Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
- cyprus
#51 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Možda je mali offtopic, ali mene zanima zašto Miljacka nije zagrađena na mjestima gdje se korito strmo spušta... Po meni je samo pitanje vremena kad će se neko novi skotrljat...
Sad kad imam dijete koje uskoro treba prohodat, počeo sam uočavat neke stvari koje mi ranije nisu padale na um, pa u velikoj sam dilemi da li da ga puštam da slobodno trči kroz Vilsonovo i pogotovo kroz Aleju lipa, gdje stmina ide odmah uz trotoar, a ograda postoji tek u jednom manjem sektoru...
Sad kad imam dijete koje uskoro treba prohodat, počeo sam uočavat neke stvari koje mi ranije nisu padale na um, pa u velikoj sam dilemi da li da ga puštam da slobodno trči kroz Vilsonovo i pogotovo kroz Aleju lipa, gdje stmina ide odmah uz trotoar, a ograda postoji tek u jednom manjem sektoru...
-
kakavdanakneiskustvu
#52 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
sherbett wrote:Ne znam.. ja sam zagrepcanka pa sam navikla na Savu.. Miljacka je naspram nje potok.. i sad tek vidim i cujem kako zna biti opaka i opasna. Al nije za cuditi se jer to je rijeka. Potok pa nosi sve kamoli rijeka.
A ove teze o plivanju.. ne moze se usporedjivati plivanje u moru na koje smo navikli, sa plivanjem u rijeci. Osim razlike u gustoci vode i drugacijem otporu koji stvara, a na koji nismo navikli, rijeka je hladnija i ima jace strujanje.. plus ima virove koji vuku dolje.
Al pridruzujem se onima koji se cude ovome da upadnes u rijeku. Mislim, moglo je svasta bit razlog, ali opet.. mislim da se ne upada u rijeku samo tako
da,bas je cudno kako neko tek tako moze upasti u miljacku,a jbg kad vec upadne sa visine od desetak metara vec je moguce da osoba ima lomove,teze povrede
- muha_sa
#53 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
za malim djetetom moraš trcat i stalno ga na oku držat i u parku a kamli uz obalu rijekecyprus wrote:Možda je mali offtopic, ali mene zanima zašto Miljacka nije zagrađena na mjestima gdje se korito strmo spušta... Po meni je samo pitanje vremena kad će se neko novi skotrljat...
-
kakavdanakneiskustvu
#54 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
muha_sa wrote:za malim djetetom moraš trcat i stalno ga na oku držat i u parku a kamli uz obalu rijekecyprus wrote:Možda je mali offtopic, ali mene zanima zašto Miljacka nije zagrađena na mjestima gdje se korito strmo spušta... Po meni je samo pitanje vremena kad će se neko novi skotrljat...
da,sad pa sad pobježe
- muha_sa
#55 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Ograda na mostu preko Miljacke na Dolac malti ubila se da neko djete (ne daj bože
) proleti i upadne u Miljacku 
- jao_situacije
#56 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
pa brat je rekao da je bio pjan i ušao u miljacku i izašao i opet ušao, i onda konobar skočio za njim
- cyprus
#57 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Znam, ali ovo kraj Miljacke mi djeluje kao da je dovoljna bukvalno sekunda nepažnje da se desi belaj... A kako tuda svakog dana šetaju stotine djece, mislim da je postavljanje ograde ondje imperativ...muha_sa wrote:za malim djetetom moraš trcat i stalno ga na oku držat i u parku a kamli uz obalu rijekecyprus wrote:Možda je mali offtopic, ali mene zanima zašto Miljacka nije zagrađena na mjestima gdje se korito strmo spušta... Po meni je samo pitanje vremena kad će se neko novi skotrljat...
-
alipasijaner
#58 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Kada sam bio mali meni su objasnili da su te kaskade napravljene da Miljacka ljeti ne bi smrdila, tj. od kaskade do kaskade bukvalno imas vjestacko jezero, a kada nema kaskada ljeti miljacka bude kao omanji potok.. a prije je sva kanalizacija bez ikakvih kolektora isla direktno u Milju..Matzan wrote:Može li neko ko je bolje upućen objasniti kada i zbog čega su postavljene te rol(n)e/kaskade na Miljacki?
