Znam za takise ali ni u pekmez od jabuka neide secerBJB wrote:A šta je sa pekmezom od takiša? U njega ne ide ni trun šećera.Za one koji nisu culi za takiše, to je ovo
Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
- spreca
#51 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
- spreca
#52 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
ako se nebi ukuhavalo nebi bio sladak prirodno i bio bi rijedak i rok trajanja bi bio kratak....pekmez pravi bez ikakve tehnologije moze stajati i 20-30 godina...na nekom mjestu u podrumu na tamnom mjestu i ne pretoplom....ranije se cuvao u drvenik buradima zvani Fendelji ili obicnim buradimamoonca wrote:jabuke se peru i onda melju pa se sok iscijedi i kuva u posebnim tavama a to su posude ne duboke a dosta siroke i do 80 cm .....otprilike od 60 litara soka se dobije oko 5l pekmeza...ja ga volim onako malo pomijesati sa domacim kajmakom ili sa kupovnim vrhnjem ......
Zasto se ukuvavaju --izgube dosta vitamina-kao c vitamin??
![]()
CULA SAM --RAZBILA SE KO TAKSHA
- spreca
#53 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
evo se pece pekmez
\
evo se cijedi sok takozvana Shira
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... XMPHguSDWY
\

evo se cijedi sok takozvana Shira
https://www.youtube.com/watch?time_cont ... XMPHguSDWY
-
moonca
#54 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
Super -da si objasnio. Ucimo.
-
BJB
#55 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
Zato sto se prvo raskuhaju, pa se ukuhava sok dok se ne zgusne i bude k'o med. Kod nas se pekmez od takiša često čuva u flasama, moze i 20 godina, nece se pokvariti.
- spreca
#56 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
Nije mi jasno ovoBJB wrote:Zato sto se prvo raskuhaju, pa se ukuhava sok dok se ne zgusne i bude k'o med. Kod nas se pekmez od takiša često čuva u flasama, moze i 20 godina, nece se pokvariti.
-
ovo_mi_je_nick
#57 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
Krka se svakako ali daleko više organizam slabi tugom, stalnim stresom u porodici, poslu....potištenost, beizvjesnost.Streptokok wrote:dakle slobodno da krkamo i radioaktivno, otrovano pesticidima, konzervisano, masno, šećera u neograničenim količinama....ovo_mi_je_nick wrote:Nema tog domaćeg džema a da u njemu nema bar 5 kg bijelog śećera. Ovo se odnosi i na sokove.
Sok od nara koji ti presuje u Ferhadiji je 'domaći' kao i jabukovo sirće.
Ostalo ima svega i svačega u svom sastavu.
Pa i u rakiju se stavlja bijeli sećer (ne svi).
Tajna dugotrajnog života nije u ishrani nego je tajna u životu bez sikirinacije/stresa, bez svađa u kući, finansijskoj sigurnosti, rahatluku, zadovoljstvu što imaš, ugašenom tv-u, i okruženju pozitivnim stavovima ljudi oko tebe.
-
BJB
#58 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
Pa pogledaj ovaj gore video kako se priprema shira za pekmez od takiša..spreca wrote:Nije mi jasno ovoBJB wrote:Zato sto se prvo raskuhaju, pa se ukuhava sok dok se ne zgusne i bude k'o med. Kod nas se pekmez od takiša često čuva u flasama, moze i 20 godina, nece se pokvariti.
BtW, u mom kraju slabo rađaju u nekoliko posljednjih godina, inače kad takiša rodi, to je slavlje i obavezno se pravi pekmez..
- spreca
#59 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
Sory...ja sam mislio da pricas o jabukama...Shira od jabuka se stavi na vatru i kuha se dok se ne skuha i nema nikakvih pred priprema i naravno bez secera....imali smo takise ali su vec bila stara stabla a niko se nije bavio kalemljenjem novih tako da su kod nas nestale a nema ih niko u okolini bar 15km oko mene...jako dobra i ukusna kruska...od njih je dobra rakija ko pece i za mene je bolja od ViljamovkeBJB wrote:Pa pogledaj ovaj gore video kako se priprema shira za pekmez od takiša..spreca wrote:Nije mi jasno ovoBJB wrote:Zato sto se prvo raskuhaju, pa se ukuhava sok dok se ne zgusne i bude k'o med. Kod nas se pekmez od takiša često čuva u flasama, moze i 20 godina, nece se pokvariti.
