuda plavo
ali je bolje biti sa svojima i među svojima
imat ćeš iste probleme
samo će oni biti
(n-1)
triconja

#55 Re: Zivot manjina u BiH

Post by triconja »

Black swan wrote:svi mi imamo problema
svi su ljudi isti
nebo je svuda plavo
ali je bolje biti sa svojima i među svojima
imat ćeš iste probleme
samo će oni biti
(n-1)
Upravo, homogenost je najbolja. :thumbup:
moonca

#56 Re: Zivot manjina u BiH

Post by moonca »

kako bi se osjećao da tvoje dijete mora uciti jezik većinskog naroda?
Bolje da uci kao dijete nego da mu to bude uslov i da mora po stare dane. :roll:

E, da smo bili pametni u YU pa ucili uporedo slovenski, njemacki.... :wink:
mali jomu

#57 Re: Zivot manjina u BiH

Post by mali jomu »

Politika od ljudi pravi razliku medju ljudima..... ljudi je ne prave.
petunija

#58 Re: Zivot manjina u BiH

Post by petunija »

Kao neko ko je žestoka "manjina" u BiH mogu reći da se srećem sa istim problemima kao i "većina" u sredinama gdje živim i radim.
Ljudi se ponašaju prema meni onako kako se i ja ponašam prema njima, u glavnom. Izuzetaka ima, pokvarenih i zločestih osoba ne fali ni u čijem okruženju.
mali jomu

#59 Re: Zivot manjina u BiH

Post by mali jomu »

petunija wrote:Kao neko ko je žestoka "manjina" u BiH mogu reći da se srećem sa istim problemima kao i "većina" u sredinama gdje živim i radim.
Ljudi se ponašaju prema meni onako kako se i ja ponašam prema njima, u glavnom. Izuzetaka ima, pokvarenih i zločestih osoba ne fali ni u čijem okruženju.

:thumbup: :thumbup: :thumbup:

Vjerovatno zivis vani..... u BiH je drugacije jer smo silom svega i svacega svi politicari, pa smo upali u tu rupu iz koje je tesko izaci....
Truba

#60 Re: Zivot manjina u BiH

Post by Truba »

mali jomu wrote:Politika od ljudi pravi razliku medju ljudima..... ljudi je ne prave.
kakvo je ovo djeca cvijeća sranje
pa nedavno je izašla studija da čak i djeca poznaju rasizam
i da se ne može zaobići HUMAN NATURE

hjuman nature je upravo ovakva kakvu imamo danas na planetu
sve ostalo je za sada UTOPIJA
petunija

#61 Re: Zivot manjina u BiH

Post by petunija »

mali jomu wrote:
petunija wrote:Kao neko ko je žestoka "manjina" u BiH mogu reći da se srećem sa istim problemima kao i "većina" u sredinama gdje živim i radim.

Vjerovatno zivis vani..... u BiH je drugacije jer smo silom svega i svacega svi politicari, pa smo upali u tu rupu iz koje je tesko izaci....
Bog te čuo :D
Na žalost ovdje živim. Ali realno, osjećam se kako sam i napisala
mali jomu

#62 Re: Zivot manjina u BiH

Post by mali jomu »

petunija wrote: Bog te čuo :D

Realno niko nije dobar..... od ovog svega, koprcamo se da izadjemo iz ove rupe u koju nas zatrpavaju,

vecina je regulare pa budi i ti, drzi se normale.... ovi ce se sami srusit jer, zeznuta je normala kad krene ljude vadit iz rupa.... :thumbup:
BadSanta

#63 Re: Zivot manjina u BiH

Post by BadSanta »

Black swan wrote: kakvo je ovo djeca cvijeća sranje
...
Živim u predgrađu Sarajeva, mama i ja rođene u Sarajevu, stari i mlađa sestra iz Hercegovine.
Kuća tatinih roditelja, Hrvata, koji su je izgradili prije rata.
Prije povratka u Sarajevo živili svi u zapadnom dijelu Mostara kao podstanari.

