Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Diskusije o bh. i inostranim izvođačima, razmjena pjesama, CD-ova, muzičke oprema...

Moderator: _BataZiv_0809

Post Reply
DaysleepeR

#51 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by DaysleepeR »

almir_tz wrote:
DaysleepeR wrote:dobro buraz ti si otvorio temu da skidaš ljude s neke stvari

nek učestvuje ko je budala
Čuj skidam s neke stvari, odmah lični napad. Napiši. I ovaj drugi isto, kad nema šta napisati eto tražim muziku za auta.
A znam sve, opro ga za Dubiozu pa mu sad vatra. Ako se i iznerviram ispunjen mu je dan. :D

Evo i ja mogu sad ovdje napisati Crvena jabuka je po ovom osnovu prešaltala Pink Floyd:

Crvena Jabuka (The Red Apple) March 22, 1986
Za sve ove godine (For All These Years), 1987
Sanjati (To Dream) June 6, 1988
Tamo gdje ljubav počinje (Where the Love Begins), January, 1989
Nekako s' proljeća (In the Springtime), 1991
U tvojim očima (In Your Eyes) November 17, 1996
Svijet je lopta šarena (The World Is a Colourful Ball), 1998
Sve što sanjam (Everything I Dream), 2000
Tvojim željama vođen (Led By Your Wishes), 2002
Oprosti što je ljubavna pjesma (Forgive Me for This Love Song), 2005
Duša Sarajeva (The Soul of Sarajevo), 2007
Volim te (I Love You), 2009
Za tvoju ljubav (For Your Love), 2011
Nek' bude ljubav (Let There Be Love), 2013
2016 (2016), 2016

Mislim da je ovo dovoljno za argumentaciju. :-) :-) :-)
nije lični napad nego ne znaš šta tražiš ni šta pričaš ni o čemu pričaš

upućen si na dokumentarac o Pearl Jam-u gdje je bend svjesno odlučio da se povuče iz mainstreama

to si tražio i ja ti dao primjer, tebi primjer ne valja, ok, ali nisi to na jednako susretljiv način rekao kao što si od mene dobio primjer

ja ne želim više da ti dajem primjere jer prvo ko si, drugo svojim načinom ophođenja nisi zaslužio, može ti se jedino zatrolat tema nako namjerno
almir_tz

#52 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by almir_tz »

Ok, iz ovoga se ne vidi šta tražim, i o čemu pričam:

Moje pitanje je slijedeće. Možete mi navesti autore, bendove koji nisu postali money making machine te da bi pogonili industriju potpisali ugovore i krenuli u štanc haman istih albuma.

Naravno, i ovdje je potrebna gradacija. Originalnih i dobrih je sigurno bilo sa svoja 2-3 prva albuma, a onda je krenuo štanc i od tad u biti istu pjesmu pjevaju. Ali može i info o tim albumima. Tipa možda je nekom najbolji treći album Stonesa, a onda kreće štancanje.

Ima i dodatna gradacija recimo Radiohead fantastične promjene i albumi da bi im posljedna 3-4 bili haman isti.

Ima i dalje, recimo okolnosti nisu dale da se vidi u šta će se to izroditi. Joy Divisionu se ubio pjevač, npr.

Ovako stvari čovjek kad promisli rijetki su, ali baš originalni i samo svoji muzičari, još rijeđi oni koji su upali u industriju i ostali svoji.

Iako mi nije nikakav argument da su oni dokumentarcem pokazali kako se povlače iz mainstrima skinuću i pogledati dokumentarac. Jedno je deklarativno se povući iz mainstreama, a nešto sasvim drugo nastaviti snimati u pet deka istu muziku. Mislim da je Jam to uradio onoliko koliko znam, ali dobro, možda me dokumentarac razuvjeri. Mimo njih znaš li za još nekog?
dale cooper

#53 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by dale cooper »

almir_tz wrote:Moje pitanje je slijedeće. Možete mi navesti autore, bendove koji nisu postali money making machine te da bi pogonili industriju potpisali ugovore i krenuli u štanc haman istih albuma.

Naravno, i ovdje je potrebna gradacija. Originalnih i dobrih je sigurno bilo sa svoja 2-3 prva albuma, a onda je krenuo štanc i od tad u biti istu pjesmu pjevaju. Ali može i info o tim albumima. Tipa možda je nekom najbolji treći album Stonesa, a onda kreće štancanje.

