Pomozite životinjama....
- It_is_a_Leclerc
#51 Re: Pomozite životinjama....
Ma ne sekiram se ja nešto naročito. Priroda ne voli čovjeka jer je čovjek njen najgori štetočina. I priroda, tu i tamo, lijepo svede račune nekim zemljotresom, cunamijem, erupcijom vulkana, poplavom, pa se lijepo sve restartuje i krene ispočetka. Npr. sjećate se svih onih lijepih hotela i resorta koje su Indonežani pravili po Baliju i Sumatri da privuku turiste i pritom krčili šume i ubijali životinje. E pa, sad je to tamo sve lijepo džungla, puna majmuna, lemura, zmija i ostalog što je došlo na svoje. I tako diljem i širom sveta. Urgani npr. lijepo torpediju svo smeće i mulj koje Amerikanci bacaju u okean na obale gdje bogati bijelci igraju golf. I tako ukrug.
Čovjek je nemoćan. I zavisi od prirode. To je jedino što ne može potčiniti. I ima neke pravde u tome.
Čovjek je nemoćan. I zavisi od prirode. To je jedino što ne može potčiniti. I ima neke pravde u tome.
- triconja
#52 Re: Pomozite životinjama....
Mozda je bilo pravde prije 500 godina kad nije bilo tehnologije kojom bi se umanjila steta od prirodnih nepogoda a danas je vise obaveza da moraju evakuisati i ocistiti taj i taj datum jer tako kazu meterolozi.It_is_a_Leclerc wrote:Ma ne sekiram se ja nešto naročito. Priroda ne voli čovjeka jer je čovjek njen najgori štetočina. I priroda, tu i tamo, lijepo svede račune nekim zemljotresom, cunamijem, erupcijom vulkana, poplavom, pa se lijepo sve restartuje i krene ispočetka. Npr. sjećate se svih onih lijepih hotela i resorta koje su Indonežani pravili po Baliju i Sumatri da privuku turiste i pritom krčili šume i ubijali životinje. E pa, sad je to tamo sve lijepo džungla, puna majmuna, lemura, zmija i ostalog što je došlo na svoje. I tako diljem i širom sveta. Urgani npr. lijepo torpediju svo smeće i mulj koje Amerikanci bacaju u okean na obale gdje bogati bijelci igraju golf. I tako ukrug.
- chengaba
#53 Re: Pomozite životinjama....
Po čemu ti je mačka korisnija vrsta od psa?!?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kada smo već kod mački nije zgoreg pomenuti da je u Sarajevu od kada je invazija pasa lutalica drastično smanjen broj mački. Eto i to je indirektno djelo čovjeka koji tobože želi spasiti pse a praktično lagano uništava drugu vrstu koja je korisnija od psa.
-
realna do boli
#54 Re: Pomozite životinjama....
Ako govorimo o ulicnim macama...hvata sve zivo..od gustera, pacova pa do miseva. U neku ruku su korisne...a sve ih je manje.
U mojoj zgradi ljudi prisvojili zavjednicke prostorije za drva..nece gradsko grijanje..malo, malo..izleti mis. Izvrsena deratizacija...nista. Tu samo mace pomazu, ali ih nema.
U mojoj zgradi ljudi prisvojili zavjednicke prostorije za drva..nece gradsko grijanje..malo, malo..izleti mis. Izvrsena deratizacija...nista. Tu samo mace pomazu, ali ih nema.
- sheilak
#55 Re: Pomozite životinjama....
mozda ti srednji vijek i epidemija kuge da neki cluechengaba wrote:Po čemu ti je mačka korisnija vrsta od psa?!?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kada smo već kod mački nije zgoreg pomenuti da je u Sarajevu od kada je invazija pasa lutalica drastično smanjen broj mački. Eto i to je indirektno djelo čovjeka koji tobože želi spasiti pse a praktično lagano uništava drugu vrstu koja je korisnija od psa.
ali stvarno, kako neko spomenu, toliko se psi stite, skoro militantno, mace niko ni ne spominje. i jednim i drugima bi se trebala posvetiti paznja.
i drago mi je da vidim kako ih je opet vise sad
super tema.