Sada svake zime djeca, po mojoj procjeni, ne starija od 12 godina nakupe snijega i
hop nama u prozore kuće. Kada je ljeto snijeg zamjene kruškama i hop
bubnu odmah do prozora moje sobe. Samo zato što su čuli od roditelja
da u toj kući živi neko zaboga toliko drugačiji po nečemu.
mali jomu

#64 Re: Zivot manjina u BiH

Post by mali jomu »

BadSanta wrote:
Živim u predgrađu Sarajeva, mama i ja rođene u Sarajevu, stari i mlađa sestra iz Hercegovine.

Sada svake zime djeca, po mojoj procjeni, ne starija od 12 godina nakupe snijega i

.... vi ste se zakacili sa djecom, i to ne zato ko ste i odakle ste :)

a ja svaki dan dobro ucim svoju djecu da se pravo u svemu.... pripaze od komsija, prvo da se dobro cuvaju od ne muslimana pa onda i muslimana.....

zajebali ste nas pravo...... a i mi sami sebe, tako da nece to vise nikad proci. :)

Iskustvo je zeznuta stvarka..... koju cu ako Bog da na djecu prenijeti za sva vremena.....
BadSanta

#65 Re: Zivot manjina u BiH

Post by BadSanta »

mali jomu wrote:
zajebali ste nas pravo...... a i mi sami sebe, tako da nece to vise nikad proci. :)

Iskustvo je zeznuta stvarka..... koju cu ako Bog da na djecu prenijeti za sva vremena.....
wtf :?

Neovisno o tome na što se ovaj post odnosi, moguće da sam pogrešno shvatila.
Mislim da je najbolje djecu ne opterećivati svojim iskustvima, usmjeravati ih naravno, ali ne prenositi
svoje misli (negativne) , već ih pustiti da izrastu sami u samostalnog čovjeka sa svojim 'ja'.
djana h

#66 Re: Zivot manjina u BiH

Post by djana h »

demagog wrote:
djana77 wrote: Pošto voliš da razmišljaš, evo jedno pitanje, onako, za uz kafu, kako bi se osjećao da tvoje dijete mora uciti jezik većinskog naroda?
Najlakse pitanje koje si mi mogla postaviti :-D
Ne bi mi smetalo uopste posto bosanski/srpski/hrvatski smatram jednim jezikom kojem su iz politickih i nacionalno-romanticarskih razloga data 3 razlicita imena uz vjestacko napuhavanje varijacija koje postoje u svakom jeziku. Osim toga zivim vani i ne smeta mi uopste sto svaki dan govorim jezik ovdasnjeg vecinskog naroda.
Pa hajde, ispricaj svoja iskustva :)
Ne?
Ne smeta ni meni,mada,lažem.Smeta malo jer djeca u osnovnoj uče maternji,a u srednjoj,ako nema dovoljno učenika za maternji,uče nematernji.
To je baš onako,malo bed.
A,de mi reci,imaš široka shvatanja i to cijenim,kako bi reagovao da moraš živjeti u jednoj zemlji ali učiti povijest ili zemljopis neke susjedne zemlje,a ne svoje?
To je baš onako malo bed,bed :-?

Veliš,iskustva :)
Moja iskustva su manje-više dobra.Nikoga ne diram,niko me ne dira.
Živimo povučeno,ne pravimo probleme,djecu učim toleranciji i suživotu,ne jer moram, već želim tako.
Priznaću,nemam drugog izbora ako želim da mi djeca odrastu mirno i sačuvaju vjeru u ljude.
Vidiš,stasale su generacije onih koji su naučeni da gledaju samo u jedno,a ono drugo ili treće je pogano i ne valja.Kako od takvih očekivati suživot?
A,neko ipak mora da živi tamo gdje je manjina,neko jer želi,a neko jer mora.
Takvi ljudi su kao karike.
Nije im zabavno,ali tebi možda jeste razmišljati o tome kakav život vode.
djana h

#67 Re: Zivot manjina u BiH

Post by djana h »

moonca wrote:
kako bi se osjećao da tvoje dijete mora uciti jezik većinskog naroda?
Bolje da uci kao dijete nego da mu to bude uslov i da mora po stare dane. :roll:

E, da smo bili pametni u YU pa ucili uporedo slovenski, njemacki.... :wink:
...hrvatski,srpski,...izvorni,ne onu šaradu koju su nama servirali :wink:
mali jomu

#68 Re: Zivot manjina u BiH

Post by mali jomu »

BadSanta wrote:
mali jomu wrote:

wtf :?