Ima i dodatna gradacija recimo Radiohead fantastične promjene i albumi da bi im posljedna 3-4 bili haman isti.

Ima i dalje, recimo okolnosti nisu dale da se vidi u šta će se to izroditi. Joy Divisionu se ubio pjevač, npr.

Ovako stvari čovjek kad promisli rijetki su, ali baš originalni i samo svoji muzičari, još rijeđi oni koji su upali u industriju i ostali svoji.

Mnogi bendovi nakon godinu-dvije, koliko god veliki bili, u ovom smislu su prnuli u šišu: The Beatles, The Rolling Stones, Dire Straits, The Cure, The Clash, R.E.M., Prince, George Michael, Queen, Iron Maiden, Blondie, The Smiths, Police, Eric Clapton, Duran Duran, Billy Idol, LCD Soundsystem, Nirvana, RHCP (30 godina ali bukvalno iste pjesme, istina u Stonesa je 50) uz male izlete u eksperiment U2, Green Day, Metallica, The Cranberries, Leonard Cohen, Bob Dylan, Guns'n'Roses, Blur, Gorillaz, Sigur Ros, Kate Bush, Roxy Music, Elton John, Sade, Ramones... Lista je dugačka.

Ovo sve pitam zato što bih volio slušati umjetnike koji su bili svoji, mijenjali se, a kad su vidjeli da počinju vrtjeti istu ploču prekidali s radom, okretali se drugim isto ili slično kvalitetnim, ali drukčijim projektima. Jedan od takvih je bio RATM.

Hvala puno inaprijed na budućoj diskusiji i informacijama koga poslušati.
Rijetko je ovo što ti spominješ. Nezavisna i DIY produkcija i izdavačke kuće su postojale u 80-tim godinama kada
je populariziran tzv indie zvuk, ali kasnije su se i većina njih ujedinila u veće kuće i distribucije. Koliko god neko
hoće da pravi neku svoju muziku po svojim pravilima toliko postoji i želja da tu muziku neko i čuje.
Ti si ovdje naveo masu grupa čija se evolucijska linija ne uklapa u tu tvoju 2-3 albuma pa propast teoriju.
dale cooper

#54 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by dale cooper »

zomri wrote:
almir_tz wrote:uspjeli su da mijenjaju izričaj ne podilazeći publici, ako ništa, u tome su uspjeli.
Prvi post se bavi različitim viđenjima ove tene.
U prvom postu se nigdje ne piše o podilaženju publici. Sori, al mi se gubiš malo. Ne mogu da upratim koji je tvoj kejs uopšte.

Pa baš je taj Bowie unisono smatran muzičkim kameleonom, prijemčiv svakoj podlozi, mijenjao se kako vjetar puše. Krajem sedamdesetih malo kraut prog, pa berlinska faza ovo ono, pa onda malo new wave, pa u osamdesetim romantics itd, u devedesetim industrial... Albumi berlinske faze ko jaje jajetu. Ako je to kriterij, onda je i Bregović umjetnik.

Tražiti neku "umjetnost" u kontekstu prvog posta i u okvirima popularne muzike je isto kao tražiti istu u granapu na omotu tegle krastavaca. Ono, može je biti ali je uglavnom nema.
Nije vala tačno. Bowie dobrim dijelom svoje karijere jeste bio svjestan onoga što se dešava oko njega i popularnih trendova.
Međutim on to nije kopirao, nego je učio i dopustio da ga to inspiriše, ali rezultati nikada nisu bili ništa drugo osim Bowie.
Iako recimo inspirisani kraut rockom, ni Low ni Heroes nisu ličili ni na jedan kraut rock bend.
New romantics su bili inspirisani Bowiem i Roxy Musicom. Tek 80-tih Bowie je posustao što se tiče konstantne inovativnosti.
Recimo iako sasvim solidan i elegantan album Let's Dance je bio album gdje se Bowie zadovoljio da bude samo dio trenutnih
trendova, i tako je bilo većinom 80-tih koje su bile, uz par iznimaka, njegov najlošiji period.
Ali od 1970 do 1980 Bowie praktički nije imao lošeg albuma, inovativan sa jednim uhom na ono što se događa u muzici, ali uvijek
iznad svih trendova sa svojim sopstvenim zvukom.
Last edited by dale cooper on 01/12/2017 23:00, edited 1 time in total.
Izmedju CVile i DMalte