Šta se to dešavalo ranije, a šta se danas postiglo sa istim?
-
noviclan
#59 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
jel fakat ovo tacnojao_situacije wrote:pa brat je rekao da je bio pjan i ušao u miljacku i izašao i opet ušao, i onda konobar skočio za njim
- Matzan
#60 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
alipasijaner wrote:Kada sam bio mali meni su objasnili da su te kaskade napravljene da Miljacka ljeti ne bi smrdila, tj. od kaskade do kaskade bukvalno imas vjestacko jezero, a kada nema kaskada ljeti miljacka bude kao omanji potok.. a prije je sva kanalizacija bez ikakvih kolektora isla direktno u Milju..Matzan wrote:Može li neko ko je bolje upućen objasniti kada i zbog čega su postavljene te rol(n)e/kaskade na Miljacki?
Šta se to dešavalo ranije, a šta se danas postiglo sa istim?
Ima smisla. Puno više nego samo usporavanje toka.
Jer, kad Miljacka nabuja odnese sve, čak i most Drveniju je znala odnijeti.
Gledajući onaj video što je @muha postavio na 1. str teme, ne bih rekao da su te rolne/kaskade od neke pomoći.
- jao_situacije
#61 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
imaš video na sorsu
ne može se staviti link
ne može se staviti link
- Matzan
#62 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
noviclan wrote:jel fakat ovo tacnojao_situacije wrote:pa brat je rekao da je bio pjan i ušao u miljacku i izašao i opet ušao, i onda konobar skočio za njim
http://--- NO LINKS ---/clanak/Alen/454855/dt
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#63 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Kratki off topic.Matzan wrote:noviclan wrote:jel fakat ovo tacnojao_situacije wrote:pa brat je rekao da je bio pjan i ušao u miljacku i izašao i opet ušao, i onda konobar skočio za njim
http://--- NO LINKS ---/clanak/Alen/454855/dt
Iskreno saučešće porodicama nastradalih.
PRVO JUTRO nakon utapanja , kafić uredno - radi
- sunceKOtepsija
#64 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
dakle sam samcat usao u vodu, rekao da mu "voda nemoze nista", pa izasao, skinuo kosulju i bacio se ponovo u vodu...
mozda mu voda stvarno nemoze nista-tijela jos nema
mozda mu voda stvarno nemoze nista-tijela jos nema
- liaar
- Grijem se na: na suze
- Vozim: francusku nakazu
#65 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Kafić kao kafić i dalje ne radi, u kafiću ako vidiš da neko sjedi/pije kafu/puši nargilu, to su prijatelji i porodica nastradalih koji su tu kao podrška. Provjerena informacija.sabina1 wrote:Kratki off topic.
PRVO JUTRO nakon utapanja , kafić uredno - radi![]()
- sabina1
- Location: Ministarstvo za istraživanje ruda i gubljenje vremena.
#66 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Ok - oprostite.liaar wrote:Kafić kao kafić i dalje ne radi, u kafiću ako vidiš da neko sjedi/pije kafu/puši nargilu, to su prijatelji i porodica nastradalih koji su tu kao podrška. Provjerena informacija.sabina1 wrote:Kratki off topic.
PRVO JUTRO nakon utapanja , kafić uredno - radi![]()
Lijep pozdrav.
-
Hakiz
#67 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Tačno, u Miljacku nije lako slučajno upasti. Nemoguće je slučajno upasti, da bi upala u Miljacku moraš se ili popeti na zidić (Onaj koji od Skenderije ide ulicom Obala do Baščaršije), ili na most (slično kao u filmu otac na službenom putu kada Malik mjesečari na mostu, https://www.youtube.com/watch?v=hAYAxdXLze4 scena počinje na 37:24) ili kada ideš od Skenderije prema Ilidži moraš se spustiti niz nasip do same rijeke. Tek u tim slučajevima može se desiti da slučajno upadneš u Miljacku. A pri većem vodostaju postaje opasna. Slično kao kada se pitaš kako je moguće poginuti na planini koja je visoka 2.000 metara, nije tako opasna kao Mont Everest. Tačno, nije tako opasna, ali jeste opasna. Druga je vrsta opasnosti. Miljacka osim virova ima puno smeća. Jedan udarac komada smeća, pothlađivanje itd i eto smrti i u maloj rijeci kao što je Miljacka.sherbett wrote:Ne znam.. ja sam zagrepcanka pa sam navikla na Savu.. Miljacka je naspram nje potok.. i sad tek vidim i cujem kako zna biti opaka i opasna. Al nije za cuditi se jer to je rijeka. Potok pa nosi sve kamoli rijeka.