Neovisno o tome na što se ovaj post odnosi, moguće da sam pogrešno shvatila.
Mislim da je najbolje djecu ne opterećivati svojim iskustvima, usmjeravati ih naravno, ali ne prenositi
svoje misli (negativne) , već ih pustiti da izrastu sami u samostalnog čovjeka sa svojim 'ja'.

Sama pises da su djeca to od roditelja cula..... pa i moja djeca svaki dan cuju da niko ne valja dok se ne pokaze suprotno....

naravno uz moja "lijepa" zivotna iskustva sa ljudima koja sam prosao, pa da se slucajno se nebi zajebali kao sto sam se ja zajebao, imaju svaki dan casove o svim komsijama i gradjanima u lijepoj nam BiH. :)

( malo je grubo..... neka je, i jeste sve grubo i neka tako i ostane..... dok se ne pokaze suprotno)
BadSanta

#69 Re: Zivot manjina u BiH

Post by BadSanta »

@mali jomu moram priznati da nisam baš razumjela, ali neka ostavimo na ovome.
Samo onda nemojte pisati ovako nešto "Politika od ljudi pravi razliku medju ljudima..... ljudi je ne prave.",
kao što ste napisali iznad, par postova više. Jer očito je da baš vi pravite tu razliku, bez obzira
što se vadite na izliku da ta doza grubosti mora postojati iz nekog već vama znanog razloga.

I ne, ne persiram vas jer se nešto zajebavam, već jer je očita razlika u godištu među nama.
Samo, dok tako 'velikodušno' dijelite 'lijepa životna iskustva' sa svojom djecom zaboravljate da i
drugi i treći imaju svoju djecu koja ne žive iza stotinu brda i dolina već odmah tu, jedni drugi i treći
jedno do drugoga.

Ne želim se 'popišati' na vaše iskustvo, ali nemojte ni vi na moje gdje kao dijete nisam bila dovoljno
Hrvat u Mostaru, a sada nisam dovoljno Bošnjak u Sarajevu. I dalje mislim da bi starije generacije
trebale ustvari biti kuš i pustiti da djeca i mladi smisle neke svoje načine suživota.

No imamo drugačije poglede na stvari i ja poštujem vaš, pa makar to značilo da i dalje stružem
snijeg i kruške sa prozora.

U stvari sam, unatoč mogućoj razlici u godinama, željela komentirati zbog posta @Krokodajla
koji mi je bio...baš onako iskren i pa poučan na neki način.

Ugl. odjavljujem se
demagog

#70 Re: Zivot manjina u BiH

Post by demagog »

djana77 wrote: A,de mi reci,imaš široka shvatanja i to cijenim,kako bi reagovao da moraš živjeti u jednoj zemlji ali učiti povijest ili zemljopis neke susjedne zemlje,a ne svoje?
To je baš onako malo bed,bed :-?
To bi mi donekle islo na zivce ali kotira vrlo, vrlo nisko na listi mojih prioriteta. Znam da nisu svi kao ja i da su mnogi osjetljivi na to. Kad smo vec kod skolskih tema, hiljadu puta vise bi me nasekiralo kad bi mu recimo djeca u skoli govorila da je balija/cetnik/ustasa.
Inace, hvala sto cijenis sirinu mojih shvatanja, manjina si i u tome a ne samo u nacionalnom smislu :lol:
Vidiš,stasale su generacije onih koji su naučeni da gledaju samo u jedno,a ono drugo ili treće je pogano i ne valja.Kako od takvih očekivati suživot?
Ovo je vrlo deprimirajuce. :(
Connaisseur Karlin

#71 Re: Zivot manjina u BiH

Post by Connaisseur Karlin »

Krokodajl wrote:Povratnik, RS, Posavina.