#55 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by Izmedju CVile i DMalte »

Mislim da je jedini bend Fugazi koji je odbio milionski ugovor od Geffen-a ako se dobro sjecam….nakon 13 songs i Repeater-a sljedeci album je trebao biti "napisi koliko hoces love"….i odbise :evil:
Slicno su napravili i Nomeansno….ova dva benda napravili su vise dobre muzike nego svi ostali u zadnjih 20 godina, ko ne vjeruje nek preslusa :evil:
zomri

#56 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by zomri »

dale cooper wrote:
zomri wrote:
almir_tz wrote:uspjeli su da mijenjaju izričaj ne podilazeći publici, ako ništa, u tome su uspjeli.
Prvi post se bavi različitim viđenjima ove tene.
U prvom postu se nigdje ne piše o podilaženju publici. Sori, al mi se gubiš malo. Ne mogu da upratim koji je tvoj kejs uopšte.

Pa baš je taj Bowie unisono smatran muzičkim kameleonom, prijemčiv svakoj podlozi, mijenjao se kako vjetar puše. Krajem sedamdesetih malo kraut prog, pa berlinska faza ovo ono, pa onda malo new wave, pa u osamdesetim romantics itd, u devedesetim industrial... Albumi berlinske faze ko jaje jajetu. Ako je to kriterij, onda je i Bregović umjetnik.

Tražiti neku "umjetnost" u kontekstu prvog posta i u okvirima popularne muzike je isto kao tražiti istu u granapu na omotu tegle krastavaca. Ono, može je biti ali je uglavnom nema.
Nije vala tačno. Bowie dobrim dijelom svoje karijere jeste bio svjestan onoga što se dešava oko njega i popularnih trendova.
Međutim on to nije kopirao, nego je učio i dopustio da ga to inspiriše, ali rezultati nikada nisu bili ništa drugo osim Bowie.
Iako recimo inspirisani kraut rockom, ni Low ni Heroes nisu ličili ni na jedan kraut rock bend.
Italics - upravo to tvrdim. Bio je on itekako svjestan "kako vjetar puše", mijenjao se tako da uvijek bude moderan a ne zarad nekih umjetničkih ciljeva.
Bold - ni ne tvrdim da je kopirao, ali berlinska faza stvarno zvuči kao Neu! i ostali bendovi tog doba.

Ne želim ovo pretvoriti u raspravu o Bowieju :mrgreen:
Zejnep

#57 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by Zejnep »

Kako ste zaboravili najveceg borca protiv te industrije? Covjeka kojem je industrija na par godina zabranila da koristi svoje rodjeno ime i koji je u znak protesta hodao svijetom sa napisanom rjecju SLAVE na svom obrazu? Covjek koji je odbijao da ga industrija posjeduje i da mu odredjuje sta ce i koliko ce snimati. Sramota. :mrgreen:

Image
dale cooper

#58 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by dale cooper »

zomri wrote:
dale cooper wrote:
Italics - upravo to tvrdim. Bio je on itekako svjestan "kako vjetar puše", mijenjao se tako da uvijek bude moderan a ne zarad nekih umjetničkih ciljeva.
Bold - ni ne tvrdim da je kopirao, ali berlinska faza stvarno zvuči kao Neu! i ostali bendovi tog doba.

Ne, ne i ne. Željan novih stvari i novih zvukova, upravo zbog poboljšanja sopstvene muzike. Pa pobogu brate, obje strane
i Low i Heroes albuma su u potpunosti ambijentalni instrumentali! U to vrijeme su takve stvari smatrane komercijalnim
samoubistvom. Nađi mi jednu pjesmu Bowiea i Neu! koje su slične. Pa čovječe, naslušao sam se i jednih i drugih dovoljno
da znam o čemu pričam! Uticaj kraut rocka je bio više u samoj atmosferi albuma nego u konkretnom zvuku. Sve je to
opet bio prepoznatljivi Bowie.
zomri

#59 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by zomri »

dale cooper wrote:
zomri wrote:
dale cooper wrote:

Ne, ne i ne. Željan novih stvari i novih zvukova, upravo zbog poboljšanja sopstvene muzike. Pa pobogu brate, obje strane
i Low i Heroes albuma su u potpunosti ambijentalni instrumentali! U to vrijeme su takve stvari smatrane komercijalnim
samoubistvom. Nađi mi jednu pjesmu Bowiea i Neu! koje su slične. Pa čovječe, naslušao sam se i jednih i drugih dovoljno
da znam o čemu pričam! Uticaj kraut rocka je bio više u samoj atmosferi albuma nego u konkretnom zvuku. Sve je to
opet bio prepoznatljivi Bowie.
Vjerujem ja da si ti njegov fan, ne želim o tome polemizirati s tobom :D