BtW, u mom kraju slabo rađaju u nekoliko posljednjih godina, inače kad takiša rodi, to je slavlje i obavezno se pravi pekmez..
-
PM72
#60 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
Je li iko od vas probao tek ocjeđenu širu?
Ko jeste znaće što ga to pitam.
- spreca
#61 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
Ja sam te sire u svom zivotu popio hektolitarPM72 wrote:Je li iko od vas probao tek ocjeđenu širu?Ko jeste znaće što ga to pitam.
- Toto
- Grijem se na: solarno
- Vozim: EJ
#62 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
Tačno je de je pojavom frižidera i tehnoligije smrzavanja upotrebna vrijednost pekmeza umanjena ali postoje upotrebe gdje je pekmez nezamjenjiv.moonca wrote:Ajd' objasni -- zasto ne jesti svjeze.![]()
Nista ti ne znas dok ne probas.
Pekmez je koncetrat nekih sastojaka voća, koji mu daju novu upotrebnu vrijednost.
Pekmez od smokava je prirodni antiseptik. Nezamjenjiv je za male bebe, koje ne mogu da prime penicilin. Samo radi toga ga vrijedi proizvoditi.
Kad gurabiju preliješ pekmezom od smokava: dobiješ smokvaru.
Pekmez se nekad koristio kao prvorazredna agda.
Definicija pekmeza iz "Titinih" pravilnika o hrani.
Pekmez
Član 86
Pekmez je proizvod dobiven ukuvavanjem pasiranog ili nepasiranog voća, bez dodatka šećera.
Zaslađeni pekmez je proizvod dobiven ukuvavanjem pasiranog ili nepasiranog voća, sa dodatkom do 20% šećera u odnosu na voćnu masu.
- Toto
#63 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
za vakta Kulina bana i dobrijeh danaHakiz wrote:Dakle, dužina i kvalitet života recimo 1236. kada nije postojala hemijska industrijska hrana i lijekovi, samo prirodna hrana i lijekovi i uporediti sa danas.
Ako si u BiH:nikako.Ako si na trulom zapadu: "ganjaj" državne ustanove koje garantuju kvalitet.Hakiz wrote: Nego, pitanje za stručnjake: kako biti siguran kada se kupi recimo med na štandu zdrave hrane da je u tegli 100% med, a ne 40 ili 60 % med, a ostatak razne melase ili ko zna šta sve ne čime se med razblaživao.
-
moonca
#64 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
Svakako ima svrhu postojanja, pogotovo ako nema dodataka raf secera - no to ne znaci da ga mozemo konzumiati u izobilju.Toto wrote:Tačno je de je pojavom frižidera i tehnoligije smrzavanja upotrebna vrijednost pekmeza umanjena ali postoje upotrebe gdje je pekmez nezamjenjiv.moonca wrote:Ajd' objasni -- zasto ne jesti svjeze.![]()
Nista ti ne znas dok ne probas.
Pekmez je koncetrat nekih sastojaka voća, koji mu daju novu upotrebnu vrijednost.
Pekmez od smokava je prirodni antiseptik. Nezamjenjiv je za male bebe, koje ne mogu da prime penicilin. Samo radi toga ga vrijedi proizvoditi.
Kad gurabiju preliješ pekmezom od smokava: dobiješ smokvaru.
Pekmez se nekad koristio kao prvorazredna agda.
Definicija pekmeza iz "Titinih" pravilnika o hrani.Pekmez
Član 86
Pekmez je proizvod dobiven ukuvavanjem pasiranog ili nepasiranog voća, bez dodatka šećera.
Zaslađeni pekmez je proizvod dobiven ukuvavanjem pasiranog ili nepasiranog voća, sa dodatkom do 20% šećera u odnosu na voćnu masu.