Što se fizičke sigurnosti tiče, prijetnja svakako postoji, ali manje više to se svodi na pojedine periode godine, i iz godine u godinu je toga manje.

Najkritičniji su praznici i predizborne kampanje. Za Ramazan se često desi da se okupe tako u blizini džamije i urliču, ili puštaju nacionalističku muziku, pogotovo u "udarnim" terminima tipa prva teravija, lejeltul kadr.

Kada se dese kakve napetosti na višim instancama onda se to odma prenosi i na niže nivoe, recimo kada je bilo priznanje Kosova pun kurac grafita je pošaran diljem gradova RS, naravno Turci u prvom redu za klat, onda kada su ove presude i to, kada je bilo ono za 9. Januar i zabranu, pa referendum, pravo je napeto.

Što se tiče vlasti, nisam do sada primjetio da u toj papirologiji i birokratiji postoji neka segregacija jer nisi Srbin, odnosno jednako su neučinkoviti prema svima, čitaj - treba ti štela. Ako imaš sreću pa živiš u sredini gdje ima veći broj Bošnjaka i da pri tome neka od Bošnjačkih stranaka participira u vlasti onda imaš veće šanse da nađeš štelu.

Neke stvari moraš progutat i prešutit, državne institucije većinom imaju krsne slave i otvoreno se obilježavaju vjerski praznici, za božić ispred policije badnjak, pop kadi osveštava, školski praznik je Sveti Sava kada se i obilježavaju priredbe, plan i program je mahom prilagođen Srbima i Srpskoj kulturi/historiji, pa ti djeca znaju koliko kiše pada u Pirotu al ne znaju recimo gdje se nalazi Travnik.

Sport i sportske priredbe su uglavnom bazirane na praćenju Srpske reprezentacije, Srpskih uspjeha i Srpskih klubova, i to su dosta kritični trenuci i da živiš u RS molio bi Boga da BiH i Srbija nikad ne zaigraju ni u čemu, a još manje da Bosna pobjedi, pogotovo u fudbalu recimo.

Ne mora značiti da ćeš se ti naići na udaru direktno, ali indirektno sigurno da, jer ćep zasigurno hodajući ulicom naslušati se prijetnja i prozivki, ja sam slične slušao kada su se tek obnavljale džamije pa je ljudima smetao ezan, pa smanjiš ezan pa im smeta zastava za Bajram, najradije bi opet srušili džamiju, prošle godine je u Doboju organizovan iftar na otvorenom ispred džamije u organizaciji neke Turske organizacije, "navijači" partizana i zvezde uz popratnu ikonografiju su rastjerali narod.

Sa nekim stvarima naučiš živit, recimo da ti na kući ispred bandere bude zalijepljen poster Srpske Radikalne Stranke i Šešeljovom facom u vrijeme predizborne kampanje, da se ulice zovu "Srpskih Sokolova" "Vojske Republike Srpske" pa do "Đenerala Draže".

Za prigodne praznike se naravno održavaju i prigodne manifestacije, promocija knjige "Četnički pokret i otpor na Vučijaku" ili tako nešto, pa onda bivši borci RS paradiraju ulicama noseći zastave, što je sve zakonski uredu, ali kao nekome koji je prošao golgotu od te iste vojske, kojem je kuća spaljena, porodica pobijena, nije ti svejedno kada to sve gledaš jer evocira uspomene.

Teško je djeci objasniti neke stvari, pogotovo kada su mlađa, zašto ne možeš na trgu gledati prenos utakmice BiH kao što to rade u Tuzli, Sarajevu, zašto ne možeš auto okititi zastavama i svirati ulicom kada pobjedi, zašto na tjelesni ne može obuć pjanićev dres a drugar iz klupe može kolarova.

Ne kažem da bi se išta desilo, ne znam, al jednostavno želiš kao roditelj izbjeći neugodnosti eventualne poučem ličnim iskustvom.

Kada su svadbe i svatovi to je isto dosta "gutavo" na stranu koreografija, al ako imaš koga da se ženi u komšiluku, nije svejedno kada u jedan-dva u jutro slušaš marš na Drinu i rafale u zrak, ostanu posljedice jbg. čovjek si.