Iznosim samo činjenice: htio je da mu gitarista Neu! svira album, Heroes je prema pjesmi Hero od Neu!, V-2 Schneider je nazvana po članu Kraftwerka. Korelacija je sasvim činjenično provjerljiva i daleko od slučajnosti, e sad da li nešto zvuči ili ne kao nešto drugo je subjektivno.
Meni zvuči jako kao Neu!, tebi ne i to je dobro.
almir_tz

#60 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by almir_tz »

PA fino pišem i bez tih detalja da je to Bowiea doticalo 10% i evo pojavljuje se pravi znalac da to potvrdi,
ali ne ovaj i dalje tjera po svom. Hvala za Fugaziju (ali mislim da su i oni svirali jedno te isto) i za Nomeansno,
njih nisam slušao pa ne znam. Dakle, da zaključimo, slično s Jamom i Fugazijem je i s Princeom, možeš
se klati s industrijom i sve, ali nije to poenta, bez obzira si snimo faktički 30 istih albuma. Džaba ti što
sa stigmom na licu hodaš. Momak koji je pisao za Prinsa očito nije pročitao moj prvi post. Pozivam sviju da
ga pročitaju pa onda pišu.
dale cooper

#61 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by dale cooper »

zomri wrote:
Vjerujem ja da si ti njegov fan, ne želim o tome polemizirati s tobom :D

Iznosim samo činjenice: htio je da mu gitarista Neu! svira album, Heroes je prema pjesmi Hero od Neu!, V-2 Schneider je nazvana po članu Kraftwerka. Korelacija je sasvim činjenično provjerljiva i daleko od slučajnosti, e sad da li nešto zvuči ili ne kao nešto drugo je subjektivno.
Meni zvuči jako kao Neu!, tebi ne i to je dobro.
Itekako sam fan, ono što mi je Lynch u filmu to je Bowie u muzici. :D

Ne negiram je da su ti albumi bili pod uticajem tadašnje kraut rock scene, niti da je Michael Rother trebao svirati na albumu.
Ali finalni rezultat je opet samo Bowie, jer je jedan od njegovih brojnih talenata bio apsorpcija i internaliziranje uticaja.
Sličan je slučaj bio i sa albumom Young Americans koji je bio pod ogromnim uticajem Philly soula, a opet nije zvučao baš
ni kao jedan filadelfijski soul album do tada. Ali je zvučao kao soul album Davida Bowiea. Meni smeta što ti ovo prikazuješ kao neki
oportunizam zarad modernosti i komercijalnih rezultata, a meni je to sasvim normalan proces muzičara i umjetnika koji
je konstantno u pokretu, željan isprobavanja novih stvari. Nisu sve njegove promjene dale željene komercijalne rezultate,
jer nakon što je "ubio" Ziggya bio je dočekan na nož kod publike, ali kreativni pomaci su bili enormni. Jebote, kada pogledaš
put od Ziggy Stardusta preko Young Americansa, Station to Station pa do berlinske trilogije, teško je zamisliti da je jedan
izvođač prešao tako nešto u samo pet godina.
almir_tz

#62 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by almir_tz »

Ali ne, on je samo bio lučki radnik u muzičkoj brodogradnji. Na apsolutno isti način kao što je to Dubioza ili Crvena jabuka:

http://www.ravnododna.com/dubioza-kolek ... ktivitetu/

:D :D :D
zomri

#63 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by zomri »

Možemo o Bowieju nekom drugom prilikom. :D

Ovdje je tema nešto drugo. Stoga da radi ovog tvog sugrađanina admira ponovimo rečenicu:
"Ti si ovdje naveo masu grupa čija se evolucijska linija ne uklapa u tu tvoju 2-3 albuma pa propast teoriju."
zomri

#64 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by zomri »

almir_tz wrote:Ali ne, on je samo bio lučki radnik u muzičkoj brodogradnji. Na apsolutno isti način kao što je to Dubioza ili Crvena jabuka:

http://www.ravnododna.com/dubioza-kolek ... ktivitetu/

:D :D :D
Zasad dva pitaLJa:
Kako biH ti pisao o Dubiozi da pišeš za rokerski magazin?
Kako biH ti privukao mlade ljude sa turbo-folka na neke ljevlje muzičke forme?
dale cooper

