Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post Reply
Krokodajl

#51 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Krokodajl »

pasha078 wrote:
Krokodajl wrote:
Interesantno, bas musliman? Kombinacija musliman/desnica (desnica u europskom smislu) je neuobicajena.
Kontas da ta desnica ne voli muslimane? Nikakve muslimane, arapi turci bosnjaci, nije bitno....

Al nekako sam skontao da si tacno sto si napisao. U pravu si, u bih nemas stranke koja objedinjuje gore napisano upravo zato jer si (ste) u vrlo vrlo maloj manjini :-)

No da si pravoslavac i rus imao bi putina da si turcin erdogana da si amer trumpa. Oni su tu negdje.....
To je njihov problem a ne moj :D

Problem Europe je nasilna globalizacija koja se provodi i pretjerana politička korektnost, posljednji primjer je ova TESCO reklama u vezi Božića, gdje se jedan kršćanski praznik predstavlja kao neki općeprihvaćen praznik, nije pitanje da li ili ne pripadnici drugih vjera obilježavaju Božić na bilo kakav način (da li djeca dobiju poklone), to je njihova stvar, ali Božić je kršćanski praznik i kao takav se treba predstavljati, kao što je Bajram muslimanski praznik, zamisli Bajramsku reklamu gdje porodica uz kuhanu šunku nazdravlja sa čašom vina, bez obzira radi li to ko ili ne zna se šta je "praznični duh".

Što se tiče toga, da mislim da jesmo u manjini, jer stranke koje se kod nas predstavljaju kao desnica su uglavnom populističke stranke ili desni centar.

Vezano za posljednju trojicu, da živim u Rusiji definitivno bih glasao za Putina, ne toliko zbog njega već koliko zbog nesposobnosti drugih, u Turskoj isto tako za Erdoana, u Americi teško da bih podržao Trumpa, iako se sa više stvari u političkom smislu slažem sa Trumpom nego sa Clintom ipak je Trump veliko dijete, ali Republikance bih podržao u svakom slučaju prije nego Demokrate, Rubio ili Kasich, Cruza ne.
piupiu

#52 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by piupiu »

Nurudin wrote:
piupiu wrote:Anarho-feminist. U konformističkim trenucima - socijaldemokrata. Ne bavim se političkim radom.
anarho.feminist...za šta se to zalažeš, za povratak matrijahata ? :-D
Jok. Za ukidanje svih hijerarhija.
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#53 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Nurudin »

Kombinacija musliman-desnica nije ništa neuobičajeno, nego je to u pravilu tako da su desničari uglavnom religiozni i tradicionalni.
To što se njihove religije ne podnose nije važno ali je to isti mentalni sklop i svjetonazor koji se oslanja na tradiciju i korijene,
konzervativan je (zatvoren) i zato ne želi da prima drugačije u svoje društvo.
Izbjeglice ili ekonomski migranti koji dođu u evropske zemlje , ako su desničari onda obično prave svoja geta i drže se skupa .
Oni funkcionišu po istim principima kao i evropski ekstremni desničari, samo su različitih kultura i religija.
piupiu

#54 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by piupiu »

Tito_i_Partija wrote:Nisi gledala Mad Max: Fury Road? Auuu, pa to obavezno moras ispravit'. O-ba-vez-no. :-D
Budem. :thumbup:
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#55 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Nurudin »

piupiu wrote:
Nurudin wrote:
piupiu wrote:Anarho-feminist. U konformističkim trenucima - socijaldemokrata. Ne bavim se političkim radom.
anarho.feminist...za šta se to zalažeš, za povratak matrijahata ? :-D
Jok. Za ukidanje svih hijerarhija.
pa ti je slično marksizmu , besklasno društvo ...i marskizam na kraju teži potpunom ukidanju vlasništva
a hijerarhije se ne mogu dokinuti, jer ona nije vezana samo za vlasništvo. Hijerarhija je glup-gluplji-najgluplji :-D
alipasijaner

#56 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by alipasijaner »

Pokusavam ostati bistrog uma i zdravog razuma sto znaci da ne naginjem, a jos manje pripadam nekoj stranci..
piupiu

#57 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by piupiu »

medvjed23 wrote:u jelenizmu sredstvo porobljavanja muških kapitalista izgleda nešto drugačije

Image

al dobro, nećemo sad cjepidlačiti i to
Misli globalno, djeluje lokalno? :D :lol:

Čitaš li ti ovo o poboljšavanju muških kapitalista,
¤ jelena ¤ wrote: ...
? :mrgreen:
Last edited by piupiu on 17/11/2017 11:22, edited 1 time in total.
arzuhal

#58 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by arzuhal »

Ja koji sam odrastao na Stripoteci nikako ne mogu biti anarho-feminist tamam se prisiljavao...Ono imaš društvo nabrijanih Amazonki, sve ratnice savršenih proporcija, matrijarhat vanjtaki, istom dođe Konan Simerijanac i one mu sve popadaju oko nogu...
Nurudin