Nekad, nako nekog dužeg perioda duševnog mira (kada prođe recimo par mjeseci bez ikakvih trzavica) i onda kada se desi nešto što te jednostavno pogodi i evocira opet uspomene, ja sam takav trenutak imao kada su Hrvatski generali oslobođeni, do tog trenutka par sedmica ili mjeseci bilo je sve ok, i onda počneš živit punim plućima, čiste glave, i onda sud oslobodi Markača i Gotovinu, i onda odjednom preko noći kao da se sve povampiri.

Čitav kraj oblijepljen plakatima đavola sudije Merona, heroja Ratka Mladića i Radovana Karadžića, "Duvaće oluja u suprotnom smjeru", nož žica srebrenica, i onda to te jednostavno tako sjebe da par dana nemoš doći sebi, naravno ako živiš u sredini sa malo povratnika teško ti je to s kime i podijeliti, nemoš otići na kafu tek tako i pričati o nekim stvarima koje te pritišću, jer ne znaš ko sluša, a uvijek je nešto tu, zaustavi te policija isto ti nije svejedno, jer isti policajac je i sada ko i 92-e, isti oficir, isti političari, iste face, samo nova odijela.

Odeš na pijacu kupiti kupus, na istom štandu i kalendari sa likom predsjednika Karadžića.

Predizborna kampanja, u jutro te budi golf dvojka i "Hriste Bože presveti i sveti, Srpska zemlja kroz oblake leti", uz poziv na "zbor te i te stranke u tu i tu tad i tad".

Fizičkog nasilja nema više, al psihičko je itekako tu.

Normalan ostat nećeš.

P.S.

Kao nepripadnik VRS isto tako nemaš nikakve beneficije iako si bio borac u ratu jelte, pa prava ostvaruješ na tlu Federacije, a ako živiš daleko od Federacije onda je to zajebano, jer valja ići u Tuzlu, Bihać, Sarajevo rješavati papirologiju.
odlican post :thumbup:

zar je moguce da se osobe iz Federacije jos uvijek cude prici poput Krokodajlove :shock: pa gdje vi zivite :run:
vjesticanametli

#72 Re: Zivot manjina u BiH

Post by vjesticanametli »

petunija wrote:
mali jomu wrote:

Bog te čuo :D
ona ti zivi na jahorini :mrgreen: begonijo pozz :)
petunija

#73 Re: Zivot manjina u BiH

Post by petunija »

:lol:
Ne više, preselila na Ravnu :D
Đe si ti, nedostaješ :kiss:
nepass1

#74 Re: Zivot manjina u BiH

Post by nepass1 »

pa u gorazdu je bilo par svadbi sa srpskim zastavama i ostalim folklorom pred opstinom, nije bilo incidenta. na prvi dan ramazana cak i zakupljen hotel na trgu uz muziku, pucanje, zastave i sta sve ide uz svadbu, takodjer bez incidenta.
dok je u visegradu policija morala obebjedjivati svadbu srba i bosnjakinje zbog prijetnji da ce biti svega.
Truba

#75 Re: Zivot manjina u BiH

Post by Truba »

BadSanta wrote:
Black swan wrote: kakvo je ovo djeca cvijeća sranje
...

najbolje je živjeti među svojima...
kad nastane problem znaš da je neko problematičan i nije problem u vjeri i naciji :D

govorimo o idealnim uvjetima... što je utopija

uvijek će biti razlike među ljudima... gdje nema vjere i nacije tu je nešto drugo
uvijek se iskopa nešto drugo...
znam dole u hercegovini dva sela hrvatska katolička dijeli ih jedno malo brdo... toliko napetosti, ljubomore, natjecanja...natezanja...između njih da je za ne povjerovati
jedni naprave crkvu... drugi odmah veću... jedni naprave stadion drugi odmah stadion... neš ne vole kad im cure ganjaš u tom selu...problemi nastaju...među djecom u školi uvijek tuče na nogometu
al se u zagrebu vole :D :lol:
Post Reply