Teškoće u učenju

Naučna otkrića, edukacija, školstvo, univerziteti, fakulteti...
wewa

#51 Re: Teškoće u učenju

Post by wewa »

artuditu wrote:
safran wrote:
wewa wrote: i da, pisem iz iskustva, jedno od moje djece nije steklo radne navike kad je trebalo, pa je kraj osnovne i pocetak srednje skole bio zahtjevan. pomoc psihologa je jako puno znacila.

znam i iz licnog iskustva koliko je tesko odmaci ce i prepustiti djetetu iskljucivu odgovornost za vlastiti rad i ucenje. ali znam i da je to neophodno jer se u situaciji kad pomoc prestane dijete suocava s nekom vrstom soka. pa makar to bilo i na pocetku faxa, samostalnog zivota, braka...

ne znam carobni lijek ali vjerujem u strucnu pomoc.
wewa gdje živi ta stručna pomoć ? tu sam negdje. znam da se moram izmaći ali ne umijem. samostalno je na klimavim nogama a tu je još i rani pubertet. nemam još puno vremena. ako ovako nastavimo i hanumu ću mu tražiti. help!
I ja bih pomoć, sve isto, a nemam para. Ima li šta da pokriva zdravstveno?
ima - postoji psiholosko savjetovaliste pri domovima zdravlja, treba samo uputnica od dr opste prakse za odrasle, a ne znam kako ide za djecu. mozda pedijatar da napise uputnicu?
pouzdano znam da sluzba djeluje u Saraj-polju, a pretpostavljam da postoje slicne i u drugim opstinama...
artuditu

#52 Re: Teškoće u učenju

Post by artuditu »

Hvala wewa!
lijepa u dusi

#53 Re: Teškoće u učenju

Post by lijepa u dusi »

U istom sam problemu. Gradivo iz srednje skole sam ucila na odmorima u skoli, eventualno kuci za sat vremena, prosjek jednom imala ispod 5.0 :D Jednostavno nedostatak radnih navika, jer smo se navikli oslanjat na sposobnost brzog i lakog pamcenja, a na fakultetu gdje za jedan ispit spremam bar 250 strana sa poprilicno teskim i nepoznatim izrazima, to ne funkcionise tako.
Ovi sto predlazu ucenje sustine, to ok, ali je problem sto je kod dosta profesora, bar kod mene, ispit koncipiran tako da dopisem rijeci ili dovrsim recenicu, bukvalno isto kako u knjizi pise. Sustina ne pomaze tu.

Mene uzasno i demotivise cinjenica da sam jedna od dva studenta u generaciji koji razumiju gradivo i razgovaraju s profesorima o materiji bez ikakvih poteskoca (rijeci profesora), a na ispitu imam katastrofalne rezultate, neki prolaz i to je to.
Post Reply