- sheilak
#56 Re: Pomozite životinjama....
meni je jedan od dragih prizora kad vidim kako se kroz asfalt ili beton probija cvijece ili korijenje drveca. covjek je bahat i glup i pohlepan. zemlja ce se razrahatiti kad nas se rijesi.It_is_a_Leclerc wrote:Ma ne sekiram se ja nešto naročito. Priroda ne voli čovjeka jer je čovjek njen najgori štetočina. I priroda, tu i tamo, lijepo svede račune nekim zemljotresom, cunamijem, erupcijom vulkana, poplavom, pa se lijepo sve restartuje i krene ispočetka. Npr. sjećate se svih onih lijepih hotela i resorta koje su Indonežani pravili po Baliju i Sumatri da privuku turiste i pritom krčili šume i ubijali životinje. E pa, sad je to tamo sve lijepo džungla, puna majmuna, lemura, zmija i ostalog što je došlo na svoje. I tako diljem i širom sveta. Urgani npr. lijepo torpediju svo smeće i mulj koje Amerikanci bacaju u okean na obale gdje bogati bijelci igraju golf. I tako ukrug.
- Drvosjeca iz Dejcica
#57 Re: Pomozite životinjama....
Pa eto ono laički mačke love sitne glodare. Oko moje kuće trenutno je 6-7 mački što sam uspio upratitii, dva mačka koja se non-stop svađaju i par mački. Gotovo redovno ih hranim a vidim i prvi komšija.sheilak wrote:mozda ti srednji vijek i epidemija kuge da neki cluechengaba wrote:Po čemu ti je mačka korisnija vrsta od psa?!?Drvosjeca iz Dejcica wrote:Kada smo već kod mački nije zgoreg pomenuti da je u Sarajevu od kada je invazija pasa lutalica drastično smanjen broj mački. Eto i to je indirektno djelo čovjeka koji tobože želi spasiti pse a praktično lagano uništava drugu vrstu koja je korisnija od psa.![]()
ali stvarno, kako neko spomenu, toliko se psi stite, skoro militantno, mace niko ni ne spominje. i jednim i drugima bi se trebala posvetiti paznja.
i drago mi je da vidim kako ih je opet vise sada bile su nestale skroz. no hranimo ih redovno u ulici.
super tema.
- sheilak
#58 Re: Pomozite životinjama....
@Drvosjeca
zastitnici pasa su dosta upravo militantni. ne smijes reci nista protiv cuka. odmah haman noz vade il’ letvu.
ali slazem se, sve ih treba i nahraniti i utopliti i primiti sebi, ko moze.
zastitnici pasa su dosta upravo militantni. ne smijes reci nista protiv cuka. odmah haman noz vade il’ letvu.
ali slazem se, sve ih treba i nahraniti i utopliti i primiti sebi, ko moze.
- Anestezija
#59 Re: Pomozite životinjama....
papagaju hrana kupljena
macoru hrana kupljena
cuki ispred zgrade 2 obroka ,treci mu bace iz kola dok ih juri
nakim vrabcima ostavljene mrve na limu od prozora
sve u svemu ne fali im nista
macoru hrana kupljena
sve u svemu ne fali im nista
-
bluesjunior
#60 Re: Pomozite životinjama....
ja vrapcima stalno ostavljam na simsu mrvice, al danas kako je ovaj kijamet od vremena kiša, vjetar nešto ne dolaze...
-
Hakiz
#61 Re: Pomozite životinjama....
