Da li je pakao izmišljotina?

Rasprave o vjerskim temama.
Post Reply
sekerbay

#51 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by sekerbay »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:P.S Po meni pakao sigurno i ako postoji nije onakav kakvim je opisan u svim abrahamskim religijama.
Aferim. Tako je. :oops:
Ko što rekoh, u ateista more elijen, al bog ne more. :oops:
patriot_1 wrote:Pakao ne mora bitii neka vatra!Bolje bi bilo reć mjesto patnje i nesreće!
Da.
Drvosjeca iz Dejcica

#52 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by Drvosjeca iz Dejcica »

sekerbay wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:P.S Po meni pakao sigurno i ako postoji nije onakav kakvim je opisan u svim abrahamskim religijama.
Ne kontam kakve veze imaju vanzemaljci sa bogom. Teoretski i praktično vanzemaljski život je moguć tako da ne vidim baš tu neku poveznicu između vanzemaljskog života i Boga. Jedno drugom nije uslovljeno. Bog sigurno nije onakav kakvim ga opisuju abrahamske religije.
patriot_1

#53 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by patriot_1 »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:
sekerbay wrote:
Ne kontam kakve veze imaju vanzemaljci sa bogom. Teoretski i praktično vanzemaljski život je moguć tako da ne vidim baš tu neku poveznicu između vanzemaljskog života i Boga. Jedno drugom nije uslovljeno. Bog sigurno nije onakav kakvim ga opisuju abrahamske religije.
Ako ti neznaš kakav je Bog(a neznaš),kako možeš reći "sigurno nije takav"?
Bog je sigurno najtočnije definiran u Novom Zavjetu jer ga opisuje netko tko je "od Njega došao".-Isus
Nurudin
Location: "Zli, dobri, blagi, surovi, nepokretni, olujni, otvoreni, skriveni, sve su to oni i sve između toga.

#54 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by Nurudin »

pakao je izmišljotina koja postoji
Drvosjeca iz Dejcica

#55 Re: Da li je pakao izmišljotina?

patriot_1 wrote:
Ako ti neznaš kakav je Bog(a neznaš),kako možeš reći "sigurno nije takav"?
Bog je sigurno najtočnije definiran u Novom Zavjetu jer ga opisuje netko tko je "od Njega došao".-Isus
Pa u suštini ne zna niko kakav je Bog ali razmišljajući logički sigurno nije onakav kako je opisan u abrahamskim religijama. Problem po meni predstavlja to što se Bogu pripisuju ljudski epiteti, ljudska hijerarhija, ljudske emocije...itd. Poštujem ja tvoja uvjerenja i vjerovanje i na to imaš apsolutno pravo samo meni to objašnjenje nije dovoljno. Pogotovo što svaka religija za sebe tvrdi da je najbliža Bogu i da oni samo poznaju pravi put do Boga. Jednostavno posmatrajući svijet, prirodu, ljude i univerzum meni je takva permisa da samo neko jedini poznaje put do Boga i samu metafizičku formu Boga je besmislena i osuđena na propast. Uz dužno poštovanje ali ja tako ne posmatram svijet niti mi je to dovoljno da bi objasnio neka pitanja. Sa druge strane sigurno da svaka religija u sebi sadrži univerzalnu poruku koja je božanska samo što je interpretacijom dovedena do apsurda, to je po meni problem abrahamskih religija.
sekerbay

#56 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by sekerbay »

Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne kontam kakve veze imaju vanzemaljci sa bogom.
OK.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Teoretski i praktično vanzemaljski život
Dakle, u teoriji je moguće da nas jednog dana zbriše neki asteroid ko onomad dinosaure, pa da se nakon oporavka zemlje pojave elijeni koji će nas pomoću svoje napredne tehnologije oživiti, ili...?
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Bog sigurno nije onakav kakvim ga opisuju abrahamske religije
Reko ti on, ha?
Šta je sa paklom? Slažeš li se da bi ulica iliti rulja kažnjavala paklom one za koje misli da trebaju biti kažnjeni?
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Problem po meni predstavlja to što se Bogu pripisuju ljudski epiteti, ljudska hijerarhija, ljudske emocije
Naravno :oops:
Ev ih:
Onaj koji je bez nedostataka, Onaj koji svakoga osigurava, Onaj koji nad svim BDI.
il
On je Allah, Tvorac, Onaj koji iz ničega stvara, Onaj koji svemu daje oblik
alipasijaner