#59 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Nurudin »

alipasijaner wrote:Pokusavam ostati bistrog uma i zdravog razuma sto znaci da ne naginjem, a jos manje pripadam nekoj stranci..
jel zdravije raditi u kanalu i kisnuti ili sjediti u kancelariji bh telecoma , gdje te postavi stranka?
vidiš, nije ni zdravlje baš tako jasno :mrgreen:
alipasijaner

#60 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by alipasijaner »

Nurudin wrote:
alipasijaner wrote:Pokusavam ostati bistrog uma i zdravog razuma sto znaci da ne naginjem, a jos manje pripadam nekoj stranci..
jel zdravije raditi u kanalu i kisnuti ili sjediti u kancelariji bh telecoma , gdje te postavi stranka?
vidiš, nije ni zdravlje baš tako jasno :mrgreen:
Kopaju ljudi i rukama i nogama da dodju do Telecoma
ultima_palabra

#61 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by ultima_palabra »

Što se tiče ljudskih prava liberal, ekonomski naginjem centru. Vjernik jesam, ali ne ističem to na svakom koraku.

Stranke (pogotovo u BiH) imaju samo jednu ideologiju - IMT.
wewa

#62 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by wewa »

arzuhal wrote:Ja koji sam odrastao na Stripoteci nikako ne mogu biti anarho-feminist tamam se prisiljavao...Ono imaš društvo nabrijanih Amazonki, sve ratnice savršenih proporcija, matrijarhat vanjtaki, istom dođe Konan Simerijanac i one mu sve popadaju oko nogu...
note to self: treba nam vise crtacica stripova.
¤ jelena ¤

#63 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by ¤ jelena ¤ »

piupiu wrote:
medvjed23 wrote:u jelenizmu sredstvo porobljavanja muških kapitalista izgleda nešto drugačije

Image

al dobro, nećemo sad cjepidlačiti i to
Misli globalno, djeluje lokalno? :D :lol:

Čitaš li ti ovo,
¤ jelena ¤ wrote: ...
?
Čitam, ali...trenutno sam manja od makova zrna, a zašto je to tako, napisaću na HMOKMUSU čim smognem snage i skupim hrabrosti. :oops:

on topic

Militantna ljevica, suftilnog tipa...žemskog :D

Ako ima kakvih nedoumica šta bi to moglo bit - podvrsta anarhizma, koja će uskoro zavladati svijetom, ha ovi desničari doćeraju cara do duvara, a na dobrom su putu da se to uskoro desi ako vako nastave. :D
Last edited by ¤ jelena ¤ on 17/11/2017 11:31, edited 1 time in total.
realna do boli

#64 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by realna do boli »

Negdje pred sami rat..trazila ispisnicu iz KP..dobila je..zao mi sto to nemam crno na bijelo...bio bi to raritet.
Poslije rata ..zaobilazila politicke stranke..kada se pojavila NS..ukljucila se....skontala kako to sve fercera kada si unutra...cao
Danas mislim da je smisleno mijenjati dresove u zavisnosti ko pobijedi na izborima..lakse je za zivot...
Nekako covjek izgubi svoje ubjedzenje..kada ga zivot udari..pa skontas..hebat ga..ovi daju posao..lako je mijenjati dresove u prelaznom roku, ko da vise, eto me.
Sta mislis u sebi..bitnije je.
Ionako je sve to cirkus :D
Agnostik..ni la, ni le...tako mu nekako dodze i sa strankama :D
Samo, iznerviram se, kada se smatra, da MORAM biti u nekom toru...
azurna_obala

#65 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by azurna_obala »

Ne volim stranke, pogotovo nacionalističke, nisam član nijedne. Mirno spavam i nisam dužna nikome, sa strankom to ne bih mogla. :mrgreen:
cyprus

#66 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by cyprus »

Haj sad malo ozbiljniji odgovor da dam :-D

Više od svega sam antinacionalista... Nacionalizam vidim kao jednu od najvećih pošasti današnjice, odnosno jednu opasnu društvenu bolest koja od pojedinaca može napraviti moralne nakaze i intelektualne bogalje...

Kada tome pridodam svoje stavove o ekonomiji i društvenim odnosima, onda mogu reći da spadam u lijevi centar... Ne smatram da svi moraju biti jednaki, ali svi moraju imati jednake šanse... Vjerujem u djelomično slobodno tržište (intervencije i regulacije su u nekim slučajevima neophodne)... Poštujem lične slobode dok god one ne ugrožavaju nekog drugog, ali imam i nekih konzervativnih stavova... Npr. definicija braka će za mene uvijek biti isključivo zajednica jednog muškarca i jedne žene, iako sam veliki protivnik diskriminacije homoseksualne populacije, ili diskriminacije bilo koga i posebno ugrožavanja njihove sigurnosti... Recimo nisam protiv da se homoseksualne zajednice zakonski regulišu na neki drugi način... Dalje, protivnik sam abortusa... Trudio sam ubijediti sam sebe da je pro-choice OK opcija sa moralne strane, međutim nisam uspio... Nisam ni za legalizaciju prostitucije, marihuane (osim u medicinske svrhe), oružja...