Problem je u tome što odvajanje prostora za životinje neminovno umanjuje prostor za ljude. I onda bi ljudi trebali da se odreknu mnogih udobnosti.mali jomu wrote:triconja wrote: Citav fazon grada je da to treba da bude sto vise beton a sto manje simbioza sa prirodom jer zamisli da medjedi navece lutaju ulicama grada, ili konji vrani lete po setalistima. Naravno da nije uredu ubijati i unistavati nebrojene vrste i povrsine ali mi kao najrazvijenija vrsta (intelektualno) bi kao trebali da najbolje znamo sta i kako. Covjek je cudnan hajvan, dok rijesi jedan problem napravi tri nova. Treba prosiriti zivotni prostor i proizvesti vise hrane, posijeci sumu i udri kuce i polja. Tim cinom nastaje problem sa zivotinjama na tom podrucju, zagadjenjem (gledano dugorocno), pitkom vodom i naravno ako ima ista u zemlji to se fino povadi pa iz tog jos nastaje nekoliko problema. E ali zato imamo smartfonove eee.![]()
Gledano sa aspekta prosjecnog lezihljebovica naravno da nije zivotinjama mjesto u gradu. Te zivotinje prave nered koji se mora cistiti a vecina ih je okarakterisana kao stetocine koje su veoma podlozne raznim bolestima. Postavlja se pitanje vrijedi li biti merhametli pa danas sutra biti indirektno odgovoran za neki belaj koji te zivotinje urade?
.... sve si to tamo-vamo fino napisao, samo je fora sto ljudi nisu jedini na Zemlji.
Pođeš od sebe. Zamisli jednu banalnu stvar. Da se odrekneš eMaila ili chata na facebooku i vratiš pisanju pisama. Pa da pismo u najboljem slučaju putuje 7 dana od tebe do sagovornika, pa od njega do tebe 7 dana.
Ne bi na to pristao.
Kao što ne bi pristao na gradove koji nemaju asfaltirane ceste. Ili asfaltirane ceste između gradova. Kao što ne bi pristao da ti neko odredi koliko djece smiješ imati da bi grad ostao u određenoj veličini zbog toga da ne bi oduzeo prirodu koja je potrebna životinjama. Ili da ti odredi količinu hrane koju smiješ jesti zbog toga da se ne bi uništavala staništa i šume zbog izgradnje poljoprivrednih površina potrebnih za sijanje usjeva zbog povećanja broja ljudi. Itd.
- Bloo
- Globalna šefica
#62 Re: Pomozite životinjama....
Priroda je potrebna i namaHakiz wrote: Kao što ne bi pristao na gradove koji nemaju asfaltirane ceste. Ili asfaltirane ceste između gradova. Kao što ne bi pristao da ti neko odredi koliko djece smiješ imati da bi grad ostao u određenoj veličini zbog toga da ne bi oduzeo prirodu koja je potrebna životinjama. Ili da ti odredi količinu hrane koju smiješ jesti zbog toga da se ne bi uništavala staništa i šume zbog izgradnje poljoprivrednih površina potrebnih za sijanje usjeva zbog povećanja broja ljudi. Itd.
Da bi postojao biljni svijet, potreban je i životinjski svijet.
Ne možeš pola planete asfaltirati, a pola pretvoriti u oranice, njive i voćnjake, a da nema životinja, insekata i paukova...
Ko će ti držati pod kontrolom nametnike ...
ko će oprašivati?
ko će raznositi biljne kulture ?
- triconja
#63 Re: Pomozite životinjama....
Bloo wrote:Priroda je potrebna i namaHakiz wrote: Kao što ne bi pristao na gradove koji nemaju asfaltirane ceste. Ili asfaltirane ceste između gradova. Kao što ne bi pristao da ti neko odredi koliko djece smiješ imati da bi grad ostao u određenoj veličini zbog toga da ne bi oduzeo prirodu koja je potrebna životinjama. Ili da ti odredi količinu hrane koju smiješ jesti zbog toga da se ne bi uništavala staništa i šume zbog izgradnje poljoprivrednih površina potrebnih za sijanje usjeva zbog povećanja broja ljudi. Itd.
Ne možeš pola planete asfaltirati, a pola pretvoriti u oranice, njive i voćnjake, a da nema životinja, insekata i paukova...
ko će oprašivati?

Skontace nesto ljudi
-
mali jomu
#64 Re: Pomozite životinjama....