#57 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by alipasijaner »

patriot_1 wrote:
sekerbay wrote:OK, hvala na ispravci. Živ izdrav bio 100 godina :oops:
Saću ja to popravit.
alipasijaner wrote:fino se ponasaj ili si ga najebao
Da. Pakao je realnost. Čuj mosa vatra :-) gdje ti je kreativnost :oops:
Ima tam i zehmerije, i vode i svašta.
Pakao ne mora bitii neka vatra!Bolje bi bilo reć mjesto patnje i nesreće!
Obicno se kaze gorit' ces u paklu... a sad to sto ti opisujes isto kao da Bosnu opisujes..
patriot_1

#58 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by patriot_1 »

"alipasijaner"

Obicno se kaze gorit' ces u paklu... a sad to sto ti opisujes isto kao da Bosnu opisujes
Gledaj,ja to vidim ovako,Bog je stvoro svemir i zemlju,sve što postoji na zemlji,postoji zahvaljujući njemu!Pa i mi!On je savršen i svet i u Njegovu blizinu nemože nitko grešan doći!Kao što ni led nemože biti blizu izvora topline!Istopio bi se!Tako i grešan čovjek nemože doći Bogu blizu!Budući da je Isus umro za naše grijehe,onaj tko Boga ISKRENO moli za oproštenje,može doći ka Bogu!Ostali su led!Toplina će ih ubiti,na tanane!Tog Boga koji mi želi pomoći,dati mi vječni život iako nisam puno ili nimalo bolji od tebe,ja volim i poštujem!Jer je našao rješenje za spasenje,a tko neće,ni Svemogući mu nemože pomoći!Titanik,npr. svi skaču u more i tope se.Netko im baca pojase za spasavanje,neki ih uzimaju neki ne!Jer ti neki misle da ih to nemože ionako spasiti!Spaslački brod dolazi i spašava one sa pojasevima,ostali su već potonuli!Kapiši?Bog ne želi da ti završiš u smrti,u paklu,ima rješenje ali ako ti odbijaš njegovu ispruženu ruku(taj bačeni pojas) onda si sam kriv.Ni on ti nemože pomoć!A imao si šansu!Čitaj Novi Zavjet!Tu su ti upute za spasenje!
Drvosjeca iz Dejcica

#59 Re: Da li je pakao izmišljotina?

sekerbay wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Ne kontam kakve veze imaju vanzemaljci sa bogom.
OK.
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Teoretski i praktično vanzemaljski život
Dakle, u teoriji je moguće da nas jednog dana zbriše neki asteroid ko onomad dinosaure, pa da se nakon oporavka zemlje pojave elijeni koji će nas pomoću svoje napredne tehnologije oživiti, ili...?
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Bog sigurno nije onakav kakvim ga opisuju abrahamske religije
Reko ti on, ha?
Šta je sa paklom? Slažeš li se da bi ulica iliti rulja kažnjavala paklom one za koje misli da trebaju biti kažnjeni?
Drvosjeca iz Dejcica wrote:Problem po meni predstavlja to što se Bogu pripisuju ljudski epiteti, ljudska hijerarhija, ljudske emocije
Naravno :oops:
Ev ih:
Onaj koji je bez nedostataka, Onaj koji svakoga osigurava, Onaj koji nad svim BDI.
il
On je Allah, Tvorac, Onaj koji iz ničega stvara, Onaj koji svemu daje oblik
Prvo pokušaj ne sjeckati i secirati ono što je napisano već pokušaj quotati u cjelini.

Naravno je da moguće da nas pogodi asteroid, to je lako dokazivo, čak matematički izračunato u kojim ciklusima se to dešava. Da li će neko doći "elijeni" kako ti kažeš i oživjeti nas to je domen naučne fantastike ali eto teoretski moguće mada je šansa vrlo mala iz više razloga. Prvo kome bi čovjek ovakav kakav je danas bio interesantan i zašto bi to civilizacija koja je recimo ovladala svojom lokalnom grupom galaksija imala ikakvog interesa da dolazi kod nas? To je upravo problem percepcije čovjeka generalno i religija zato što zastupaju ego centralizam (Egocentrism) da je planeta zemlja i čovjek središte svega. Davno je još dokazano (Galileo Galilei) da zemlja nije u središtu univerzuma. Zemlja nije stvorena zbog čovjeka, pogotovo ne univerzum. Na skali postojanja zemlje mi smo tek tu ni 1% u vremenskom smislu a na skali postojanja univerzuma je čovjek potpuno nebitan. Ja znam da je ljudima to teško prihvatiti ali smatram da je bolja najgora istina nego najljepša laž.