Mozda je nesto slicno tome i ovaj proizvod. Blago sladi i blagog ukusa.

Prelijem ga preko kuvanog zoba.
- Toto
#65 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
šira od smokava se pravi kao kod takišespreca wrote: Sory...ja sam mislio da pricas o jabukama...Shira od jabuka se stavi na vatru i kuha se dok se ne skuha i nema nikakvih pred priprema i naravno bez secera....imali smo takise ali su vec bila stara stabla a niko se nije bavio kalemljenjem novih tako da su kod nas nestale a nema ih niko u okolini bar 15km oko mene...jako dobra i ukusna kruska...od njih je dobra rakija ko pece i za mene je bolja od Viljamovke
- stetoskop
- Grijem se na: Fujitsu 12llce
- Vozim: Traktor, ide j€bi ga
#66 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
Nije mi jasno kako je toliko zdrav pekmez, s obzirom da se toliko kuha. Šta je to toliko ljekovito da je skuplji i od meda?
S druge strane čujem priču, ako med staviš u vreli čaj, da si mu sjebo sve u njemu. Tako isto i za limun.
S druge strane čujem priču, ako med staviš u vreli čaj, da si mu sjebo sve u njemu. Tako isto i za limun.
- spreca
#67 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
sasvim zrele Takise su dosta slicne Smokvi po ukusu i nekim drugim osobinamaToto wrote:šira od smokava se pravi kao kod takišespreca wrote: Sory...ja sam mislio da pricas o jabukama...Shira od jabuka se stavi na vatru i kuha se dok se ne skuha i nema nikakvih pred priprema i naravno bez secera....imali smo takise ali su vec bila stara stabla a niko se nije bavio kalemljenjem novih tako da su kod nas nestale a nema ih niko u okolini bar 15km oko mene...jako dobra i ukusna kruska...od njih je dobra rakija ko pece i za mene je bolja od Viljamovke
- spreca
#68 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
Cini mi se da med i Cvitamin gube svoja svojstva vec od 37-40C......za Pekmez znam da je dobar kod malokrvnosti.......cuo sam za slucaj da je covjek kao poslednju nadu na ozdravljenje davao djetetu od 8-10 godina starosti koje je oboljelo od necega kao Leukemija davao 30 dana po 200mll toplog domaceg mlijeka i supenu kasiku pekmeza svako jutro na prazan zeludac i da je nakon 30 dana doktor u nevjerici bio kad je vidio kakvi su nalazi....ali pekmez mora biti od jabuka Ramicki......ja se sjecam da sam pekmez i vodu kao za caja pio od prehlade i grlobolje i to je bio osnovni lijek na selu...stetoskop wrote:Nije mi jasno kako je toliko zdrav pekmez, s obzirom da se toliko kuha. Šta je to toliko ljekovito da je skuplji i od meda?
- Toto
#69 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
Med i pekmez su dva različita proizvoda, čiji su kvaliteti neuporedivi. Izjednačenost cijena je stvar devijacija na tržištu a ne izjednačenosti kvaliteta. Mislim na nepatvoreni med i pekmez.stetoskop wrote:Nije mi jasno kako je toliko zdrav pekmez, s obzirom da se toliko kuha. Šta je to toliko ljekovito da je skuplji i od meda?
Kineski lažni med je preplavio Evropu da prijeti da potpuno uništi tržište meda.
- spreca
#70 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
Ja ljetos u trgovini kupio med od Vrijeska uvoz iz Hr...ma ninasto nije nalik a cini mi se za teglu 750gr dadoh 20KMToto wrote:Med i pekmez su dva različita proizvoda, čiji su kvaliteti neuporedivi. Izjednačenost cijena je stvar devijacija na tržištu a ne izjednačenosti kvaliteta. Mislim na nepatvoreni med i pekmez.stetoskop wrote:Nije mi jasno kako je toliko zdrav pekmez, s obzirom da se toliko kuha. Šta je to toliko ljekovito da je skuplji i od meda?
Kineski lažni med je preplavio Evropu da prijeti da potpuno uništi tržište meda.