Anestezija wrote: papagaju hrana kupljena
macoru hrana kupljena
sve u svemu ne fali im nista![]()
bluesjunior wrote: ja vrapcima stalno ostavljam na simsu mrvice, al danas kako je ovaj kijamet od vremena kiša, vjetar nešto ne dolaze...
-
foton
#65 Re: Pomozite životinjama....
A gdje je tu survival of the fittest?
Ne volim kad neko hrani lutalice i kad lutalice "brane" svoje kontejnere tj. teritorij i kad se navikavaju na zivot na ulici... To NIJE HUMANO. Psu treba dati ili dom ili nista. Dolazi zima, pomozite svim zivotinjama i ne dirajte ih, ne hranite ih. Smece dobro zapakujte.
Ne volim kad neko hrani lutalice i kad lutalice "brane" svoje kontejnere tj. teritorij i kad se navikavaju na zivot na ulici... To NIJE HUMANO. Psu treba dati ili dom ili nista. Dolazi zima, pomozite svim zivotinjama i ne dirajte ih, ne hranite ih. Smece dobro zapakujte.
-
mali jomu
#66 Re: Pomozite životinjama....
.... dok ne dodju sebi i pocnu trckarati okolo pa ih pustitisheilak wrote: sve ih treba i nahraniti i utopliti i primiti sebi, ko moze.
-
Hakiz
#67 Re: Pomozite životinjama....
Naravno da jeste priroda potrebna i nama. Zato nema jednostavnih rješenja.Bloo wrote:Priroda je potrebna i namaHakiz wrote: Kao što ne bi pristao na gradove koji nemaju asfaltirane ceste. Ili asfaltirane ceste između gradova. Kao što ne bi pristao da ti neko odredi koliko djece smiješ imati da bi grad ostao u određenoj veličini zbog toga da ne bi oduzeo prirodu koja je potrebna životinjama. Ili da ti odredi količinu hrane koju smiješ jesti zbog toga da se ne bi uništavala staništa i šume zbog izgradnje poljoprivrednih površina potrebnih za sijanje usjeva zbog povećanja broja ljudi. Itd.
ko će oprašivati?
Doći će prije ili poslije do sukoba. Neće moći i vuci siti i ovce na broju.
Bojim se da idemo u problem. Naprosto, takvi smo kao vrsta, tako razmišljamo. Jer se svaka generacija ponaša na način da sebi obezbijedi "napredak" a sa poljedicama neka se nose oni koji dolaze iza nas. Nas neće biti, pa šta nas briga šta ostavljamo iza sebe.
Banalan primjer. Moglo se krenuti u električne automobile i razvoj efikasnih baterija za njih puno prije nego što se krenulo. Ali sačekalo se prvo da se iscrpi do posljednje kapi nafta u zemlji, pa onda da se pređe na novu tehnologiju. Tako ćemo i sa prirodom. Iscrpićemo sve do posljednje kapi krvi i onda panično tražiti rješenja za nastali problem.
Natjeraj proizvođače hrane da odustanu od palminog ulja i sačuvaju prašume i orangutane kojima su prašume staništa u Indoneziji. Prva stvar koju će te kompanije reći je da će zamjena za palmino ulje poskupjeti hranu za 100%. I pod takvom prijetnjom će ljudi pristati na palmino ulje.
- Bloo
- Globalna šefica
#68 Re: Pomozite životinjama....
Survival of the fittest je imao smisla dok nismo usrali stvar.foton wrote:A gdje je tu survival of the fittest?![]()
Sad životinje (i dio ljudi) pokušavaju da prežive u hard core modu iz Fallouta.
Naravno da ću da hranim ptice. Meni nije mrsko i teško, a njima dobro.
U mom dijelu grada skoro da nema niti jednog drveta.
- triconja
#69 Re: Pomozite životinjama....