Član sam SDP-a već skoro 10 godina... Jedno vrijeme sam bio relativno aktivan kroz forum mladih (u studentskim danima), ali sam se razočarao već neposredno nakon izbora 2010. godine, kako zbog poteza stranke na višim nivoima, tako zbog pizdarija na lokalu... Od tad sam pasivan... Iako nisam zadovoljan stanjem u stranci sve od tada, nikad mi nije palo na um da mijenjam stranku... Na izborima glasove raspodjeljujem između SDP-a i Naše stranke...

Vjerujem u multietničku Bosnu i Hercegovinu... Nikakva drugačija me ne interesuje... Također vjerujem u multietnički, interkulturalni i globalizirani svijet...

Vjernik jesam (formalno rimokatolik)... Zapravo mogu reći da se više nadam, nego što zaista vjerujem u pravom smislu te riječi... Nadam se da ovaj svijet nije kapak... Bezveze bi mi bilo da iza ovoga nema ništa drugo, bolje i pravednije... Ipak, religiju shvatam puno više kao individualnu, nego kao kolektivnu stvar... Svoje katoličanstvo ne gledam kao jedinu pravu vjeru, nego samo kao jedan od "jezika" na koji čovjek komunicira sa svojom duhovnošću... To što ja govorim tim "jezikom" ne znači da drugi načini obraćanja Bogu nisu ispravni... I žalosti me što većina drugih vjernika ne može da stvari sagleda na taj način...
Fudo387

#67 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Fudo387 »

Je ovih liberala, partizana i komunista,
Sve je to ok al’ ipak za svaki slucaj kad se mandrkne nek’ bude zapisano da sam izmedju ostalog i vjernik. :D
realna do boli

#68 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by realna do boli »

Kao agnostik..moze biti i ovako i onako..znam da me vecina, danas, mrzi, ali najvece ce mi razocaranje biti, kada odem tamo gore, da mi kazu, da je to bio samo jos jedan level u nekom bitisanju...ali , nije tema.
piupiu

#69 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by piupiu »

wewa wrote:
arzuhal wrote:Ja koji sam odrastao na Stripoteci nikako ne mogu biti anarho-feminist tamam se prisiljavao...Ono imaš društvo nabrijanih Amazonki, sve ratnice savršenih proporcija, matrijarhat vanjtaki, istom dođe Konan Simerijanac i one mu sve popadaju oko nogu...
:lol: :thumbup:

arzo, bolan, nije anarho-feminizam da se ne smiješ zaljubit' u najboljeg frajera u mahali. :mrgreen:
Fudo387

#70 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:
wewa wrote:
:lol: :thumbup:

arzo, bolan, nije anarho-feminizam da se ne smiješ zaljubit' u najboljeg frajera u mahali. :mrgreen:
A rucak skuhat? :D
‘nako pitam.
piupiu

#71 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by piupiu »

Fudo387 wrote:
piupiu wrote:arzo, bolan, nije anarho-feminizam da se ne smiješ zaljubit' u najboljeg frajera u mahali. :mrgreen:
‘nako pitam.
Nek' skuha, što da ne, ja mu neću branit'. :D :lol:
Fudo387

#72 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by Fudo387 »

piupiu wrote:
Fudo387 wrote:
piupiu wrote:arzo, bolan, nije anarho-feminizam da se ne smiješ zaljubit' u najboljeg frajera u mahali. :mrgreen:
‘nako pitam.
Meni se taj tvoj pokret nimalo ne svidja, uvescete nas u neki belaj biblijskih proporcija. :D
wewa

#73 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by wewa »

piupiu wrote:
Fudo387 wrote:
‘nako pitam.
jos ako skuha za dva dana :gnjavim:
medvjed23

#74 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by medvjed23 »

¤ jelena ¤ wrote:
Čitam, ali...trenutno sam manja od makova zrna, a zašto je to tako, napisaću na HMOKMUSU čim smognem snage i skupim hrabrosti. :oops:
bože, bože, pa je l moguće.. :cry: vi anarhisti znate samo šupljirati, a kad treba šta konkretno napraviti, nigdje vas :D

mojih malo ozbiljnijih 5 centi:

bio nekad, davno član jedne na forumu ne baš popularne stranke :D nisam na stranačkim sastancima primijetio nikakav lopovluk niti fašizam, al jesam to da uspješan politički rad zahtijeva ekstrovertnost, nametljivost, sklonost laktanju i još ponešto što meni fali.. stoga se povukoh i od tada nemam skoro nikakvog dodira sa politikom..

od političkih vrijednosti, najviše značaja dajem slobodi; slobodi svakog čovjeka da živi kako hoće, radi šta hoće, vjeruje u šta hoće, ljubi koga hoće..

vjera mi je bliska, jer ko vjeruje može biti samo na dobitku, dok na religiju gledam sa skepsom, jer ista često služi kao instrument kontrole masa..
HAVANA

#75 Re: Koji je vaš svjetonazor, pripadate li nekoj stranci ? (iskreno)

Post by HAVANA »

piupiu wrote:
Fudo387 wrote:
‘nako pitam.
A ako ne umije? :D
Post Reply