-
PM72
#71 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
Koliko puta si dobio sraćku?spreca wrote:Ja sam te sire u svom zivotu popio hektolitarPM72 wrote:Je li iko od vas probao tek ocjeđenu širu?Ko jeste znaće što ga to pitam.
...pekmez se pekao po mjesec dana...jabuka bilo nikad ih sve sabrati
-
moonca
#72 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
Ako cu konzumorati med onda samo ovaj dolazi u obzirspreca wrote:Cini mi se da med i Cvitamin gube svoja svojstva vec od 37-40C......za Pekmez znam da je dobar kod malokrvnosti.......cuo sam za slucaj da je covjek kao poslednju nadu na ozdravljenje davao djetetu od 8-10 godina starosti koje je oboljelo od necega kao Leukemija davao 30 dana po 200mll toplog domaceg mlijeka i supenu kasiku pekmeza svako jutro na prazan zeludac i da je nakon 30 dana doktor u nevjerici bio kad je vidio kakvi su nalazi....ali pekmez mora biti od jabuka Ramicki......ja se sjecam da sam pekmez i vodu kao za caja pio od prehlade i grlobolje i to je bio osnovni lijek na selu...stetoskop wrote:Nije mi jasno kako je toliko zdrav pekmez, s obzirom da se toliko kuha. Šta je to toliko ljekovito da je skuplji i od meda?
https://en.wikipedia.org/wiki/M%C4%81nuka_honey
na slici-8.75 oz Jar
$66.49
nisam ga probala ali jesam jeftinije oko $ 30 i zbilja su drugaciji

- spreca
#73 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
Nisam nikad imao sracku nisam ja general SratkoPM72 wrote:Koliko puta si dobio sraćku?spreca wrote:Ja sam te sire u svom zivotu popio hektolitarPM72 wrote:Je li iko od vas probao tek ocjeđenu širu?Ko jeste znaće što ga to pitam.
...pekmez se pekao po mjesec dana...jabuka bilo nikad ih sve sabrati
Ja sam jednom popio dvije krigle naiskap,ukusno,lijepo,miriše...nakon 5 minuta jedva dođoh do hale...sreća pa je bila blizu.
- Connaisseur Karlin
#74 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
spreca, mozda je djete imalo pogresnu dijagnozu, nema sanse da se bilo koja vrsta leukeije izljeci iskljucivo konzumirnjem paekmeza i toplog mlijekaspreca wrote:Cini mi se da med i Cvitamin gube svoja svojstva vec od 37-40C......za Pekmez znam da je dobar kod malokrvnosti.......cuo sam za slucaj da je covjek kao poslednju nadu na ozdravljenje davao djetetu od 8-10 godina starosti koje je oboljelo od necega kao Leukemija davao 30 dana po 200mll toplog domaceg mlijeka i supenu kasiku pekmeza svako jutro na prazan zeludac i da je nakon 30 dana doktor u nevjerici bio kad je vidio kakvi su nalazi....ali pekmez mora biti od jabuka Ramicki......ja se sjecam da sam pekmez i vodu kao za caja pio od prehlade i grlobolje i to je bio osnovni lijek na selu...stetoskop wrote:Nije mi jasno kako je toliko zdrav pekmez, s obzirom da se toliko kuha. Šta je to toliko ljekovito da je skuplji i od meda?
probala sma domaci od jabuka, ali bez pavalake i zaista je super, ali je meni prejak, i ne moze se jesti u velikim kolicinama
- Connaisseur Karlin
#75 Re: Tzv. ljekoviti, prirodni i organski sokovi, džemovi, pekmezi su obmana
Hakize, ja ti mogu poslati kvalitetan medToto wrote:Ako si u BiH:nikako.Ako si na trulom zapadu: "ganjaj" državne ustanove koje garantuju kvalitet.Hakiz wrote: Nego, pitanje za stručnjake: kako biti siguran kada se kupi recimo med na štandu zdrave hrane da je u tegli 100% med, a ne 40 ili 60 % med, a ostatak razne melase ili ko zna šta sve ne čime se med razblaživao.