#65 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by dale cooper »

almir_tz wrote:PA fino pišem i bez tih detalja da je to Bowiea doticalo 10% i evo pojavljuje se pravi znalac da to potvrdi,
ali ne ovaj i dalje tjera po svom. Hvala za Fugaziju (ali mislim da su i oni svirali jedno te isto) i za Nomeansno,
njih nisam slušao pa ne znam. Dakle, da zaključimo, slično s Jamom i Fugazijem je i s Princeom, možeš
se klati s industrijom i sve, ali nije to poenta, bez obzira si snimo faktički 30 istih albuma. Džaba ti što
sa stigmom na licu hodaš. Momak koji je pisao za Prinsa očito nije pročitao moj prvi post. Pozivam sviju da
ga pročitaju pa onda pišu.
Ne razumijem ovo što govoriš faktički isti albumi. Eto spominje se taj Pearl Jam. Mislim, ako ne čuješ razliku u
zvuku i evoluciji između albuma Ten i recimo Vitalogy onda ne čuješ dobro. Dva stilski sasvim različita albuma.

Ili recimo spomenuo si The Beatlese pa bih volio da mi objasniš kako su njihovi albumi svi isti?
almir_tz

#66 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by almir_tz »

Jedno pitanje za tebe, kako ćeš ih braniti kad im pjesme budu jedan jedini ravan ton?
Zato i imamo problem jer to smatraš sasvim legitimnim radom u muzici, a ja najobičnijom kurčinom i
prodavanjem muda za bubrege. Kad te neko uzme lopatom kao što te sad momak za Bowiea onda hajde nećemo
o njemu. Ne budi smiješan. Napisao sam da se radi o gradacijama. Bio si se uhvatio jedne
sad ganjaš drugu. Vidiš, treba nekad znati gledati širu sliku, a ne nekoga nastojati dikreditirati na ličnom nivou zato što te uzeo
k'o levata na najbezočnijem primjeru onoga o čemu pišem, a to je Dubioza.

To što si lokal patriota i s Branom i ekipom bi povazdan lok'o ne mijenja činjenicu
da su oni najočitiji primjer onih koji žive i RADE u industriji zabave. A to je:
štancaj do besvijesti i uzimaj pare dokle god možeš. Za umjetnost te zaboli.
zomri

#67 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by zomri »

Obligatorni meme

Image
almir_tz

#68 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by almir_tz »

Pearl Jam smo na silu ugurali na listu. :D Možemo da se mnogi ne bi našli uvređeni o čemu je
već pisao Diwan, hajde da ne komolikujemo i radi idolopoklonstva i za Beatlese i Stonese
kažemo da su i oni bez ikakvih kamenja u džepovima. Možemo li se tako dogovriti?
Mada Stonesi, recimo, 40 godina minimum sviraju ali apsolutno isto pjesmu samo i jedino
zarad profita.
Last edited by almir_tz on 02/12/2017 00:04, edited 1 time in total.
almir_tz

#69 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by almir_tz »

zomri wrote:Obligatorni meme

Image
Da, kad nema argumenata onda gif, meme, ovo, ono. Koja smijurija od lika!
zomri

#70 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by zomri »

Svodiš opet na lični nivo a svako malo se žališ na isto. Odgovori čovjeku konkretno, pitao te je za Pearl Jam da pojasniš kako je to sve isto.

A što se tiče rasprave o Bowieju prvi ti nisi dao da se skreće s teme. Drugo tvrdio je da to nema veze sa Neu i ostatkom scene, pa sam ipak ustvrdio i pokazao da ima. Dale je moj forumski drugar i skoro religiozno voli Bowieja pa cijenim da s obzirom da imamo drugačija mišljenja ne bi imalo smisla raspravljati jer ga ne bih mogao ubijediti u suprotno. I to je dobro.
zomri

#71 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by zomri »

ps. A onda i meni odgovori za Dubiozu. može i na drugoj temi.
almir_tz

#72 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by almir_tz »

A ja napisao da smo Pearl Jam stavili na listu. Završena priča.

Isto ćemo uraditi za Beatlese i Stonese iako se, naročito na primjeru
Stonesa radi o money making mašinama.