A ove teze o plivanju.. ne moze se usporedjivati plivanje u moru na koje smo navikli, sa plivanjem u rijeci. Osim razlike u gustoci vode i drugacijem otporu koji stvara, a na koji nismo navikli, rijeka je hladnija i ima jace strujanje.. plus ima virove koji vuku dolje.
Al pridruzujem se onima koji se cude ovome da upadnes u rijeku. Mislim, moglo je svasta bit razlog, ali opet.. mislim da se ne upada u rijeku samo tako
I potpuno si u pravu što se tiče učenja plivanja na moru i razlici sa čak i jezerom, a naročito rijekom.
- Ljakan
#68 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Ti pricas o mjestu gdje ima zidic a gdje upao ovaj zidica nema,dovoljno je da se okliznes i skotrljas dole,nista te spasit ne moze da ne upadnes u vodu.Druga je stvar ova prica gdje momak svjesno ulazio u vodu.Hakiz wrote:
Tačno, u Miljacku nije lako slučajno upasti. Nemoguće je slučajno upasti, da bi upala u Miljacku moraš se ili popeti na zidić (Onaj koji od Skenderije ide ulicom Obala do Baščaršije), ili na most (slično kao u filmu otac na službenom putu kada Malik mjesečari na mostu, https://www.youtube.com/watch?v=hAYAxdXLze4 scena počinje na 37:24) ili kada ideš od Skenderije prema Ilidži moraš se spustiti niz nasip do same rijeke. Tek u tim slučajevima može se desiti da slučajno upadneš u Miljacku. A pri većem vodostaju postaje opasna. Slično kao kada se pitaš kako je moguće poginuti na planini koja je visoka 2.000 metara, nije tako opasna kao Mont Everest. Tačno, nije tako opasna, ali jeste opasna. Druga je vrsta opasnosti. Miljacka osim virova ima puno smeća. Jedan udarac komada smeća, pothlađivanje itd i eto smrti i u maloj rijeci kao što je Miljacka.
I potpuno si u pravu što se tiče učenja plivanja na moru i razlici sa čak i jezerom, a naročito rijekom.
-
zippoo87
#69 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
procita temu i ne mogu da vjerujem koliko vi podcjenjujete prirodne sile
vi,prvenstveno iz Sa ,Miljacku posmatrate kao kanal a u ovom slucaju kada nabuja,to nije rijeka,to je bujica...a bujice imaju nevjerovatnu energiju,koju nije moguce savladati goloruk
ko se cesto kupa u rijekama...zna da gdje je brzac a dubina iznad koljena,da nema sanse preci rijeku na tom brzacu a da ne rizikujes da padnes
ja sam se naucio plivati na rijeci,svake godine se kupam u rijekama i jezerima i prilicno sam siguran u sebe ali nikada ne potcjenjujem vodu a i ne majmunisem (mada sam i to radio kao mladji,jbga,djecija pamet,ne razmisljas o posljedicama)
jednom na jezeru Modrac je moglo biti kobno za mene i brata...bili na duseku i stvori se oluja za 5 minuta,poce puhati jak vjerat i stvori velike valove a mi na duseku i tako u 2-3 udara vjetra,ponese nas skoro 100m od obale,i kada smo pustili dusek,vjetar dusek u sekundi odnese 20 metara prema jezeru...i nekako plivaj i bori se sa onim valovima i uspijemo doci do obale
tada sam se prvi puta prepao za zivot a imao sam nekih 16-7 godina
uglavnom...cuvajte se prirodnih sila...one su najopasnije a ljudi su nebitni i smijesni...samo sto neke stvari udare u glavu pa ljudi sebi umisle da su bitni
btw.evo jos jedan podatak koliko su bujuce snazne...kod nas ima ukanaljen lokalni potocic (doskora je to bila kanalizacija) i tu jedva da ima vode a kada bude pljusak i one velike padavine...pocupa komplet korito,nekoliko puta razvalilo...napravi kliziste od puta,srusi komplet ozidani dio a dole gdje nije ukanaljeno,tu potkopa zemlju i odnese silu materijala
