Kad bi ti znao sta hoces da kazes mozda bi nam svima bilo jasnije. Sta si htio reci sa "koji je motor elasticniji"? Kao, da nije mozda koji se vise razvlaci?nineac wrote:Nek si mu ado umjesto mene napisao, potpuno me raspizdio sa svojim "stručnim" mišljenjem. Iz mog teksta je mogao izvući zaključak da ja govorim o svakodnevnici. Pošto je njemu obrtni moment sasvim nova riječ u vokabularu, vjerovatno zato nije imao poma o čemu pričam.
Jaro moj Alfa Romeo 156 2.4 M-JTD razvija 175 ks i 400 nm. Šta misliš koji je motor elastičniji? Taj ili npr. BMW 325 sa 192 ks i 250 nm ali pri 3.500 obrtaja? Ta alfa u V brzini između 80 i 120 km/h (znači najkorisnije područje) ubrzava od tog BMW-a sigurne za 4-5 sec bolje.
Normalno, BMW ima bolja ubrzanje, krajnju brzinu, ali je vožnja u svakodnevnici daleko manje stresna u alfi nego u tom BMW-u. Da još tu nadodamo jedno 3 litre uštede na svakih 100 km.
Ja lično, kada bi srcem razmišljo odabrao bi BMW, ali ajro danas kadfa litra goriva košta 1.63 km nešto mi srce slabije od glave radi!
Jarane, prije mjesec dana sam gledao Discovery o njemačkim auto cestama. Njemačka godišnje troši 500.000 km po kilometru puta samo na održavanje i nadgledanje. Kako je cesta vrhunski odrađena, to se više troši na nadgledanje. Inače, asfalt koji se koristi na tim cestama je posebno napravljen radi bolje gripa, tj. sličan je ono koji se koristi na trkaćim stazama.
Njemački auto putevi imaju veze sa američkim toliko što liče jedan na drugog "onako".
Inače, njemačka ima najmanji broj poginulih po broju registrovanih vozila, dok jedna italija, čiji su vozači proglašeni kao bezobzirni ima bolje statistike od amerikanaca.
Ti opet po svom. Koliko puta ti treba reci da nema sanse da je Alfa ili bi koje drugo auto sa 175 ks jaca od BMW sa 192 ks. Snaga je snaga, cista energija i nije bitno kako se dobije dizelom, benzincem ili parnom masinom. I parna masina od 192 ks je jaca od Alfe sa 175 ks i tu nema diskusije. A brzina i ubrzanje, opet da ti ponovim, ne dolazi samo od motora nego i od mjenjaca, tezine, guma, i milion drugih sitnica.
Sto se statistika tice, umjesto lupanja sto ne bi podupro svoju tvrdnju sa nekim lijepim linkovima kojima se moze vjerovati a nekim forumima ili glasom republike srpske? I ako ces izvuci postenu statistiku onda izvuci broj nesreca prema predjenoj kilometrazi a ne broju auta na sta ja znam koliko stanovnika. U Njemackoj se auta puno manje voze nego u USA pa statistika prema broju auta nemoze biti objektivna.