Ad blocker detected: Our website is made possible by displaying online advertisements to our visitors. Please consider supporting us by disabling your ad blocker on our website.
HardcoreMX wrote:ne, nego to je iluzija mogucnosti laganja samog sebe...
naprotiv, apsolutnost morala je iluzija.. ok, može nečiji moral biti utemeljen na riječima boga, al kojeg boga? postoji ili se bar vjeruje da postoji mnoštvo bogova i svaki vjernik smatra da njegov i samo njegov bog ima pravo.. takav stav svakako treba poštovati ali je iluzija da u njemu ima nešto apsolutno..
moral, kako religijski tako i ateistički, je rascjepkan, podložan različitim tumačenjima.. varljiv..
HardcoreMX wrote:ne, nego to je iluzija mogucnosti laganja samog sebe...
naprotiv, apsolutnost morala je iluzija.. ok, može nečiji moral biti utemeljen na riječima boga, al kojeg boga? postoji ili se bar vjeruje da postoji mnoštvo bogova i svaki vjernik smatra da njegov i samo njegov bog ima pravo.. takav stav svakako treba poštovati ali je iluzija da u njemu ima nešto apsolutno..
moral, kako religijski tako i ateistički, je rascjepkan, podložan različitim tumačenjima.. varljiv..
vec u prvoj recenici imas gresku...ako je iluzija otkud onda postojanje apsolutnosti?! uopce receno, moralom ne mozes nazvati nesto zasnovano na pojedinacnim, subjektivnim stavovima, prohtjevima ...to ima svoj naziv u hedonizmu, egocentrizmu, narcisoidnosti...
Nekad davno (ima 10-tak godina) nadjem u kolicima na parkingu u Mercatoru u Lozionickoj podebeo novcanik, kad u njemu bukvalno ni marke, ali dokumenti i gomila kartica, vidim kako se lik zove potrazim broj preko informacija telekoma, i dobijem ga, vratio se u roku 10minuta, ja mu urucio,ne znam jeli mi rekao i hvala!
meteorit135531 wrote:Danas su covjeku ispred mene iz jakne ispale dvije novcanice sa po 20 KM. Covjek je nesmotreno zamahnuo jaknom i pare su izletjele i pale ispred mene dok sam hodao. Stao sam iza njega i uzeo ih i stavio u svoj dzep.
Razmisljam sada jesam li mozda pogrijesio? Jeste li vi ikad na ulici nasli ikakve pare i kako ste postupili i kako bi postupili da ih nadjete?
To šta si uradio nije dobro.
Nikad nisam našla novac ali se dešavalo da prodavačica krene vratiti više kusura nego što treba. Ne bih bila rahat sa tuđim novcem. Nešto bi me proganjalo.
Ako bih i našla novac, a da ne znam čiji je, isti bih rasitnila i negdje oko škole razbacala, neka djeca nađu - za sokića
Inače, praktikujem, s vremena na vrijeme, baciti na raskrsnici siću. Nana vazda govorila da tako treba a nane su zakon
Našao sam jednom na ulici ispred bičakčića 200 km, 4x50, van novčanika, samo bunt na cesti, ništa drugo. Stajao tu par minuta da vidim hoće li se neko vratiti, kada se nije vratio uzeo ih sebi. Potrošio oko 120 kupio nešto sebi i djevojci, oko 80 potrošio u dobrotvorne svrhe, ne mogu sada tačno da se sjetim šta je bilo.
Puno puta mi se desilo da mi vrate više kusura pa da upozorim, jednom mi se desilo da mi je djevojka na kasi naplatila nešto manje za oko 80 maraka kada sam plaćao karticom, pa sam dao razliku u kešu i sl.
meteorit135531 wrote:Danas su covjeku ispred mene iz jakne ispale dvije novcanice sa po 20 KM. Covjek je nesmotreno zamahnuo jaknom i pare su izletjele i pale ispred mene dok sam hodao. Stao sam iza njega i uzeo ih i stavio u svoj dzep.
Razmisljam sada jesam li mozda pogrijesio? Jeste li vi ikad na ulici nasli ikakve pare i kako ste postupili i kako bi postupili da ih nadjete?
Jednom na utakmici, sjedim pored onih kućica gdje se prodaju ulaznice i bukvalno trojici likova ispadaju pare u razmaku od nekih 10 minuta, kad vade iz džepa da plate jednom cvaja i dvojici po cener i svima sam pokupio i vratio iste sekunde jer bi ih neko drugi vjerovatno uzeo sebi...
Da li je to ona karma i ona stara bog ce ti vratiti gore?
Da li zbog toga serijske ubojice dozive 95tu i uginu u snu?
Pusti se bajki.
Koji serijski ubojice su toliko živjeli? I jesu li umrli u zatvoru, ili kao slobodni građani? Ako nisu umrli u zatvoru, da li su za života odslužili oidređenu zakonsku kaznu za svoja djela? To što neko doživi duboku starost, ne znači da mu je cijeli život bilo potaman.
Ko vjeruje, vjeruje u kaznu i na onom svijetu. Ne kažem da je u pravu, ali samo napominjem da ne možeš kroz svoju prizmu gledati tuđa uvjerenja.
A da li bi ste nekome vratili 640.000 maraka kada bi vam greškom uplatili na vaš račun?
Na jednoj kripto web stranici korisniku je greškom uplaćeno 640.000 u kripto valuti i mogao je bez problema da podigne taj novac, vjerovatno mu nikada ne bi otkrili identitet, ali je on ipak odlučio da vrati novac pravom vlasniku