Nije mi niko rekao već sam to sam zaključio razmišljajući, čitajući i posmatrajući svijet oko sebe. Ne tvrdim da sam 100% u pravu ali mi je ne logično da onaj koji je stvorio univerzum i svu živu i neživu materiju bude osvetoljubiv, gnjevan, ljut, da se njega treba bojati...itd. To su sve ljudski epiteti i ljudske slabosti koje su oslikane u svim abrahamskim religijama. Još kao mali sam shvatio da Bog nije starac sa bradom koji sjedi negdje gore na nekakvom oltaru i sve posmatra a oko njega podanici...to je uproštena slika Boga kako ga ljudi vide i kako su ga doživljavali u gotovo svim religijama. Danas sa sigurnošću mogu reći da Bog sigurno nije takav, ni blizu. Ako do sada nisi sam mogao zaključiti ja sam po pitanju religije i Boga agnostik a ne ateista, tj. vjerujem da nešto postoji ali to nešto ne možemo objasniti ljudskim razumom, barem ne još.
Drvosjeca iz Dejcica

#60 Re: Da li je pakao izmišljotina?

patriot_1 wrote:Netko im baca pojase za spasavanje,neki ih uzimaju neki ne!Jer ti neki misle da ih to nemože ionako spasiti!Spaslački brod dolazi i spašava one sa pojasevima,ostali su već potonuli!Kapiši?Bog ne želi da ti završiš u smrti,u paklu,ima rješenje ali ako ti odbijaš njegovu ispruženu ruku(taj bačeni pojas) onda si sam kriv.Ni on ti nemože pomoć!A imao si šansu!Čitaj Novi Zavjet!Tu su ti upute za spasenje!
Ja tu vidim jednu fundametalnu grešku.

Šta je sa svim onim koji su živjeli prije Novog zavjeta? Šta je sa svim potencijalno mogućim životima izvan naše galaksije? Oni su već unaprijed osuđeni na propast bez šanse da spoznaju to nešto (Novi zavjet)? Po meni to se kosi sa osnovama logike a ako se kosi sa logikom kosi se i sa samom prirodom Boga.
Velkoski
ModeratorNaBezCenzure
Vozim: Golf 7 GTI

#61 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by Velkoski »

pakao je meme
sekerbay

#62 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by sekerbay »

Drvosjeca iz Dejcica wrote: Prvo kome bi čovjek ovakav kakav je danas bio interesantan
Onome ko ima veliku želju da vlada.
Nikad čuo za genetski inženjering? :oops:
Mnogi škrabaju o tome. Idu dotle da tvrde kako su elijeni krivi za autoimmune bolesti jer su na našim precima radili genetske eksperimente.
Kad upitaš, može li biti da su to neka bića iz paralelnog univerzuma koja su nas kreirala(započeli ovo što naučnici nazivaju teorijom evolucije i pustili da ide svojim tokom) i koja će se nekada vratiti, reći će da je moguće.
Sve je moguće.
Ali, ako kažemo da je to Allah, da je stvorio razne oblike džehenema u kojima će po zasluzi kažnjavati zločince, onda je to nemoguće. :oops:
Drvosjeca iz Dejcica

#63 Re: Da li je pakao izmišljotina?