u taj nas potocic,kada nabuja da ubacis auto,odnijelo bi ga a ne covjeka od 80-100 kg
vi,prvenstveno iz Sa ,Miljacku posmatrate kao kanal a u ovom slucaju kada nabuja,to nije rijeka,to je bujica...a bujice imaju nevjerovatnu energiju,koju nije moguce savladati goloruk
ko se cesto kupa u rijekama...zna da gdje je brzac a dubina iznad koljena,da nema sanse preci rijeku na tom brzacu a da ne rizikujes da padnes
ja sam se naucio plivati na rijeci,svake godine se kupam u rijekama i jezerima i prilicno sam siguran u sebe ali nikada ne potcjenjujem vodu a i ne majmunisem (mada sam i to radio kao mladji,jbga,djecija pamet,ne razmisljas o posljedicama)
jednom na jezeru Modrac je moglo biti kobno za mene i brata...bili na duseku i stvori se oluja za 5 minuta,poce puhati jak vjerat i stvori velike valove a mi na duseku i tako u 2-3 udara vjetra,ponese nas skoro 100m od obale,i kada smo pustili dusek,vjetar dusek u sekundi odnese 20 metara prema jezeru...i nekako plivaj i bori se sa onim valovima i uspijemo doci do obale
tada sam se prvi puta prepao za zivot a imao sam nekih 16-7 godina
uglavnom...cuvajte se prirodnih sila...one su najopasnije a ljudi su nebitni i smijesni...samo sto neke stvari udare u glavu pa ljudi sebi umisle da su bitni
btw.evo jos jedan podatak koliko su bujuce snazne...kod nas ima ukanaljen lokalni potocic (doskora je to bila kanalizacija) i tu jedva da ima vode a kada bude pljusak i one velike padavine...pocupa komplet korito,nekoliko puta razvalilo...napravi kliziste od puta,srusi komplet ozidani dio a dole gdje nije ukanaljeno,tu potkopa zemlju i odnese silu materijala
u taj nas potocic,kada nabuja da ubacis auto,odnijelo bi ga a ne covjeka od 80-100 kg
- Sanjarko
#70 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Dobro ljudi nekada znaju u trenutku napraviti i nesvjesno neku losu stvar po sebe ili nekoga drugoga. A rijeke znaju biti opasne cak i kad su male jer mi u Bosni imamo dosta neplivaca i onih koji slabo plivaju. A istina da ima i ovih mozda propusta sto je Kipar naveo. Ovo u vezi ovih strmina.
- Sanjarko
#71 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
U Zenici imaju u Bosni neke police tako se zovu i tu imaju virovi i desavalo se mislim davljenja u tim virovima ili na tim policama.
- nagibSA
#72 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Ne kontam kakve to centrifugalne sile postoje u tim kaskadama. U kom pravcu djeluju?! 
- Warashii
#73 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Kako ne kontas? Konstantno te vraćaju pod slap, ne da ti da odplivas od njeg.nagibSA wrote:Ne kontam kakve to centrifugalne sile postoje u tim kaskadama. U kom pravcu djeluju?!
Kao što sam već i rekao, pustiš da te potopi i onda pokušavas roneci udaljiti se od slapa.
- muha_sa
#74 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
u filmovima onog Bonda 007Warashii wrote:Kako ne kontas? Konstantno te vraćaju pod slap, ne da ti da odplivas od njeg.nagibSA wrote:Ne kontam kakve to centrifugalne sile postoje u tim kaskadama. U kom pravcu djeluju?!
Kao što sam već i rekao, pustiš da te potopi i onda pokušavas roneci udaljiti se od slapa.
- Nurudin
- Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.
#75 Re: Miljacka - zar je moguce utopiti se u njoj?
Na onim kaskadama vrti balvane od par stotina kila kao čačkalice . Planinske rijeke su opasne sa svojim strujama i brzinom.