Sad si opet perfidno na svoj mlin pod
krinkom drugarstva provukao kako si za Bowiea u poravu paralelno uopće se ne osvrčući na ono što
sam za Dubiozu napisao. Planski sve eda bi mi izvadio živac.

Uhvatio se strakelja Džemaša i zamagljuješ cijelu priču debilanama.
Pusti da otkrijem još nekog ala Talk Talk, mani me se opštepoznatih
Džemaša, Stonaša, Gansa, Bitlsa, Pepersa, Bon Džovija. Budi bar toliko
dobar.
almir_tz

#73 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by almir_tz »

zomri wrote:ps. A onda i meni odgovori za Dubiozu. može i na drugoj temi.
Jedno pitanje za tebe, kako ćeš ih braniti kad im pjesme budu jedan jedini ravan ton?
Zato i imamo problem jer to smatraš sasvim legitimnim radom u muzici, a ja najobičnijom kurčinom i
prodavanjem muda za bubrege. Kad te neko uzme lopatom kao što te sad momak za Bowiea onda hajde nećemo
o njemu. Ne budi smiješan. Napisao sam da se radi o gradacijama. Bio si se uhvatio jedne
sad ganjaš drugu. Vidiš, treba nekad znati gledati širu sliku, a ne nekoga nastojati dikreditirati na ličnom nivou zato što te uzeo
k'o levata na najbezočnijem primjeru onoga o čemu pišem, a to je Dubioza.

To što si lokal patriota i s Branom i ekipom bi povazdan lok'o ne mijenja činjenicu
da su oni najočitiji primjer onih koji žive i RADE u industriji zabave. A to je:
štancaj do besvijesti i uzimaj pare dokle god možeš. Za umjetnost te zaboli.

E, time se bavi tekst o Kolektivitetu i kolektivu. To što ti diskreditiraš
tekst samo zato što je napisan na određenom portalu, a tekstovi istogžportala su ti odgovarali
za Dubiozu kad su o njoj donosili pozitivan stav je tvoj problem ne moj.

Mimo toga postoje i činjenice koje tebe ne zanimaju. Tebe zanima samo tvoje
viđenje svijeta i uglavljivanje svega u njega. To je kont djece u vrtićima.
dale cooper

#74 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by dale cooper »

almir_tz wrote:Pearl Jam smo na silu ugurali na listu. :D Možemo da se mnogi ne bi našli uvređeni o čemu je
već pisao Diwan, hajde da ne komolikujemo i radi idolopoklonstva i za Beatlese i Stonese
kažemo da su i oni bez ikakvih kamenja u džepovima. Možemo li se tako dogovriti?
Mada Stonesi, recimo, 40 godina minimum sviraju ali apsolutno isto pjesmu samo i jedino
zarad profita.
Ne kažem ja da su Beatlesi i Stonesi van kritike, ali treba se gledati ono što sam spomenuo ranije, evolucijska
linija svakog benda. Recimo meni lično su Stonesi dosegli taj neki peak krajem 60-tih kada su od jako dobrog
ritam i bluz sastava postali jedan od najboljih rock'n'roll sastava ikada. Ona serija albuma Beggars Banquet,
Let It Bleed, Sticky Fingers i Exile on Main St. je nešto rijetko viđeno. Ali i ostaje činjenica da su kasnije postali
veliki biznis što je rezultiralo albumima koji su uz neke iznimke pratili zacrtanu formulu i u tom smislu se slažem sa nekim dijelovima
tvoga prvoga posta. Ali meni je sasvim lako oprostiti kasnije grijehe kada imaš bend sa ovako prokleto sjajnim dijelovima
diskografije. Ali Rolling Stones su samo jedan primjer, imaš bendova i sa mnogo dužim nizovima odličnih albuma koje si
spominjao u uvodnom postu.
almir_tz

#75 Re: Muzičari koji nisu "postali" dio industrije

Post by almir_tz »

Mogu im i ja mnogima oprostiti, sve je to ok, samo to u jednom trenutku naprosto prestaje biti
umjetnost već samo i jedino biznis. Talk Talk je pokazao da se može. I koliko god
neki veliki bili to ne mijenja činjenicu da u jednom trenutku od 80% umjetnost,
20% biznis postaju 10% umjetnost, 90% biznis. I onda neko haman poćne pisati
za Dubiozu da su oni naši boisanski Stonesi. P r e s m i j e š n o !
Post Reply