sekerbay wrote:
Drvosjeca iz Dejcica wrote: Prvo kome bi čovjek ovakav kakav je danas bio interesantan
Onome ko ima veliku želju da vlada.
Nikad čuo za genetski inženjering? :oops:
Mnogi škrabaju o tome. Idu dotle da tvrde kako su elijeni krivi za autoimmune bolesti jer su na našim precima radili genetske eksperimente.
Kad upitaš, može li biti da su to neka bića iz paralelnog univerzuma koja su nas kreirala(započeli ovo što naučnici nazivaju teorijom evolucije i pustili da ide svojim tokom) i koja će se nekada vratiti, reći će da je moguće.
Sve je moguće.
Ali, ako kažemo da je to Allah, da je stvorio razne oblike džehenema u kojima će po zasluzi kažnjavati zločince, onda je to nemoguće. :oops:
Praviš neke greške u razmišljanju. Recimo civilizacija koja je ovladala lokalnom grupom galaksija i koja ima tehnologiju koja bi joj dala mogućnost sažimanja prostora i vremna te samim tim putovanja kroz prostor među grupama galaksija sigurno nije željnja vladanja na nekakvoj *ebenoj zemlji i prevazišla je te neke "dječije bolesti" zvane želja za uticajem i vlašću, novcem, naftom, zlatom. Dakle to što govoriš može biti dobar materijal za film ili za neke teorije zavjere ali ne za neku ozbiljnu naučnu pretpostavku. Generalno sve je moguće ali ako posmatramo sa naučnog stanovišta neke stvari ipak nisu moguće, ne bar na ovom naučnom razvoju.
Smrcak15

#64 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by Smrcak15 »

Ateisti na vjeruju da postoji neki tamo drugi svijet van naseg univerzuma, to jeste Raj i Pakao

iako jasno hadisi kazu da se mora proci vise univerzuma kad dusa napusti tijelo da bi se stiglo do Raja

pa kako to da ateisti negiraju postojanje drugih svjetova kao Raj i Pakao a danasnji naucnici vjeruju da je moguce da postoje svjetovi van naseg univerzuma , i to sa svojim prirodnim zakonima pa cak i svojim stanovnicima, to nimalo se ne razlikuje u islamskom opisu Raja i Pakla, da su drugi svjetovi sa svojim prirodnim zakonima i stanovnicima

Pa ako naucnici mogu da tvrde to , zasto se onda ateisti prave pametni i kazu da ne postoji :-) najrealne treba da bude izgovor kod njih, "Neznam, mozda"

a nikako "nema" jer da kazes nema to znaci imas uvid u sve svjetove i dimenzije koje postoje pa mozes onda da kazes ima li ili nema.
Drvosjeca iz Dejcica

#65 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Smrcak15 wrote:Ateisti na vjeruju da postoji neki tamo drugi svijet van naseg univerzuma, to jeste Raj i Pakao

iako jasno hadisi kazu da se mora proci vise univerzuma kad dusa napusti tijelo da bi se stiglo do Raja

pa kako to da ateisti negiraju postojanje drugih svjetova kao Raj i Pakao a danasnji naucnici vjeruju da je moguce da postoje svjetovi van naseg univerzuma , i to sa svojim prirodnim zakonima pa cak i svojim stanovnicima, to nimalo se ne razlikuje u islamskom opisu Raja i Pakla, da su drugi svjetovi sa svojim prirodnim zakonima i stanovnicima

Pa ako naucnici mogu da tvrde to , zasto se onda ateisti prave pametni i kazu da ne postoji :-) najrealne treba da bude izgovor kod njih, "Neznam, mozda"

a nikako "nema" jer da kazes nema to znaci imas uvid u sve svjetove i dimenzije koje postoje pa mozes onda da kazes ima li ili nema.
Pa i ne kažu baš tako. Postoji više teorija, teorija struna, teorija holograma...itd. naučno prihvaćena i do danas najrelevantnija je teorija velikog praska. Znamo šta ona kaže pa da neobjašnajvam. Zadnjih 30-40 godina napravljen je proboj po pitanju kvantne mehanike, tj. dijela fizike koja se bavi proučavanjem najsitnijih čestica (elementarnih čestica). Istina da elementarne čestice pokazuju svojstva koja se kose sa osnovnim zakonima fizike. Npr. najpoznatiji primjer je stanje superpozicije čestice kada je ona ujedno i čestica i val, tj. usljed observacije i posmatranja (mjereanja) ona se ponaša kao val a kada se ne posmatra ona se ponaša kao častica. Drugi primjer te nelogičnosti je primjer kada čestice bez obzira na udeljnost znaju u kakvom je stanju njena partner čestica. Znači li to da čestice komuniciraju brzina većim od brzina svjetlosti? Ako uzmemo permisu da ništa u svemiru ne može da se kreće brzinama iznad brzine čestice postavlja se pitanje validnosti osnovnih zakona fizike? Da li možda čovjek ima pogrešnu percepciju prostora-vremena ili elementarne čestice imaju neka druga svojstva? Ovo su sve odgovori na koje današnja nauka nema odgovore ali sigurno će u nekom narednom periodu dati i te odgovore.