Psi lutalice nisu odjednom nastali od vukova i sami od sebe nego su nekad ljudi pripitomili vukove i koristili ih za mnoge stvari koje su bile potrebne za to doba. Psi mogu prezivljavati kad su oko ljudi dok u divljini tesko. Zato je teoretski potrebno da se ljudi brinu o njima ako ih vec nece "nesto" kao i mnoge stvari koje im ne trebaju.foton wrote:A gdje je tu survival of the fittest?![]()
-
mali jomu
#70 Re: Pomozite životinjama....
Ja to radim u mome dometu..... koliko mogu, visak hrane ostavim negdje i to je to.....
nekad naletim na nekakvu pticu.... pojede nesto, dodje sebi i cim se rezleti otvorim prozor ....
macke. cuke, vrapci, golubovi i ostali regulare...... pojedu i odu
a to o svijetskim problemima...... ne mogu ja tu nista, nije mi nikako svejedeno.... pobise sve.
nekad naletim na nekakvu pticu.... pojede nesto, dodje sebi i cim se rezleti otvorim prozor ....
macke. cuke, vrapci, golubovi i ostali regulare...... pojedu i odu
a to o svijetskim problemima...... ne mogu ja tu nista, nije mi nikako svejedeno.... pobise sve.
- triconja
#71 Re: Pomozite životinjama....
Ima onaj jedan film u kojem se ljudi dopinguju da im se ukinu osobine koje ih cine ljudima i u tom filmu ima scena gdje covjek treba da ubije psa a on jer se napravio pametan i nije uzimao tablete oglusio na naredjenje i napravio belaj. Mislim da ta scena najbolje prikazuje sta je ustvari grad. U idealnom gradu ne bi trebalo da bude nepotrebnih stvari (haj moze koje drvo ali da ne pravi nereda puno) jer uvijek ima precih stvari da se rade. Dok se ukloni otpad koji zivotinje prave mora se smanjiti uklanjanje otpada koji ljudi prave i eto belaja.Bloo wrote:Survival of the fittest je imao smisla dok nismo usrali stvar.foton wrote:A gdje je tu survival of the fittest?![]()
Sad životinje (i dio ljudi) pokušavaju da prežive u hard core modu iz Fallouta.
Naravno da ću da hranim ptice. Meni nije mrsko i teško, a njima dobro.
U mom dijelu grada skoro da nema niti jednog drveta.
- Bloo
- Globalna šefica
#72 Re: Pomozite životinjama....
Nema idealnog grada sve dok i mi pripadamo životinjskom svijetutriconja wrote: Ima onaj jedan film u kojem se ljudi dopinguju da im se ukinu osobine koje ih cine ljudima i u tom filmu ima scena gdje covjek treba da ubije psa a on jer se napravio pametan i nije uzimao tablete oglusio na naredjenje i napravio belaj. Mislim da ta scena najbolje prikazuje sta je ustvari grad. U idealnom gradu ne bi trebalo da bude nepotrebnih stvari (haj moze koje drvo ali da ne pravi nereda puno) jer uvijek ima precih stvari da se rade. Dok se ukloni otpad koji zivotinje prave mora se smanjiti uklanjanje otpada koji ljudi prave i eto belaja.
Treba ti kisik...treba ti drveće, cvijeće, biljke.
Trebaju životinje koje to oprašuju.-...
Ne možeš imati betonsku džunglu sa autima i onda se ibretiti što svi umiremo od raka pluća i imamo bronhitis.
Nije postojanje grada city building igra...
-
mali jomu
#73 Re: Pomozite životinjama....
Ljudski um bi sve da kontrolise a on nemoze kontrolisat ni samog sebe..... 
-
mali jomu
#74 Re: Pomozite životinjama....
Bloo wrote:
Nema idealnog grada sve dok i mi pripadamo životinjskom svijetu
Ne možeš imati betonsku džunglu sa autima i onda se ibretiti što svi umiremo od raka pluća i imamo bronhitis.
-
Hakiz
#75 Re: Pomozite životinjama....
Upravo tako.Bloo wrote:Nema idealnog grada sve dok i mi pripadamo životinjskom svijetu