Sa druge strane postojanje više dimenzija je poznata teorija u naučnim krugovima ali je isto tako poznato da i ako postoje te dimenzije one su toliko male da su praktično nebitne jer je samo naša trodimenzionalna sfera postala dovoljno velika da nastanu prvi atomi. Dakle naučnici svojim doklazima ne dokazuju postojanje ili ne postojanje Boga oni samo objašnjavaju i emprijski pokušavaju dokazati neke elementarne stvari u našem univerzumu. Druga stvar je što će neko reći eto vidiš to je dokaz postojanja ili nepostojanja Boga. Ja to pokušavam posmatrati iz trećeg ugla i postavljam pitanje zašto bi Bog morao nužno da postoji ili ne postoji. Zašto nije moguće da ujedno postoji i nepostoji u isto vrijeme ako vidimo da elementarne čestice mogu imati svojstva čestice i vala u istom trenutku. Treba li dodati da klasični model atoma koji smo učili u školama da se elektroni okreću oko jezgra atoma je odbačen jer u suštini elektroni su na svim pozicijama (propeliraju) oko jezgre atoma. Ovo je naravno stvar osobnog vjerovanja.
PM72

#66 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by PM72 »

Meni je jedna nana rekla da te kad umreš ništa sem crva ne čeka...
Smrcak15

#67 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by Smrcak15 »

Smrcak15 wrote:Ateisti na vjeruju da postoji neki tamo drugi svijet van naseg univerzuma, to jeste Raj i Pakao

Pa i ne kažu baš tako. Postoji više teorija, teorija struna, teorija holograma...itd. naučno prihvaćena i do danas najrelevantnija je teorija velikog praska. Znamo šta ona kaže pa da neobjašnajvam. Zadnjih 30-40 godina napravljen je proboj po pitanju kvantne mehanike, tj. dijela fizike koja se bavi proučavanjem najsitnijih čestica (elementarnih čestica). Istina da elementarne čestice pokazuju svojstva koja se kose sa osnovnim zakonima fizike. Npr. najpoznatiji primjer je stanje superpozicije čestice kada je ona ujedno i čestica i val, tj. usljed observacije i posmatranja (mjereanja) ona se ponaša kao val a kada se ne posmatra ona se ponaša kao častica. Drugi primjer te nelogičnosti je primjer kada čestice bez obzira na udeljnost znaju u kakvom je stanju njena partner čestica. Znači li to da čestice komuniciraju brzina većim od brzina svjetlosti? Ako uzmemo permisu da ništa u svemiru ne može da se kreće brzinama iznad brzine čestice postavlja se pitanje validnosti osnovnih zakona fizike? Da li možda čovjek ima pogrešnu percepciju prostora-vremena ili elementarne čestice imaju neka druga svojstva? Ovo su sve odgovori na koje današnja nauka nema odgovore ali sigurno će u nekom narednom periodu dati i te odgovore.

Sa druge strane postojanje više dimenzija je poznata teorija u naučnim krugovima ali je isto tako poznato da i ako postoje te dimenzije one su toliko male da su praktično nebitne jer je samo naša trodimenzionalna sfera postala dovoljno velika da nastanu prvi atomi. Dakle naučnici svojim doklazima ne dokazuju postojanje ili ne postojanje Boga oni samo objašnjavaju i emprijski pokušavaju dokazati neke elementarne stvari u našem univerzumu. Druga stvar je što će neko reći eto vidiš to je dokaz postojanja ili nepostojanja Boga. Ja to pokušavam posmatrati iz trećeg ugla i postavljam pitanje zašto bi Bog morao nužno da postoji ili ne postoji. Zašto nije moguće da ujedno postoji i nepostoji u isto vrijeme ako vidimo da elementarne čestice mogu imati svojstva čestice i vala u istom trenutku. Treba li dodati da klasični model atoma koji smo učili u školama da se elektroni okreću oko jezgra atoma je odbačen jer u suštini elektroni su na svim pozicijama (propeliraju) oko jezgre atoma. Ovo je naravno stvar osobnog vjerovanja.
Iako si upoznat sa teorijom struna opet se nisi nesto dotakao onoga sto sam napisao.

A to je da naucnici vjeruju u postojanje svjetova van naseg univerzuma to jeste indirektno vjeruju u postojanje raja i pakla.

Jer definicija raja i pakla se poklapa upravo sa onim sto oni tvrde.
Drvosjeca iz Dejcica

#68 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Smrcak15 wrote:

Iako si upoznat sa teorijom struna opet se nisi nesto dotakao onoga sto sam napisao.

A to je da naucnici vjeruju u postojanje svjetova van naseg univerzuma to jeste indirektno vjeruju u postojanje raja i pakla.

Jer definicija raja i pakla se poklapa upravo sa onim sto oni tvrde.
Pa kako nisam, rekao sam ovo o drugim dimenzijama...
Treba reći da nema dokaza (barem ne još uvijek) za bilo kakve druge dimenzije već su one u domenu teoretskih rasprava.
Hakiz

#69 Re: Da li je pako izmišljotina?

Post by Hakiz »

sherbett wrote:
triconja wrote:Mislim da je najveca kazna na buducem svijetu (ako postoji buduci svijet) ta da nece biti onako kako mislis da ce biti. Ironicno, zar ne?
Jos je veca kazna zauvijek lutati ovim svijetim
Pakao je, zapravo, na zemlji.

Robovanje. Nema goreg pakla od robovanja. A robujemo svemu i svacemu. Bas tu, na zemlji.
Ako je to tačno, čudno je kako malo ljudi dobrovoljno napušta ovaj svijet. Većina ode kada mora, ne svojom voljom. Štaviše, ima ljudi podosta koji, da mogu, ne bi nikada ni otišli.

Pa da li to znači da izrečena konstatacija da je pakao na Zemlji ne stoji, ili smo većina mazohisti, to jeste psihički bolesni?
irac300

#70 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by irac300 »

Pakao je u nečijoj glavi. Onaj ko može zamišljati one budalaštine iz tzv. svetih knjiga kako se duše muče, prže, pohuju, blanširaju...šta već ne, ne može biti sav svoj u glavi da ga 'ebeš!
Smrcak15

#71 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by Smrcak15 »

irac300 wrote:Pakao je u nečijoj glavi. Onaj ko može zamišljati one budalaštine iz tzv. svetih knjiga kako se duše muče, prže, pohuju, blanširaju...šta već ne, ne može biti sav svoj u glavi da ga 'ebeš!
Kada vidim kakva zla ljudi nanose jedni drugima, ubijanja, mucenja, silovanja, progonstvo , pljacka tokom ratova onda itekako mogu zamisliti
patriot_1

#72 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by patriot_1 »

patriot_1 wrote:Netko im baca pojase za spasavanje,neki ih uzimaju neki ne!Jer ti neki misle da ih to nemože ionako spasiti!Spaslački brod dolazi i spašava one sa pojasevima,ostali su već potonuli!Kapiši?Bog ne želi da ti završiš u smrti,u paklu,ima rješenje ali ako ti odbijaš njegovu ispruženu ruku(taj bačeni pojas) onda si sam kriv.Ni on ti nemože pomoć!A imao si šansu!Čitaj Novi Zavjet!Tu su ti upute za spasenje!

Šta je sa svim onim koji su živjeli prije Novog zavjeta? Šta je sa svim potencijalno mogućim životima izvan naše galaksije? Oni su već unaprijed osuđeni na propast bez šanse da spoznaju to nešto (Novi zavjet)? Po meni to se kosi sa osnovama logike a ako se kosi sa logikom kosi se i sa samom prirodom Boga.
Prvo,odbacimo priču o onima koji žive van naše galaksije jer je glupo pričati o nečemu za što neznamo dali postoji ili ne!
Nema nikakvih indicija da da!Za razliku od priče o Bogu!
Drugo,oni prije Novog Zavjeta imaju stu šansu kao i mi poslije!Naime,smrću ljudi ne prestaju postojati,tjelo istrune a duša ne!Negdje čeka sud i baš tamo gdje te duše jesu došao je Isus i njima donijeti istu poruku kao i nama.Neki će uzvjerovat,neki ne kao i oni koji su još u tijelu!
Drvosjeca iz Dejcica

#73 Re: Da li je pakao izmišljotina?

patriot_1 wrote:

Prvo,odbacimo priču o onima koji žive van naše galaksije jer je glupo pričati o nečemu za što neznamo dali postoji ili ne!
Nema nikakvih indicija da da!Za razliku od priče o Bogu!

Pa tvoj kolega po vjeri koristi život izvan naše galaksije kao argument i dokaz postojanja Boga jer po njemu ako postoje vanzemaljci postoji i Bog. Život izvan naše galaksije se može pretpostaviti empirijski, naime univerzum koji možemo posmatrati i koji vidimo našim teleskopima sadrži oko 200 biliona galaksija i još nevjerovatan broj zvijezda. Matematički je moguće predvidjeti da u nekoj od tih galaksija i planeta koje ruže oko tih zvijezda postoji intaligentan život. Naravno udaljenosti o kojima govorimo su enormne (13.8 miliona svjetlosnih godina možemo da vidimo u dubinu svemira). Po meni sasvim je moguće da život postoji i u našoj galaksiji samo što to još uvijek nismo u stanju dokazati, možda čak život postoji na nekom od mjeseca koji kruži oko Jupitera, recimo Europa, za koji se zna da ispod debelog sloja leda postoji termički izvor toplote (vulkani) koji mogu biti izvor jednostavnijih oblika života. Ali da ne skrećemo sa teme poenta je da je poprilično sigurno da život postoji i izvan našeg sunčevog sistema a kamo li izvan naše galaksije.

Ti naravno možeš vjerovati da je vjerovatnije da postoji Bog nego život izvan naše galaksije ili unutar nje i to je stvar osobne percepcije i vjerovanja ali ako govorimo o nekim naučnim stvarima onda su ti argumenti slabi.

patriot_1 wrote:Drugo,oni prije Novog Zavjeta imaju stu šansu kao i mi poslije!Naime,smrću ljudi ne prestaju postojati,tjelo istrune a duša ne!Negdje čeka sud i baš tamo gdje te duše jesu došao je Isus i njima donijeti istu poruku kao i nama.Neki će uzvjerovat,neki ne kao i oni koji su još u tijelu!
[/quote]

Ok, tebi je ovo objašnjenje dovoljno meni nije a evo zašto. Ti si siguran da će Isus doći umrlom tamo NEGDJE ( ne znamo gdje ali znamo da je to tamo negdje iza sedam gora iza sedam šuma) ali pretpostavimo da je tako. Pitanje je da li će Budisti doći isto Isus? Da li će muslimanu doći Isus? Da li će onom koji je umro prije recimo 25.000 godina doći Isus ili neki Bog u obliku šta ti ja znam nekog totema ili životinje u koju je vjerovao? Svim pobrojanim je zajedničko da SVI vjeruju da će svima doći njihov Bog u kojeg su vjerovali i da će ih spasiti a one koji nisu poslati u pakao. Iskreno sa takvom pričom me nisu mogli "kupiti" ni kada sam imao 6 godina a kamo li danas kada znam mnogo više o prostoru i pojavama koji nas okružuju.
Hakiz

#74 Re: Da li je pako izmišljotina?

Post by Hakiz »

sherbett wrote:
Hakiz wrote:
sherbett wrote: Jos je veca kazna zauvijek lutati ovim svijetim
Pakao je, zapravo, na zemlji.

Robovanje. Nema goreg pakla od robovanja. A robujemo svemu i svacemu. Bas tu, na zemlji.
Ako je to tačno, čudno je kako malo ljudi dobrovoljno napušta ovaj svijet. Većina ode kada mora, ne svojom voljom. Štaviše, ima ljudi podosta koji, da mogu, ne bi nikada ni otišli.

Pa da li to znači da izrečena konstatacija da je pakao na Zemlji ne stoji, ili smo većina mazohisti, to jeste psihički bolesni?
Ja mislim da se ljudi boje smrti, a ne da ih goni zeljaza ostankom na zivotu i ovom svijetu.
Hoću reći, sve te izjave tipa pakao je Zemlji i ostali nihilizmi možda izgledaju Sartreovski ili bolje rečeno Houellebecqovski cool, ali nisu tačni. To lijepo izgleda, onaj koji to govori izgleda kao da je iznad ovozemaljskih banalnosti, ali to je samo poza.

Barem ja tako mislim.
Hakiz

#75 Re: Da li je pakao izmišljotina?

Post by Hakiz »

.
Post Reply